Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Alex Magic Art

3 bejegyzést írt és 42 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Visszatért az álarcos mágus! A Cool televízió műsorra tűzte a bűvészmutatványok leleplezéséről szóló sorozatot, melynek korábbi részeit már évekkel ezelőtt bemutatták. Tény ami  tény, sokan nézik, hisz soha ennyien nem kérdezték még a véleményem olyan…..
Alex Magic Art 2010.02.25 17:27:56
Valószínűleg részben igaza volt H.Gábornak annak idején, amikor közölte itt, hogy az első bekezdésénél nem olvasnak tovább az emberkék egy írást sem.

Ez csak részben igaz, hiszen attól függ, hogy kik az olvasók.:)

Én mindent elolvasok, még ma is, és bizony a napi sajtóban egy ideje olyan hosszú friss írások jelennek meg, hogy sokan megijednek a terjedelemtől, a mérettől, de sokan elolvassák azokat, mert ma már olvasni kell. Olvasni kell még akkor is, ha ez nem divat, mert van mit írni, van mit mondani bőven-persze már akinek, már akiknek.

Vannak reagáglok mindenhol, sokszor a kommentek komolyabbak, téjékoztató jellegűbbek magánál a cikknél és ez sok helyen ki is derül, megírják az emberek ezt is nyíltan. Ez van, mert megváltoztak a dolgok.

Merse itteni írásait nagyon komolyan kéne venni, ha az én írásaimat nem is.

Friss, gyorsreagálású lett az újságírás is, ezért a napi sajtóban is a gyakori elírások vagy becsúszott félrefogalmazások stb. Ez a természetes tájékoztatás, ismeretközlés valósága, rendje, mert mostanában helyzet van ebben az országban, de sokan tollat ragadhatnak és kérhetnek, ajánlhatnak, kritizálhatnak, ma már bárki tájékoztathat hiteles, eltűnik a hazug, félrevezető tájékoztatás monopólia jellege is, kerülnek a helyükre a dolgok.

Itt a maszk a fontos, ahogyan azt jeleztem,

fontos az, amit Merse mond,

és nagyon fontos az, hogy a magyar bűvészet valósága ordítóan gyalázatos, ahogyan az egész országé is, de ez még mindíg sokakat hidegen hagy és rombolnak, dacolnak, szórakoztatnak stb.

Nagy kár. Nem kéne. Au utóbbi 10 év netes bűvészete megtette a magáét, a médiába bevonult, megjelent bűvészet is ellenálás nélkül.

Ezek miatt vagyunk itt.
Mivel naponta kapok emaileket, hogy magyarázzak el trükköket, de persze ne ilyen gagyikat, hanem igazi komoly trükköket, ezért íme álljon itt egy látványos trükk részletes magyarázattal: Varázsoljunk bölényt a kalapból! Írta és rajzolta: Al Jaffee, Fordította: Tóvári Dorottya…..
Alex Magic Art 2010.02.21 06:45:20
Ez aztán igazi szemfényvesztés, az igazi varázstalanítás!

Megmutani, kiadni, kicsontozni (de kiknek is, és miért is?)a klasszikus bűvészet egyik igazi "ősrégi" módszerét, találmányát, titkát úgy, hogy az minél nagyobb ökörségnek, szarvasmarhaságnak, barom(f)i jópofosiságnak tűntetődjön fel! Annak tűnik, de kiknek is, és miért is?!

Igazi szolgáltatás ez a bírkáknak, nekik biztos tetszik, de mi van a bárányokkal? A bárányok (miért) hallgatnak...?!

Ezt a fővárosi állatkertben kellene bemutatni, majd leleplezni, azt is a majomház előtt, ahol valószínűleg a majmok is kikérnék maguknak ezt az árulást, és azonnal leszoknának a banánról is...

Valóban nagy az Isten állatkertje...

Egyébként nem rossz trükk ez, de már jó ideje lejárt az ideje -ennek is!

Minden "marha" megérdemli a sorsát, aki el akarja hitetni, és aki beveszi, hogy a bölény így jelenik meg, azt így jelentetik meg az asztal (terítő) alól!

Viszont a bűvészek mivel a titkok valódi tudói, ezért így én ezt a trükköt is ismerem, és kijelenthetem, hogy a lerás, a trükkismertetés egyik része igen csak pontos, valódi, de a félreértések elkerülése végett tájékoztatni illik a nagyérdeműt is, -meg a bűvészet borjúit is-, hogy becsapós ez a magyarázat-nem kicsit, nem is nagyon...-, mert ez a bölény a szemléletes leírás ellenére bizony nem a cilinderből jelenik meg, hanem valóban az asztal alól!

Nem kell nézni, mint borjú az új kapura, hanem tessék megnézni élőben az ilyen előadásokat (de itt van a rajzon is)...

Ja, most az a kérdés, hogy most hogy jelenhet meg egyszerre két helyről is?!

Na ez örök titok marad!

Gagyi is a trükk sajnos, mert említést sem tesz arról, hogy ez a trükk egy egész marhacsordával is működik (de abban az esetben a bűvésznek tényleg érteni kell a marhákhoz és értelemszerűen a marhaságokhoz is)!

Persze nagyon hiányos, szakmaiatlan ez a "munka" is, hiszen rengeteg feltétele van még annak -amikről itt szó sem esik-, hogy mi is ennek a varázslatnak az igazi titka, célja! Az állatvédelem lenne az?! ÁÁÁÁÁH, nem!

Ezt is elárulom:maga a disznóság, vagy az özvegy tehén bosszúja?!

A bűvészet a meglepetések és a meglepődések varázslatsorozata, de ennek ellenére én sem lepődtem meg, nem is tudom miért...

Talán azért, mert eltűnt ezeknek a trükköknek a varázsa is?! :))

*(pedig nem is olyan régi anyag ez, 2002/3, AKTUÁLIS MÁGIA-(átvett!)HUMOR(??!!)

* Botond:Titeket nagyon-nagyon becsaptak anno, ezzel a nosztalgiával pedig most már magatokat csapjátok be hosszú ideje-szerintem..., ez pedig már tényleg nem vicc...

Üdvözlettel...,
_________________
"ALEX", H.S.
Napi szinten 5-10 új termék jelenik meg a nagyobb kereskedőknél, és aki egyszer kiadott valamit az kényszeresen újabb és újabb trükkökkel jelentkezik, mintha kötelező lenne. A legújabb csoda: Paranormal (GHOST) PEN by Jesse Feinberg, ára 20 dollár. A trükk reklámszövege és…..
Alex Magic Art 2010.01.29 18:58:23
@Laszlo Csizmadi: viszont valószínűnek tartom, hogyha Mr.Andre-t kérdeznénk erről, akkor ő nem tagadná az eredetet annak ellenére, hogy a nevéhez kötik.

Érdekes láncolat ez:ugyanis nem emlékszem arra, hogy Criss Angel bármikor is emlékeztetett volna bárkit is Andre Kole-ra vagy akár másokra is pl. a vízensétálásának "illúzióziója" kapcsán, ami az eredetiségét illeti...:)

Viszont tanulságos ez az összehasonlítás, mert jó az, hogy nincs vita ezekről, amik uralnák az amerikai show business-t, vagy az a körüli kommunikációkat...:)

A.
Alex Magic Art 2010.01.31 09:20:13
...azt hiszem, látom, mindenki egyetért a lényeggel, a lényegben, és ez a fontos...

Felajvítani, fel-, és megújítani valamit úgy, hogy az -minimum- minőségi javuláshoz vezet -vagy teljes megújuláshoz, szinte új trükkhöz-, az a szakértelem, a kreativitás letagadhatatlan bizonyítéka mindíg (de annak szándéka a lényeg)...

Vallhatja magáénak az ilyen alkotó ezt a munkát, sőt..., de először is egyszerűen ellenőrizhető származás-, és eredettörténetet, magyarázatot illenék csatolni a kellékhez, amikor az értékesítésre, a piacra kerül (viszont ez a szakmán, a Bűvészeten belüli jogos, értelemszerű etikai, szakmai elvárás - elméletileg)..., azt is úgy, ha pl. "élő alkotás", már meglévő, létező munka esetében történik újítás, mósdosítás stb., akkor érdemes -elkerülendő a problémákat- összedolgozni, egyeztetni az eredeti szerzővel és így kooperálni...

Ősrégi effektek újítási, módosításai, feldolgozásai esetében pedig szintén kell, illik jelezni a trükk, effekt származását, ugyanis ez az új alkotót, annak tájékozottságát is dícséri, emeli hitelességének színvonalát, etikai tisztaságot, annak széndékát tükrözi, bizonyítja ez a fajta hiteles trükkleírás, etikus viselkedés stb...

Viszont ez a kérdés a szakmai alapú, szintű értékesítésekhez jogos elvárás, ott így kell, kellene működnie, de ott sem működik sok-sok esetben...

Akkor pedig, amikor nem csak "a szakmának" dobódik piacra egy termék, trükk, effekt etikátlanul, szakmaiatlanul, az az igazi probléma, ezért súlyosan abnormális ez az ajánló, az ugyanilyen szintű, jellegű stílusa mellett:ez nem paranormal, hanem "abnormal commertion" (miközben mégis ütős és hatásos ez a reklám), sajnálom magát az effektet, az eredetit is, meg tulajdonképpen ezt is, mert "nincs ezzel semmi gond" úgy amúgy, a lényegen kívül...:)

Tehát az "új cucc" tálalása szakma-, és Bűvészet ellenes -minimum- "aggályos" -finoman szólva is-, a tálalás szándéka, az pedig a bevétel, és ráadásul ilyen áron sajnos...

Ezért jellennek meg a felháborodások egyre több szinten, egyre több országban, mert az etika, a tisztesség a háttérbe szorul emiatt a jelenség miatt, ami a Bűvészet kultúrája ellen hat régóta a világban...

A kereskedők a művészvilággal, az elméleti szakemberekkel összefogva tudnák, tudják majd megszüntetni fokozatosan ezt "az effektet" is, amit ezen az alapon és ezen a céllal nem is (lenne) túl nehéz kiiktatni a Bűvészetből...:)

Hogy a helyzet még érthetőbb legyen, de az abszurd jelleg is:biztosra veszem, hogy miközben ez "ez a fickó is" a saját nevéhez köti ezt a trükköt, de ha megkérdezné tőle egy Bűvész, hogy honnan ered valójában, akkor ebben az esetben sem tagadná "ez az alkotó" az trükkje eredetét...:)

Üdvözlettel...,
_________________
"ALEX", H.S.
Ahogyan nálunk a szkeptikus konferenciákon rendszeresen tesznek bűvészelőadást a konferencia "komolyabb" előadásai közé, úgy az egyre népszerűbb TED konferenciákon is egyre gyakrabban vesznek igénybe neves szakembereket a részvevők szórakoztatására. Az alábbi videóban…..
Alex Magic Art 2010.01.26 17:28:10
GAGYI!

Élő zene és szinte improvizatív Bűvészet, manipuláció, ezt csináltam anno a Randevú bárban tutti zenekarral, (de megtörtént ott olyan is, hogy Rácz Kati szokás szerint énekelt, tőlem megkérdezte Suha, hogy beugrok-e kongázni, beugrottam...:))

Ez egy valódi mély víz, és profi szint, de ahogyan látom, van ilyen szint is ebben...

Akik értik pl. a karikákkal bánásmód kötelező szabályait, azok észrevehetik a felvételen, hogy a bácsi egyszerűen, szemmel láthatóan hibásan "kapcsol"...,

a lényeg:szakmai szinten kevés, nem azon szinten viszont erőltetett ez a dolog...,

de örülök, hogy ilyet is láttam, viszont ezt ne, és így ne!

M. Gegely a fent említett helyszínen évekig fellépett, ahogyan N.M Dávid is-én meg mellette lévő Hully Gully ban..., Gergely megállná a helyét egy jó zenekarral, ez tutti, ugyanis, nagyon jó zenékre dolgozott, és nem egy zenére állandóan, hanem változtatta időnként azokat...

Életem, pályám meghatározója, nagy örömei voltak azok a showk, amiket ott láttam... Volt olyan időszak is, amikor az utcai bűszetem után éjfél után odamentem kiengedni a gőzt, találkozni velük, megvacsizni stb...

Zene nélkül nem Bűvész a Bűvész...

Ahogyan emlékeim nem csalnak a magyar Bűvészet élvonala erősen érzékeny és igényes volt mindíg is a hangtechnikára, az igényes zenére...

Ez egy külön vonala, mélyebb témája is tulajdonképpen a Bűvészet elméletének, gyakorlatának...

Aki kíváncsi a titokra azzal kapcsolatban, hogy miért nem szeretik nagyon sokan a mai bűvészek közül a karikákat, vagy a köteleket, vagy a kendőket, az kérdezze meg Molnár Gergelyt, vagy Pétert az igazi válaszokért..., lehet, hogy mélyen megfognak lepődni a mesterek nagyon triviális válaszain...:)

Üdvözlettel...,
________________
"ALEX", H.S.
Annak ellenére, hogy önálló estem még sosem volt, mentál mutatványt még sosem adtam elő, kritikát írni meg pláne nem tudok, gondoltam írok pár sort a csütörtöki előadásról. Elég komoly elvárásokkal ültem be a műsorra és a produkció hozta is amire számítottam: vagyis…..
Alex Magic Art 2010.01.26 04:43:15
Kedves "letye",

válaszát elolvastam és arra kérem, hogy az Önnek itt írt kommentet olvassa át, vagy még sokkal korábbi írásokat is, de akár másokéit is arra vonatkozólag, ami a konkrét ajánlásokat, kéréseket illeti, illetve az arra, azokra megtörténő sorozatos változtatásokat, módosításokat, amikért köszönettel tartozom én is azoknak, akik ezeket kérésemre is megtették, ennyit a konkrétumokról...

A fórumok visszaolvasásai valóban több mint hasznos dolog azok számára, akik nem szakmabeliek, vagy nem követték kellő mélységekben a fórumok történetét az utóbbi években stb...

Javaslom továbbá, hogy azt a témát, amit Ön a levelében említett, folytassuk a fontossága miatt-itt, a blogon egy ahhoz adott topikban, ugyanis ebben a témában és kérdésben is tettem és más is konkrét ajánlást, aminek első kulcsszavai:a NORMALIZÁLÓDÁSOK..., AZ ASZTALHOZ ÜLÉSEK..., AZ ÉLŐ BESZÉDES MUNKA FÓRUMOK, KONGRESSZUSOK..., mik ezek, ha nem konjrétumok, kedves "letye"...:)

Fontos témáról írt, és fontos lenne annak tisztességes, mielőbbi kitárgyalása, de valószínűsítem, hogy politikai stabilitás is kell ahhoz, hogy az érdemi munka is beindulhasson ezügyeben, addig marad a csiga tempó, a pici korrigálások, ezek egészségesebbek is a bűvészet megváltozásának folyamatai, történései szempontjából...

Érjük be tehát ezzel a természetes és lassan, de biztosan változó folyamattal...

Üdvözlettel...,
________________
"ALEX", H.S.
                        Érdekes bulvárhír jelent meg a ValleyWag-en egy neves amerikai tv-s mentalistáról, pontosabban arról, hogy mi történt vele a műsor óta. Az amerikai Uri Geller show (ami az NBC-n futott Phenomenon címen)…..
Alex Magic Art 2010.01.22 14:49:38
Yes, we can`t! :)

/Pseudo-/Mentalism & Media/power/
strongly prohibited! :)

"What's more, no lengthy study is required, because pseudo hypnotism is a combination of Suggestion and 90% trickery."

So true...:)

www.trickshop.com/nelson_stage_hypnosis_course.html

Numizmata:igenis tudomásul kell vennünk, hogy sok-sok emberkének meg van "a megfelelően elégséges és szükséges tudása" is ahhoz, hogy bármikor politikussá, politikusként léphessenek elő-a szó pozitív és negatív értelmében is, irónikusan és akár komolyan fogalmazva is...:)

Üdvözlettel...,
_________________
"ALEX", H.S
Keresztes Ilona portréműsort készített Hajnóczy Somáról az MR1 Arcvonások című másorában. Az adás időpontja : Január 5. 14.00 MR1-Kossuth Rádió, a műsor címe ARCVONÁSOK. Az adást másnap, 6-án 23.04-kor megismétlik. /www.mr1-kossuth.hu/musoraink/arcvonasok.html   Aki…..
Alex Magic Art 2010.01.07 01:38:11
Gratulálok!

Ez egy nagy és Szép Riport...

A riport és Soma, a Világbajnok Üzenetei közül a Türelem az, ami nagyon fontos üzenet..., a másik állandó, visszatérő fontos kulcsszó Sománál is a kooperáció, a Közös munka, ezeket mindenkinek érdemes megfogadnia...

Ami talán kiemelésre érdemes még ebből az interjúból az az, hogy Bűvészszínház indul tavasszal, tavasztól(?)...
Ezen a téren felhívnám a Felelősség kérdésének létfontosságára a figyelmet az előbb említett türelem, mérsékletesség, megfontoltság mellett (a fokozatosság elvére), ugyanis a látható lassú normalizálódások folytán és tulajdonképpen azok alapjain, nagyon figyelni kell a fontossági sorrendekre, ami a gyakorlati lépéseket is illeti a Bűvészet átalakulásában Magyarországon, ezek után válhat csakis méltó módon és valóban működőképessé, erőssé ez a színház is...

Fontosnak tartanám, hogy erről is legyen még bővebb tájékoztatás, főleg a hatékony szerveződés, szervezés, építkezés miatt...

Elérkezettnek látom az időt ahhoz is, hogy fontos kérdésekben Soma és mások véleményei is megjelenhessenek itt a blogon, hiszen ez el-, és megkerülhetetlen kötelessség is, sőt már szinte kötelező...

Valódi lépésekről kell tajákoztatásokat adni, mutatni, megmutatni a fórumokon, hogy a lényeges feladatok terén végre elindul, elindult valami...

Egy valóban sikeres és valóban Bűvészszínház a Kultúra erősődösét is szolgálja, mondhatni:valódi Bűvészet győzelmet is jelentene ebben az országban...

A másik pozitívum, amit hallhattunk a riportban -a tagadhatatlan, megcáfolhatatlanul elsöprő sikerek mellett...-, az az, hogy volt egy vezetőségi (FISM?) ülés is ott, Pekingben..., erről is olvasnék nagyon szívesen valamit, attól függetlenül, hogy tudunk, hallottunk anno a FISM elnökség, vezetőség "agresszív terveiről" is, ami a Bűvészet minden szintjére kiterjed a következő években...

Van munka bőven tehát a fórumokon is...

Üdvözlettel...,
________________
"ALEX", H.S.
Fókuszban a magyar bűvészvilág - a Unit magazin legújabb számában (ami már megtalálható a mozikban és kávézókban) egyszerre négy bűvésszel olvashattok interjút Új Rodolfók és Cipollák címmel (köszi a tippet Batka Annamáriának): Illuzionisták, mentalisták,…..
December 27-én vasárnap 10.55-kor (ismétlés 17.05-kor) A nagy mágusok kulisszatitkai című sorozat első részét adja a Cool tv. Ez az első 1997-1998-as álarcos mágus sorozat (4 részes), amit annak idején az RTL Klub is adott (eredeti címe Breaking the Magician’s Code:…..
Alex Magic Art 2009.12.12 14:08:50
Kedves Mentalista, Laci, Botond, Leonardo, Kollegák, Bűvészek, Olvsók...

Tudjuk, hogy ez a probléma nem csak a magyar Bűvészet problémája, tudjuk a fő okokat is, hiszen bőven kifejtettem már én is azok lényegeit, ami azt azt is jelenti, hogy természetesen ki kellett mondani, hogy a Bűvészet is tehet arról, folyamatosan hozzájárult a jelen állapotokhoz, amelyek világjelenséggé nőtték ki magukat...

A Bűvészet rákényszerül arra, hogy változtasson...

Olyan Kódex kell, amely valóban kiküszöböl, megelőz és védelmet is nyújt minden szinten, nem volt és nincs a kornak megfelelő Bűvész Kódex, ezért dolgoztam ki egy olyan fő sémát, amely minimum azokat a rendező elveket, szabáyokat és más vonatkozó törvényi rendszerekre való hivatkozásokat is kötelező módon kell, hogy tartalmazza, amelyek a kultúra területén belül éltetik magát a műfajt...

A Magician`s Code "könnyen" feltörhető, hiszen az olyan, amilyen..., ahogyan Mentalista is utalt rá, az régebben tudott működni-nem csak azért, mert volt akkor is Kódex, nem annak okán védték, becsülték elődeink azt, amit kötelezően védeniük, becsülniük kellett (legalább is a többségük)...-, valóban több oka is van annak, hogy ilyenek történnek jó ideje a Bűvészettel..., mely folyamatban nem az a fő probléma, amit a többség gondol...

Botond ajánlója, az ehhez csatolt, fűzött kommentár tökéletesen megmutatja (leleplezi)ezt a figurát, aki egyszerűen hazudik...-egy Bűvésznek ennyi bőven elég kell, hogy legyen...-, miszerint hazug indokokkal, hazug alapokon történik, történhet meg az, amit láthat az egész világ...

A Bűvész Kódex megalkotása, életre hívása feladat, munka és minden véleményalkotásnál, kritikánál (és még mennyi mindennél) is sokkal-sokkal többet ér (a kritika-sorozatok, elemzések, kimutatások stb. ezt a lépést készítették elő a részemről), tehát életbe kell lépnie a Bűvészet, a Bűvészek valódi kooperációinak, közös munkáinak..., ezt teszi lehetővé a Kódex Közös megalkotása is, ami első rendű feladatunk..., ehhez kérem a segítségeteket, és minden Bűvész segítségét is-határon innen és azon túl...

Mindent el fogok követni azért, hogy ezügyben tudjak egyeztetni minél előbb nálam sokkal befolyásosabb, ismertebb, okosabb gondolkodókkal, szakemberekkel stb...., azért, hogy történhessen érdemi változás a világ Bűvészkultúráját illetően is..., mindenkinek ezt kell tennie...

Üdvözlettel...,
________________
ALEX, H.S.
Bűvész blog Az artistavizsga 2009.11.17 08:00:00
Kis kiegészítés a Bűvész vagyok! cikkhez: íme az artistavizsga - némileg talán elavultnak mondható - követelményrendszere (ma is ez van érvényben). Vagyis hivatalosan egy bűvésznek ma is ezeknek a feltételeknek kell megfelelnie. A 16/1994. (VII. 8.) MKM rendelet melléklete 50.…..
Alex Magic Art 2009.11.17 17:44:25
Az "artistavizsga"(bűvészvizgarendszer?!)...

Ez aztán a mérföldkő, Kedves Botond és Tisztelt olvasók...

Nem vagyok benne biztos, hogy mindenki örül annak, hogy ez az információ itt közzé lett téve..., sőt nem is véletelen az, hogy ez megtörtént..., de valóban elkerülhetetlen, mert egyik fontos kezdeti állomása, kiindulópobtja, meghatározója ez a bűvészet személyi állományának, művészeinek sorsát illetően is, nem beszélve a műfaj és bűvészeinek a (siralmas, hirtelen állami lemondással magára hagyott) szórakoztatóiparban, a kultúrában betöltött "pozícióiról", szerepvállalásairól, a bűvészet helyzetéről..., -sokan tudnának még személyes tapasztalataik megosztsával segíteni abban, hogy a bűvészet viszonyai teljesen tisztán láthatóak legyenek -bárki számára...

Jelenleg működik egyáltalán a vizsgáztatás -akár ezen a szinten?

Itt is, és a DEPON is megpróbáltam anno erre a helyzetre is utalni, az alapösszefüggéseket megmutatni abból a szempontból, hogy mennyire is kihasználható, ráutalt (volt) ez a műfaj, terület nem csak a cirkusz vonatkozásában..., -most érdemes lenne visszakeresgetni ezeket az írásokat (de itt írom azok lényegeit is ismét...)...

Arra is utaltam korábban, hogy a bűvészet érdekes-sokak számára láthatatlan, ismeretlen-folyamatokon, átalakulásokon is megy keresztül jó ideje, ha csak a magyarországi környezeti változóit vesszük górcső alá..., miszerint ez a műfaj már réges rég kilépett ebből a mederből (manézsból), amelyben szinte erőszakosan akarta a nagy állami monopólium ott tartani-annak ellenére, hogy számomra is, és más előadók számára is, -de pl. a közvélemény számára szintén- elfogadható lett volna, -és akár még ma is- pl. a cirkusszal való kapcsolat, ha az egészséges, és nem gátolja a műfaj természetes önállósodását, természetes megújulását, már pedig erről volt, van szó, ez zajlik jó ideje, annak ellenére, hogy bűvészeink egy része ebből az elszakíthatatlan cirkuszi múltból, tradícióból, világból került ki, vagy ahhoz volt köthető, talán kevesen, de még ma is vannak ilyen bűvészei is az országnak, akikre ugyanúgy szükség van, mint a legkreatívabb előadói szintekre, viszont a kettő konfliktusait, harcát el kell felejteni...

Ahogyan korábban jeleztem:a bűvészet teljesen önálló műfajjá, művészeti ággá nőtte, növi ki magát, és ez a folyamat egyszerűen nem gátolható, a műfaj nem tartható magánál gyengébb, "tudatlanabb, naívabb" szinten, sőt látjuk, hogy ennek bizonyítékaként az szinte pár évenként képes egy-egy újabb irányzat, vagy ahhoz hasonló valami kialakulni a bűvészeten belül, a bűvészet csak pl. trükkvilágát tekintve réges régen hatalmas önálló erő a szórakoztatás világában -cirkusszal való korai, természetes kapcsolata ellenére is-, főleg más országokban önállósodott gyorsabban, határozottabban, erősebben, de bizonyos mértékig maradt a kapcsolat a cirkusszal, ami szintén tartható lenne akár "a mai időkben is"...

Ez az egészséges, új kapcsolat, tradíció, rokonság, gyökér nem kell, hogy eltűnjön, hiszen külön-külön is kapcsolódik mindkettő más műfajokhoz, művészeti szintekhez stb., tudva a cirkusz művészet tényszerű újjászületéseit is, lásd pl. a Cirque du Soleil-t és más specifikus cirkusz irányzatokat, formációkat..., de a magyarországi naív, és szinte már alaptalan cirkuszi karmoknak nincs értelme a régi formákban..., ezt az új helyzetet is mérlegelnie kellene a műfaj szereplőinek és lépni, jelezni az Oktatási és Kultúrális Minisztérium felé stb. a bűvészet önálló művészeti területként, szintként való kezelése kapcsán, illetve annak ki-, be-, és felemelése céljaival a valódi művészetek közé, amint az lehetségessé válik..., de elsőként ehhez a bűvészet alaptörvényszerűségeit kell megérteni, megtanulni-mert sok van, és azok hatnak...-, mai formákba kell önteni a Kódexet is, realizálni a kontrolllokat, valódi feltételrendszert is ki kell alakítani a bűvésszé válásokhoz, ehhez igazodó alapos oktatási sémák, módszerek is kellenének, és még sorolhatnánk azokat az alapfeltételrendszereket, amellyel magának a műfajnak is meg kell felenie ahhoz, hogy a méltó helyére kerüljön..., előadói, művészei igazi bűvészek, szakemberek legyenek, akik közösen kontrollálhatóak a műfaj regulái értelmében...., meg kell teremteni, ami nincs..., a túlzások nélküli, valóban funkcionális vizsgarendszer kialakítása pedig az utolsó lépcsők egyike lenne abban a folyamatban, amikoris egy normális, erős, valóban különleges művészeti ágat restaurálnánk, értékelhetnénk, frissítenénk fel egy olyan szintre, aminek csodájára járhatna a világ...

Az egyik racionális fő cél mindenképpen az kell, hogy legyen, hogy: ne feljtsük, bűvészetre is szükszége van, és még jó ideig szüksége lesz magyarország társadalmának is, de azt nem uralhatják olyan állapotok, viszonyok, amiket már a közvélemény is megtapasztalhatott az utóbbi időkben, ugyanis ezek az effektek, anomáliák stb., a műfaj gyengeségeit, hiányosságait vonultatták fel sorban.., és ez a folyamat zajlik még..., de minél előbb érdemes lenne ezeket az egészségtelen, aránytalan folyamatokat meg-, és leállítani-már mi is tudjuk, hogy miért...

Ezzel az anyaggal már valóban érdemes az Indexre is kivonulni..., mert fontos kérdés, és nem csak a mi kezeinkben vannak a megoldások kulcsai, ezt a feladatot a bűvészet maga -főleg ebben az állapotában-még nem képes megoldani-egyelőre..., ez -még-nem is első rendű feladat-bár ott járnánk már...-, de érdemes kitárgyalni alaposan, készülni az igazi változásokra...

Kérdés:honnan kérted ki ezt az anyagot (beilleszteném a DEPO-ra is, ha megengeditek, mert ez mindenki számára fontos anyag)...?

További ajánlás:próbáljatok e mellé állítani szemléletes összehasonlításként egy másik -normális-európai ország bűvészeit vizsgáztató rendszerét is..., abból hatalmas igazságaink fognak kiderülni...

Van egy hatalmas törvényszerűsége a bűvészetnek-talán erre is utaltam már korábban, és nem szívesen teszem, nem örömmel jelzem ezeket, ahogyan más észrevételeimet sem...-, a bűvészet szórakoztatóipari szintű, jellegű, méretű formái alapos reformok nélkül bukásra van ítélve..., ez a tényszerű állandóság egy másik -szintén korábban már általam jelzett-, a Bűvészet szintén állandóan működő alaptörvénye, hogy:a Bűvészet bűvészeit tekintve sem lépheti túl önmagát-csak mesterséges, és szándékos deformációkkal, vagy ürügyekkel stb., vagyis:a bűvésztársadalom fogalma, annak létezése hatalmas nonszensz, és abszurd..., ahogyan más területekre is ez a nagy, természetes, egyszerű törvényszerűség áll...mint még sok-sok szakmában, hivatásban, területen, szinten stb. a világ társadalmaiban...

A felelősség kérdése azért kulcsfontosságú, mert a társadalom állapotát, szerkezetét is figyelembe kell vennie midazoknak, akik pl. a bűvészet bűvész létszámát szabályozzák, alakítják ilyen-olyan formákban..., ehhez egészséges társadalomkép fogalma kell, hogy jelen legyen az elmékben, enélkül a kép nélkül nem léztezhet a Bűvészetről alkotott minőségi és valós kép sem, sehol a köztudatban-ez is törvényszerűség...

A Bűvészet semmivel sem komolyabb, vagy mélyebb, mint más területe az életnek, és ez fordítva is igaz...

Üdvözlettel...,
_________________
ALEX, H.S.
Alex Magic Art 2009.11.18 00:09:21
Nem vagytok alulképzettek egyáltalán....:) A lényeget látjátok Ti is, és azt kell mondanom, hogy tulajdonképpen látszik már, hogy nagyon belefáradtunk ebbe a "régi-új" világba, ahol és amelyben annyira (túl)nehéz otthol lenni..., szerintem az összes kollega egyetért veletek is, ez a v.rendszer hmmm..., konec..., már több mint 20 éve, holott működhetett volna rendesen, működhetne jól még így is, de hát... Az a lényeg, amit kiválóan éreztek, láttok , szinte ugyanaz volt anno 90-91-ben is, amikor ellágottam (beugrottam) az artistaképző intézetbe -nagy vidáman- "levizsgázni", és szerintetek mi történt...? A "szakma" vizsgázott le előttem, és a hozzám hasonló emberkék előtt...:) Most is ez van..., a szakma, a rendszer vizsgázik előttetek, meg mindenki, mindenki előtt...

Ungár Anikó is boldogan rohant az öltözőbe vigasztalni, hogy megnyugtatásul közölje, elkerülendő a lelki sérülést (mint egy anya...), hogy ne vegyem komolyan az egészet, "nem lesz szükséged arra a papírra"-mondta boldogan, majd hozzátette:"úgyis külföldre fogsz menni..." Azóta is köszönöm az őszinteségét, bár nem úgy mentem oda, mint aki el akarja hozni azt a szószerint elátkozott diplomát vagy működési engedélyt-nem sérültem azzal, hogy akkor helyettem valaki másnak "kellett oda adni" azt a papírt, mert történt a háttérben valami..., ahogyan azt is ott, nem kertelve elárulta nekem U.Anikó... Mentem és csináltam a dolgom, minden nagyobb probléma nélkül, gyűlt a tapasztalat, a sok-sok élmény, boldog vagyok, hogy megélhettem azt, amit megélhettem és még még mindíg nem vagyok kész, még úgy érzem, mintha semmit sem csináltam volna, bár már ezt egyre többen tagadják...:) A "vizsga" után egy évvel már önállóan utaztam keletre, és ott azonnal letettem egy artista vizsgát, mert anélkül ott nem lehetett volna dolgozni, úgy hogy arab nyelvű, fényképes papírom is van 92 óta..., de azt kérték, kérik is arra felé, annak ellenére, hogy az világ teljesen nem ez a világ -a művészetek szintjén sem... 95-ben utazások, mozgások közben éppen egy Tokyo-i, J. Randi-vel való TV-s leleplezés után, -itthol lévén egy ideig- volt a Fészek klubban egy olyan "jó indulatú" kollega, aki hátulról jőve (mint a fodrászok...), finoman, alantasan tesztelgetett, hogy az a papír, hát így, meg úgy, meg jó az és ilyesmik...:) Erre megkértem Papp Pétert:hogy ugyan már, csináljunk egy videó felvételt gyorsan -Tóth Lacáéknál vettük fel saját kamcsival a szintén meghívott kollegák előtt- azt a kis rutin műsort, amivel dolgozgattam külföldön...-, amit Papp Péter kérésemre szívesen vitt be az artistalépző intézetbe -nem volt kedvem személyesen megjelenni, majd elárulom miért...-, leadni, megmutatni a vizsgabizottságnak és akkor már persze messze-messze nem lehetett semmilyen akadálya a papír kiadásának, amire a mai napig sehol sem volt még szükségem..., azért vigyázok arra is...:) A DEPO-n készülök még több élménybeszámolóval is-később...

Az írás elég spontán jellegűnek számít, és amellett, hogy értem a jelzéseiteket, figyelek azokra is, alaklmazkodom is, ha kell, nem csak nektek szántam az írást, ez már a bűvészeten kívülre is üzenet, ott már jobban értik, ebben biztos vagyok...:)

Ezért hát bocsi..., és köszi...
Alex Magic Art 2009.11.18 16:31:24
Tehát valóban érdemes a lényegekre koncentrálnunk annak érdekében, hogy a bűvészet megszabadulhasson jelen problémáitól, és a megfelelő, méltó helyére kerüljön...

Köszönet Magyar Lászlónak nem csak azért, mert kibontotta azt a mély gondolatot is -a sok közül-, miszerint helyes, racionális társadalmi valóságképekkel is rendelkeznünk kell ahhoz, hogy a megoldásokra tudjunk érdemben koncentrálni ilyen politikai, közéleti légkörben, hekyzetekben is...

Ha elfogadja mindenki -már pedig el kell-, hogy a bűvészet fő irányzatai, stílusai, műfajai egyszerre, arányosan kell, hogy megjelenjelenjenek minden szinten-a képzésektől az előadó szintekig és magában a szórakoztatásban pl. a médiában is...-, akkor ebből logikusan adódik az a triviális adottság, alapfelállás is a leendő vizsgarendszer kapcsán, hogy abban az egyszerre életben és mozgásban, fejlődésben, tartott irányzatok, alműfajok képviselői minimum helyet kell, hogy kapjanak, de ebben is a lényeg az, hogy az alkalmasság, a tehetség egyértelműen, hitelesen, könnyen, egyszerűen észrevehető, elbírálható, a működési engedélyek elbírálásánál, majd kiadásásainál pedig méltóan elismert legyen az a leendő bűvész, aki, ha szórakoztatni és előadni akar, előadóművész szeretne lenni, akkor komplex követelményrendszert muszály elé állítanunk, ha nem tesszük, a bűvészet művészietlen, száraz, érthetetlen, értelmetlen, rendetlen és túl felületessé, keménnyé, szinte azzá válhat bármikor ismét könnyen a jövőben is, amilyen az napjainkra lett, minimális a bűvész, művész jelleg ebben a bűvész kultúrában, amit nyújtani képes ez a beteg, megtépázott, még kifejletlen, naív bűvészet, ennek sok és mély természetes külső, belső oka van, az elsők között szerepel az értelemszerű nyugati hatás, alárendeltség állapota, amely hatásokból (nem csak a bűvészetben) a legrosszabb, legrendezetlenebb, legújabb irányzatokat kaptuk, kapjuk hirtelen a nyakunkba...

Ezeket a rossz hatásokat, az igazi, professzionális bűvészet először is felismeri, aztán a megfelelő kollegáliális szinteken a "helyére teszi" ezeket, így a rosszból további plussz keletkezik, bővül a paletta, a hibás, túl alternatív, túl laza, túl specifikus (esetenként kirekesztő) irányzatok és azok ilyen jellegű hatásai is semlegesíthetőek a bűvészet javára fordíthatóak-erre is utaltam pl. az Underground felé, és annak kapcsán, vagyis arra, hogy az Underground tudásanyaga bizony át kell, hogy essék pl. professzionális szűrőkön, csak így lehet valóban sikeres, maradandó az új irány, a rengeteg munka stb....

*Van élő példám más művészi területről-tüzes produkciók, goa zene stb...-, ahol is egy teljesen új irányzatot kezdtek el a fiatalok, akikkel többször is Dubaiban dolgoztam, nem volt elégséges a kosztüm, inkább azt mondanám, hogy a laza kösztüm jó volt, de még sem volt a helyén a megjelenés sem, a helyére tettük, aztán látták azt is ezek a fiatalok, hogy valami nagyon kevés-nem szóltam nekik, dolgoztak...-, viszont a fesztivál szervezői, helyi menedzserei jelezték, hogy karcsú a dolog..., a fesztivál végén odajöttek a gyerekek és jelezték számomra, látva a sok, más produkciót, amik napról-napra keményen megfeleltek a fesztiválon, hogy már értik, látják, hogy valódi produkcióvá kell átalakítani azt, ami náluk még csak hobby szint, csak maguknak találták ki, vették át, de látták, értették, hogy új irányzat birtokosai, amit ha a helyére teszünk, akkor sikeres, újszerű, valóban vagány, professzionális egyénekké válhatnak ők is-így is lett..., sőt egyesültek más szintekkel, és mára sok-sok témában alakítottak, fejlesztettek ki csodálatos produkciókat-ezek a tüzes gyerekek...

A modern időkben is van és kell az előadóknál az a sok alapfeltétel, mint általában... Ezek között az első a "dress code", aminek általában alkalmazkodnia kell a trükkhöz is, az előadáshoz is, az előadóhoz magához is-lehetőségek szerint-, ez ugyanis állandóan kifejez egyfajta alaptiszteletet is minden irányban, addig amíg ez nincs meg, addig ne adjon elő senki élő közösségek, közönség előtt semmilyen formában..., mindenhol, bárhol kell ez az egyszerű, stílszerű "alap protokoll" a szinteken..., ha ez nincs, akkor minden alkalommal sérül a renomé...., akkor is, ha ezt nem mondják ki az emberek...

A tanácsokat ezért kell igénybe venni, mert azok életben tartják majd az új szinteket is...

Ahol én az egyszerű alapkritériumokat is sérülni látom bárkinél, mindegy, hogy "profi" az illető, vagy csak induló előadó, akkor előttem az elbukott előadó, vagy bűvész, főleg akkor, ha nem képes alkalmazkodni az ismert és sokszor hangoztatott, kért alapokhoz sem...

Ezt ne akarjuk..., figyeljünk oda, mert itt kezdődik a történet, ami azzal a sikerel zárulhatna, amiről már nem csak én jelezgetek...

El kell tudni dönteni végre, hogy a szakmai szintű, professzionális jelzéseket elfogadjuk-e, betartjuk-e, értjük-e, akarjuk-e. Ha nem, akkor feneketlen kútba nem dobál az ember...

Tessék olvasni tehát, és eldönteni, hogy hol is szakma..., és hol van a valódi bűvész tapasztalat...

Ahhoz, hogy segíteni tudjak hatékonyan, ahhoz előbb tisztán kell látnia a fiataloknak, mert egyedül vagyunk, és látom, a félreinformálásokat, és láttam, hogy baj van az értékítéletrendszerekkel is..., az előadói szinteken is...

Érdeklődjetek másoknál is, ahhoz, hogy az igazság kiderüljön számotokra...

Ha azt írom, hogy törvényekről írok, azokat mutattam, mutatom meg, akkor azt hiszem a hitelesség esetemben nem lehet vita tárgya sem...:)

Már régen lemondhattam volna arról a nagyon komoly és mély szándékomról, hogy segítsek.., ha lemondtam volna a magyar bűvészetről-az országról-, akkor nem írnék sehová...

Ismét kérem a kollegákat, hogy jelenjenek meg a fórumokon, mert itt az ideje..., megjelent a szándék az új generációnál arra, hogy tisztább bűvész légkörben elindulhasson a fórum kommunikáció is-végre...

Molnár Gergely, N.M. Dávid stb., nem megszólalásai a jövőben hangos, és kifejező, de érthetetlen és elfogadhatatlan üzenet is lesz a részükről a műfaj jüvője ellenében, amit bizony ki kell kérni magunknak...

Azon is gondolkodom, hogy addig nem szólalok meg, amíg ők meg nem jelennek az alapproblémák, az alapkérdések kapcsán bármely fórumon, nem beszélve más oktatókról, nevekről...

Ezekből a sorokból kiderülhet az is, hogy el kéne indulnunk, de még nem vagyunk elegen...

Gondolkodjatok, a szívetekkel, lelketekkel is, enélkül nem lesztek bűvészek...

"ALEX..."
Sokszor okoz problémát, hogy a bűvészetet nem igazán tudjuk műfajilag besorolni (bár kérdés, hogy szükséges e ez egyáltalán). Mi szeretjük előadóművésznek, szórakoztatónak vagy "enterténőrnek" hívni magunkat, mások artistának, bohócnak,…..
Bár Holcz Gábor szerkesztőtársam szerint az egy bekezdésnél hosszabb cikkeket úgysem olvassa végig senki, én azért mégis tennék egy kísérletet. Megpróbáltam összeszedni néhány szakmával kapcsolatos tévhitet és az alábbiakban kicsit boncolgatom a tévhitek lehetséges okokait…..
Alex Magic Art 2009.10.21 14:44:17
Alex Magic ART In The beginning... 2009.09.25 20:51:00
       Magic shows Worldwide…   A Hungarian-born magician, who started his first activities in magic in 1990.At that time he worked at the most difficult variety of magic: ”street performing”.Thus engaged, and to gain work…..
 1989 - 1995 STREET PERFORMING  IN EUROPE…1991 -1992 CLUBS, CABARETS - DAMASCUS - SYRIA…1992 JAMES RANDI AUTHOR PRESENTED “ALEX” IN THE BOOK “CONJURING”…1994 - 1995 TOURING WITH JAMES RANDI - LECTURES WORLDWIDE…1996 HUNGARY-…..
Alex Magic ART Conjuring... 2009.09.25 19:14:00
James Randi`s lines about “Alex” in his book “Conjuring”: ,,Only recently, a young man named Sandor Horvath,who as “Alex” works his magic in the streets of  Budapest, restored my faith in the integrity  of basic simple traditional magicby…..
15-én volt velem egy riport a duna tv-ben, amiben főleg a Mosolygó Kórház Alapítványról, Soma világbajnokságáról és az Illúzió és Humor Színházról volt szó. Íme: ..
Nagyon sok olyan fiatal fordult hozzám az utóbbi időben, aki már tanult 1-2 trükköt youtube-ról és hozzá hasonló érdeklődőktől, és szeretne továbblépni, de nem tudja hogyan. Mivel lusta vagyok mindenkinek emailben válaszolni, úgy gondoltam leírom a véleményem a témáról: 1. Olvass könyveket és…..
Kedves Versenyzők és Érdeklődők! Lehet nevezni az október 24-25 között megrendezésre kerülő Corodini Kupára. Mivel korlátozott idő áll rendelkezésre a verseny lebonyolítására, ezért maximum 20 versenyző számára lesz lehetőség, hogy bemutassa műsorát. A nevezéseket…..
Alex Magic Art 2009.09.11 19:03:25
Bűvész blog Köszönet! 2009.08.04 07:40:00
Kedves barátok, kollegák, bűvészetért rajongók!Tegnap hajnalban értem haza Pekingből. Mondanom sem kell, hogy örömöm még mindig hihetetlen nagy. A világbajnoki cím megszerzése pályám eddigi csúcsa. Viszont szeretném ha mindenki tudná, hogy a bűvészet nem…..