Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kilenctizenegy

0 bejegyzést írt és 41 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Még tizenháromért kattints ide, további tizennyolcért pedig ide!   A Szeplőtelen Fogantatás Bazilikája - Mazatlán, Mexikó   Szent Bertalan Katedrális - Lipari, Olaszország   Borromeo Szent Károly Bazilika - Puno, Peru   Notre Dame Katedrális - Párizs, Franciaország   Szent…..
Bevallom ez az első posztom, ahol nehezemre esik elkezdeni az írást, mert Izrael nekem akkora szerelmem lett, és olyan csodálatos napokat töltöttem ott, hogy félek, nem tudom ezt az elképesztő élményáradatot és rajongást méltóképp átadni. De azért megpróbálom. :) Különösen szerencsés vagyok idén,…..
Mindig hegy- és vízrajzról szoktunk beszélni, sohasem „víz- és hegyrajzról”. De Budapest földrajzi leírásánál elsőként mégis a Dunát kell említenünk, hiszen ez a hatalmas folyam határozza meg elsődlegesen a táj jellegét. Közép-Európa legnagyobb folyója nagyjából észak-déli irányban szeli át a…..
Itt egy ellenőrző lista, ami segíthet felismerni, ha rossz irányba haladsz. Amennyiben így lenne, nem késő visszafordulni...
Olvashattunk cikkeket egy a galaxisunk közepén észlelt érdekes csillagászati jelenségről, miszerint 8.000 fényév sugarú körzetben nincsenek 100 millió évnél fiatalabb csillagok (kivéve a középpontjának egy kis részében). A csillagászok és asztrofizikus még nem tudják ennek a magyarázatát. Koncz…..
Kést venni a fedélzetre? Nekünk is új, hogy legálisan is lehet, nem mindent dobnak ki a szekunál. Ultra fapados turistának persze különösen jól jön, ha vihet magával eszközt felvágni a zsömlét és megkenni a kenyeret. Biztos mindannyian emlékszünk azokra a képekre, amikor a reptéren hegyekben álltak…..
Orbán decemberben kiadta az utasítást, az erőforrás-minisztérium már szövegezi is a törvényt a civil szervezetek ellen. A kormány idei törvényalkotási programjában szerepel, hogy még az első félévben elfogadják az új jogszabályt...
Őrült hónapokon vagyunk túl. Az ámokfutásban mindenki kapott hideget-meleget, ömlött a mocsok, a hazugság és a szenny. (Ezzel talán mindenki egyetért, függetlenül attól, melyik oldalon áll.) Az „izmusok” között valószínűleg a liberalizmus kapott a legtöbbet. Méltatlanul. Aki a liberalizmust gyűlöli,…..
Mélyen sérti a zsidó és a keresztény hívőket az UNESCO határozat-terve Jeruzsálemről, amely kizárólagosan muszlim vallási helynek nyilvánítja a Templom-hegyet, és környezetét, beleértve a Siratófalat (Nyugati-falat) is. Az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezetének határozata meghamisítja…..
Képes hónapokra eltűnni a színről, aztán a Fidesz számára fontos ügyeknél valahogy előkerül és végighaknizza a médiát Fodor Gábor. Most Orbán kvótás népszavazósdija kapcsán buzgott fel Gáborban a megmondhatnék. Olyannyira, hogy már a huszonhatodik ipari kamerának is lenyilatkozta, hogy mindenki…..
Fodor Gábornak le kell mondania a mandátumáról. Czeizel Barbarának sok sikert kívánok kormánybiztosként! Zentai András véleménycikke Maradhat-e ellenzéki képviselő valaki, akinek a feleségét (vagy férjét) kormánybiztossá nevezik ki? Ez a kérdés fogalmazódott meg bennem tegnap délután, amikor…..
Március 25-én három srác felmászott a Jin Mao toronyra Sanghajban. A 18 éves Andrej Ciesielski és két társa kijátszották a biztonsági őröket és titokban feljutottak a Jin Mao tetejére, ahonnan elképesztő képeket készítettek. KÉPEK és VIDEÓ..
Cikksorozatunk első részében szerzőnk, aki hangsúlyozottan nem mérnök, ámde tisztábban szeretne látni, bemutatta a nettó energia (EROI) fogalmát, azaz az energiatermelési folyamatba bevitt, majd onnan kinyert energia arányának mutatószámát és annak jelentőségét. A második részben a napelemes…..
kilenctizenegy 2016.03.07 01:34:01
Oké, tényleg nem olvastalak elég figyelmesen. De akkor ott tartunk, hogy ez a hókuszpókusz az EROEI-vel eléggé instabil lábakon áll. Egyébként meg ez az "infrastruktúra már kész van" érvelés olyasmi, amiről ordít, hogy kb. bölcsészek találták ki, és nem közgazdászok. Természetesen a kész rendszerből fakadó tehetetlenség ismert és megalapozott közgazdasági kategória, de nem kell túlmisztifikálni. A világon minden épített dolog amortizálódik, és általában minél magasabb technikai követelményeknek megfelelően, minél komplexebb tervek alapján épült valami, annál gyorsabban amortizálódik, és annál hamarabb jön a teljes megújulási ciklus.

Szóval álláspontom szerint a szénhidrogénekre alapozott energiatermelés nem azért piacvezető technológia, mert már megszoktuk, meg kész az infrastruktúrája, hanem mert még mindig messze a legolcsóbb és legrugalmasabb. Ezen persze millió állami rásegítővel lehetne változtatni, de ehhez egyenlőre nincs politikai bátorság. Az viszont, ami tíz éve még elképzelhetetlen volt, mára bármelyik pillanatban bekövetkezhet: bármelyik napon jöhet egy olyan technológiai áttörés, ami az nap, a szél hasznosítását, vagy az energiatárolás költségeit olyan szinten forradalmasítja, hogy a megújuló olcsóbb lesz a legolcsóbb szaudi vagy iraki olajnál. ha ez bekövetkezne, az úgy elfújná a kiépült infrasrtuktúrát, mint a gőzhajózás a vitorlásokat, amikorra az érte meg jobban.
Az argentin választási fordulat után Venezuelában a chavezizmus maradéka is megbukott. Mindez bennünket nem a sokszínű és varázslatos Dél-Amerika jelene és jövője miatt érdekel, hanem a magyar újbaloldal lázálmainak lelepleződése miatt. Schiffer András elvi alapon elutasítja a…..
A spanyol kormány megelégelte, hogy a spanyolok nagyon rosszul beszélnek idegen nyelvet, ezért fontolóra vette a szinkron betiltását. Éppenséggel érdemes lenne megfontolni Magyarországon is. Komoly lemaradásban vannak a spanyolok a nyelvtudás terén sok európai polgárhoz képest,…..
Az elmúlt hetek a Demokratikus Koalíció ciklikusan éledező, majd lekonyuló magabiztosságának újabb szakaszát hozták el. Tavasszal nem szóltak másról ők, mint hogy gyakorlatilag ők Magyarország egyetlen és kizárólagos ellenzéki pártja, amelyik a felelős politizálás nevében…..
NemGogol Sarkozy árulása 2015.11.18 13:20:32
  "Nincs nagyobb aljasság, mint bosszút állni a saját hibákért."  (Márai Sándor) Nicolas Sarkozy szégyentelen korteskedéssel megsértette az "union sacrée" alapvető intézményét. Ez az ünnepélyes kifejezés mélyen gyökerezik a francia politikában, és amely egy nemzeti…..
Lumens Japán kitaszított kasztja 2015.11.02 06:41:07
Míg az indiai érinthetetlenek, a páriák léte közismertnek számít, addig a japán burakuminokról viszonylag kevesen hallottak. Pedig az első pillantásra homogénnek tűnő, kevés külföldi lakossal és nyelvi különbséggel bíró országnak van egy szinte teljesen rejtett, elnyomott…..