Regisztráció Blogot indítok
Adatok
feketeg

15 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A cím az SAP Rapidmarts előre csomagolt adatpiac megoldásaira utal, amellyel nulla vagy minimális adattárház oldali fejlesztés mellett, különböző forrásrendszereinkből kinyert adatainkat előre elkészített adatpiacba tölthetjük, majd az áttöltött adatokon (illetve az azokra…..
A cikket bevezető, pár perc alatt összedobott, egyszerű kis Xcelsius flash demó is azt példázza, milyen könnyen és gyorsan készíthetünk mutatós, interaktív (ez épp nem az) riportokat, amelyek a legkülönfélébb adatforrásokból táplálkoznak. A fenti flash egyébként a yahoo…..
A Sybase elvesztette az oszlop alapú tömörítést alkalmazó SQL DBMS-ekre vonatkozó szabadalmának megsértéséért indított pert a Vertica ellen. Az oltalmi pert a híresen szabadalompárti Kelet-Texasi bíróságon nyújtották be 2008-ban. A per precedens értékű, megnyerése esetén a…..
Ingyenesen, regisztráció nélkül letölthető a Crystal Reports Java fejlesztőknek szánt verziója, amelynek segítségével Java applikációkba és jsp alapú webalkalmazásokba integrálható a Crystal Reports funkcionalitása. A Crystal 2008-al megegyező licenszelési…..
Korábban szóltunk már arról, miként könnyítheti meg Cloud szervereink programozását a Hadoop keretrendszer és az eredetileg Google által fejlesztett MapReduce. Most J.M. Hellerstein a Berkeley professzora és munkatársai új módszert dolgoznak ki, amellyel egyszerűbbé válik Cloud-on…..
Jók azok a marketing anyagok amik a BI termékekkel kapcsolatban elérhetőek (nem), és elolvasgathatjuk belőlük, hogy mennyire örömteliek is leszünk egy-egy eszköz használata során, de hát mit lehet tenni ha történeti okoknál fogva unokatesótól örökölt importált legón…..
feketeg 2009.12.23 15:04:26
@asdsa11: újra megy a szerver
feketeg 2009.12.24 13:13:02
@asdsa11: Ami a Pentaho hivatalos oldalán fenn van az a fizetős, Enterprise verzió. Abba azért több funkcionalitás van beletömködve mint az ingyenes, community editionbe. Az analyzer report amit említettél valóban hasznos tud lenni.
feketeg 2009.12.30 11:01:19
@p_xr: Szia, most próbáltam, nekem működnek.
Be kell lépned regisztáció után az oldalunkra, és csak onnan tudsz bejelentkezni a rendszerekbe.
Karácsony táján visszatekintve talán mondhatjuk, hogy datawerehousing terén az idei év egyik érdekes fejleménye az ssd-k térnyerése az adatbáziskezelők piacán. Tavasszal Andy Bechtolsheim a SUN társalapítója az SSD térhódításáról tartott prezentációt, érdemes megnézni, a…..
Üzleti Intelligencia Hadoop 2009.12.01 17:14:00
Népnevelő sorozatunk mai részében a Hadoop-ról beszélünk. A Google File System-et, vagy leánykori nevén BigFiles rendszert Larry Page és Sergey Brin fejlesztette ki még a google éra hajnalán. A fájlok 64 megás darabokban tárolódnak, amelyek csak nagyon ritkán íródnak…..
Majd tíz éve folynak kutatások hibrid, sor és oszlop alapú adatbáziskezelő rendszerek elméletének megalapozására, de az elméletet gyakorlatba ültető első fecskék csak mostanában kezdenek kibukdácsolni a fészekből. Az oszlop illetve a sor alapú adatbázisok más-más…..
Miről sutyorog Julcsi, Borcsi? Mi az aminek hallatán kiesiek az építőkocka Józsika szájából? Igen, hát persze, mi más, a Talend Open Studio. Alapozzunk hát mi is egy kis Talenddel, hisz mi jobb dolgunk lehetne ezen a szürke szerda délutánon. Nem, még ahhoz korán…..
feketeg 2009.11.19 14:00:37
@pekkerály: A gyors válasz: a használt komponensektől függ a generált kód hatékonysága.
Egyébként javaslom itt ( www.talendforge.org/forum/viewtopic.php?id=3105 ) a második hozzászólást, a Talend Perl kódgenerálásért felelős fejlesztője szerint a Perl kód nagy adatmennyiség esetén az esetek többségében lassabb a Java kódnál, a Perl az adatbázisműveleteknél villant jobbat a Java-nál.
feketeg 2009.11.20 15:33:09
@pekkerály: Alapvetően az ELT komponensek SQL-t generálnak a Java kódba, de ha a tELT komponenst használod, az SQL Templates komponensbeállítás fülön megadhatsz neki saját SQL sablonokat. Így ha előzőleg létrehozol egy sablont, ami létrehozza az transzformációt végző sp-t, és egy másikat ami ezt az sp-t hívja a paraméterként kapott értékekkel, majd ezeket beállítod a tETL komponensben akkor működhet.
Igen, kissé körülményes:)
Üzleti Intelligencia Apró hírek 2009.11.19 16:42:00
Megszületett a Pentaho első hivatalos magyar nyelvű fóruma, amely szíves kattintásra nyílik. A Buzás (Hose) József BI konzultáns által kordában tartott fórum nem csupán magyarítással, de felhasználói kérdések megválaszolásával is hivatott foglalkozni. Magyarország…..
feketeg 2009.11.20 09:20:21
@_Hose_: Igyekeztem elhatárolódni személyedtől; de ígérem, ha elszabadulnak a fékevesztett indulatok Pentaho témában, mi is két kézzel tapossuk majd a moderálás gombot :)
Az Infobright 2005-ben alapított fiatal cég, , amely 2008-ban nyergelt át az OpenSource fékevesztetten vágtázó karácsonyi örvöstatujára. Az egyik alapító, Dominik Slezak nálunk járt, és ha már erre kanyarodott elő is adott az OSBI konferencián. Egyébként az…..
Nem tudunk összehasonlítások nélkül élni. Már az oviban is a táplálkozási lánc csúcsán éreztük magunkat, ha mind közül nekünk volt a legtöbb turbórágónk a tesiszatyiban, vagy dzsíájdzsónk a répafőzelékben.  A helyzet mit sem változott azóta, egy szép…..
Az OpenSource BI szoftverek két nagyágyúja a Jasper és a Pentaho mostanában egymás bütykén ácsingózva igyekeznek negédes szirén énekükkel magukhoz édesgetni a botfülű IT managereket. Bizonyosan abban reménykednek, hogy ugyanezek később habzó szájú business usereik vad…..
A következőkben megtudhatjuk, hogyan upgradeljük megúnt Business Objects XI R2-es rendszerünket egy mosolygós vasárnap hajnalon R3-as verzióra, miközben a lehető legkevesebb elhullajtott fejszőrzettel örvendeztetjük meg környezetünket. A tapasztalatok Windows Server 2003…..