Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bAndie91

2 bejegyzést írt és 70 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Command Line Linuxvilág 2013.03.07 10:00:00
A 2000-es évek elején jelent meg néhány évig a Linuxvilág nevű magazin, ami Linux Journal cikkek fordításait és magyar cikkeket közölt vegyesen. Nemrég vettem észre, hogy az újság jogtisztán elérhető online a http://www.linuxvilag.hu/ oldalon. A cikkeket egyenként lehet letölteni pdf formátumban.…..
Ki gondolná, hogy a római levél végén, egy teológiailag semleges, személyes üzenetben, egy köszöntésben, azzal a (nemcsak) teológiailag izgalmas kérdéssel találkozunk, hogy volt avagy sem női apostol az ősegyházban? Bizonyos szempontból és bizonyos körökben már maga a kérdés feltevése is…..
bAndie91 2012.10.31 18:09:34
@Stephanus Nugator: @Portentum: ez nem hit, nem egy ténymegállapítás, hanem felszólítás. azaz így értendõ: "a család fejének a férfinak kell lennie". vö. a környezõ igehelyekkel.
és közel se olyan andalító, hogy mint tündérmesén, el tudnám magamat ringatni ezen a rendelésen.
Carissimi, Stephanusunk írt egy remek posztot, méghozzá az általunk is szeretett költőről, az utolsó nyugatosról, Faludyról, illetve, khm, Múzsájáról, azaz Muszuszáról, mondanánk, ha lenne a múzsának hímneme. Stephanus emellett költői versenyre hív ismét egy szellemes vers…..
Szerencsére még napjainkban is kötelező olvasmány a középiskolások számára Madách Imre kiváló drámája, Az ember tragédiája. Nem is gondolnánk milyen nagy szó ez, hiszen (oly sok más nagyszerű művel egyetemben) az ötvenes években ez is a „klerikális reakció”…..
bAndie91 2012.08.14 23:34:22
@Avatar: áh nem, majd épp a párizsinek lesz pozitív vége, amikor azért rakta dupla álomba nehogy jakobinista gyanuba keveredjen az akkor virágzó neoabszolutista Birodalomban! annak lehetne a legrosszabb vége: lecsapják Ádám fejét, azaz csak csapnák ha - mint ahogy írtad - fel nem ébredne és (ittas) álmára visszaemlékezve ne vetné el helybõl (a cselekmény ugye még idõben be se lépett a forradalmak korába) a rebuplikánus, antiklerikális eszmét. így egy huszárvágással kihagyja és átlépi a mũ írásának idején leginkább cenzúrázott eszmét.
bAndie91 2012.08.14 23:42:10
@Nils. H: magasröptũ hozzászólásodban, melyet csak egy igazi plebejus írhat, legalább annyit elénk tárhattál volna, az idézett szakasz mely részével nem értesz egyet.
Azzal, hogy létezik egy elképzelés, ami szerint a társadalomban monoton processzió megy végbe, a fejlõdés folyamatosan elõre mutató, minden kor csak újabbat, jobbat, tökéletesebbet hoz és "ihaj-csuhaj sosehalunkmeg", ennek a neve evolúcionizmus és a bal liberális eszmék csoportjába tartozik.
Vagy pedig azzal, hogy a Tragédia kontradiktál az evolúcionizmusnak?
Egy kis rejtvény a nagy melegben:  hol készült ez a felirat, mikor, milyen alkalomból? Nem kell hozzá gugulatio, csak egy kicsi töprengés, és meg is van! Megoldás a hajtás után! Nos, a megoldás a következő: DIMICante sabarIae gaLLo ereCta fVI azaz: Akkor…..
Ha parancssort használunk, elég gyakran előfordul, hogy az előző parancsot szeretnénk újrafuttatni apróbb változtatásokkal. Ha csak egy változtatásra van szükségünk, akkor a ^ segítségével végezhetjük el a cserét: $ echo "ez egy teszt" ez egy teszt $ ^egy^ketto echo…..
Mostanában a Bizalmas beszélgetéseket (Colloquia familiaria) olvasgatom Erasmustól. Mielőtt bárki is elkezdene irigyelni: nem valami kutyabőrbe kötött könyvritkaságból, no nem! Még csak nem is könyvből, ami azért sokat levon a műélvezetből. Mindegy: szóval olvasgatom,és úgy…..
bAndie91 2011.11.09 21:31:24
Kedves felebarátaim!Megújultunk! Rühelltem már azt a buta, harsány zöld színt, ezért felvettem a kapcsolatot egy nagyon kedves és nagyon profi web designerrel (designator, pontosabban designatrix interretialis - l. loge előző posztját), akivel közösen ezt alkottuk.JÁTÉK! Aki…..
Mint ismert, megint kiszivárgott valami tervezetféle az oktatási államtitkárság háza tájáról, amelynek az a leglényege, hogy ne angolt tanuljon a gyerek elsőként az iskolában, mert az úgyis ragad rá, mint a kosz. Helyette valami jó kis újlatin, szláv, sőt, akár a latin nyelvvel…..
bAndie91 2011.08.25 18:24:21
@G.d.Magister: [quote]Ezen nincs mit szépíteni. Fel kell ébredni, és belátni, hogy már nem az antikvitás, meg a latin nyelv a világ közepe[/quote]

Távol áljék tõlem a realitásokkal szembeni maradi nosztalgia és szélmalomharc, nem is erre interpelláltam. Arra, ahogyan elõkerül a témában lévõ nyilatkozatban a latin. A'szem, ha olyan egyértelmũ lenne a helyzete a közoktatásban, nem (így) említtetne meg.
Töttössy Csaba Tanár Úr emlékére   Csütörtökön tudtam meg, hogy előző napon elhunyt Töttössy Csaba tanár úr (1931-2011; nekrológ itt, wiki meg itt), a latin grammatika- és szintaxistanítás honi kiválósága, akivel az elsőéves "eltés" latinszakos heti kétszer 120…..
Egy ismerős nick (de szépen hangzik ez) kérdezte tőlem, hogyan lehetne lefordítani az egydollároson lévő latin feliratokat, s miután megnéztem és utánaolvastam a bankjegy történetének, megtetszett a téma. Először is a lényeg: S ami minket különösen…..
bAndie91 2011.06.16 07:51:15
@tesz-vesz: "Ti mit raknátok a magyar címerre jelmondatnak?"

vitam et sanguinem - nagyon kívánja a 'pro'-t, de a jelenben senki nincs, akit utánaírnék.
cum deo pro patria inkább alkalmazható

@szürkepatkány: "indivisibiliter ac inseparabiliter" - ez egy jó jelmondat reakciósoknak (mint én)
Tudott dolog, hogy Vatikán Állam hivatalos nyelvei az olasz és a latin. Ez bizonyosan így van, pl. megnézheti mindenki a földrajzi atlaszok országismertetőiben (gyermekkorom egyik kedvenc olvasmányában), hogy két nyelven olvasható az állam neve: Stato della Citta del Vaticano (olasz),…..
bAndie91 2011.05.03 12:52:46
@Loge: de a 'mutat' az 'változtat'. nem?
Azt adom! Az élet, egyenesekkel 2011.04.16 11:59:00
 ..
bAndie91 2011.04.16 13:40:16
@Ez már kajak: Egyébként nem, csak ha kikötjük, hogy a két egyenes a síkban van. Kitérõ egyenesek a térben léteznek.
(szegény egyenes pedig nem tud nem végtelen hosszú lenni, mert az a definíciója)
bAndie91 2011.04.16 13:41:46
@bAndie91: bocsánat, nem a definíciója miatt! (mert axióma :P)
Azt adom! Mit kell észrevenni? 2011.04.12 13:10:00
 ..
bAndie91 2011.04.12 21:34:14
@davy10: milyen elefánt? JÁÁÁJJ! az arc a tarkójától mint egy elefántfej!
Azt adom! Mi a nindzsa neved? 2011.03.22 20:28:00
 ..
bAndie91 2011.04.10 12:59:44
Azt adom! Hová esik a tollad? 2011.03.20 07:45:00
 ..
bAndie91 2011.04.10 12:48:54
Pruszka egy kicsiny mezőváros a hajdani Trencsén vármegyében, a Vág jobb partján, Trencséntől északra. (A 19. század végén Poroszivá magyarosította a nacionalista politikai akarat, de csak néhány évig viselte ezt a nevet, hogy aztán Pruské legyen.) Google Earth-ös…..
Pokorni Zoltán nem először szerepel nálunk, sőt, az a (csak első pillantásra) megtisztelő szerep jutott neki, hogy vele kezdtük meg a blogunkat. Akkor Rhodoszt hitte egy folyónak, de ez semmi ahhoz képest, amit a tv2 reggeli műsorában csinált, s a Képviselő Funky jóvoltából…..
A 230 Ft-os költségvetési hiány   Arról, hogy a különböző kormányok reprezentációs, agit-propos filmjei mekkora hibákat tartalmaznak, nyugodtan lehetne külön kurzust indítani. Ki ne emlékezne a legendás kondenzcsíkokra, a traktorokra, karórákra, vagy a nagyjából egy…..
Laudator temporis acti Janus-arc 2011.01.08 15:22:00
"De görög meghatározással is élhetek: a mű Janus-arcú, mint a színház maga." (Kamondi Zoltán Yasmina Reza "Öldöklés a színpadon" című művéről, Metropol, 2011. jan. 7. péntek, 9. o.)Feladvány: a jeles rendező e mondatban két hibát ejtett. Melyek ezek? (Megoldás a hajtás…..
A Skype pár órája kitolta az Android Marketbe ingyenes alkalmazását. Úgyhogy nem kell többé béna kényszermegoldásokat választani ahhoz, hogy androidos mobilon is utolérhetőek legyenek skype-os ismerőseink. A csetelés mellett a wifi-n és mobilneten keresztüli Skype-to-Skype…..