Regisztráció Blogot indítok
Adatok
alex4427

0 bejegyzést írt és 346 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Olvasom, hogy a kormány berágott és törvényt fabrikált a költségvetését megcsapolók ellen. Ezentúl rigorózusan büntethetők lesznek azok, akik táppénz ürügyén alamizsnákat csalnak ki az államkasszából.Ez idáig rendben van: az állampolgár még akkor se csaljon ki pénzt a…..
alex4427 2011.07.13 15:11:36
@Regénytár:
Én tegnap este láttam. Nagyon megfogott és megröhögtetett. (Persze, sírhattam volna is!)
Egy abszurd komédia, egy abszurd háborúról.
És, amennyire én megtudom ítélni, nagyon korrekt a szerb (jugoszláv!?) rendező.

Feliratos. Szerencsére. Szerb, olasz, japán filmeknél (meg egyébként is) nehezen viselem el a szinkront.

Kíváncsian várom egy, a témában (sajnálatosan!?) járatos kritikus/író véleményét!
alex4427 2011.07.18 16:56:17
@Regénytár: Köszönöm!
Külön köszönöm a bevezetést a jugó filmművészetbe!

Egy pontos azonban elveszítettem a fonalat. Itt:
"...de a rendezői szándék ennél sokkal árnyaltabb." Azaz!?

Ami a nézőszámot illeti, éppen vmi biztatót akartam közölni. Hogy amikor én láttam a Művész mozi kisterme legalább félig tele volt.
De aztán rákattintottam ide:
odeon.hu/boxoffice.phtml
A turné: 105 néző, 20 előadáson.

Régóta gondolom, hogy nem csak a magyar filmmel van baj, hanem a magyar nézővel is!
alex4427 2011.07.19 09:00:29
@Regénytár:
Persze, ezeket a finom célzásokat, utalásokat én sem értem igazán. De talán, akkor abban nem tévedtem, hogy tkp. ez egy jugó rendező, jugó filmje.
És persze szerb is a rendező/forgatókönyvíró. Így meg különösen korrekt, hogy éppen a szerbekkel (az író!) a legkritikusabb.
Köszönöm, még egyszer!
Danis Tanovic nem csinált eddig sok filmet életében, talán négy nagyjátékfilmet összesen, de ebből kettővel (az elsővel és ezzel az utolsóval) pontosabb, plasztikusabb és közérthetőbb rajzát adja az elmúlt évezred utolsó évtizedét meghatározó délszláv konfliktus…..
Kávézacc Első háborús emlékem 2011.06.22 13:08:00
Ma van a Szovjetunió megtámadásának egészen kerek évfordulója. Azért tudom ezt ennyire pontosan, mert kölyök koromban a nagybátyám elmesélte, hogy 1941. június 22-én látta az égen darázsrajtént kelet felé húzó repülőket. Ez volt az első, és korántsem az utolsó háborús…..
asanisimasa Winter's Bone (2010) 2011.05.19 17:25:00
Ez a film maradt még ki az idei (2011-es) Oscar-ceremónia főfőfődíjra jelölt alkotásai közül, talán nem is véletlenül. A Winter's Bone körülbelül annyira vethető össze mondjuk a Toy Storyval, A harcossal vagy az Inceptionnel, mint mondjuk egy maratoni futó teljesítménye a…..
Mára nincs ajánlatom. Uborkaszezon...
alex4427 2011.06.20 22:09:47
@efes: Vörösmarty mozi.
Hát, sok nézője ennek sem lesz. Bp.-en is csak 1 mozi adja, napi 1 vetítésen.
alex4427 2011.06.22 07:54:58
@efes: Nem tudom, hogy hangyás vetítés volt vagy sem. De azt tudom, hogy - a port.hu szerint - ma adja utoljára a Vörösmarty mozi. (Ahol 1 hétig vetítették.)
Mindenesetre elég furcsa, lehet mondani, hangyás megoldás.
Mázli, hogy láthattam!
  Egy évvel a Biszku-film Menta teraszos bemutatója után újra lehetőséget kaptunk, hogy tovább folytathassuk a komcsivadászatot. A Heti Válasz, pontosabban Borókai Gábor kért meg minket, hogy készítsünk az online kiadásuk számára egy filmet minden hónapban.   Most…..
Lesz ma este egy, a mozikban jó nagyot hasalt gyermekkönyv-klasszikus szerintem érdekes filmadaptációja, A Macska. A meghökkentően abszurd látvány- és gondolatvilágot megvillantó film nem lesz könnyű mulatság (persze, a gyerekek azért nézhetik, hiszen nekik készült),…..
Végre már velünk is foglalkozik valaki, állapítottuk meg a kollégákkal annak idején, amikor először hallottunk Almási Réka Team Building című filmjéről, és én különösen nagy várakozásokkal zarándokoltam el a legközelebbi moziba, hiszen négy évet húztam le a világ egyik…..
  Sosem voltam még Sas-kabaréban. Sokszor terveztük a szerkesztőségben, hogy megyünk, de aztán nem lett belőle semmi. Ma délutánra viszont megvan a jegyünk, így ott leszünk a Mikroszkóp Színpad TárSASjáték című zenés, közéleti kabaréján. A búcsúelőadáson.   A…..
alex4427 2011.06.04 08:53:28
@Dendrobatidae:
Igen?
Kellér Dezsőről, Darvas Szilárdról, Tabi Lászlóról stb. stb. hallottál? Ők voltak A humoristák a Kádár-rendszerben és NEM Sas Józsi!
Különben sem kellene kádárszagúzni a Való Világgal és más szarságokkal butított rendszertváltott magyar nézőnek! Több szerénységet. Lenne mire!
(marko11)
Felemás a ma esti kínálat, egyesek egyszerűen feladták az első naptárilag nyári pénteket, mások buta akciófilmeket erőltetnek, de azért van mit nézni, olykor bizony meglepő helyeken.Total Recall - Az emlékmás - Mára ez a film valódi scifi-klasszikussá vált, Arnold exkormányzó…..
Hétvége előestéjén a kormánytévé engedni látszik egy picit a szorításon, mivel véletlenül egy igen tisztességes filmet tűz műsorára. A Hosszú nagypéntek (lehet, hogy csak cím alapján válogattak?) a címétől kissé félrevezetve azonban nem valami vallási hagymázban tocsogó…..
alex4427 2011.05.27 20:36:46
@efes: ???
Ja! Hozzád járt!

Egyébként a Kerekes Évával is utaztam már a világhírű 74-en. (Még évekkel a Nyár utca előtt.)
Kaptam egy sárga csekket a gázművektől, amelyen összegként egyetlenegy forint árválkodott. Azt hittem, nem jól látok, de másodszori és harmadszori megnézésre sem változott a helyzet. A gázművek ezt a brutális pénzmennyiséget követeli tőlem, mégpedig záros határidőn…..
Az első 10-15 percben nagyon idegesített, de aztán megszerettem Vecsernyés János és Egressy Zoltán színpadi dráma-formátumú, tévéjátéknak induló, de annak a végére igencsak jó mozifilmjét, a Nyár utca, nem megy tovább-ot. A film (nevezzük így) egy helyszínen, a 74-es…..
 Ma, mint mindenki, aki él és mozog, az LMP is tiltakozott az új alkotmány ellen, amelyet az Apokalipszis négy lovasa, a Háború, a Halál, a Viszály és a Pestis, más néven Szijjártó Péter, Lázár János, Rogán Antal és Semjén Zsolt visz holnap a parlamentbe, hogy ott egyenesen…..
Kupanap van, ezért MU-Chelsea a tv2-n (Sahtar Donyeck-Barcelona a Digisporton).20.30-tól a Mezzon Monteverdi Poppea megkoronázása című operája, vezényel Emmanuel Haim. A zeneirodalom egyik első operája ez.A Hálózat 21.00-ás Dillinger és Capone című filmje az, ami a címéből is…..
alex4427 2011.04.12 09:45:18
@ChrisDry: Akkor, tiszta szívből, ajánlom ezt az Elveszett paradicsomot is:
videotar.mtv.hu/?k=Elveszett+paradicsom
Págernek ez az utolsó filmje. Forgatás közben (a forgatás vége felé) hunyt el.
A filmet úgy fejezték be, hogy Cserhalmi a nagymonológot egy üres széknek mondja el.
Igazi dráma!
Páger, szokás szerint, zseniális.
De igen kiválóak a többiek (Hegyi Barbara, Cserhalmi stb.) is
Van egyszer ugye a Real Madrid-Tottenham Hotspur (a tv2-n), ami egy dolog. Van az Internazionale-Schalke (a Digisporton), ami egy másik.Egy vélhetően izgalmas Karinthy-adaptációt nézhetünk alternatív megoldásként az m1-en, a T.Ú.K.-Tanár úr kérem! 21.40-kor kezd, és ugyan a címbéli…..
alex4427 2011.04.06 09:58:55
@zsollancs:
Untad?
Mostanában egyre ritkábban fordul elő velem, hogy valamilyen műsor kedvéért odaragadok a tévé elé, de tegnap véletlenül rátévedtem a Duna Autonómiára, ahol éppen megkezdődött egy portréfilm. Mivel az elejét is sikerült elcsípnem, nem maradt titokban előttem, hogy Paulay…..
alex4427 2011.04.05 14:11:58
Megnéztem. Köszönöm!
Nagyszerű ember, tanulságos élet!

Nekem Scitovsky Tibort, az amerikai magyar közgazdász professzort juttatja eszembe. (Akivel volt szerencsém még személyesen is találkozni, majd - haláláig - levelezni.)
hu.wikipedia.org/wiki/Scitovsky_Tibor

Paulay professzor gondolatai közül engem is a szabadság és demokrácia értelmezése fogott meg a legjobban.
A mi, állandó ellenőrzésre és fegyelmezésre (bizalmatlanságra!) épülő világképünkre nem épülhet igazi szabadság. De nem lehet hatékony, kreatív munkát sem végezni. (Igaz, a multik által behozott összeszerelő üzemek jól megvannak a (rossz!) munkahelyükért aggódó rabszolgákkal is.)

P.S.: Index...ahhh!
Oroszország eltörölte a téli időszámítást, mert ez az óraátállítási hercehurca stresszeli a teheneket. Medvegyev elnök hivatalos indoklásában - egyéb, lényegtelen kitételek mellett - ez a fontos érv is helyet kapott, és bár tudom, hogy ez a dolog sokaknak csal majd mosolyt…..
  Reggeli posztunk lényege a Wahorn Andrással készült videó lett volna, de mire a tegnap írt bejegyzést publikáltuk, a felvételt eltávolította feltöltője a YouTuberól. A videót sajtoszabadsagert felhasználó töltötte fel a Sajtószabadság-tüntetések hivatalos…..
Az m1-en, 21.50-kor kezdődő Se ördög, se angyalig semmit. Mondjuk, ez sem valami óriási etwas, csak amolyan bájos, szolid kis francia krimi egy operatőrlányról, aki olyankor is nyomta a 'rec' gombot, amikor talán hasznosabb lett volna elfordulni. Lakótársat keresünk! rendezőjének,…..
A magyar mozifilm átment néhaiba. Onnét tudom ezt ilyen magabiztosan, mert engem, aki átlagos, vagy annál egy kicsivel talán több kíváncsisággal viseltetek iránta, az újabb idők filmtermése már nem tud lekötni, és az ember ugyebár önmagán keresztül ítéli meg a világot. Egy…..
alex4427 2011.02.19 12:58:00
@Regénytár:
Ma már, amikor a kultúra (!?) is árú lett, siker nincsen médiahátszél nélkül.
A magyar filmmel is ez az (egyik) baj: nem jut el a közönséghez.
A tévék szinte csak amerikai filmeket adnak. Annak sem a legjavát. (De reklámokkal "dúsítva" amúgy sem érdekel.)
A filmforgalmazás szintén rémes. A legtöbb magyar filmnél már nincs pénz/energia/ötlet az elkészült film reklámozására, forgalmazására.
A multiplex mozik pedig az amerikai sikerlistásokat preferálják.

Egyetértve a mese, történet fontosságával, de azért a film, ahogy Tarr Béla mondja: kép, hang, ritmus.
Legalábbis ebben több, ebben más!

Jut még eszembe: a magyar néző ("fogyasztó") valamiért jobban kedveli a külföldit. Ellentétben a cseh, lengyel, szerb, francia stb. nézővel.

A fentiek ellenére könnyedén fel tudnék sorolni 10-20 magyar filmet, az elmúlt 10-20 évből, melyeket nagyon kedvelek.
alex4427 2011.02.19 19:47:58
@alex4427:
áru, árucikk, termék, portéka...
Mandiner blog A haza védelmében? 2011.01.20 15:31:00
  Tegnap az Európai Parlament meghallgatta a magyar miniszterelnököt. Mint az unió soros elnöke, Orbán mintegy 22 percben számot adott a magyar elnökség következő féléves terveiről. A szokásos logika azt diktálta volna, hogy az EP frakciói az elhangzottakra reagálnak,…..