Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pana_fz18

0 bejegyzést írt és 64 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Facelift 50 ötletes minimál logó 2011.05.03 08:02:00
Lehet egy cégnek nagy, rikító, feltűnő és színes logója, de nekem nagyon bejönnek azok, amelyek egyszerűek, mégis van bennük ötlet. Ez a válogatás azokról a logókról szól, amelyek letisztultságukkal, ötletességükkel mély benyomást kelthetnek a nézőben. Ime:…..
pana_fz18 2011.05.03 20:42:39
Csipp... csepp... akkor nekikezdek.Az őszi indulásra tervezett struktúránk teljes egészében készen van.Elsőként azt mutatom meg, a terveink szerint hogyan fog festeni egy hétköznap a majdani gyermek-, ifjúsági és családi csatornán. Amit a táblázatról…..
"Mióta gyerekeim vannak, minden országot abból a szemszögből nézek, hogy mennyire gyerekbarát. Magyarország jeles!" – mondta a Vasárnapi Híreknek Angelina Jolie, aki ezek szerint még azokról az ízig-vérig balkáni eseményekről is nagyvonalúan megfeledkezett, hogy az…..
pana_fz18 2010.11.21 14:35:43
Csudaedényt próbáltak rátukmálni a vevőkre egy tévéshopos reklámban, törhetetlen a fedele, mondja a magabiztos szakácsruhás csávó, majd laza mozdulattal a földhöz vágja. Epic. ..
Bármennyire furcsa ezt mondani egy 1990 után eddig nem látott, elsöprő győzelem esetén, de az önkormányzati választáson valójában papírforma eredmény született. Nagy vonalakban az történt, ami várható volt: a Fidesz a 2006-os komoly sikeréhez képest is jelentősen…..
Kényes, nehezen átlátható, de annál izgalmasabb témáról lesz szó. Nagy kedvencem Robert Dahlnak a múlt század hatvanas éveinek elején megjelent könyve, a „Who governs?”. A mára klasszikusnak számító esettanulmány egy amerikai város kapcsán arra kereste a választ,…..
pana_fz18 2010.09.21 14:46:00
Az internetre felkerült a Nemzeti Együttműködési Nyilatkozat (NENYI) alapjául szolgáló dokumentum. Megjelent: Szabad nép, 1952. december   A  LEGYEN Béke, a Szabadság és az Egyetértés téesz tagsága közösen ünnepelte meg november 7-ikét. Az alábbi ünnepi  beszéd…..
Kitartó lendület – olvashatjuk a Századvég friss közvélemény-kutatási beszámolójában. Mézeshónapok – ezzel a címmel mutatja be meglehetősen hasonló adatait a Medián. De vajon mennyire példátlan, hogy három hónappal a választás után még mindig hatalmas a győztes…..
pana_fz18 2010.07.27 07:47:41
@Kalmár: hol vannak a nagy nevek? Nyugdíjba mentek.:) Azért azt ne felejtsük el, hogy egy fél korosztálynyi különbség van az általad említett nevek és Orbán korosztálya között.
pana_fz18 2010.07.27 07:50:05
@Ordnassac: kimaradt még az összehasonlításból, hogy korábbi választásoknál ellenzéki pártok aránya, mindvégig magasabb volt mint a jelenlegi eredményük.

Így talán áthallás sincs a "várható" eredményekben.:)
Belsőség A király nincs többé 2010.07.24 14:33:00
Kedves jóbarátom és egyben törzskommentelőnk, Tie, aki onnan ismerszik meg, hogy a palacsintasütés körüli beszélgetés második mondatában már Range Rovert emleget, egy szomorú esemény kapcsán küldött egy levelet. Azt hiszem, a Belsőség az a hely, ahol joggal emlékezhetünk meg a…..
pana_fz18 2010.07.24 15:38:26
Ha már Range-kről esett szó, akkor nem egy Defenderes CT-t kellett volna belinkelni, hanem a "klasszikus" madagaszkárit:
www.youtube.com/watch?v=dFHqlNZKh-E

'91-ben volt szerencsém CT-s Defendereket hajtani a következő évi versenyük nyomvonalán - "fecseg a felszín, hallgat a mély..." Azért azafránya nyugati világ, még mindig jobban tud reklám(film)ba/be (legendába) csomagolni sztorikat.:)

Landy Forever!
“Egy-két évig a Fidesz számára a Jobbik lesz az igazi ellenzék, és még a jobboldali embereket is meg fogja lepni az a harc, amely a két párt között kibontakozik a jövőben. (...) Az biztos, hogy a Jobbik eleinte óriási erővel kéri majd számon a Fidesz ígéreteit (...) nagyon…..
pana_fz18 2010.07.03 14:34:45
@Faculty:
@Ordnassac:
OV miniszterelnök-jelölti válaszában, szándékosan nem nevezte nevén Vonát (csak pártelnökurazta).

Az, hogy látszatintézkedéseikkel kifogták egy darabig a szelet a Jobbiktól - még meg lehet úgy csinálni, hogy nincs közvetlen "kontaktus" Jobbikos képviselőkkel.

De az, hogy konkrét "elbeszélgetések" történnek (történnek?) a háttérben egy-egy képviselővel, netán folyosói félmondatok: már sokkal izgalmasabbak. Ki szól, kinek? Kinek a felhatalmazása alapján? (És itt most nem Pálffy - KDNP - bizottsági beszólására gondolok Nováknak.)
Lázár elkapja egy körre pl. Gyürét, mondván, hogy "tudjuk, hogy milyen gazdasági érdekeltséged van megyédben?" Vagy mégiscsak Vona lenne a kulcsfigura és frakció-gyüléseken Vona az, aki "finomítja" a csapatot? Netán mégis Gaudi-Nagy lenne az "ész" és ő irányozza meg a határokat?
pana_fz18 2010.07.03 14:56:39
@Ordnassac: Balczót én nem érzem annyira "politikus-alkatnak", hogy komolyan tudná irányítani külön-külön a frakciótagokat - és még inkább a szélsőségbe-hajló (vagy inkább "populáris-alapokon-nyugvó") botcsinálta frakciótagokat.

Abszolút szét fog hullni a Jobbik őszre: kis létszáma miatt nem tud fajsúlyosan megjelenni (se KE jelölés; se törvény-előterjesztések-módosítások) és lényegében a "vállalt" dolgaikban is teret engedett (lásd még OV beszédét, ahol "türelmet" kért, akár az elszámoltatások, akár az IMF hitel "újratárgyalásával" kapcsolatban).

Július vége - augusztus teljesen kiesik a Jobbiknak mint "képernyőn-hírekben" szereplés lehetősége. Utcára már nem viszi ki a szimpatizánsait, Gárda-"átalakul" polgárőr egyletbe. Mire eljön szeptember, októberi önkormányzati választási időszak teljesen kifullad a lendületük - és a választópolgárok belövik egy tényleges (4-6%) támogatottságra. Mit fog azután lépni? ...
Bár a politika számtalan szerteágazó dologgal foglalkozik egy ciklus alatt, a választók számára ezek az évek általában végül összesűrűsödnek egy-egy jelzővé, cselekménnyé, tulajdonsággá. Olykor teljesen kiszámíthatatlan, hogy mi lehet ez, máskor már szinte az első…..
pana_fz18 2010.07.01 17:36:55
Nyolc év ellenzékiségben, egy profi párt, többezer oldalas "cselekvési" programot dolgoz ki (lásd "árnyékkormányzás") - x-féle eshetőségre, gazdasági irányvonalra (trendekre) belőve, átgondolva, és természetesen ennek megteremtve az intézményi (államigazgatási) hátterét is.

Most ebből eleddiglen ("gátlástalanság"), csak a második érződik: az intézményi/államigazgatási átalakítás, akár egész hosszabb távon.

A "sajtó" által megszellőztetett verziók, tervek, személyek, eddig elég pontosak voltak (miniszterek, hivatalok élére). Talán épp ezért elfogadható ezért a hosszabb távú "átalakítás-berendezkedés" körüli sajtóhangok is: OV egy ciklussal később, vagy félciklusnál "átavanzsál(hat" egy erősebb irányítási lehetőséggel felruházott ("új alkotmányos berendezkedés") KE szerepében.

Ez lenne a "nagy alkotás" lehetősége?

A kormány kialakított felépítése ezt erősíti: a kétes, az igazán "eredményt" el nem érő posztokra ciklus felében könnyen beáldozható "cívilek" kerültek (klasszikus példa erre Réthelyi a Nemzeti Erőforrás Csúcsban - Scmitthez hasonlóan rugalmasan beáldozható ember; ilyen Fazekas és Hende is: megcsinálják a szükséges "profiltisztogatást", átalakítást és megköszönve tevékenységüket jöhetnek majd a "pártosabb" emberek).

"Káderek" beáldozása - volt már ilyen, jópár kormányban, jópár ideológiával.

Aztán az "alkotás" része lenne az ellenzék csendes, nyugodt darálgatása? Tényleg csak egy gesztus volt OV részéről (és az "OV frakcióját vezető" Lázár részéről) a szoci KE-jelölttel folytatott személyes elbeszélgetés? Vagy esetleg egy "jéééh, őt miért nem ismertük?" c. puhatolózás volt az egész. Netán a 2011-től esedékes EU elnökség egyik - akár - háttérben dolgozó, de meghatározó "szakpolitikusa" lesz, lehetne? Kifogva egy újabb luftot a szocik spinakkeréből? (Jó szelet, Nemere!)

Jobbik lassanként olyannyira elhalkul, beolvad, kezdeti "lendülete" (hol maradnak már a Székely himnuszos spontán éneklések? Netán óvatosan, "valakik" megkérték őket, hogy talán ezt mégse? Vagy maguktól?:) kifullad, hogy még az őszi önkormányzati választásokra sem fogja futni (<10%).

Komolyan "gátlástalanság" vagy "nagyalkotás" lenne az, hogy a politika (Szőcs) ennyire direkte bele akarjon szólni ("irányt mtuatsson") a kutatásokba? (Szándékosan nem akarok "tudományt" írni.) Értsd "ősrokonság-kutatás" - nyelvrokonság vs. genetikai rokonság. Mégjó, hogy ezen már határainkon kellően távol élő genetikus-nyelvészek már idestova egy évtizede túl vannak (Cavalli-Sforza), ébresztő!

Meddig tart ki az "OV-frakció", frakciófegyelme? Milyen demokrácia az, ahol "névnélkül nyilatkozó" erős-fideszes politikusok nyílvánítják ki ellenérzésüket Schmitt KE választásával kapcsolatban, de még egy titkos szavazáson sem mernek _férfi_ ember módjára viselkedni? Vagy ki emlékszik már pl. Mádi László januári elszólására gazdasági vonatkozásban? Ami neki ogy képviselőségébe került - fogja-e pl. a Fidesz (OV) indtani ősszel lakhelye szerinti város polgármesteri székébe (testvére közvetlen rendszerváltás után volt polgármester egy ciklusig)? Mennyire "büntet", mennyire "emlékezik", mennyire "jutalmaz" a Fidesz (OV) kollektív-emlékezete? (Lásd pl. a most megszellőztetett Kővér-OV ellentét Schmitt megválasztásával kapcsolatban - ez hamarosan kiderül, míg pl. a Mádi eset majd csak nyár végén.)

Ha elfogadjuk a hosszabb távú célt: erős(ebb) KE, és annak szerepében OV, míg ország-vezérigazgatóként (Navracsics, Varga?) egy végrehajtói szerepkör, akkor milyen _jogi_ formában szándékszik, és legfőképpen milyen időzítéssel szándékszik mindezt OV (et al.) megjátszani?

A gondom továbbra is az, hogy ehhez talán megvan a kidolgozott forgatókönyv, de a lényeghez: a gazdasági stabilitáshoz mégcsak reális elképzelés, működőképes koncepció halvány(lila) nyomai sem kerültek a felszínre.

Ez - egyelőre - se nem "nagy alkotás", se nem gátlástalanság: szimpla pökhendiség.
Szokatlan bejegyzés lesz, elnézést kérek mindenkitől, leginkább magamról és magamnak szól. Miután pár hete tényleg nagyon kedves, már-már elcsábulásra késztető módon invitált rendszeres szerzői közé a Magyar Nemzet, ma leleplezőnek szánt cikkében még a címsorban is helyet…..
pana_fz18 2010.06.19 21:13:21
Valamikor kilencvenes évek közepén történt, egy vidéki megyeszékhelyen: a kultúrházban egy Fideszes rendezvény után, a Fidesz helyi "sajtósa" és kampányfőnöke véletlenül az egyik széken felejtette a határidőnaplóját.
Kb. ilyen dolgok voltak benne: "ekkor és ekkor, ilyen és ilyen ürüggyel lehet félreállítani ezt és ezt", "ahhoz, hogy kiiktassuk xy-t, korábbi ilyen és ilyen kapcsolatait kell felhasználni"...
Helyi ügyek voltak, "piti kis" dolgok, de volt néhány "új" dolog is benne. Fidesz szabadkozott, szocik (szoci vezetésű a város több cikluson keresztül) finoman, minimálisan tettek rá a hangerőre.
Kampányfőnök "lemondott", de azóta is önkormányzati képviselő:).

---

Miért van az, hogy az élet/történelem (Ura) mindig ismétli önmagát? Valami miatt úgy érzem, hogy az elmúlt nyolc évben Fidesz mást nem csinált, csak forgatókönyveket: nem, nem gazdasági/szociális forgatókönyveket, hanem
i, közigazgatási reform (értsd hogyan betonozzuk be magunkat),
ii, elterelő hadmüveletes (értsd hogyan adjunk populista lerágott csontokat),
iii, és a kedvencem "aki nincs velünk az is nincs is - vegye már észre magát" (persze erre ügyesen rá lehet húzni az "üvegzseb", elszámoltatás stb. de mivel ez erőteljesen együtt jár majd az i és az ii-vel: lényegében _nem_ lesz közinformáció a Fidesz saját sumákságairól).

Kezdik az LMP-vel. Miért is? Mert ha Jobbikot darálnák már most az elején, sokkal feltűnőbb lenne, és mivel a Jobbik kellően gyenge Budapesten - nem sok vizet fog kavarni a főpolgármesteri választáson ősszel (nomeg két-három méregfog már részben kihúzva Jobbiktól: kettős állampolgárság, Trianon, "borsodi-rendőrhegyek"). Az LMP sokkal keményebb dió lehet - hát ideje elkezdeni bemutogatni a már összeállított "iii" forgatókönyvet.

Szegény-szegény Illés Zoli szólta el magát, olyan "jóféle-fideszesen" - "még a feleségek cégeiről is tudok mindent..."

Kedves Fidesz, nem kén' végre _dolgozni_ is?! ...
Orbán Viktor napja volt a mai: nyolc évi kínlódásos ellenzéki lét és néhány, nyelvi leleményeket didaktikusan felolvasó kormányfő-jelölti szereplés után visszatért a magyar közéletbe az a politikus, akit meggyőző ereje, céltudatossága és lendülete miatt egy évtizeddel…..
pana_fz18 2010.06.09 11:17:02
Jóapám mindég óvva intett, hogy csak az egyik oldalát lássam egy emberi jellemnek.
OV ellenzékben abszolút nem "államférfiként" viselkedett - és CSELEKEDETT (nagyon sok lehetősége volt rá!).
OV most, hogy cselekvési "lehetőségbe" jutott, bár tud, képes lehengerlő és határozott lenni (ügyesen húzta át a "görög-kósa-szijjártó-salátát" a májusban elér 87%-os tartalékra!), de szája szegletéből mindég elébújik az a gúnyos "félmosoly", ami része "jellemének" - ha "győzelemben" van (akár tömegek előtt, akár parlamentben, akár riporterrel szemben).
Mondhatnánk, hogy "sportember" - és élvezi a győzelmet.(Nikának egy ügyes közbeszúrása volt a VB-vel kapcsolatban: "ezek szerint akkor lesz ideje nézni...":)

Parlamenti viszontválaszával, szerintem, saját csapdájába esett, amikor a szoci-frakciót próbálta okítani arról, hogy a "megfelelően" kommunikált, retorikailag helyesen előadott dolgok még nem fogják a _rosszul_ vagy el nem végzett munkát helyettesíteni.

Félek, hogy sokkal inkább a jelenlegi politikai/gazdasági "környezet" miatt ilyen most (eurózóna helyzete, világgazdasági helyzet, közvetlen belpolitikai helyzet, személyes ismeretségi körének sodródása), mintsem ténylegesen feladta volna "napóleoni-mélységű" hatalomvágyát.

Az pedig végképp folyamatosan elhitelteleníti, hogy elmúlt húsz évben folyamatosan az volt számára (és így a pártja számára is) szociálisan-gazdaságilag "fontos", hogy éppen ő hol és _hogyan_ áll (család)gazdasági vonalon. (Most épp magasabb kategóriás fizetés => egykulcsos szja, több gyerek => családi adózás és gyerekek utáni adókedvezmény, "beérett" a felcsúti (hét)szilvafás => adók nélküli kisüstizés, ajándékozás/öröklés közelsége közvetlen családoknál => adómentesség (értékhatár nélkül), de nagyon sok ilyen "saját képére formált" gazdasági elképzelés született még előző ciklusában is pl. épp "lakásváráslás(ok)nál" járt => államilag max. támogatott lakáshitelek stb.)

OV != államférfi.
A miniszterelnök ma ismertette azokat az első lépéseket, amelyek megítélése szerint a „nemzeti együttműködés gazdasági rendszerének alapjainak lerakása” miatt fontosak. Itt van tehát az első Orbán-csomag, mindjárt 29 lépéssel. A suszter maradjon a kaptafánál, ezért…..
Hegymászótársunk és barátunk, kollégánk és oktatónk: Várkonyi László 2010. április 26-án szenvedett tragikus balesetet a Mount Everesten, a világ legmagasabb hegyén. Konyi és Klein Dávid 7200 méteren a viharos szélben úgy döntöttek, hogy visszafordulnak és leereszkednek az alaptáborba(5300m). Konyi…..
263-59-47-16-1: jelen állás szerint ez a parlamenti választás végeredménye. Ehhez hasonló adatokat utoljára 1994-ben olvashattunk, akkor 209+69=278-38-26-22-20-1-1 volt a választás estéjén elénk táruló sorrend. Mint látható, az ellenzéki oldalon most 1994-hez képest még valamivel…..
A Népszava mai számában az ismert publicista a sokat mondó „Tudatlanok” címmel írta meg véleményét. Bár a gyávaságról értekező Mészáros Tamás neveket nem említ, nem volt nehéz magamra ismernem egyik példájában. A kioktató hangnem és a lekezelő érvelés több…..
Úgy néz ki, hogy ez a választás sem múlik el komoly tévedésem nélkül: egyelőre ugyanis semmi jele annak, hogy a két forduló között felpörögne a kampány. A lapokban már a következő kormány névsora fut, időnként meglepő nevekkel, az elemző pedig – miután lényegében…..
pana_fz18 2010.04.15 21:49:09
@Xilofon: nem, nem fáradt vagy, igazad van! A klasszikus felállásban, úgymond kétszereplős a történet, és a feltételek is tisztábbak (amit írsz is). Én bennem is csak az futott elsőre végig, hogy ha "szétszedjük", akkor lehet - mint a társadalmi viselkedés legtöbbjére, közgazdasági versenyhelyzetekre pl. - akár politológiai dolgokra is akár analógizálni.
Én szűkebb - biológia - oldalról ismer(get)em a játékelméleti modelleket, voltak próbálkozásaink többszereplős modellekre: so-so...alakulnak.:)

Ami közös a kétszereplős és a többszereplős modellekben: nagyon sok "ismétléses találkozás után", beállhat egy "kooperáción" alakuló stabil(nak) tűnő rendszer.

Félek, politikában is ez a "baj": a négyéves ciklus nem ad elég gyors visszacsatolást a rendszernek, hogy kialakuljon egy "közösségi" szinten maximalizált "nyereség"...
pana_fz18 2010.04.15 21:59:24
@b.n.v: érdekes megközelítés így a parlament!:)

Mérő matematikában jó, és így könnyed olvasmányok a könyvei, de sajnos biológiailag van benne néhány elég nagy baklövés - így az a része értékelhetetlen. De tényleg nincs jobb magyar nyelvű könyv(ek), ami olyan frappánsan vezetné be az embert ebbe az "ésszerű" gondolkoldásmódba!:)
pana_fz18 2010.04.15 22:30:48
@b.n.v: mivel ez itt erősen off, írtam üzenetet profilodba. Üdv.
Döbbenten figyeljük az Értelmes Tervezettség Mozgalom vezetőinek, a hazai antievolucionizmus zászlóvivőinek elmúlt hónapokbeli ámokfutását. Ennek legutóbbi eleme, hogy Dávid Gyulát, az ELTE TTK Fizikai Intézetének szakoktatóját rágalmazták meg egy, időközben elérhetetlenné tett cikkükben. A fizikus…..
Eltelt huszonnégy óra a Fidesz pártigazgatója által elmondottak első részletének nyilvánosságra kerülés óta. Tegnap úgy fogalmaztam: „az játssza majd a legfontosabb szerepet, hogy a következő órákban mi történik. Hogyan reagálnak a politikai ellenfelek, mennyire képesek…..
Kaprinay Zoltánnal először az MTA-n találkoztam, amikor Ádámmal átvettük az Év blogja-kitüntetést az Itbusinesstől. A nevét persze már korábbról ismertem, aki egy kicsit is otthonosan mozog ebben a szakmában, hallott már róla, hiszen Zoltán ott volt a magyar online újságírás…..
pana_fz18 2010.04.02 10:21:41
@Randal: bocs az offért, de kérésedre ez ugrott be:)

www.youtube.com/watch?v=4RyYFPpMqbE

Sonim XP3 az igazi törhetetlen/vízálló/ütésálló/fagyálló terepi mobil. A gyártó 3 évig vállalja hogyha bárkinek törik, akkor nem javítja, hanem cseréli. Sonim CEO felajánlott a riporternek, hogy bármit csinálhat vel... Érdemes nézni a fazon 'deeply apologise' arczát a végén!:)

---

Úgyhogy kérdés tőlem is: mit bír ki az iPad? Terepen vajon tudnám használni? (Koszolódás, mennyire tükröződik a kijelző stb.)
pana_fz18 2010.04.02 10:32:22
@brlv24: lehet "rosszul" fogalmaztam meg a kérdést.
A teljesen rugged felhasználás (Toshiba sorozat) leszámítva van jópár olyan tablet, mini-notebook, ami anyagai és felépítéséből adódóan jobban bírja a gyűrődést, illetve a szennyeződés utáni takarítást, mint néhány csicsás "semmirekellő" dízájncsoda.:)

Független attól, hogy kakaóálló vagy sem...
A választási esélyekkel már rengetegszer foglalkoztam, tulajdonképpen a tavaly novemberi indulás óta erről szól ez a blog. Az elején forgatókönyvekről írtam (1-7. bejegyzés), később a kampány eseményei – különösen a meglepően rögös jelöltállítás – kapcsán…..