Regisztráció Blogot indítok
Adatok
jan

0 bejegyzést írt és 2123 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
        A magát Kötter Tamásnak nevező Biczi Tamás, Orbán bizalmi embere, írta le az alábbiakat 2021-ben. Nem 1951-ben, hanem 2021-ben.     "Szóval ha legközelebb bementek az USA nagykövetségre a szokásos eligazításotokra, a szendvics zabálás közben ezt is említsétek meg a gazdinak, hátha rászól…..
jan 2021.04.20 23:47:14
@jotunder: Jajj. Ez még csak nem is lektűr, hanem inkább iskolai fogalmazás. Már az első mondat rémes.
  " Tegyük hozzá, ők többnyire magyar nemesek voltak, akik erősen kötődtek a nemzethez, ellentétben az ideiglenesen hazánk területén állomásozó momentumos politikusokkal, akik külföldi egyetemről jöttek, külföldre házasodnak."   Ezt 2021-ben tudta leírni Pogrányi Lovas Miklós. Róla a Kossuth…..
     Lánczi András, Lukács József kádárista ideológus egykori jobbkeze, a következőt találta nyilatkozni a rezsimlapnak.    “a CEU-nak világos politikai hitvallása volt és van, márpedig ha valaki politikailag exponálja magát, akkor politikai eszközökkel fognak vele bánni”.     Tekintsünk el…..
jan 2021.03.29 14:14:45
@jotunder: Még a végén azt is kihozod nekem, hogy Gyurcsánynak véges Erdős-száma van :)
  "És most már az ország – a haza – is mérgező! A költőnő Ausztriában pisili ezt bele a Dunába, tudván, csak erre folyik lefelé az. Labanc lapnál keres védelmet ahhoz a kívánalmához, hogy Jókai (az 1848-as márciusi ifjak egyike, A kőszívű ember fiainak regényírója) ne legyen kötelező…..
  Lovász László és Avi Wigderson kapta az Abel-díjat.      ..
jan 2021.03.17 23:38:21
@Mister Gumpy: Elég durva lenne, ha tényleg olyan alapon osztanák, amit mondasz. És a díjazottak listáját átfutva, szerintem teljesen alaptalan ez a spekuláció.
     Orbánék vadkommunisták voltak, a családban 1956-ot ellenforradalomnak nevezték, minden más fizikai megtorlással járt, Fricz Tamás az Ifjúkommunista munkatársa volt, Varga Judit feketeöves besúgüócsaládból származott, Kövért hagyjuk is, ők a munkásmozgalom régi harcosai voltak, Lánczi András…..
    A Fővárosi Törvényszék indítványozta a Színművészeti Egyetem Alapítványával kapcsolatos törvény illetve a Felsőoktatási Törvény 94. § (6) bekezdés alaptörvényellenességének megállapítását.  Az indítvány már lassan két hete van az Alkotmánybíróságon, és az AB-nek kilencven napon belül kell…..
     "O, say can you see" a.k.a székelynyuszi az amerikai keményvonalas konzervatívok konferenciáján.    Enjoy.  Minden idők egyik legkonzervatívabb, legnemzetibb, legkeresztényebb és legértékelvűbb amerikai himnusz interpretációja.  Ez a nemzetközi mandinerizmus artisztikuma. ..
jan 2021.03.01 12:07:58
@gépzavar: Szerintem ez zongorakíséret nélkül is fájna eléggé. Számomra az teszi különösen elviselhetetlenné, hogy látszólag minden önreflexió nélkül, harsogva énekel, mintha nem is venné észre, hogy össze-vissza csúszkál. Volt egy plébánosunk, aki szegény húsvétkor rettenetesen szenvedett az énekléssel, de ő legalább reflektált magára, látszott, hogy fél az egésztől, izgul, koncentrál, hogy amikor hangot tévesztett, akkor zavarba jött, megremegett, aztán összeszedte magát, visszatalált stb. Szóval neki lehetett szurkolni, együtt lehetett vele érezni, de ezzel, aki mint a tank megy előre, nem lehet...
jan 2021.03.01 15:25:15
@Ménkűnagy Bundáskutya: Az! Látom, ismered a dörgést. Korábban, egy másik plébánosunk nem ragaszkodott ahhoz, hogy ő énekelje az Exultetet, hanem a schola egy (egyébként protestáns) férfitagja énekelte gyönyörűen. De akiről meséltem plébános, valamiért ragaszkodott hozzá, hogy neki kell énekelnie.
  "   A mutatók folyamatosan romlanak azóta, csak a SOTE van még az első ötszáz egyetemben a Times rangsora szerint. Prága, Varsó, Ljubljana is elhúz a magyar egyetemek mellett. Én nem a politikai haszon felől nézem tehát a kérdést, hanem hogy az átalakítás kimozdíthatja a felsőoktatást a…..
  .............................................  Tisztelt testvér! Hálás köszönet a lelkes üdvözlésért!Megtiszteléstek becsét sokszorozza az a körülmény, hogy én nemvagyok szövetségtek tagja, mely szövetségnek törvényeit, czéljait ismerem, helyeslem, méltányolom. Több év előtt felszólított…..
jan 2021.02.27 18:11:28
@velőtanya: Köszi! Én a középiskolás anyaggal próbáltam villogni, de látom, neked valódi ismereteid vannak a témáról! :)

Érdekes, hogy a magyar nacionalista képviselő úrnak milyen csodálatos latinizmussal sikerült élnie: "Jókai Mórt hazám ellenségének lenni vélem" :)
jan 2021.02.27 21:47:04
@látjátok feleim szümtükkel: Jajj ne, könyörgöm. Számtalan költő parafrazeál, vesz kölcsön stb. Keresd meg pl. Szőcs Géza: Születésnapomra c. versét. Csupa ilyennel van tele. Ezzel a világon semmi baj nincsen.
       A kommunista belügyminiszter veje, a Hazafias Népfront utolsó alelnöke, az alkotmánybírói posztot jogászi, a kutatóprofesszori posztot pedig mérhető intellektuális tevékenység nélkül megszerző Jóságos Stumpf István éppen a magyar felsőoktatás felszámolására készül. Apróságról van szó, szóra…..
jan 2021.02.25 21:23:29
@naebneerG: Freund =/= MTA Elnökség. Freund amúgy tényleg rettenetes.
      " Ehhez elmesélte azt is, hogy 2017 után egy évig a Farkas-hegyen készenlétben tartott egy kisrepülőgépet, hogy ha arról van szó, bármikor Bécsbe tudjon menekülni. Elmondta, hogy például Schmidt Mária felől is kapott olyan üzeneteket, hogy „felmossa vele az Indexet”.  (A 444.hu Bodolai…..
jan 2021.02.12 22:02:07
@fortin: Amúgy ezt egyszer valaki elmagyarázhatná nekem, Berend miért távozott. Nekem, aki fiatalabb generáció vagyok, nem világos a sztori. Valahogyan homályosan úgy áll össze, hogy túlságosan exponált volt a Kádár-rendszer mellett, és akkor ezért ment el? De több ponton fura az egész. Nem gondolom, hogy megtorlástól tartania kellett volna, ahhoz nagyon is konszenzusos volt az átmenet, még Péter Gáboroknak se görbült haja szála sem.
jan 2021.02.12 22:52:52
@Orosz Ferenc: Köszi!
        Az állampárti propagandaoldal "Nemzetközi nagyágyúkat igazolt le az MCC" címmel adott ki eszmei iránymutatást.      A nemzetközi nagyágyúk között van az a német Werner Patzelt, akit valamiért Patzelnek írnak, akit a drezdai egyetem nem foglalkoztatott tovább szélsőjobboldali kapcsolatai…..
         A liberális demokrácia ellenségei támadtak a Capitoliumra?  A QSámán trumpista diktatúrát akar?  Az összeesküvéselméletekbe beleőrülő szerencsétlen nő, akit közvetlen közelről lőttek mellbe, miután be akart mászni egy olyan területre, amit fegyverrel védtek a biztonságiak, fasiszta…..
       E sorok írója a vakszerencsének köszönheti, hogy most nem egy géppuskafészkekkel diszkréten díszített ingatlanban lakik a parókás feleségével és kilenc gyerekével közel Nabluszhoz, mely kilenc gyereket már rég megtanította volna arra, hogy Júdeát és Szamáriát  .sten (ilyeneket is mondana,…..
jan 2020.12.19 22:42:38
@almodhi: Elképesztő, és elképesztőek alatta a kommentek!
jan 2020.12.19 23:05:44
@acs63: Egy időben két örmény kisebbségi önkormányzat volt Magyarországon. Az egyik a jelenlegi Örményországból a szovjet időkben ideszármazottakat képviselte (Arménia Népe Egyesület), a másik az erdélyi magyar-örmények leszármazottait, ez utóbbi egyesület neve ez volt: Erdélyi Örmény Gyökerek.
jan 2020.12.20 11:02:46
@nudniq: jogos! Mindig érdekesnek találtam ezt a versenyt, mert ugye az arméniások tényleg örmények voltak (pl. beszéltek örményül), viszont ugye nem voltak mély magyarországi gyökereik. A Gyökerek ellenben generációk óta nem beszélnek örményül, viszont nekik voltak, ugye, gyökereik.
       Boldog Salkaházi Sára nem a keresztény kultúrát akarta megvédeni. Ő a zsidókat akarta megvédeni a nyilasoktól és ezért megölték. A keresztény kultúra védelmezése Magyarországon azt jelenti, hogy nemcsak a zsidókat kell Dunába lőni, hanem a Salkaházi Sárát is, és amikor aztán boldoggá…..
jan 2020.12.17 13:23:32
@Érvsebész: Nagyszüleimnél volt egy nagyon szép régi míves atlasz, színes térképekkel, Stiefel Handatlas volt a neve. Gyerekként imádtam lapozgatni, gyönyörűen nézett ki, és külön érdekes volt nekem, hogy azt láttam benne, hogy ezelőtt 50-60 évvel hogyan ábrázolták a világot (ugyanezen okból szerettem lapozgatni a Révai Nagy Lexikonát is, hiába volt "elavult", épp ez volt benne az izgalmas). Apám viszont valamiért nem szerette ezt az atlaszt, és egyszer megjegyezte nekem, hogy ő nem tudja pontosan, honnan van ez az atlasz, mert nagyapám mindig csak annyit mondott róla sejtelmesen, hogy "hadizsákmány"-ként szerezte valamikor a második világháború alatt. Gyerekként nem értettem ezt, de az éreztem, hogy apámat nagyon feszélyezte ez a téma és az egész atlasz, nem örült neki, de valószínűleg sohasem merte megkérdezni a nagyapámat, hogy mit is jelent ez a "hadizsákmány".
    Négy cseh, három lengyel, egy horvát, egy román és egy ukrán kutatóhely lett díjazva az ERC Consolidator Grant pályázatán. Lehet, hogy magyar állampolgárságú díjazott van valahol külföldi intézetben, de egyetlen egy magyar kutatóintézet vagy egyetem sem kapott díjat, pedig korábban általában…..
jan 2020.12.12 17:54:46
@naebneerG: Szerintem ez az egyelőre amúgy csak beígért fizetésemelés szinte indifferens abból a szempontból, hogy ki marad és ki nem. Nem csak középszerűek maradnak. Az egy jó szlogen, hogy "aki jó, az után két kézzel kapkodnak külföldön", de mindannyian tudjuk, hogy ez nem ilyen egyszerű. Egyrészt még ha kapkodnak is utána, akkor se biztos, hogy ki akar/tud menni: figyelembe kell venni a házastárs szempontjait és lehetőségeit is, ápolásra szoruló idős szülők stb. Másrészt nagyon sok tudományterületen nyugaton évek óta forráselvonás van, nincsenek tömegével betöltetlen pozíciók.
jan 2020.12.14 11:25:29
@naebneerG: Jogos. Én nem hard science területen dolgozom, nálunk kicsit más a helyzet. De már nálunk is amúgy a fiatalok zöme eleve külföldön kezdi már a BA-t is. Szinte minden nemzetközi konferencián találkozom magyarral, aki teljesen az amerikai/nyugati ökoszisztémában él, a magyar tudományos élethez minimális (vagy ha őszinte akarok lenni: 0) a kapcsolata...
       "Furcsa dolog ez a német szellem, német szellemiség vagy német társadalom. Ha megnézzük a XX. századi történelmüket, akkor azt látjuk, hogy nagyon fegyelmezettek. Tehát amikor nácinak kell lenni, akkor nácik, amikor liberálisnak, überliberálisnak vagy árjaliberálisnak kell lenni, akkor azok.…..
jan 2020.11.30 22:47:16
@rinaldo-rinaldini: Ezt már az előbb sem értettem, ki beszél itt faji témáról? Én a magam részéről dunántúli és bánáti svábokról, csehországi szudétanémetekről és a csehekről, lengyelekről stb. beszéltem. Nem értem, hogy jön itt szóba bármilyen "faji téma"? Itt helyi, regionális és nemzeti identitások, kultúrák, nyelvek, vallások bonyolult szövevényéről van szó, egyéni történetekről és családtörténetekről stb.
jan 2020.11.30 22:53:40
@rinaldo-rinaldini: Értem, utólag belátom, hülyeség volt ezt a régi megosztó mondatot idéznem, parafrazeálnom, mert sokaknál sok erős reflexet beindított. Legközelebb megfontoltabb leszek.
jan 2020.11.30 23:18:25
@fortin2: Szabó Dezső is erősen tolta ezt a németellenes vonalat.
      A nyíltan antiszemita, egykori kommunista ideológus-kókler a rezsimlap vezércikkében magyarázta el, hogy miért hisz Trump győzelmében, sőt, miért KELL hinni Trump győzelmében.     Fricz a tökéletes magyar rezsimértelmiségi, harminc éve nem olvasott semmit, előtte pedig csak a…..
jan 2020.11.18 15:40:49
@Podvinecz Marsall: Jogos. Erről jut eszembe, kicsit off, hogy a 2018-asat amúgy biztosan, tuti nem csalták el? Volt az a gyanús leállás az eredmények közlésében stb. Úgy rémlik, hogy az lett a sztori vége, hogy az ellenzéki pártoknak egy dvd-n odaadták az összes szavazóköri jegyzőkönyvet, és elvileg ez alapján lehetett verifikálni, hogy nem történt az összesítés során csalás. Tud erről valaki valami pontosabbat?
       Szilvaytól, Seres Lászlóig, az ATV-től a magyar állami televízióig nyomatják a debil trumpista propagandát, miközben Biden nem kapja meg azokat a biztonsági információkat (remélhetőleg megkapja, mert vezető republikánusok átadják neki), amelyeket Trump napokkal a megválasztása után már…..
       Nekem most nincs semmiről mondanivalóm. Ezt kell elolvasni. TGM írását Szőcs Gézáról. Ebből valamit meg lehet érteni a világunkról. Valami keveset, mert mindig csak keveset lehet megérteni a világból, ami soknak látszik az mindig hazugság.     Választottam hozzá egy Szőcs Géza verset.…..
jan 2020.11.09 22:31:11
@jotunder: A túlsúly mellett valószínűleg a tüdeje sem volt tökéletes, legalábbis úgy tudom, még a 80-as évek végén tüdőembóliát kapott a szamizdat-lebukás utáni szekus vallatások következtében.

Amúgy azt a kolozsvári világot nagyon jól megidézi ez a másik nekrológ is: www.es.hu/cikk/2006-12-30/tamas-gaspar-miklos/a-masodik-nekrolog.html

Valami hihetetlenül erős kulturális közeg lehetett ott akkor.

Szőcs Gézáról még elég jó az a portré is, amit Vári György írt a Mancsban: magyarnarancs.hu/belpol/szocs_geza_palyaja_es_tervei_-_a_meglepetesember-73930

Végül valahogyan ez a történet is eszembe jutott most: index.hu/belfold/2013/05/11/orban_felkereste_az_izsakon_agyonvert_ferfi_sirjat/
jan 2020.11.10 12:47:22
Az idézett vers szerintem jó és a témához nyilván passzol, hisz TGM-nek van ajánlva. De, ha megengeditek, ajánlanék még néhány, szerintem még ennél is jobb Szőcs Géza verset:

Születésnapomra:
szocsgeza.eu/hu/tolem/versek/448-szuletesnapomra

Esti ima: szocsgeza.eu/hu/tolem/versek/314-esti-ima

Petőfi-variációk: beszelo.c3.hu/cikkek/petofi-mint-hazajaro-lelek (ez egy cikk, ami a teljes verset lehozza, meg kell keresni!)

És végül egyet bemásolok ide:

SZÍVED MEGNYUGSZIK MAJD,

majd megnyugszik (éj a hold időszaka,
szíved szobáit megtölti fénye
s megtelik tested ékes edénye
oly könnyűvé, – és úgy érzed megszakad

meleg szíved, a hold puha, olvadó
fényével telt szíved); és megnyugszik
a félés benned: hamvába nyugszik
a pirosnak tüze is az alvadó

vércseppen; s úgy örülök, hogy fellelem
szemedben az immár alvó félelem
füstje helyén a rám figyelmező

csillogást – – öröklét lehelete kint
öröklét simítását érzed-e mint
futó kék szeleket mentamező.
jan 2020.11.10 14:03:06
@dr Brcskzf Gröőő: Szerintem is nagyon jók, hihetetlen, hogy mennyi regiszteren tudott jászani ez az ember, akár egy versen belül is, de mégsem arról van szó, hogy pusztán egy brilliáns virtuóz lenne, mert nagyon mélyek, véresen komolyak is ezek a versek. Szóval a groteszkség, a filozofikus távlatok, a mélység, a virtuozitás, a személyesség egyszerre vannak jelen. Az utolsó verset, bevallom, meg is könnyeztem, elképesztően gyöngéd és szeretteljes vers, mint egy simogatás. De hát ezt írta TGM is, hogy nagyon melegszívű ember volt.
        Tíz nappal ezelőtt a brit Parlamentben Boris Johnson miniszterelnök igen emelt hangon " az abszurditás csúcsának nevezte" a második lockdown bevezetését. Három órával ezelőtt Boris Johnson miniszterelnök bejelentette a második lockdown-t.        Már tegnap kiszivárogtatták, hogy lezárják…..
jan 2020.11.01 11:43:43
@jotunder: Biztos van valami szerződésük, de annakidején valami hippokratészi esküt is letettek, nem? Szóval azért itt a félretájékoztatás és az elégtelen intézkedések miatt konkrétan meg fognak halni, sőt már meg is haltak emberek. Hihetetlen, hogy mindenki kussol, mint a Csernobil filmben... 2020, Magyarország = Szovjetunió?