Regisztráció Blogot indítok
Adatok
siklosib

30 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az internet felsőbbrendűségében gyanútlanul megbízó átlag felhasználó számára szinte észrevehetetlen Google trükköt leplez le egy frissen megjelent tanulmány. Legtöbbször a gyorsaság és a rutin miatt arra hagyatkozunk, hogy beírunk valamit a Google keresőjébe és az első…..
CollectaEz egy viszonylag új, még béta-állapotú szolgáltatás, amely a real-time (vagyis: valósidejű) keresők közé tartozik. A közvetlen üzenetváltásra kidolgozott XMPP protokollt használja arra, hogy gyorsan változó, frissülő tartalmakat gyűjtsön össze különböző blog,…..
Google A legnépszerűbb általános kereső a 2006-os adatok szerint 25 milliárd weboldalt, és 1,3 milliárd képet gyűjtött be és indexelt le. A jelenlegi mérete már közel járhat a 100 milliárdhoz, és 2008 közepén jelentették be a fejlesztők blogjában, hogy a link-index mérete…..
Az internetes kereséseink sokat elárulnak rólunk, arról, hogy mit szeretünk, mi érdekel minket. Ha például sokszor keresünk kínai éttermekre, akkor már csak egy lépés, hogy ebédidőben az utcán menve a telefonunk jelezze, hogy a közelben van egy nagyon jó kínai étterem, ami…..
A webes keresőgépek (search engines) három munkafázisból állnak össze: 1. begyűjtés, 2. indexelés, 3. keresés. Ezek a folyamatok nagy teljesítményű elosztott számítógépes rendszereken futnak, folyamatosan és párhuzamosan. A Google például becslések szerint már több mint 1…..
„the ultimate personalized search engine: the librarian” (Sergey Brin)Amikor információt keresünk az interneten, interakcióba lépünk számítógépünk segítségével egy keresőmotorral. Az interakció kvázi-nyelvi, hiszen szöveges bevitellel keresünk szöveges információt…..
Olyan sorozat megjelentetésébe kezdünk, amelynek eredetije egy informatikus könyvtárosok számára készült jegyzet. Mivel ma már nemcsak az információkereséssel hivatásszerűen foglalkozók számára fontos a keresőrendszerek ismerete, ezért úgy gondoljuk, hogy hasznos szélesebb…..
A mai keresők egyik legfontosabb feladata a szöveges keresések, az írott természetes nyelvű lekérdezések megfelelő kezelése, megértése. Az automatikus helyesírás ellenőrzés, különböző szóalakok felismerése már teljesen természetessé vált az interneten való kereséseink…..
Az internet egyik legnépszerűbb, nagyon gyorsan terjedő tudásbázisa a wikipedia online enciklopédia. Rengeteg dologról található már benne leírás, számos adat. Sokszor viszont még ebben is nehéz eligazodni, megfelelő összefüggéseket, valóban releváns információkat megtalálni.…..
Megoszlanak a vélemények a Google terjeszkedéséről, mindenesetre kétségtelen, hogy a web egyre nagyobb területére lép be. Legutóbbi „hódítása” a Freebase bekebelezése, ami valószínűleg nagy lépést fog jelenteni a szemantikus web terjedésében. Mi a Freebase? Egy…..
20 évvel ezelőtt az internet nagy lehetőséget jelentett az információ terjedésében, dokumentumok, adatok elérhetőségében. Mára ez természetessé vált. Mi a következő lépés a világháló megálmodója, Tim Berners-Lee szerint? Rengeteg adat van a weben, rengeteg mindenről, de…..
Egyre több szemantikus kereső, tudásbázis, vagy egyéb alkalmazás jelenik meg az interneten. Sok kétséget vet fel, hogy ez vajon azt jelenti-e, hogy valóban így fejlődik a technológia, vagy a szemantikus jelző jelentése veszít sokat tartalmából. Így mire elérjük azt, hogy valóban szemantikus…..
Közösségi web, szociális hálók, blogok, twitter, facebook a mai kor társadalmi életének színhelye. Itt kell az ötleteinket, termékeinket és nem utolsó sorban magunkat népszerűsíteni, ha nem akarunk "lemaradni". Akár osztjuk ezt a nézetet, akár nem, nagyon sok dolog az…..
 Minél többet használjuk az internetes keresőket, annál gyakrabban kerülünk olyan helyzetbe, hogy nem tudjuk hogyan fogalmazzuk meg mit is keresünk, hiszen önmagában beírva a kifejezést nem azokat az eredményeket fogjuk kapni, amit szeretnénk. A keresők éppen ezért gyakran…..
 A Wolfram Alpha egy igazán tudományos kereső. 2009 elején indult, azóta is új funkciókkal egészítik ki, folyamatosan fejlesztik, mégsem sokat hallunk róla. Megjelent egy interjú a Wolfram Research alapítójával, Stephen Wolfram-mal, aki néhány kérdésre választ adott.A…..
 Az internetes keresés nem egy önmagában élő műfaj. Nagyon ritka az az eset, amikor valaki különösebb cél nélkül csak azért ül le a gép elé, hogy mindegy mit, csak valamit keressen. Ebben az esetben nem számít az a három-négy kattintás, új oldalak megnyitása, ami elvezet…..
 A tavasz megérkezett, az utóbbi napok időjárásának köszönhetően a víz is, de hol találunk virágokat? Az interneten való keresés, mint szinte mindenre, erre a kérdésre is választ tud adni.A faiskola.hu Növénykatalógusában tetszés szerint kereshetünk…..
Ilyen címmel jelent meg egy cikk az origo techbázisának oldalán. Van-e esélyük a magyar piacra szánt keresőknek arra, hogy legyőzzék a Google-t vagy a Bing-et? Melyik a legjobb a magyar keresők közül?A Johu, Szörcs, Bluu, Miner, Ok és iGlue keresők összehasonlítására több,…..
Elindult az új magyar kereső, a bluu nyilvános változata. Mától regisztráció nélkül bárki kipróbálhatja a magyar nyelven is értő keresőt.Számos különleges szolgáltatást nyújt, mint a hírkeresés, menetrend keresés, szótár, árukereső, valutaváltó, mindezt egyszerűen,…..
A számítógéppel való beszélgetés egy kicsit futurisztikusnak és idegennek tűnik, legalább annyira nehezen szólunk mi emberek a géphez, mint amennyire nehezen fogadjuk ha a gép megszólal. Mindez azonban egyre közelebb kerül a valósághoz és egyre inkább elkerülhetetlen…..
Érdekes és aktuális kérdés ez, ahogy a KeresőVilágban a Szörcs készítőivel készült interjú során is felmerült, majd az erre válaszként készült írás is ezt boncolgatja. A Seologik I blog szerzői fogalmazásában a szemantika: A szemantika a természetes nyelvi jelentés vizsgálatával foglalkozó…..
(Az eredeti cikk itt olvasható)Új évtized. Jól hangzik. Kicsit késésben vagyok, de valamiért ezek a jóslatok nem sürgették magukat. A szokásoshoz képest nem volt elég időm elmélkedésre az ünnepek alatt, holott jó sokra lenne szükségem ahhoz, hogy ilyen találgatós dologra adjam…..
A mobilinternet világában lassan eljutunk oda, hogy egy hétköznapi bevásárlás előtt is számtalan információnak nézhetünk utána a vásárolni kívánt termékekről, ami alapján eldöntjük, hogy érdemes-e megvenni vagy sem. Egyre több kereső szolgáltatás is létezik, melyek…..
A SES (Search Engine Strategies) konferencia tegnapi főelőadásán Peter Morville beszélt a keresésről, a használható információról és a keresés jövőjéről… Az információtartalom felépítése Az általa bevezetett „információ architektúra” fogalom szerint…..
A miner.hu magyar kereső oldal szolgáltatása két fő irány köré szerveződik.Az első kiemelendő funkciója a blogkereső. Manapság mindenkinek lehetősége van arra, hogy véleményét, tudását, gondolatait közzé tegye a weben, teljesen szabad formában saját blogján keresztül.…..