Regisztráció Blogot indítok
Adatok
janok

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
És nem a cárok bombája - mint azt Jockey11 vendégposztjából látni fogjuk. Azt hiszem az orosz nyelv szépségeivel, illetve hasonló birtokviszonnyal foglalkoztunk már a Царь-пушка vonatkozásában. De itt kérem nem erről lesz szó, hanem néhány réges régi emberi…..
janok 2010.08.03 08:49:42
@Higany: @Jockey11:

A számítás korrekt, feltéve, hogy a 39 ns helyes adat. A Nap teljesítménye 3.8E+26 W a Wikipedia szerint. Ennek valamivel több, mint 1%-a 2.1E+17 / 39E-9 s = 5.4E+24 W teljesítmény.

Azt, hogy honnét jön a 39 ns, azt nem tudom. Ez csak számítógépes szimulációs számításokból jöhet, de a jó ég tudja, hogy ez jó érték-e vagy nem.

Én mégse tartanám teljesen lehetetlennek. Alapvető különbség ugyanis a Nap és egy termonukleáris bomba között, hogy a Nap egy egyensúlyi rendszer, míg a bomba nem az.
Az egyensúly velejárója, hogy a magban keletkező energia "szétnyomja" a Napot, aminek magja így "csak" kb. 14 millió K-en üzemel (ez a fúzió igényeihez képest elég alacsony hőmérséklet, ha nem lenne akkora nyomás, akkor ezen a hőmérsékleten gyakorlatilag szinte nem is menne a fúzió).
Ezzel szemben a bomba egy alapvetően nem egyensúlyi rendszer, ahol egy vastag urán vagy ólom köpennyel zárunk be hatalmas energiát igen kicsi térrészben. Ezért a bombában egy rövid időre sokkal "durvább" körülmények alakulnak ki, mint a Nap magjában. Vagyis bár a bombában borzasztóan kevés anyag reagál el, de ez nagyon-nagyon rövid idő alatt. Így a teljesítménye (energia/idő) is hatalmas lesz. (Ne feledjük azt sem, hogy a reakció sebesség exponenciálisan nő a hőmérséklettel.)

Szó, ami szó, nagyon nagy teljesítményt könnyű elérni, ha az idő elég rövid. Az a 39 ns pedig vagy reális adat, vagy nem, ezt gyakorlatilag leellenőrzi nem lehet, hiszen a bomba pontos működése (különösen az interstage fázis) máig titok a közvélemény előtt.
janok 2010.08.02 10:47:07
@JoeP: Valószínűleg a legjobb hatásfokú megoldás az lenne, ha nem ledobnák, hanem tengeralattjárón szállítanák a helyszínre, majd ott hagyva robbantanák fel az óceánban.

De ezeknek a hatalmas fegyvereknek tényleg csak elrettentő szerepük volt. A tényleges romboló erő ugyanis kisebb mértékben növekszik, mint maga a megatonna szám. Vagyis jobban megéri több kisebb nukleáris fegyvert bevetni, mint egy nagyot, még ha mondjuk Los Angelest akarod is lerombolni. taktikai értelemben pedig pláne a több kisebb fegyver a jobb.

Mellesleg, ahogy a cikk is utal rá, maga a hidrogén bomba név is félrevezető, mert ez azt sugallja, mintha az energia nagy része fúzióból keletkezne, holott a gyakorlat az, hogy kb. fele-fele arányban jön a fúzióból és fisszióból. Illetve skálázható, ahogy a cár bomba példája is mutatja.
Fordulatokkal gazdag történet ér nyugvópontra azáltal, hogy július 17-én megnyílt a Tokiót "az igazi nemzetközi" repterével összekötő gyorsvasúti vonal. Van a történetben minden, ami vasút szempontjából érdekes, nem beszélve az egyéb politikai-társadalmi izgalmakról. A…..
Utólagos előszó. :) Figyelem, az írás alapvetően nem arról szól, hogy ha eladnám a telefont, miért nem kaphatnék érte többet! Egy jelenségről szól általában, de a gondolatsort ez a telefonos példa indította el, még ha nem is a legjobb példa. Elgondolkodtam, hogy az ún.…..