Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ms Sör

52 bejegyzést írt és 31 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Alimento Vega Világ 2014.10.27 08:55:36
A vegetarianizmus a legrégebbi „alternatív” étrendi irányzatnak tekinthető. Számtalan változatban létezik, a legtöbb ma alkalmazott „reform” étrend a vegetariánus mozgalom tételeire épül. Követői tábora minden más irányzatnál nagyobb, és ha a tradicionális, vallási alapú vegetarianizmust nem is…..
Ms Sör 2014.12.20 20:50:00
Hm, ha jól értem, elismeri az aminosav bevitellel kapcsolatban, hogy vegán étrenden is juthatunk eléghez, de még mindig kitart amellett, hogy fontos az esszenciális aminosavak egyszerre és megfelelő arányban való fogyasztása. Alá tudja esetleg támasztani valamilyen tudományos forrással?

Ha jól értem, a McDougall cikk tartalmát sem cáfolja alapjaiban.

Sőt, nekem úgy tűnik, mintha most már csak azt mondaná, hogy a nyers vegán értend nem megfelelő bizonyos magas fehérjeszükségletű állapotokban. Ez azért jelentős eltérés attól, amit az eredeti cikkben állított. Vagy rosszul értelmezem, amit írt?

A B12 pótlásának szükségessége vegán étrend esetén nem értem hogyan ellenérv a vegán étrenddel kapcsolatban. Ez mutatná, hogy nem "természetes" ez az étrend az emberek számára? Ha például etika alapon vegán valaki, akkor a természetesség érve valószínűleg nem döntő nála. De azt is nehéz belátnom, hogy a mostani étkezési kultúránkból a B12 tablettára azt lehetne mondani, hogy nem természetes, ellentétben az összes többi dologgal, amit fogyasztanak az emberek. Vagy másra gondol, amikor azt mondja, hogy nem sikerült megoldani ezt a problémát?

Az utóbb linkelt ADA az állásfoglalás kifejezetten kiemeli egyébként, hogy a megfelelően összeállított vegán étrend a várandósság, a szoptatás időszakában, csecsemő, gyermek és serdülőkorban, valamint sportolóként is teljesen kielégítő lehet.
Ms Sör 2014.12.21 20:19:03
Olyan vegán étrend nincs, ami tartalmaz húst, tojást és tejet, ezét az ADA állásfoglalása sem ilyenre szól, hanem a tisztán növényi étrendre.
Ha valaki szembe megy a világ legnagyobb dietetikai szervezetének hivatalos állásfoglalásával - mint ahogy az ön teszi, akkor azt nagyon alaposan meg kellene tudnia indokolni.

Én úgy látom, hogy ez az alapos indoklás sem a cikkben, se a kommentekben nem történt meg. Persze manapság az emberek mély egyetértésére és bólogatására számíthat még az is, aki mindenféle indoklás nélkül jelenti ki, hogy kellenek az állati fehérjék és a növényi étrend tápanyaghiányos; de én úgy gondolom, hogy ez a tény még nem ment fel az alapos tájékozódás alól. Az etikai alapon állati termékeket nem fogyasztókra vonatkozóan pedig több olyan kiszólást tett, amik kifejezetten azt az érzetet erősítik, hogy ön elfogult a kérdésben, és ezt nem is igyekszik véka alá rejteni. Ez megint egy olyan dolog, amiben a lakosság 95%-ának a támogatására számíthat, de az objektivitását nem biztos, hogy elősegíti.

Ráadásul most már azt írja, hogy igazából nem is a fehérje a gond, hanem a mikrotápanyagok hiánya, ugyanakkor a cikkben mind a problémáknál, mind az összefoglalásnál első helyen szerepelteti a fehérjét.

A mikrotápanyagok közül a B12-t kivéve egyről sem elmondható (ön sem mondja), hogy a növényi forrásokban nincsen jelen, de feltételezi, hogy a vegánok biztosan nem fogyasztanak eleget ezekből a növényi forrásokból. Ez alapján azonban nem lehet kijelenteni, hogy a vegán étrend egészségtelen; ugyanúgy, ahogy az alapján sem lehet elmondani, hogy a vegyes táplálkozás egészségtelen, hogy feltételezzük, hogy egy átlagos vegyes táplálkozású biztosan túl sok koleszterint fogyaszt, vagy biztosan nem fogyaszt elég élelmi rostot, zöldséget, vagy gyümölcsöt.

Egyébként az sem igaz, hogy a B12-nek kizárólag állati forrásai vannak, a vegán B12 tabletta bakteriális erjesztéssel készül, mindenféle állati termék nélkül.
Amennyire én tudom, a B12 komplex metabolizmus útján hasznosul és a gyomorban lévő "intinsic factor" nevű anyaggal kell keverednie a felszívódáshoz. Ebből az anyagból, ha jól tudom, idősebb korban kevesebb van a gyomrunkban, és ezért ajánlják egy bizonyos kor fölött mindenkinek a B12 pótlást. (Étkezéssel jellemzően csak kis mennyiséghez juthatunk, viszont tablettával nagy mennyiséget vesz magához az ember, és így az nem csak a vékonybélben tud felszívódni, hanem passzív módon más utakon is.) Mindezt csak azért írtam ide, mert illusztrálni szerettem volna, hogy az, hogy egy tápanyagot érdemes tablettával pótolni, nem feltétlenül arról szól, hogy az ember étrendjével bármi gond lenne, sok más faktor is szerepet játszhat. Vegánként ráadásul az ember kötelezően odafigyel a B12 szintjére, míg példádul a szüleim szerintem azt sem tudják, hogy mi fán terem az egész, pedig könnyen lehet, hogy nem jut elég B12-höz a szervezetük.
 Ez itt egy Wenger hátizsák. Mi köze van az órákhoz? Úgy elsőre kevés, de lehet, hogy nagyon is sok.Mindenki tudja, hogy a világhírű svájci bicskát két svájci gyár készíti, a Wenger és a Victorinox. A Wengert a Victorinox néhány éve felvásárolta, de mindkét…..
nem szeretném borzolni a kedélyeket.. vagy mégis? ez az a téma, amiről mindenkinek (vegának és nem vegának egyaránt) határozott véleménye van. nem azért lettem vegetáriánus, hogy rántott húst kreáljak szejtánból (nem szeretem), vagy fasírtot szójagranulátumból (furának…..
Ms Sör 2012.10.01 12:59:29
Ms Sör 2012.10.01 14:30:48
@vegasztromania: igazad van, félreolvastam a címet, azt hittem vegánul van oda írva. ettől aztán izgatott lettem, majd csalódott a tojás láttán.
Sokkoló vallomás egy nőtől, aki a vőlegényével való harmonikus kapcsolatát kockáztatja titkos „hobbija” kedvéért.„Harmincöt éves vagyok. Öt éve együtt járok egy fiúval, akit tavaly eljegyeztem, s akit hamarosan férjül veszek. Vannak a kapcsolatunkban…..
élet a házasság után Vérvétel 2010.11.16 22:39:00
Szűrővizsgálatra mentem, vérvétel kellett hozzá. A szűrőállomáson férfi orvos vette le a vért. Lehet persze, hogy nem is orvos volt, jutott most eszembe, végül is nem mutatkozott be. Csak valahogy fura lett volna azt gondolnom, hogy férfi ápoló. Mindenesetre enyhe rémület futott…..
Már rég rájöttem, hogy minden embernek szüksége van egy személyi informatikusra. A személyi edző már a múlté. Gondoljunk csak bele, életünk legnagyobb részét ma már a számítógépeink mögött töltjük, főleg a fiúk. Hiába mondják, hogy a nők neteznek többet, ez egyszerűen…..
élet a házasság után Amszterdam 2010.11.29 22:01:00
Végre nekiláthatok ennek is, leírni, mennyire jó volt B.-vel Amszterdamban az az öt nap! Annyira, hogy vad terveket kezdtünk szőni arról, hogyan kellene kiköltözni, s egy olyan helyen élni, ahol nyugodtan lehet biciklizni fel és alá, ahol szélesebbek a bringautak, mint a járdák, ahol…..
1863-ban állította ki a Reggeli a szabadban című képét. Egy erdei tisztáson, folyópart közelében egy csoport van, két meglehetősen felöltözött úriasszony társalog nagyon komolyan, s két úr, az egyik teljesen mezitelenül ül az előtérben, a másik fürdőnadrágban hajlong a…..
Én írok neked levelet (lsd. Tatjana). Péter mondta már nekem többször (Buddha után szabadon), hogy szenvedés márpedig van. Oké, rendben, elfogadom. Na de ennyi? Már megint állandóan sírnom kell, bármi elég hozzá, hogy kiverje a biztosítékot. S nem csak a sírás, igazából az…..
Beajánlottak egy munkára. Találkoztunk hárman: a beajánlóm, egy férfi, a megrendelő képviseletében egy szintén férfi, na és én. A megrendelő és a beajánlóm már régóta ismerik egymást, láthatóan jó viszonyban vannak. Fecsegnek. Erről és arról, no meg a…..
Ms Sör 2010.07.03 23:00:55
Subba Vasárnapina: Kánikula 2010.06.13 13:51:31
KláriDuplaburgerTriplaburgerCsokiZoknis puncikKinek volt az osztálytársa gimiben?(Szia Pödrő!!)..
Hölgy keres urat27-35 év közötti, nem mackós, melegszívű úrral ismerkednék komoly kapcsolat céljából. Én értelmiségi, sportos testaklatú, negyvenes nő vagyok. Fényképes leveleket várok.45/165, megalapozott egzisztenciális háttérrel rendelkező, sportot, utazást, természetet…..
"Szexőrült férfi vagyok" (Balázs, 24)Néha tényleg nem tudom mi van velem, folyton a szexre gondolok. Ráadásul nem csak akkor amikor van partnerem és naponta akár ötször is lehetőségem van kiélni vele a vágyaimat. Számomra a szex többet jelent testi örömöknél. Sőt,…..
 1. Lefekvés előtt fésülködj! Akár hosszú akár rövid a séród, alaposan fésüld át mielőtt lefekszel - tanácsolja Viola Elek fodrász szakértőnk. Ezzel átmasszírozod a fejbőrt, felpezsdíted a vérkeringésedet és megszabadulsz az elhalt, kihullásra ítélt hajszálaktól,…..
Hosszas fotóválogatás és várakozás után végre összeállt a tavaszi Critical Mass fotóanyaga. A beérkezett fotókból kiválasztottuk a 3-3 szerintünk tartalmilag és minőségileg legjobb, legkedvencebb képet. Szavazzatok péntekig, szerintetek ki legyen 2010-ben a CM chic- arca? A…..
Ms Sör 2010.05.11 13:44:02
Régóta megy a puncsolás, hogy legyen Fasszombat rovat a Subbán ha már Vasárnapina van. Borzasztóan szeretjük az olvasóinkat és jogosnak is érezzük a kérést, de nem hiába nem volt eddig. A neten található SZEXI férfi képek nyolcvan százaléka titkárnők által tovább küldött…..
Ms Sör 2010.03.20 20:21:33
Az Egyesült Államokban vezető hír lett az elnöki különgép fedélzetéről rövidnadrágban távozó elnökférj, egyesek szerint a családi vakációra a Grand Canyonba érkező elnökférj talán túl sokat mutatott lábaiból. Baratta Obama férje már korábban is felhívta magára a…..
Boldogabbak és sikeresebbek lesznek azok a szülők, akiknek gyerekeik lekevernek néha egy-egy pofont - állapították meg a kutatók. Tényleg hasznos lehet egy füles? Boros Lajos adott is pofont a szüleinek és kapott is a gyerekeitől. Ungár Anikó életében egyszer kevert le egyet az…..
Subba Vasárnapina: Selyemsonka 2010.02.14 12:25:00
 Limo KetrecSelyemsonkaErdőPartKukucs!Szöszi..
Ms Sör 2010.02.14 23:58:08
Az öko-amazon önmagáról kialakított képébe nem fér bele sem a vehemencia, sem a dogmatizmus. Ő csak belelát a probléma mélyébe, s ezt nem hagyja, nem hagyhatja szó, sőt, tettek nélkül. Észleli a nyilvánvaló és sajnálatos tendenciákat: hogy az élővilág egyre pusztul, újabb…..
Ma részt vettem a NANE Egyesület által szervezett felvonuláson, amelyen a nők elleni erőszak ellen tiltakoztunk. Az akció előtt különböző szervezetek képviselői mondtak beszédeket, s egyikük a szülések során elszenvedett traumákról beszélt. Erről eszembe jutottak saját…..
Karddal nekiesett, és halálra szúrta fiát egy jordán nő, amiért a fiú már az esküvő előtt teherbe ejtette a jövendőbelijét. A nőre halálbüntetés várhat, azonban ha becsületbeli gyilkosságnak minősítik tettét, akkor enyhébb ítélettel megúszhatja.Szándékos emberölés…..
Az 1910-ben alapított Vélez szinkonúszócsapat a hetedik bajnoki címét nyerte a 2009-ben. A klub a héten a legendás Buenos Airesi-i szórakozóhelyen, a Tango Portenóban tartott nagyszabású ünnepséget, amelynek fénypontja az idei fürdőruhák bemutatása volt. Az új kollekció…..