Regisztráció Blogot indítok
Adatok
rkb

11 bejegyzést írt és 37 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ez egy vitaposzt lesz - talán először a blog történetében. Sajnálatos módon válság van, nekünk meg termelni kell a GDP-t, és mint azt megfigyelhettétek, időnként kimarad egy - egy frissülés. Igyekszünk, hogy ez ne így legyen. Mi a f.. van? Ma egy hajmeresztő interjút olvastam…..
rkb 2010.06.12 19:47:04
Annyit tennék hozzá, hogy
1) túlreagált a poszt;
2) genetikailag nyilván nem tudunk nyelvrokonságot "bizonyítani" (hűha... bebizonyosodott, az egy és való igazság, ami már tény, azaz falszifikált és ezáltal verifikál, de ezt már nem lehet falszifikálni ám)...
3) Szőcs ominózus mondatát sajnos, hami, nemcsak egyféleképpen lehet érteni, értelmezni (mivel legalább kétféle álláspont rajzolódott ki). Kétségtelen, hogy lehet egy olyan értelmezése is, amit te prezentáltál a posztban, de az akármilyen olyan kijelentéssel szemben megfogalmazódott volna, ami egy mondaton belül említi a "finnugor elmélet" és a "genetikai összevetés" kifejezéseket;
4) László Gyula régészeti módszerekkel próbált válaszolni a magyarság eredetének kérdésére (kapott is érte);
5) a magyar nyelvet nyilván beszélik páran a Kárpát-medencében, úgyhogy szerintem érdekes kérdés, hogy ez honnan "jött" (finnugor kapcsolat) a "magyarság" azon részéhez, akik nem ezt a nyelvet beszélték még amott keleten (mert amúgy ilyen is volt ám; aztán még kiderülnének empirikus adatok százalékban a halszagúság fokáról). Ezt viszont genetikus legyen a talpán, aki megmondja: különös tekintettel az elmúlt ezerakárhányszáz év népmozgásaira a Kárpát-medencében;
6) Szőcs ezt is mondja "Ez inkább az Akadémia feladata volna. Ám a kulturális diskurzusokban jelennek meg folyamatosan a délibábos viták, a sületlenségek. A kevésbé képzett emberek fantáziáját ez megragadja, és végső fokon a nemzeti identitásukban okoz zavart. Mert oda jutnak el, hogy nem is magyar vagyok, hanem ez vagy az. Ezeknek szeretnék véget vetni." Én ezt pl. úgy értelmeztem, hogy pont ki szeretné fogni a summeriták vitorlájából a vizet;
7) az interjú ezen vitatott részénél nekem is kerekedett a szemem (ld. 3 pont), nem vagyunk hozzászokva, hogy a mainstream-től eltérő véleményeket halljunk;
8) mégis, mit várunk egy székelytől?

Bocs, hogy pontokba szedtem, de így könnyebb vót.
Bár a 2010-es választás, mint az előző írásból kiderült, megítélésem szerint a főhatalom tekintetében eldőlt, mindez nem jelenti azt, hogy a voksolás kapcsán ne beszélhetnénk jelentős tétről. Ha abban biztosak is lehetünk, hogy a legtöbb mandátumot (ami józan számítás…..
rkb 2009.11.03 08:29:36
@simonmondja.:
Demokratikus? Diktatórikus? Jaj... Mitől működik demokratikusan a rendszer? Nyilván nem egy kommentben lehet ezt megválaszolni, de itt már folyik egy vita: konzervatorium.blog.hu/2009/10/30/a_demokracia_abszolutizmusa
A konzi cikke alapján tökmindegy, hogy a Patás Orbán-é a Vezető, vagy vki más, ha mindenkinek egy szavazata van (tömegdemokrácia és a hozzá kapcsolódó voksot veszek konzervért berendezkedés) és a többségi elv érvényesül. Mi alapján kérdőjelezzük meg a mondjuk 58%-nyi fidesz szavazatot, ami mondjuk 2/3-ot teremtene? Elcsalták? Biztos ők adják hozzá a minisztert. Hát bizony az többségi döntés lesz, méghozzá egy olyan rendszerben, ahol mindenkinek egy szavazata van.
Úgy tűnik visszaáll a választási eredmények alapján egy 1945-ös állapot (Kisgazdák 57%). Csak most nem lesznek baráti felszabadító csapatok, hogy támogassák a baloldalt...
Szóval egy 2/3 (ha lesz) abszolút demokratikus lesz. Sőt, ezzel a "/3-dal hozott döntések is demokratikusak lesznek. Az más kérdés, hogy mennyire lesz konszenzusos (szerintem nem és több, mint vicces ciklus kezdődik). A demokrácia is megmarad, lehet másmilyen lesz, olyan, ami neked, nekem, vagy sok mindenkinek nem tetszik, de demokrácia lesz (bár milyen jó volna, ha csak a papok, orvosok, jogászok és tanítok szavazhatnának, nem?).
rkb 2009.11.03 08:30:59
Az 1990 utáni magyar politikatörténetben eddig nem tapasztalt, szokatlan választás előtt állunk. Nem valami hungarikumról van persze szó, hiszen a világban számos példát láttunk már olyan parlamenti- vagy elnökválasztásra, ahol a főhatalom tekintetében a papírforma uralkodott.…..
rkb 2009.11.02 18:24:08
@elfelejtette:
Ok, elfogadom (különben i szeretem a mítoszokat). Mikola beszédét sokan túlértékelték (btw nem ez a "túlértékelés" tekinthető az "értékelés"-nek? - ez is percepció), ami már sok hírös magyar politikussal megtörtént: Dávid "nem értek a focihoz" Ibolyával, Kövér "kötél" Lászlóval, Gyurcsány "elkúrtam" Ferenccel (hogy a Mestert ki ne hagyjam), stb, stb. lehetne sorolni, most csak pár emlékezetes példát említve. A közös ezekben a beszédekben, hogy túlértékeltek. Okkal, ok nélkül. Szerintem ebbe a sorba illik Mikola is.
De mondom, egyetértek veled abban, hogy túlértékelték. Vajon hány és milyen jellegű túlértékelés lesz a választásokig (mindkét oldalon)? Ezt tekintem a bizonytalansági tényező egyik részének. És az is fontos kérdés, hogy hogyan dől el, hogy vmi "túlértékelt" lesz vmi meg nem. Avagy kik döntik el? ...
  Kedden a szlovák parlament elfogadta az új nyelvtörvényt, amelynek értelmében 5000 euróra is büntethető az, aki nyelvbűnt követ el. Ilyen például az, ha egy hivatalban a magyar ügyfél magyarul szól a magyar ügyintézőhöz. A jelen lévő 136 képviselőből 79 támogatta a…..
Jelen posztban kedvcsinálót szeretnék nyújtani Szekfű Gyula Három nemzedék című írásához. Egész pontosan ahhoz, hogy minél többen olvassuk el Szekfű ezen munkáját. Miért érdemes levenni a polcról a jó öreg Három nemzedéket? Először is azért, mert ez a jó öreg Három…..
rkb 2009.04.24 22:43:52
@lcpacific: Kedves Icpacific!

Nagyon tetszik könnyed stílusod és komplex látásmódod.
Nem szeretnék ugyanakkor leragadni eseménytörténeti kérdéseknél. Azt azonban megjegyezném, hogy a Mohács problematikát hasonlónak vélem, mint te. Míg a Trianonnal és a románok eredetével kapcsolatban kifejtettekkel nem értek egyet.
Különös tekintettel hívnám fel a figyelmet az etnikai határok "többé-kevésbé" történő meghúzásával összefüggésben, hogy Trianonban sikerült a "kevésbé" szempontot érvényesíteni. Erről érdemes a Csallóközben vagy esetleg az Érmelléken kérdezősködni... Amúgy Romsics Ignác óta tudjuk (én legalábbis), hogy Trianonban az etnika, gazdasági, történelmi érvekkel alátámasztott argumentációkat mindig a győztes (cseh, román, szerb) hatalmak előnyére alkalmazták. Azok elsődleges célja pedig a terület-maximalizálás volt.

(A Budapest elnevezés [akár Bp formátumban] 1873 előtti eseményekkel összefüggésben történő használatáért ugyan nem jár akasztás, de azért próbáljuk meg kerülni a historizálás eme formáját - nemcsak az érettségin)
Kissé botcsinálta poszt következik. Egy olyan könyvről van szó ezúttal, melyet pár száz forintért (talán kettő-három, de lehet, hogy öt… ki tudja már) sikerült megszereznem pár évvel ezelőtt és melyet Lucian Boia magyarul is olvasható (Történelem és mítosz a román…..
Vendégszerzőnk, Szendi Nóra írása Egy hideg téli napon, mikor még a török sem háborgatta, Zrínyi Miklós azon töprengett, mivel üthetné el az idejét. Egyszerre világosság gyúlt az agyában: alaposan meg kellene szívatni az eljövendő nemzedékeket, különös tekintettel a…..
Faked history Appel de Blois 2008.11.24 20:37:00
A Le Monde francia napilap 2008. október 11-i számában jelent meg Liberté pour l’Histoire! Appel de Blois címmel az az írás, melyet számos neves történész aláírásával támogatott, s melyben a Pierre Nora vezette Liberté pour l’Histoire mozgalomból kiindult…..
Mi a történész feladata? Ez a kérdés az előző poszt kapcsán is aktuális, melyben azt írtam, hogy "mondhatnánk kritikával illetve a fenti gondolatot, hogy a történész feladata a múlt több szempontból való bemutatása kell, hogy legyen.". Vajon mi kell, hogy a történész…..
rkb 2008.11.04 20:23:20
Tél Miksa: Nem tudom, jól értelmezem-e, amit írtál, de az önanalízis egy adott történész általi elvégzésével kellene ennek a történésznek reflektálnia az éppen zajló kutatására is? Mert, ha feltesszük, hogy – a te példádnál maradva – egy gender megközelítésű témával foglalkozó női történész „elvégzi” saját önanalízisét (nyilván ez egy hosszabb folyamat), akkor ennek eredményeképpen esetleg alulkompenzálja eredeti célját az aktuális kutatás során – lévén, esetleg, egyértelművé válik számára, hogy annak amit csinál van egyfajta nem tudatos kompenzációs gyökere. Azt az „eredeti célt”, amit – nagyon is tudatosan – a gender témaköre iránti érdeklődéséből fakadóan választott. De valóban, ez egy kissé pszichologizáló megközelítés…
Ebből is látszik, hogy a történelmi kutatás mennyire kötődik számos más disciplinához, még akkor is, ha a jelen megértésének vannak olyan világos módszereket felvonultató tudományágai, melyek maguk például küzdenek a történelemtől való megkülönböztetésükért és viszont. Kissé kettős dolog, amiről polemizáltok TRambóval, ugyanis nyilvánvalóan a múltból kiindulva sok mindent meg tudunk érteni a mában, hiszen van rálátásunk a folyamatok, ellentétek, stb. eredetére. Ugyanakkor a jelen megértése számomra sem elsősorban történészi feladatnak tűnik (hiszen ott van erre a sok szép, valóban módszereikben a történelemtől különböző társadalomtudományok). A történész és a jelen viszonyáról azt mondanám, hogy a történész nem tudja kivonni magát a jelen felé megnyilvánuló nyűgjeiből, avagy pozitív hatásaiból. Akármennyire is állítja, hogy objektív meg empirikus, meg satöbbi.
Inkább szűkíteném az általad elmondottakat. Azt mondanám, hogy a jelenkor társadalmában gondolkodókat tudjuk jobban megérteni a történelmi módszerek által. Mert ha elvégzünk egy gender szempontú kutatást azzal nem tudom pontosan, hogy értjük meg a jelent (a jelen társadalmát), viszont beleszólunk olyan jelenben folyó diskurzusokba, melyek segítenek megérteni a jelen társadalmi viszonyaiban/-ról/-hoz/-tól/-ig/stb. gondolkodó – igen szűk – réteget és melyeket mi magunk is alakíthatunk ez által. Vagy valami hasonló.
Örülnék, ha a Schama könyvről, amit említettél, részletesebben beszámolnál (akár egy poszt keretében is), ha esetleg olvastad. Hogy okuljunk (én mindenképpen, mert nem ismerem). Csak annyit tudok, hogy ez lenne az a munkája, amit azért támadtak, mert a kritikusok szerint kissé szabadon értelmezte a „történeti forrás” nyilvánvalóan igen szigorúan értelmezendő par excellence definícóját.
Noha csak néhány hete jelent meg a Sic Itur ad Astra 58. száma, mohó, de válogatós szerkesztőségünknek sikerült megszereznie már a következő szám tervezett cikkeinek jegyzékét is. A lista (lásd lentebb) alapján ismét egy igényes tematikus számot várhatunk attól folyóirattól,…..
Meglehetősen közhelyes a megállapítás, de maga a történettudomány is történeti jelenség - méghozzá olyan jelenség, amely éppen felívelő szakaszában van. Ez alatt azt értem, hogy mint John Lukács is kifejtette, a történelem iránti érdeklődés minden korábbi kornál jóval…..
rkb 2008.10.27 23:17:30
Történelem és film kapcsolatáról lásd az alábbi oldalon található videó első részét:

mult-kor.hu/cikk.php?id=19199

Azért a Múlt-korosok is megérik a pénzüket, hiszen amikor Németh György arról beszél, hogy a Brian életében milyen hitelesen ábrázolták egy Római Birodalomhoz tartozó város mindennapjait, pont azt a jelenetet vágták be Németh alá, amelyben egy ufo is megjelenik:)
história lat 1. történelem, történet 2. történetírás, történelemtudomány 3. (kellemetlen) eset, ügy; baj 4. kitalált történet, elbeszélés, mese (Bakos Ferenc: Idegen szavak és kifejezések szótára, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1973)   S lám, mily sok mindent jelent…..
w Az én antiszemitizmusom 2008.10.18 14:58:00
Határozott véleményünk, hogy a sajtószabadság és a véleménynyilvánítás szabadságának egymáshoz való viszonyának súlyos torzulását tükrözi ez az írás éppen úgy, mint az – a Magyar Hírlapban megjelent –, amelyet mottóként idéz, és amelynek – egyesek…..
  Sejtem, hogy aki ezt a bejegyzést olvassa majd, azok közül jó néhányan elkezdik majd emlegetni Kaja Ibrahim, Joszip Tot, Simicska Lajos stb. nevét, nekik teszek szívességet, amikor preventív célzattal megelőzöm őket: íme, itt a névsor. S akkor ebből elég legyen.Mert…..
 Emil Boc, Kolozsvár polgármestere vetette fel, hogy Románia és Magyarország pályázhatna közösen labdarúgó Európa-bajnokság rendezésére. Kolozsvárott most igazán lendületben van a foci: a (magyar tulajdonban lévő) CFR megnyerte a tavalyi román bajnokságot, a Bajnokok…..
A történelmi megismerés, emlékezés két külön fogalomnak tekinthető, melyek természetesen azonban összekapcsolódnak: megismerés a múlttal való találkozás folyamán (történelmi könyvek, filmek, szakmunkák, egy középület homlokzata vagy egy köztéri szobor, stb.) jön létre,…..
 Úgy látszik, mások fantáziáját is megmozgatták a legújabb MSZP-kampány általunk is újraértelmezett képsorai. Menthetetlenül beindult tehát az újabb pannonpumásdübörgősadócsökkentéseslendületes kormányzati bohóckodás folklórizálodása. A videó kísérőzenéjét…..
Közreadja: Balogh János Mátyás A német nyelvű Pester Lloyd a dualizmus kori Magyarország (illetve előtte és utána is) egyik legtekintélyesebb (és egy ideig legnagyobb példányszámú) napilapja volt. Politikai és kulturális jelentőssége folytán már régóta foglalkoztatja a…..
Gerillamarketinggel, álwerkfilmekkel és médiahekkel jó kis botrányt kavart már a bemutatása előtt az ifj. Sebő Ferenc által rendezett Gecy c. darab. A nackók rácuppantak a témára, jó kis zsidózós cikkekben hörögtek a magyargyalázás újabb sátáni megnyilvánulása láttán, és…..
Levelek Teleki Pál miniszterelnökhöz a második zsidótörvény időszakában   A Magyar Országos Levéltár viszonylag kevés személyes iratot őriz a volt miniszterelnökről, akinek személye, tevékenysége, a tiszteletére állított szobor jelentős közéleti vitákat kavart a…..
A történelmi tudat alakulásában olyan tényezők kapnak elsősorban szerepet, melyek során a befogadó egyén találkozik a múltbeliség megemlítésével, ill. múltbeli események, személyek, stb. ábrázolásával, megítélésével. Röviden, amikor szocializációja során találkozik a…..
 Lola megnyugodhat, megvan Almássy Kornél. Az MDF majdnem-elnökjelöltje sajtótájékoztatón számolt be a visszalépéséhez vezető előzményekről. Fegyveres NBH-sok, baráti figyelmeztetések és zsarolás a HVG.hu videóján. Többek között azt kérdezi, hogy hogyan kerülhetett…..
Mandiner blog Wahorn panasza 2008.09.25 10:01:00
 „Kelet- Magyarországon más a helyzet, mint a II. kerületben.”  A Klubrádióban kedden műsort vezető Bakáts Tibor valószínűleg nem azt kapta, amire Wahorn András felhívásakor számított. Mint világlátott embert kérdezte a hétvégi zúzásról, ám elítélő…..
rkb 2008.09.25 13:28:58
CrL · teaszalon.blog.hu/ 2008.09.25. 12:31:19
jó rendőrségre vagy rendvédelemre lenne szükség.

Vajon miért nincsen jó rendőrségünk vagy rendvédelmünk? Mert tegyük fel, hogy nincsen... Ezúton látszik, hogy "Lombospusztán", meg "Mezőfalván" nincsen.