Regisztráció Blogot indítok
Adatok
d11

0 bejegyzést írt és 33 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A múltheti ellenőrös incidensre reagált a BKK, ami szerintük jelentősen máshogyan történt, mint ahogy azt naiv ügyfél ábrázolta. Annyira gyorsan haladt, hogy még kommunikálni sem tudtak vele: Alábbiakban olvashatják a Budapesti Közlekedési Központ álláspontját az oldalukon…..
Nem elég, hogy a Tesco a vásárlókra hagyja a termékek lehúzását, még fel is jelenti őket, ha mégsem sikerül ez a művelet 100%-osan. Naiv ügyfél kosarából a legolcsóbb hús maradt ki a szórásból, ám amikor visszament, hogy kifizesse, már kipakoltatni vitték. Az ott helyben ki…..
Alkesz ellenőrök dolgoznak a Batthyány térnél? Naiv tömegközlekedőt minden ok nélkül basztatni kezdték, amikor felmutatta a bérletét: A sztori röviden,amit a BKV ügyfélszolgálatnak is megírtam: A mai napon (január 9-én) 13 óra után a M2-es metró utaztam. A Batthyány…..
d11 2013.01.10 15:04:10
@veny: Azért nem életszerűtlen,mert az ellenőrök a fizetést a fogásokért kapják,így van egy minimum szint,amit hozni kell.
Pár éve egy villamoson én is kaptam már egy enyhe ribancozást(163 centis és 52 kilósan),mert éppen volt nála érvényes bérlet...Akkor a szerelvényben senkit nem tudtak megbüntetni,teljesen ki voltak bukva,hogy feleslegesen szálltak fel..
Sajnos,én nagyon is el tudom képzelni.
Tapasztalat,hogy a vékony,alacsony nőkre utaznak,őket a legkönnyebb elkapni
d11 2013.01.10 18:11:32
@uraaam::)Egyetértek!
Urban legend szerint is sokan szeretnének Kökira kerülni,biztos ott mindig van valami mellékes a turistáktól,szerencsétlenek ez az első élményük,mikor megérkeznek(ja bocs nem,az a pénzváltó),és el az utolsó is mikor elmennek..
Halál gáz
Szintén nem a főváros csődjét jelzi, hogy egyes helyeken már nem tudnak kukát telepíteni, mert "ideiglenesen készlethiány" van, negyedéve. A Fővárosi Közterület-fenntartóval folytatott küzdelmem zanzásított változatát szeretném Eléd - és közvetítéseddel remélhetőleg a…..
d11 2012.10.10 22:18:12
@ErtelmetlenSzajkarate: Elég tudatlan vagy,már bocs,ha ilyet írsz.
Mi se "ingyen" kapjuk a kukát,az a szolgáltatási díjban keményen bele van kalkulálva(pláne,ha nem is hoznak hónapokig kukát).
Például Győrben 450 ft körül van egy 120 l-es ürítése,addig Pesten 750 ft körül van.
Ha ellopják,megrongálják,egy összegben ki kell fizetni a kuka értékét.
Kicsit tájékozódj,mielőtt ilyenekkel eteted a népet,hogy a pestieknek "ingyen" kuka jár...Minek mindig az indulatokat szítani.
Messidor még a Malév-csőd idején vásárolt 3 szuperakciós repülőjegyet a Wizzairtől 8400 forintért. Pár héten belül kiderült, hogy nem létező járatra foglaltak, de máshova is mehetnek ugyanannyiért. Így csak most, indulás előtt, a beszállókártya kinyomtatásakor derült ki,…..
Rendes egyetemista nyáron nem az egyetem honlapját frissítgeti áhitattal. Pedig kellene, hiszen akkor nem néhány nappal ezelőtt tudta volna meg, hogy idén a világvégére való tekintettel egy hónappal hamarabb kell fizetni. A lányom a Budapesti Corvinus Egyetem (Közgáz) végzős…..
 Az idei statisztikák szerint a háztartások által igénybevett fogyasztási hitelek felvétele nem csökkent az elmúlt évhez viszonyítva. Ez a trend nem igaz a vállalati hitelek felvételére, az jelentősen visszaesett. E két makrogazdasági statisztikákon alapuló kijelentésből…..
d11 2009.12.10 11:09:35
Egyetértek yilly-vel abban,hogy a vállalkozások és a háztartások is más céból veszik fel a hiteleket.A vállalkozások egy potenciális lehetőségként tekintenek rá,többnyire fejlesztésre,bővítésre,kutatásokra stb fordítják.Míg a mai magyar magaánszemélyek nagy része(nem mint eredetileg a funkciója lenne )kényszerként,végső megoldásként használják.
Ebben az esetben úgy gondolom nagyon fontos mind a bank-és hitelintézetek ill. az állam szerepe is.
Az előbbiek sokszor kihasználják a hozzá nem értő,pénzügyeivel nem túlzottan törődő lakosságot például a magas THM-ekkel,apró betűs részekkel,az emberek pedig némi életszínvonal növekedésben reménykednek a hitel által.(Ebből következik talán az is,hogy a vállaltok belső érintettjei,munkatársak stb. jobban belelátnak a mikro-és makrogazdasági folyamatokba is természetesen).
Az állam szerintem eddig homokba dugta a fejét,nem figyelt kellően erre a problémára-kérdés körre,pedig a társadalom eladósodása komoly kozkácatokkal jár az államháztartára is(lsd.válság-devizahitelesek).Ha jól tudom az elmúlt napokban e problémát orvosolták,egy rendelettel miszerint 2010.júniusától max.250 ezer forintig évente egyszer vehet fel az ember fél évnél nem nagyobb idejű lejáratú (személyi)kölcsönt.Véleményem szerint emelett -mint ahogy sok más európai országban is-széles körben el kellene kezdeni az emberek pénzügyekkel kapcsolatos oktatását,valószínűleg általános-és középiskolában is kötelezeővé kellene tenni.Hiszen annyi más tanított tárgy van,miért pont az életüket/életünkent nagy mértékben befolyásoló "pénzügyi nevelés"marad el?
 A szolgáltatások térnyerése, a munkaerő igényes ágazatok olcsó(bb) bérű országokba telepítése felveti, hogy a fejlett országokban milyen értékteremtő tevékenységek képezik a gazdasági tevékenységek alapját. Mit gondol arról a vízióról, hogy néhány évtized múlva…..
d11 2009.11.26 22:09:43
Ez egy nagyon összetett kérdés-témakör,szerintem senki nem tudja jelen pillanatban megmondani hogy fog gazdaságilag a világ "kinézni",milyen folyamatok fognak lejátszódni a következő 10,20 vagy akár 50 évben.
Tény,hogy az elmúlt években a BRIC országok(Brazília,Oroszország,India és Kína) fejlődési potenciálja kíváló.Az összes iparág termelékenysége növekszik.Például friss hír,hogy az Opel tulajdonosa a General Motors 20%-kal csökkenti gyártókapacitását,és 9000 alkalmazottól megválni készül Európában.Ezzel egyidőben Kínában megkezdődött a kilábalás a válságból, még jobban beindult a növekedés,fokozódik a termelékenység.Ezekeben az országokban a munkaerő olcsó,az állam támogatja a vállalkozásokat,a munkaerő szakképzett.Itt gondolhatunk például az indiai olcsó ugyanakkor angolul jól beszélő vagy a kínai világotlátott munkaerőre.Több gazdasági szakember nyilatkozatát olvasva az elmúlt időben Brazíliára is érdemes odafigyelni,őki is kifelé haladnak a revesszióból,jelentős kőolaj készlettel rendelkezik ezenkívül az olimpia is felpörgeti valószínűleg a gazdaságot a következő években.
Kontra érvként azt lehetne felhozni,hogy ezen országok politikai állapota nem kiegyensúlyozott,nem stbail.Brazíliában nagy a szegénység,Indiában és Kínában pedig gyakoriak a betegségek,a járványok.
Jelen pillanatban Európa valóban egy leszakadó régió,a kontinens lakossága öregszik,a születések száma csökken(ellenben például Kínával ahol nő),és ugyan jelentős csapást mért rá a válság,de nem gondolom,hogy valamiféle "múzummá alakulna át a földgömbön".Európában egységes a piac, a valuta,a munkaerő habár drágább,de magasanképzett(jó egyetemek!),stabil demokratikus politikai berendezkedése van,és ha az össznépességet tekintjük az is eléri például Oroszországért.
Szóval a verseny nyitott,szerintem még korántsem dőlt el,korai még "megnyitni az európai múzeumot",és korai ünnepelni a BRIC országokat.
Figyeljünk és akinek kedve van szurkoljon...
Vállgazd Blog ÉFM 2. kérdés 2009.11.23 11:03:00
 Az értékteremtő folyamatok térbeli átrendeződése, a munkaerő igényes ágazatok alacsony bérköltségű országokba történő telepítése felértékeli a logisztikai tevékenységet, hisz az alacsony bérköltséggel előállított termékek jó része a magasabb bérköltségű…..
 A gazdasági válság hatására szűkülnek a munkaerő-piaci lehetőségek – statisztikai adatok és híradások is erről szólnak. Ugyanakkor a vállalatok között hihetetlen verseny folyik a felkészült szakemberekért. Mit gondol, hogyan lehet felkészülnie egyetemi tanulmányai…..
 A vállalati kultúra alkalmazkodást követel meg az új belépőktől és az ott dolgozóktól is, és jelentős hatással van a munkahelyi légkörre. A vállalati kultúrához igazodóan elvárt magatartásminták vajon milyen területeken és mennyiben alakítják és alakíthatják a…..
A leginnovatívabbnak tartott országokban megfigyelhető, hogy a frissen végzett egyetemi hallgatókat számos eszközzel ösztönzik vállalkozásalapításra, és nemzetközi összehasonlításban magasabb is a pályakezdők vállalkozásalapítása. Az egyéni karrier szempontjából milyen…..
Az innovációt a fogyasztói igények magasabb szintű kielégítéseként határoztuk meg. Ez hogyan értelmezhető a tartós fogyasztási cikkek (pl. tv, hűtőszekrény, mosogatógép, hifitorony) körében néhány éve megfigyelt „beépített avulással”, miszerint a termékek…..
d11 2009.11.05 23:25:35
Érdekes-összetett kérdés kicsit más irányból közelítenék.Való igaz,hogy a vállalatnak nem érdeke hosszú élettartamú fogyasztási cikkeket gyártani,de azért nem hinném,hogy ez ennyire konkrétan megnyilvánul a termék minőségében.Addig világos,hogy 3 év után elromlik a mosógép,de ki az aki ugyanannak a gyártónak a termékét veszi meg újra(ami ilyen rövid idő alatt felmondta a szolgálatot)?És itt két részre bontanám a választ:Az egyik fele,hogy valószínűleg régen is el-elromlottak a háztartási cikkek csak megjavítatták őket.Sajnos a mai magyar tömény valóságban kihívunk egy szerelőt a már nem vadonatúj,de még strapabíró néhány éves mosó-mosogatógép vagy hütőhöz és mit tapasztalunk?Kiszállási díj,állapotfelmérés 5000ft,alkatrész 15 ezer,szerelés díja 10 ezer és akkor úgy gondolom keveset mondtam.Kifizetünk 30-40 ezer forintot és lehet pár hónap múlva újra rossz lesz.Ehelyett sokan kidobják a régi vesznek egy újat 60ezerért és újabb néhány évre le van a gond.Valószínűleg ebben a magyar(vagy globális??) "szaki" munkamorálnak is szerepe van,mert -tisztelet a kivételnek-ahol tudnak trükköznek számlával,alkatrésszel stb..
Ezen a ponton újra visszatérnék eredeti kérdésem második lehetséges válaszával:Elképzelhető,hogy a fogyasztók nem is igénylik a hosszúéletű,"mindent kibíró" háztartási cikkeket?Ezért mernek a cégek is kockáztatni,mivel a fogyasztó legtöbbször nem várja meg,míg gépe teljesen tönkremegy?Véleményem szerint nagyon is.Ellenben a például 20 évvel ezelőtti állapothoz,amikor a fogyasztók elsősorban szorosan vett szükségleteiket akarták kielégíteni(kell a mosógép,hogy tiszta legyen a ruha,szükséges a hütőszekrény,hogy a tejtermékeket holnap is fogyasztani tudjuk) ma a fogyasztási cikkek egyféle státuszszimbólummá is váltak(természetesen a funkciójuk mellett) ,ezt ügyesen kihasználva a vállalatok lerövidítették a háztartási cikkek életgörbéjét.
Úgy gondolom azon a bizonyos Maslow-piramison még bizony feljebb is léptek,mert egy-egy termékkel a fogyasztó kifejezheti és fejezi is hovatartozását valamelyik csoporthoz.A piramist nézve ez már jelentheti szélsőségesebb esetekben az önmegvalósítást is.Az Apple példája szerintem ezt világosan mutatja-a célközönség a fiatal jól kereső(vagy gazdag családból származó fiatal),városi férfiak közt már a világ számos nagyvárosának irodaházában presztizs kérdéssé vált a legújabb iPod modell mielőbbi beszerzése,amiért akár Tokióba is elrepülnek-és biztos nem azért mert a régi elromlott...
Magyarország idén immár 5. éve tagja az Európai Uniónak. Személyes tapasztalatai alapján az EU-tagság milyen területeken és hogyan érintette vajon a magyar gazdaság és vállalatainak mozgásterét? A gazdaság fejlődése szempontjából mondjon pro és kontra érveket! Kedves…..
Október 23-án lesz a Magyar Köztársaság 20. születésnapja – amennyiben azt az alkotmány kihirdetésétől datáljuk. Az elmúlt 20 évben és napjainkban is, számos kritika éri az állam szerepét. A közgazdaságtan szerint az állam funkciói (melyek Adam Smith és Milton Friedman…..
d11 2009.10.08 22:54:59
Nagyon leegyszerűsítjük a helyzetet,ha azt állítjuk az állam szerepe 20 év alatt semmit sem változott.Szerintem változott és manapság a globalizáció felgyorsulásával az állami szerepkörök még gyorsabban változnak.Az állam hosszútávon(és tán még röviden is),úgy maradhat releváns szereplő(valamint alapozhatja meg az áll.polgárok jólétét ha kevesebb feladatot "vállal",de azt hatékonyabban látja el.Az állam kötelezettségeit,feladatait azonban nem szabadna(saját magának?)elbagatelizálni.Például(külső védelem)Magyarországnak a Nato keretein belül maximálisan teljesítnie kellene a rá kirót feladatokat(lsd-lokátor-Tubes-Zengő már jó néhány éve húzódik,megoldani nem látszik),ill fontos lenne a titkoszolgálatnak nagyobb függetlenség az aktuális kormánytól(nem feltétlen szerencsés ha a titkosszolgálatért felelős embereket lassan pár havonta váltogatják).
Ugyanakkor a társadalom védelme sem elhanyagolható,visszatérve a titkosszolgálatokhoz,végre nyilvánosságra illene hozni az ügynöklistákat(megnyugodna a ts és a sajtó is)ugyanúgy,mint azt ahogy tették más volt szoc.tömb országaiban is.Nem szerncsés,hogy minden évben kb 3szor előjön a téma,ami uralja a médiát egy hétig,majd ismét elhalványul a dolog.Azonban ezt valamiért egyik párt sem erőlteti nagyon.Szerintem ugyanide tartozik a rendőrség "problámája"is:több szakmaiság,kevesebb politika.Az országnak szüksége lenne egy átláthatóbb,egyszerű adórendszerre,de ezek a törekvések sorra megbuknak(ha vannak egyáltalán).Egyet értek az előttem szolókkal az nem működik,hogy másfél millió polgár tartson el tizet.Ily módon hatékonyabb jogrenszerre lenne szükség,a bírói itéletekre se kelljen várni hosszú éveket.A közintézményekben az oktatást színvonalasabbá tenni,közoktatási intézményekben a kontraszelekció csökkentése(pl.magasabb tanári fizetés,színvonalasabb felsőokatás valódi,szigorú követelményekkel,de modernebb,hűbb tananyaggal,ugyanakkor a diákok védelmében nagyobb kontroll a tanárokon továbbképzések stb.pl.aki 30 évvel ezelőtt kapott diplomát,annak tudása nem biztos,hogy 2009-ben is helytálló.)Nem ártana egy kis reform a fősuliknak ,egyetemeknek sem-a támogatott helyeket a munkaerő piac alakulás szerint szétoszatni,diplomagyárak azonnali megszüntetése.
A közművek terén is érdemesebb átgondolni a privatizációt,bár a hétfői pécsi estetből kiderült,hogy az "állam szerepe és gondolkodása" ebben a kérdésben is folyamatosan változik.Hiszen a kilenvenes évek közepén abban a reményben privatizáltak(pl.a pécsi Vízműveket),hogy hatékonyabb legyen a működés(úgy tűnik nem sikerült a cég a lányvállalatokon keresztül valószínű kimentette a pénzt),bevételt hozzon az államnak(jelen esetben az önkormányzatnak),ill az estelges veszteséges cégektől megszabaduljaknak,valamint infrastuktúra kiépítés reményében(pl.Matáv).Ennek az lett a visszaütője,hogy Pécsett drága a víz,az önkormányzatnak kevesebb bevétele-beleszólása(ha volt),ezért visszacsinálják inkább az egészet.Szerintem az esetleges negatív tapasztalatok ellenére is a közműveket "megéri" tisztességes keretek közt a piacnak átadni,megfelelő állami ellenőrzés(!!) és szereptvállalás(!!) mellett.