Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nem1rem1

0 bejegyzést írt és 721 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w Elnöki pornó 2011.01.03 06:45:00
A köztársasági elnöknek, komolyabb jogosítványok híján, egy feladata van tulajdonképpen: hogy legyen rendes ember. Tudjon viselkedni, látsszon tisztességesnek, és ha van is pártkötődése, legalább úriemberségből ne mutogassa úton-útfélen.   Igazán nem kérnek tőle sokat.…..
"Efelé rohanunk, hogy az ellenzéki pártok így gondolkodjanak. Csináltok magatoknak negyedik köztársaságot, ez nem a mi köztársaságunk, mi majd ötödiket csinálunk, és ezzel állunk elő. Hogy ez, ami van, a 9 éves megbízásotokkal, ilyen alkotmánybírósággal nem kell nekünk,…..
nem1rem1 2010.12.22 07:29:05
@nem1rem1: ... néhai szabadság-lófarok?
nem1rem1 2010.12.22 07:45:30
A poszthoz: Török Gábor egy korábbi posztjában azt feszegette, hogy a politikai együttműködés hiánya valamifajta nemzeti átok, és minden politikai párt felelős a folyamatos hidegháborúért.

Noha a véleményem, hogy ez igaztalan állítás, változatlan: A Fidesz, Orbán Viktor hirdette meg 1998.-ban a konszenzusos politikai eszme felrúgását, és azóta egyetlen pillanatra sem olt hajlandó együttműködni ellenfeleivel, egyetlen kérdésben sem. (Persze, ez azért túlzás: Az előző ciklusban pl. ötpárti megegyezés volt a képviselői költségtérítés bizonylat-mentességének fenntartásáról, valamint az összeférhetetlenségi szabályok szigorításának megakadályozásáról.) Azt állítottam akkor, hogy az MSZP, a "baloldal" viselkedése nem csak "jogos", de racionális is, mert ha együttműködést kedeményezett/kezdeményezne, egy ilyen partnerrel szemben, amelyik minden esetben "verseng", csak veszített/veszíthetne.

A racionalitásról és az együttműködés elvárásáról azóta áltozott a véleményem. A Fiúk tudják, hogy a versengéssel szemben az ellenfelüknek a lépései, az ellenfelük viszont-versengése elkerülhetetlen. Ezáltal a Fiúk határozzák meg ellenfelük viselkedését is: Beszorítják a - hozzájuk hasonlóan - mindent elutasító szerepbe, és egy-két év után már mindenki úgy emlékszik, hogy ezek mind kabátlopásba keveredtek...

A Fiúk, személyesen Orbán Viktor nem gondolkodik arról, hogy mi lesz négy-nyolc év múlva. Számomra egyre nyilvánvalóbb, hogy valóban elhiszi magának (és Matolcsynak): Forradalmat, rendszerváltást hajtottak végre.

A Haza nem lehet mégegyszer ellenzékben.

A kérdés persze nem az, hogy Orbán forradalma, negyedik köztársasága (vagy mije) megbukik-e, nem is az, hogy mikor, hanem az, hogy hogyan. Igen: Ha a jogállami lehetőségek bezárulnak, kicsit problémásabb lesz.

A demokrácia nem azért "jobb", mint az önkényuralom, mert szebb és igazságosabb (elvégre egy szép és igazságos önkényúrnál csak randább lehet, mutatis mutandis). Egy demokráciában a rendszer stabilitása érdekében a vezető garnitúra bukik, míg egy önkényuralom esetében a rendszert kell feláldozni, hogy a vezetőket eltakaríthassák.

Ez a lényeg, és ha Tölgyessy és Török Gábor (finoman) ezt a köetkeztetést sugallja, nem kétséges, hogy igazuk van. De szerintem egyikünk sem örül az igazunknak...
nem1rem1 2010.12.22 07:48:54
@Akitlosz: "A haladáshoz nem a fékek nyomogatására, meg az ellensúlyok pakolgatására van szükség, hanem a gázra lépésre, és a felesleges koloncok kiszórására."

Ha megkérhetlek: Megírnád, merre szoktál közlekedni, hogy elkerülhessem azt az útvonalat?
„Elérte a Fideszt is a kormánypártok sorsa: az előző hónapokban enyhén fogyatkozott, most viszont jelentős mértékben csökkent táborának mérete” – ezzel a mondattal kezdődik a Szonda Ipsos legfrissebb kutatásának ismertetése a Népszabadságban. Itt a blogon…..
nem1rem1 2010.12.21 22:04:18
@Lord Kilburn: Ha engem kérdezel, Debreczenit egy paranoiás fantasztának tartottam. Hogy lehet ennyi baromságot összeírni?...

A minap egy barátommal csacsogtam a magán-nyugdíjpénztárakról. Ő azzal nyugtatott, hogy ne aggódjak a pénzem miatt, államosítani fogja, ha bosszankodom, ha nem. Egyébként meg, egy a lényeg: Legyen olcsó a svájcifrank, oszt jónapot!

Most néztem Orbánt Az estében. Hihetetlen, milyen szemrebbenés nélkül fordul szembe a hetekkel-hónapokkal-évekkel ezelőtti állításaial. Nem számít, hogy mit csinál, mit beszél, amíg az hízelgő, és nem fáj.

Amíg a zemberek elhiszik, megélik, hogy jobban élnek, vagy jobban fognak élni, addig nem csak a zembereknek nem fontos, hogy "pénzügyminiszter vagy gazdasági miniszter, vagy hogyishíjják mostanság", hanem Orbán Viktornak sem. Őt idéztem. És ha még neki sem...
nem1rem1 2010.12.21 22:10:17
@Lord Kilburn: Ja, majdnem elfelejtettem...

Orbán szerint két jelentős évszám Magyarország jelenkori történelmében: 1989. és most, 2010.

Igen, számomra is, és számomra is ugyanazért, mint Orbán iktor számára: Orbán Viltor miatt. 1989.-ben egy fekete koporsó mellett szónokolta a Hősök terén, hogy abban a koporsóban hever a mi korosztályunk jövője.

2010,-ben Orbán mégegyszer eltemette a korosztályunk jövőjét. Számomra abban a koporsóban most a rendszerváltás hever.

Meg a nyugdíjam.
„Gratulálni jöttem, mert ön rendkívül ügyesen hiteti el a magyarokkal, hogy fontos az, amit gondol és tesz. Hogy múlik azon bármi! Nagyon tehetségesen csinálja.” Frei Tamás új könyvében az orosz Gazprom elnöke ezekkel a szavakkal kezdi ultimátumszerű mondandóját,…..
nem1rem1 2010.12.10 20:07:21
Tudom, hogy elfogult vagyok, mint mindenki valamennyire. Egy "elvi" vitában az egyik blogon egyszer a vitapartnerem, mikor elfogultsággal, fél-igazságokkal, kettős mércével vádoltam, azt válaszolta, hogy nem tudunk átlépni az árnyékunkon, el kell fogadnunk, hogy nem vagyunk objektívek. Erre fogalmaztam meg azt, hogy pontosan ezért kell törekednünk objektivitásra, többször felül kell vizsgálnunk a véleményünket, mert tudjuk magunkról, hogy alapvetően elfoguktak vagyunk.

Nos, ezek után (is) azt állítom, hogy ez a "miért gáncsolja egymást kormány és ellenzék?" - jellegű, kérdésbe csúsztatott állítás igaztalan. Hadd induljak el egy kicsit messzebbről.

Az ú.n. "soklépéses fogolydilemma"-játék (melynek rövid lényege: Két fél, egymás döntéséről nem tudva, egyidőben, titokban dönt, hogy együttműködik, vagy versenyez. A hozzárendelt nem-zéróösszegű pontrendszer által, ha az egyik versenyez, a másik együttműködik, a versenyző sokat nyer, a jóhiszemű sokat veszít. Ha mindketten együttműködnek, keveset-keveset nyernek, ha mindketten kitolnak egymással, keveset-keveset veszítenek. Minden lépés után összegzik az eredményeket, és újra lépnek, akár többszázszor is. A végén az nyer, akinek több a pontja), tehát a játék egyik nagy tanulsága az, hogy a "versengző", rosszindulatú lépésre a racionális lépés a rosszindulat, a versengés. A mégoly jóhiszemű, nagyvonalú játékos is, ha partnere sorozatosan rosszindulatúan lép, csak akkor maradhat egyáltalán talpon, ha egész addig ő is verseng, amíg a partnere be nem bizonyítja, legalább egyszer, hogy kész együttműködni.

A hosszú rávezetéssel magyaráznám látszólag elfogult álláspontomat: A politikai pártok közötti minimális együttműködési képesség hiányának az oka az, aki ezt elkezdte, és hosszú éveken át, egyetlen pillanatra sem tett, egyetlen együttműködő gesztust sem. Sőt, folyamatosan fejezi ki poztívan az együttműködés elutasítását.

A Németh-kormány, az Antall-Boross kormány, a Horn-Kuncze kormány alapkérdésekben megegyezésre törekedett a legvadabb ellenzékével is. A Horn-Kuncze kormány korlátozta saját kétharmados hatáskörét. Nem állítom, hogy készek voltak ezek a kormányok (és ellenzékeik) mindig racionálisan kooperálni, de ezt az értéket kommunikálták legalább. És a mostani kormánypárt kommunikációjában az Alkotmány kommunista, értéktartalom nélküli, MDF-SZDSZ "paktum" árulás, a Horn-Kuncze kormány visszafogottsága erőtlenség, belső ellentétekel terhelt, és nevetséges.

Nem tudom eléggé kifejezni, mennyire elitélem az MSZP-t, és a kormányzását is. (Nota bene: Medgyessy és Gyurcsány ellenzéke mindent megtett, hogy ne legyen jobb. Az MSZP ellenzékben inasa sem lehetne az akkori Fidesznek, még ha ellenzékben kétharmada lenne sem.) De a legostobább dolog volna részükről jóindulatúan, konstruktívan hozzáállni ahhoz a Fideszhez, amelyik 1998.-ban kormányon, felülírta az addigi konszenzusra törekvés (meglehet: sokszor álságos, de mégis kifejezett) értékrendjét a versengés "őszinte" agresszivitására. Majd 2002.-ben elkezdődött az "A Haza nem lehet ellenzékben". És egyetlen másodpercre sem maradt abba, a legnagyobb veszélyek, a TV-Székház felégetése, a gazdasági válásg kezdete idején sem.

A labda tehát az együttműködés kezdeményezésére a Fidesz oldalán pattog. Bárki is legyen, bármikor is az ellenfele. Nem csupán "erkölcsi" szempontból, de racionális szempontból is egyértelműen.

Persze, született egyfajta "Nemzeti Együttműködés": Aki elismeri, hogy az eddigi kormányok (beleértve a túl puha I. Orbán kormányt is) tehetnek a bajokért kizárólag, és aki igaz hazafi, az felsorakozik Orbán Viktor mögött, és aláírja a biankó felhatalmazást a részére. Valahogy mégsem érzem ezt valós, együttműködésre irányuló gesztusnak...
Elkészült az új alkotmány koncepciója – írják a lapok. A tervezet hozzám is eljutott, és bár több újdonságot is tartalmaz, ha valóban ennek szellemében készül el az új alaptörvény, akkor két jövendölést (egy félelmet és egy reményt) biztosan nem teljesít majd be.…..
nem1rem1 2010.12.02 07:23:37
„Az Alkotmány akkor módosítható, ha a javaslatról két egymást követő Országgyűlés változatlan formában, mindkét szavazásnál külön-külön az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával dönt.”

(Mármint EZZEL az újjal már a következő Országgyűlésnek nem kell majd bajlódnia, gondolom, mert ez nem módosítás, hanem teljesen új. Bár, ha TG-nak igaza van, ebben az újban a 90% változás - 10% megőrzés arány, ami az 1989-es "csak módosításnál" megvolt, az most pont az ellenkezőjére fordul.

Olyasmi ez a szómágia a változatlan-tejjesenújról, amivel meg lehet indokolni ezt a lazacsuklós kőbevésést, mint az önálló képviselői indítványok garmada. Tehát a következő törvényhozásoknak csak azzal kell kétszer egymást követő ciklusban, 2/3-dal bajlódnia, ha valaki EZT akarná majd megváltoztatni, a hirtelen felindulásból elkövetett újalkotmányozást finomhangolni.)

És emellett TG konklúziója:

"...ez a koncepció először mutatja meg igazán, hogy az elmúlt fél év úthenger-politikája mellett létezik egy másik arca is a Fidesznek: amely többre értékeli a stabilitást a változásnál, a kipróbált utat a járatlannál, a hagyományt az önérdeknél."

Végre, végre! Pont ugyanígy vagyok én is! Az általam öt perce teremtett hagyományokat feltétel nélkül tiszteletben tartom, és ezt mástól is elvárom!

"Ezt a melódiát addig fogom dúdolni, amíg világsláger nem lesz." ((c.) Latabár Kálmán)
nem1rem1 2010.12.02 07:27:01
@nem1rem1: Meg hát, no persze, az is tiszteletreméltó hagyomány, hogy a változatlanságot forradalomnak, a kényszert szabad választásnak, az önkényességet a törvényesség helyreállításának nevezzük...
A miniszterelnöki megbízott, Selmeczi Gabriella az „origo” tudósítójának adott nyilatkozatában elmondta, hogy házastárs, illetve a bejegyzett élettárs számára örökölhető az államnál vezetett egyéni számla is - de nem a vagyon, hanem csak a jog!Ez azt jelenti, hogy…..
Az én nyugdíjam Köszönjük! 2010.11.14 20:55:00
Hálásan köszönjük mindenki részvételét a ma délután rendezett demonstráción! Köszönjük, hogy mindenki magánemberként jelent meg, és a tüntetéshez csatlakozva véleményt nyilvánított a nyugdíjcélú magánmegtakarítások védelmében.Reméljük, hogy a továbbiakban is…..
nem1rem1 2010.11.15 07:32:01
@gC: Ha kb. 1000 ember írta alá a "petíciót", akkor a "kb." 500 résztvevő kicsit óvatos becslés...

Mint ahogy a Demokratikus Charta és az LMP, részben hasonló témájú megmozdulásairól, erről a demonstrációról is nagy-nagy lelkesedéssel hallgat, szinte a teljes média.

Hogy az m1 híradójában egy nyúlfarknyi tudósítás után részletesen ecsetelték a kormány álláspontját, valamint a hírben el sem hangzpott állítások cáfolatait, azt megszoktuk már az elmúlt hónapokban. (Pont olyan ez az új stílus, mint majd' harminc éve, mikor a Népszabadság előzmények nélküli cáfolatából értesültem, hogy a Szovjetúnió bevonult Afganisztánba...)

No de hogy mondjuk a zindexen ma reggel egy pöttyentés sincs róla, az elgondolkoztató.

Amúgy maga a rendezvény kissé amatőr szervezésű volt. Számomra ez adott hitelt annak, hogy valóban civil szervezés volt.
nem1rem1 2010.11.25 21:43:42
@kovacsz: Ez baromság. Egyrészt senki sem készül tudatosan rokkantnyugdíjra, max. az idült alkoholisták. Aki pedig nem alkoholista és készül rá, az személyi biztosítással igyekszik kivédeni a kockázatot.

De rendben: Mutass egy embert, akinek a döntését ez befolyásolta, vagy befolyásolja február 1.-ig, és megkövetlek.
Az ígéret szép szó, és ugye a szó elszáll... Egy nem is olyan régi írásos emlék 2010 áprilisából: A Fidesz megőrzi a nyugdíjak értékét és megvédi a nyugdíjpénztárakat. Nem magyaráznánk túl, de itt határozottan többes számról van szó, nem az Egy és Oszthatatlan és…..
w Davaj csaszi 2010.11.25 00:09:00
Egyszer még választást is lehetett nyerni azzal a csekkel, amin a nyugdíjasoktól állítólag elvett 19 ezer forint szerepelt. Az akkori váltópárt lobogtatta, harsányan hirdetve, hogy ők majd megadják, amit a Fidesz nem - mert amúgy az a pénzt nem elvették, csak nem adták meg az…..
nem1rem1 2010.11.25 13:51:09
@Halál Bika: "Nyugdíjvédelmi törvénycsomag"

Tényleg megvédik a nyugdíjakat. Tőled, tőlem.

Hol van ilyenkor Pelikán elvtárs, mikor szükség volna rá? Magyar narancsot szüretel?
nem1rem1 2010.11.25 13:51:10
"Ennek törvényessége egyébként itt Magyarországon nyilván elintézhető. Alkotmánybíróság kiherélve, köztársasági elnöknek elég szemmel inteni, és pucsít, és különben is..."
---
"Az állami nyugdíj biztonságos", miközben "a nyugdíjpénztárak megették a zemberek pénzét" ((c) Matolcsy).

Nos, ha tényleg felzabálták, akkor most mire csorgatod a nyálad, Gyuri? - feleselt a zanyósom tegnap a tévével.

A magánnyugdíjnak fedezete vagyon, vagyis a magyar államnál erősebb érdekek, szabályok garantálják a (relatív) biztonságát. Az állami nyugdíjra, pontosabban - azonnali elköltés után, fedezet nélkül - Matolcsy igéretének betartására az egyetlen garancia az állam tekintélye.

Az állam tekintélyét pedig azok intézményei garantálhatják. Azon intézmények, amelyekről (mutatis mutandis) éppen most bizonyítja a kormány, hogy egyetlen tollvonással megszűntethetők, hatáskörük csökkenthetők, vezetőik mamelukokra, beszéd-modullal rendelkező hibrid gép-zombikra cserélhetők.

És ez az állam győzköd engem arról, hogy szavahihető, megbízható gazda, ráadásul a jelenlegi vezetői négy éves felhatalmazással ígérgetnek húsz-harminc éves jövőre vonatkozóan?
---
Arról már nem is érdemes beszélni, hogy ilyen időtávlatban egy keresőre (járulékfizetőre) kétszer annyi nyugdíjjogosult fog jutni, mint most. Valamiféle EU-ajánlás is született emiatt arról, hogy ezen jövőbeli nyugdíjasok (vagyis többek között én) az állami rendszerből csak valamiféle, alig differenciált minimál-nyugdíjban részesüljenek.

Matolcsy tegnap Az estében azt ecsetelte, hogy a kormány intézkedéseinek köszönhetően harminc év múlva mennyi-mennyi jövedelem-birtokos járulékfizető fog keletkezni. Nika György pedig lelkesen bólogatott, és még csak el sem röhögte magát. Gyanítom, nem is értette...
---
Matolcsynak komoly problémái vannak az érdekek egyeztetésével. Tegnap este kiderült, hogy a magyar nyelv bonyolult igeidő-rendszerén belüli egyeztetés sem megy neki könnyen. De Freud időben kisegítette. Aszonta: "A 2010. december 13.-án megszavazott törvény azt fogja..."

Csak egy pillanatra kaptam föl a fejemet, de rájöttem: ő ismeri jobban a magyar nyelvet. Tényleg múltidő. Le van tudva, fölösleges fomaság lesz a szavazás: időhúzás, szájtépés, üres formaságok.

Future perfect.
---
Mintha az Animal Planet által rendezett valóságshow-t látnánk: Schmitt Pál, az oroszlánfalka vén, fogatlan formális vezetője, a farkával játszik. Az erőtől duzzadó sörényesek terelgetik a náluk tömegben sokkal erősebb, de bamba gnúcsordát. De ha valaki kiválik a csordából, akár mert lemarad, vagy akár, mert szembeszáll velük, rávetik magukat, és könyörtelenül szétmercengolják.

Üdv az állatok valóvilágában!
Nem is olyan régen foglalkoztam azzal az elemzői felvetéssel, amely szerint a Fidesz valódi célja az, hogy a „rendszerváltás idején meghonosított konszenzuskereső német mintáktól” közelebb vigye a magyar demokráciát „a brit mintájú többségi modellhez”.…..
nem1rem1 2010.11.12 08:33:13
@László56: Az alkotmánynak nem célokat, hanem kereteket kell biztosítani.

Célokat egy valamiféle nemzeti együttműködési nyilatkozatnak kéne tartalmaznia. De forradalmárok ilyet általában a nép nevében, a saját, másokkal szöges ellentétben álló elveikkel szoktak szövegezni.

(Ha a forradalmárok elvei nem állnának nagyon távol a nem-forradalmárokétól, akkor miért kellene forradalmat csinálniuk?...)
nem1rem1 2010.11.12 09:14:39
@László56:
@Sztávrosz_:

"...miképpen szerezhetjük vissza azt az önrendelkezési jogunkat amivel felemelhetjük ezt a sokat szenvedett népet az őt történelmileg megillető helyére..."

Ó beh' gyönyör eme szózat keblemnek, melynek mélyén honfiúi szívem immáron hevesebben ver!
nem1rem1 2010.11.12 09:27:02
@nem1rem1: (Ez az a pátosz, amivel az Orbán kormány elfedi, hogy nincsenek célok: Mindenki, aki a nemzeti szentimentalizmusra fogékony, arról beszél, hogy az Orbán kormány valamiféle "célt" követ, ám ha és amikor konkrétan rákérdezünk, mindenki korábbi-mostani, jól sulykolt jelszótöredékeket tud csak esetleg megjelölni, ha egyáltalán...)

"A Cél" a jobboldal hatalomrajuttatása volt igazából. És a győzelem utáni lila köd még egy darabig eltakarja, hogy nincs más cél a hatalmon önmagán kívül. A zagyva nemzet-vízió ugyanúgy eszköz, mint a rögeszmés ragaszkodás Matolcsy programjához.

A "többségi demokrácia" víziója is a pillanatnyi hatalmi törekvések, a reményeik szerint a konzerválható új viszonyok alárendeltje.

Igazából ha valami köze van az angolszász modellnek a Fidesz, Orbán Viktor kormányzási stílusához, az Parkinson praktikus törvényeinek, következtetéseinek alkalmazása a nehézkes demokratikus formák meghekkeléséhez.
Megtörtént, amire kevesen számítottak – ha nem is úgy, ahogy esetleg erre néhányan gondoltak. A ma délelőtti szavazáson egy szavazat hiányzott a szükséges kétharmados többséghez az Alkotmánybíróság jogkörét szűkítő Lázár-féle alkotmánymódosításhoz benyújtott…..
nem1rem1 2010.11.11 07:17:40
@walker57: ...Ez pedig egy szó szerint idézett vers (dalszöveg):

Cseh Tamás - Bereményi Géza:
F. M. Dosztojevszkij és az ördög

Egy hófehér éjszakán Fjodor Mihajlovics
Pétervárott megállt, mögötte senki sincs
Csak egyvalaki, s mert sejti hogy ki,

Hátra se nézve szól Fjodor Mihajlovics:
"Szólj ördög, mi dolgod velem? Röviden szót keríts,
Aztán iszkiri! Nem állhatlak ki!"

"Még ifjú író ön, Fjodor Mihajlovics!"
Szólt egy hang a hát mögül "jövője drága kincs,
S a cár ellen itt összeesküszik!

Vészes e társaság amelynek tagja lett
Párizst képzel ide Pétervár helyett
Mind csupa hű összeesküvő!

De már holnap reggelen láncban lesz bizony,
És lakni fogja majd - megjósolhatom -
Nyolc éven át Szibériát!"

"Hohó" nevet föl erre fel Fjodor Mihajlovics
"Írónak a tapasztalat, a szenvedés drága kincs,
Lássuk tehát Szibériát!"

"Még ifjú író ön" szólt az ördög ott
"Jobb hát, ha folytatom még a jóslatot,
Mert lesz egy fanyar, fura kanyar...

Mert jó, mondjuk szenved ott Fjodor Mihajlovics,
És midőn visszatér, sok akadálya nincs
A nagy könyveket írhatja meg (de most figyeljen bátyuska)

Ám e nagy művekben káromolja majd
Régen volt társait, kikkel most összetart
S a cár ellen itt összeesküszik.

És Párizs fertő lesz az új eszméivel,
A Miért helyett csak a Hogyant keresi majd, mivel
Érdekesek az emberek!

Így jut el az Emberhez az Intézmény helyett."
Szólt a hang és nevetett ott a hát megett:
"Hihihihi, Dosztojevszi"

Így maradt végül ott Fjodor Mihajlovics,
Rázva zúgó fejét, gondolata sincs...
"Hogy itt mi lesz, ki érti ezt?
Hogy itt mi lesz, ki érti ezt?
Gondolat helyett gondolatmenet...
Ki érti ezt? Hogy itt mi lesz...?"

---

1998. óta motoszkál a fejemben, hogy Bereményi Géza hogyan tudta ilyen éleslátással, évtizedekkel előre megrajzolni Orbán Viktor politikai karakterét, motivációit... Pedig 1998.-ban még sokkal közelebb volt a zembertől, mint most...

www.youtube.com/watch?v=xMBbOYRf4sM
nem1rem1 2010.11.11 07:23:20
@nem1rem1: Jav, utolsó mondat: Pedig 1998.-ban még sokkal közelebb volt a zintézményhez és távolabb a zembertől, mint most... (Bocs)
nem1rem1 2010.11.11 09:12:59
@kodó tamás: "Történelmi esély lett volna az igazmondásra..."

Nem igazán szeretem közvetlenül "ócsárolni" a Fideszt, de hát... Inkább nem mondok semmit.

(Orbán Viktort és a Fideszt legfeljebb politikailag teljesen tájékozatlan, naív szűzkislányok szerették igazmondásáért, vagy annak reményében.)
Pokorni Zoltán emlékezete egy picit kihagyott – mondta az ATV ma esti műsorában Hoffmann Rózsa. A volt fideszes oktatási miniszter és a jelenlegi kereszténydemokrata államtitkár vitája már napok óta tart, ráadásul a sajtó figyelmének homlokterében. A kormányon belüli…..
nem1rem1 2010.11.11 08:40:09
"...nekem a mostani vita elsősorban nem a kormánytöbbség amúgy létező törésvonalairól, sokkal inkább nehezen megteremtett (de eddig mindig megteremtett) belső egységéről szól."

Sok olvasata van az ügynek. Török Gábor - jóindulatú - leírása az egyik, és elég valószerű.

A következtetés viszont szerintem irreális. Ez a belső egység szerintem egyetlen névvel leírható. És mint ilyen, törékeny...

Én inkább az elfojtott feszülségek - eltakart törésvonalak ebben (és néhány más) kérdésben való manifesztálódására, felszínre kerülésében azt látom, hogy a koalíciós, de az egyes pártokon belli egység is mesterséges. Alapvetően nem erőszakos: Egyelőre még mindenkit hajt az elkötelezettség, a kompromisszumkészség a közös cél érdekében.

Viszont ez a cél egyre homályosabb... Persze, az oktatáspoltika szakkérdés, ami a "három T" rendszerében megtűrt nyilvános vitát jelent. Ennél komolyabb, alapvető, érdemi törésvonalak is vannak viszont, amik középtávon szétszakíthatják a pártot, vagy csak erőszakkal lehet egybetartani majd.

Mindent összevetve, én a Pokorni-Hoffmann nyilvános vitában pont azt látom inkább, hogy párton, koalíción belül is (ilyen-olyan okból vagy indíttatással) annyi vita, feszültség van már most, hogy ezek megoldásában rangsorolni kell.

Jelenleg az alapjogi és a gazdaságpolitikai viták megoldása számít létkérdésnek. Előttünk van még a külpolitikai és gazdaság-filozófiai vita - hangzásuk ellenére mind közvetlen gyakorlati kérdéseket fognak felvetni.

Ezek között is kellemetlen, és az egységet romboló ez az oktatáspolitikai csip-csup (nem stratégiai, nem hatalmi, nem gazdasági) purparlé, de elviselhető. Kevésbé várható, hogy befoltozhatatlan rést üt ez a hajszálrepedés a legitimáción, amíg az jogfilozófiai reaktormag felrobbanását megakadályozzák.
Képaláírás: Jani, igaz, hogy te is kaptál erkölcstelen végkielégítést?! Lázár János elismerte, hogy ő sem a bölcsek kövére a bölcsek köve nincs a Fidesz birtokában. Hogy ez mennyire understatement, azt láthatjuk abból, ha összeteszünk két idézetet a 98%-os…..
nem1rem1 2010.11.10 09:25:02
@pakesz: Hátigen... Azért ne felejtsük el, hogy a bizonylat nélküli költségtérítés megszűntetését Gyurcsány kezdeményezte, és azon kevés eset volt az elmúlt nyolc év alatt ennek elutasítása, amiben mind az öt parlamenti párt megegyezett. (Ezen eseteket egy kezemen meg tudom számolni. Még kettőre emlékszem: Szlovákia elleni fellépés, valamint a képviselői összeférhetetlenség kizárásának elutaítása...)

Ennyi elég sokmindent elárul a Fidesz-KdNP-ről, az MSZP-ről, no meg Gyurcsány mostani kriminalizálásáról is...
nem1rem1 2010.11.10 09:31:13
@MAGYAR KATONA: Háát, a családi kötelezettségekkel bizony néha baj van... A rossznyelvek szerint például megígérte az asszonynak, hogy a választások után elutaznak nyaralni. Apuka ezt elfelejtette, de Anikó keményen behajtotta az ígéretet. Ezért kellett lemondania Orbánnak az utolsó pillanatban Merkellel való találkozóját, és formálisan ezért jelölte egy bolgár képeslapon Schmitt Pált elnöknek...:o)

De ez az ő döntése. No meg az asszonyé... Mint Hofi egyik poénja a tanácselnök feleségéről:" - Ugye apukám, az lesz itt, amit mi akarunk? - Hogyne, te meg a két gyerek..."
nem1rem1 2010.11.10 09:41:55
@sprenczl: Ha szörnyűlködni akarsz, javaslom a Sárdobálót vagy a Szentkorona Rádió blogját, ott sokkal kellemesebben, kielégítőbben borzonghatsz! ,o)
Számtalan gondja van a magyar politikának. Szinte minden nap láthatunk példákat súlyos hiteltelenségekre, magyarázhatatlan pálfordulásokra, bántó manipulációkra. A szép szólamok mellett gyakran hiányzik a politikusi teljesítmény, a valódi érdemi cselekvés. S még valami: a…..
nem1rem1 2010.11.09 09:36:24
@pug406st: Most úgy tűnt, Demcsák (szerintem kivételesen) valóban szakszerűen és elegánsan járt el: Először Lázár János elmondta a saját szpícsét. Ezután Demcsák megkérdezte, hogy akkor most a magántulajdon az Ab. hatáskörébe tartozik-e vagy nem? Lázár elkezdett az emberi méltóságról hablatyolni (bocsánat), mire Demcsák mégegyszer, utoljára megkérdezte, hogy tehát akkor a magántulajdon konkrétan nem tartozik bele, vagyis Lázár a módosított javaslatból nem véletlenül hagyta ki? lázár mégegyszer emberiméltóságozott, aztán haladtak tovább.

Ez tisztességes, és elegáns volt. Mindenki megkapta a választ, és mindkét fél, Demcsák és Lázár is megőrizte a méltóságát.

ja, és mindenki azt hallotta, úgy értette, ahogy akarta. Nem mondta meg Trvtko, hogy hogyan kell értenem...
nem1rem1 2010.11.09 09:48:30
@panelburzsuj: (Jászi Oszkár, aki amúgy baloldali, de következetes antikommunista volt, Magyar kálvária, magyar feltámadás c. művében a kommün, a Tanácsköztársaság fő bűnének azt tartja, hogy indokot, alapot adott az utána következő fehérterror tombolásának, mely számszerűleg is, kegyetlenségben is messze túlhaladta még Szamuelyék gyikosságait is. Ebben az értelemben, no persze nem konkrét tevékenységében vagy következményeiben, de mechanizmusában Gyurcsány hibája is bűnnek tekinthető... És amitől tartok: Orbánék rövidlátásának is ez a legfőbb veszélye.)
nem1rem1 2010.11.09 10:17:15
@nem1rem1: (Offtopic, de ha már megemlítettem: Ha valaki magát tisztességes jobboldali érzelmű értelmiséginek tartja, hogyan tudja Kádár '56 utáni megtorlásának máig ható elítélése mellett elfelejteni a szuverén Horthy 1920. körüli megtorlásait, vérengzését? És kíváncsi vagyok arra is, hogy mikor jön egy jobboldali Jászi Oszkár, aki aláhúzza, hogy az '56-os Köztársaság téri, és országosan is elharapózó lincselések, saját súlya melletti fő bűne, hogy indokot, alapot szolgáltatott a megtorlásra?

Jászi Oszkár az említett művét amúgy 1920.-ban írta, és az első legális magyarországi kiadásának éve 1989. Lehet, hogy Mező Imréékről is írtak mérvadó írástudók, csak még kell úgy hetven év, hogy Magyarországon is törvényesen kinyomtassák...)
Nyilatkozzon a legfőbb ügyész, hogy érkezett-e Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztéséről szóló indítvány hozzájuk - szólította fel a hétvégén Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos Kovács Tamást. A „mikor jön már a Jézuska?” vágyakozását idéző…..
nem1rem1 2010.11.08 12:23:04
@nem1rem1: Egyébként szerintem Török Gábor téved: Nincs pozitív kimenetele a Fidesz részére az ügynek. Különösen, ha Sukorón kívül nincs semmi a kezükben.

Gyurcsány azok után lett megválasztva miniszterelnöknek, MSZP elnöknek, meg ki tudja, még minek, miután a teljes korábbi tevékenységét, a pécsi KISZ-titkárságtól - a privatizációs és cégügyein át - miniszteri tevékenységéig szétcincálták már. Horn Gyulát is hiába pufajkásozták. ha mondjuk valami D-209-es ügyet tudnának találni vagy csinálni, az még újdonság volna...

Szerintem ez egy csapda, amit önmaguknak állítottak, és nem fognak semmilyen kifutás esetén jól kijönni belőle.

Persze, vannak, akik szerint, miként az Ab. megerőszakolása önkényességének megitélésénél, itt sem a szopás ténye, hanem a mértéke a lényeg: Ha csak kicsi, már megérte, hogy középtávon nincs ellenfél a pályán...
nem1rem1 2010.11.08 12:42:08
@Kalmár: Nos, aki előre meghozta az ítéletet, annak a "pompás sajtó" nyilván élvezetes olvasmány lesz. Ha "1000%-ig" sikerül rábizonyítani bármi jelentősebb bűncselekményt, akkor lehet, hogy többeket is.

De sokakban, nagyon sokakban visszatetszést fog kelteni maga a meghurcoltatás. A nagy-nagy erőlködés, amit a legújabb ürügyminiszter, Gulyás úr végez, a kívülállók számára egyelőre azt mutatja, hogy (nemzetközi konzekvenciáival együtt) elég messze hajlandóak elmenni a fiúk, hogy Orbán egyetlen potenciális ellenfelét kiiktassák.
„Az Alkotmánybíróság jogköreinek korlátozása nem kicsinyes bosszúból vagy elvakult voluntarizmusból fakad, hanem hosszú, gondosan megtervezett folyamat része” – írja Halasi Endre a HVG-ben, majd így folytatja: „Olyan folyamaté, amelyben az alkotmányozó…..
nem1rem1 2010.11.06 10:38:23
Nos, igen. 1998-2002. között úgy tűnt, hogy a Fidesz-kormány "elvi" szempontból leginkább Parkinson törvényeit követi. Az is "pusztán gyakorlati" kritikája, (igen,) cinikus megoldása az (elsőrorban kontinentális) nehézkes kulturális beidegződések hátráltató hatásának.

A mostani Fidesz-kormány szerintem teljesen más. Nem látunk pl. több verzióban, több lépéssel előre kisakkozott taktikai variációkat, hanem egy-egy verzió makacs erőltetését, ad-hoc taktikai eszközökkel. Vagyis az irányok több verziójának a kidolgozása helyett az eszközök garmadáját halmozták fel, és cserélgetik játszadozva.

Ugyanakkor, pont ezen makacsság generálja azt a képet, hogy nem lehet minden lépést ezzel a vegytiszta, rövidlátó pragmatizmussal magyarázni. Illetve egy-egy, korábban elpöttyentett mémtöredék is arra enged következtetni, hogy van a Fidesznek, Orbán Viktornak egy határozott vezérfonala, és vannak gyakorlati eszközök, amelyek felcserélhetők, nélkülözhetők, vagy akár szentesíthetők.

És az előre felhalmozott lehetséges taktikai lépések mellé vannak előre nem teljesen kitalált, félig sült, ostoba (átlátszó) kommunikációs panelek.

Annyi igaz, hogy ez a határozott vezérfonal sem nevezhető igazán "elvinek". Vagy ha annak, hát inkább negatív értelemben, ahogyan mondjuk Gyurcsánynak elve volt, hogy a szociális kiadásokhoz nem szabad hozzányúlni.
---
(Ma reggel néztem Betlen Jánost az M1-en. Mindig tiszteltem, nagyrabecsültem. Kétszer teljesítette alul az általam elvárt ujságírói erkölcsi minimumot. Először, mikor az első Orbán kormány idején Kovács Zoltánt, az ÉS főszerkesztőjét alázta a tévében, az "Orbán-bányák" miatt. Nem, mintha KZ-vel egyetértettem volna, Betlen teljesen kivetkőzve a szerepéből, anyaoroszlánként védte "a fiatal miniszterelnököt".

Most reggel másodszor, mikor az új Alkotmány kapcsán, mosolyogva, kicsit fölényesen elmélkedett technikai eszközökről, és arról, hogy "a cél szentesíti az eszközt", az csak mérték kérdése.

Szegény Betlen János, biztos nagyot csalódhatott az orbáni elvekben, ha már csak magyarázni tudja. Szegény nem1rem1, biztos nagyot csalódott Betlen Jánosban...)
Végighallgattam az Alkotmánybíróság jogköreinek korlátozásáról szóló ma esti  általános vita első két óráját. Különös parlamenti esemény volt, nagy kár, hogy feltehetően csak néhány száz, esetleg néhány ezer választópolgár követhette. Ha valaki kizárólag ezt…..
nem1rem1 2010.11.03 09:15:52
@Szimba: Utoljára 1988-ban, a romániai falurombolás elleni tüntetésen vettem részt. Gyűlölöm az utcai politikai tömegrendezvényeket. Utálom a szónoki emelvényről megfogalmazható leegyszerűsítéseket. Mind a szélsőség felé hajló, mind az unalmas tömeget. Nem vagyok hajlandó politikusok, háttéremberek és érdekszövetségek játékszerévé válni.

Tegnap elmentem a Charta tüntetésére. Ma elmegyek az LMP tüntetésére. Nem érdekelnek a szónokok, nem érdekelnek a résztvevők. Ahol jelezni kell, ahol jelezni lehet, hogy az Ab. jogkörének a kurtítása, valamint a magánnyugdíjpénztáram lenyúlása elfogadhatatlan, ott egy fővel növelem a látható tiltakozók számát.

Közben igyekszem nyugtatni magam, mikor szónokok vagy a tömeg hülyeséget beszél, és kiröhögöm a maroknyi ellentüntetőt. Nem érdekelnek. Csak a saját individualista személyem jól megfogalmazott céljai érdekelnek.

Huszonkét éve ez az első ügy, ami ennyire átlépi az ingerküszöbömet. Ez most fontosabb, mint a tömegtüntetéssel szembeni érveim és ellenérzéseim.
nem1rem1 2010.11.03 09:33:28
@ó jaj: A tömeg nagyobb, mint vártam, és kisebb, mint reméltem.

Az elején néhány (4-5) ellentüntető (külsőségektől mentesen) beállt a tömegbe, hogy onnan fütyüljön. A balliberális közönség meg akarta lincselni, kiszorítani. Volt, aki gyengén amellett érvelt, hogy maradjanak. Végül rendőrt hívtak, aki meggyőzte őket, hogy saját testi épségük érdekében jobb, ha kijjebb húzódnak. Végül a villamossín túloldaláról gyurcsánytakarodjoztak meg börtönbeveleztek.

Bauer a szokott lassú, nem politikai rendezvényre való módján sorolta az ott megjelentek által szerintem már unalomig ismert érveit a magánnyugdíjpénztárak mellett. Ungváry Rudolf gyújtogatú hangon kritizálta Orbánt, a fideszt, a jobboldalt, a fasisztákat.

Elszomorító, hogy a baloldalon az egyetlen szónok, aki valamennyire egyensúlyba tudja hozni az észérveket és az érzelmekre való hatást, a megfelelő részletességet a tömörséggel, az még mindig Gyurcsány. megértem, hogy Orbántól - Shifferen át - Szekeresig mindenkinek az útjában van.

Aztán vége, Szózat, ezalatt még egy kicsi hozdvisszaalóvétozás a 2006-os közpisilde felől, aztán katarzis nélkül indulás haza. Felharsan néhány taktus erejéig a nácikhaza!, aztán csend.

A sajtóban is.

Szóval, dögunalom és undor, mint rendesen... De nagyon szégyelltem volna magam önmagam előtt, ha nem mentem volna ki.
nem1rem1 2010.11.03 09:42:02
@Blogger Géza: Mégegyszer, Kedves Géza: Leszarom, hogy ki milyen színben tetszeleg, mi a múltja, mik a bűnei és erényei, mik a mozgatórugói, elvei, világképe, magyarságtudata. Ha holnapután a Fidesz vagy a Jobbik tüntet az Ab. jögköre és a magánnyugdíj szabadsága mellett, csipeszt teszek az orromra, és oda is elmegyek. Sőt, ha te szervezel emellett tüntetést, te is számíthatsz rám.

Nem tudom, világos volt-e? Ha nem, akkor jó számolgatást!
Ma éjfél körül lesz egyéves a blog. Tavaly november első vasárnapján határoztam el, hogy belevágok, s miután az akkor rendszeres éjszakai ringatások között akadt egy kis szünet, valamikor éjjel megírtam a nulladik bejegyzést. „Nagyon nem örülök ennek a blognak. Mi a…..
Lázár János levelet írt. Elek Istvánnak válaszolt, valójában azonban a nyilvánosság számára igyekezett a korábbiaknál finomabban, összeszedettebben és érvelőbben megfogalmazni álláspontját. „Pedig kíváncsi lettem volna, ha egy olyan elemző képességekkel megáldott…..
törökgáborelemez 271. Quo vadis? 2010.10.28 02:02:00
Másfél nap telt el azóta, hogy Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette: pártja az Alkotmánybíróság hatásköreit korlátozó javaslatot kíván elfogadtatni a parlamentben. Miután az eljárás megítélésem szerint azon - szerencsére ritka - politikai események közé…..
nem1rem1 2010.10.28 11:36:25
@walker57: Ez is korrekt, csak a pohár vízszintjének másik oldalról való vizsgálata...
nem1rem1 2010.10.28 11:40:28
@kovi1970: Olyasmi ez, mint egy vállalatnál a gazdasági vezető és a kontroller viszonya.

Jelenleg, ha viccelnék, a te logikádat követve, ez az ellentmondás feloldódni látszik: Ugyanaz fogja meghozni a törvényeket, aki ellenőrzi és végrehajtja.

Orbán Viktornak fogják hívni ezt az intézményt.
nem1rem1 2010.10.28 11:42:35
@walker57: Azt hiszed, én kinn vagyok belőle? :)
                „Ebben az órában én voltam felelős a német magyar nép sorsáért, így én lettem a német magyar nép legfelsőbb bírája.”   Az előző rész tartalmából: az Alkotmánybíróság…..
nem1rem1 2010.10.28 09:23:52
@Zabalint: Szerintem tévedsz.

Hadd világosítsam meg ezt is egy (közismert) viccel, mikor is János bács első repülőútján végig némán bólogat, majd a legvégén megrázza a fejét. Mert azt gondolta, hogy be fog csinálni, meg azt is, hogy be fog vizelni, de arra azért már nem számított, hogy ez az egész a nyakába folyik egy manővernél...
nem1rem1 2010.10.28 10:02:18
@Zabalint: Én abból indultam ki, (és szerintem sok véleményformáló is, babarczytól-Kériig,) hogy egyrészt 1998-2002. között Orbánnak pont ez a mandátum hiányzott.

Beleszámítva, hogy ha őszintén a tükörbe néztek, tudhatták, hogy az arroganciájuk és gátlástalanságuk vezetett a sorozatos vereségeikhez, azt gondoltam, abban bíztam, hogy ahogy a saját lehetőségeik, felhatalmazásuk határait ostromolta az I. Orbán kormány, most erre nem lesz szükségük. Kormányozni akarnak, nem hatalmat erőszakolni - az ugyanis már megvan.

És a környezetemben, mind az Orbán-szimpatizánsok (és konzervatívok), mind az őt, őket kevésbé kedvelők, erre számítottak.

Senki sem hitte, hogy semmit sem tanultak az elmúlt tizenkét évben. És azt sem, hogy a húsz éve megkérdőjelezhetetlen alapokat, megjegyzem önmaguk alatt is, felbontják.

Ismerőseim most már pl. kínjukban azon poénkodnak, hogy az államnál tényleg nagyobb biztonságban van a nyugdíj: legalább húsz évig, amíg tart a beton...
Aki olvassa ezt a blogot, tudja, hogy az elmúlt időszakban mennyi kritikát kaptam azért, mert nem voltam hajlandó a demokrácia lényegi és a korábbiaktól minőségileg eltérő korlátozását látni a Fidesz döntéseiben. Az, hogy valami személyesen nem tetszik, még automatikusan nem…..
nem1rem1 2010.10.27 09:12:54
@lobelt_ledfold: Nagyrészt egytértünk elvileg, csak én naivabb vagyok nálad. Magamból kiindulva feltételezem, hogy a zemberek többségét irritálja, ha hülyének nézik, és van megfelelő kritikai érzéke. Egy darabig működik a kognitív disszonancia: Inkább hiszi el, hogy a Fidesz később majd biztos kiválóan fog kormányozni, mint azt, hogy hülyén bedőlt nekik (egyébként ez minden pártra igaz lenne, de a Fidesz láthatólag imondottan erre játszik, immár több mint egy évtizede). Sokkal tovább működik természeténél fogva a "duplagondol", a tegnap gyors elfelejtése, a tegnap mai leírásának kritikátlan elfogadása.

Mint írtam: egyvalami legitimálhatja a fiúk arroganciáját: A jólét. És négy év alatt ez talán még fenn is tartható ilyen (nem minősítem) eszközökkel.

De a végtelenségig nem. A lé el fog fogyni, ha elkúrják a gazdaságot, és még a kritikát is elnémítják, a kontrollt lehetetlenné teszil. És minél nagyobb lesz az átvert "hülye nép" pofáraesés-érzete, annál nagyobb lesz a zemberek büntetése.

Lásd: Kossuth tér, 2006. Gyurcsánynak sem az volt a főbűne, hogy hazudott, hanem az, hogy a hazugság, mint szándékos félrevezetés vált nyilvánvalóvá.

Azt azért remélem, hogy nem hiszik el a fiúk önmaguknak, hogy a zemberek tényleg önkényre szavaztak. Legalább is egyelőre még nem hiszik el teljesen...
nem1rem1 2010.10.27 09:18:58
@batitope: Ez a mondat is fölösleges szócséplés, időhúzás, formaság, a zeberek kerekének gúzsbakötése.

Minek kimondani-leírni azt, ami evidens?

(Persze, lehet most gúnyosan röhögni, hogy ez azért túlzás... Nem is szeretnék emlékeztetni arra, hogy a legtöbben elhittük, hogy nem fog visszaélni a törvényes erejével a Fidesz. Inkább arra utalnék a sarkítással, hogy tényleg átlépték a Rubicont. Már a lehetőség felvetésével is, és ha meg is valósítják, onnan kezdve tényleg nincs határ.

És garancia se. Csak hit a jóhiszeműségükben. Minden önkényuralom ezzel legitimálja önmagát.)
nem1rem1 2010.10.27 09:27:29
@pajaro: "Ez még belefér, nem érdekel, hogy kin, és milyen áron gázolnak át..."

Persze, egész addig nem érdekel, míg nem rád akasztanak egy céltáblát, és olyan felirattal látják el, ami hazug.

Demagógiának azt hívják, ami észszerű érvrendszert épít hazug vagy hibás alapra. Nézzük csak sorra ezeket

Kétmilliós bérplafon nincs, nem is kezdeményezte a kormány. Az állami szektorban vonná el a 2 milka feletti végkielégítések 98%-át a kormány, eleve erkölcstelennek minősítve.

Visszamenőleges hatállyal.

Nem az IMF-fel volt a kormánynak alapvető konfliktusa, hanem az EU-val.

Stb., stb. Hazug, ám jól hangzó demagógia. Erre írta lobelt_ledfoldhogy azért nézik hülyének "a népet", mert az. Íme...
Fura közjáték vezette fel a ma reggeli Mokkában az összenőtt női szemöldök világbajnoka, azaz Kiszel Tünde legújabb fellépését. Vujity Tvrtko, aki most éppen a Tv2 reggeli műsorában haknizik, már a felkonfban elküldte az anyjába a naptárjaiból és kvázi celebstátuszából…..
Mielőtt Veronika pestizése miatt elindulna a flamewar, azért érdemes elolvasni a történetet. Olvasónk a Pólus parkolójában talált egy frissen elvesztett kocsikulcsot, amivel vesztére a biztonsági őrhöz fordult. Vesztére, mert a végére rájöttek, hogy milyen ördögi tervet…..
nem1rem1 2010.10.22 10:42:11
@nyehehe: Veronika egy igazi ember, emberséggel megátkozva... :(

Ne próbáld megérteni, miért akart segíteni, saját idejét-energiáját pazarolva meg nem térülő, önzetlen segítségre. Olyan ezt felfogni, mint a csigának átkelni az autópályán: nem lehet, oda születni kell.