Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Xinaf

1120 bejegyzést írt és 1343 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bevallom, én a Kalandhorizont bejelentéséig még csak nem is hallottam a Kígyókardról (eredeti cím Swords of the Serpentine). Mostanában annyi szerepjáték honosítást jelentettek be a különböző kiadók, hogy kicsit talán el is vesztem a rengeteg játék között, a lelkesedésem pedig biztosan alábbhagyott.…..
Az AVU emberei kooperáltak egyet a Tuannal, és elhozták nekünk magyar nyelven az UnderWorld szerepjátékot, avagy magyarul az AlVilágot. Ezt nagyon köszönöm nekik, mert sikerült egy nem túl nagy, de mégis kicsit fájó űrt betölteni az rpg álmaimban. Hogy ennek a szerepjátékos életemre gyakorolt…..
Xinaf 2024.02.01 11:17:55
@Barnabas Birkas: azt tudom, de nem tudtam megállni, írtam egyet :) kiváncsi leszek a tiétekre :)
Senki sem kérdezte. Senki sem akarta tudni. Senki sem kért rá. Ennek ellenére én most közzé teszek 15 db nem különösebben érdekes, de valós tényt magamról, szerepjátékos témában.  1. A kedvenc kockáim a d20 és a d10. Az előbbi azért, mert rücskös (valamiért a kristályokba és ásványokba is szeretem…..
A blog szempontjából eseménytelen év volt (így mondjuk szépen, hogy alig írtam valamit is), de szerepjáték fronton nagyon aktívan telt. Jövőre mindenképpen szeretnék többet írni, a dolgon az sem segít, hogy rengeteg projecten dolgozom. Általánosságban megfigyelhető, hogy ahogy egyre többet játszok,…..
Xinaf 2024.01.02 18:49:49
@Marcus6: NAGYON mások a tapasztalataim. A harcok pont izgalmasak szerintem, a gond az, hogy Guldren kiszabadításáig érdekel bárkit is a sztori, az embernek egyszerűen nincs kedve tovább folytatni. Legalábbis nálunk két csapattal is pontosan ez történt. Addig vittük a sztorit, utána minden másra több kedvünk volt.

Thundertree pedig messze a kedvenc helyszínem, szóval ezt nagyon másként látjuk.
Xinaf 2024.01.03 16:25:27
@Marcus6: Nekem az volt a fő bajom Gundrennel, hogy az előre generált karakterek között lévő rokoni szál miatt a játékosaim a side qiuestek kiagyásával mindenképpen minél előbb akarták megmenteni, és hát megtudni a helyét nem nagy kaland... és kicsi szintjük hozzá.

Tundertree: ezt konkrétan átbeszéltük hármasban a Kockák és Sárkányokon, nem mennék bele most hosszabban. :) Tömören: az legalább egy markánsan izgalmas helyszín. :)

www.youtube.com/watch?v=TXCdxUEOS-E&t=8867s&ab_channel=Kock%C3%A1k%C3%A9sS%C3%A1rk%C3%A1nyok

Harcok: D&D specifikus megoldásom nincsen sajnos. Én minden harcot narrációval dobok fel. Külön kiemelve, hogy a HP nem életpont, azaz egy sebzés akár izgalmas pengeváltás is lehet :) Erről Kildarnak van két nagyon jó videója, de lehet fogok írni róla bejegyzést.

www.youtube.com/watch?v=rhT5G9ljKys&ab_channel=Kildar

www.youtube.com/watch?v=_dr6-7GYGYo&ab_channel=Kildar

Remélem segítettem, nekem segítettek :)
Napjainkban eljutottunk odáig, hogy sok szerepjátékos nevel gyereket. Felnőttünk, na! Érezhető igény jelentkezett arra, hogy a szülők bevezessék szeretett hobbinkba a gyerekeiket. Nem is egy (egyébként aranyos) történetet hallottam/olvastam a 10 év körüli gyerek első önálló one shot kalandjáról,…..
A MAGUS megkerülhetetlen jelenség a magyar szerepjátékos életben. Írtam már róla sok helyen, pl. itt. A mai napig az egyik legnépszerűbb szerepjáték rendszer itthon, és az ETK újrakiadása valószínűleg nagyot lendít majd rajta (miközben alapból nagyon aktív közösség van mögötte).. Viszont 30…..
A "politikai korrektség", avagy PC az a jelenség/mozgalom, amivel senki sincs kibékülve. Az egyik oldal sokalja, a másik oldal pedig még kevesli. A politikai korrektség jelen állásával senki sem elégedett. Nem ezen a blogon fogom eldönteni, hogy túl kevés vagy túl sok a színesbőrű és/vagy LMBTQ…..
A mai napon, pontosan 15 évvel az első kiadás megjelenését követően megérkezett a Kard és Mágia 2. kiadása! Ahol fogékonyak erre a hírre az emberek, ott már órákkal ezelőtt végigsöpört (a napok óta tartó hangolódás posztok után :) ), így én arra gondoltam, hogy ennek az írásnak adok egy nagy…..
Ha valaki annyi éve mesél, mint én, elkerülhetetlenül kialakulnak benne bizonyos mesélői szokások. Ezek egyike nálam az, hogy kihasználva, hogy viszonylag sok rendszert ismerek, ezekből ellopom kölcsön veszem ami tetszik, és ha lehet, beépítem más játékaimba. Persze közel sem mindent lehet…..
A Delta Vision bejelentései közül az első körben is a Paleomythic érdekelt a legjobban. Igen, a FAGE-nél is jobban. Ennek az oka az volt, hogy öcsémmel nagyon régóta gondolkodtunk valamilyen ősemberes settingben, mivel mindketten rajongói vagyunk Jean M. Auel: A Barlangi Medve népe című könyvének…..
Az idei szerepjátékos évbe úgy mentem bele, hogy biztosan tudtam, hogy jön a Kard és Mágia 2. kiadása, ezen kívül valahol lebegett még egy-két játék a távoli "egyszer talán megjenik" képernyőmön. Reménykedve vártam a Cyberpunk Red-et, érdekelt a Heimurinn rebootja, amiről közvetlenül Nocturnától…..
//Ezt a bejegyzést tavaly szilveszterkor megígértem, de most végre lett is rá indittatásom a megírására.// Vallomás: nem vagyok oldschool mesélő. Oké, ez annyira azért nem volt nagy coming out. Nézzük meg először is, mi az a bizonyos "olschool" a szerepjátékokban?  Nagyon tömören, oldschoolnak…..
Volt már olyan veletek, hogy NAGYON vártatok valamit, és szinte féltetek attól, hogy megtörténik, mert mekkora pofon lesz, ha mégsem olyan jó, mint hittétek? Nos, nálam ez volt a Cyberpunk Red.  Már komolyan izgultam, hogy a magyar nyelvű D&D sorsára jut, mivel több, mint egy évet csúszott.…..
Egy lelkes wannabe pszichológussal folytattam eszmecserét az egyik szerepjátékos csoportba, (egy izgalmas utazáson vettem részt, ami onnan indult, hogy szerintem a bugbear esetében a bagabú jobb fordítás, mint a bogármedve oda jutottunk, hogy kritikátlanul és az objektivitáson túl védem az 5E…..
Nem, nem hagytam abba. Rengeteg gondolatom lenne, amit érdemes volna kifejtenem, deee... ... ... a fontos dolog mindig a DE után jön. ...de kb. gúzsba köt, hogy nem jön a Cyberpunk Red. Minden együttérzésem a Tuan kiadóé, de lassan bekattanok. Ha végre a kezembe veszem, biztos feloldódik a…..
 //Ez volt az utolsó előtti lejátszott ülésünk. Legalábbis egyelőre. Következzen Vanak/Inyene játékosának beszámolója!// Az előző meglepetésekkel teli megbízás után Dr. Voras a megérdemelt pihenését töltötte a kártyaasztal mellett, amikor csatlakozott hozzá Fritz (a gyűjtő), és egy új megbízást…..
Sziasztok kedves olvasók (akik még felnéznek néha). Eltűntem, mert egyszerűen nem volt energiám leülni bejegyzést írni, bár sok potenciális téma eszembe jutott. De most végre ráleltem egyre, ami talán áttörte az üvegplafont :)  Szóval, most érdektelen, szerepjáték tematikájú tények következnek…..
Xinaf 2023.03.07 16:40:38
@Szekrényszagú néni: huh, hajrá! Amit a Wraithről tudok, az alapján nem egyszerű a kitűzött cél, de ha összejön, az elképesztő élmény lehet.
Ebben a bejegyzésben nem egy konkrét cyberpunk játékot vagy világot kivánok bemutatni (ez utóbbi csak félig igaz, lásd lentebb), hanem kicsit belekóstolok, mit is jelent maga a kiber-punk.  Ugyanis a Cyberpunk nem csak egy szerepjáték címe, de egy műfaj meghatározása is. Több ilyen jellegű…..
Xinaf 2023.01.15 14:58:27
@Énok: Szerintem sokan alapvetően jó fiúk, de ez nagyon próbára lesz téve, és ki tudja, hogy meddig tudsz embernek (jó embernek) megmaradni?
Az ötlet szerintem jó, hangulatos, világba is passzol. Ha én lennék a mesélő, akkor viszont adnék lehetőséget rá, hogy erkölcsileg jó maradj.

Egy példa: megkapjátok a melót, füleljetek le egy rohadékot, aki uzsorakamatot hajt be tisztes, dolgozó családapákon. Tudod, ha nem fizetik ki időben a bandavezért (sokszoros kamattal), akkor törik a láb, megy a gyomros, stb.
Ez olyan küldetés, amit bármely jó fiú bevállalhat, nem?
Oké, de ennek a behajtónak van egy 5 éves kislánya. Nincs senki mása. Ha lesittelitek, a kislány éhenhal, vagy prosti lesz. Ő meg könyörög, hogy csak most hagyjátok futni, még fél év és lesz annyi félretett pénze, hogy elmehessen és új életet, tisztességes életet kezdhessen máshol.
Mit tesz egy jófiú? Elengedi? Akkor fél évig még terrorizál teljesen tisztességes, ártatlan embereket. Lekapcsolod? Akkor a gyereknek vége, a Night City beli árvaházak a bűnözés, a drog és a nyomor melegágyai. Magadhoz veszed a gyereket? Cyberpunk vagy, minden napod lehet az utolsó. És nem is ez az egyetlen ilyen ügyed, szinte minden kalandodban találkozhatsz hasonlóval...

A Cyberpunkban nem tiltja semmilyen szabály, hogy jófiú legyél. De a világ sosem fekete vagy fehér, minden döntés mögött okok és indokok állnak (mint a valóságban). Nehéz úgy jófiúnak maradni, hogy a legtöbb ellenfeled sem egy gépsoron gyártott kiborg, hanem emberek érzésekkel, szerettekkel, vágyakkal. Ez még a legtöbb bandatagra is igaz.

Nos, mit gondolsz cyberpunk, tudsz te lenni a jófiú? :)
Xinaf 2023.01.19 07:22:35
@Énok: Szerintem ezek adják meg a cyberpunk igazi érzését. Pont azért, mert nincs objektíven jó megoldás. A döntéseknek vannak (valakire nézve negatív) következményei, de a döntés hiányának is. Engem ez fogott meg leginkább a cyberpunkban, amellett, hogy szeretem pl. a D&D-t is, ahol nem akarnék szembesülni a megölt goblinok síró gyermekeivel :D
Más játék, más zsáner, más hangulat, más elvárások.
Szóval nem csak ez lehet jó, sőt, ezek nélkül is lehet cyberpunkot játszani, de szerintem sokat veszítünk, ha nem éljük meg ezt a dolgot.
//Ezt a beszámolót Vey játékosa írta meg, a játék hangfelvétele alapján. Rendkívül alapos munka, és nagyon érdekes látni, milyen ha nem az én megfogalmazásom meséli el ezt az élményt. A következő beszámoló szintén játékos pennája általi lesz!// Az előző kaland óta eltelt pár nap, míg a Szarkák…..
Xinaf 2023.01.16 20:54:00
@Lance Toth: Nem genetikai a dolog. :D Gondolj arra, hogy Pegazus Poszeidon gyermeke, azaz unokatesója Heraklésznak... :D Ehhez képest a Trónok harca dedós mese :D
Xinaf 2023.01.17 14:36:31
@Lance Toth: Xinaf blogja a művelődés Mekkája. De legalábbis a mechája.

Amúgy tényleg random, és ez nem csak Poszeidonra jellemző. Az egyiptomi mitológia istenei még sokkal szerteágazóbbak :D
Ki az, aki sosem akart még saját szerepjátékot készíteni? Oké, biztosan sokan vannak így, én mindenesetre nem tartoztam soha közéjük. Van sok félkész és félig se kész vázlatom, vannak komolyabbak és könnyedebbek is. Amit most megosztok veletek, az egy pár óra alatt összeírt, kezdetleges játékocska.…..
Xinaf 2021.09.20 17:49:07
@Lance Toth: Jogos, át is néztem. (Azért a GT még mindig tud, gyanítom, hogy eredetileg nem szerepelt "Mi történik, ha sorsolás lesz?" illetve "Javasolt a d12 használata a felbontáshoz, a nyakkendők a játékosokhoz kerülnek." mondat, de azért nagyjából értettem :D

Azt fenntartom, hogy nincs sok rugalmasabb az enyémnél, de elismerem, hogy a Dielevel még rugalmasabb :)
Xinaf 2023.01.12 13:41:00
@Lance Toth: és 30 év múlva visszamenőleg érvényteleníteni? :D
Xinaf 2023.01.12 20:01:30
@Lance Toth: Lehet, hogy akár egy ceruzát is vehetnénk belőle a végén. Szerintem ideje százezrekért felkérni rá egy jogászt :D
Eltelt egy újabb év, nézzük hát mi történt 2022-ben! 2022 felé kevés elvárásom volt.  Szerettem volna egy Heimurinn kampányt mesélni, de egy egészséges minimum megtartásával, azaz hogy elvárásaim legyenek a játékosaim fel. Ez a dolog megbukott, a játékosaim zöme nem olvasta el az egy oldalnyi…..
Xinaf 2023.01.02 21:36:53
@Lance Toth: Én alapból nem akartam beszerezni, de nagyon kiváncsi voltam rá, és igazából szerintem megérte. Jó eséllyel sosem fogom úgy használni, hogy "akkor most lejátszuk a pregen karakterekkel a kalandot", de van benne egy egész mély világismertető, egy elég jó szabálykivonat, meg baromi szép az egész.
Összességében szerintem jobb, mint a D&D Kezdőkészlete volt. De hogy érdemes-e megvenni? Nekem érdemes volt, mert a cyberpunk mániám kicsit kielégítésre került :)
Rengeteg olyan téma jutott eszembe, aminél eszembe jutott, hogy megérne egy bejegyzést, azonban nincs időm és energiám és kedvem egy teljes értékű bejegyzést szentelni nekik. Úgy döntöttem, hogy összeszedek egy kis csokorra valót, és röviden kifejtem, mit gondoltam az adott témáról. A bérmesélés…..
Xinaf 2022.12.07 22:18:12
@Lance Toth: Jogos, a bot 10 láb :D

D&D: Nekem nem okozott soha gondot komoly karkaterkedést csinálni D&D-ben. :) Valójában teljesen alkalmas rá, Nem lesz persze ez a fókusza, de ez olyan, mint ha azt mondanám, hogy a mikroszkóp vacak, mert nem töri jól a diót :D

A Kések az Éjben hangfelvétel: egymás szabába vágó röhögés, néha nem érteni semmit... ez sajnos nem tud versenyezni az online streamekkel, és a profi hangtechnikával, mint egy Taverna vagy Roll Player. Nem zárom ki, hogy egyszer lesz majd általam vezetett játék közvetítés, de ez nem az. :)
Xinaf 2022.12.09 09:42:28
@Lance Toth: Nyilván egy szociálisabb játékban több mechanika támasztja alá a karakterkedést. Amit ebből ki akartam hozni, hogy nem igaz, hogy a D&D csak buta gyakásról szólna, és végkép nem igaz, hogy az valójában egy szerepjáték elemekkel fűszerezett wargame. Az más kérdés, hogy nagyon kényelmes úgy játszani, de én spec meséltem már 5E-ben komoly drámát, és nem azért, mert elmondhatatlanul sok energiát beleölve "megszereltem" a rendszert :D
A szerepjáték egyik élménye, hogy úgy érezheted, mint ha egy regény hőse lennél. Átélhetsz olyan kalandokat, amiket a szeretet könyveid hősei élnek át. Sokan előbb kezdenek el fantasy könyveket olvasni, mint szerepjátékozni (ezzel én is így voltam), szóval teljesen a blog profiljába vág, ha kicsit…..
Xinaf 2022.12.07 21:55:29
@Rákóczis first foot:
Szia!

Örülök, ha tetszenek az írásaim :) Az Idő kerekét és a Sandmant egy ideje kerülgetem, a Malazákból egy könyvet olvastam, de hosszabbnak találtam, mint amennyire jó.
De mindenképpen köszi a javaslatokat :)
Xinaf 2022.12.07 21:56:00
@Rákóczis first foot: És én természetesen mélyeségesen elítélek mindenféle warezolást, de ha véletlenül megjelenne egy rajongói fordításhoz vezető link a xinaf@citromail.hu e-mail címre, biztosan rosszallóan néznék ;)
A szerepjáték igenis bonyolult hobbi. Ezt lehet tagadni, lehet mondani, hogy vannak egyszerű rendszerek, de egy átlagos szerepjáték szabálykönyvet összevetve egy átlagos társasjáték szabálykönyvvel, az derül ki, hogy míg az egyik 200-300 oldalas, a másik pedig gigászi, ha eléri az 20-30 oldalt,…..
Xinaf 2022.11.23 20:03:53
@Lance Toth: " amelyből sebző is akad néhány" :D
Itt ezen van a hangsúly. :) A Kard és Mágiában is volt, de ezek nem tudtak még sebezni.
Xinaf 2022.11.26 12:56:54
@Lance Toth: mesélj erről. Nem tudtam 3E-s sebző cantripről.
Xinaf 2022.11.29 18:50:23
@Lance Toth: Akkor úgy lettem volna pontos (lehet még javítom), hogy az 5E-ben vezették be a HASZNÁLHATÓ sebző cantrippeket :D

Mentségemre legyen mondva, a 3E-ről annyit tudok, hogy megvolt a három alapkönyv magyarul és a világleírás. A 3.5 teljesen kimaradt.
A sikeres rokonmentés után Inyene elhatározta, hogy ő most továbbáll Doskvolból, mely az ő ízlésének meglehetősen zsúfolt, koszos és büdös volt. A csapat többi tagja azonban barátságosan tájékoztatta, hogy amíg nem segít nekik megtalálni Vanakot, addig az adósuk, szóval ugyan segítsen már. Bár ezzel…..