Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bob_

26 bejegyzést írt és 87 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy új EU-s jogszabály újabb fegyvert adott a tagállamok kezébe a GMO-k ellen. 17 tagállam és 4 régió élt is ezzel az eszközzel, sikeresen. Az egyik legnagyobb biotechnológiai cég, a Syngenta visszavonulót is fújt az ellenállást látva. Az idén elfogadott új uniós jogszabály…..
A tudomány hatalma […] az embert normális életrendjétől megfosztja, és életét olyan egyre értéktelenebbé váló vegetatív létté fokozza le, amelynek semminemű jelentősége, súlya, szépsége, igazsága, komolysága, világossága többé nincs. Hamvas Béla: Németség Afrika…..
A tudomány és a politika szövetsége szemben a föld összes lényeivel, amelyeket véglegesen letipor, és a föld életét gombnyomással irányítható üzemmé alakítja át. Hamvas Béla: Északi korona, 1962 Az első rész itt olvasható. Miért fontos Afrika? Afrika efféle…..
Március 20-tól 30-ig zajlik a nemzetközi méregmentes akcióhét, amelyhez a Greenpeace is csatlakozott.Vegyél részt te is: tegyünk együtt a mérgező mezőgazdasági vegyszerek ellen!   A klórpirifosz az egész világon elterjedten használt idegméreg. A vegyületet 1965 óta…..
Március 20-tól 30-ig zajlik a nemzetközi méregmentes akcióhét, amelyhez a Greenpeace is csatlakozott.Vegyél részt te is: tegyünk együtt a mérgező mezőgazdasági vegyszerek ellen!   A cipermetrin egy sokrétűen használt idegméreg. 1977 óta forgalmazzák széles…..
Végéhez közeledik a családi gazdálkodás nemzetközi éve. Ilyenkor lehetne mérleget vonni, mit is hozott az elmúlt időszak az agrárszektor legkisebb szereplőinek. De hogyan vonjunk mérleget, ha a rendelkezésre álló adatok nem egyértelműek? Ellentmondások, torzítások és tények a…..
Barack Obama június végén kiadott elnöki nyilatkozatában elrendelte egy egységes, minden tagállamra vonatkozó stratégia kidolgozását a méhek és más beporzó rovarok védelme érdekében. A szövetségi területeken gazdálkodóknak, a tájépítészeknek, de még a Hadsereg Mérnöki…..
Az IUCN (http://www.tfsp.info/) napokban publikált tanulmánya szerint a bizonyítékok egyértelműek: a világ legelterjedtebb rovarölő szerei ugyanolyan veszélyesek a környezetre, mint a hírhedt DDT. A neonikotinoidoknak komoly szerepük van a méhek, és más beporzó rovarok…..
Elkészült Európa eddigi legátfogóbb vizsgálata arról, hogy a szorgos háziméhek mit is visznek haza a kaptárba. A sokkoló eredményeket április 30-án, a 20. alkalommal ünnepelt méhek napján mutattuk be. E szerint a 12 európai országban vett virágpor- és méhkenyér-mintákban…..
A méhek és más beporzók a nagyüzemi mezőgazdaság élővilág ellen folytatott háborújának frontvonalában harcolnak a saját túlélésükért – és a miénkért is. A hatalmas monokulturák, az egyre csökkenő méretű természetes élőhelyek, a méhgyilkos vegyszerek szükségtelen…..
Ahelyett, hogy minél hamarabb kivonnák a forgalomból méhgyilkos szereiket az agrárvegyipari óriások, ők inkább beperlik a tagállamokra, a tudományra és a józan közvéleményre hallgató Európai Bizottságot... Perre mennek a profitért. Minden harmadik falat ételünket beporzókat…..
Tolnában egy gazda méhek számára vonzó növényeket permetezett egy méhgyilkos vegyianyaggal. A méhek rátámadtak az emberekre, fekete-lila csípéseik voltak majd elpusztultak. A méhészek elpusztult méheik után a mai napig nem kaptak kártérítést.Az akkor pusztító szert az esetet…..
Tisztelt Képviselő Asszony! Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 42. § (8) bekezdése alapján a K/11363. számon hozzám benyújtott, „Mennyi Fipronilt használnak fel Magyarországon?” című írásbeli kérdésre a következő választ adom. Kép forrása:…..
Vannak olyan cégek, amelyek úgy tűnik, hogy szeretik a méheket, s ezt azzal igazolják, hogy eszement módon mepróbálnak létrehozni egy betegségeknek ellenálló szuperméh-típust azoknak a méheknek a helyettesítésére, akik eddig a legkülönbözőbb okok miatt elpusztultak. Miért…..
Bob_ 2013.06.24 10:56:28
@calabria007: Amit küldtél, ott a legfrissebb adat 12 éves, 2001-es. Azóta valszeg teljesen más a helyzet.

Szerintem többféleképpen is lehet.
- mind több helyen veszik el a mézet a méhektől és adnak nekik cukrot télre
- az új típusú vegyianyagok problémái nemrég jelentkeztek tömegesen, pl lásd ebben a bejegyzésben en.wikipedia.org/wiki/Colony_collapse_disorder
- a természetes élőhelyek/fészkelőhelyek/táplálékforrás globálisan csökkenőben; ami valamikor biztosan eléri a kritikus szintet.
- minden egybeesés is lehetséges ok: paraziták, gyorsuló klímaváltozás, élőhelypusztulás, új vegyszerek.
Az európai tagállamok a múlt héten szavaztak másodszor is három neonikotinoid (NNi) rovarölőszer (tiametoxám, imidakloprid és klotianidin) kétéves korlátozásáról négy, méheket vonzó legelőn (kukorica, repce, napraforgó, gyapot), miután az Európai Élelmiszer-biztonsági…..
A méhek és más növényeinket beporzó rovarok pusztulása az elmúlt húsz évben világszerte erősödő jelenség lett.  Márpedig a méhek jelentősége óriási, munkájuknak köszönhetünk minden harmadik falat ételt, az élelmiszer-növények nagy részén túl a vadon élő növények…..
A cikksorozat előző részeiben a tavaly novemberi kaliforniai népszavazásról, az idei washingtoni kezdeményezésről, és más államok korábbi vagy újra aktuális GMO-jelölési törekvéseiről, termesztési tilalmairól esett szó. A mostani befejező részben az Európai Unióban és…..
Bob_ 2013.03.15 00:06:45
@ofen001: Mindenki próbál szabadulni az USA által ránkerőltetett génmódosított szójától. www.kormany.hu/hu/palyazat-gyakornoki-poziciok-betoltesere/palyazat-gyakornoki-pozicio-betoltesere#/hu/videkfejlesztesi-miniszterium/agrargazdasagert-felelos-allamtitkarsag/hirek/egyuttmukodes-kezdodik-a-gmo-mentes-szoja-termeszteseert-a-duna-tersegeben

A propagandát Te nyomod, "a GMO megszünteti az éhezést" az egyik klasszikus. Nem szünteti meg, sőt fokozza a függést néhány amerikai agrár/vegyipari/biotech óriáscégtől, akik az élelmiszerlánc első elemének, a vetőmagnak kontrolljára törnek.

Patrick Moore-t több témában idézheted és még fogják sokan. A világ minden sikeres szervezeténél lehetnek olyanok, akik nem kapnak vezető szerepet és átállnak a másik oldalra, ahol tejbe-vajba fürösztik. Patrick Moore szinte minden Greenpeace kampányban az ellenfelet segíti: a Monsanto-t, az esőerdőt írtókat, az atomenergia fanatikus híveit, stb. Van most egy új Patrick Moore is, azt hittem, hogy őt is beidézed. De hátha még...
Bob_ 2013.03.15 00:15:26
@ofen001: Sokat elárul Györgyei videójáról, hogy több mint egy év alatt vagy 107-en tudták eddig megnézni.

Ha a génmódosítás tényleg ilyen ütős lenne, mint ahogy próbálod elvakítani az embereket "hatalmas fogyasztói igény van erre... páratlan sikertörténet ez... "
akkor miért küzdenénk körmükszakadtáig az amerikai kötelező GMO-jelölés ellen pl. ezek a cégek: www.empowernetwork.com/withdee/files/2012/11/No_on_Prop_371.jpeg ???
Bob_ 2013.03.20 22:30:47
@KAP = hülyeség:

- ne csodálkozz, hogy negatívan diszkriminálják a GMO-t. Mert nem tud meglenni egymás mellett a GM és az egyéb vetőmagot termesztő gazda. Mert koegzisztencia nincs. Úgyhogy nem csoda.

@fuck.the.system : Márcsak a következők miatt sem lehet bízni a "bízzuk a fogyasztóra a döntést" ötletekben:
www.empowernetwork.com/withdee/files/2012/11/No_on_Prop_371.jpeg
maplight.info/eimages/Prop_37_update_081512.png
Ha kell és van tét, akkor a hatalmas tőkeerejű agrár-vegyipari-élelmiszeripari óriáscégek megveszik a médiát www.noprop37.com/files/Prop37_Newspapers_All.jpg és ott állsz a polc előtt, még nagyító is van nálad az összetétel vizsgálatához, de nem tudod elkerülni a GM-összetevőket.

Nem tetszik nekem sem a KAP. Rengeteg nagy értéket tönkretesz és fillérek jó célra visszaadásával kompenzál.

@Pandava: :-) bármi lehet. Én mindenesetre úgy érzem, hogy egyre nagyobb dózisban kell bevetni a vegyszereket és egyre több félét, mert a glifozát-hatóanyagú már annyira nem üt. Kialakulnak ellenálló gyomok. www.weedscience.com/summary/MOA.aspx?MOAID=12 és a veszélyes spirál gyorsul.
Elbukott a Proposition 37 a november 6-i kaliforniai népszavazáson, ami kötelezővé tette volna a génmódosított összetevők élelmiszereken való feltüntetését. Ez alól kivételt képeztek volna az étteremben fogyasztható ételek, az interneten forgalomba hozott áruk és az alkoholos…..
Birtokba vették a földet a kajászói gazdák - 2012. október. 17. (Forrás: Kiélegyenaföld.hu) Kajászó - Művelésbe vették szerdán a helyi gazdák és az őket föld-ügyben támogató civilek az egyik olyan táblát, amelyet szerintük jogszerűtlenül adott bérbe a Nemzeti…..
Miközben kedden még "kedvenc" GMO lobbistánk, Venetianer Pál "boldogította" a nagyérdemű közönséget "objektív igazságaival", melyek cseppet sem érdek vezéreltek... Ez a farizeus Venetianer Pál, akivel egyesek már 25 éve küzdenek, aki hisztériájában, hogy nem fog elég hamar…..
Bob_ 2012.09.22 23:42:10
@lacalaca: véletlenül a Monsanto nem ugyanazzal a patkánnyal végzett 90-napos kísérlet után kapott az NK603-ra engedélyt......?
Így még durvábban kijött, hogy mennyire nem lenne szabad 90-napos etetési kísérletek alapján EU-s engedélyt adni egy-egy GM-fajtára!
Bob_ 2012.09.22 23:58:33
@pandava: Oké, lépjünk hátra, álljunk meg és gondolkozzunk. Ha valaki kifejleszt valamit és az jó a világnak, akkor
1. azt az emberek keresik és használják
2. a cég büszke rá és villog vele.

Szerinted miért akarnak egyre több amerikai államban olyan jogszabályt, ami alapján fel kellene tüntetni az élelmiszerek csomagolásán, hogy génmódosított összetevőt tartalmaz?

Kaliforniát nem tudták az óriásbiotech cégek elrettenteni (Vermont állam vezetőit pl végül igen -> rt.com/usa/news/monsanto-sue-gmo-vermont-478/ ), úgyhogy Kaliforniában nemsokára népszavazás is lesz a témában.
Szerinted mivel magyarázható, hogy Monsanto, a legfőbb génmódosító talicskával tolja a pénzt a kötelező jelölés előírása elleni kampány központjába? www.carighttoknow.org/5_million_more Nem büszkének kéne lennie, hogy kiírhatja: lassan minden elfogyasztott élelmiszer után a gyártási folyamatban valaki fizetett neki valamely összetevő után licenc-díjat.

Eléggé érdemes megnézni a listát, hogy kik az ellenkampány finanszírozói......

Pandava, ha nem tudtad, akkor ezek talán számodra is elfogadható és nehezen magyarázható tények.

Ha viszont tudtad, akkor hagyj fel vakítással.
Bob_ 2012.09.24 23:09:35
@pandava: "De hogy mondjuk a 30 hektárt művelő gazda, mikor elmegy megvenni a vetőmagot, miért a GMO-sat veszi? Na az már jó kérdés, ugye?!:)"

Ugye, de azért sejtem. Ugye Te is sejted? gmopundit.blogspot.hu/2012/06/seed-biodiverity-as-measured-on-in.html
És ugye kik vásárolják fel a hazánkban működő vetőmagos cégeket?
www.agrotrend.hu/hirek/novenytermesztes/18060
A Szkeptikus Klub következő rendezvénye szeptember 18-án (figyelem, mostantól fél órával korábban, 17:30-tól!): Venetianer Pál akadémikus: A GMO-legendárium Ez az előadás nem tudományos ismeretterjesztés a génmódosításról, és nem kiván foglalkozni azokkal a racionális érvekkel, amelyek a…..
Bob_ 2012.09.22 23:35:49
Az akadémikus úr forrásairól pl Stewart Brand kapcsán ennyit:
www.monbiot.com/2010/11/06/is-stewart-brand-the-new-ian-plimer/

csodálom, hogy nem Patrick Moore-t idézi....

Az aranyrizs gyerekeken tesztelése kapcsán:
- hol vannak hosszútávú kísérletek az aranyrizs egészségügyi és környezeti hatásairól?
- Lehet, hogy Györgyei úrnak jobban elhiszik: nem a fejlődő világ táplálására találták ki a génmódosítást és nem is alkalmas jelenleg rá. greenr.blog.hu/2012/09/20/gmo_nehany_kilora_megvett_magyar_tudos_es_a_kilonyi_tumorok "Györgyey János is sokkal őszintébben fogalmaz, mikor szűkebb körben nyilatkozik meg és nem a televízióba hazudik. Egy szegedi tudományos fórumon készült hangfelvétel szerint ugyanis szó szerint ezt mondta: „a génmódosított növényekről minden olyan marketingdumát, hogy az az éhezést oldja meg a Földön, meg hasonló, azt nyugodtan el lehet felejteni! Soha nem erre találták ki őket, nem ezért fejlesztették őket! A nagy cégek nem ezért öltek bele fajtánként százmillió dollárt, hogy a Földön az éhezés kérdését oldják meg! Azért csinálták, hogy pénzt szerezzenek, hogy profitot csináljanak és piacot nyerjenek! Ezt mind a hármat a génmódosított növények kiválóan tudják.”(Felszólalásának felvétele a Greenpeace birtokában van.)"
Bob_ 2011.12.16 22:35:35
@bakszakáll: Egyelőre arról beszéltünk, hogy a cég további 2 millió tonna hulladék beszállítására vonatkozó engedélyét kell megvonni, mert növeli a kockázatokat. Kiszámoltad, hogy 2 millió tonna hulladék hány kamion?
Bob_ 2011.12.18 12:39:27
@bakszakáll: Ahogy én értettem Te arról beszélsz, hogy szörnyű nagy környezetterhelés lenne elszállítani innen a vörösiszapot. Amit a Greenpeace nem követelt. Azt igen, hogy ne ide szállítsák a veszélyes hulladékokat, hanem a technikailag és EU-jogszabályoknak megfelelő veszélyes hulladék lerakóra.

Ennyit és nem mást, nem többet. A többi a Te fantáziád.

(Lorber professzor azonban valóben tett javaslatokat, hogy miként kellene csökkenteni a tározó jelentette kockázatokat.)
Bob_ 2011.12.18 12:42:46
@bakszakáll: Ha jól megnézed, akkor a film elmondta, hogy nem egyértelmű, hogy csak az évtizedek óta jelen lévő jelentős környezetszennyezés a rákos megbetegedések oka.

Illés Zoltán és mások is elismerik: a Tatai Környezetvédelmi Zrt számára engedélyezett tevékenység növeli a környezeti, egészségügyi kockázatokat.

Tudsz még olyan céget mondani, ami legálisan el tudja húzni mondjuk max 8 hektár terület lefedését 20 évig? Ez szerinted a helyiek érdeke? És az, hogy nem komposztálható veszélyes hulladékok komposztálására, majd azt takaróként, fedőrétegként való felhasználásra kapjon engedély a cég?