Regisztráció Blogot indítok
Adatok
medco

0 bejegyzést írt és 165 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Elég mókás lenne Budapestről megoldani az angolfoci problémáját, hiszen a saját slamasztikánkból sem tudunk kimászni már évtizedek óta, de azért egy-két dolgot innen is észre lehet venni. Egy ilyen szintű bukás sosem egy konkrét eseményhez köthető, mi mégis a tegnapi meccs…..
Nagy és merész vállalkozásba fogtam: Top10 összeállítást készítettem az elmúlt évszázad legjobb labdarúgóiból. Arra voltam kíváncsi, hogy hány csapat erejéig állnánk a versenyt a világválogatottal. Legnagyobb örömömre és kellemes meglepetésre azt látjuk, hogy mind a…..
medco 2010.05.15 20:12:35
@f.fredericks: Giggs-et mások is benne látják a legjobb világválogatottban. Szepesi all time válogatottja: Jasin - D. Santos, Beckenbauer, Fachetti - Bozsik, Corso - Garricha vagy Matthews, Maradona, Pelé, Puskás, Giggs
medco 2010.05.15 20:14:59
@kyalami: Igen, de akkor kevésbé tudjuk összehasonlítani, legföljebb merengünk azon, hogy milyen szenzációsan játszanak. Ellenféllel szemben derül ki, hogy ez mennyit ér.
medco 2010.05.25 15:24:54
@csabber-18: A Peti most játszotta utolsó meccsét. 1990-ban kezdett, és akkor ez volt a 20. éve. Korszakos egyéniség.
A futball egyik bűvöletes tulajdonsága, hogy ugyanazt a mérkőzést tízezer néző húszezerféleképp látja, és ennek következtében vég nélkül lehet vitatkozni felette. Az egyikük Cervantes korából veszi a hasonlatait, a másik az afganisztáni helyzet szakkifejezéseivel elemzi a…..
Ma már viszonylag közismertek a futballtaktika és -stratégia fejlődésének történeti változatai, az is többé-kevésbé köztudott és általánosan elfogadott, hogy a korai időkben milyen kapcsolat volt létesíthető a játékstílus és a játékosok társadalmi beágyazottsága…..
medco 2010.04.12 15:04:28
@A bukott Madonna a nagy didikkel Van Klomptól: A lényeg ebből az lehet, hogy a 2-3-5-ben két védő volt hátul, a 3-2-5-nél pedig elég volt egy, tehát a két szélsőhátvéd felfuthatott a támadással.
Gera Zoli megint gólpasszt adott, élete legjobb szezonját futja, ez ám a muníció, ismét el lehet ereszteni pár jobbost, azt sem baj, ha néha övön alul csúszik. A kialakult helyzet a józan gondolkodás követelményeinek meg nem felelő,  avagy illogikus, ez pedig sosem volt a…..
A világbajnokságok történetét bemutató sorozatunkban ezúttal olyan szereplésekkel foglalkozunk, amelyek hatalmas meglepetést szolgáltattak. Akár egyetlen mérkőzés, akár egy az egész világversenyen mutatott kiváló vagy éppen szánalmas teljesítmény bekerülhetett a…..
medco 2010.03.23 15:30:57
@montipájton: Egyetértek. A VB előtt egyáltalán nem lehetett fogadni a magyar válogatottra, annyira mi voltunk a fő esélyes. A németek ellen pedig főleg. A németek 1950-ig nem is játszhattak nemzetközi mérkőzést!
Visszatekintve az elmúlt száztíz évre, azt vizsgáljuk, hogy kik voltak a legjobbak évtizedenként, ugyanis minden kornak kicsit más volt a játékstílusa és játékrendszere. Így jobban viszonyíthatóak a játékosok. Ezen túlmenve készítettünk egy válogatást a II. világháború…..
medco 2010.03.05 14:46:28
@halareaal: A világválogatottban Di Stefano és Maradona egyértelműen támadó, de Andrade a fedezetsorban játszott, tehát erőteljesen védekezett is. Nálunk Bozsik szintén a fedezetsorban volt, tehát védekeznie is kellett. Persze sokszor volt hatodik csatár. Orth kíválóan tudott védőt is játszani. Tehát a helyzettől és az ellenféltől is függött, hogy mit játszanak. Zidane valóban zseniális, de nem jobb szerintem Di Stefanonál.
medco 2010.03.07 07:50:41
@Zete: Szerintem a Világválogatottnál a nagy Márió, azaz Márió Zagalló a nyerő. Aktívan bene volt mind az öt brazil győzelemben. Az első kettőben játékosként, 70-ben edzőként, és utána tanácsadóként. A magyaroknál nálam Bukovi Márton viszi el a pálmát. Ő találta ki a 4-2-4-et, és Sebes után külföldön sorozatban ötször győzelemre vitte a megújított Aranycsapatot.
medco 2010.03.07 07:54:09
@halareaal: Igen, de a jobboldali középpályás posztra tettük. A modern fociban ez inkább támadó szerep. Csak azt írtam, hogy ő zseniális támadó volt, de annak idején a feladata védekező is volt. Tehát mindkettőt zseniálisan tudta, akárcsak Bozsik "Cucu".
Vegyes érzéseink vannak a kettős rangadó kapcsán, de talán most szerencsésebb a filozofálgatást félretenni, és rövid úton tudomásul venni a realitásokat. A kicsik végigszenvedték az életben maradásért küzdő olaszok elleni meccset, a nagyok viszont elfogadható módon és…..
medco 2010.03.05 10:07:17
@Strigo a divatdrukker: Egyetértek. Támadóbb focit kellene játszani. A középpályán például Gera és Koman, a csatársorban Németh és Rudolf. Védekező középpályás Vass Ádám. Persze, kellenek tapasztalt játékosok is, Juhász Roland, esetleg Dárdai, Hajnal, Dzsudzsák. A kapuban Fülöp vagy Gulácsi
Hangrobbanás, magasba emelt karok, hirtelen fordul egyet az egész világ. Van egy kifejezés, ami az olyan emberek fejében, akik valaha futballoztak vagy nézték a világ legjobb játékát száz meg száz, a fentihez hasonló élményt juttat eszébe. A gól. A gól, amit ha egy…..
Megint egy válogatással jelentkezik vb-történeti sorozatunk, ezúttal a világbajnokságok történetének legbotrányosabb meccseit vesszük sorra. A kritériumrendszer ennél már nem is lehetne szubjektívebb, de próbáltuk úgy összeválogatni a lista résztvevőit, hogy igazán nagy…..
medco 2010.02.15 11:40:00
@Oarbeaskoa: Például az 1934-es osztrák-magyar. Ott Hugo Meisl elérte, hogy a belga bíró helyett Mattea vezesse a meccset. És lám, az osztrákok nyertek.
medco 2010.02.16 14:28:46
@tanarseged ur: Ilyen volt az 1958-as VB is szerintem. Ez volt az egyetlen, ahol dél-amerikai csapat nyert Európában, pont a házigazdák ellen. Feola volt a brazilok kapitánya, aki az előző évben még Guttmann segédedzőjeként leste el a 4-2-4-et, és ezzel nyertek. Na meg Pelével és Garrinchával.
A most következő Top 10-es lista természetesen szubjektív és vitatható, jóllehet ad egy kis támpontot arra nézve, mikor szeressünk – utólag – egy gólt: ha szép, vagy ha fontos (értsd: emlékezetes meccshez fűződik). Nagy sóvárgásunkban a régi sikerek után persze,…..
Három válogatottal folytatódik történeti sorozatunk; a kronológiai sorrendet megőrizve a század első harmadánelsak válogatott puzzlejét rakosgattam össze, elsősorban a vb-szereplések tükrében. A színek és formák kavalkádjában némileg törekedtem az all-star csapat…..
Ki ne látna adekvát példaképet abban a feltartóztathatatlan középcsatárban, akit Európa legnagyszerűbb csapata próbál minden áron megszerezni, bejáratos a Moulin Rouge öltözőjébe, szabadidejében pedig AVH-s tiszteket pofoz le? A csatársorhoz érkezett a régi idők álomcsapatát…..
A mai, BL-centrikus világunkban érdemes megemlékezni arról, hogy a nem is olyan távoli múltban volt egy olyan kupasorozat, amelyben mi voltunk a legjobbak. Ez a Közép-európai Kupa, a KK, illetve 1950-től a Mitropa Kupa. A húszas években sorra létrehozták Közép-Európában a profi…..
medco 2010.01.12 12:14:44
@mbemba: Annak a Rapid Bukarestnek A "Spéci" volt az edzője. Ott is kíváló munkát végzett.
Ha van nehezebb feladat, mint kiválasztani a világbajnokságok történetének 10 legjobb csapatát, az a 10 legjobb meccs összeállítása. A gond csak az, hogy ilyesmit nem lehet csapatmunkaként összerakni, mert - bár az első öt helyezettben jobbára mindenki egyetértett - a listáinknak…..
A mai magyar közvélemény nem igazán ismeri Hirzer Ferenc nevét (nevezték őt Híres Ferencnek is itthon), ám jelentősége a Juventus életében elévülhetetlen, olyan játékosok sorát nyitotta meg, mint Orsi, Sivori, Platini, Zidane. A Szőke Gazella, a Juventus első profi csapatának…..
A hatvankettes és a hatvanhatos vb gépfocija után újra visszatért a szellem és a látványos támadójáték a nemzetközi futballba, ezt testesített meg az 1970-es brazil válogatott, az egyetemes labdarúgás vitán felül legnagyszerűbb csapata. Listákat gyártani, különböző…..
Végiggondolva a múlt emlékeit, feltűnő az a kontraszt, amit a tehetségek tömege és az eredmények csekély száma jelentett már a múltban is. Gondoljunk csak az 1924-es párizsi olimpiai kudarcra, amikor mi kifejezetten esélyesek voltunk akár a végső győzelemre is. Vagy ott van 1938…..
medco 2009.11.19 14:57:10
@Iustizmord: Ez Puskás mondása volt. Nem baj, ha gólt kapunk, többet rúgunk-valami ilyet mondott. Valóban, 4,61-es átlaggal rúgták a gólokat.
medco 2010.01.03 21:35:25
@saintkilda: Mindenben igazad van. Hegyi Iván írta a VB könyvében, hogy Avar-t is kiállították, én meg nem néztem utána. De azért egyértelmű, hogy Sárosi 11-ese után szinte azonnal kiállították Markost. Az 54-es VB után Sebes elismerte, hogy a döntőre elfáradtunk, és Kárpátit, Várhidit és Csordást kellett volna játszatnia.
medco 2010.01.03 21:37:36
@saintkilda: Az olimpiai győzelmeket szándékosan hagytam ki, mert úgy gondoltam, más kategória, mint a világbajnokság. Az 1924-es olimpián még nem volt profizmus, tehát azt belevettem.
A magyar labdarúgás története során bőkezűen ontotta a tehetségeket, szerencsés együttállás esetén pedig világraszóló eredmények születtek. Ilyen volt például az FTC német-angol győzelmi sorozata 1911/12-ben, amire a korabeli sportvilág is felkapta a fejét. Azután az MTK…..
medco 2009.12.28 22:18:42
@mbemba: Ígaz, hogy "Ábel" is rekordot ért el azzal, hogy a 14 csapatos NB 1-ben 56 gólt lőtt/26 meccsen/ Szusza pedig a klubhűség rekordját tartja 21 éves pályafutása alatt végig kitartott Újpesten. Nyers Pista pedig gólkirály lett balszélső létére az Interben!
Végiggondolva a múlt emlékeit, feltűnő az a kontraszt, amit a tehetségek tömege és az eredmények csekély száma jelentett már a múltban is – mondta, és most folytatja termékeny vendégszerzőnk, medco, aki ezúttal a magyar válogatott történetének második ötven évét…..
medco 2009.12.22 22:52:55
@kukonyalori: Már írtam, az volt ott az érdekes, hogy 1956 őszén már nem volt Rákosi, de még nem volt Kádár - ezért - nem én mondom, hanem nálam tájékozottabbak - megszűnt átmenetileg a közvetlen pártirányítás. Olyan eredményt értek el, amire csak képesek voltak! Sokaknak meglepő, de olvastam, hogy Szusza azért nem lett válogatott, mert megmondta, hogy ha gólhelyzetben van, akkor ő bizony belövi az oroszoknak is. Ez tény.
medco 2009.12.22 22:55:42
@macca17: Félreértesz. Pont nem a hamis illúziót akarom fenntartani, hanem a tanulságokat levonni, hogy hozzuk ki magunkból a maximumot.
Bundaügy van Magyarországon, ami tulajdonképpen szót sem érdemelne, ha az NB I.-ben vesztegettek volna meg néhány délszláv megélhetési sportolón keresztül magyar játékosokat. De sajnos most nem csak ennyiről van szó, érintett több magyar utánpótlás-válogatott is, ez pedig már…..
medco 2009.12.04 10:40:13
@Titi120: Az M1-ben volt egy műsor nemrég. Ott a Szántó Dávid mondta, hogy a Sport Tv-ben nyilatkozott a Várhid a meccs után, de nem ment adásba. Utána megkérdezte tőle, mi volt a folytatás. Erre a Várhidi elmondta, hogy ilyenkor le szoktak adni egy jelentést, és szóbeli magyarázatot is kérnek. Erre már nem volt lehetősége, mert kirúgták, vele vitették el a balhét.
Labdarúgómúltunk emlékei között sok olyan nagyságot találunk, akik koruk kiemelkedő labdarúgói voltak. Kíváncsiak voltunk arra, hogy a teljesítményük között – nemzetközi  statisztikák alapján – voltak-e igazi világrekordok. A vizsgálódás közben értek…..
medco 2009.11.10 17:53:02
@Strigo a divatdrukker: Persze, én voltam figyelmetlen. De azért a Szamoa-szigetek nem ugyanaz, mint a Planickával a kapuban felálló, 1934-ben VB ezüstös csehszlovákok.
medco 2009.11.11 21:09:54
@Iustizmord: Minden ország bajnokságát saját magához kell viszonyítani. Ha valaki a saját társai között 2,56-os gólátlaggal lövi a gólokat 22 meccsen keresztül, az hatalmas teljesítmény. Ráadásul kilenc éven keresztül folyamatosan gólkirály! Nemzetközileg nem tudták felmérni, mert Albánia elzárkózott. Ráadásul ezt a paramétert, gpg/goal per games/ a FIFA találta ki.
medco 2009.11.11 22:02:55
@Iustizmord: Persze, nálunk is volt egy Várady Béla, és minden labdát rájátszottak, hogy ezüstcipős legyen. Arra céloztam, hogy minden teljesítmény a saját közegében értékelhető. Pelé például nem játszott európai csapatban. A világbajnokságokon azért látszott, hogy milyen fenomenális zseni.
Nou San Trafford A Futballkirály 2009.10.23 08:00:00
Schaffer Alfréd a magyar labdarúgás első világklasszis középcsatára volt, kétszer lett európai aranycipős. Németországban és Ausztriában Futballkirálynak nevezték, mert akkora volt a tekintélye. Világviszonylatban is ő volt az egyik első, igazi profi labdarúgó, aki oda…..