Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gyárvárosi

0 bejegyzést írt és 163 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
2011. május: Összes atomerőművét bezárja Németország 2022-ig   A német kormány 2021-ig 17 atomerőművet zárnak be Németországban, 2022-ben pedig a maradék három atomerőművet is bezárják, ha sikeresen végrehajtották a beígért energiapolitikai fordulatot. A fukusimai…..
gyárvárosi 2014.02.12 11:05:47
Nem vagyok atomerőmű párti, sem más energia párti. Ne függjünk az oroszoktól, mert juj... Valaki mondja már meg, mennyivel jobb ha a kanadai, francia, vagy USA beli magáncégektől függünk?
Ugye az már más függés?
Sajnos energiahordozókban is szegények lévén mindig függni fogunk valamelyik energetikai "nagyhatalomtól".
Lehet erőltetni pl. a napelemet, mint önállóságunkat biztosító energiaforrást.Azonban azt is vegyük figyelembe, hogy egy átlagos családi ház energia szükségletének a fedezését még a legzöldebbek számításai szerint is 2,5-4 millió forint közötti beruházásból lehetséges kivitelezni.
Honnan veszünk erre ennyi pénzt? Mert nem hiszem, hogy minden családi ház gazdaasszonyának a kredencében élére rakva állna az erre szükséges pénz. Akkor még nem nem számoltunk az ipari, és a közszolgáltatók fogyasztásával!
Tehát az atomerőmű derekas szidalmazása és horribilis , valóban horribilis költségének felhozása mellett szeretnék végre számításokat látni arról is, hogy ha átállnánk a megújuló energia forrásokra, akkor az mennyibe kerülne? Szélkekeret sem a szél fújja ide, és a napelemet sem ingyen adják, valamint ezekhez ki kell építeni a szükséges vezérlő,irányító hálózatot, és a tárolókapacitásokat is .
Tehát addig a atomerőmű pártiak és az ellenzők is a levegőbe beszélnek, amig valós számítások nincsenek arról, hogy mennyibe kerül valóban az atomerőmű, és mennyibe kerül azt kiváltani képes más energia termelése.
Hiszen az atomerőműnél is 3000 milliárdtól 4500 milliárdig sorjáznak a számok, ellenzőtől, vagy pártolótól függően, de az alternatív energia termelés bekerülési költségeiről egy kukkot nem hallunk, egy sort nem olvasunk. Vajon az miért ugyanolyan hétpecsétes titok mint Paks bővítésének várható költsége?
Lehet, hogy akkor egy esetleges népszavazáskor az emberek nem érzelmi alapon, hanem a számok ismeretében tudnának dönteni?
Még a gondolat eretnek?!
Amellett még mindig kellenének
Jobbegyenes Paks Hungarica 2014.01.15 14:03:31
Az elmúlt napok politikai slágertémája a ballib zombihadsereg összeállása mellett Orbán és Putyin Paks ügyében nyélbe ütött megállapodása. Huszonnégy óra alatt tízmillió szövetségi kapitány és politológus után a tízmillió energetikai szakértő és közgazdász…..
gyárvárosi 2014.01.16 09:18:16
Akkor mint energetikai szakértőként előléptetett, én sem tudom megállni, hogy ne szóljak hozzá a kérdéshez.
Először is döntsük el, hogy kell-e nekünk villamos energia a jövő évtizedekben ?
Azt hiszem a válasz egyértelmű igen lesz.
Honnan legyen ez az energia?
Szép a megújuló "zöld" energia ötletét felvetni, csakhogy mellette senki nem emlegeti hogy ezeknek a berendezéseknek is van környezeti hatása, amiről a papjaik nem szívesen beszélnek!
Pl.: a sokat emelgetett háztáji napelem;
nos ennek az előállítása a világ egyik legkevésbé környezetbarát technológiájával történik!
Ja, hogy azt úgyis Kínában gyártják?! Akkor ugye nálunk már lehet környezetbarát!
Szélerőmű, ami jó esetben öt, rosszabb esetben három évente teljes generálfelújítást igényel. Sem az alkatrészt, sem a szakikat nem a szél fújja ám oda! Vagyis az is pénzbe, sok pénzbe kerül!
A geotermikus erőmű nálunk talán megépíthető lenne, de annak a megépítése sem olcsó mulatság, és arra sincs pénzünk, ugyanúgy mint minden másra!
Gonosz Orosz Atom! Nos a jelenlegi helyzetben az oroszok konkurens cégei nem hiteleznék meg nekünk az erőmű építés költségeit! A Roszatom igen!
Persze vehetünk fel másutt is hitelt az építéshez, de azt is ugyanúgy vissza kell fizetni!
És miért éppen az oroszok? mert a már működő (jól működő!) orosz technológiát igencsak nehéz lenne egy másik technológiával összeházasítani.
Ott a példa, mikor a fűtőelem csere tenderét megnyerték a franciák, de a munkát végül mégis az oroszokkal kellett elvégeztetni. Nem azért, mert a francia szakemberek kevésbé jók mint az oroszok, hanem mert más a rendszer!
És ez csak egy kis töredéke volt az egész erőműnek, képzeljük el, milyen gondok lehetnének két komplett erőmű különböző rendszerének az összehozásakor.
A francia, vagy kanadai építésű erőműhöz is ugyanúgy valahonnan külföldről kellene beszerezni a fűtőanyagot, mint most az oroszoktól.
Érvként hozzák fel a zöld barátaink, hogy bezzeg Németországban leállítják az atomerőműveiket.Igaz.Azóta kicsit drágább lett az "olcsó" zöld áram lett a háztartások rezsije, és a hiányzó áramot az ipar a közszolgáltatások részre a francia atomerőművekben megtermelt árammal pótolják!
„Az emberek többsége nem a pénzért, hanem azért dolgozik, hogy értelmesen töltse az idejét.″(Vásárhelyi Mária) Gyerekeknek 25, felnőtteknek 50, várandós nőknek 75 ezer forintos alapjövedelem havonta. Feltétel nélkül. Erről az elképzeléséről tartott…..
Milyen szép is lenne, ha hoznának egy törvényt, mely szerint a fizetésünknek a kétszeresére kell emelkednie.Az Egyesült Államokban nem akarnak szűnni a minimálbér emelésével kapcsolatos követelések, szakszervezetek, politikusok, sőt még a média is több fronton szorgalmazza, hogy…..
gyárvárosi 2014.01.12 09:23:47
Jó ez minimálbér körüli vita.Lehet, hogy vannak országok ahol ezt a minimálbér rendelkezést be is tarják, de azt hiszen itt Magyarországon csak az állami és az önkormányzati cégeknél tartják be -ott is csak többé-kevésbé. Lásd pl. közmunka!
Melyik céget, vállalkozást érdekli, hogy mennyi a minimálbér amit valóban ki kell(ene) fizetnie a melósnak?
Persze, szívja a fogát a vállalkozó, hiszen a közterheket, sajnos, ebből az államilag meghatározott minimálbérből kell leperkálnia. Tehát nem jelenti be teljes időre az alkalmazottat, (ennyi hivatalosan, a többi okosba zsebbe) vagy ezer más trükköt alkalmaz.
Nem azért mert gonosz és kapzsi, hanem mert valami nyereséget is szeretne látni. Én úgy gondolom, ahhoz, hogy a cége nyereségéből fejleszt, technológiát újít meg, vagy luxusautót, a gyerekének villát épít senkinek semmi köze, már a NAV-on kívül!
Tetszenek azok a kommnetek is, hogy képezze magát a Józsi, oszt magasabb lesz a fizetése. Csakhogy vannak olyan munkák, pl. takarítás, amit el kell végezni ahhoz, hogy a jól képzett orvos, mérnök, informatikus dolgozhasson! Vagy két műtét között az agysebész majd kitakarítja, fertőtleníti a műtőt?!
Még egy "közgazdasági" érv: ha a munkát a központból a perifériákra telepíti a tőkés, akkor a központban legyengül a vásárlóerő, a periférián adott bérekből az ottaniak képtelenek megvásárolni a terméket, a kör bezárul.
A kígyó már megint a saját farkába harap.
Nagyon félek attól, hogy valahol egy új Lenin már fogalmazza a téziseit!
Mert előbb utóbb a "világ proletárjainak" elege lesz abból, hogy a megtermelt javak több mint nyolcvan százaléka felett az emberiség alig több mint tíz százaléka rendelkezik!
Egeret szült a Kúria - röviden ezt történt hétfőn, miután a testület jogegységi döntésében kimondta, van olyan, hogy devizahitel. Miklós barátommal úgy döntöttünk, hogy közösen merengünk egyet ezen a híren, részint mert mindketten írtunk már a témáról, részint mert…..
gyárvárosi 2013.12.17 12:42:05
Azok vajon milyen "kártérítésre "számíthatnak, akik nem árfolyam gáttal, kedvező átváltási lehetőséggel, de már így úgy kinyögték a hitelüket?
Tudom, egy nagy l..sz jár nekik is!
De miért is járna? Hiszen senkit nem kényszerítettek, hogy hitelt vegyen fel.Mikor az "olcsó" pénz megjelenik a piacon az emberek rögtön fogyasztási kényszert éreznek, rögtön nagyobb, komfortosabb lakást akarnak. Ez nem baj, hiszen ez is egyik mozgatórugója a gazdaságnak.
Csakhogy nem ám úgy mint nálunk, pénzügyi kultúra hiányos népségeknél, hanem a "magas pénzügyi ismeretekkel rendelkező" amerikaiknál az házra felvett harmadik -negyedik jelzálog miatt összedőlt a kártyavár. És mivel mára a pénzvilág is egy nagy falu csak, vitt magával mindent, mint a piros ász.
Nálunk meg az unortodoxia kitörése miatt már nem az "erős ország, erős forint" a célkitűzés, a háromszáz forintra "gyengült, megszűnésre készülő" euro miatt és a menekülő valutává vált svájci frank miatt a törlesztőrészletek az egekben vannak.
Persze ehhez még hozzájön a megnövekedett munkanélküliség, a 47000 forintos közmunkával. Ami mint a legmagasabb helyről tudjuk, majd megteremti a munkaalapú társadalmat, de a megélhetéshez sem elég, nemhogy még a horribilis részleteket is fizetni tudja valaki.
Ennek ellenére a hiteleket valamilyen módon vissza kell fizetni. Hiszen az ABC-ben sincs kiírva, hogy a kosárba tett élelmiszerért a kereskedő pénzt vár, mégis mindenki természetesnek tartja, hogy a kasszánál fizetni kell.
Igaz, mióta jobban teljesítünk ,sajnos többet.
"S emellett oly szoros, keveredett tömegbe vannak összezsúfolva, hogy az egész, mint egy hangyaboly, zsibong előre-hátra, osztrák és magyar lovasság együtt. Ó, egy orosz hadvezér tudná, mit tegyen ilyenkor. Nekik irányozná mind a hatvankilenc ágyúját, s elseperné mind a kettőt…..
Nem kenyerem az aktuális közéleti témákra, történésekre való reagálás, azonban a napokban történt vácszentlászlói bormérgezési ügy arra indított, hogy pár mondattal én is kommentáljam az eseményeket. Egyrészt az eset nagyon is kerti vonatkozású, egy halmazba vonható a…..
gyárvárosi 2013.11.09 10:46:22
Két ősrégi parancsolatot idéznék:
Ne ölj!
Ne lopj!
Láthatjuk, hogy az ember már az idők kezdete óta küzd ezzel a két alapvető gonddal (is).
Mégis, ha valakinek rendszeresen elveszik a munkája eredményét mit tegyen? Hívja meg magához még vacsorára a tolvajt?
Ha valakinek ellopom a havi munkabérét és elkap rendőrség, akkor mint tetten ért tolvajt rendesen megbüntetnek.Ha Juli néni fél éven át gondosan nevelt csirkéit, kacsáit lopom el, az majdhogynem csak "csínytevés"?
Ha ugyanezt a bormennyiséget egy üzletből lopja el valaki az súlyos bűn, ha a kertből, a pincéből, akkor miért nem védte meg a tulajdonos a javait?
Ne ölj! örök és időtálló parancsolat, de már ezen parancsolat megírásának idején is szigorúan elbántak a tolvajjal! Mert tudták a Ne lopj! tilalmát is!
És ha a jog, az állami erőszakszervezetek képtelenek és akaratgyengék a magántulajdon védelmére, akkor bizony nálunk is lesz "vadnyugat" lincselés és önbíráskodás, mert a végtelenségig nem lehet feszíteni a húrt!
Az mégiscsak furcsa, hogy életerős fiatal emberek a saját portáikon rendetlenséget, szeméthalmokat tartanak, tűrnek el, a kis kertjeikben bab, krumpli és uborka helyett méteres gazt " termesztenek" de ahhoz van erejük "szaktudásuk" hogy a mások pincéjéből kamrájából ellássák magukat, és a többségnek, aki mindezért becsülettel megdolgozott még tolerálni is kellene ezt az életmódot!
„Az atomenergia olcsó, az atomenergia kell!” Nagyjából ezzel az egyszerű jelszóval kívánják a döntéshozók és lobbisták megmagyarázni, hogy miért kell itthon hónapokon belül elindítani az új atomerőművi kapacitások létesítését, kiírni a tendereket. Csakhogy a történet…..
gyárvárosi 2013.10.31 10:03:54
Jó kis vita folyik, hogy mennyi lesz majd az áram ára 5-10-15 év múlva.
Én inkább azon agyalok, hogy lesz-e áram ezen évek múlva?
Hiszen a zöldek által csodának kikiáltott szél-napenergia előállítása sem olcsó mulatság, A szélerőműveket optimális esetben is ötévente teljesen fel kell újítani, és az alkatrészeket a javítást végző szakembereket nem a szél fújja oda.
A napenergia, a napelemek igencsak környezetszennyező előállítása miatt nem tudom miért számít zöldnek?
A napelemek gyártáshoz szükséges fémek bányászata jelenleg Kína által uralt és ellenőrzött. A világ többi részén ahol ezeknek az elemeknek bányászata folyt,(USA, Oroszország, Ausztrália) boldog örömmel zárták be a bányákat, miután Kína felfuttatta a bányászatot, kohósítást.
Miért zárták be a többi országok a bányáikat? Vegyész ismerőseim szerint a Devecsert és környékét tönkretevő vörösiszap gyermek fürdető víz, a Kínai bányák zagytavaihoz képest. Egy valamikor a netre juttatott fénykép azt mutatta, hogy ezeknek zagytározóknak a környékén még a gyomnövények sem nőttek ki a földből!
Ne építsünk újabb blokkot Paksra, vegyük meg az áramot külföldről! Ne legyen cukorgyárunk, vegyük meg az olcsó cukrot a karibi országokból, Braziliából! Ja hogy egyszeriben nem lett olcsó a cukor?
Hiszen ha mindenki így gondolkodik, akkor az áramot termelő ország-országok annyiért adják az áramot, amennyit az éhes piac hajlandó megadni érte! És az nem lesz kevés.
A zöld áramra való átállás jó példája volt Kalifornia.
Ahol Schwarzenegger kormányzósága idején kötelezővé tették a megújuló energia harminc százalékos részarányát az államban!
Az eredmény nem is maradt el. Kb. ugyanilyen arányban lecsökkentek az állam adóbevételei, kb. ilyen arányban nőtt a munkanélküliek száma. Mert a kis és középvállalkozások fejvesztve menekültek a szomszédos kevésbé zöld államokba, mivel a megnőtt energia árak miatt nem tudták kigazdálkodni a pluszköltségeket . A nagyok pedig termeléscsökkentéssel, létszám leépítéssel válaszoltak a megnövekedett energia költségekre.
Székely deszkások, szevasztok, felvidéki zsiványok szevasztok! Hazaért mindenki? Hogy tetszett a legújabb Kész Átverés Show az Orbán-medencében? Regionalizmus az új pina! Pozsony, Diákhálózat (MKP-s civilek): 3 fő. Pozsony, Via-Nova (MKP), Fidelitas (Fidesz), Jobb Komáromért…..
no emisszió Ruszkik, haza! 2013.10.22 07:08:44
Mindannyiunk szívéből szólt ez az egyszerűségében is egyértelmű, otthon és baráti körben folyamatosan emlegetett, a Kádár-rendszerben nagy nyilvánosság előtt legelőször mégis csak 1989-ben, Orbán Viktor bátor beszédében napvilágot látott mondat. Ami azóta történt…..
gyárvárosi 2013.10.22 12:02:16
A németek leépítik az elöregedett atomerőműveiket, nem újítják fel őket!
Szép és hangzatos bejelentés, csak azt még hozzá kellene tenni, hogy a hiányzó villamos áramot a francia atomerőművekben termeltből pótolják. Aztán azt sem ártana számba venni, hogy a zöld lendület nyomán jócskán megemelkedtek a német háztartások és a termelők jó részének az energiaköltségei.
Érdekes példa volt erre Schwarzenegger kormányzósága idején Kalifornia. Kötelezően harminc százalékra írta elő a kormányzat, (vagy a kormányzó) a zöld energia arányát az államban. Nagyjából ennyivel csökkentek az adóbevételek, nagyjából ugyanennyivel nőtt meg a munkanélküliek száma, mert a kisvállalkozások pánikszerűen menekültek a szomszédos kevésbé zöld államokba, mivel nem tudták kigazdálkodni a megnövekedett energia költségeket!
Csúnya oroszok atomerőművet akarnak építeni, így hajtanának bennünket újra rabigába!
Tessék már megmondani a gázt, az olajat ki a franctól mástól vesszük? Az nem függőség?!
És ha már bővítés, akkor nem lehet csak úgy az orosz technológiát a francia, vagy amerikai technológiával összeházasítani, mert abból valóban bajok lesznek!
Példa volt rá a legutóbbi paksi karbantartás, mikor a franciák nagy lendülettel nekiálltak a kiégett fűtőelemek cseréjének, de mégis az oroszokkal kellett befejeztetni. Nem azért mert a franciák ostobák, az oroszok meg nem, hanem mert a két eltérő technológia ilyen bonyolult és veszélyes rendszerben szinte össze egyezhetetlen!
Cégemnél sokkal egyszerűbb technológiákat próbáltunk meg összeházasítani, és vért izzadtunk, mire elértük a kívánt eredményt.
Persze, legyen szélerőmű, napelemes energiatermelés, és a többi zöld technológia, csak egy ország gazdaságának, és lakóinak a mai világban biztosítani kell, az állandó és biztos, megfizethető energia ellátást!
Ne legyen atomerőmű, ne legyen vízierőmű, mert azok aztán környezetszennyezőek!
Csak valaki írja már meg hogy miért és hogyan szennyeznek?
A szomszédos Ausztriában a nálunk megvédett Dunán, tizennégy erőmű működik!
És meg lehet nézni a kulturált szépen kiépített karbantartott környezetüket! Bár nálunk is ilyen lenne a "környezetszennyezés"!
Hogy mennyi??? Fiatalember! No ne vicceljen! 1200 Forint??? Nézze mink kisnyugdíjasok vagyunk, lehet hogy maguknak ez nem nagy péz, de nekünk kibírhatatlan, mink szegény emberek vagyunk. Nagyonszépen kérem, a maguk cégének biztos sok péze van, majd kigazdálkodják, én aszt nem fizetem…..
Egyre valószínűbb, hogy el fogunk költeni különösebb aggodalmaskodás vagy töprengés nélkül másfél olimpiányi pénzt egy olyan fejlesztésre, amit finoman szólva sem övez az energetikai szakma egyhangú jóváhagyása. Ha őket nem is, de a közvéleményt könnyen lehet lekenyerezni…..
gyárvárosi 2013.08.23 08:06:56
Az jó, ha átlátható, sőt még "transzparens" is a tervezett paksi bővítés.
Hiszen ehhez aztán mindannyian értünk.
Pontosan fel tudjuk mérni, mennyi energiaigénye lesz a gazdaságnak, a lakosságnak az elkövetkező években. Az energetikusok sem csodalények, de valahogy jobban megbízok az ő becsléseikben, mint a mondjuk a balettművészekében, vagy akár a magyartanárokéban.
Vegyük végre tudomásul, az energetika egy szakma, és ne félelmek, félinformációk, érzelmek alapján dőljön el, hogy lesz-e áram a konnektorokban tíz-tizenöt év múlva.
Döntsön a népakarat!
Hurrá!
Jó példa erre a sötét emlékű Bős-Nagymaros-i erőmű.
Népakarat döntött, nem lesz magyar erőmű! A szlovákok lazán megépítették, és most adnak el nekünk áramot, ha kell.
És amiről a Duna-kör nagyon zöld környezetvédői és sajnos a hivatalok is, mélyen hallgattak, akkor a dunakiliti tározóba már beépítettünk nagyjából akkori áron! 90 milliárd forintot, megrendeltük a gépészeti berendezéseket az osztrákoktól!
Az le nem szállított berendezésekért, amiket részben már legyártottak,1990-től 2013, azaz ez év végéig akkori áron évi 13millió shillingnek megfelelő kárpótlási összeget fizetünk az osztrák cégeknek!
Mert a nép bölcs, jól dönt! Főleg ha jó dumájú, "jó szándékú" népművelők, színészek, és egyéb bölcsészek szédítik!
Függőség az oroszoktól?! Gázt ugye nem az oroszoktól vesszük? Az csak úgy bekerül a vezetékbe?
Napelem, szélerőmű? Jó kiegészítők, sajnos nem mindig üzemeltethetőek!
A Zágrábi Kereskedelmi Bíróságon első fokon pert nyert egy svájci frank hitelkárosultakból álló pertársaság – az úgynevezett Frankosok Egyesülete–, a bankok ellen. kép forrása: Index.hr A korábbi szakmai karrierjében, több, mint egy évtizeden át bankjogászként dolgozó…..
Még nem tartunk az év felénél, de a természet már másodszor állítja rég nem látott méretű erőpróba elé az országot. Az mindenképp elmondható, hogy a civil szféra kiválóan vizsgázott/vizsgázik mind a két esetben, ami egészen elképesztően váratlan pozitív meglepetés…..
Ha maradt valami jellemző, szimbolikus pillanatkép Gyurcsány kormányzásáról, az egy gyakran újra és újra ismétlődő Margit hídi jelenet: megjelenik a hídon néhány fekete Audi, amivel általában két sávot, de gyakran még a villamosét is elfoglalva agresszíven, erőszakosan,…..