Regisztráció Blogot indítok
Adatok
BS50

11 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A nevek kitatáltak, de a személyek és az események nem. Aki a valóssággal hasonlóságot vél felfedezni, az nem a véletlen műve. Ha minden olvasó más-más valós személyre ismer rá, az sem a véletlen műve. Nem egyedi esetről, hanem társadalmi jelenségről van szó.Ha a hátrányos…..
BS50 2009.10.15 11:45:37
Elnezest, hogy megint ekezetek nelkul irok, de az elobb ekezetekkel mar csinaltam egy hosszu valaszt es amikor el akartam kuldeni, a rendszert kozolte, hogy hiba tortent probaljam ujra… de a szoveg ma rnem volt meg. Most meg mar nincs ido ujra azzal a billantyuzettel irni, az fele olyan gyorsan megy…

Szoval ez egy nagyon jo este, amirol irtal, mert szepen felvet egy par problemat amire aztan talan meg megoldast is lehet mondani. Persze a megoldas nem egyszeru es egyik pillanatrol a masikra megvalosithato, de erdemes rajta elgondolkodni.

Ki a jo vagy a rossz munkaado? Az, hogy valaki nem havionta fizet, itt is szokasos es senki nem rokonyodik meg rajta. Azt elhiszem, hogy nem kellemes es ha meg kolcson is kell kerni, vegkepp kenyelmetlen, de ez nem valtoztat azon, hogy van olyan szervezet,m ahol ez igy mukodik. Sajnos az a vilag is regen elmult mar, hogy a dolgozo bejarashoz vagy lakashoz segitseget kapjon. Regen volt ilyen, ma mar inkabb ritkasag. Ez igy van azon a felen is Europanak ahol azokat a sportkocsikat ajanlgatjak… SZoval talan egy fontos lepes lenne ujra kalibralni az elvarasokat es akkor annak a fenyeben ertekelni, hogy mi a joe s mi a rossz. Ugye mikor az ember arrol olvas, hogy a kezbesitok nem akarnak delutan dolgozni mert a za csaladi eletuket rossz iranyba befolyasolja vagy a kismamaknak tobb eves otthonlet “jar”, az ember elgondolkodik: miert nem jutott meg el a hire Magyarorszagra, hogy sajnos a vilag megvaltozott es sok minden ami jo lenne, nincs mar. Sokkal gazdagabb orszagokban sem.

A masik erdekes aspektus pedig a sok szaz kilometerrel odabb valo munkahely. Magyarorszagon az egyik legnagyobb baj, hogy a mobilitasi hajlam nagyon alacsony de ha lenne is, nincsen eleg elerheto aron berelheto lakas amit igenybe lehetne venni annak, aki tavol otthontol talal munkat. Szep gondolat, hogy azert lenne job helyben maradni, mert idos edesanyank ezt szeretne es szuksege van ra… de hat megint csak, sehol a vilagon nem foglalkozik ezzel senki. Az embernek kell a munka utan menni, az nem fog helybe jonni. Ami pedig ezzel jar problema, azt az egyennek kell megoldania.

A munkahelyteremtesrol szolo nagy beszedek ures szonoiklatok, ha nem teszik hozza, hogy olyan nem letezik, hogy mindenki maradhat a szulofalujaban es majd mindenhol jon a munka. Ha nem mondjak ki, hogy igenis szukseg lesz a mobilitasi hajlam novelesere, a berlakasok szamanak novelesere megfelelo erdekeltseg teremtese leven es igenis menni kell sok esetben mert a munka nem fog soha mindenutt helybe jonni. Egyebkent is, kormayok es partook a szocialis es kenysermunkan kivul nem tudnak munkahelyet teremteni… amit tudnak, olyan gazdasagi kornyezetet elosegiteni, ahol remelhetoleg a befektetok jonnek majd es teremtenek munkahelyet (ha sikersen el nem ijesztik oket…). De azok a munkahelyek a vallakozas erdekenek megfeleloen keletkeznek majd es ez helyileg nem bizots, hogy Baltazarnak kedvez. De ha a mobilitas megvan es vannak lakasok, amit elerheto aron berelni lehet, akkor Baltazar problemaja is sokkal kisebb lesz.

Csak mar szamon kene kerni a sok dumalon, hogy mikor mondja ki az egesz igazsagot, azt, hogy a strukturalis valtozasok is kellenek mert kulonben az uj munkahely is konnyen betoltetlen marad.

Nagyon jo iras ez, mert alkalmat ad arra, hogy az ember beszeljen azokrol az aspektusokrol, amiket ugy szivesen kihagynak a kepbol. Mint a munkahelyteremtes mellett elengedhetetlenul szukseges lepesek…

Mindenesetre remelem, hogy senki nem azt a konluziot vonja le ebbol az esetbeol, hogy akkor mosr sajnaljuk Baltazart es a tobbieket ajik hasonlo helyzetben vannak, sot ugy aklatalaban magunkat is, hogy a korulmenyek mennyire kiszurtak a Magyarokkal…

A tanulsag ebbol az irasbol is az, hogy igenis lehet latni, hogy merre kellene elndulni, lehet latni, hogy a nagy szlogenek hol lyukasak es mit kellene melle tenni… csak tegye is mar mindenki. Nem valaki mert akkor mindenki a masikra var))
BS50 2009.10.15 20:28:02
@Fekete Florin: Amit irsz, teljesen fejen talalja a szoget es tokeletesen igazad van abban, hogy az EU arak es a nem EU fizetesek mellett lehetetlen helyzetbe kerulnek emberek. Amig ezt nem hozzak rendbe, semmi nem mukodhet rendesen. Errefele nyugdijaosk vannak nem is kevesen, akiknek csak az allami nyugdoja van (kolonfele okok miatt) es azok kozul sokan olyan 700 eurobol elnek... azert itt sok minden joval dragabb am mint otthon, ugyhogy nekik is nagyon nehez. AMit irtal, amugy kicsit ugyanarra mutat amit en is mondtam: ezek a szornyu esetek nem oldodnak meg azzal, hogy munkahelyet teremtunk (ez amugy is ketes kijelentes). Ha a strukturalis problemakat nem oldjak meg eloszor, marad az ar es fizetes kozotti aranytalansag, akarmilyen sok munkahely is lenne. Persze a tobb munkahely nagyon jo lenne azoknak akiknek semmi nincsen, de a peroblemat csak reszben oldana meg. Miert nincs tobbnyire szo a strukturalis valtoztatasokrol? Ezt miert nem keri senki szamon? Egyebkent egyet ertunk most ebben az egeszben, azt hiszem hogy az en felvetesem a strukturalis javitasokra inkabb kiegesziti amit irtal, nem ellentmond annak, hogy ez a helyzet igy tarthatatlan. Kivancsi vagyok a mobilitassal kapcsolatos belemenyedrol. Itt van egy kis elozetes... par eve, mikor az Airbus ugy dontott, hogy Toulousbol atviszi Hamburgba bizonyos tipusok gyartasat (eletbenmaradasi kerdes volt a cegnek), eyik naprol a masikra kozoltek a mernokokkel, hogy akkor koltozes. Ki akar a napsugaras Toulousbol a nedves Hamburgba menni? Meg a gyerekek nem tudnak csak Franciaul... Azt modntask, hogy ok bizony nem mennek... Avalasz? Jo, akkor holnap mar nem is kell jonni dolgozni. Egy nap mulva mar nem is lehetett jegyet kapni a hamburgi jaratokra. Jo ez? Nem!!! Ezerszer nem de hat ilyen a vilag. Nem csak Magyarorszagon... Es ugye ezek a dolgok nem mindeg penz kerdese. Jo lenne egyszewr ezeket a dolgokat egy csesze kave felett is vegigbeszelni.
A nevek kitatáltak, de a személyek és az események nem. Aki a valóssággal hasonlóságot vél felfedezni, az nem a véletlen műve. Ha minden olvasó más-más valós személyre ismer rá, az sem a véletlen műve. Nem egyedi esetről, hanem társadalmi jelenségről van szó.Vidéki…..
BS50 2009.09.20 14:08:54
@Charro: Ezek szerint minden vagy fekete vagy feher, kozte nincs semmi... Es beszelni sem erdemes, hogy esetleg kozosen jojjunk ra, megis van mas szin is. Ha par szoban vazolnad, milyen eszmecsret varnal es tartanal hasznosak, sokat segitene. Ne felejts el, a blog kimondott celja, hogy feltarja a szegenyseg okait es hogy azon hogyan lehet segiteni, sajat akciokkal... Ebbe boven bele kell hogy ferjen egy eszmecsre ami talan nem a szokasos sablonok alapjan ertekeli a helyzetet, talan eppen a szokatlansaga utjan vezet el ujszeru megoldasokhoz. A blog egyebkent resze a tegnap bemutatott akcionak, legalabbis igy indult. Miert remeled, hogy nem resze? Olyan rossz a kiadvany:)))?
BS50 2009.09.20 20:12:13
@Fekete Florin: Az nem nagyon erdekel, hogy kikaptunk mert szerintem nagyon is hasznos ezt a temat koruljarni. Biztos, hogy en hallok uj dolgokat es az is biztos, hogy tudok neked is mondani olyasmit, amit nem tudtal meg, vagy nem igy. Akinek nem tetszik, menjen mashova. Az amit lerital, a gyarak megvetele majd bezarasa, egy olyan tortenet, ami Nyugat Europaban is ismeros. Azt hiszem a kulonbseg a reakcioban van. Szinte midenhol, minden korzetben ahol ilyesmi tortent, az ottmaradtak igyekeztek belacsapni valami masba. Szolgaltatasba, turizmusba, egy csomo uj kezdemenyezesbe amire korabban senki nem gondolt, mert ott volt a biztos munkahely, a gyar amiot aztan megvett a konkurencia es atalakitott meg ilyenek. Talan a baj ott lehet, hogy MOn nincs lehetoseg masba kezdeni... de miert ezt nem ertem? Mert errefele sem jott am senki segiteni, ha ki tudtak valamit talalni, egy jo reszenek az embereknek meg jobb is let tmint korabban, egy masik resz, akik meg nem tudtak vagy nem akartak masba kezdeni, azok nagyon komoly bajba kerultek. Abban biztos vagy, hogy csak a konkurenciat akartak kikapcsolni (kicsit nehez elkepzelni, hogy egy Brirtish-American Tobacco meretu cegnek MOn barmi konkurenncia lehetne...) vagy egyszeruen arrol volt szo, hogy megvettek valamit amirol kiderult, hogy nem lehet gazdasagos termelesere birni? Belgiumban pl volt egy csomo eset (ott orult draga a munkaero) hogy amint nem volt szukseg a plusz kapacitasra, menekult a nem is olyan regen erkezett ceg mert semmi remeny nem volt arra, hogy barmikor is haszonnal termeljenek. Szoval lehet, hogy sokkal prozaibb okai is lehetnek a gyarbezarasoknak. Mondon, ilyet csinalnak errefele is, boven.
Egy masik dolog, amirol erdekelne a velemenyed. Miert van az, hogy a magyar elelmiszerek kozul szinte semmit nem lehet Nyugatabbra kapni? Ausztriaban egy kicsit, Nemetorszagban kevesbe aztan vege. Ugyanakkor meg Lengyek kaja annyi van mint a tenger. Makos sutemeny (frissen!!!) es toltottkaposzta konzerv amire azt irjak, hogy Lengyel specialitas! Kovaszoss uborka, mas savanyusag, es ez mind eredeti Lengyel gyartmany, tehat nem it csinalja valaki nekik. Nekem ez azert lenyeges, mert ha az Auchan otthon keves magyar arut arul, amugy meg a za piac amuigy is kicsi, akkor miert nem arasztja el Magyarorszag ezekkel a dolgokkal (is) Europat? Ha lengeyel meg tudjak csinalni? Mert ugye ez rengeteg plusz munkahelyet csinalna otthon es nem csak a kereskedelemben hanem a szallitasban, a mezogazdasagban es akkor azert sok ember elete lehetne jobb.
Amit en probalok mondogatni, es jutottunk a "multiutalat" temahoz is, hogy az egy dolog, ha otthon egyik vagy masik ceg nem viselkedik rendesen, de ez miert ok arra, hogy ne nezzenek az emberek a nagyobb piac fele? Legyen magyar multi de ha nem is akkora mint az Auchan, legalabb adjon el nekik dolgokat. Mondom, a Lengyeleknek megy. Mi lehet ennek az oka?

Most meg befejezoul azoknak akik megint kiborulnak, hogy boncolgatjuk ezt a temat... Alapvetoen fontos, hogy ezeket a problemakat felboncolja az ember mert a megoldas is csak akkor valik lathatova. Azon, hogy a multikkal higyan bannak MOn most hirtelenjeben biztos nem lehet valtoztatni de azt meg lehet nezni, hogy ebben a helyzetben mit lehetne csinalni... pl. vinni a dolgokat kifele. Miert eri meg a Spanyolnak a dinnyet felhoznia Lillebe? Es miert nem a Magyarnak? A tavolsag pontosan ugyanannyi! Lehet, hogy a magyar tereles dragabb? Miert? Mert az nem igaz, hogy minden spanyil dinnyetermelo szubvencionalt. Tudom, hogy ez is az egyik kedvenc EU tema otthon, de a "rossz uzletet" csinaltunk dolognak a fele sem igaz (marmint azt illetoen, hogy itt mindenki szubvenciobol termel olcson). Egyebkent az itteni cegek szinten nem kapnak tamogatast mig a betelepulok igen, adokedvezmenyt is meg minden. De lehet, a mertek meg az aranyok masok.
Irok meg egyet a foreszbe ket hirrol amit ma hallottam a hiradoban... talan nem harapjak le a fejem erte:))))
Manapság divat szidni a multikat. Közben az ugy elfelejtődik, hogy nagy munkahelyteremtők, hogy a vásárlóknak alacsonyabb árakat hoznak (mert ugye a bolt van a vásárlóért es nem forditva, ahogyan sokan hinni látszanak, a vásárló a boltért és a termelőkért) és hogy vannak magyar…..
BS50 2009.09.17 22:55:31
@Fekete Florin: A támogatást, amit a külföldi cégek kapnak azzal kell összehasonlitani, amit ők beruháznak és azzal a plusz jövedelemmel, amit generálnak. Hibás az olyan számitás ami csak azt veszi figyelembe, hogy az egyenleg egy egy cég vagy áruház viszonylatában mit mutat. A beszállitók, logisztikai központok, fuvarozók és még több száz vállalkozás pörög annak kapcsán, hogy egy egy ilyen nagy cég megjelenik. A többlet munkahelyeket sem csak az áruház szintjén kell mérni hanem öszességében, minden vonzási területen is. Igy számitva az a kedvezmény amit ezek a cégek kapnak, bőségesen megtérül az adóbefizetéssek kapcsán. Minden európai ország próbálja vonzani ezeket a cégeket különféle kedvezményekkel és ezek a saját országbeli vállalkozások számára sehol sem adottak. Sajnos az is általlános, hogy minden cég igyekszik a költségeit csökkenteni és ahol lehet, ezt a bérekkel kezdik. Itt nálunk a Cora nyitott egy uj üzletet a város másik oldalán és sikerült az ujonnan felvett dolgozókkal megegyezni, hogy 30%-al alacsonzabb bérért dolgoznak, mint a régebbi Cora alkalmazottai (itt minden Cora áruház önálló). A szakszervezet örjöngött, sztrájkolni akartak de a dolgozók nem járultak hjozzá mert féltek, hogy akkor bezár a bolt, hiába uj meg minden! Akinek van munkája örül, hogy dolgozhat még ha a feltételek nem is a legjobbak.
A kis boltok tönkremenetele általános jelenség, de hát ez a verseny része, ez ellen nincs mit tenni. Hollandiában nem engedélyezik a nagy bevásárlóközpontokat és ennek eredményeképpen (is) az árak jóval magasabbak. Vannak szupermarketek, de csak három nagy holding van és minden azoké. Belgiumban még rosszabb a helyzet ilyen szempontbol és ez meg is látszik az árakon.
Az adott országban lévő helyzetet nyilván lehet az egyes emberek szemszögéből nézni és lehet és kell is a társadalom szintjéről megitálni. Az egyes ember szintjén nézve, nyilván egy olyan elmozdulás ami az autó használatát követeli meg a bevásárláshoz nagyn kellemetlen annak, akinek nincsen autója és nincs pénze az utazáshoz. Ez egy feloldhatatlan probléma és tisztán mutatja az egyik nagy bajt otthon, azt, hogy a régebbi piacgazdaságokban bevált dolgok (hipermarket a város szélén) összeütköznek azokkal a dolgokkal, amik még nem fejlödtek ugyanolyan ütemben. Ez egy feloldhatatlan ellentmondás... viszont Franciaországban sincs mindenkinek autója és mégis megoldják valahogy.
Ha most a társadalom egésze szemszögéből nézzük a dolgot, aligha lehet kétséges, hogy ami pluszt a nagy cégek hoznak, az kell es hasznos es mással nem igen helyettesithető. Nem hiszem, hogy Magyarországon bárki is örülne annak, ha az árak azon a szinten lennének ami akkor alakulna ki, ha nem lennének a nagy cégek.
Nagyon jó lenne, sokkal jobb mint ami most van, egy olyan rendszer ami az auto nélküli és az autos embereknek is nyujtana alternativát és méghozzá elérhető áron. Sajnos ilyen nincs sehol a világon...
BS50 2009.09.18 13:47:11
@Fekete Florin: A blog arra való, hogy eszmét cseréljünk, hogy ki ki elmondhassa a véleméyét és amig ezt öszintén teszi és kulturált formában, addig nincs szégyelnivalója senkinek sem. Miért gondolod, hogy egyikünk vagy a másikunk hitelesebb? Elmondod Te is a véleményedet és én is, beszélünk róla és ha nem is értünk egyet sok mindenben, az egyetnemértésből is lehet tanulni.
Ez a blog nem csak a szegényekről szól és mem csak nekik szól. Szól mindazoknak akik igy vagy ugy tehetnek arról, hogy ímagyarországon ilyen mély szegénység alakulhatott ki es szól azoknak is, akik esetleg tudnak tenni valamit annak érdekében, hogy a szegények sorsa javuljon.
Amugy elgondolkodtató, hogy két eszrevétel csere elég volt arra, hogy kijöjjön a Magyarországi problémék egyik alapvető oka... Ha nem értünk egyet, máris szégyelje magát a másik, máris hiteltelen. Igy nem lehet érdemben beszélgetni mert akkor eleve el van vetve a szemedben az, amit a másik mond. Pedig a hitelesség nem attól függ, hogy vslaki szegény vagy nem, hanem hogy mi van a szivében.
A multik példáját azért hoztam fel, mert ez az egyik jol látható eleme az otthoni bajok megoldathatatlanságának. ínem tudom, feltünt-e neked, hogy milyen sok mindenben kölső bünbakot keresnek a magyarok és aztan azt szidják kitartóan ahelyett, hogy együtt (!!!) dolgoznának a problémák megoldásán.
Szegény emberek a leggazdagabb országokban is vannak, sajnos. A probléma megoldására tett intézkedések hol jobban hol kevésbé sikeresek. De hogy az nem segit a dolgokon, ha a korus szidja a multikat (és még sorolhatnám a többi kedvenc célpontot) as biztos. A rendszerváltás utan Magzarországnak semmivel sem voltak rosszabbak az esélyei arra, hogy felemelkedjen, mint bármelyik másik volt szocialista országnak. De amig a környéken szionte mindenütt megtörténtek a strukturális változtatások, reformok, addig Magyarországon mással volltak elfoglalva az emberek. Pedig nagy különbség van a között, mikor változtatni kell, ha azt akkor csinálják, mikor az ország akarja vagy pedig akkor mikor rákényszerül. Márpedig Magyarországon ez az utobbi helyzet lett, sajnos. Olvasd végig, ha még nem tetted volna, azt az irást, ami a Mi romlott itt el cimmel van a blogon. Elég részletesen elmond pár alapvetö dolgot ami talán nem népszerű de mindenképpen igaz.
Tudom, hogy az egyes emberek szintjén az ilyen elméleti eszmefuttatás nem sokat segit de a szegénység igazi felszámolásáshoz az ut ott kezdődik, ha egy nép az elkövetett hibákat lajstromba veszi és együtt, politika mentesen, nekiáll kijavitani azokat. Ez kikerülhetetlen és nem lehet helyette bünbakokat kijelölni sem. Közben persze az egyénre is rá kell nézni és meg kell találni a modját, hogz neki itt és most legyen segitség mert nyilván neki nincs ideje kivárni amig a nagyléptékü dolgok helyre jönnek.
BS50 2009.09.20 09:28:18
@CSR bloggerina: Az eltérő vélemény megfogalmazása és az annak kapcsán kialakuló vita nem veszekedés. Ennek kapcsán lehet eljutni a közös pontokhoz, átértékelni a saját véleményeket, megismerni a másikat. A kritika amit megfogalmaztál, mint minden kritika, figyelembe veendő. De kritizálni könnyü. Igazán értelme csak akkor van, ha a megkritizált tények, dolgok és egyebekkel szemben rögtön odaállitod azt a változatot, mely (szerinted...) nem kell, hogy ugyanazon kritika témája legyen. Ha Te tájékozottab vagy, lássuk a kijavitott tényeket... Lássuk a cikkeket, melyeket Te irtál a témában és beszéjük meg őket.
Érdekes a hozzáállásod... Az eszmecserét (ami ráadásul releváns is) veszekedésnek fogod fel aztán pedig szeretnéd, ha a blog fenntartói az eszmecserét lelőnék (holott sem durvaság sem semmi más az elfogadhatatlanság kategóriájába tartozo irás nem került ide fel). Ha végigolvasod a tájékozatlan irásaimat, talán fel fog tünni, hogy visszatérö téma, a problémák egyik okaként felsorlt jelenség az értelmes és indulatok nélküli eszmecsere (mert ez vezet a megértéshez és elfogadáshoz) hiánya és annak a szükségszerüsége, hogy ne akarja mindenki megszabni a másiknak, hogy mit lehet és mit nem, segiteni kell abban, hogy ezt mindenki magának el tudja dönteni és akkor az önkontroll a legjobb biztositéka annak, hogy mindneki az adott kultura normáin belul maximális szabadságban élhet.
A 100 legszegényebb Szociovideó 2009.09.18 16:04:00
Technikai próba. Kíváncsi vagyok, hogy sikerül-e videót feltennem. Az alábbi szociofilmet a YouTube-on találtam. (Persze hogy nem véletlennül, kedves ismerősöm készítette, akinek a blogja itt érhető el.) ..
BS50 2009.09.19 10:54:28
@Fekete Florin: Igen az logikus lenne, de szeretnem inkabb egyben tartani ezt a fonalat. Ha megtenned, hogy megemlited neki, hogy itt is nyilt valami... Egyebkent megneztem azt a blogot is es megdobbento dolgok vannak ott. Ilyenkor eszembe jut amit egy ismeros mondott egyszer, hogy az elesettekre csak felnezni lehet. Aki meber marad ilyen korulmenyek kozott (marpedig ok emberek maradtak es maradnak) arra csak felnezni lehet. Nagyon igaza van!
A Lengyelek szépen kereskedtek.. a multikkal persze. Franciaország szerte Lengyel heteket rendeztek többször is és persze közben is és azóta is lehet kapni a Lengyel árukat. Viszik is mint a cukrot. Persze lehet, szolni kéne nekik, hogy ne csináljk... Végül is ha nincs egy Magyar cég…..
A különbözőségnek nem irritálnia hanem inspirálnia kell...
O Uram, ki vagyok én, hogy felőled  gondolkodjam,Ki vagyok én, hogy létezésed kétségbe  vonjam?Mert lám, ha magam köré nézek, minden  harmatcseppben megláthatlak Téged!A Te kezed munkája a füvek növése, a  madarak röpte,Te hagytad mindezt minekünk…..
Magyarországon igen jól tudnak szervezni, ha egy egy tömeg megmozditásáról van szó. Ha ellenezni kell valamit, legyen az kordon, másság, egy új fejleszés, ami egy csomó munkahelyet teremtene, valakik valahol csak füttyentenek és máris gyűlik a tömeg és bont, ellenez, rombol,…..
 A hetvenes években történt... A Karacsonyi éjjféli mise egyik fő pillanata az volt, mikor az elbocsájtó áldás utan az orgonista elkezdte játszani a Himnuszt es a zsufolt templomban mindenki teli tüdővel énekelt (igen, kedves fiatal olvasók, jartunk templomba és nem csak…..
 Sok előnye (de természetesen hátranya is) van annak, ha az ember egy történelmi folyamatot az ido, vagy a ter távlatábol néz végig. Az idö hátratekintési éleslátást hoz, a tér szélesebb körü rálátast... A Magyar rendszerváltás hajnalán innen, a relativ távolból,…..
 Forgalmas öszi dèlutàn… A nagy bevàsàrlo központ körul rengeteg ember nyüzsög ezen a szombati napon, mint àltalàban mindig. Szinte minden pénztàr müködik és a két bejàrati kapun at hömpölyög a tömeg. Valami mégis màs mint màs napokon… A bejàratnàl…..
 1300 kilometerre Budapesttol eleinte nem igazan ertettem a Tesco aruhaz unos untalan ismetelgetett szlogenjet: A legkisebb is szamit! A legkisebb mi? Es ha szamit, akkor mi van? Otthon talan tobb mindenki ertette ezt a nekem orok relytelynek tuno mondast.Aztan egy nap Magyar ismerosokkel…..
(Elnezest, hogy ezek ekezetek nelkul erkeznek. Meg nincs magyar ekezetes klaviaturam.)A lathatatlan lany Igaz tortenet…  A juliusi nap forro fenyeben kulfoldi rendszamu auto allt meg a nagy bevasarlo kozpont parkolojaban. A sofor szakallas, magas ferfi, lathatoan nem eloszor…..