Regisztráció Blogot indítok
Adatok
György Gábor

81 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A bejegyzés korábbi részében áttekintettük azokat a fejlett analitikus és gépi tanuláson alapuló módszereket, amelyek a rendelkezésünkre állnak ha "adatalapú" bevétel előrejelzést szeretnénk készíteni. Most egy konkrét,  5 éves értékesítési adatsort felhasználva bemutatjuk, hogy az egyes módszerek…..
A cégértékelésre vonatkozó igény legtöbbször cégvásárlás esetén merül fel, de számos olyan egyéb szituáció lehet - például befektető bevonása, menedzsment javadalmazás, öröklés, külső igények - amikor szükséges egy cég értékét meghatározni. Az, hogy ennek milyen módszerrel érdemes nekifutni több…..
A mai üzleti környezetben az értékesítésre ható tényezők folyamatosan változnak, a fogyasztói szokások gyorsabban átalakulhatnak, mint korábban. Így sokszor a hosszabb távú bevétel előrejelzési modellek hamar érvényüket veszíthetik vagy legalábbis gyakrabban felülvizsgálatra szorulnak. Szerencsére…..
Sok cég életében eljöhet az a fázis, amikor az organikus növekedési potenciál korlátozott, ezért további növekedés cégvásárlással érhető el. Egy korábbi bejegyzésünkben sorra vettük azokat potenciális M&A motivációkat, amelyek egy cégvásárlási szándékhoz vezethetnek. Már abban a bejegyzésben is…..
A következő üzleti év előtt célszerű már az ősz folyamán elkezdeni az pénzügyi tervezést, de legalábbis az arra való felkészülést. A bejegyzés első részében az üzleti tervezés kiemelt pénzügyi elemeit foglaltuk össze és már adtunk egy rövid betekintést a jelen, második rész…..
A 2019-es évből még közel a harmada hátravan és sok cég számára üzletileg kifejezetten mozgalmas hónapok jönnek, de érdemes már idejében elkezdeni felkészülést a 2020-as évre. Pénzügyi szempontból ennek a felkészülésnek az egyik legfontosabb eleme a következő évi üzleti célok meghatározása és ezeket…..
Az alábbi kérdőívvel a hazai vállalkozások (pénzügyi) controlling aktivitását, vezetői riporting során alkalmazott gyakorlatát szeretnénk felmérni. Többek között megvizsgáljuk, hogy milyen controlling funkciókat használnak, melyek a lefedett riporting területek, milyen célokkal és rendszerességgel…..
Ahogy minden más területen, úgy a marketingben is egyre meghatározóbb szerepet töltenek be a mesterséges intelligencia, gépi tanulás és az adattudományokra, fejlett analitikus módszerekre épülő technológiák. A digitális marketing már évtizedek óta megjelent és többek között ezeket a digitális…..
A controlling rendszer - illetve annak részét képező vezetői riporting - kialakítása jellemzően több lépcsőben történik. Az alábbiakban összefoglaljuk azt a 4+1 fő lépést, amely szükséges egy átgondolt és jól működő rendszer kialakításához. * az egyes fázisok %-os értékei a projekten belüli…..
A vállalkozások tulajdonosainak célja - a profittermelés és osztalék realizálása mellett - az adott cég fejlesztése, piaci részesedésének, bevételeinek és végeredményben a cég értékének növelése. Ennek elérése történhet organikusan is, sikeres termékfejlesztéssel és marketinggel, új piacokra történő…..
2019 áprilisban a magyar ötös lottó történetének 3. legnagyobb nyereményét lehet megnyerni, amely a 16. héten már közel 4.2 milliárd forint. Ilyenkor jelentősen megnő az eladott lottószelvények száma, sokan számolnak mit csinálnának a nyereménnyel és vannak, akik "stratégiákat" is alkotnak. A…..
Az integrált vállalatirányítási rendszer, vagyis ERP bevezetése előbb-utóbb elkerülhetetlenné válik minden vállalkozás esetében egy bizonyos méretszint felett. A bevezetés költség és erőforrás igénye hosszabb távon szinte biztosan megtérül, ha jól választ a cég rendszert és körültekintően jár el a…..
Azon szakemberek, akik rendszeresen és nagyobb mennyiségű adattal dolgoznak, jó ha több különböző területre kiterjedő tudással rendelkeznek. Az értékesítési és marketing, vagy egyéb üzleti adatok megértéséhez, illetve az adatokban rejlő üzleti tudás kinyeréséhez nemcsak a statisztikai-matematikai…..
Az adatokra épülő modellek felépítése - kicsit "trendibb" megfogalmazással élve a modell tanítása vagy tréningezése - az 5 fő lépésre bontható, amely lépéseket akár többször is meg kell ismételni:   Fontos azt is látni, hogy ezek a lépések még csak modell tanítására vonatkoznak, miközben egy…..
A jelen bejegyzésben egy konkrét, valós példán keresztül mutatjuk be, hogy az adatokon alapuló megközelítés és a fejlett analitikus módszerek (data analytics) miként használhatók a vállalati pénzügyekben a várható költségek előrejelzésére és akár a költségek csökkentésére is.  A közelmúltban az…..
A sorozat korábbi bejegyzéseiben áttekintést adtunk a tanuló algoritmusokról, illetve azok pénzügyi hasznosításának lehetőségeiről. Először egy csődvalószínűség modellezési példán keresztül vizsgáltuk "gradient descent" (vagy gradiens) módszer és a genetikus algoritmusok működését. Az előző részben…..
A vezetői riportok célja az üzleti-pénzügyi teljesítmények folyamatos felügyelete, a menedzsment informálása és beavatkozás lehetőségének megteremtése. Mivel minden pénzügyi riport annyira jó, amennyire az annak alapját képező adatok minősége, ezért egy jól működő…..
A vállalati controlling egyik alapvető feladata az üzleti teljesítmény mérése és megfelelő formában történő prezentálása az érintett döntéshozók és a tulajdonosok számára. Ehhez nyilvánvalóan szükséges, hogy a riportok átlátható, informatív formában készüljenek és naprakészek legyenek. Valamint…..
A bejegyzés első részében betekintettünk a tanuló algoritmusok világába és egy egyszerűbb példán keresztül vizsgáltuk, hogy az ún. "gradient descent" (vagy gradiens) módszer, hogyan alkalmazható egy logisztikus regressziós probléma, a csődvalószínűség modellezése során.  A példában szereplő…..
A korábbi kapcsolódó bejegyzésben áttekintettük a vállalti controlling rendszer fő építő kockáit és számba vettük a jól elkülöníthető, különböző fókuszú controlling tevékenységeket. A 4 fő építőeleme egyikét a szervezeti és felelősségi kérdések jelentik, amit a jelen bejegyzésben fogunk…..
A gépi tanulás, a tanuló algoritmusok és a mesterséges intelligencia a pénzügyi területen is a mindennapok részévé válik. Ráadásul mivel számos, hosszú távra visszanyuló adat áll rendelkezésre, így a pénzügyekben kifejezetten jól alkalmazható az adatokon alapuló tanulás. Korábban több bejegyzésben…..
A közép és kisvállalatok esetében sokszor jut el a tulajdonos arra a pontra, amikor kiszállna a cégéből. A kiszállásnak („exit”) sok oka lehet a „kiégéstől” és örökösödési problémáktól kezdve, a növekedési és finanszírozási kérdéseken át a speciális, egyedi motivációig (ezekről az okokról itt írtunk…..
A cégfelvásárlás motivációja sok esetben a szinergiák realizálása, amelyek többek között a mérethatékonyságból vagy egyéb tényezőkből fakadó költségcsökkentési lehetőségeken alapul. A bejegyzés első részében megnéztük, hogy milyen feladatok kapcsolódnak az integrációhoz. Ugyanakkor a tranzakcióhoz…..
A cégfelvásárlás motivációja sok esetben a szinergiák realizálása, amelyek többek között a mérethatékonyságból vagy egyéb tényezőkből fakadó költségcsökkentési lehetőségeken alapul. A bejegyzés első részében megnéztük, hogy milyen feladatok kapcsolódnak az…..
Egy cégvásárlás lezárása alatt általában a szerződés megkötését, valamint az abból származó jogi és pénzügyi kötelmek teljesítését szokták érteni. Bár már ez a zárási folyamat is komplex és elhúzódó lehet, de valójában ez csak a kezdete annak a hosszabb ún. integrációs folyamatnak, ami egy sikeres…..