Regisztráció Blogot indítok
Adatok
MilitaryPolice

0 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Minél régebb óta foglalkozom komolyabban hifivel ( ez már vagy 35 éves visszatekintés, bizony, ilyen vén csont lettem) és ezen belül is, fő témám, az elektronikák mellett az analóg lemezjátszás apró-cseprő (sok kicsi sokra megy ) nyűgével, annál inkább rájövök, hogy akik…..
MilitaryPolice 2019.10.05 09:25:07
Kedves Gábor!
Talán egy éve érett meg a gondolat, hogy nyissak az analóg irányába. Alapvetően CD-ről megy nálam a Zene és elégedett vagyok a hanggal (már amennyire a magunkfajta lehet). Szóval beleugrottam egy Sondekbe mert nagyon jó volt az ár. Meghallgattam a srác rendszerében de én ilyenkor csak a működőképességet vizsgálom, a többi majd otthon "látszik" úgyis. Ez egy kb '88-as gép Akito karral, K9-es hangszedővel, Valhalla táppal, gyári alap kábellel. Vettem gyorsan egy Heed Questar MM-et mert a DAC is Heed és a külső tápnak két kimenete van tehát úgy tűnt, hogy okosan és szépen elindulunk. Nos, a hang letaglózóan gyenge. Nem szaporítanám a szót, nehéz is lenne körülírni. Nem vártam csodát, de azért azt sem, hogy egy bizonyosan jó, új, tiszta lemezről sincs elfogadható hang. Mintha CD-ről szólna de én az utcáról,"zárt ablakon át" hallanám...
Mivel teljesen láma vagyok a beállításokhoz kicsit utánaolvastam és amit lehet megtettem. Ugyanolyan. Téged most "fedeztelek fel", elolvastam az írásaid és örömmel látom, hogy adsz tanácsot a témában. Szeretném első körben a hangszedőt és a kábelt lecserélni mert bár kábelügyben a mérsékelten szkeptikusok körébe tartozom belátom, hogy a phonokábel perdöntő jelentőségű és bizony rá kell áldozni az EU-s forrást.
Tényleg ennyire egyszerű a hangszedő választás a Linn kultúrkörben? Linn karokhoz jó lesz a Linn pick-up? Jó lenne az Akitohz egy Adikt? Nagyjából erre lenne keret.
Válaszodat előre is megköszönöm tisztelettel.
MilitaryPolice 2019.10.05 15:08:22
@Analoglued: Szervusz Gábor! Ilyen gyorsan, ilyen kimerítő választ, mindezt hétvégén? Óriási, köszönöm szépen!
A lemezjátszó fali konzolon van. A K9-esemről az eladó is elpöttyintette, hogy öregecske tehát nem fog maradni, a tűcsere pedig momentán nem jön szóba, előre menekülök. A kart is kipróbáltam (bár még életemben nem csináltam ilyet) és gyönyörűen, szabadon mozog. Párhuzamos is a lemezzel amennyire ezt szemre meg lehet ítélni. Alátétként egy sima vékony filc van a tányéron. A kábel nem szürke hanem fekete(?) de süt róla, hogy nem egy minőségi darab. (Lehet, hogy a csili-vili kábellobbi már átmosta az agyamat és a külső is számítani kezd? Meg is dicsért egyszer a feleségem: nagyon szép kábelt vettél, remélem ez is jó drága volt...) A Questar vadi új, nálam sem lehet gyanúsított. A rendszer további elemei is rendben vannak, más forrásról úgy szól ahogy kell. 4. stáció, a pénz okosan és jól lett elverve, a dobozok később is megállják majd a helyüket de AZ erősítő majd akkor jöhet ha a vinyl vonal magával ragad és elviszi a buksimat.
Bocs a kitérőért, szóval az előbbiek miatt szántam rá magam a hangszedő- és kábelcserére. A kábel 72 lesz (mármint Audio, árban több), az Adikt-et pedig vadi újan 120e környékén tudom beszerezni olyan forrásból ahonnan még egypár LP12 upgrade apróságot is rendelnék egy kalap alatt. Mindenképpen maradnék az MM-nél. A soraid között a Clearaudiot éreztem fő ajánlásnak. Viszont keresnem kell valakit aki a három rugós, kardeszkás játékot szereti.
Mégegyszer köszönöm a jóságodat, baráti üdvözlettel: MP
Eredetileg úgy terveztem, hogy az audio-bullshit (angol: bivalyszar, értsd: duma, hasba akasztó szöveg, hülyítés) gyűjteményemet majd ugyanolyan tematikusan fogom folytatni, ahogy azt az előző részben sikerült elkövetnem. Sajnos bárhogy igyekszem, nehéz volna ezen az irányelven menni tovább. Akkor…..
MilitaryPolice 2019.10.02 16:44:05
Egy Capella Savaria koncerten üldögélve morfondíroztam azon hogy micsoda tudás, tapasztalat és ügyesség kell legyen egy hangszerkészítő fejében és kezében, hogy az előttem szóló eszközök hangja ennyire csodálatos lehessen. Milyen sok idő kellett mire az ideális forma megszületett, milyen nagyfokú precizitás szükséges a gondosan kiválasztott fa megmunkálásához, a részegységek összeillesztéséhez. Hogy a hangja ilyen legyen, amilyen. Hogy az összes szőr felálljon.
És én közben azt szeretném (akarom), hogy otthon is így szóljon. Nyilván nem fog, de: az egy (két) szem hangsugárzóm feladata lenne, hogy ne egy hangszert hanem mindet ráadásul egyszerre, szépen, artikuláltan, hangosan is torzítatlanul szólaltasson meg. Óhatatlanul jön a gondolat, hogy a tökélyre törekvő hangsugárzó készítése is művészet kell legyen. Igenis számítania kell a faanyagnak, a pácnak, a lakknak és igen, a méretnek is. És ez még csak a kabinet. Szóval ha lenne rá keret én igenis megkajálnám a legnagyobb Sonusokat vagy Serblineket. Ha úgy tetszik eleve nem várok elfogadhatóan jó hangot egy olcsó hangsugárzótól ezért elvi fenntartásaimnak kell hangot adnom amikor azt olvasom, hogy a szuper erősítővel jól fog szólni az ilyen-olyan hangsugárzó. Nem mondhatom, hogy szerintem a lánc vége a legfontosabb de hogy tisztességes vég nélkül nem lesz jó az eredmény azt igen.
Személy szerint egyszerre vettem meg az erősítőmet és a hangfalaimat, 40:60 arányban költekezve. Jó döntés volt. Szinergia van, most úgy gondolom sosem változtatok.
Istenem, hányszor hangzott már ez el...
Ha az ember érdekes autóbemutatón van, a többiek mindig izgatottan várják a beszámolót. Szorított az idő, így tényleg csak pár szóban előtájékoztattuk a kollégákat. És értették. Mert autóbuzik ezek. A nyelvezetért elnézést, de rövidebben máshogy nehéz kifejezni. Ha…..
TComment Rossz neked, ha letolsz 2013.12.18 06:34:04
Magyarországon a törvény azokat védi, akik a belső sávban félemlítik meg a többi közlekedőt. Elég, ezen változtatni kell. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja...
MilitaryPolice 2013.12.18 20:55:17
@eßemfaßom meg áll: Nem érdemes ezekben a sztereotíp táborokban elhelyezkedni, nem minden fekete vagy fehér. A közlekedés nem háború. Sajnos szánalmasan kevés az autópálya, ezért nincs benne rutin, sokaknak esemény a pályázás és sokszor, sokan reagálnak ösztönösen rosszul. A forgalomnak ritmusa van, ezt ölni, törni nem szerencsés dolog. Aki az autópályát választja haladni szeretne. Aki pedig nem akar (tud, mer stb) gyorsan menni NE használja a belső sávot.
Lehet, hogy nevetséges, lehet, hogy drága, de az egyetlen értelmes hely a rendes zenének akkor is az autó. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja...
Van egy ügyvéd barátom, Zoli, aki – hogy is szól az a szőke nős vicc? – nagyon szereti, de nem érti az autókat. Élete legjobb döntését hozta tehát, amikor tíz évvel ezelőtt vett magának egy Volvo Amazont, hiszen az stílusos, jó vezetni, nem romlik el. Zoli hosszú…..
Az utóbbi fél évben alaposan megváltoztak az autózási szokásaim, szeptember óta nagyjából ötször annyit ülök a volánnál, mint korábban. Az öreg Volvo egyelőre derekasan szolgál, annak ellenére, hogy az idén töltötte a 16-ot, és üzemanyagon, meg olajon kívül nemigen kapott…..