Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Borda4444

0 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A ma esti Tétben ismét előkerült az, ami a következő években feltehetően még sokszor téma lesz: meg lehet-e majd változtatni a Fidesz-KDNP által most elfogadni készülő új alkotmányt egy esetleges kormányváltás után. Kétharmadot kell hozzá szerezni – mondta rezignáltan…..
Borda4444 2011.04.15 14:46:05
@tölgyes:

Aki fél, az forduljon bizalommal a Terrorelhárítási Központhoz.
Azért kapnak kiemelt bérezést, hogy a félősöket megvédjék.
Még a bérrettegőket is meg fogják ők védeni... ha kell, hát sajátmaguktól is.
Bárki meglássa...
Jezsuita bloggerek A halálról.... 2010.04.02 13:29:00
- Apó, engem nagyon érdekelne hogyan képzeled, mi van a halál után? - Nem tudok erről sokat mondani. Mikor, hogyan fogok Istennel és szeretteimmel találkozni azt nem tudom. Abban azonban biztos vagyok, hogy Isten azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön. Arra is gondolok, hogy valamilyen…..
Borda4444 2010.05.05 15:38:31
@izrael miszteriuma: Két "fentebb" van :) És továbbra is megalapozottnak tartom - eszerint - a fenntartásaimat a hetvenes fordítással kapcsolatban, már amennyire az építkezés köveit (is) keresem benne... Vagy félreértek valamit?
Borda4444 2010.05.05 16:38:00
@izrael miszteriuma: "Általában azt mondhatjuk, hogy mindig a primer irodalom áll közelebb az eredeti jelentéshez. " Igen.

Ehhez a magam részéről csak annyit tennék hozzá, hogy "a" nyelvben a jelentés = funkció.

És megint köszönöm.
Borda4444 2010.05.05 18:11:14
@izrael miszteriuma: A Textus Massoreticus és a Septuaginta szerintem külön-külön, mint egységes egész működik szent szövegként és szentségük mibenlétéről egyedül az ezeket sajátjuknak valló közösségek nyilatkozhatnak meg érvényes módon. Itt azt hiszem, egyetértünk. De csupán szövegként, melynek története, valtozatai, olvasatai vannak, talán megbonthatóak, mert az egyes fogalmakat, vallási tartalmakat egymással tükröztetve - és nem ütköztetve - igy jobban be lehet látni. Számomra nem az eltérések tényének a rögzítése a fontos, vagy az eltérő jelentéseknek a dogmákkal való viszonya, hanem az, hogy maga az eltérés az olvasás pillanatában mit jelent.
Apó, szeretnék valami komolyat kérdezni tőled: Mit tartasz a legfontosabbnak az életben? A hitet és a szabadságot. Miért? Mert a hittel kapcsolódsz az élet forrásához, az igazi alapokhoz, a szabadság pedig kihozza belőled a legjobbat, az igazi kincseket, amikkel Isten…..
Még egy vulkánkitörés sem tudta megakadályozni, hogy a hivatásgondozás európai jezsuita felelősei a hétvégén Lengyelországban találkozzanak. Igaz a visszaút vonattal kicsit macerás volt, de túléltük. Egy ilyen találkozó jó alakalom volt, hogy elgondolkodjak egy olyan kérdésről, amit korábban…..
Borda4444 2010.05.01 12:18:48
Borda4444 2010.05.01 22:21:01
@jabbok: Szerintem Jézus talán mégis imamódot tanított akkor, amikor kiűzte a Templomból a kufárokat. A megváltás ugyanis VAN, mert ha úgy érzem, hogy Krisztus akkor, ott váltott meg és nem a számomra végülis hozzáfélhetetlen, teljes jelenben, akarva-akaratlanul is kereskedni, alkudozni akarok akár a legőszintébb imával, vagy önfeláldozással. A gondom ezzel a Van-nal akadt és - bár nagyon személyes sík az ahol ezek a szavak és a mögöttük nyilván felsejlő segítségkérés megfogalmazódik - a megoszthatóság korlátait próbálom megérteni és ez a nehéz. Jézus személyes megváltást ad, de a benne-lét mégis közösségi: "Ahol ketten-hárman összejönnek a nevemben..." - mondja. A megosztás pedig egy közösségben, úgy érzem, kategóriákkal történik, a közös nyelven illetve nyelvezeten. Kis_csirke szívemből szólt, amikor azt írta, hogy "ne akarjuk görcsösen a markunban tartani az életünk irányítását". Csak hát a tudatosság - és mi a keresztény erkölcsiség, ha nem a tudatosság legmagasabb formája - amikor a jelenlét ellenében hat, "borzalmas dolog". És nem csak "néha". Azaz, hogy rövidre zárjam ezt a nagyon elbonyolított fejtegetést: a Mária - Márta kettősségnek e g y e t l e n é l e t e n b e l ü l van-e létjogosultsága, vagy egy korábbi, hibás kiindulópontnak a következménye és leginkább, hogy mi a j e l e n t é s e annak, ha ez a kettősség ellentétként jelenik meg, pedig Jézus fokozati különbségként értelmezte?
Borda4444 2010.05.02 08:40:18
@izrael miszteriuma: Igen. És hogy a világi adás-vételt mennyire odavonzza a szakrális cselekvés helye és ideje bizonyítja a magyar nyelv 'vasár(vásár)nap' szava. Reális tehát - akár a szakralitás szemszögéből is nézve - az Isten-Mammon alternatíva fenyegető volta.
Egyszer fel is vetődött egy beszélgetés során, hogy a pénznek lehet-e metafizikai jelentést tulajdonítani?
A Templom későbbi - intézményes - megtisztításáról nem tudtam. Köszönöm az információt. És amit Te biztosan tudsz: volt-e kimondva más oka-magyarázata a "zsibvásár" eltávolításának abban az időben?
Lukács evangéliumában mondja a feltámadt Jézus két búsuló tanítványának: „Hát nem ezeket kellett elszenvednie a Krisztusnak, és így bemenni dicsőségébe?” Utána pedig, „kezdve Mózesen és valamennyi prófétán, mindent megmagyarázott nekik, ami az Írásokban…..
Borda4444 2010.05.01 23:09:51
@aftermodern: De szép hozzászólás...
A mostani teológiai szóhasználat szerint dogmának nevezik azokat a kijelentéseket, amelyeket az Isten kinyilatkoztatása alapján az Egyház, teljes tanítóhivatali tekintélyének bevetésével, végérvényesen igaznak jelent ki. Már az ókor egyik legnagyobb teológusa, Órigenész, Peri…..
bodoky A nagy Omninvest-svindli 2009.11.30 11:04:00
Oltatni muszáj, de miért kellene megbíznunk egy olyan cég vakcinájában, amelyiktől használt autót sem vennénk szívesen?..
Borda4444 2009.12.01 21:32:29
@aszekelyek: Engem egyetlen dolog érdekel - mégha egyedül is maradok az érdeklődésemmel: egészen véletlenül nem mi v a l a m e n n y i e n e g y ü t t vagyunk a magyar állam? Vagy talán nem is vagyunk annyira együtt? Ha pedig ez utóbbi eset fönnáll, mivégre ez a sok hívságos indulat???? Valaki ugyan határozza már meg (definiálja)a számomra EZT a demokráciát, amelynek a határai csak az egyik oldalról érezhetőek.
Három fideszes és egy szabaddemokrata országgyűlési képviselő több parlamenti megszólalásban és írásbeli kérdésekben is firtatta az MVM offshore cégekhez vándorolt milliárdjainak sorsát, ám rendre semmitmondó válaszokat kapnak a kormányzat illetékeseitől. Update: Oszkó…..
Borda4444 2009.11.26 16:36:49
@Noname Cowboy: Hát igen: DEMOKRÁCIA...

'hisz "nyíltan" dönt, ki ezer éve
magával kötve, mint a kéve,
sunyít vagy parancsoz követ.
József A.: Hazám