Regisztráció Blogot indítok
Adatok
andeeles

13 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„Van érzés, ami örökre megmarad, de csak a művészet segítségével rögzíthető.”   A koncentrikus körök az írónő kötetben meg nem jelent elbeszélése családjáról, gyermekkoráról, pályája kezdetéről. A cikket a Petőfi Irodalmi Múzeum gondozásában működő Digitális Irodalmi Akadémia archívumában ezen a…..
Az egyperces történetek sorozat első részének főhőse Margarete Steiff, az első európai plüssmackó megalkotója, akit a XIX. századi viszonyok között házasságra alkalmatlannak, életpálya nélkülinek tekintettek, ő mégis saját erejéből épített egy, a mai napig is virágzó családi vállalkozást...
A szürrealistának vélt festőnő, aki elsőként ábrázolta könnyed őszinteséggel leplezetlen testét, saját tapasztalatai alapján vitte vászonra mindazt a szenvedést és fájdalmat, amit csak egy asszony élhet át. Megfestette viharos házassága alatti érzéseit, szeretői okozta boldogságát, gyermektelensége…..
Házassága unalmából a tanulásba menekült. Tudásszomja, a tudományok iránti szeretete és végtelen kitartása tette lehetővé, hogy közel 20 évvel azután, hogy Zürichben lediplomázott itthon is elismerjék, mint az első magyar diplomás doktornő...
Mind kalandokra vágyunk, szeretnénk felfedezni az ismeretlent. Új élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodnánk, új barátokra tennénk szert, problémákat oldanánk meg, feszegetnénk fizikai és szellemi határainkat. Valahogy így lehetett ezzel Elspeth Beard is, aki 24 évesen motorjával világkörüli útra…..
Ha nincs szavazati jogunk és nem vehetünk részt a törvényhozásban, akkor a törvények sem vonatkoznak ránk, így ennek megfelelően fogunk viselkedni. Ezt vallották a szüfrazsett mozgalom lelkes követői, akik kezdetben tömegtüntetéseken követelték a választójogi reformot, de alig egy év alatt…..
A hihetetlen szépségű, éles eszű és kitűnő diplomáciai érzékkel rendelkező királynőt már életében is Franciaország nőstényfarkasaként emlegették. Évekig tűrte férje homoszexualitását, végül kihasználva a hirtelen támadt lehetőséget szeretője segítségével magához ragadta a hatalmat és fiát tette…..
Mindenki tudja, őt hagyta el VIII. Henrik Boleyn Anna kedvéért, de azt már kevesebben, hogyan került Katalin az angol udvarba. Mi történt vele abban a 6 évben, mikor fiatal első férje már meghalt, de még nem volt Henrik felesége? Milyen nehézségek árán sikerült elrendezni házasságukat?..
Lise Meitner második nőként szerzett diplomát a Bécsi Egyetemen, a századforduló idején. Az atommaghasadás felfedezője és névadója. Pacifistaként visszautasította, hogy a nukleális fegyverek elkészítésében részt vállaljon. Az életét szenvedélyének szentelve alkotott maradandót az atommagfizikában...
Családja ambíciói taszították VIII. Henrik karjaiba, szeretőjének szánták, ő királynéja lett, alig 3 év után mégis a vérpadon találta magát. Henrik miért küldte a halálba azt az asszonyt akinek szerelméért elhagyta feleségét, magára haragította Spanyolországot és szakított a katolikus egyházzal?..
Az 1930-as években átrepülte az Atlanti-óceánt, kétszer. Számos rekordot állított fel, díjakat nyert. Ismeretségét felhasználva igyekezett nőkkel megismertetni a repülést. Könyvet írt élményeiről. Laza stílusa, humora és eredményei világhírűvé tették. Azonban 40 évesen élete legnagyobb…..
Fiatal lányként érkezett az orosz udvarba, ahol pár év alatt elleste elődjétől, Erzsébet cárnőtől, hogyan képes egy nő egyedüli uralkodóként érvényesülni. Trónra kerülésük után gyengeelméjű férjétől megszabadult, magához ragadta a hatalmat és sikerült is 34 évig, háláláig megtartania. A köznép…..
A "nők szultánátusaként" ismert időszak első és egyik legjelesebb képviselője, aki az uralkodó közvetlen tanácsadója, könyörtelen politikus és stratéga. Ő volt Hürrem szultána. Nézzük hogyan tehetett szert ekkora hatalomra egy egyszerű ágyas...