Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mahariknyomaban

59 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mahárik nyomában Vége./!/? 2015.03.16 22:26:34
Vége. Három hét után hazaértem Cambridge-be. Élményekkel gazdagodva, természetesen. És most próbálom összeszedni, hogy mit is kaptam ettől az úttól. Az biztos, hogy nagyon változatos, sokrétű utazás lett. Bhubaneswarban az ismerős helyek, ismerős arcok, ismerős helyzetek…..
Mahárik nyomában Holi Cow! 2015.03.16 22:07:55
Holi ünnep - színek, zene, tánc indiai módra! Ezt a videót még mindenképpen meg akartam osztani, mielőtt lezárom a blogot :) ..
Még mielőtt az őrült barátaimnak felcsillanna a szeme, aggódó szeretteim meg szívbajt kapnának, hadd tisztázzam, hogy a "vonatON" nem szó szerint értendő - "vonatBAN" lenne a tartalmilag megfelelő forma. Az ország kiterjedt vasúthálózata gyors(?), kényelmes és olcsó utazást…..
Szombat reggel, a Holi után még némi piros festékkel a fejbőrömön, visszarepültem Bhubaneswarból Delhibe. Délben landoltam, a terv pedig az volt, hogy átmegyek Vrindavanba, ami kb 130 km-re van onnan. Vrindavan is egy szent város, itt a Jamuna-folyó partján élt az ifjú Krishna, és…..
Mahárik nyomában Happy Holi!!! 2015.03.09 16:40:01
Penteken volt Holi, ami lenyegeben arrol szol, hogy senki sem dolgozik, hanem kint van az utcan, szines festekkel dobalja a masikat, es bulizik. Az utolso tancora utan en is kimentem az utcara, es csatlakoztam a hepajhoz. A vegeredmenyt szerintem latta mindenki Facebookon :) Mindenki nagyon vidam…..
Büszkeségem... mármint az, hogy másfél hétig ellenálltam a kísértésnek, és csak akkor csábultam el egy doboz fantasztikus indiai édességre - és mindez csak 25 rúpia (meg persze többezer kalória...) ..
Mahárik nyomában Gaura purnima 2015.03.09 16:19:56
Március 5-e az idei vaisnava naptár talán legfontosabb napja. Ez a gaura purnima, vagyis az Úr Chaitanya megjelenési napja. Az eredeti terv az volt, hogy a bengáli Nabadwipba megyek, és ott töltöm az ünnepet a templomban. Hát, ez sajnos idén nem jött össze, és itt ragadtam…..
Pénteken itt a Holi ünnep!!! Már több helyen is lehet kapni a különböző kellékeket, elsősorban a színes porokat, amivel majd dobálják egymást a népek. Euróbában is egyre több helyen rendeznek Holi bulikat (elektronikus zenével), meg Color Run futóversenyt, stb. De az igazi,…..
Mahárik nyomában Remetézés 2015.03.03 10:40:54
Tegnapelőtt az volt a terv, hogy a csoportos óra után Tenley-vel lógunk délután, amit már nagyon vártam, mert kell néha egy kis társaság. Viszont sajnos elég gyengén és vacakul érezte magát, úgyhogy ebéd után inkább hazament. Így hát ismét egyedül maradtam. Az első ötletem…..
Közös ebéd Tenley-vel táncóra után. A tó túlpartján van a környék egyetlen vaisnava temploma (az összes többi Siva-templom), az Ananta Vasudeva. Mellette van egy praszád-udvar, ahova a környékbeli templomokból elhozzák a praszádot (felajánlott ételt), és némi adományért…..
Tegnap délután a buszon zötykölődtem hazafele Puriból, és végre azt éreztem, hogy most már teljesen megérkeztem Indiába, szívvel-lélekkel. Hogy most érkeztem meg oda, ahol két éve félbehagytam magam - már ha ennek van így értelme -, és innen tudok mostantól tovább lépni,…..
Mahárik nyomában Újra itt... 2015.02.23 12:20:45
Hát, bizony-bizony, eltelt 2 év a legutóbbi poszt óta... De végül mégis csak úgy hozta a sors, hogy ismét itt ülök Bhubaneswarban a szokott kis netcafémban, indiai ruhában, meztláb, izzadva a hőségben. Ez most egy felettébb szedett-vedett kis összefoglaló lesz, mielőbb igyekszem…..
No, szóval kész, vége, ennyi volt egyelőre. Ezzel a gyönyörű videóval búcsúzom Orisszától, amely lényegében az állam himnusza. Nagyon remélem, hogy hamarosan új fejezetet nyithatok a blogban, addig is éltessenek az emlékek, az élmények és az áldások....…..
Ismét az isztambuli reptéren ülök, és várom a gépet, de ezúttal haza, Pestre. Úgy illik, hogy a blogot ott zárjam le, ahol nyitottam. És egy ilyen szép keretben átgondoljam, hogy mennyire kaptam meg ettől az úttól azt, amit vártam. Ileanától rengeteget tanultam a táncról,…..
Mivel Puriba nem hoztam laptopot, a táncórák és a templomi programok mellett rengeteg szabad időm volt. Sőt, mivel a tánctanárom a buszpályaudvar mellett lakik, eléggé adta magát pár kirándulás. Laptop híján netcafékra szorulok, ezért nincs időm minden kiruccanást részletesen…..
Ez az első olyan bejegyzés az őszintén szólva szerintem egy kissé gyengécskére sikerült gasztroposzt-sorozatban, amely valóban hű a címéhez. Ízek, imák... avagy mi fán terem a praszád?A praszád olyan étel, amelyet a vaisnava templomokban főznek, felajánlanak Krisnának, és…..
És igen! Vasárnap este megvolt az első odisszi táncbemutatóm Indiában. Semmi nagyszabású, csak a művészeti iskola szervezésében egy kolkatai szitáros játszott tablával kísérve, aztán én táncoltam el a Dashavatart, a Krishna 10 megjelenési alakját elbeszélő, kábé 15 perces…..
... avagy a vasúti sorompó lényege az, hogy le kell hajolni, és úgy tovább menni. ..
Azt hiszem, elég jól sikerült beprogramoznom, vagyis inkább időzítenem magamat. Hiába no, a félmérnöki beállítottság! Szóval most, hogy már csak pár nap van hátra az indiai utamból, most jelentkeznek először komolyabban az otthoni dolgok utáni vágyódás jelei. Most már…..
Te be mernél menni...?..
...avagy nem is olyan rég kizárólag az építészeti értékek miatt voltam hajlandó bemenni egy-egy templomba néhanapján, most meg fogtam magam, és örömmel beköltöztem egybe két hétre... ...avagy a buszos kaland után épségben megérkeztem Puriba, és most nagyon jó itt nekem…..
Amikor központi utasításra Budapesten a tömegközlekedést átkeresztelték közösségi közlekedésre, azon morogtam, hogy "Na, ezek még nem utaztak reggel fél 8 körül a 6-os villamoson". Akkor visszavághatott volna nekem könnyen valaki, hogy "Ha szerinted az tömegközlekedés, akkor…..
Mahárik nyomában Búcsú 2013.01.20 08:43:15
Ma megvolt az utolsó táncórám itt, Bhubaneswarban. Úgyhogy elköszöntem a lányoktól, akikkel együtt tanultam, és hamarosan indulok Puriba. ..
Ileanával a januári utam során találkoztam. Csak pár szót váltottunk akkor, de befészkelte magát a fejembe a gondolat, hogy nekem tőle KELL tanulnom. Így kötöttem ki most az ő házában, a földszinti táncterem és az ő emeleti lakosztálya között a vendégszobában. De hogy ki is…..
Mahárik nyomában Hiánypótlás 2013.01.19 17:14:38
Volt már szó buddhista stúpáról, Siva szentélyről, Krisnás templomról és mindenféle egzotikus vallási helyről, azonban egy dolog kimaradt: vannak ám itt keresztény templomok is! Marekkal Cuttackban tett kirándulásunk során belebotlottunk egy keresztény templomba, ahol épp…..