Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vinos

0 bejegyzést írt és 135 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pontosan december idusán, a Wineporn szervezésében egy irdatlan nagy magyar pezsgőkóstolóhoz volt szerencsém. Szokolai Máté (főkolompos) előzetes jelzése szerint vagy húsz palackos erjesztésű hazai pezsgőre lehet majd rápróbálni, amely kiváló alkalom a magyar pezsgőkészítés state-of-the-art…..
vinos 2015.12.21 14:17:34
@BZoltan: ... pl. nevekkel mint: Dögenfeld, Kreinbakker, Hey Man, stb.
Az osztrák borok széles kínálatát forgalmazó KisBécs 2015 áprilisában nyitott a Németvölgyi úton, meglehetősen friss jövevény tehát a gombamód szaporodó budapesti borbárok tömegében. Két dolog is kiemeli azonban a helyet a mezőnyből: egyrészt az Ausztria boraira…..
Nem tudtam szó nélkül elmenni emellett a téma mellett, ami jó néhány napig behálózta a hazai boros közéletet. Nincs semmilyen eget rengető érv vagy ellenérv a tarsolyomban, de Szepsy István…..
vinos 2015.08.13 15:47:39
@Hepci: Igen, pl. egy link jól jönne.
Leteszteltük a korábbi listavezető halsütőket, és azt tapasztaltuk, hogy továbbra is vannak szuper helyek, amelyek generációs hagyományokat visznek tovább, de azért néha egy kis hiányérzettel álltunk fel az asztaltól. A lelkesedés többé-kevésbé megmaradt, de az alapanyag nem…..
vinos 2015.07.31 10:03:56
@lajafix1: Nem biztos, hogy nekünk sikerült mert akkor lehet, hogy lecserélte volna a fáradt olajat és nem sütötte volna durván túl a kiválasztott süllőt. Az eredmény egy száraz, keserű cucc lett.
Pontosan öt évvel ezelőtt tette fel a költői kérdést alföldi merlot az alkoholista hasábjain: “Hol vannak a nagy fehérek” “Csak emlékeztetőül: nem tokaji, árérték arányban jó, nem fás, elegáns, komplex, finom és száraz.” Nem azt mondom, hogy nem volt már jó…..
No, folytatódik a "nagy" magyar, főleg dél-pannon vörösek hajkurászása a szegedi borfeszten. A módszer továbba is hasonló, kirohanás az eseményre amint van egy szabad fél órám, kisüvegben hazavinni 4-5 tételből 1-1 decit, azokat aztán a gyerekek lerakása után elég hosszasan a…..
vinos 2015.05.18 09:27:39
@drbarta: Nem gondolom, hogy ez a kisüveges módszer érdemben védene az oxigén ellen. A vacuvin rendszer nekem jól működik. Azért érdekes amit a BZoltan ír, mert bizony a dél-pannon vörösök egyik legnagyobb ellensége az oxigén. Ez a Sauska és más villányi boroknál is nagyon jól megfigyelhető: a palack nyitás után még szépek, de a levegő nagyon rossz irányba tolja el az ízüket. Lehet, hogy tévedek, de én ezt az instabilitást elsősorban annak tulajdonítom, hogy a hordóból származó aromák változnak meg és uralkodnak továbbra is - de most már zavaróan.
A Quartz "utaztatási" tesztnek viszont boritékolom a végeredményét: jobb lesz:), mert egy kis érettséget is mutatni fog.
Badacsony egy napra ismét Budapestre költözött, a Badacsonyi Turisztikai Céh szervezésében a New York Palotában negyedik alkalommal rendezték meg a legjelentősebb badacsonyi borászokat és boraikat a budapesti közönség előtt bemutató a "Badacsony New Yorkban" kóstolót. A hagyományokhoz híven ismét…..
A Bortársaság 2012 decemberében indította el a Tokaji Évjáratkörképet, amelynek keretében két kóstoló alkalmával 9 borász mutatta be 2011-es évjáratú borait és egy külön kiadvány is megjelent a borászokról és boraikról. 2014 elején a 2012-es évjárat mutatkozott be, így…..
A Borrajongó Burgundi-rovat V. 2014.08.21 06:00:00
Kis nyári szieszta után burgundi borokkal jelentkezem az elmúlt hónapok terméséből. Fogadjátok szeretettel!..
Bár nem habzsolom tonnaszámra az újvilági borokat, alkalmanként kalibrálási célból bontok egy-egy palackot, ha éppen úgy van. És ha úgy van, akkor rendszerint meg is jegyzem, hogy az alapvető minőség ritkán kifogásolható, ellenben a jól körülhatárolható karakter és az…..
Szinte biztos voltam abban, amiben a többiek talán reménykedni sem mertek:  vezet még út az első négy remek bor, köztük a  szenzációs Clos de Tart után is felfelé, és mi éppen azt tapossuk ezen az estén. A fárasztó hegymenet előtt pihenésképpen megkóstoltuk az egyik…..
vinos 2012.03.27 09:12:53
@dagadtos: @Octopus: Világos, és a borok nagyszerűsége is vitathatatlannak tűnik. Az is tény viszont, hogy a kóstolási körülmények a burgundiai tételeket jutalmazták és az új-zélandit bűntették. A drága és ismert borokat - ha tudjuk, hogy az van a poharunkban - finomabbnak érezzük és ezt a jutalmazó mechanizmust (szerencsére) lehetetlen kikapcsolni. Ha viszont teljesen ismeretlenül kerül elénk egy bor akkor ez a körülmény az ellentétes pólusra repít át minket és akaratlanul is a gyanakvó, hibakereső üzemmódba megyünk át (tejpor, kockacukor).
Az utóbbi időben (ahogy a tőkék öregednek Új-Zélandon) egyre gyakrabban rendeznek vakkóstolókat, ahol csúcs burgundiai borokat és erős új-zélandi tételeket hasonlítanak össze. Nyilván az ilyen kóstolók végeredményével csínján kell bánni, hiszen az új-zélandi vereség biztosan nem újsághír, de többször előfordult már, hogy új-zélandi bizonyult a győztesnek.
Sajnos nagyon sok csúcs új-zélandi pinot el sem jut Európába. Summa summarum, az általatok kóstolt borokat én sem tenném vak sorba (hacsak nincs mindegyikből egy kartonnal), de egyel lejjebb lépve az árban érdekes lenne egy Burgundia - Új-Zéland párbaj az alkeszen.
Az energiamágnás Bill Koch a 80-as évek végén kezdett bort gyűjteni, és potom 12 millió dollárból negyvenezres kollekciót tapasztott össze. A nagy menetelés közben bedőlt Hardy Rodenstocknak és a Christie’s-nek, és koronaékszernek megvásárolt több, Thomas Jefferson…..
vinos 2011.03.31 16:53:46
@borzash: Különleges minőségű, édes boroknál (Chateau D'Yquem, Tokaji) ez nagyon is lehetséges. Vörös fronton nem túl valószínű, bár nagy bordói évjáratoknál állítólag a száz év körüliek még nagyon rendben lehetnek. Sajnos (nem nekem) ott is hemzsegnek a szinte tökéletes hamisítványok.
Volt elég régen egy bejegyzésem arról, milyen pofátlanul árazzák itt-ott a külföldi borokat, már akkortájt azt ígértem, elmesélem, mit gondolok a történet másik feléről, ami nyilván sokkal több embert érdekel ebben a szubkultúrában. A túlárazott-túlárazás kifejezés…..
vinos 2011.03.10 13:00:57
@cabernet's son: Nem biztos, hogy a Szászi pinot-val kellene kezdeni a visszaszoktatást De komolyra fordítva a szót: a fehér borok árazása szerintem rendben van Magyarországon: kiugró minőséget lehet találni nagyon jó áron. A vörösök esetében viszont egyetértek a véleményeddel. Több évig éltem külföldön és most is rendszeresen fogyasztok külföldi borokat, amelyek jelentős része sajnos itthon nem vagy nehezen beszerezhető. Sajnos a magyar vörösök a 1-4000 forintos (legfontosabb) kategóriában nincsenek versenyben külföldi vetélytársaikkal. Természetesen nehéz általánosítani, de ebben a kategóriában a magyar vörösök túlnyomó része nyilvánvaló hibákkal küzd, amik közül a leggyakoribb probléma, hogy a fa durván elnyomja a gyümölcsöt. Üdítő kivételek persze vannak, de még a „zászlós borok” is gyakran szenvednek ettől a hibától, ami sajnos nem tűnik el az évek során. Azt is problémának tartom, hogy bizonyos fajtákkal történő kísérletezést (pl. pinot) igen drágán fizettetik meg a fogyasztóval, miközben nem tudom elhinni, hogy a borász ne érezné bor nyilvánvaló problémáit.
Amúgy nagyon fontosnak tartom az 1000 Ft körüli (és alatti) kategóriát és örülök, hogy ezen a blogon is gyakran felbukkannak ilyen tételek. Maximálisan egyetértek Zoltánnal, hogy csak akkor alakulhat ki valódi borkultúra Magyarországon, ha ebben a kategóriában „rend” lesz és a jó bor a mindennapok (vagy másnapok) része lehet. Ha Matt Kramer-nek 2010-ben kedvence lehetett egy 5 eurós spanyol habzóbor (Torre Oria Brut Cava NV), akkor mi se zárkozzunk el az alacsony ártól…
Chateau Petrus és Mouton Rotschild. Ezek a borok olyan monetáris magasságokban szárnyalnak, hogy esélyük sincs szerencsétleneknek a látókörömbe kerülni. Pedig ahogy egyre inkább beleásom magam ebbe az egészbe, a limitem is egyre magasabbra kúszik, ők azonban még nagyon nem az…..
vinos 2011.03.09 14:51:33
@palack: Vakon ment?

Mert ha nem:

www.pnas.org/content/105/3/1050

De lehet, hogy tényleg jó a Petrus:)
vinos 2011.03.10 09:36:57
@palack: Nyilván sokszor nincs értelme vagy nem kivitelezhető a vakkóstolás, de ha borok összehasonlítása a cél és születik sommás ítélet (egyszer volt Budán kutyavásár), akkor bohóckodásnak biztosan nem nevezném. Az általam belinkelt cikkben pont azt mutatják ki, hogy nem sznobság vagy prekoncepció miatt érezzük jobbnak a drágább és ismertebb borokat, hanem egyszerűen így működik az agyunk.
A Solusnak soha nem lett volna esélye megverni a Petrust, ha a legendás kóstoló nem vakon történik.
A Solus esélyeit persze tovább csökkentette, hogy a 2000-es bor már messze nincs a csúcson. A hazai vörösök esetében érlelési potenciálról nem igazán, vagy csak néhány évre vonatkozóan beszélhetünk , míg a két francia bor még valószínűleg most is felfelé menetel.
Közhely, de igaz: szinte minden kontextus és nézőpont kérdése. Ha mai két boromat a bikavérek finoman szólva heterogén mezőnyéhez viszonyítom, akkor két nagyon jó bikavért kóstoltam. Ha úgy nézem, hogy bontottam egy dűlős és egy csúcsbikavért Eger egyik legjobb és…..
vinos 2011.01.19 12:21:37
@palack: A Merengő esetében kizárható. A bort többször kóstoltam (vakon is) és a kesernye mindig ott volt. Meglepne, ha a termelő nem tudna erről a problémáról, ami szerintem hordó eredetű.
A Művelt Alkoholista Malatinszky 2011.01.07 06:00:00
Kritikus hangvételű cikkem a felsőkategóriás magyar vörösökről meglehetősen nagy felzúdulást keltett Magyarországon (a parázs vita itt olvasható), és ennek eredményeként több magyar borász is fölvette velem a kapcsolatot. Vagy azért, hogy elmondja, mekkorát tévedtem, vagy…..
Az első ötösben nem volt tokaji, a másodikban kettő lesz, a végére ötig jutunk el. Nem véletlenül, továbbra is ott Hegyalján mennek a dolgok a legfrappánsabban – mondjuk ami engem illet, a déli végeken folyó munkát is becsülöm, díjazom –, jönnek elő az új nevek,…..
Albert gazda Sauska 1999–2003 2010.12.07 11:00:00
Nehéz ezt úgy megírni, hogy a kamaszos rajongás hullámai közt ne süllyedjen el a pőre eszmei mondanivaló. Mint sztárblogger – avagy léhűtő – nem kevés meghívót kapok rendezvényekre és kóstolásokra, ám kétkezi hírlapíróként sajnos csak ezek töredékét bírom…..
Az első részben Takács Lajos furmintjának fogadtatásáról számoltam be. A vélemények, akárcsak Magyarországon, Sidney-ben is megoszlottak. Éjfél után, a visszakóstoláskor ismét szóba került ez a bor és Magyarország. Én persze nagyon szeretném, ha a magyar borok nemzetközi…..
vinos 2010.11.29 07:38:36
@európai: Én a 8 pontot tartom reálisnak, bár ha becsúszik egy DRC mögé akkor minden előfordulhat:) A Ráspinál úgy tűnik még lehet kapni (www.raspi.hu).
vinos 2010.11.29 08:28:28
@európai: Ráspi már Budapesten is jelen van: www.raspibudapest.hu
vinos 2010.11.29 08:50:24
@európai: Malatinszky. A szűretlen franc borai kimagaslóak, a 2005-ös kivételével. Ennél jobban biztosan nem tudnám összefoglalni:
alkoholista.blog.hu/2009/01/08/bosegszaru
Az ilyen borokra szokás azt mondani, hogy simán verik a túlárazott hazai vörös szupersztárokat. Aztán persze rendre kiderül, hogy szó sincs ilyesmiről, de a mantra marad. A Kaiken a Bortársaság külföldi kínálatának egyik vezető szereplője, egy-két éve hozzák be az argentin…..
Az újgazdag kínaiak bomlanak a Chateau Lafite Rothschild után. Hogy miért éppen a Lafite-ba habarodtak bele, és nem mondjuk a Chateau Margaux-ba vagy a Mouton-Rothschildba, abban nincs konszenzus, de a magyarázat vélhetően nem a palack tartalmában, hanem a név hangzásában, könnyebb…..
A Művelt Alkoholista Levegőt! 2010.11.22 06:00:00
Nyilván azt hiszi a kedves olvasó, most majd mindenféle jegyzetek jönnek, afféle megszokott fesztiválos rezümé. Az igazság azonban az, hogy magam előtt is hiteltelenné válnék, ha ilyesmivel próbálkoznék. Az idei Borjour Gáláról lehetetlen volna összefoglalót készíteni,…..
Ausztráliában élő szakértő olvasónk, Halász Attila, akit európai néven ismerhetnek hozzászólásaiból, múlt szombaton már fölkeltette többek érdeklődését azzal, hogy elárulta, borklubjuk idei évzárójára egy Hollóvár-borral készül. Alább olvashatják Attila részletes…..
vinos 2010.11.12 13:15:17
@petrof: Somló-gay fazonként azt kell mondanom, hogy a Hollóvár és/vagy Somló nem ezen (egyébként nagyon klassz) írás alapján fogja megtalálni a helyét a világ borai között. Somló egy nagyon különleges hely, ami az elmúlt évtizedben újra elkezdett világszínvonalú borokat produkálni. Nem történik más, mint Somló lassan-lassan visszaveszi azt a helyét amit korábban elfoglalt amikor még Tokajnál is híresebb volt. Én személy szerint drukkolok Somlónak, mert jelenleg viszonylag kevés dolgot tudunk itthonról felmutatni ami valóban világszínvonalú (és nemcsak "world famous in Hungary"). Személy szerint nem ezt a bort választottam volna, mert az a nyersesség ami az igen fiatal 2008-as borokban még valóban nyilvánvaló, nagyon szépen simul el, néhány palackban töltött év után. Apropó, viszonylag kevés olyan fehér borunk van (aszu excl.) ami palackban szépen fejlődik és nem amiatt kell aggódni, hogy születéséhez képest nem romlik-e...
A Művelt Alkoholista Asszaszin 2010.10.29 10:00:00
Nem fogok hanyatt esni. És nem azért nem fogok hanyatt esni, mert egy ilyen aranyborjúval szemben az ember dafke nem esik hanyatt. Én becsületesen megdolgoztam azért, hogy ne kelljen hanyatt esnem. Igaz, a talponmaradásért folytatott küzdelem közben alig vettem észre, hogy ez a bor…..