Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sola Scriptura

1 bejegyzést írt és 341 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ilyen ez a régi vágású kereszténydemokrácia...
Sola Scriptura 2018.09.18 09:09:47
@rasztaszív: Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna. Már a név is (χριστιανος -> "krisztusféle") Krisztusra utal.
Sola Scriptura 2018.09.19 09:29:23
@rasztaszív: bocs, nem tudtam, hogy szektással beszélek
"A pogány római hatóság nem akadályozta meg, hogy Jézus kenyeret és halat adjon az éhezőknek, a rászorulóknak. A “keresztény” magyar kormány viszont nem tette lehetővé, hogy a röszkei tranzitban, azaz a legálisan ott tartózkodó, s az eljárásra szabályosan várakozó menekültek enni kapjanak Iványi…..
Sola Scriptura 2018.08.22 12:07:42
@nnnnnnnn: Lehet-e beszélni keresztény kultúráról ott, ahol a kereszténység legalapvetőbb tanításainak (pl. a rászorulók segítése) gyakorlatba ültetését a jog eszközeivel akadályozzák?
Gulyás miniszter: "Heller Ágnes természetes közege a Farkasházy-féle szárszói találkozó vendégserege. E körön kívül legfeljebb az ellenében, így részben neki is köszönhetően majd hárommilliósra bővült Fidesz-szavazótábor egyben tartása miatt fontos, hogy teret adjunk amúgy értékelésre méltatlan…..
Sola Scriptura 2018.08.20 13:09:22
@Törpvadász: A 10 parancsolatot senki nem tartja be. Sőt: egyet sem. Ezért kell Jézus Krisztushoz menekülnünk.

Azzal mondjuk egyetértek, hogy aki ennyire nyíltan és bűntudat nélkül tapossa lábbal az összeset, abban feltehetőleg nem Krisztus lelke munkálkodik.
Eminenciás Bíboros Úr! Krisztus Urunk mondja: "Az első ez: Halljad, Izrael! Az Úr a mi Istenünk az egyetlen Úr. Szeresd a te Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és minden erődből. A második ez: Szeresd felebarátodat, mint önmagadat. Ezeknél nagyobb parancs…..
Sola Scriptura 2017.10.12 06:46:01
@$pi$: @$pi$: de, nekünk szól. A keresztyén egyház az újszövetségi Izráel
Sola Scriptura 2017.10.12 06:57:57
@444: ez konkrétan nem igaz.
"Krisztusban tehát nincs zsidó, sem görög, nincs szolga, sem szabad, nincs férfi, sem nő, mert ti mindnyájan egyek vagytok a Krisztus Jézusban." - Galata levél 3:28
A házelnök szerint még négy év kormányzással a Fidesz visszavonhatatlanná teheti a művét. Ez egy régebbi nyilatkozat, de minden nappal sürgetőbben vetődik fel a kérdés, hogy vajon mi is lesz visszavonhatatlan. Megy a kultúrharc Magyarországon, de a harc semmiféle új kulturális értéket nem látszik…..
Mi is áll valójában az idei Eurovíziós Dalfesztivál mögött? Téves a homoklobbival vagy a nyertes személyével foglalkozni. Itt valójában nem a homoklobbi vagy az osztrák szörnyeteg a gond. Mindenki védi saját magát és saját maga érdekeit. Ezzel semmi gond. Viszont a társadalom…..
Rauschenberger Péter levele abból az alkalomból, hogy nagyböjt van, és mindjárt választunk. Fotó: Wikimedia Commoms/ idézet Márk titkos evangéliumából Irgalmas Alexandria Theodornak irott levelében Kedves keresztény testvérek! Sok dolog történt ebben a kormányzati ciklusban,…..
Sola Scriptura 2014.04.03 20:37:50
Azon túl, hogy a főbb megállapításokkal egyetértek, két nem lényegtelen kérdésben mégis vitatkoznék némelyest.

Az egyik az ún. "egyházi elitgimnáziumok" ügye. Az én gyermekem ilyenbe jár, és a tapasztalatom inkább az, hogy nem az "elit"-sége miatt tűnik ki ez az iskola a többi közül, hanem a keresztyén tanítás konzekvens alkalmazása és a valóban hívő közeg miatt. Figyelnek a gyerekekre, a hitbeli növekedésükre is, olyan programok vannak, amik egy állami intézményben elképzelhetetlenek lennének: napi áhitatok, imádsággal kezdett és befejezett napok, csendesnapok, iskolai istentiszteletek. Ha ezt egy állami iskola megadná és ilyen szellemben, akkor boldogan iratnám be oda is a gyerekemet. És végignézve az osztálytársain valóban vannak közöttük anyagilag jobban elengedettek, de ugyanúgy nagyon szegény gyermekek is, akik ugyanezért járnak ide: jó Krisztushoz tartozni az iskolában is. Ne ítéljük el ezért azonnal ezeket az iskolákat!

A másik az oktatásban a szegregáció. Előrebocsátom, nem vagyok pedagógus, de elég nehezen tudnám elképzelni, hogy egy cigány gyerekcsoportnak pont ugyanolyan hittanórát tartanék, mint egy "fehér" csoportnak. Egyszerűen azért, mert más a kulturális hátterük, másra fogékonyak, mással lehet őket motiválni. Ha Pál az erőtlenekért erőtlen lett hogy megnyerje őket Krisztusnak, ha a görögöknek göröggé lett ugyanezért, akkor legyünk inkább mi is cigánnyá, hogy megneyerjük őket Krisztusnak, mintsem hogy belekényszerítsük őket egy számukra idegen - ámde integrált - rendszerbe. Ebből a szempontból én inkább szegregáció-párti volnék.
Egy olvasónk levélben hívta fel a figyelmünket, hogy Pócs János fideszes országgyűlési képviselőjelölt még a karácsonyi ünnepet is politikai célokra használja fel: Szenteste a jászdózsai templomban a miséző pap bejelentette, hogy mindenki kap karácsonyi ajándékot, majd a mise…..
Sola Scriptura 2013.12.27 14:03:49
@Benjamin2: Ahhoz képest, hogy a Jászságban mindenki tudja róla, hogy hívő keresztény, a honlapján semmit nem olvasok Jézus Krisztusról. Ezek szerint mégiscsak elrejthető volna a hegyen épült város?
Valami rossz viccnek gondoltam, mikor olvastam a HVG-n a Református Szeretetszolgálat közleményét, miszerint „Felejthetetlen estét” szerveznek hátrányos helyzetű gyerekeknek Balog Zoltánnal és „más közéleti személyiségekkel”, sajtónyilvánosan egy budapesti…..
Rémálom a zöldhatóságnál XI. Megvan a politikai körökig is elérő nyelvvizsgabotrány első áldozata: az adatnyilvánosságért és az átlátható kormányzati működésért vívott harcban eltűnt Tolnainé Szatmári Katalinnak, az OKTVF főigazgatójának a nyelvvizsgája - legalább…..
Együtt. PS: „Omoljon össze az MSZP az október 3-i önkormányzati választásokat követően – fejezte ki óhaját Jávor Benedek, az LMP főpolgármester-jelöltje.” PS2: „»Bocsánat, kifelejtettem« - ezzel magyarázta újságírói kérdésre válaszolva Mesterházy Attila, hogy…..
Ateista blogon vagyunk, politikának itt helye nincs, csak akkor, és csak olyan mértékben, ahogy az az ateizmust, vallást érinti, és a szekularizmus témája az. Gyurcsány és a Demokratikus Koalícióról ezért csak és kizárólag ilyen szempontból fogok írni. Ebben segít engem egy…..
Sola Scriptura 2013.10.20 14:55:55
@mahet: gondolom, ezt alá tudnád támasztani némi statisztikai adattal is.
Manapság egyre divatosabbá válik az a téves nézet, hogy a buzik is emberek, és hogy őket is édesanya szülte. Egyre több meleg bújik elő, vonul fel, aztán még nekik áll feljebb, ha a normális emberek nyíltan lerohadtbuzizzák, ratyizzák vagy köcsögözik őket. Lassan már meg sem lehet rugdosni a buzikat…..
Sola Scriptura 2013.10.07 08:14:43
@kaleidoscope: Nos, nem csodálom, ha a Szentírást félreérted, hisz azt is félreértetted, amit írtam. Ugyanis nem a melegekről írtam, mint olyanokról, akinek nem kell Krisztus kegyelme, hanem azokról, akik a Szentírásban saját bűntelenségüket keresik és arra keresnek benne igazoló textusokat, holott a Biblia egésze arról szól, hogy minden ember bűnös, és Isten egyedül az igaz. A Tízparancsolat a legfájóbb, ugyanakkor legtisztább tükör is: ilyen vagyok, én ember, lopok, paráználkodok, hazudok, nem tisztelem sem Istent, sem a szüleimet.

A dolog "érdekessége" mindössze annyi, hogy míg az alkoholisták, a tolvajok nem keresnek a Szentírásban olyan textusokat, miszerint a mértéktelen ivászat vagy a lopás ne volna bűn, te ezt a melegek nevében megteszed. Ráadásul fentebb arra hivatkoztál, hogy X és Y ezt milyen jól elfogadja. Nos, az ember nemcsak elfogadja hanem cselekszi is a bűnt, ebben nincs semmi újdonság. Az a kérdés, Isten elfogadja-e. Hogy saját magunk igazolására tett próbálkozásaink visznek-e minket közelebb Istenhez, vagy a bűnösségünk beismerése, megvallása és az Ő kegyelmében való reménység.
Sola Scriptura 2013.10.07 19:49:13
@kaleidoscope: Isten törvénye szerint márpedig mindegyik bűn. De ha szerinted nem az, felőlem aztán mentegetheted magad, de sose feledd: Krisztus a bűnösökért jött. Nem azokért, akik bűntelennek gondolják magukat mondvacsinált indokok alapján.
Sola Scriptura 2013.10.08 08:12:36
@kaleidoscope: Aha. Tehát neked Isten igéje "morálteológiai tanítás, amelyeket a heteronormatív társadalmak nyomásának engedve belemagyaráztak az isteni kinyilatkoztatásba". Merthogy én Isten igéjéről beszéltem, ami ismert helyeken többször is szól, meglehetősen explicit módon a homoszexuális aktusról.

Gondolhatod éppen így, csak akkor abszolúte nem értem, miért hivatkozol bármiféle kereszténységre. Akkor hívd magad humanistának vagy homonistának, vagy bárminek, csak ne kereszténynek.
A csodálatos tehetségű Edvin Marton úgy próbál nagy felhajtást keríteni legújabb koncertje körül, hogy állítása, és a plakátok szerint nem máson fog hegedülni, mint egy valódi ritkaságon, egy 3 millió dollár értékű Stradivari hegedűn. A Bors azonban mai számában azt…..
A közoktatási törvény módosításai ismertek voltak eddig is - a gyakorlatban azonban sok százezer iskolás és szüleik most, az új iskolaév kezdetével ismerkednek meg a friss rendelkezésekkel. Nem fogok a törvény által előírt változások mindegyikével foglalkozni, kizárólag a 16…..
Jakab Attila vendégbejegyzése „Sajnos Magyarországon az a helyzet, hogy frázisokkal mindennél többet lehet elérni” (Klebelsberg Kunó, Pesti Napló, 1928. szept. 4–5. old.). Ezt ma Orbán Viktor tudja a legjobban. Nem véletlen, hogy a „nemzeti” mellett a „keresztény” a…..
Sola Scriptura 2013.06.24 00:07:14
@FILTOL: Sajnos teljesen igaza van. Ezt keresztyénként mondom. Nekünk, hívőknek ez a kereszt jutott: az egyik politikai oldal ellenségként tekint ránk, a másik pedig a nevünkben képmutatóskodik és keresztyén mázzal önti le nyers hatalmi és anyagi céljait.
Sola Scriptura 2013.06.24 22:19:18
@Könnyen elkaptuk, uram!: Nos, melyikükről gondolod, hogy nem volt zsidó?
Két vélemény fogalmazódott meg a http://hafr.blog.hu/2013/06/08/a_keresztenyseg_kudarca c. posztom alapján  a http://reposzt.hu oldalon. Szerzőik Köntös László és Bogárdi Szabó István. 1. Tisztelt Köntös László! Sajnos képtelen voltam bejelentkezni a reposzt.hu-ra ezért…..
Sola Scriptura 2013.06.16 21:56:11
@élveteg: Az, hogy mi beolttattunk ebbe az olajfába mint vad olajfaágak, korántsem jelenti azt, hogy a többi ággal szemben dicsekedhetnénk. A misszió ugyanúgy szól a zsidók felé, mint a nemzsidók felé. Márpedig párbeszéd nélkül misszió sincs.

PS: a keresztyének hite szerint Jézus nem az egész emberiségnek hozta el a megváltást, hanem annak, aki hisz őbenne. Persze az egész emberiségnek megjelent ez a kegyelem, ez tény, de nem mindenki él vele.
Az az egy biztos, hogy nem az Isten tehet róla.   ... meg vagy gyõzõdve arról is, hogy te a vakok vezetõje vagy, meg a sötétben járók világossága, az oktalanok nevelõje, és a kiskorúak tanítója, mivel tied a törvényben az ismeret és az igazság teljessége: ha tehát mást…..
Sola Scriptura 2013.04.02 08:19:44
@panelburzsuj: az Úr legyen irgalmas hozzánk. Annyiszor bizonyítottuk már, hogy méltatlanok vagyunk a szeretetére, és mégis, minden alkalommal újból biztosít bennünket arról, hogy Ő örökké hű marad az egyházához.
Sola Scriptura 2013.04.02 19:27:23
Lépten-nyomon tapasztalni, hogy a jelenlegi kormánypártok igen sok rajongója egyfajta isteni uralomként fogja fel a Fidesz regnálását. Beérett sok év következetes kommunikációja, ezek az emberek azt hiszik, hogy Orbán Viktor maga a Messiás, aki kiszabadította népét az ördögnek…..
Sola Scriptura 2012.06.05 08:25:43
@everyday_normalguy:
Először is: nem arra gondolok, hogy ennek mindenképp szervezett formában kell megjelennie. A keresztyén politika az én szememben nem egy párt vagy egy csoport, hanem egy "attitűd", ami megjelenhet a politikai paletta bármelyik oldalán. És ebből kifolyólag a konkrét kérdésedre a konkrét válaszok:
1.) Mi az hogy, nagyon is! :)) Csak nem különálló politikai individuumként, hanem bizonyos - keresztyén - politikusok attitűdjeként.
2.) Kicsit más síkon mozgunk. A politika - profán értelemben - nem tesz mást, mint a népszerűségi mutatók szélkakasként forgó diagramjainak hatására maga is szélkakasként megy a népakarat után, hogy kiszolgálja azt. Amit itt keresztyén politikaként leírtam, az nem teheti ezt meg, mert a gondolkodásában az egy fix pont nem a népszerűség, hanem Krisztus akarata. Ebből kifolyólag a keresztyén politika profán értelemben véve egy önellentmondás, ha az szervezett keretek között jelenik meg. Épp ezért fontos, hogy ez egy attitűd, nem pedig egy párt. Már Luther is leírta, hogy az állam vezetésében nem lehet cél Isten országának földi megvalósítása, de ha a vezetésben ilyen hitű keresztyének vannak, az az államnak csak áldást hozhat.
3.) Kérdés, hogy mik ezek a politikai/társadalmi célok. Mert ezek valószínűleg egész mások a te számodra, mint az én számomra. Az utóbbi évszázad számomra ugyanis leginkább azt bizonyította, hogy a demokrácia mint államforma az emberekből a legrosszabbat hozza ki: az állampolgárokból a földi lét bálványozását, a hamis ígéreteknek való folyamatos felülést, a politikusokból pedig még ezen felül a folyamatos hazugságot és ámítást is. Vagyis letettem arról, hogy a demokráciát mint értéket tekintsem. Ez egy olyan államforma, aminél Churchill szerint nem találtunk még ki jobbat, de aminél akár egy alkotmányos monarchia is jobb lehet, ha azt olyan emberek irányítják és olyan ellenőrzési mechanizmusok vannak beleépítve. A szekularizmus pedig a felvilágosodás terméke, előtte az ember sok ezer évig el sem tudta képzelni, hogy élhet Isten nélkül. Azóta pedig - és ezt még nem hívő pszichológusok is elismerik - az ember elveszítette az életéből azt a fix pontot (Istent), ami megnyugvást és vezetést adhatott neki minden időben. Egy vezetésre szoruló lény - vezető nélkül. Sőt: önmaga vezetésének hamis látsztával. Ezt hozta a felvilágosodás és vele a szekularizmus. Én ehhez képest mást szeretnék látni: Isten vezetését. Tudod, aminek a gyümölcseit itt fel is soroltam. Mert ha az ember önmagát vezeti, abból - és ezt már több évezred tapasztalata bizonyítja - csak pusztulás lesz.
Sola Scriptura 2013.04.02 19:21:29
@zellerlevél: Lehet. Ilyen szempontból én is Isten kegyelmében vagyok, a gyülekezetünkben épp most vetődött fel hogy lassan nem férünk el a templomban, valahogy bővíteni kellene. De elvetődtem már szolgálni számos olyan templomba, ahol az embernek ha a mellette ülőt meg akarta szólítani, át kellett kiabálnia az egész templomot :(

Tolna-Baranya például jórészt ilyen hely, mégha az utóbbi időben fiatal református elkipásztorok nagy erővel és töretlen hittel kezdenek is változtatni ezen...
Sólyom László már leírta, mi a probléma a negyedik alkotmánymódosítással a hatalommegosztás, a fékek és ellensúlyok meglétének szempontjából – Török Gábor pedig ennek mentén kitért arra, miféle visszaélésekkel járhat később is az, ha egy kétharmados többség esetleg…..
Sola Scriptura 2013.03.12 23:30:04
@bbjnick: Viták azok ma is folynak, mind az ószövetségi, mind az újszövetségi kánonról. Csakhogy az ószövetségi kánon Kr. u. 70-80 óta nem változik (kizárólag abban vannak viták, hogy a több könyvet tartalmazó alexandriai, vagy az autentikusabb zsidó palesztinai kánont tekintsék kánonnak), az újszövetségi kánon még a IV. századig alakul (még ha a magja már a II. sz. közepén több egyházatya által is leírásra kerül).

Nem az a lényeg a kánon kialakulása szempontjából, hogy meddig vannak róla viták, mert viták mindig is lesznek (a legújabbak pl. épp az újszövetségi kánont érintik - Júdás evangéliuma pl.), hanem hogy mióta változatlan az a kánon. És az ószövetségi bizony vagy 300 évvel korábban lett változatlan, azaz lezárt. Két, eltérő hagyományra épülő ószövetségi kánon van, és ezen temészetesen mindig is lesznek viták, de mindkettő változatlan már vagy 1930 éve, az alexandriai pedig jóval régebb óta.
Sola Scriptura 2013.03.12 23:33:26
@bbjnick: arról nem is beszélve, hogy a zsidó kánonhoz a keresztényeknek eleve vajmi kevés közük volt, egyszerűen csak átvették. azt Nem kanonizáltak azon semmit, azt a zsidók megtették már korábban. A mai héber biblia ugyanazt a kánont tartalmazza mint a keresztyén Ószövetség, csak a könyvek sorrendje más.
Vajon elegendő és elég hatásos-e úgy fellépni a náci eszméket hangoztató személyek és mozgalmak ellen, hogy szóban elítéljük őket, és tiltakozó nagygyűléseket szervezünk? Mindez szükséges, azonban messze nem elégséges a megzabolázásukra. A szónoklatok és tüntetések…..
Sola Scriptura 2013.01.05 20:58:08
@negondolkozz!majdénmegmondom!: ugyan nem annyira lényeges kérdés a poszt tartalmát tekintve, de milyen állatokat is áldoznak a zsidók?
Sola Scriptura 2013.02.11 19:36:55
@negondolkozz!majdénmegmondom!: mekkora kár, hogy amit belinkeltél - a kapparot szertartás - NEM áldozati szertartás (persze közkeletű tévedésként sokan annak tekintik, holott i.sz. 70 óta, azaz a Templom Vespasianus általi lerombolása óta a zsidóságban nincs mózesi értelemben vett áldozati szertartás, hiszen ha nincs Templom, nincs áldozat sem).
Sola Scriptura 2013.02.23 13:53:21
@negondolkozz!majdénmegmondom!: Egyáltalán nem szokásos, néhány szekta csinálja csupán. Amúgy meg semmivel sem esztelenebb, mint bármely - "nemzsidó" - falusi csirkevágás. De az alapállításod miszerint állatokat áldoznak - ettől függetlenül aljas és hazug hangulatkeltés.
Érdekes helyzet áll elő XVI. Benedek pápa lemondásával, ugyanis nincs szóba jöhető precedens pápai lemondásra – a középkor már odébb van. Nézzük, mi következik február 28. után, s vegyük sorra, milyen liberális álmok megvalósulása marad majd el szokás szerint, akárki…..
Sola Scriptura 2013.02.12 23:27:20
Sola Scriptura 2013.02.12 23:36:46
@bretman: ha az egyház válás ügyben változtatni fog, szembe megy Krisztus világos akaratával. Nem fog.
Ha női papság ügyében változtatni fog, akkor is szembe megy Istennek a Szentírásban megfogalmazott akaratával (1Kor, 1Tim - teremtési rendből levezetve, tehát nemcsak az adott gyülekezetre vonatkozóan). Remélem, ezt sem fogja tenni.
A cölibátus más kérdés - elsősorban egyházfegyelmi, bár teológiai vonatkozásokkal is. Ebben akár változtathatna is, de nem fog.

Szerintem nagyobb kérdés a pünkösdi-karizmatikus felekezetekhez, illetve általában a protestantizmushoz való viszonya (ebben Ratzinger erősen tridenti álláspontot vallott), illetve néhány skolasztika óta megcsontosodott tanításhoz való viszonya (pl. iustitia Dei), amelyekben Ratuinger meglehetősen bátor lépéseket tett. Nagy baj lenne, ha a világi megítélés többet nyomna a latban, mint a jelöltnek a keresztyén tanítás bizonyos sarkallatos problémáihoz való viszonya.
Sola Scriptura 2013.02.13 06:43:07
@takács bálint: először is: egyáltalán nem mindegy, mi van abban a levélben. a Szentírás Isten kijelentése, és ha abban ennyire explicit rendelkezések vannak arról, hogy a nők ne tanítsanak, akkor a nők ne tanítsanak. Ez nem is lehetne vitás kérdés.

Másodszor: az, hogy Isten Máriát különleges kegyelemben részesítette, nincs összefüggésben a női papsággal. Máriáról sem olvassuk sehol a Szentírásban, hogy férfiakat tanított volna, főként nem a hit dolgaira. Az a különleges kegyelem, amiben őt Isten részesítette, nem erről szólt, hanem a leglasszikusabb női szerepről, a Megváltó megszüléséről.

Harmadszor: protestáns lévén nem gondolom úgy, hogy a Biblia egyházi értelmezése vitathatatlan, azt azonban nagyon is úgy gondolom, hogy a Szentírás explicit kijelentései - nyilván tota scriptura értelmezve - vitathatatlanok.
Derült égből villámcsapás... senki sem számított arra, hogy XVI. Benedek pápa ma bejelenti, hogy február 28-án lemond a pápai trónról. A Szentatya rendkívül idősen, 78 évesen vált pápává még 2005-ben, így élemedett kora és ezzel együtt megromló egészsége miatt hagyja ott…..
Sola Scriptura 2013.02.11 19:18:24
@Katekéta: talán csak az a probléma, hogy alapvető dogmatikai fogalmainkban (pl. hogy mi is az a jóslás) különbözünk. Mert mintha te azt gondolnád, hogy minden, ami a jövőre vonatkozik, az jóslás. A mi dogmatikánk pedig meglehetősen élesen elválasztja a kettőt, és a szándék felől közelít (ebből a szempontból a profécia per definitionem nem lehet jóslás. Még véletlenül sem).
Sola Scriptura 2013.02.11 19:52:42
@Бабаяга: Ezt gyanítottam én is, de nem lévén a katolikus dogmatika ismerője, nem akartam kimondani...
Sola Scriptura 2013.02.11 19:57:46
@Martian: Az, hogy a Biblia igazolja az Egyházat, vagy fordítva, az bizony 2000 éves teológiai kérdés. Maradjunk annyiban, hogy mivel egyazon Szentléleknek köszönhető mind a szent iratok kánonba foglalása, mind az Egyház léte, kölcsönösen igazolják egymást.

Az, hogy a katolikus és a protestáns kánon bizonyos könyvek tekintetében eltér, nem jelenti azt, hogy a Biblia más lenne. A katolikusok sem szoktak deuterokanonikus könyvekből szentleckét olvasni és a protestánsok sem gondolják, hogy ezek Istentől elszakadt könyvek lennének. Elég komoly irodalma van ennek is, de talán most megelégedhetünk annyiban, hogy a különbség a palesztinai zsidó kánon és az alexandriai zsidó diaszpóra szent iratai közötti különbségből adódik.