Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ranyek

0 bejegyzést írt és 37 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sajnos az utóbbi időben egyre kevesebbet jutok el könyvesboltokba, így nehezen tudom követni az újabb és újabb megjelenéseket. Mivel lehet, hogy nem csak én vagyok így, ezért megpróbálom időről időre megosztani olvasmányélményeimet a blog olvasóival, hátha egyesek kedvet kapnak egy-egy olyan…..
Havi alaphang: egymást itató USAF KC-46A Pegasus géppár suhan el egy WizzAir Airbus alatt Somogy fölött :-o     Zord..
ranyek 2022.04.21 07:54:21
444.hu/2022/04/20/12-gyakorlogepet-vesz-a-honvedseg-a-ner-kozelbe-kerult-repulogepgyartol

A körítéstől - ami olyan, amilyen -, eltekintve a hír érdekes, bár váratlannak nem nem nevezném.
ranyek 2022.04.21 09:44:30
@zord: elnézést a duplikációért, nem vettem észre az áthelyezést
Az M-X telepítési lehetőségeit bemutató sorozat harmadik részében újra mobil megoldások következnek, de ezúttal szárazföldi mozgatással. Az első rész ITT olvasható, míg az előző ITT.   A silószerű tárolást ismét mobil megoldások követik, de ezúttal szárazföldi mozgatással. 18. Az országos…..
Létezett-e a Vörös Október tengeralattjáró?   Amennyiben egy repülő tárgyat akarunk felderíteni, passzív és aktív radarok sokasága áll rendelkezésünkre, hogy mennyi árulkodó jelet bocsát ki és hogy mennyi verődik vissza róla, az egy más kérdés. Mi a helyzet a víz alatt, hiszen ott a rádióhullámok…..
ranyek 2021.02.16 08:18:06
@rdos: Működik a mágneses anomália elvén való érzékelés, de sokkal kisebb távolságokon, mint az akusztikus. A hajókat, tengeralattjárókat eleve igyekeznek demagnetizálni (vagyis hogy a hajó ottléte ne zavarja meg a természetes mágneses teret - ezért hívját az elvet mágneses anomália érzékelésnek)leginkább külsőleg felszerelt tekercsek megfelelő gerjesztésével. Használnak nem mágnesezhető acélokat is (bár ezek szerkezeti tulajdonságai nem olyan jók). Többek között ezért is kísérleteztek a szovjetek titán tengeralattjárótesttel. A mágneses érzékelés hátránya még, hogy ha van másik nagyobb fémtárgya környezetben (pl. roncsok), azok "mágneses árnyékában" meg lehet bújni. Mindezen hátrányok ellenére pl. tengeralattjáró-vadász repülőgépek használják a módszert, mert nyílt, mély vizekben ezek a hatások kevésbe vannak jelen, és tökéletesen passzív felderítési módszer. De utána a tengeralattjáró helyét már akusztikus módszerekkel kell pontosítani.

Még 1 probléma: a Föld mágneses tere is folyamatosan változik, erre is figyelni kell. Egy életszagú példa a módszer hatékonyságára: fejlesztett a munkahelyem mágnneses elven működő parkolóhely-foglaltság érzékelőt. ~70%-os találati arányt lehetett elérni, mert át lehetettverni otthagyott bevásárlókocsival, átverte a szomszéd helyre beálló teherautó, valamint a természetes mágneses tér változásai. Ennél egyébként tengeralattjárót megtalálni egyszerűbb! (ott nincs bevásárlókocsi)
Az utóbbi két évtizedben a Magyar Honvédséget érintő legnagyobb horderejű hír  - a sorkatonaság eltörlése után -  a szerződés aláírása volt 218 Lynx gyalogsági harcjármű beszerzéséről, és azok hazai gyártásáról. Jöttek is a kommentek mindenhonnan, a"minek ilyent venni, vettek volna inkább…..
ranyek 2020.09.22 20:24:57
Csak érdekességképpen, érdemes átpörgetni a linkelt doksiból az Annex I-et:

radionerds.com/images/4/43/74074487-FKSM-71-8-2011.pdf

Kiadásakor ez volt a hivatalos állománytábla. Nem friss, azóta az amerikai nehézdandár (HBCT) változott valamennyit, de nem alapvetően.

Amiért belinkelem: hogy lehessen látni, hogy mennyi cstresz-biszb*asz-lóf*sz kell egy jól működő nehéz dandárhoz a tulajdonképpeni harcjárműveken kívül (amiken most mindenki pörög: kormány, ellenzék, szakértők, "szakértők", mindenki más :) ). Megjegyezve, hogy maguk az amerikaiak szerint is hiányoznak belőle fontos elemek (csapatlégvédelem - ez az egész amerikai hadsereg kehéje)
ranyek 2020.09.27 14:39:40
@megamovieboy: az amerikai könnyű dandárban nincsenek harckocsik - ott a szempont a légi szállíthatóság (a nehézfegyverzetet helikopterek és a légierő helyettesíti) . A Stryker dandárban vannak "tank-szerű" járművek, amik löveggel rendelkeznek, de inkább a gyalogság segítése a dolguk, nem tank-tank küzdelem. Nézd meg a doksit, amit koeábban linkeltem.
Sikeres lövészetet követően megszabadul 9M113 Konkursz rakétái üres konténereitől a tatai 36. Páncéltörő Rakétaosztály egyik 9P148-as harci gépe (képünk 2017-ben készült). Az irányított páncéltörő rakéták és mai, nagyban megnövelt hatótávolságú, többfunkciós, third party célmegjelölést fogadni és…..
ranyek 2020.08.13 07:11:44
@Levente B.: ez a tipikus demagóg politikusi szöveg. "Nekem fontos a hadsereg, de..." Fontos vagy nem? Neki nyilván nem. Kész.
Intézményesített korrupció, ingatlanpanama, balkáni igénytelenség és krónikus adóelkerülés kellett ahhoz, hogy Európa egyik legrégebbi fürdővárosa összedőljön. Az ősszedőlés előtt álló Szapáry-fürdő napjainkban (Fotó: Mandiner.hu) ..
Így, 2016 februárjának első napján, egy hónappal a V4 EUBG magyar CAS komponensének sikeres készültségbe állása után itt az ideje egy Gripenre függesztett GBU-12-es lézeres irányítású bomba képével előállni. Sajnos nem magyarral, de ezt biztos megbocsátjuk egymásnak, mint oly sok minden mást ;-)…..
A Bakony egyik csúcsába rejtett titkos harcálláspont felelt volna Moszkva, és a NATO ellen az osztrák-olasz fronton harcoló magyar és szovjet alakulatok közötti kommunikációs összekötéséért. Szovjet vasszörnyek a Bakony csúcsán (Fotó: Kizmus Szabolcs/Hadsz)..
Itt a lemilblogon már sok-sok cikk foglalkozott a haditengerészettel. Száguldó vadászgépek, halkan lopakodó tengeralattjárók, a habokat büszkén szelő csatahajók, és az úszó városok, a repülőgép-hordozók. Számunkra ez elképzelhetetlen, milyen lehet egy ilyenen élni….…..
Az 51-es körzetről szóló poszt után volt egy szavazógép. Ebben bárki szabadon szavazhatott úgy, hogy nem kellett tartania a FBI-tól vagy a CIA-tól, sőt, még a Szalai-kommandótól sem. A szavazás eredményeként kiderült, hogy az olvasótábor alapvetően három nagy részre bontható. 30% szerint nincs itt…..
Bár tudomásul kell venni, hogy a szemek mindenek előtt a vadászrepülőgépekre szegeződnek, idén Párizsban a legtöbb konkrét, Magyarország számára releváns információ a lérakról hangzott el részemre.Mivel tudom, hogy a győriek kedvenc álma, be kell számolnom a…..
A 28 darab maradék 9M313 rakéta (Igla-1E) lövészeti felhasználásával ma (hivatalos idő szerint) 1353-kor a csehországi Hradiste lőterén véget ért a gyalogosan hordozható légvédelmi rakétarendszerek (MANPADS) csaknem négy évtizedes története a magyar haderőben, mely a…..
Air Power Blog Zengőtől Medináig 2011.03.08 23:11:00
Sok időt dolgoztunk rajta, drága volt pénzben, presztízsben, de legalább kapunk egy gyenge megoldást - mármint mi és a NATO. Immár hivatalos a LégierőBlogger által tavaly augusztusban nyilvánosságra hozott infó, miszerint a harmadik Selex Sistemi Integrati RAT-31DL Medinára…..
Air Power Blog Ki, hol, miért? 2010.12.28 09:51:00
15 éve írok a "magyar légierőről", de azt nem sikerült kiderítenem, hogy a MiG-29-est miért, és ki(k) miatt nem lehetett a nyilvánosság bevonásával tisztességesen elbúcsúztatni Magyarországon. Hol van a felelősség? Fent? Lent? Középen? Elosztva? A szereplők egymást…..
ranyek 2010.12.30 11:43:58
@Allesmor Obranna:

1 milliárd 1 tank modernizálásáért tényleg sok, kivételesen talán jó dolgot csinált az emberünk. Amennyire lehet tudni, harckocsi téren most az osztrákok által leállított cuccokra vannak rácuppanva, az más kérdés hogy ők mit árulnak, valahogy abban kételkedem, hogy a Leopard2-iktől szabadulnának....
Házitroll kolléga mai posztja a Lemilblog kulturális szegmensét erősíti, azon belül is a főként Professor Pizka által fémjelzett (katona)zenei összetevőt. A Sabatont ugyanaz a Svédország adta a világnak, amelyik a Jägareket, XII. Károlyt, a jóléti állam fogalmát vagy a klasszikus pornómodellt;…..
ranyek 2010.09.22 19:06:29
A magyar katonai repülőszakember-képzés fellegvára, 60. évfordulójára idén is színvonalas szakmai konferenciát rendezett Szolnokon az elmúlt pénteken. Mit lehet ehhez hozzátenni? Még legalább hatvan évet, és le Bolognával!Zord..