Regisztráció Blogot indítok
Adatok
makru

0 bejegyzést írt és 31 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nagyon sok mindenen múlhat, hogy valami irtózat nagy trash legyen, vagy egyenesen kultikus státuszba kerüljön. A ma 40 (!) éves film, amit hoztam nektek, az nekem egyfajta kultikus trash, bűnös élvezet, amit néha jó megnézni. Ez a Conan, a barbár, aminek amerikai bemutatója 1982. május 14-én volt.…..
téveszmék "Minden fejben dől el" 2022.01.24 00:11:02
  Ha nagyon le szeretnénk egyszerűsíteni a világot, azt mondhatnánk: három szférájáról tudunk. Az első az anyagi, fizikai dimenzió. A második a lélek, a tudat, a szellem síkja. A harmadik szektorba sorolhatunk mindent, ami mindezeken túli: Istent, karmát, sorsot, véletlent, természetfelettit.…..
makru 2022.01.25 09:09:33
@leponex: Mitől hihetőbb, hogy az isten öröktől fogva létezik, mint hogy az ez az anyagra igaz?
makru 2022.01.25 12:07:55
@Wildhunt: A kérdéshez nálam különb fizikus kellene, de az én tudomásom szerint azért alakulhat egymásba az anyag és energia, mert igazából ugyanannak a létező valaminek két megjelenési formája. Tehát attól, hogy egy részecske találkozik az anti-párjával, és mindketten energiába sugárzódnak szét, nem szűnik meg létezni, csak másik formát vesz fel.
makru 2022.01.25 12:44:22
@leponex: "Némi ráció mégis csak van ebben a hitben ha a 'szellemet' magasabbrendűnek véljük mint az anyagot."
Nekem többféle bajom is van az ilyen kijelentéssel. A ráció és a hit nem egymásba ágyazható. Hinni olyasmit szoktak, ami nem bizonyítható. (Credo, quia absurdum est...) Az sem tartozik a ráció körébe, ha valaki önkényesen magasabbrendűnek véli a 'szellemet' az anyagnál. Egyébként pedig még az anyagról/energiáról is keveset tudunk ahhoz, hogy efféle összeméréseket produkáljunk. A 'szellemnek' pedig még a különálló létezése is hitbeli. Olyan definíciója sincsen, ami vita alapjául alkalmas volna. És milyen alapon magasabbrendű valamelyik?

Az ősrobbanás részre már reagált más. Kérdés, hogy azért tartod kevésbé hihetőnek, mert nincs elég információd róla, vagy Hawking úr tudása sem lenne elég.
Amíg egyeseknek Franciaországról Párizs vagy a gazdag történelem jut az eszükbe, nekem a francia színészlegenda Louis de Funès. Számos film kötődik hozzá, így a felsorolásával nem foglalkoznék. Jónéhányat Magyarországon is kultikus szinten emlegetnek (pl Jákob rabbi kalandjai). Számomra Funès…..
makru 2021.12.20 20:37:11
Sziasztok! A geekok számára akár minden napra tudunk hozni egy-egy jeles évfordulót. Ebben a hónapban volt egy Stephen King születésnapunk, néhány filmes évfordulóval is készülünk nektek a következő hónapban. Viszont még szeptemberre van nekünk egy jeles évfordulónk. A sci-fi irodalom nagyágyúja, a…..
Az 1905 és 1943 közt élt Rejtő Jenő (születési nevén: Reich Jenő) rövid, de kifejezetten kalandos életutat tudhatott magáénak. Tartalmas élete során annyi embert és annyi különböző karaktert ismerhetett meg, mint mások két élet alatt sem. Ez óriási segítség volt számára, regény-alakjai, szereplői…..
Annyi, de annyi jó dolog van az életben, ami csak úgy jön, aztán - még ha meg is kedveljük - hamar el is tűnik. Ezt sok mindenre vonatkoztathatjuk, még az édességekre is. Gombóc Artúr legnagyobb örömére fókuszáljunk egy pillanatra a csokoládékra.  Hiába volt sokak kedvence a Chokito, amelyet…..
Források szerint, a 2014-ben elkezdett Apple autó projekt érkezése, már előrehaladott szakaszba lépett. Az Apple napjaink egyik legsikeresebb tech vállalata. Köztudott, hogy prémium minőségű mobiltelefonokat és számítógépeket gyártanak.  Ennek ellenére úgy tűnik, hogy a Steve Jobs által alapított…..
Idén februárban már egyszer kísérletet tettünk arra, hogy a dabosi templomromot felkeressük. Bár az akkori kirándulás is bővelkedett szép romokban, ezt a templomot nem sikerült megtalálni. Szó szerint „bementünk az erdőbe”, annak is a legmélyébe, mert követtük a GPS útmutatását, de a templomnak…..
Nemrég írtam a rendszerváltás óta készült legjobb magyar filmekről, most még nagyobb fába vágom a kiskésem, minden idők legjobb magyar alkotásait gyűjtöm össze. Mielőtt beleugranánk a listába, szükséges tennem néhány disclaimer-t, elkerülendő az elkerülhetetlent, ha egy mód van rá, legalább…..
  A krimi műfaja mindig is élen járt az irodalomban, a filmvásznon és a tévés sorozatokban is. A pszichológusok szerint segít kiszakadni a hétköznapokból, egyúttal a karakterekben egyaránt felfedezhetjük negatív és pozitív tulajdonságainkat. De kik a legnépszerűbb detektívek, akik végül megoldják a…..
makru 2017.11.24 13:22:31
A WannaCry terjedésével ismét előtérbe került egy elég fontos kérdés: a rendszerek frissítése. Azt, hogy a konkrét féreg esetében szerepe volt a felhasználóknak is, szerintünk biztos. De sokakat attól még idegesít a Windows Update állandó felugrálása, és ipari környezetben nem is ilyen egyszerű a…..
makru 2017.05.20 08:32:54
@nyelv-ész: Ezeket akár magam is írhattam volna, tehát csatlakozom egy megerősítéssel.
Levesbáró Palócleves 2017.02.15 12:08:45
Egy igazi klasszikus levest főztem a hétvégén. Ezt az ételt a történetírás Gundel Jánosnak tulajdonítja, aki Mikszáth Kálmán tiszteletére István Főherceg Szállóban  létrehozott emlékszoba megnyitójára főzte elsőként. A hagyomány szerint a díszvendég „ Jó Palócunk” kétszer is szedett belőle, annyira…..
A kert lényegénél fogva elsősorban a növényekről szól, de a természet megállíthatatlan, így ahol vegetáció van, ott állatok is megjelennek. A kerti állatok alatt most elsősorban a hívatlan vendégeket fogjuk érteni, tehát a cica, kutya helyett azok a kettő, négy, vagy több lábúak kerülnek terítékre,…..
Imádom Rejtő Jenő műveit, különös humorát, szójátékait, nyelvi leleményeit. Úgy gondolom, hogy a legméltóbban akkor tudok megemlékezni a száztizenegy éve született zseniről, ha a kedvenc idézeteimből választok ki néhányat. Így is sokat ki kellett hagynom közülük. Az 1905. március 29-én született és…..
Ha 1954-ban nem süllyedt volna el egy komp, talán sohasem értük volna meg ezt a napot: 2016. március 26-án megindult a forgalom Japán legújabb nagysebességű vasútvonalán. A vonalnak számos műszaki és társadalmi érdekessége van, de az is izgalmas, hogy vajon hogyan küzd meg a vonal üzemeltetésével az…..
makru 2016.03.28 14:36:31
@elemes: A szélességi kör egy dolog, de Kamcsatka felől hideg tengeráramlás érkezik a térségbe. A hegyvidékeken számunkra elképesztő, 11m-nyi hó hullik évente.
Mivel ma ünnepli a blog az egy éves születésnapját – na meg mert most egyszerűen nem jut eszembe újabb Humphrey Bogartos toplista -, ezért úgy döntöttem, hogy rendhagyó posztként a saját kedvenc filmjeim listáját állítom össze, ami talán a világ legnehezebben megszerkeszthető toplistája. Nemcsak a…..
Kattintottál? Kellenek is ezek a hangzatos, figyelemfelkeltő címek ha sokakhoz szeretnél eljutni, de nagyon helyes hogy itt vagy, jól fogsz járni és valószínűleg találsz valami új néznivalót a listán. Hacsak mondjuk nem a Wostry Feri vagy. A felsorolás természetesen szigorúan az…..
makru 2015.05.24 09:32:12
@Hefe: Erre én is adok egy szavazatot. Bár lehet, hogy nem is igazán "western" kategória, hanem csak olyan környezetben játszódik. És Paul Newman egyik legjobbja.
Persze, nincs olyan, hogy 10 legjobb C64-játék. Minden idők egyik legnépszerűbb személyi számítógépére több tízezer játék jelent meg fénykorában, és a platform rajongói ma is aktívak, az elmúlt években olyan játékok születtek, mint a Prince of Persia C64-verziója vagy akár…..
      Vannak szép nők. Ő az. Nagyon. Tudja is jól ezt a divat világa, foglalkoztatja Rosiet rendesen. Főleg a fehérneműs cégek. Kérdés persze, apuk vásárolják-e anyuknak a darabokat, remélve, hogy Rosie Huntington-Whiteley alakja legyen a nejnek.Mindegy, ezt majd vásárlás…..
makru 2015.01.01 21:54:12
@Alick: nézegess vízilovakat!
Egy kert, ha szépen karban van tartva, akkor mindig élő, lélegző terület, többek közt azért, mert a növények mellett izgő-mozgó élőlények is benépesítik, elsősorban rovarok, hisz egyébként is ők vannak a legnagyobb számban jelen a bolygón. Statisztikailag törvényszerű…..
Gasztrobakancslista Kijevi borscs 2013.10.21 16:01:43
  Jó pár éve kacérkodom a borsccsal. De valahogy mindig kicsit furcsának éreztem a gondolatot, hogy egy levesben együtt úszkál a hús meg a cékla. Meg szerettem is volna elkészíteni, mert általános iskolai orosz tanulmányaimból annyi maradt meg gasztronómiailag, hogy van a scsí…..