Regisztráció Blogot indítok
Adatok
páratövis

1 bejegyzést írt és 102 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bodicsek Hokiláz, második kör 2014.01.21 09:35:00
Drága jó Laci szólt, hogy éppen egy éve nem írok semmit ide a Bodicsekre. Így igaz, pedig mostanában egyre többet jár a blog az eszemben. Váltottam munkát, neveltem gyereket, iskolát keresünk, elköltöztünk, felújítottunk, beszálltam egy rádióműsorba a Tilos Rádióban. Időm…..
Az Országgyűlés által 2011. november 15-én elfogadott törvénymódosítással új fogalom, az elfedés került be a kulturális örökség védelméről szóló törvénybe. A törvényalkotók minden bizonnyal arra gondoltak, hogy a költséges és időigényes feltárások helyett,…..
páratövis 2012.04.18 14:52:25
@páratövis:
A Régész Szövetség honlapja megújult, ezért egyelőre nem aktuálisak a fenti linkek.
itt az új elérhetőség:
www.regeszet.org.hu/kozlemeny-az-mrsz-a-2001-evi-64-tv-modositasara-vonatkozo-tervezeterol/

A koncepció szövege sajnos még nincs áttöltve, frissítek, ha elérhető lesz.
páratövis 2012.04.25 16:03:36
@búvárrégész:
előző mosolyom persze nem az utolsó mondatodra vonatkozik :(
    A Parlament északi homlokzata előtti térség 2012 február 29-én, Kaszics Bálint fotója. A Kossuth tér nagyszabású átalakításának első felvonásaként letarolták az összes fát, ami itt állt. Viszont a Károlyi-szobor, amit annyian el akartak bontani mostanság, ott…..
páratövis 2012.03.02 11:01:44
@Bell & Sebastian: Hm, azért vannak itt félreértések a régészeti feltárással kapcsolatban. Felületes bevezetésként: nem a "régészek, múzeumi csávók" érdeke a megelőző feltárás, hanem törvényi kötelessége az örökségvédelmi intézményeknek (ált. múzeumok). Alapvetően mind a törvény, mind a szakmai megfontolás azt mondja ki, hogy a régészeti jelenségeket (ez nem csak tárgyi lelet) védeni kell. Elsősorban azzal, hogy nem mozdítjuk ki eredeti összefüggéseikből azokat (azaz legjobb, ha a földben maradnak). Ezért van (volt?) a kulturális örökségvédelmi törvény szövegében az, hogy lehetőség szerint a beruházásoknak el kell kerülni a régészeti lelőhelyeket. Ez az esetek nagy részében nem megoldható. (pl. nem megoldható, vagy nem érdeke az érintett beruházónak) Ebben az esetben pedig a jelen technikai feltételek mellett marad a megelőző feltárás. Úgy amúgy a Kárpát-medence régészeti öröksége, és fedettsége Európa- és világviszonylatban is egyedülálló, és messze nem csak a nemzeti emlékek, de a világtörténelmi folyamatok tekintetében is...
Ami a földmunkát illeti - hát, igen, nehéz több ezer köbméter földet mozgatni 1-2 ásatásvezetőnek egyedül (immáron 1 hónap alatt). Az meg elég ritka eset, hogy egy beruházás kivitelezése (régészettől függetlenül) nem igényel gépi földmunkát - ha igen, akkor meg nincs szükség feltárásra.
Alapvető tévhit, hogy a régészek akarnak mindenáron ásni a maguk örömére... mint ahogy az is, hogy a "régészek"-nek fog vastagon a cerkája...
A kulturális örökség megóvása - egyelőre még - nem tudományos kíváncsiságot kielégítő arisztokrata luxus, hanem törvényileg szabályozott állami feladat. A jelen pillanatban viszont úgy tűnik, egyre kevésbé.
Gyakori vitatéma szakmai körökben, hogy milyen eszközt is használjunk, ha a levegőből kívánjuk vizsgálni a régészeti lelőhelyeket. Az igazság valahol ott lehet, hogy „az attól függ”. A repertoár széles, azt viszont már csak kevesen gondolják, hogy légirégészkedni…..
- Emberek, van egy jó, meg rossz hírem! – hirdeti ki a hajcsár az evezősöknek a gályán. - A jó hír az, hogy holnap mindenki dupla fejadagot kap, a rossz az, hogy a kapitány vízisíelni akar! Ez a régi vicc jut az ember eszébe, arról a parlamentnek benyújtott új…..
páratövis 2011.10.01 12:36:05
@KGyST:
"A valóság ezzel szemben prózai: ami pénzben nem mérhető, arra nincs is valós szükség."

Ne hari, de ez magas labda... most így elsőre: anyai szeretet, pl.?
amúgy meg másik irányból - bocsi, de ha akarom, mindent tudok pénzben mérni ( az anyai szeretete is...), csak semmi értelme, mert a pénz nem érték
páratövis 2011.10.01 12:37:07
páratövis 2011.12.09 09:52:12
@Johnny01:
Bár kissé lemaradva reagálok, de szeretném régészként jelezni - ha ez számít valamit-, hogy nagyon örülök a jelzett szándékodnak és az elindított folyamatnak (egyeztetés).
Több hasonló kezdeményezés van, talán alulról építkezve kialakul valami normális... Inkább kis lépések legyenek, de azok haladjanak előre.
Tavaly tavasszal egy apró, feliratos bronztöredék fotójára lettem figyelmes egy fémkeresős fórumon. Megtalálója a fórumozók segítségét kérte a tárgy azonosításában, mivel nem ismerte annak korát és funkcióját. Mind a betűk formája, mint a felirattöredék tartalma alapján…..
páratövis 2011.06.13 13:01:56
A előző két részben, hogy is mondjam, elmérgesedett a helyzet Ned Stark és a Lannisterek között, meghalt egy király, egy törpét majdnem kihajítottak az ablakból és így tovább, nem egy szívderítő hely ez a Westeros. Ebben a stílusban folytatjuk tovább a történéseket egy…..
„Ölelkező párt temettek a templomban”, „A sólyi Rómeó és Júlia” ilyen és ehhez hasonló címekkel jelentek meg a sajtóhírek 2009 januárjában, egy különös kettős temetkezésről, amelyet a Veszprém megyei Sóly református templom feltárásakor találtunk.…..
páratövis 2011.02.17 11:47:54
@páratövis:
Mármint úgy értem, a sajtó értelmezi néha kissé érdekesen a tájékoztatást, nem ti! :)
páratövis 2011.02.19 17:13:37
@Goompah:
Nem vagyok szakértő, de az biztos, hogy ilyen "közeli" leletek szénizotópos kormeghatározásánál inkább az a gond, hogy annak pontossága - tehát a kapott információ haszna - nincs feltétlenül arányban a vizsgálat árával, a belefektetett energiával.
Pl. kb. 1000 éves csontok esetében a labor soha nem fog egy fix valószínű adatot adni, hanem kapunk egy időintervallumot, amibe mondjuk 95 % eséllyel keltezhető az anyag - ez kb. 150 év is lehet, ezen belül kaphatunk egy rövidebb intervallumot (amire már csak 68 % esély)- de még az is lesz vagy 70 év... (és van még mindenféle bonyolult egyéb kalibráció és számítás).
És mondjuk egy középkori lelőhely esetében ugyanezt az eredményt jó eséllyel el lehet érni simán a lelettipológia, párhuzamok, stratigráfia, stb. segítségével.
Persze, ha van pénz, paripa, fegyver, nyilván ki lehet hozni klassz plusz információkat - de ehhez esetleg sok hasonló korú más lelőhely C14 vizsgálata se jönne rosszul.
Gondolom, majd egyszer...
páratövis 2011.04.18 18:11:03
@Mager Miklosch:
@páratövis:
Inkább későn, mint soha (de csak most találkoztam vele): a zalavári kettős temetkezés a Hadrianus zarándoktemplom temetőjében volt... (és két pasi). A Központok a Zala mentén katalógusban van kép.
A honfoglalás-kori temetkezések egyik legsajátosabb momentuma, igazi hungaricum a jelképes koponyalékelés. Erről a jelképes, valamint a nagyobb kiterjedésű, valószínűleg orvosi célú trepanációról korábban már részletes beszámoló jelent meg a blogon, két részben. A jelképes…..
páratövis 2011.02.24 12:04:14
@szeeem:
Igen, és a fehérvári csontokról is ott van a nemrég megjelent tanulmánykötet - és tudomásom szerint még további vizsgálatok is lesznek.

Amúgy a cikkhez: akkor, a felsorolt tényeket figyelembe véve még hangsúlyosabbá válik a kérdés, hogy melyik királyról beszélünk. (Karikás kollégával konzultáltunk erről) Kálmán néhány évtizedre volt az utolsó (említett) nagyobb pogánylázadásoktól, de még ugye László is törvényeibe foglalta a pogány szokások büntetését. Tehát, ha (akár gyógyító, akár más céllal) a pogány (nem keresztény) előzményekkel szorosan kapcsolódik a jelk. trep., nagyon nem mindegy az a majd' száz év különbség a két király halála közt.

De az egész térítés-kérdés, a keresztény hit felvétele, és a temetkezési szokásokban annak megjelenése, általánossá válása (és a pogány hit/szokások továbbélése) elég érdekes kérdés.
Gondolok itt az ún. "klasszikus" honfoglaló anyag - Árpád-kori, nem templom körüli, keresztény(?) soros temetők - templom körüli temetők kapcsolatára: kronológiájuk, esetleges párhuzamos meglétük nem igazán tisztázott jelenleg...
Úgyhogy meglehetősen izgalmas ebből a szempontból is a jelképes trepanáció ténye ezen a koponyán (persze áttételesen - de minden mindennel összefügg, számunkra meg csak néhány töredék látható az egész hálóból).
A régészeti lelőhelyeken rejlő ingó és ingatlan leletanyag nemzeti kincsünk, aminek védelme, őrzése, gondozása és kutatása a régészeti és örökségvédelmi intézmények feladata. Különösen az ingó leletanyag van veszélyben, korábban inkább a gondatlanság és felelőtlen…..
páratövis 2011.01.13 11:57:58
@Sziamiaú:
Igazad van, hivatás (nagyrészt).
De azért abban van némi ellentmondás, hogy először "állástalan régész"-t emlegetsz, aki lelkesedésből menjen ki, majd ezt írod: "...változtasson állást". Az állástalan régész sok esetben erején felül is bepréseli a szabadidejébe a kutatást, viszont ez a szabadidő neki is csak a megélhetéshez szükséges (esetleg más) munkára fordított időn felül állhat rendelkezésére (és akkor meg esetleg a családi élet terhére...). Mert ugye egy régésznek is lehet gyereke, lakáshitele, ne adj isten, magánélete. Ugyanis - lehet, ez meglepő - régésznek nem unatkozó arisztokraták mennek mostanság.
A járulékos költségekről már ne is beszéljünk (az még státuszban lévőknél sem mindig megoldott...).

Bocs, ha túlreagáltam, de ez a "hivatás"-szöveg így kicsit demagógnak hat, tartalom nélkül.

Ja, ha meg vmilyen módon az állam megoldja az általad felvetett eljárás finanszírozását, azt hívják múzeumi státuszban (de legalább vmilyen munkaviszonyban) lévő régésznek.
Csak hát lásd pl. alább:

sonline.hu/somogy/kultura/kozjora-valosag-18-es-fel-allas-mar-hianyzik-a-leltarbol-353974
A Régiségbúvár oldalon olvasható annak a szakmai vitának az emlékeztetője, amely Pécsett folytattunk november végén egy konferencián a római kori lelőhelyek védelmével és azok fosztogatásával kapcsolatban. A beszélgetésben és vitában több tucat, főleg római korral…..
páratövis 2010.12.30 00:05:46
Az itt megjelenő "fémkeresős" hozzászólásokat nem igazán szerencsés egy kalap alatt ledózerolni (persze, kalap nélkül sem vezet sehová a módszer...).

Itt, a blogon _is_ időröl időre szembesülhetünk egy olyan (talán szűk) réteggel, melynek tagjai - mondjuk ki - klasszikusan "mohó" kincskeresők. Legalábbis önigazoló, vagdalkozó, egyben tájékozatlanságról árulkodó hozzászólásaikat olvasva én önkéntelenül erre asszociálok... Lehet, hogy épp fémkeresővel járnak lenyomozott lelőhelyre, vagy "nekem jár" alapon az adófizetésnél keresnek kiskapukat, vagy csak elméleti síkon forr bennük a birtoklási vágy, nem tudom. Mindenesetre unalmas a visszatérő toposzokat olvasgatni: "a minden hájjal megkent, irigy, féltékeny régész lop", "poros-dzsuvás múzeumi raktárakban sínylődő leletek", "nulla kompromisszumkészség", "sok száz milliárd forint", stb.

De vegyük észre, hogy igenis vannak lépések a megfelelő irányba, mind régész, mind (na, minek hívjuk?) fémkeresős (jobb híján nevezzük így) oldalról (mármint a kulturális örökség megóvásának és ápolásának megfelelő irányba - bocs, ez társadalmi konszenzuson alapul, nem az egyén szubjektív igazságérzetén). Pl. a posztban említett szakmai vita, a korábban több résztvevő által összeállított irányelvek, és hát a hozzászólások közt elhangzó javaslatok (most Gremire és Free bikerre gondolok).
A gyakorlati megvalósítást nem fair oly vehemensen számon kérni, ahogy azt néhányan teszik - a múzeumok komoly forrás- és szakemberhiánnyal küzdenek, a politikai-állami akaratot pedig sajnos nem a szakmai javaslatok irányítják elsősorban... (Úgyhogy a törvényi szabályozás - esetleges vagy vélt - hibáit nem a régészeken kell számonkérni, bocs. Ne felejtsük el, h. az ő munkájukat is törvény és jogszabály irányítja)

Ja, a szakma érintett egyéni szereplői (=ált. régész) pedig nemcsak ráfordítható időben, de lehetőségeikben-hatókörükben is finoman szólva korlátozva vannak. (Gondolom, nem csak az általam ismert szakmai körökben van ez így: papírmunka, papírmunka, papírmunka, az arra hivatott munkaügy, gazdasági osztály, stb. helyett, sokszor döntési szabadság nélkül...hahhaha)

Én nem vagyok _annyira_ érintett jelenleg ez ügyben, így nem is tudok komolyan belefolyni a témába, de Gremi ötletei és munkássága/tettei pl. előre mutatnak (csak izé, a pénz, az idő... de talán lassan kialakul valami...). Terpjáróról/tól is olvashattunk már bizonyos vagány dolgokat.

Szóval, béke, hátrább az agyarakkal minden oldalon, vagdalkozni nem érdemes. Pláne tájékozódás nélkül.
A török hódoltság határvidékének kegyetlen harcaiba engedett bepillantást egy Észak- Somogyban feltárt temető embercsont-anyaga. A fonyód–fehérbézsenyi temetőt az M7-es autópálya építéséhez kapcsolódóan 2003-2004-ben Gallina Zsolt és Somogyi Krisztina tárta fel. A…..
páratövis 2010.08.13 21:58:15
@szeeem:
Érdemes a tatai Patarának is utánanézni! Hatalmas várostrom-buli, naszádokkal, janicsárokkal, zsoldosokkal, muskétásokkal, stb.
Szerintem vagány.
pl: www.youtube.com/watch?v=HH9IS_h8mPk
páratövis 2010.08.13 22:05:26
@páratövis:
Ja, igen, a Bethlenesek ebben is benne vannak jócskán. :)
páratövis 2010.08.11 14:09:07
@Tajfel:
Merrefelé kell az új régész? :)
páratövis 2010.08.12 13:16:30
@Tajfel:
Köszi a választ.
Május 15 - 16-án Múzeumok Majálisa lesz Budapesten a Múzeumkertben és a Nemzeti Múzeum termeiben. Száznál több múzeum és kiállítóhely képviselteti magát a rendezvényen, és egyebek között koncertek, filmvetítések, játszó- és alkotóműhelyek, rendhagyó tárlatvezetés,…..
páratövis 2010.05.16 12:36:45
@Gremi:
Kedves vagy, igazából én csak áttételesen voltam érintve, nem vagyok szervező. Viszont szívesen kimentem volna délután.
A barabási rendőrök 2010. április 10-én négy személyt igazoltattak az ukrán – magyar határ közelében. A tiszakerecsenyi határ meglehetősen eldugott részén fémkeresőző személyekre a helyi lakosok figyeltek fel, akik határsértőknek nézték a gyanús idegeneket, így…..
páratövis 2010.04.28 15:04:09
@Etzilbvrg:
Kedves Sire :), a jelzőket én használtam, vitriolom viszont nincs, semmi gúnyos szándékom nem volt, megbántani pedig egyáltalán nem akartam senkit.
páratövis 2010.04.28 15:14:09
@Etzilbvrg:
Akkor jóóó! :)

Hé, mikor lesz blogtalálkozó???
páratövis 2010.04.28 15:22:24
@Gremi:
Ez egyértelmű: fontos a felső, humuszos (inkább: bolygatott) réteg műszeres felderítése, dokumentálva, régészekkel együttműködve. És példa is van rá.

Egyébként talán ezen a fórumon is volt róla szó, de gépi humuszolás közben is kerülhet elő régészeti objektum (pl. a humusz mélyebb, mint a bolygatott réteg) - ilyenkor ugye, ha ott a régész (!), gép leáll, és kézi feltárás következik. Vecsés mellett volt ilyen lelőhely, klassz Árpád-kori házak maradványait már a mélyebb humuszban látni lehetett, tehát nem az altalajig húzott a gép, hanem szépen a bolygatás (ott = szántás) aljáig.
Úgyhogy csak óvatosan a humusszal! :)
Az 1241-42-es mongol pusztítás szörnyű pillanatképét őrizte meg számunkra egy 2005-ben Cegléd mellett talált, felgyújtott középkori ház. A Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának régészei a 4-es számú főút ceglédi szakaszát kutatták az adott év áprilisától novemberig. A…..
páratövis 2010.04.19 23:54:39
@bucsin:
nem mongolok, de... erről eszembe jut az Egri csillagok vonatkozó része (amikor B. G. szegény Török Bálintot kísérte a szultánhoz, a török táborba - Buda elfoglalásának előestéjén)
"Dzsere, madzsar testver! - szólt jókedvűen az egyik szpáhi..."
De találkoztam én is kedves törökökkel, akik őszintén örvendeztek közös történelmünknek! :)
 Aligha férhet hozzá kétség, hogy a világ legjobb mesesorozata a Magyar Népmesék. Az első epizódok harminc évvel ezelőtt készültek, de az utóbbi években is született jó pár darab, s remélhetőleg - bár az eredeti tervekben csak száz rész szerepel - a jövőben sem állnak…..
páratövis 2010.04.01 23:41:28
Szerintem a méhes-vonatos-állomásfőnök elvtársos is érdekes élmény
www.youtube.com/watch?v=j2UYA9snUus
a téesz-nosztalgia mellett enyhe hrabali utánérzéssel.
Mondjuk a fiam élvezi benne a vonatokat (még Nohab mozdony is szerepel!).
páratövis 2010.04.04 23:33:15
@Bubuluc apuka:
Ja-ja-ja, akkor bocs, nem akartam lelőni a poént :). Csak egyből beugrott. (Az áll.főnök feje, áááh...)
Szatírokról hallva az emberek többsége alighanem egyből sötét parkokban magányos nőket molesztáló férfiakra gondol. Pedig a szatírok eredetileg jókedvű, mulatozó, nimfákat hajkurászó erdei lények volt a görög-római mitológiában, félig állat, félig emberi testtel. Igaz, a…..
páratövis 2010.03.14 11:56:27
@Etzilbvrg:
Pont mostanában lesz témához illő előadás, persze azt nem tudom, pont a tausírozás szóbe kerül-e (de talán rá lehet majd kérdezni).
Itt:
www.regeszet.btm.hu/cikk.php?cikkid=112
A Százhalombatta-Földvár bronzkori telep egyike annak a 30 erődített középső bronzkori (Vatya-kultúra) településnek, amelyek a Duna mentén, a Mezőföldön es a Duna-Tisza közén találhatóak. A 1960-as és 80-as években már folyt feltárás a lelőhelyen, akkor a település…..
páratövis 2009.12.15 19:07:46
@bloggerman77:
Hát..ööö... a csini, belevaló régészlányok 1-2-3 bölcsészdiplomával nyafi nélkül nyesnek, lapátolnak, csákányoznak, ásnak ám (és néha felüdülésképpen markolóznak meg KRAZ-t vezetnek a meddőhányókon keresztül)... és nem került még senkinek "érvénytelen" pöcsét emiatt az oklevelére!
És még okosak is! ;) (hihi, tisztelet a kivételnek...)
Az M43-as autópálya és a Szeged-Nyugati elkerülő út harmadik szakaszának építése során merült fel az igény arra, hogy Szeged-Öthalom területén fekvő homokbányát ismét művelés alá vonják. A kitermelésre szánt terület eléri a 60.000 m2-t. A Kulturális Örökségvédelmi…..
páratövis 2009.12.10 10:12:14
@bucsin:
A temetkezési rítus korszakonként, kultúránként változhat. A 10. századi, honfoglaláskori sírokba (már amelyikbe) csak a ló koponyáját, és lábszárát (pontosabban asszem, a metapodiumot) tették, lószerszámostul, illetve néha csak a szerszámzatot. A csontok elhelyezkedéséből olykor arra is lehet következtetni, hogy a lenyúzott bőrbe tekerve helyezték el a lófejet-lábakat a sírban. Ez nyilván a temetkezési szertartás menetével volt összefüggésben (hogy pl. a toron elfogyasztották a lóhúst, stb.). Természetesen 100% válasz nincs (mert nem voltunk ott...).

A késő-avar korban pedig a halott mellé a "teljes" lovat eltemették, felszerszámozva (val. leszúrták a sírgödörben), néha többet is. Jó nagy gödörbe.

Amúgy ez nagyon klassz anyag! Tetszik.
Azt, hogy Magyarországon milyen súlyosan érinti a régészeti munkákat a gazdasági válság még nem tudjuk, azonban Nagy-Britanniában már napvilágot láttak az első felmérések. A British Archaeology magazinban, a Council for British Archaeology ismeretterjesztő folyóiratában az idei…..
páratövis 2009.11.09 12:44:17
@anyamadár:
Szerintem nem akart senki megbántani, nehogy elkedvetlenedj!
Ha jól emlékszem, a te képzésed egyfajta gyakorlati alapot ad, amivel tovább lehetne lépni az egyetemi (ásatásvezetői) régész-képzés felé. (Asszem, ezt volt, aki félreértette)
Ha itthoni egyetemi szakon gondolkodsz, akkor talán a gyakorlati tárgyak egy részét ki lehetne váltani a kurzusaiddal, szerintem. De biztosan alapos utánjárást igényel az ügy, és első körben a tanszéken kell érdeklődni.
Nem tudom, most milyen munka-oktatás folyik az egyetemen, az én időmben erősen önállóságra voltunk szorulva gyakorlati téren. A többiekkel egyetértek abban, hogy a "tudományos gondolkodás" (hehe...de viccen kívül) hozzátartozik a szakmához, és szerintem a terepmunka minőségét is erősen befolyásolja. Ja, meg egy kis logika. (+ ilyenek pl.: forráskritika, anyagismeret, szakirodalom ismerete, stb. - amihez azért elkél az egyetemi oktatás)
Szóval kell az egyetemi képzés (és hát igen, kell egy kis magolás, na) :)
Viszont tapasztalatom szerint nem feltétlenül lesz vkiből xakárhány év terepmunka alatt sem jó "terepi" szakember, se régészként, se technikusként... (de ez messze vezetne)

Egyébként van még egy "állatfaj": az íróasztalfiók-régész... :)
páratövis 2009.11.09 22:49:02
@laconicum:
Pontosan erre gondoltam én is.
Illetve kifejezetten a soksok éve a "fiókokban heverő", feldolgozatlan-közöletlen, ámde pl. konferenciákon rendszeresen felemlegetett (és továbbra is a fiókban maradó), magabiztos konklúziókra vezető, titokzatosan anyagokra...
páratövis 2009.11.09 22:56:03
@laconicum:
Na, pontosítok: a soksok évet évtizedekben értem, és azon kutatókra, akiknek nem a terepi munka foglalta le az idejét azóta (tehát továbbra is ott ülnek az íróasztalnál...)
Pár évvel ezelőtt néhány helytörténész vénájú , történelem, régészet iránt megszállottan érdeklődő fémkeresőssel ültünk le beszélgetni egy budatétényi vendéglőben, ekkor ismertem meg Terepjárót is. Szó esett akkor örökségvédelemről, régészetről műemlékekről…..
páratövis 2009.09.16 12:03:37
@Zsos:

Én csak arra reagáltam, amit először írtál.

"a fémkeresősöktől legalább valamennyire emberközelbe kerülnek a dolgok " - ezt nem értem. Miért? Értelmezed a találtakat (most mindegy, rozsdás vasszeg, vagy aranyfibula), vagy kiállítod?
A régészet már jópár évtizede nem a hagyományos értelemben vett kincsvadászatról szól. Nem az a cél, hogy a múzeumokat megtöltsük leletekkel-kincsekkel, vagy hogy önző tudásvágyból feltárjunk minden lelőhelyet. Nincs köze a birtoklási vágyhoz. Számomra (és nem vagyok egyedül) az elsődleges cél a múlt megmaradt nyomainak megmentése-értelmezése. És ebbe nem csak a tárgyi anyag tartozik bele, hanem sok más, a földből, oklevelekből, levegőből (lásd az új posztot) kiolvasható információ. Ja, akár olyan adatok is, amiket pl. én nem tudok értelmezni, de rögzíteni igen.

És már sokszor volt szó erről, de pl. a felső, bolygatott rétegekből összegyűjtött fémleletek hiánya is okozhat információveszteséget egy lelőhely komplex értelmezésénél - tehát szerintem (is) égetően fontos lenne a normális együttműködés van is ilyen, hidd el, többféle módon is (lhely-bejelentés, közös terepbejárás, ásatáson besegítés, stb.).
(A tudatos lelőhely-fosztogatást nem is említeném, csak fura, hogy míg e téren kikérik maguknak a lengetősök az általánosítást, addig a régész=mohóönzőtolvaj gazember visszatérő "érv")
páratövis 2009.09.22 10:50:54
@jakab01:

Igen, ezek is - ha tudomásunkra jut, és adottak a feltételek a leletmentésre (pénz, paripa, fegyver...stb.)
2004 tavaszán, egy régészeti feltárás első napján tenyérnyi fésűskagylót fordított ki a földből a markoló a Budai Vár oldalában, a Logodi utcában. Bár az átfúrt kagyló a felső, kevert, újkori rétegben feküdt, az a középkorból származik. Így csodával határos módon…..
páratövis 2009.08.04 22:58:10
@jakab01:
Miért kérded?... (költői kérdés)
Ólom-ón-öntvényből is készültek, teli volt velük a középkori Európa (hóeséses giccs-gömbök helyett).
Ilyesmik (bocs, hosszú linkek, remélem, beveszi):

www.greydragon.org/trips/SouthWiltsMuseum/southwiltshire249.jpg

www.dkimages.com/discover/previews/847/971447.JPG
Vajon belegondoltak-e a plakát készítői abba, mit is üzen pontosan egy hirdetés, amelyen egy koporsóban pihenő csontváz mellett a "Látogasson el hozzánk!" sor olvasható? ..
páratövis 2009.08.02 09:21:50
@reklámbuzi:
"lefelejtettem"
LOL.
no mindegy...