Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Péntek Zsolt atya

132 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jézus krisztus parancsol a gonosz léleknek és a tisztátalan lélek összevissza rángatja az embert, nagy kiállítással megy belőle el.Mai világunkban is úgy érezhetjük, minthogyha az Istennek nem lenne elég ereje, minthogyha a világnak a harsogása a sok-sok bűn megannyi elbűvölő formája és hangja…..
Egy történet ami Jézus korától folyamatosan ismétlődik, remélhetőleg napjainkban is. A kiinduló helyzetben ott van Keresztelő János, akire odafigyelnek, tanítványai vannak. Remélhetőleg ma is vannak olyan jó keresztények, akikre felnéznek. Ők a jó barátok, munkatársak, szerető szülők. Ők azok akik…..
 Jó reménykedni a jövőben. Csodálatos dolog úgy élni az életünket, hogy várjuk azokat az eseményeket amelyek utánunk jönnek és jobbak hatalmasabbak mint a jelen idő eseményei.   Keresztelő János tudta, hogy az ő keresztségét mérhetetlenül felülmúló Szentlélek-keresztséget hoz majd Jézus. Egy új év…..
„Miután az angyalok visszatértek a mennybe, a pásztorok így biztatták egymást: „Menjünk hát Betlehembe, nézzük meg a történteket, amelyeket az Úr hírül adott nekünk!” El is mentek sietve, és megtalálták Máriát, Józsefet és a jászolban fekvő Kisdedet.”(Lk 2, 15) Keressük a szépet csodásat,…..
Péntek Zsolt lelki írásai Ünnep 2023.10.03 18:38:25
Mitől lesz ünneppé valamilyen idő? Több dolog is kell ahhoz hogy a kegyelem ideje legyen számunkra valami. A legfontosabb talán az, hogy felismerjük hogy nem csupán sodródunk az eseményekkel hanem tudatosan részt veszünk az élet folyamatában.  Könnyű azt mondani hogy bizonyos kellékektől lesz…..
A múlt héten azt hallgattuk az evangéliumban ahogy Péter Apostol megvallja a felismerését, hogy Jézus az Isten fia. Jézus válaszában pedig Péternek ígéri a mennyek országának kulcsait. A mai evangéliumban pedig úgy tűnik Péter nem tudja elfogadni a fájdalom és halál gondolatát Jézussal…..
Ha valaki rátalál az Isten országára, az igazság és szeretet birodalmára, akkor nagyon sokat hajlandó érte tenni. Ezért hasonlítja Jézus az isten országát egy olyan kincshez, amiért érdemes mindent odaadni. Amikor az Isten országáról szeretnénk beszélni Fontos tisztázni hogy nem egy földrajzi…..
A hegyen más lesz a világ. Máshogy szemléljük és más gondolataink érzéseink keletkeznek a hegytetőn a távolba pillantva. Valami megmutatkozik a valóságból a hegy tetején.  Érdemes megfigyelni a kisértő Sátán miként viselkedik a hegyen, és Jézus Mit tesz a hegy tetején. A gonosz lenéz. Amikor lefelé…..
A házat az alapja tartja meg szilárdan. A fát pedig a gyökerei tartják. Mindkét esetben van valami láthatatlan amiben kapaszkodik a föld felett látható ház és a föld felett látható fa.  Ahogy a szikla alap - és ahogy az erős gyökérzet - tartást ad a háznak és a fának, ugyanígy lelki gerincet és…..
 Emberként fizikailag egyszerre csak egy helyen tudunk lenni. Amikor több embert szeretünk csak akkor tudunk velük lenni egyszerre, ha egy helyen vannak. Egy édesanya nem tud a férje munkahelyén és a gyermekeivel külön külön mindenütt ott lenni. Ezekről beszél Jézus amikor arról szól hogy kit szeret…..
  Mit is mond Jézus a félelemről? Nem egyszerűen azt, hogy ne féljetek semmitől, mert az Isten majd mindentől megvéd benneteket. Nem is arról tanít, amit a hétköznapi értékrend sugall, hogy alkalmazkodj divatos emberi véleményekhez és akkor békén hagynak. Meg „fő a testi jól-lét”, és „csak az…..
 Az újszülött és csecsemő gyermek rászorul szüleire. Ahogy a korban idősebbek leszünk és bölcsebbek, úgy egyre önállóbbakká válnunk. Sok felnőtt úgy gondolja, hogy nem szorul a másik ember segítségé-re; de ez nincs így. Minden egyes alkalommal amikor a másik ember hiányzik, rá kell döbbennünk, hogy…..
  Ha mondom Isten, sokminden az eszünkbe juthat. A "fejlett" világ leginkább tudományos alapon közelít az isten gondolatához. És mivel a tudomány módszerével nem megismerhető, Ezért sokan agnosztikusok vagy hitetlenek. A legújabb kori ember , még azok is akik hisznek Istenben, csupán egy elképzelt…..
Az első karácsony óta…Pilinszky János 1975.dec. Nincs nyomasztóbb, mint az élet kegyetlen törvényét szemlélni. Azt, hogy egymásból élünk; hogy fölfaljuk egymást; azt, hogy a természet „rendje” egy éhségből és rettegésből fölrakott, önmagá-ban vérző gúlához hasonló.És ebbe a kegyetlen rendbe „lépett…..
Mit mond a mai evangélium? Menjünk el, tanítsunk mindenkit, hogy legyen Jézus követője. Kereszteljük meg őket, tanítsuk meg mindarra, amire Jézus tanított minket. És nem azt teszi hozzá, hogy Jézus az égbe ment, hanem azt hogy „Veletek vagyok!” Minden nap a világ végéig!” Amikor a mennyországról…..
Idézet Belon Gellért „Ellesett pillanatok” könyvéből !  Húsvétkor abban az ellentmondásos helyzetben vagyunk, hogy az elleshetetlen pillanatot próbáljuk meglesni. A Szentírás nem szól a feltámadás pillanatáról, így mozzanatról mozzanatra nem írja le, hogy éjjel az el-nem - mozdított kövön…..
Valaki odaadja a szamár csikóját, és van aki egy tágas emeleti termet ad az év legdíszesebb vacsorájához névtelenül. Örök emberi sors a névtelenség. Érdekes Jézus életében, hogy az evangélium még nőket is megnevez azok közül, akik segítették őt. Most az utolsó napokban azonban úgy tűnik, hogy Jézus…..
A baj van és fájdalomban sokan úgy gondolják hogyha van is Isten, akkor nem látja az emberek szenvedését. Így gondolkoznak a mai evangéliumban azok az emberek akik ezt kérdezik: "Jézus nem akadályozhatta volna meg, hogy Lázár meghalljon?" Lázár történetéből azonban tudjuk, hogy Jézus a távolban is…..
Elnézést! Ízlelgetem ezt a szót és ami mögötte van. A bocsánatkérés mellett van egy másik jelentése is ennek a szónak. Lehet úgyis érteni, hogy nem tartok valamit figyelemre méltónak és elnézek mellette. Lehet úgyis érteni, hogy elviselek valamit, ami nem túl jó, de nem zökkenti ki a lelki…..
Egy megvetett népcsoportban, és ott is lenézett nő él az ötödik férj után egy hatodik párkapcsolatban aki nem is a férje. Talán olyan ez, mint amikor egy cigány asszonyt még a saját közösségében is kerülnek, mert féltik a saját családjukat is. És maga ez az asszony is kerüli a feltűnést, olyankor…..
 Az egész évben szüntelenül kell imádkozni, máskor is jónak kell lenni, télen-nyáron adakozni kell. A nagyböjt ezeknél sokkal több. Nem csupán lemondás a húsról és nem a bűneink tisztogatása mosogatása, hogy lemossuk magunkról. Az ószövetség gondolkodásban akarták kivágni a rosszat a jóból és…..
Volt már hogy meglepődtél valakin? Jézus azt szeretné hogyha nem lennénk olyanok mint az átlag, hanem annál sokkal jobbak lennénk.  És itt nem a tettek nagyságára kell feltétlenül gondolni; nem önmagunkat meghaladó, erőnkön felüli cselekedetet kér tőlünk. Inkább azt szeretné hogyha még mernénk…..
Amikor reggel kinyitjuk a szemünket egy világ tárul föl a szemünk előtt. Aki pedig nem lát azt világtalannak is szokták mondani. Lelki értelemben is egy világ tárult fel annak, aki a szeretet fényében szemléli az emberi sorsokat. Jézus Pedig azt szeretné hogy mi legyünk azok, akik segítik az…..
“Fecisti nos ad te et inquietum est cor nostrum, donec requiescat in te.”   Magadhoz teremtesz minket (Urunk); azért nyugtalan a szívünk, amíg benned meg nem nyugszik. (Szt. Ágoston)    Az ember teremtésében hordozza az isten képűséget és az Istennel való kapcsolat vágyát. Erről szól Szent…..
    Isten szava így szól felénk: "Jó, hogy vagy. Akarom hogy legyél!" (Ezt mondogatta gyakran Nemeshegyi Péter atya) Azért jutott eszembe ez a mondat, mert szépen összefoglalja Isten azon szándékát hogy az embert nem megváltoztatni kell, hanem helyes útra terelni. A mai evangélium szavában azt…..