Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ADDICTUS Műhely

69 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az alkoholizmus (és a többi függőség) kezelésében az elmúlt években, évtizedekben szemléletváltás történt. Debrecenben közel három éve alkalmazzák az úgynevezett Minnesota-modellt, amely szerint az alkoholizmus és a drogfüggőség egyaránt betegségnek számít.…..
Az Egyesült Államok egyik első tűcsereprogramjának elindítója, az intravénás drogfüggők ellátását egy helyszínen tömörítő ún. "one-stop-shop" központ alapítója, több nagy vihart kavart, a tűcserét népszerűsítő médiakampány kiötlője. A székhelyét pár…..
 Népszerűek a gyógyszerek a hazai fiatalok körében: a 8-10. osztályos középiskolások 12 százaléka vett már be gyógyszert és ivott rá alkoholt, "élvezeti céllal" - írja a Magyar Nemzet. Rácz József, a Kékpont Drogambulancia igazgatója szerint elsősorban a lányok…..
Az alkoholizmus egy komplex probléma, nemcsak magát az alkoholistát érinti, hanem a környezetét is. Éppen ezért a hozzátartozónak is érdemes eljárnia egy olyan közösségbe, ahol szenvedélybetegek környezetében élőkkel tud beszélgetni !  ..
ADDICTUS Testedzésfüggőség 2010.08.23 00:39:00
A rendszeres testedzésben a terhelést a fizikai aktivitás gyakorisága, intenzitása és időtartama együttesen határozzák meg. A testmozgás fontos az egészséges életmód kialakításában, illetve fenntartásában, de előfordulhat, hogy a fizikai aktivitás mértéke nem arányos az…..
A szenvedélybetegségek és ezen belül a drogaddikciók terjedése világszerte és Magyarországon is társadalmi méretűvé váltak. Az egészségügyi ellátás és képzés, sajnálatos módon, nem megfelelôképpen tudta követni a hirtelen jelentkezô igényeket. Követve az egyéb…..
Sokan becsukják a szemüket, és inkább nem vesznek tudomást a körülöttük, akár családjukban zajló szerhasználatról, ám ez nem segít megoldani sem a szenvedélybeteg, sem a körülötte élők, sem pedig a társadalom ezzel kapcsolatos problémáit. Gyakran ezeknek az embereknek nincs…..
ADDICTUS Más a férfi depresszió 2010.08.14 00:19:00
Míg a depressziós nők szomorúak és sírnak, addig a férfiaknál egészen másfajta tünetekkel jelentkezik ez a betegség: ingerlékennyé és agresszívvá válnak.  Alkoholba fojtják bánatukat... A depressziós férfiaknál ez az inkább ideges, mint szomorú érzelmi állapot…..
Az idősebb generációk körében egyre gyakoribb a vény nélkül kapható, első pillantásra ártalmatlannak tűnő gyógyszerek felelőtlen használata. Az Európai Unió kábítószer-fogyasztást vizsgáló megfigyelőközpontjának előrejelzése szerint 2020-ra megduplázódik a…..
Nagy teret nyert hazánkban a hazárdjáték, melynek lényege, hogy a játékos nem szórakozásból, hanem a nagy nyeremény reményében tesz kockára egy bizonyos összeget. A hazárdjáték vagy a szerencsejáték probléma végzetes formája a kóros játékszenvedély.  A…..
Mi teszi indokolttá, hogy háziorvosként is komolyan foglalkozzunk az addiktológiai betegek megismerésével?  Háziorvosként betegeim életét hosszú éveken át nyomon tudom követni, felkeresnek betegek testi betegségeikkel, ugyanakkor családi, lelki konfliktusaikkal is. Pontosan…..
Szemelvények Mitch Earlywine "Megérteni a marihuánát" című könyvéből  Mentális betegség Azok a nézetek, melyek szerint a marihuána pszichológiai problémákhoz vezet, legalább 100 évesek. Mikor India még gyarmat volt, a brit kormány létrehozta az Indiai…..
Az őszi ködös, hűvös, szomorkás idő beköszöntével nemcsak a melankólia uralkodik el rajtunk, hanem statisztika adatok szerint az öngyilkosságok száma is megnő. A búskomorság, lehangoltság, kedvtelenség életünk természetes velejárója, hiszen nem lehetünk mindig életvidámak.…..
Számos jel árulkodik a gyermek- és fiatalkori evészavarról, amire a szülőknek oda kell figyelniük dr. Pászthy Bea pszichiáter szerint.   Egyre inkább terjednek, ráadásul egyre fiatalabb életkorban jelennek meg a gyermek- és serdülőkori evészavarok. A kórképek…..
A túlzott alkoholfogyasztás és a drogproblémák mindennaposak, és sajnos nagyon sok ember és család életét keserítik meg. Mindkét probléma igen drága mulatság, a szó anyagi értelmében is, és ami az egészséget illeti, úgy is. Problémák az alkohollal... Ha valakinek az…..
Sokak számára az alkoholfogyasztás mindössze az ellazulás egy kellemes módja. Az alkoholbetegek azonban túl sokat isznak, és mind saját magukra, mind másokra veszélyt jelentenek. Az alábbi kérdések és válaszok segítenek az alkoholproblémák megértésében, és bemutatják, hogyan…..
Egyre több áldozatot követel a megfeszített munka kiváltotta stressz és betegségek. A szívroham a végső állomás? Melyek a munkamánia tünetei és hogyan lehet legyőzni a függőséget? Szakembert és munkamániást faggattunk.  „Hét éve kezdődött. Akkor neveztek ki egy…..
Hogy ismerd az utat, Kérdezd meg akik visszajöttek ! kínai közmondás Senki nem nyújthat annyi segítséget az alkoholistáknak, mint amennyit saját maguknak nyújthatnak az Anonim Alkoholisták (AA) körében. Az AA világméretű szervezet, tagjai abba akarják hagyni az ivást.…..
A zöld területek közelében élők körében jelentősen kevesebb a mentális betegségek előfordulása. A 24 nagy testi betegség közül 15-nek az éves előfordulási aránya sokkal kisebb azok között, akik zöldövezet közelében élnek. Az amszterdami VU University Medical Centre…..
A hosszú távú absztinencia segít visszanyerni az alkoholistáknak egyensúlyukat, ám a Stanford Egyetem orvosi karának legfrissebb vizsgálata szerint a teljes stabilitást sosem tudják elérni.   Józanul megszűnnek a járásproblémák, és visszatér az egyensúly. A hosszú…..
A rendszeres alkoholfogyasztás mintegy egyharmadával csökkenti a koszorúér-betegségek kockázatát a férfiaknál egy csütörtökön megjelent spanyol tanulmány szerint. A Heart című brit orvosi folyóirat online változatában ismertetett kutatásban több mint 41 ezer, 29 és 69 év…..
 Egy friss amerikai kutatás szerint a közepes vagy nagy mennyiségű alkohol (legalább heti 3-4 ital) elfogyasztása 1,3-szeresére növeli az emlőrák előfordulásának valószínűségét. Valószínűleg a menopauza után lévő és a túlsúlyos nők a leginkább…..
A közvéleményben elterjedt vélekedés, hogy az az alkoholista, aki dülöngél az utcán, össze-vissza beszél, veri a családját, és néha fehéregereket lát futkosni a szeme előtt. A valóságban azonban a baj ennél már sokkal hamarabb elkezdődik. Érdemes megismerni azokat a…..
Egy friss hazai felmérés szerint a fiatal felnőttek leginkább a baráti unszolásnak engedve emelgetik a poharakat. Egy másik kutatás szerint a hatvan év fölöttieknél sokkal súlyosabban jelentkezik az iszákosság. Az alkoholfogyasztás alapvetően a társas élet, a szórakozás, a…..
A pszichiátria egyik legproblematikusabb területe az öngyilkosság. Nem önálló betegség, mégis talán az egyetlen olyan pszichiátriai vonatkozású esemény, ami a beteg halálával végződhet.  Sajnálatos tény, hogy a magyarok öngyilkossági hajlama magas. Ezen belül…..