Regisztráció Blogot indítok
Adatok
folti_

0 bejegyzést írt és 558 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Gépek egykor és ma Megszokhattuk, hogy az egykori Szovjetunióban és a mostani Oroszországban minden jól megszokott nyugati termék egy „kicsit más”, de ők erre nagyon büszkék, hiszen van sajátjuk. A második világháború alatti és utáni szovjet fejlesztésekre a kémkedés és a lopás volt a jellemző. Az…..
folti_ 2017.04.13 10:15:48
@Cirrus: @Nordbright: ZX Spectrumot a szovjetek és később az oroszok klónozták lelkesen (illetve a fél fejlődő világ), ami inkább annak köszönhető hogy a C64-el ellentétben a hardvere egyszerűbb volt az egyszem Z80 processzor a C64 3 különböző processzorával szemben amelyekből legalább a CPU (MOS 6510) COCOM listás is volt jó ideig, illetve 1985 után már eléggé elavultnak is számított.

-----

más: " A dolog szépséghibája, hogy a megbízható ugyanakkor nyílt forráskódú Linux 2.6.33 alapjain készítettek az oroszok saját, Elbrusz nevű operációs rendszert. A cél annyi volt, hogy a saját fejlesztésű hardverek zökkenőmentesen működjenek, és ellássák a speciális feladatokat." -- ez önmagában nem jelenti azt hogy a rendszer rossz, és hogy tele van biztonsági résekkel. Ameddig van mögötte fejlesztőcsapat, aki a hibákat javítja, addig nem kevésbé biztonságos mint az újabb verziók.

A nagy nyugati, és üzleti felhasználásra szánt RedHat Enterprise Linux disztribúció pillanatnyilag elérhető és hivatalosan 2020-ig támogatott 6 -os kiadása 2.6.33-as kernellel jön mind a mai napig, a legújabb 7-es kiadása pedig 3.10.0 -s kernellel. (Az előző verzió az 5-ös nyílt támogatása március 31 -el ért véget, de nagy ügyfelek jó pénzért meg kapnak hozzá támogatást 2020 novemberéig. Az 2.6.18-as kernelt használ.). Ilyen hosszútávú támogatás az ipari és üzleti világban nem ritka.
folti_ 2017.04.13 13:16:44
@Cirrus: dehogy kellett magnó, az igazán mazochisták kézzel gépelték be a basic programokat az "ergonómikus" billentyűzeten ... ;)

Nemcsak a szovjetek klónozták, voltak csehszlovák, román és kelet-német klónok is, nagyjából 1985-től kezdve, amikor már könnyebben lehetett csencselni alkatrészeket nyugatról/elkészültek a szovjet Z80 klónok, illetve a gyártó eléggé csődközelbe került ahhoz, hogy ne nagyon tudjon sok vizet zavarni.
  2010 júniusában a VirusBlokAda IT-biztonság-technikai cég szakemberei egy új számítógépes féreg tanulmányozásába kezdtek. Meglehetősen nagy mérete már az elején szemet szúrt nekik, de mikor elkezdték mélyebben is beleásni magukat a kártevő program kódjába (ami…..
folti_ 2011.11.08 23:30:12
@Papírzsepi: hát amennyire én tudom neméppen ilyesmire álmodták a maceket. Bár mostanában eléggé erősen nyomulnak a vállalati rendszerek között, legalábbis telefonnal és tablettel.
folti_ 2011.11.08 23:41:11
@mercenario: Nem kell olyan jelentőségűeknek lenni a munkájuknak. A manhattan terv az tényleg úttorő volt a maga idejében(ezért is volt drága), de erre Iránnak nincsen szüksége. Az atombomba elvét ismerik és tudjk hogy hogy hogyan működik, csak a készítési technológiát kell kidolgozniuk és szükséges alapanyagokat előállítani vagy megszerezni. Iránt a többiek nem nem hagyják, hanem egyszerűen nem tudnak vele mit csinálni, mert direkt háborút leszámítva semmivel nem lehet perpill megakadályozni az atomprogramjukat. Egy nyílt háború Iránnal meg mindenkinek úgy hiányzik éppen, mint léggömbárusnak a nyílzápor. Illetve akinek nem hiányzik (Izrael) azok meg túl kicsik ahhoz hogy bármit elérjenek.
folti_ 2017.04.06 09:37:36
@endike: Nem, windowst elég sok helyen használnak ipari környezetben, többek között atomprogramban is. Vagy például kórházi gépekben is, így esetleg kerülhetsz Windowsos lélegeztetőgépre is ...

Egyik szektor sem olyan, ahol könnyen le lehet cserélni az ilyen eszközöket hamar, így még sok helyen évtizedekig el fognak ketyegni a mindenféle már nem támogatott verziók is (NT, és főleg XP, amit a Microsoft 2019-ig támogat mostani tervek szerint).
Amint azt minden bizonnyal sokan tudjátok, 48 órával ezelőtt, 2016. december 25-én, vasárnap, karácsony első napján a Szocsiból történő felszállást követő hetedik percben a Fekete-tengerbe zuhant az orosz védelmi minisztérium RA-85572 lajstromszámú, Tu-154B-2 típusú szállító repülőgépe, fedélzetén…..
folti_ 2016.12.27 19:51:15
@proletair: " A terrosristáknak meg úgysem létezik soft meg hard target, csak target." - létezik, csak másképp értelmezik. Soft targetet könnyebb megtámadni ... ;)

"Amúgy az is érdekes, hogy a mostanában az internet egyes oldalain egekbe magasztalt orosz haderő ténylegesen milyen állapotban van, főleg a légierő. Bár ez a gép ha jól értem nem katonai volt, hanem minisztériumi, akkor is elgondolkodtató, hogy egy elég öreg Tu-154-essel fuvarozzák az embereiket." -- szállítógépeknél az életkor az kisebb probléma mint a karbantartás minősége és mennyisége, illetve az, hogy mennyire nem szabályos manőverben (túlterhelés, nem megfelelő kifutópálya használata és hasonlók) vett részt, ami esetleg komolyabban károsította a főbb komponenseit. Amúgy a baleset wikije szerint a gép 6689 órát repült, ami 33 év alatt nem egy komoly megterhelés. Légierő gépparkját amennyire tudom az anyagi lehetőségeiknek megfelelően fejlesztik, de ott is ugye több mindenre kell a pénz, például a sokkal többet dolgoztatott IL-76-ok modernizációjára/cseréjére.
A második világháború kitörésekor a világ flottáiban a nagy csatahajók, és a nagyobb cirkálók voltak a zászlóvivők. Bár sok jel mutatott arra, hogy a nagy tűzerejű páncélos hadihajók ideje leáldozóban van, a régi doktrína hívei ragaszkodtak ezekhez a drága óriásokhoz. A háború viszont ékesen…..
folti_ 2016.01.16 13:33:26
@sirdavegd: Európai hadszintéren a hordozóknak, kisebb szerepük volt, a kisebb tengeri távolságok miatt. Elsősorban konvojkíséretet adtak, mind a különböző partraszállásoknál, illetve az Atlanti óceáni konvojok esetén.

Ez utóbbi szerepben átalakított teherhajók (merchant aircraft carrier), illetve kísérő hordozók (escort carrier, CVE jelzéssel) kerültek bevetésre. A MAC-ok gyakorlatilag módosított tankerek, érc, gabona és hasonló ömlesztett árut szállító hajók, ahol a fedélzetre kifutópályát építettek, pár lassú géppel. A kísérő hordozók kicsi, olcsó, lassú hordozók, elsősorban kereskedelmi hajókból átalakítva, vagy azok módosított terveiből építve. Mindkét típus fő a fő feladata a tengeralattjárók felkutatása és elriasztása volt, bár 1944-45-re, amikorra a már elég kísérő hordozó állt rendelkezésre, önálló hajórajokban is űzték a tengeralattjáró-vadász ipart a Kriegsmarine legnagyobb bánatára.

Külön megemlítendő a Málta ostroma alatti szolgálatuk, amikor Gibraltárból szállítottak utánpótlás vadászgépeket Máltára, azzal módszerrel, hogy csak annyira közelítették meg a szigetet, hogy a gépek még pont elérjék a szigetet (Club runs). Ezzel a megoldással olyan szárazföldi típusokat vittek, amiket csak indítani tudtak, de fogadni nem.
Mai hír szerint "Földi László volt titkosszolgálati vezető szerint Európa háborúban áll, Angela Merkel német kancellárnak pedig le kellene mondania, hiszen nő még amúgy sem nyert sosem háborút."Nos, Földi László egy férfisoviniszta, műveletlen tuskó. A kérdésről…..
A mi katonatörténeteink között nem egy van, amelyik arról szól, hogy a nagypapa/dédpapa hazagyalogolt a frontról vagy a fogolytáborból. Vannak olyan nemzetek, ahol hajóval vitték haza a foglyokat, és vannak olyanok, akiknek úszni kellett volna. Ez a cikk róluk szól.  Tanaka…..
folti_ 2011.09.22 10:02:22
@David Bowman: Nem zakkant, csak elhivatott... ;)
folti_ 2011.09.22 10:03:23
@David Bowman: én a szúnyogokról tudok, azok kellemetlenebbek.
A modern kor leghatalmasabb haditechnikai eszközei a repülőgép-hordozók. Ezek az úszó repülőterek rettenetes pusztító erővel rendelkeznek, hiszen a rajtuk települt repülőszázadok a légi hadviselés minden fegyverével rendelkeznek. Ahogy viszont ezek az eszközök méretre nőttek,…..
folti_ 2013.11.27 10:22:57
@Hadrian77: "nem tudom, de szerintem ami ellátmány annyi embernek kell, azt még egy nagyobb kikötőbe sem egyszerű összeszedni, a hadianyagról nem is beszélve." - azért egy olyan kikötő, ami ekkora hajókat is tud fogadni, az általában elég közel esik több százezres, vagy akár milliós nagyvárosokhoz, amik azért elég rendesen fogyasztanak az általános fogyasztási cikkekből, valamint közlekedési csomópontok is. Nem éppen megoldhatatlan hogy annak a ~10 ezer embernek, akik egy hordozó és kisérőflottája személyzetét adják, az alapvető élelmiszereket összeszedjék. A repülőüzemanyag az egy kicsit más tészta, mert az országfüggő hogy normál kerozin jó -e nekik, vagy pedig mindenképpen a saját JP-5/6/7/8 kiszerelés kell -e.

"Melyik baráti kikötő vagy cirkáló tud elegendő üzemanyagot prezentálni a repülőknek pl." - cirkáló egysem, mert nem erre vannak kiképezve. Baráti kikötőkbe meg előre lehet szólni, hogy "3 nap múva ottleszünk" addig be tudják szerezni. Ez persze csak akkor igaz, ha valami sürgős dolog miatt kell kikötni. Normál esetekben a kikötői látogatások programja hónapokkal előre le van szervezve, akkor még több ideje van a fogadóoldalnak a felkészülésre.

Amúgy az egész gondolatmenetetek @Kis ember: -el ott hibázik, hogy majdnem minden komoly hordozóüzemeltető ország rendelkezik jópár ellátóhajóval, amik visznek magukkal minden szükséges ellátmányt az üzemanyagtól kezdve a legénységi wc -be való kétrétegű budipapirig és a reggeli hideginditó őrölt kávéig. Az amerikai haditengerészetnél ezekből általában egy mindig a CVBG része, és a logisztikusok feladata, hogy mindig időben leváltsák, ha készletei kimerülőben lennének. Ja és az átrakodást akár a nyilt tengeren is meg tudják oldani.
KatPol Blog Ember tervez I. 2013.10.28 08:33:57
proletair & Rammjaeger83 Közismert tény, hogy a háborúk ritkán alakulnak úgy, ahogy azt a résztvevők bármelyik oldalon elképzelik. Az már nem annyira ismert, hogy gyakran a háborús eszközök alkalmazása sem a közmondásos nagykönyvnek megfelelően történik. A mai posztban…..
folti_ 2013.10.29 11:40:25
@sirdavegd: Ez minden iparágban így van. A hőskorban amíg az eszközök relatíve egyszerűek, addig sokan tudnak valamit könnyen összerakni és piacra dobni. Ahogy kezdenek az eszközök bonyolultabbá válni, úgy csökken a fejlesztést anyagi eszközökkel bíró gyártók száma és nyúlik a fejlesztések ideje is.

Főleg hogy az elvárt teljesítmény és egyéb követelmények miatt gyakorlatilag lehetetlen, hogy valaki a garázsban friss fejlesztésként a nulláról összereakjon valamit, ami mind piacképes, mind megfelel különböző szabványoknak és előírásoknak.
A következő posztban olyan repülőgépekről lesz szó, amelyek a vietnami háborúban lettek bevetve, olyan feladatkörben, amire a gyors, modern sugárhajtású repülőgépek nem voltak alkalmasak. A megemlített típusok közül néhány kifejezetten civil használatra volt tervezve, mégis…..
folti_ 2013.04.02 11:56:32
@noodlay: @Fredddy: toló-húzó(push-pull) propeller konfigurációnak megvannak a maga előnyei ha kétmotoros gépet szeretnél építeni, mivel a az így elkészült gép az egyrészt kevésbé szélesebb mint normál gépek, másrészt mivel mindakét legcsavar a gép középtengélyén helyezkedik el, az egyik leállása esetén a gép nem kezd el oldalra húzni. A többi tervezési érdekesség azoknál a gépeknél már a fenti konfigurációból adódik. Mivel törzs eléggé rövid, viszont a végén ott ül egy propeller, a hátsó vezésíkokat csak két oldalsó faroktartóval lehetett megoldani.

Szárny fölött elhelyezett hajtóművek másik előnye az, hogy így kevesebb szemetet tudnak megenni amikor mindenféle szükségrepülőterekről dolgoznak, mai eléggé a munkaköri leirás része volt a FAC gépek esetén.
Azt a közhelyt mindenki ismeri, hogy a háborúk jelentős lökést adnak a haditechnikának (is) és minél tovább tart egy háború, és minél több a résztvevő ország, annál több új fegyver és haditechnikai eszköz jelenik meg a frontokon. Gondoljunk csak az első világháborúban a…..
folti_ 2013.03.17 17:23:18
@ace22: Lengyel TKS tankocskák is tudtak hasonlót, egy extra vasúti kocsi adapterrel. Illetve jópár japán és talán európai páncélautó tudta még ezt.

A kettős futóművű Christie tankok már a 2. VH -ra elavultak, mivel egyrészt a tankok akkorára híztak, hogy a kerekes hajtás már nem volt elég, másrészt a létrejöttük legfőbb oka, az eredetileg gyenge minőségű lánctalpak amik párszáz km után cserére szorultak, helyett strapabíróbbakat sikerült kifejleszteni.
folti_ 2013.03.25 11:09:25
@Hiryu2,01: Lángszórókat rendszeresen alkalmaztak Vietnámban, mind kézi, mind járműre szerelt változatban. Ezek legtöbbje azonban 2. VH-s vagy közvetlenül a háború után kifejlesztett eszköz volt. Az általad emlegetett M67 Zippo tank pl 1952-54 között lett kifejlesztve és úgy 1960 körülig gyártották eléggé korlátozott számban. Vietnam után viszont a elég hamar kivonták őket a szolgálatból, mert a közben kifejlesztett termobarikus robbanóeszközök hasznosabbak voltak.
folti_ 2013.04.02 11:15:44
@Fredddy: szovjet példa: en.wikipedia.org/wiki/Teletank

Távirányítású harcieszközök azok nem újdonságok, csak a kortechnikai limitációk miatt elégge korlátozott bevethetőségüek voltak.
Mottó: "A legjobb támadás a védekezés." Tegyük fel a kérdést: mi volt az egyik legnagyobb  veszély, ami békeidőben és háborúban a legjobban veszélyeztette a katonát a harctéren kívül? Nem, nem a jogvédők feljelentései, hanem a nemi betegségek. Hát igen. A  kevés szabadidőt el kellett tölteni…..
folti_ 2013.03.19 15:56:29
@ace22: Kb seregenként változó a hozzáállás, esetenként alakulatonként is. Egyik nagy különbség az, hogy modern nyugati hadseregekben az egyszeri katonák viszonylag rövid időt (3-12 hónap) töltenek távoli földeken bevetésen, utánna hazavezénylik őket. Ezt az időt meg akár a magukkal hozott segédanyaggal is ki lehet bírni, illetve már legalább az óvszert az tartalmazza az ellátmány legtöbb helyen. Ha nagyobb támaszpontra kerül, akkor ott meg úgyis lesznek katonanénik is, akiknél lehet próbálkozni szolgálaton kívül, bár ennek a kezelése is változó. Amerikaiaknál például hivatalos állápont szerint tiltott bármilyen huncutkodás külszolgálaton még saját haderő tagjaival sem(még akkor sem ha más csapatokhoz tartoznak), de ezt igazából nem nagyon tartatják be, míg pl a kanadaiak nagyon szigorúan veszik.
5.g & CN & NagyH & Rammjaeger83 & SchA Tapasztalataink szerint nemcsak kis hazánkban, de a nyugati világban is népszerű tévhitek alakultak ki a hagyományos hadviselésről, elég csak az ezzel kapcsolatos közbeszédben etalonnak számító II. világháborúból eredő…..
folti_ 2013.02.12 15:04:46
@Alabama Man: mert az USA (és szövetségesei) az Afgán állam és annak hadserege ellen vívták elsősorban, az afgán kormány leváltása céljából. Ennek megfelelően a bevetett csapatok és a támogatott szövetségesek is inkább konvencionális taktikákaval és fegyverzettel harcoltak, konvencionális célpontok ellen.

A háború csak később alakult át az arrafelé megszokott irreguláris hadviseléssé.
folti_ 2013.02.12 18:32:55
@Alabama Man: Ahogy @CN: már kifejtette, egy kormány hatalomgyakorlási képessége - legalább a saját magáénak tartott területek egy része felett - és a nemzetközi elismertség között minimális a kapcsolat. Ugyanúgy, ahogy az adott szervezet konvencionális hadviselési képességéhez sincs sok köze. Maximum annyi, hogy a hivatalosan is elismert kormányok könnyebben tudnak legális csatornákon fegyvert vásárolni, *békeidőben*.

A te kitételeid szerint például a 2008-as Dél-Oszétiai háború első napja nem tartozna a konvencionális háborúk közé, mivel akkor a grúz fegyveres erők az akkor még senki által el nem ismert Dél-Oszétia fegyveres erői ellen harcoltak. Igaz hogy a dél-oszétok a konvencionális haderők összes kitételét teljesítették és akként is harcoltak.
folti_ 2013.02.12 18:54:29
@Gorbacsov homlokán a májfolt: "A kecskeméti gyár megkapta a németországból kiselejtezett robotokat a gyártósorra - ingyen! Ezt akár veheted úgy, hogy varázsütésre megjelentek. (Más kérdés, hogy azoknak a harmincéves, két-három szabadságfokú robotoknak már akkora holtjátékuk van, hogy a magyar mérnökök csodát tettek velük, míg beállították. Néha nem is a karosszériát ponthegesztették, hanem centikre tőle, a levegőben!)" - [citation needed]

Ezenkívül:
- engedélyeket be kellett szerezni
- magát a gyárkomlexumot fel kellett építeni és üzembe kellett állítani. Ennek mint ipari beruházás, megvannak a maga elégge komoly költségei.
- a gépsorokat Németországban le kellett szerelni, ide kellett hozni, itt újra összeszerelni és üzembe helyezni. Ha az egészet nem a tündérek és a manók csinálták akkor minden lépésnek megvannak a maga költségei.
- a "csodatévő magyar mérnökök": gondolom ők az egészet szívességből és az ingyen céges ebédért csinálták. És esetleg a szükséges képzésekre is saját pénzből mentek.
- a személyzetet fel kellett venni és ki kellett képezni, esetenként németországbeli kiküldetéssel.

Ha szerinted a fentiek költsége nulla, vagy elhanyagolható, komoly problémáid lehetnek a közgazdaságtannal.

"Ne haragudj, de nem fogod tudni megcáfolni ezeket, mert mint mondtam, belső infók." - "messziről jött ember azt mondd amit akar". De eddigi postjaid alapján ez a belső információforrás az élénk képzelőerőd. Sorry, csak magadat járatod le az ilyen állításokkal.
A szabadságharc remek alkalmat nyújtott a hazai polgárság számára, hogy felemelkedéséért anyagi és véres áldozatot hozzon, azonban a hazai arisztokrácia számos tagja is azonnal csatlakozott a nemes eszmékhez, a leggazdagabb főurak, Batthyány és Széchenyi, Kiss Ernő és Dessewffy…..
folti_ 2013.02.12 11:05:31
@Titus Pullo Urbino: @Rosszindulatú Vászka: Lisztnek valszeg már megvolt a vonatkozó "hírneve", így előle "elzárták" a lányokat :)
folti_ 2013.02.12 14:01:52
@Titus Pullo Urbino: Tudod, már a lovagi időkben is fontos volt a segéderő az ilyen kalandokban. Onnét is ered a "tartja a gyertyát" mondás. :) Amúgymeg Becsületrend? Azoktól a franciáktól akiknél a szoknyavadászat az a politikai elít régóta elfogadott hivatalos hobbija ? :D
KatPol Blog [KNN] Kalózok alkonya 2013.02.03 15:47:52
A közel-keleti forradalmak és polgárháborúk nyilván jóval izgalmasabb témát jelentenek, mint azt figyelni, hogy éppen hány halászhajó legénységét tartják fogva gumicsónakokban keménykedő kelet-afrikai kalózok. Ettől függetlenül azonban a szomáliai önkényes hajófoglalók…..
folti_ 2013.02.04 14:04:14
@rognork: "én azt a részét soha nem értettem, hogy ha esetleg felvonható lenne a konténer hajó oldalán a létra, akkor hogy jönnének fel? " - pl hoznak saját csáklyát.

"vagy ha a lépcső tetjén egy páncélozott ólban üldögélne béla egy géppuskával, akkor hogy jönnének fel" - költségvonzata van a dolognak, meg esetenként politikai szabályozási kérdés is. Egyrészt a modern kereskedelmi hajók a lehető legminimálisabb legénységgel üzemelnek, a kuksoló bélák mint extra legénység ki kellene képezni és fizetni kellne. Legtöbb ország és a kikötőik nem szeretik a felfegyverzett hajókat, illetve ha a hajó valami gyúlékony/robbanékony dolgot szállít, ott a kötelező biztosítás költségei hirtelen megugranának arra a hírre, hogy éles fegyverek vannak a hajón. Mondjuk mostmár lehet bérelni "eseti szakértőket" a megfelelő zsoldos cégtől akik helikopterrel jönnek, elkisérnek a veszélyes szakaszon, majd mennek tovább a másik hajóra.

" egyáltalán, miért hagyták a hajósok, hogy feljöjjenek, hiszen ak-val szaladgáló niggerekben nehéz meglátni felebarátot." - legtöbb támadás ejszaka történik, amikor a legénység töredéke van szolgálatban, azokis csak arra tudnak figyelni hogy ne ütközzenek másik hajóval. Nincs elég ember egy teljes 360 fokos figyelőhálózat fenntartására. Az amúgy is kicsi, minimális radarvisszhanggal rendelkző csónakokat meg próbáld meg kiszűrni a sötétben. Így a legénység gyakorlatilag csak akkor veszi észre őket, amikor már a fedélzeten vannak.

Amúgy meg ha idejében észreveszik a támadókat, a legegyszerűbb módszer az elkerülésükre a padlógáz, mert egy 20csomóval teperő teherhajót azért nem olyan könnyű nemhogy megcsáklázni, hanem csak utolérni a kis csónakokkal.
folti_ 2013.02.05 13:40:00
@Kullancs1983: Suezmax, illerve Panamax méretnél nagyobb tankerek pl errefelé kerülnek ha Európába, vagy az USA keleti partvidékére akarnak menni.
“World War II armor is the kind of thing that cheers me up when I'm down.” /War Tard/ A franciaországi Saumur városában található a világ legnagyobb páncélosmúzeuma. Gondolva azonban azokra a kedves olvasóinkra is, akik valamiért még ennek hallatán sem indulnak kapát-kaszát…..
folti_ 2013.02.04 13:48:22
@bz249: Mert bár jobbak voltak mint az 1940-es Wehrmacht tankok*, _annyira_ nem voltak jobbak, hogy megérje átállni rájuk. Ehhez hozzávéve azt, hogy míg a Skoda művek sértetlenül került német kézre, a francia típusok gyártása egyrészt megszünt az ország elestével és a gyártósorokat szép lassan nekiálltak németroszágba hordani. Gyakorlatilag minden francia tipusból azzal a 100-400 darabbal tudtak gazdálkodni amit zsákmányoltak.

Sokkal egyszerübb volt a hasznos tulajdonságokat átemelni a rendelkezésre álló ~1 évben az amúgy is már gyártásban lévő Pz III-IV modellekbe.

* Franciaországban a német páncélos erők nagy része még mindig PzI és PZII volt, Pz III és IV nagyon kevés volt, azok is a nemtúl potens korai verziók.
Oroszország idén végleg megszabadul hadseregének T-62-es harckocsijaitól, adta hírül az Izvesztyija. Az hadsereg-modernizációs tervek keretében Moszkva felszámolja a még mindig több mint 900 db-ból álló járműállományát, melyet a legtöbbet harcolt orosz gyártmányú…..
folti_ 2013.02.02 01:53:53
@molnibalage: @Rammjaeger83: Izrael jó példája annak hogy jól felkészült szakembergárdával és helyi fejlesztésekkel elavult technikából is sokat ki lehet hozni. Tankból 1973 előtt mindent használtak, amihez hozzá tudtak jutni. Ezek általában mások levetett harckocsijai voltak, amiket azután otthon tuningoltak ahogy tudtak.

Így lett például Super Shermanjuk miután rálakatolták az AMX-13 lövegét, megtoldva egy erősebb motorral és új lengéscsillapító rendszerrel. Hasonlóan tettek a 60-as évek végén vett Centurionokkal, amikből így született a Sho't helyi variáns.

Nem túl közismert, hogy a "jólképzett" egyiptomi és szíriai haderőtől nagyobb mennyiségű alig használt T-54/55 -öt sikerült zsákmányolniuk elsősorban 1967-ben. Eleget ahhoz, hogy Tiran vagy Ti-67 típusjelzéssel rendszeresítsék és fejlesszék (új motor, Izraeli szabvány ágyúk, stb). Ezeket kb 1968-tól a 80-as évek elejéig használták, többek között a Jom Kippur háborúban is. A Merkavák megjelenésével a legtöbbet eladták, átadták libanoni szövetségeseknek vagy Achzarit csapatszállítóvá alakították át.
 A következő kép is ismerős lesz sokaknak: az USS Missouri csatahajót támadó kamikaze. A legtöbb helyen csak mint US Navy photo -ként hivatkoznak rá, pedig története pontosan ismert, és az is ami utána történt: a tiszteletadás a halott ellenféllel szemben, aki legjobb tudása…..
folti_ 2012.12.15 10:41:45
@Rosszindulatú Vászka: külföldön csak 'dazzle camouflage' -nak hívják, a két VH-ban használták nagytételben. A lényege az, hogy a irreguláris mintázat miatt a Mk1 szemgolyóval célzó ellenség nehezebben tudja megállapítani, hogy milyen és mekkora a hajóval van dolga, ezzel megnehezítve a célzást. Sajna kevés anyag van róla a neten.
folti_ 2012.12.15 11:01:40
@Keresztény szellemiségű luxuskurva: Üdvözlünk a 20. század eleji Japán Birodalomban, ahol a teljes lakósság agymosáson ment át, ahol mindenkit arra neveltek rá hogy az ő élete semmit sem ér és bárhol, bármikor feláldozható és ha kell, feláldozandó. Ennek az elvnek volt minden alárendelve, olyannyira, hogy nagyon úgy néz ki, hogy a japán lakósság jobban járt a két atombombával, mintha szövetségesek megpróbálták volna vagy kiéheztetni*, vagy Okinawa módjára megostromolni**. A két atomtámadás után a vezetőség majdnem egy hétig nem tudott érdemi döntést hozni, mert fele-fele arányban voltak az megadás hívei és az utolső emberig kitartás szorgalmazói. Nyugati logika és etikai nem játtszik.

*: a vonatkozó japán védelmi tervek szerint a lakósság ~60% éhenhalt volna, mert csak a maradékot tudták eltartani a saját erőből
**: aholis a 14 év feletti lakósságból szervezett jó esetben vasvillával felsszerelt miliciáknak kellett volna megrohamozni a támadó szövetségeseket minden adandó alkalommal.
folti_ 2013.01.17 17:11:07
@Black Hawk: A japán flotta pilótái a háború elején tényleg a világ egyik legjobban kiképzett pilótái voltak, csak ez azzal is járt, hogy nagyon keveset képeztek belőlük (évenként kevesebb mint 100 pilótát képeztek a háború előtti években), majd rendszeresen elpazarolták őket nemigazán átgondolt hadműveletekben, mert az anyahajókat a hadvezetés nem tekintette döntőfontosságú fegyvernemnek.

A legtöbb kamikazé tényleg csak minimális kiképzést kapott (már nemis nagyon volt rá erőforrás) és az általuk repült gépek sem a legjobb konstrukciók voltak. Vagy ha igen, akkor elavult modellek, amik nemigazán jelentettek kihívást az amerikai légvédelmének.

Japán katonai vezetése az 1920-as évektől kezdve egy külön világban élt, a valóságtól egyre inkább elszigetelve, egyre inkább elhitte a saját propagandáját. Már amikor a flotta és a hadsereg vezérkara nem éppen egymást ölte.

Tömeges öngyilkosságot igy szószerint nem terveztek, bár az amerikai invázió "lerohanására" felállított, legtöbbször csak szúró-vágóeszközökkel felszerelt miliciák bevetését tekinthetjük annak. 14 éves kor felett mindenkinek kötelező volt a részvétel.
Cikkünkben nankingi barangolásunk egy másik fontos állomását, a Tajping Mennyei Királyság Múzeumát mutatjuk be, mely a Csing-dinasztiát (1644-1912) megrengető, máig rengeteg egyetemes katonai és politikai tanulsággal szolgáló parasztfelkelést és az abból kifejlődő államot…..
folti_ 2013.01.10 15:05:09
folti_ 2013.01.10 16:49:46
@sirdavegd: Kinaiak világfelfogása már csak ilyen, Minden és mindenki aki/ami nem-kinai az minimum egy kevés ellenérzéssel fogadtatik, még akkor is, ha a saját császárukról volt szó. Alapból felkelések kirobbantására nem elég, de ha kezdenek rosszul menni a dolgok, akkor minimum jó ürügynek számít. A Csing dinasztia erre még rátett egy lapáttal azzal, hogy Mandzsúriát szándékosan elszigetelte a kinaiaktól, így a mandzsu tisztviselők és katonák folyamatosan kívülállók voltak a lakósság szemében.
A béketábor ogadeni győzelme után a SzU és Kuba természetesen igyekeztek elterelni a figyelmet a háború megelőzésére tett diplomáciai húzásaik csúfos kudarcáról azzal, hogy a történtekért minden felelősséget a Szomáliát magukhoz édesgető arab olajmonarchiákra és azok…..
folti_ 2013.01.07 09:30:25
@paraszthajszal: "Vajon az al-Sababot miért érzik kevésbé veszélyesnek, mint az afgán al-Káidát vagy az Ansar Dine-t? Túl messze van a nyugati érdekszférától? Túl meleg van arrafelé amcsi/európai katonáknak? :-)" - talán mert szomálián kivül nemsok vizet zavar, a környéken semmi kiaknázható nyersanyag nincs és a kalóz problémát is simán meg lehet oldani a megemelt járőrözéssel. Ja igen, USA egyszer már megpróbált rendet rakni, aminek eredménye egy csúfos megfutamodás és a Black Hawk Down film lett..,
Az első világháború egyik forradalmi újítása a harckocsi volt. Ennek az új fegyvernek (és a harckocsizó fegyvernemnek) a fejlődése szépen nyomon követhető. A harckocsik (népies nevükön: tankok) félelmetes fegyverek, így nem csoda, hogy a fejlesztő országok némelyike nem elégedett meg pórias…..
folti_ 2013.01.06 11:34:30
@ace22: @Rosszindulatú Vászka: 1930 -ra azért a polgárháború már eléggé messze volt a múltban ahhoz, hogy már ne legyen meg a zsigeri gyűlölet a volt ellenfelek iránt, legalább a győztesek oldaláról, illetve magát a polgárháborút is meglehetősen kultúrátan bonyolították le. Másik hogy háború utánni Újáépítés megpróbálta elsimítani a sérelmeket és gazdasági károkat, igaz nem túl nagy sikerrel. Harmadik, hogy a nevezett konföderációs tábornokokról el lehet mondani azt, hogy nem politikai okból álltak a déli oldalra, hanem a szűkebb származási helyük iránti hazafiságból.
Még most sem hiszem el:  az egyik nap még egy egyszerű vidéki srác voltam, másnap pedig már ott lógott a Becsületrend a nyakamban. Ez hihetetlen.     Nyilatkozta az újságíróknak Rubin Tibor,  magyar származású holokauszt-túlélő, akit 2005. szeptember 23-án a koreai-háborúban tanúsított…..
folti_ 2012.12.17 21:34:18
@mallac: "Tökfő, a multiknak pontosan az olcsó képzetlen, szorgalmas munkaerő kell, ha nem tűnt volna még fel.A futószalag mellett nem fizikusok szoktak álldogálni." - csak részben. Emellett még kell nekik egy nagy adag más is, hogy valahova odavigyék a gyárukat. Például működőképes infrastruktúra, mert a gyárnak kell egyrészt áram, víz és alapanyagok, amiket valamilyen úton módon oda kell szállítani, majd a készterméket szintén el kell tudni juttatni a felvevő piacokra. Nem véletlen hogy Kínában is először a már kiépített infrastruktúrával rendelkező keleti parti kikötővárosok és környékükre jöttek a nyugati befektetők. Észak Koreában infrastruktúrából Pfenjan környékét leszámítva nem sok van, ami van, az is jórészt a 60-as évek szinvonalán a legjobb esetben. Azonkívül multi és multi igények között is van különbség. NyÁKra forrasztani alkatrészeket majd az egészet dobozolni ahhoz tényleg nem kell sok képzett munkaerő, de pl az alkatrészek gyártásához, vagy komplexebb termékekhez, mint pl gépjárművek már kellenek a képzettebb emberek is.

"Azonfelül egyáltalán nem biztos hogy annyira képzetlenek lennének, az északi országrész gyakorlatilag önellátásra van berendezkedve,lényegében minden iparcikket(már ami van) maguknak gyártanak.Ezért valamilyen színvonalnak kell lennie, oktatásban, szakképzésben, hogy működtetni tudják a rendszert." - úgyérted hogy mindent saját maguknak gyártanak, az 50-60 -as évek technikai szintjén? Esetleg megspékelve az innen onnan külföldről becsempészett technikával? Meg vidéken a még mindig kézzel művelt földekkel, mert gépesítésre nincs kerete az országnak, ha lenne se működne, mert az üzemanyagot és a műtrágyát importálniuk kell. És sajna nem, meglévő technikai színvonalukhoz minimális oktatás kell, a többi részét inkább a Dzsucse és a Nagy Vezérük kultuszának az utókorba ültetése teszi ki.

"Kína 20 év alatt teljes fordulatot tett, és előrejelzések szerint 2015(!)re beelőzi az USA gazdaságát." - ha addig nem pukkan ki valamelyik a lufijuk magával rántva a világgazdaságot. Illetve Kína sokkal korábban megkezdte az átállásra felkészülést, nem 20 éve ...

"És mindezt úgy hogy mellettük nem állt semmiféle támogató sem pénzzel, sem tudással." - loller, gyakorlatilag mögöttük állt az összes olyan nyugati (és ázsiai) multi, aki a következő negyedévi extraprofitért Kínába vitték a saját vagy más országokból a gyártást.

"Észak Korea mellett meg ott lenne a kőgazdag és csúcstechnológiájú Dél,egy rakás hazafias érzelmű és országegyesítésben érdekelt nagytőkéssel." - ezt kérdezted az dél koreaiaktól is? Mert ahogy én tudom, ők abszolút nem szeretnének pénzt ölni az északi idióta rokonaik felzárkóztatásába, amikor a pénzüket sokkal jobban befektethetik vagy otthon, vagy olyan feltörekvő országokban (Kína, Vietnam példának okáért) amelyek sokkal befektető barátabbak és már rendelkeznek kiépített infrastruktúrával.
folti_ 2012.12.20 10:01:48
@mallac: "Spórolnak az árammal, nem olyan rendkívüli ez,nincs saját olajuk.Venni meg nem akarnak mondván önellátás." - végülis ... ha nincs elektromos hálozatod, akkor nincs min keresztül pazarolni az energiát ...

"Jártam nemrég a székelyeknél ott sem volt közvilágítás a faluban 23h-tól 04h-ig,és mindez Ceauescu után húsz évvel, az EU-ban." - Az EU azért jópár olyan országot is beengedett politikai okokból akiket gazdasági és fejlettségi okokból nem kellett volna. Amikor pár éve arról volt szó hogy még Ukrajnát is bevennék ott kezdett viccessé válni a dolog.

"És abban biztos vagyok, ha a dél-koreai nagytőkésnek döntenie kellene hogy hová vigye a pénzét,biztos hogy inkább a saját fajtájának kedvezne.Nem olyan rég volt valahol egy cikk, a déli iparbáró a saját pénzén vett egy marhacsordát és áthajtotta északra,hogy besegítsen az ellátásba.Szerintem kifejezetten nagy lelkesedéssel látnának neki az északi országrész felzárkóztatásának." - az akkor eléggé régi cikk lehet, mert ezt a marhacsordás sztorit vagy 10 éve hallottam először és már akkor is több évvel korábbra datálták az eseményt. Másik az hogy egy komplett marhacsorda ára az a fillér fillérje szintű költség ahhoz képest amit ÉK-ra kellene költenie a délieknek. Szerinted hogy fogadná a déli lakosság, hogy az északi rész felfejlesztése miatt megnövelt adókat és a velük járó életszínvonal csökkenést? Úgy hogy ők is az utolsó 10 - 15 évben kaptak komolyabb jóléti és életszínvonal emelést hogy ne lázadjanak.
folti_ 2012.12.20 10:15:46
@Kullancs1983: hivatalos ideológia bármi lehet egy országban, amíg nem kell rá néhány szépen hangzó beszéden kívül többet költeni (az meg ingyé' van). Ha tényleg komolyan oda kellene tenni délnek magát az észak felzárkóztatásához, akkor a politikai vezetésük olyan gyorsan visszakozna, hogy féknyomokat hagynának a padlón. A 20-30 éves felzárkóztatási időszakod is ezért túlontúl optimista. inkább 40-60, de lehet hogy több évet venne igénybe, amíg egyrészt az infrastrukturális hátteret és hasonlókat ki nem építik, másrészt kinevelődik több generáció észak koreai, akiket már nem mentek át a Vezér és a Párt mindenekfelett agymosáson.
"Whatever happens, we have gotRemote-controlled drones, and they have not." Az izraeli kormány - lassan menetrendszerű - gázai tisztogató-szavazatszerző művelete 2008-hoz hasonlóan most is nagyrészt elterelte a nagyközönség figyelmét arról, hogy a fekete kontinens megint közelebb…..
folti_ 2012.12.05 12:48:24
@TrueY: Afrikai hadseregekről van szó, ők nem igazán vannak eleresztve ilyen téren.

Főleg hogy Predator/Hellfire/Griffin kombót nemigazán exportálják, illetve USA-n kívül nemsok ország van a földön, aki kinyőgné a Hellfire-nként kb 100000USD bevetési költségeket.

Másik, hogy a terület és a várható ellenfelek miatt komolyabb katonai jelenlétre lenne szükség a földön, mint amennyit ez a kicsi kontingens lehtetőve tenne. Persze ha valaki tényleg katonai úton próbálná meg "megoldani" a problémát.
folti_ 2012.12.17 21:01:23
@TrueY: Tudtommal Kína még nem rendelkezik megfelelő nagy hatótávolságú gépekkel, nemhogy exportálná őket. Fejlesztenek jópárat, de az occó dróndömingjük még messze van. Whiskyre meg azért futja, mert aztis a fegyverbeszerzési keretből intézik a főnököknek.

Ill ha lenne is "occó" kínai gép és rá rakéta, attól még mindig ott kell lenni a földön is legalább a hírszerzésnek, mielőtt a hűvös vezérlőszobából vaktában lövöldözés kínos incidensekhez vezetne. Mint pl Afganisztánban 2007 környékén, ahol a felkészült amerikai drónerek kinyírtak egy nagy csapat hazarát mert azok hajnalban imádkozni mertek, amiből az okosok arra következtettek. hogy ezek biza tálibok...
Papírzsepi kolléga most induló posztsorozata az atomenergia (többé-kevésbé) békés célú felhasználása kapcsán azokat a katasztrófákat elemzi, amelyek az elmúlt évtizedekben jó párszor beletették az ideget az emberiség tájékozottabb (és mennyiségi szempontból minden…..
folti_ 2011.03.16 18:46:07
@rdos: Csernobilban nem volt containment (magyarul nemtudom a szép nevét) épület a reaktor körül, míg Fukushimánál a nagy betonkocka épületek már azok a reaktor körül.

Állítólag terveztek csernobili blokkok fölé is ilyet, csak a tervkészítő elvtársak szerint túl drága lett volna ...
Mondjuk azis igaz, hogy az RBMK reaktorok méretei miatt a sokkal nagyobb épület kellett volna (a Fukushimai "kockák" ilyen 60mx55mx60m méretekkel bírnak).
folti_ 2012.12.15 21:57:19
@¿Qué tapas hay?: Korabeli technológiával készítve sokkal drágább volt az előállítási költsége. Ne felejtsd, a Hall-Héroult eljárás kidolgozásáig a tiszta aluminium a magas előállítássi költségek miatt luxuscikknek számított.
KatPol Blog [KNN] Gáza II. 2012.11.17 10:30:00
"It is important to understand one simple point: there is no moral symmetry between the terrorists in Gaza and Israel" Benyamin Netanyahu Ismét "eszkalálódik" a helyzet a Gáza-övezetben, ami annyit jelent, hogy felizzik a parázs a világ leghíresebb "fake war" jellegű konfliktusában.…..
folti_ 2012.12.03 21:54:47
@ottomoll: "Természetesen nem azt állítottam, hogy mindent szó szerint kell venni amit az ószövetségben leírtak. Nyilván sok torzulás van a valóságos történésekhez képest,ill egyes momentumok felnagyítva kerülhettek bele, míg más elemek a feledés homályába merülhettek. Én csak azt állítom, hogy valószínűbb a főbb motívumok (egyiptomi tartózkodás, kényszerű távozás) megtörténte, mint az, hogy egyszer csak kipattant valakinek a fejéből az egész, és ezt a konspiratív történetet széles körben el tudta fogadtatni a közösséggel." - többen, többször is kifejtettük már, hogy "készültek" a korabeli legendák. Onnét kezdve hogy esemény szemtanúinak többsége meghalt, a maradék túlélők és leszármazottaik úgy csűrhették, csavarhatták a történetet, ahogy a kedvük tartotta. Néhány generáción belül, ami a korabeli pusztai népek átlagéletkora miatt nem több, mint 20-30 év, bármelyik tyúklopásból kipattanó vitából ki lehet kanyarítani egy teljes legendát. Egyrészt mert a mesemondók is mindig szerettek kanyarítani egy jót a sztorin, másrészt akkor, hogyha az uralkodó "osztálynak" érdeke is fűzödött hozzá, hogy a saját származát valahogy megnemesítse. (Még a történelmi Magyarországon is divat volt a nemesség körében, hogy olyan családfát csináltassanak maguknak, amiben a származásukat visszavezetik Ádám és Éváig.) Mire leirásra került a dolog, már csak egy kicsit kellett csiszolni a közösség körében elfogadott legendán, majd széplassan visszaetetni nekik.

"A sínai sivatag óriási, és vádorlási útvonal leírása nem lévén az Exodussal kapcsolatos leletek keresése a tű és a szénakazal esete." - kivéve azt a részt, hogy minden értelmes ember az ismert vízlelőhelyek (vagy amik a nyomok alapján azok voltak régen) kezdi a kutatást, mert a korabelieknek ugyanúgy szükségük volt az ivóvízre.

"Azt pedig ne gondoljuk, hogy az összes egyiptomi felirat feltárásra került mostanáig. Sorra kerülnek elő újak (Pl legutóbb Beth San-ban II. Ramszesz oszlopa)." - Azt senki sem gondolta eddig sem. Azt viszont igen, hogy a komolyabb eseményekről már van valamelyes információnk.

"Tehát történelmi tényként az Exodus nem kezelhető, hiszen csak egy helyütt van említve, és régészetileg sincs alátámasztva. Ám az se nyert igazolást, hogy az Exodusban leírtak főbb motívumai ne történtek volna meg." - Itt a posztok között is már 4-5 alternatíva elhangzott amik sokkal inkább valóság alapúak mint maga az Exodus. Ha nagyon bele akarjuk keverni az egyiptomiakat, akkor a sztori alapját az valamely Egyiptomból lelécelt, majd a proto-Izrealita törzsekhez csapódott menekültcsoport alkothatta, akik között esetleg magasabb származásúak is lehettek.

"A kánaáni invázió kapcsán viszont érdekes írásos adatot szolgáltatnak az Ún. Amarnai levelek(ékírásos táblák). Ezek-többnyire- i.e.:14.sz-i egyiptomi diplomáciai üzenetváltások. Találhatók köztük olyanok, melyeket kánaánita városok írtak. A levelekben sokszor kétségbeesetten kérnek segítséget az egyiptomi udvartól az általuk habiruknak nevezett népcsoport súlyos támadásaival szemben. A hangzásbeli hasonlóság (habiru, héber) és a levelek időbelisége természetesen nem bizonyítja egzaktul, hogy a Józsué vezette zsidókról lenne szó. Ám abból a tényből, hogy a levélváltás kizárólag olyan kánaánita városokkal zajlik, amelyek egyébként az ószövetségi iratok szerint sokáig ellenálltak (pl.:Askelon,Gezer, Akkó), és olyan levél nincs amely- az ó.sz. szerint -korán elfoglalt illetve behódolt várostól(pl.:Jerikó, Hebron Béthel) jött volna, a szakértők többsége egyezést valószínűsít a habiruk és a héberek között." - habiru, hapiru, apiru. egy meggnevezés, amivel többmint 600 éven keresztül (i.e. 1800 - 1100) illették a kor civilizált államai a mindenféle pusztai bajkverű vándornépeket, Mezopotámiától Egyiptomig. Gyakorlatilag ez egy gyűjtőfogalom, ami rengeteg különböző népcsoportota takart az idők folyamán(kb mint európában a cigány, ami a Romákon kívül jópár más nomád népcsoportot is takar), ami akár magába foglalta proto-Izraelita törzseket is. Azon a szakértők akik a héberrel akarják mindenáron egyeztetni a nevet, ha nem halottak legalább 50 éve, szvsz meglehetősen kétséges megbízhatóságúak szvsz.

Az hogy bizonyos városokból nem jött levél egyiptomba, az sok mindennel magyarázható. Jerikó az Amarnai levelek idején már néptelen romváros volt, Hebron és más Kánaánita városok pl éppen háborúban álltak Egyiptommal, kérdéses levelek elvesztek, stb.

"Az egyiptomiak befogadási hajlandóságára az előbb már említett Beth San-ban megtalált II. Ramszesz oszlopot tudnám említeni." - van valami biztos forrás az szlop szövegére?
"Ezen sivatagból érkezett menekültek kérnek, és kapnak bebocsátást Egyiptom földjére, de említhetném a Szinuhe történetet is." - ŐŐŐ ahogy nézem Szinuhe története nagyob valószínűséggel fikció, nem valós történet. Befogadási hajlandósággal egyetértek, csak azzal nem, hogy a frissen befogadott népek tagjai olyan gyorsan nyertek volna magas poziciókat az udvarban, mint azt az Exodus írja. Bár már akkoris voltak jódumájú emberkék és hiszékeny/babonás fáraók.

"A Pax tv kapcsán pedig el kell mondani, hogy nem kizárólag vallási műsorok voltak rajta. Sok tisztán tudományos műsort is átvettek Pl. volt egy nagyon jó sorozat a rák betegségről, mindenféle vallási töltet nélkül komoly szakorvosokat, és biológusokat megszólaltatva. " - nna, Az ókori történelemhez képest az orvostudomáy egzakt tudomány, amivel sokkal többen foglalkoznak és a ha baromságot mondasz az sokkal hamarabb kiderül. Illetve maga a csatornának sincs vallási érdeke. Ellentétben az ókori történelemmel, ahol a háttérmunka egyrészt unalmas az átlagos nézőnek, kevesebb és kissebb befolyású ember foglalkozik vele és mint vallásos érdekeltségű csatornának olyan műsorokat kell csinálnia, amik a vallásos nézőknek fekszenek. Az meg azért eléggé rosszul venné ki hogy az áhitatos néző azt hallja állandóan, hogy sorry, az Ószövetség jó része kitalált történet és nem a valóság.

"A már említett Anani professzor, és az Izraeli Régészeti Hivatal vitáját dolgozta fel a kivonulással kapcsolatban." - történész professzoroknak is lehetnek elborult elméleteik amik gyökeresen ellentmondanak a közösség által elfogadott elméleteknek. Ezek jöhetnek vallásai és vagy politikai meggyőződésből. A szakma kellően átpolitizált tud lenni.

"Az általad említett 1950-es évekbeli jerikói ásatásokat Kathleen Kenyon vezette, és ő se kérdőjelezte meg a falak késő bronzkori pusztulását:
sci.tech-archive.net/Archive/sci.archaeology/2009-06/msg00252.html
Neki a II.Ramszesz kori kivonulást képviselőkkel voltak vitái elsősorban. A Kenyon expedíciónak egyébként két célja volt. Az egyik a falak pusztulása időpontjának pontosítása, a másik a bronzkor előtti Jerikó feltárása. Gondolom te ez utóbbiról olvastál." - mindkettőről. Kenyon meghatározta hogy a falak mikor pusztultak el, az okot inkább földrengésnek tippelte, vagy a karbantartás hiánya miatti mezei eróziónak, de nem emberi erdetűnek. Illetve megállapította hogy a település i.e. 1550 körül elnéptelenedett és vagy 600 évig nem lett újra benépesítve. Ezt későbbi kutatások is megerősítették, míg az általad linkel levlista csuklóból 200 évvel eltolt számokkal operál. Szóval nem hoznám fel bizonyítéknak.
folti_ 2012.12.05 12:51:14
@hami: A Dűne univerzum meg elégge sokat merített az arab kultúrából, nyelvből és történelemből, főleg a fremenek esetén. :D
Előhang        "Hej-atyuska-bátyuska-csasztuska!- sóhajtott fel elégedetten Borisz Iszakovics tengernagy, amikor kiszállt fellobogózott szolgálati Volgájából, és óceáncserzette tekintete végigsuhant a  máris hulló vakolatú betonkockák  minimalista…..
folti_ 2012.12.03 12:05:16
@savaz: "Állítólag utóda is van csak az szigorúan titkos, fekete projekt." Khmmmmmm en.wikipedia.org/wiki/Uss_Jimmy_Carter
folti_ 2012.12.03 22:02:22
@savaz: Viszont egy kellően feltünő ellátóhajó vontatja mindig a célterületre, illetve sem a max 25 nap járőrlimit, sem a kis méretből adódó raktér limitáció nem segíti elő az ilyen jellegű használatát.