Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sderref

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kaptam a brit Decantertől egy hírlevelet, amiben a főhír a következő volt: "Hivatalos: Chilében készül a világon a legjobb sauvignon, rizling, pinot noir és cabernet-alapú házasítás." Anyátok, gondoltam. A linkre kattintva a "Chile diadalmaskodik a Decanter World Wine…..
sderref 2009.09.04 00:10:25
Sziasztok,

a chilei borok: mar tobben irtak, rola es egyet kell ertenunk vele: nagy mennyisegben kepesek jo minoseget termelni.vannak kozottuk olcsok, dragak. mivel nem elek MO-n, de volt szerencsem beesni egy-ket haai borszakuzletbe. Montes, Torres, Santa Rita, Lindemans, Hardys, Wolf Blass es meg sokan masok: a szupermarket kategoria...A tobbseguk korrekten osszerekott es jol ihato bor. A feher es a voros is ugyanannyiba kerul az adott termelotol, nincs semmifele arkepzesi kulonbseg...Volt szerencsem tobb olyan helyen megfordulni, ahol az itallapon tobbszaz bor szerepelt(ertelme nem sok volt, de a tulajok igy szerettek...) a 25€-5000€ arkategoriaban. Volt szerencsem komoly borokat kostolni, kostolok utan a csapba onteni...Az egyik eredekes hely ahol megfordultam egy borbar, ahol 750 fele bor volt a listan es ebbol 80!!! poharral is kaphato...A 750-bol 1 azaz egy magyar bor volt...Azt sikerult felvetetni a borlistara: Orosz Gabor 6 puttonyos aszu 2000-bol...Sajna hiaba lett volna jo bikaver, kekfrankos stb ami talan meg a mercet is meguti...a magyar izles altal kitonenek es izletesnek tartott magyar top es kozepkategoris borok sajnos nem kepesek megbizkozni egy kozepes chilei, portugal borral sem...es ezt szomoruan kellet elismernem. Tevedes ne essek:vannak jo boraink.Sot vannak szuperjo boraink is. Am amikor egy nagy magyar cuvee 35€ es 22-ert megvehetek egy Erazzuriz Wild fermentation pinot Chilebol(csakhogy a cimbeli orszgnal maradjunk..)akkor sajnos elkeseredem. Vagy nehany portugal best buy: Nieport Vertente, Alentejo, Sa de Baxio...Fenyevekre vagyunk toluk.
Ausztral borok. Par napja ittam egy uveg Grosett: Polish Hill Riesling 2006-bol...ilyet mi nem tudunk. Draga, de erdemes kiprobalni ha van valakinek lehetosege ra.
Amikor lattam a nagy sirazokat otthon...amennyiert lattam oket...nevetseges. Bar mindennek annyi az ara amennyit adnak erte.
Szoval. Magyar feherek: van eselyunk, foleg ha nem a harsleveluvel probalkozunk, hanem egy konyebb de karakteres fajtaval. lasd: espana: albarino,arien,godello: olaszok a szokasos: cortese,
uj zeland: sav blanc, ausztralok chardonnay, rizling...a franciakat kihagyom a teruleti sajatossagok miatt. Voros bor: veszett fejsze nyele...a kekfrankost nem ertekelik, a zweigelt helyett inkabb en is a ujvilagi, foleg argentin malbecet valasztanek, a cuveeknel meg akkor megint maradjunk az argentinoknal: Luigi Bosca Gala 1, ami kb.22€.
Jol elmentem a tematol:))))