Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nath

0 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Eltörölné a kormány a középiskolákban a nyelvi előkészítő, úgynevezett nulladik osztályokat; három nyelv tanulását tennék kötelezővé a nyolcosztályos gimnáziumokban; a felsőoktatásba való bejutást nyelvvizsgához kötnék – derül ki a nyelvoktatási…..
Nath 2011.07.29 10:59:42
A nulladikkal kapcsolatban a saját tapasztalataimat tudom felhozni. Én hatosztályos (nem nyelvtagozatos, nem kéttannyelvű) gimnáziumba jártam, és a 16 fős német csoportunkból 10-en tették le a középfokút 9. osztály végén. (Ez 8 éve volt, akkor kicsit másabb - talán nehezebb? - volt a középfokú németből.)

A velünk egyidős nulladikosokkal mentünk nyelvvizsgázni június elején (a mi sulinkban már 8-10 éve indult az első nulladikos évfolyam kb.), akik abban az évben végig a németet tanulták. Náluk a 16 fős csoportból 11-en mentek át a nyelvvizsgán.

Mi három évvel később érettségiztünk, ők négy évvel később. Ez alapján azt mondanám, hogy egy hatosztályoshoz képest - az egy évvel kitolt gimnáziumi életen kívül - tényleg nem sok értelme volt a nulladiknak, (nekünk 7.-8.-9.-ben volt heti 4-5 német óránk, nekik egy nap volt ennyi a nulladikban) hiszen ugyanazok a tanárok tanítottak minket, és a képességeink is hasonlóak lehettek.
De a giminkben indult "rendes" 4 évfolyamos képzés is, tőlük 9. év végén egy ember tette le a középfokút.
Akkor lehet, hogy mégis csak van értelme?

A hatosztályos képzésben a képzés elején lehetett választani, hogy valakinek német vagy az angol az első nyelve, azt 6 éven keresztül tanulta, és emellé második nyelvként 9.-től lehetett felvenni egy másikat (angol, francia, olasz, német).
Akiknek német volt az első nyelv, ott 12. végére 1-2 kivételtől eltekintve mindenkinek megvolt a két középfokúja, de elég sok embernek 1 közép 1 felsője (angolból közép, németből felső, de volt fordítva is) volt, és volt olyan is, akinek 2 felsője volt.

Akiknek angol volt az első nyelve, kb. fele-fele arányban választották második nyelvnek az olaszt és a franciát. 12. végére angolból mindenkinek megvolt a középfokúja, kb. a csoport 40-45 %-ának a felsőfokúja, de SENKINEK sem volt középfokúja a második nyelvből.

Ez is elgondolkodtató azért...
Nath 2011.07.29 11:05:37
@Nath: Jah és nem elitgimnáziumról volt szó, hanem egy teljesen átlagosról. Azt kifelejtettem, de gondolom magától értetődő, hogy a németesek közül mindenki az angolt választotta második nyelvnek.
Roger Waters @ Papp László Budapest Sportaréna, 2011.06.22. Egyszer minden sikeres zenész életében eljön az a pillanat, amikor ki kell szállni a bizniszből. Persze a legstílusosabb az, ha valaki fiatalon, a népszerűsége csúcsán valami klasszikus rockandroll halált hal, de ezt…..
Nath 2011.06.23 12:36:30
@Luie Lepke: egyetértek.
Lassan ott tartunk, hogy a Nemzeti Együttműködés Kormánya mint olyan nem nyújt be törvényjavaslatokat a Parlamentnek. Mintha a kormányzás összetett feladatának egy jelentős részét egészen egyszerűen lepasszolták volna a Fidesz-frakciónak.Mielőtt többen hőbörögni kezdenének,…..
A Trianon évforduló kapcsán a médiát telenyilatkozó megmondóemberek szövegében volt egy közös vonás: a politikai kérdést a pszichológia nyelvén próbáltak megoldani. Szerintük Trianon egy „trauma” ami nincs „feldolgozva”, „kibeszélve”, nem…..
Nath 2010.06.14 10:06:12
Egyetértek a szöveggel, és azt még hozzáfűzném, hogy Trianonról megemlékezni kéne már, nem pedig csámcsogni rajta (ugyanez igaz a holokausztra, és minden más múltbeli tragédiára). Egyébként is, 90 éve volt már, nem lehet megváltoztatni, revizionálni, akkor meg minek lovagolni rajta?

A feldolgozás meg alapból kiüt :D Mit kell feldolgozni, élt bárki is akkor? Igen, az elvontan értelmezett nemzetnek nagy tragédia volt, de az egyes egyéneknek nem, mert 30-40-50-60 évvel utána születtek. És ez ugyanez igaz a határon túli magyarokra, ők beleszülettek ebbe...

És ha annyira felbuzog mindenkiben a nagy hazafiság és magán viseli a határon túli magyarok sorsát, az egyetlen dolog, ami hosszútávon is előremutató tendenciát mutat e téren, egyértelműen az EU, mégpedig a továbblépés politikai unió felé. Észre kéne már venni, hogy a nemzetállamoknak leáldozott (alapból is csak viszályokat és ellenségeskedést szítottak), s ez az egyetlen út, ha még akarunk valamit kezdeni ezen a világon. S hogy ez hogy jön Trianonhoz? Addig amíg ezen lovagolnak, és megy az ellenségeskedés itt Kelet-Európában, addig soha nem lesz itt politikai unió. Túl kéne már lépni ezeken, mert ennél röhejesebb dolog kevesebb van... És egy integrált Európában még a kisebbségek (határon túli magyarok) sorsa is jobbra fordulna.
Arról nem is beszélve, hogy egy kis tízmilliós Magyarország SENKIT nem érdekel ezen a világon, egy EU viszont már igen, ahhoz az út pedig trianon túllépésén vezet magyar (és szlovák, román, szerb, stb.) részről.
Hiába sok zenekar legnagyobb álma, mégis nagyon hálátlan feladat olyan zenekarnak nyitni, mint a Metallica. Nem elég, hogy korán kell kezdeni, hogy szinte biztosítva van a szar hangzás, de még azzal is meg kell birkózni, hogy a közönség 99%-a simán ledobálna a színpadról, mert…..
Nath 2010.05.15 13:07:01
@geris: Azért a magam elé engedéstől ki vagyok. Egyrészt amikor kint állt a sor a stefánián, a sok kulturálatlan gyökér kikerülte az egészet és furakodott előre... menjenek a fenébe. A tömegben meg nincs gondom azzal, ha valaki előre akar menni, de azt normálisan tegye, ne őstapló módon, szétnyomva és fellökve mindenkit. Mert eléggé elrontja az ember kedvét, amikor nem tudja élvezni a MoP riffjét, mert egy balf*sz undorító módon nyomul előre. És nem, nem erről szól egy koncert!

A pogóról meg annyit, hogy én kifejezetten örülök, hogy nem volt. Lehet, hogy kinőttem már, de gyűlölöm, hogy már egyre többen nem azért állnak be pogózni, hogy élvezzék a zenét, hanem, hogy minél inkább durvuljanak és gyepáljanak másokat. Nyilván így vezessék le az agressziót, de ettől még kapják be!

És nem vagyok nyámnyila, de nem azért megyek koncertre, hogy kétajtósszekrény kigyúrt állatoktól védelmezzem a testi épségemet.

A telefonfotózás az ettől függetlenül nagyon gáz, tényleg nem látom értelmét...
Hét gyanúsított szabadult abból a bandából, amely Marian Cozma meggyilkolása után került hűvösre tavaly februárban. Ennek megünneplésére hatalmas "szabadulóbulit" tartottak péntek este a Fejér megyei településen. A Bors úgy értesült rendőrségi forrásból, hogy…..
Nath 2010.03.21 12:11:27
@Spiritmonger: A halálbüntetést hagyd már, unalmas már ennek a sületlenségnek a szajkózása. Min változtatna? A bűnözéstől nem a büntetés nagysága, hanem az elkerülhetetlensége és gyorsasága rettent el, már a 18. század végén megmondták. Arra a problémára meg, hogy el kell tartani az adófizetők pénzéből gyilkosokat és egyéb állatokat, nem a halálbüntetés a megoldás, hanem a börtönök finanszírozásának megváltoztatása, pl önfenntartóvá. Arról nem is beszélve, hogy úgy rúgna seggbe minket az EU és egyéb szervezetek, hogy átrepülnénk a Csendes-óceánba.

A rendőrség és az igazságszolgáltatás teljesen inkompetens, ezen kéne változtatni, nem azon, hogy halállal büntetünk. És tényleg ki kéne találni már, hogy abból a 25-ből hányan és mit csináltak, ami a halálhoz releváns volt, és akinek nem lehet megállapítani a büntetőjogi felelősségét ez ügyben, lecsukni műs bűncselekményéért... Ezeket kéne felderíteni --> rendőrségnek kellene összeszednie magát, a bírósági és ügyészségi rendszert is rendbe kapni, hogy ne 6 évig tartson egy jogerős ítélet meghozása, nem pedig a halálbüntetést visszaállítani.
Vastagbőr Elnöki kegyelem 2010.03.20 09:01:00
2009. szeptembere: "Egy család: apa, anya és 6 gyerek. Aput meg anyut a bíróság 10 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte, mert a gyerekek nem jártak iskolába. A gond a két nagyobb gyerekkel volt, az anyjuk szerint reggelente a gyerekek elindultak otthonról, de az…..
Újabb ballib csínytevés van készülőben ... vajon felteszik a koronát a nyolc évükre? Fel merik tenni ... ? Az ötlet egyszerű, de zseniális: Ne az új, hanem a leköszönő Országgyűlés válassza meg a Köztársasági Elnököt 2010-ben. Az elő hallásra eszementnek tűnő ötlet…..
Nath 2009.11.17 20:59:22
@jozicsenko: A köztársasági elnök sérthetetlen, büntetőjogi felelőssége nincs (csak közjogi), azaz amíg tisztségében van, addig nem kerülhet börtönbe, a büntetőeljárást csak megbizatásának lejárta után lehet kezdeményezni.
Csak ha hivatali ideje alatt hivatali tevékenységével összefüggésben követ el bűncselekményt, akkor a közjogi felelősséggel (azaz felelősségre vonással) kombinálva indul ellene büntetőeljárás az AB-nál...
Így a 3. pont nem áll :) Mentelmi joga meg nincs, csak sérthetetlensége.
Vastagbőr Mokka, a fő-fő PC 2009.10.27 11:01:00
A hazai pártfüggetlen, kulturált tájékoztatás mintapéldánya, a Mokka és a tegnapi szavazása. Részeredmény: (A Szanyival készített riport erre.) Megkérdezhettek volna rengeteg mindent, pl. Egyetért azzal, hogy a köztársasági elnököt nem illik becsmérelni? Egyetért azzal, hogy…..
Nath 2009.10.27 13:36:10
@llll5: Az miért bűn, hogy szabotálta az igazságtételi törvényt? Az Alkotmánybíróság döntésébe nem kell politikai okot bemagyarázni, ez szimplán jogi (közjogi, büntetőjogi) kérdés volt. Van egy Alkotmányunk ami leszögezi a jogállamiság kritériumát. A jogállamiságba nem fér bele elévült bűncselekmények újból büntethetővé tétele (vagy a még el nem évült bűncselekmények elévülési idejét törvénnyel meghosszabbítani, stb.), továbbá a politikai ok (amire a Zétényi-Takács féle törvény alapult volna) hát eléggé értelmezhetetlen kategória...
Nem kéne összemosni a szakmai tevékenységét a politikával...
  Kőházy „FankaDeli” Ferenc hosszan válaszolt saját blogjában a Reakción megjelent tűnődésemre és az azokra született olvasói kommentekre. Az alábbiakban - egy rövid viszontválasz után - változtatás nélkül közöljük tanulságos gondolatait.   Személyes…..
w Tribuszerné visszanéz 2009.10.02 02:20:00
A válságnak győztesei is vannak, és ezek között sokan olyanok, akik további áldozatokat szednek. Az elkeseredett, kétségbeesett embert el lehet csábítani könnyű álommal, és ezt nemcsak a kuruzslók, a fasiszták meg a kommunisták használják ki, hanem lehet, hogy éppen a…..
Néhány órával azután, hogy hevesen cáfolták a zenekar feloszlásáról szóló, évek óta forgalomban lévő híresztelések újabb hullámát, a gitárosabbik Gallagher testvér a zenekar honlapján megjelentetett egy közleményt, miszerint kész, befejezte, többé nem játszik az…..
Nath 2009.08.29 11:21:56
@Bozdurgán: A brit rock a zene szégyene? Pink Floydról hallottál vala is, öcsisajt?

Az Oasist én sose szerettem, nem jött be a stílusuk, de az elért sikerek ettől függetlenül magukért beszélnek...