Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vészmadár (pica pica)

577 bejegyzést írt és 7907 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Három nappal ezelőtt ismertettük a Gallup azon nemzetközi közvéleménykutatását, amelyben egy, látszólag roppant egyszerű, mégis elképesztően összetett (és komoly indulatokat kiváltó) kérdésre kérték 64 ország teljes lakosságát reprezentáló, 62 ezer főből álló minta válaszát: ha az ön országa…..
Befejeződött az HBO-n a Trónok harca hetedik évada. Ebben a posztban spoileresen tárgyaljuk az évad legfontosabb eseményeit...
vészmadár (pica pica) 2017.08.31 15:30:55
@Gagarin unokaöccse: "ha valaki nem tud tojni, hogy van pofája kijelenteni egy tojásról, hogy záp?"
vészmadár (pica pica) 2017.08.31 20:08:08
@Castle Black: igen, arra
vészmadár (pica pica) 2017.08.31 20:21:22
@nota19: hát, telenovela ugye nincs, telenovella nem lehet valami, ami 300 rész hosszú, hiszen a novella ugye rövid műfaj, meg hát az angol novel szó azt jelenti, regény, szóval az teleregény. Mint a szomszédok.
Királyvár Pöcsméregetéssel indulunk, már ha ez a Makulátlanok (vagy hogy a picsába is hívják az Unsullied hadsereget itten magyarul) esetében bármilyen formában is releváns, állnak a várfal előtt, sokan, odafent meg Bronn irányítja a védőket, egy kis szurkot ide, öntsél még…..
vészmadár (pica pica) 2017.08.29 17:21:19
@Ruadhnait: kurvára hülye vagy a színészethez, ha szerinted pont a Baelish karakterét játszó színész szar.
vészmadár (pica pica) 2017.08.31 16:35:35
@Márton Vajda Riefenstahl: ember, ő konkrétan az egyetlen majdnem papírmasé, "jó" karakter, aki nem, nem szegi meg adott szavát, talpig becsületes, tiszta jellem. Igen, az apja is ebbe halt bele, és igen, nem az apja, de baszki Jon Snow nedstarkabb, mint bármelyik Stark-ivadék. Én kicsit bízom benne, hogy azért ő is belehal, mert az úgy volna realista, az ilyen idealisták nem élnek sokáig, de a haláluk kiváló erkölcsi példa.
vészmadár (pica pica) 2017.08.31 16:51:51
@Yooha: szerintem a 999 999 999-ben EGYETLEN nulla sincs, nemhogy hárommal több.
Nem elég, hogy idén a Trónok harca csúszott pár hónapot, az eddig megszokott tíz helyett mindössze hét epizódot kaptak a nézők. Cserébe annyi a jó hír, hogy a The Dragon and the Wolf (a sárkány és a farkas) címet kapó finálé 81 perc hosszú lesz, ami a két és fél órás, monstre blockbusterek előtt…..
vészmadár (pica pica) 2017.08.28 22:49:31
@Lady Scarlett: nekem régi elméletem, hogy Bran.
vészmadár (pica pica) 2017.08.28 23:33:49
@Lady Scarlett: másik, vadabb ötletem, hogy Varis levágott farka :D
vészmadár (pica pica) 2017.08.29 14:33:22
@Cruz: én is megtaláltam, de elég sok olyan eleme van, ami miatt sztem "fake".
Utolsó előtti epizódjához érkezett a Trónok harca utolsó előtti évada. Az HBO-n hivatalosan hétfőn este debütált a hatodik epizód, aminek eseményeit ebben a posztban spoileresen tárgyaljuk...
vészmadár (pica pica) 2017.08.22 12:24:08
@vau: leginkább az, hogy szerinted pont azok az unalmasak, akik valójában érdekesek.
vészmadár (pica pica) 2017.08.22 12:39:13
nem nagyon akartam belefolyni ebbe a vitába, de néhány megjegyzésem, mert kicsit szerintem elbeszéltek egymás mellett. Egyfelől, teljesen igaza van azoknak, akik azt mondják, hogy még a fantasyben is van a világnak egy belső szabályrendszere, amit nem lehet lépten-nyomon meghágni. Ha pl. az a szabály, hogy Csipkerózsika csak egy herceg csókjától éled fel, és aztán megcsókolja egy boltossegéd, mire felébred, akkor ki kell derülnie, hogy a boltossegéd valójában herceg. Szóval sokan félreértik a fantasy-t, bizony ott sem lehet bármi. Másfelől viszont meg kell érteni, hogy a filmes eszközök mások, mint a könyv eszközei. Egy klasszikus példa az előző évadból: a közös, összeállt hajóhad halad Westeros felé, mereven, zárt alakzatban, a fedélzeten merengve néző vezérekkel. Ami persze könyvben totál faszság, mert pl. a dorni flotta mi a fasznak ment volna át Essosba, csak hogy EGYÜTT mehessenek, zárt alakzatban VISSZA Westerosba? Ez nyilván egy logikátlanság, ugyanakkor a legnyilvánvalóbb filmes eszköz annak az egyszerű érzékeltetésére (amire egy könyvben lett volna 70 oldal), hogy "összeállt a koalíció". Összességében úgy vélem, ebben a részben túl sok volt a logikátlanság, és minimum adósok maradtak néhány dolog megválaszolásával (pl. lehet, hogy 5 napot voltak a szigeten, mire visszafagyott a víz, és akkor Dany megérkezése nem túl "korai", viszont erre semmiféle utalás nem volt).
vészmadár (pica pica) 2017.08.22 12:41:09
@Megyko: az a baj, hogy a trónok harce EREDETI koncepciójában valahogy a varázs és a harc volt kevés, és helyette a mocskos politika, a háttéralkuk és a cselszövés volt a fő vonal. Akik szerették, ezt szerették benne. Ehhez képest mondjuk mi, akik ezt szerették, hogy a mostani, csatákra és látványra kihegyezett, durván pörgetett trónok harca nem annyira jó.
A Falon túl I Mennek. Hóban. Jégben. Gleccsere fel, gleccserről le. Hideg van. Gendry mondja is, hogy baszki, a hó ilyen? Mert hát ugye a királyvári kovácsműhelyben viszonylat ritkán esik. Tormund röhög, ja, ilyen, fázol, mi? Tudod mi a jó az ellen? Mármint a hősugárzón és az olajradiátoron túl? A…..
vészmadár (pica pica) 2017.08.22 11:56:16
@borzlány: láthatóan nem értesz te semmit.
Lássuk csak: Hónapokkal az évadnyitó előtt kiszivárog az évad szinte teljes története. Hackerek törik fel a cég levelezését és szervereit, ellopnak 1,5 terabyte-nyi adatot Kiszivárog több bemutatás előtt álló sorozatepizód és a Trónok harca 4. részének…..
vészmadár (pica pica) 2017.08.21 16:17:44
@bloggerfigyelő: a fantasy valóban - köszönhetően a népszerűségének - rettentően felhígult, hasonlóan ahhoz, ahogy az 50-60-as években ilyen híg volt a sci-fi. Ugyanakkor ettől még bőven akad benne értékes is. Azt kell megérteni, hogy a fantasy is, a sci-fi is mindössze keret, amin belül lehet színvonalasat és kevésbé színvonalasat is alkotni. Egy egyszerű példával (én inkább sci-fir szeretek olvasni, ebből hozok példát): a szovjet sci-fi nagyon gyakran volt a kommunista társadalmi berendezkedés kritikája. Brezsnyevet nem lehetett bírálni, de ha a történetet átdobták 35 ezer évvel későbbre, és békaszerű lények között történt meg, akkor igenis lehetett elemezni pl. az egyenlő elosztás elvének mechanizmusát. A fantasyre visszatérve: a legtöbb szereplő, mesebeli lény az emberi természet, jellem valamelyik vonásának eltúlzása, kiemelése, metaforája, amelyen keresztül egy-egy emberi tulajdonságba pillanthatunk be. És igen, közben persze a játékos, gyermeki fantázia eszköze is, szabad történetmesélés. És mint írtam, van benne jó és rossz is: a Gyűrűk ura pl. az ismertebbek közül szerintem szépen megírt, de súlytalan mese, irodalmi értéke alig van, míg pl. a Harry Potter kifejezetten erős a kamaszok problémáinak leírásában, az útkeresés lelki tényezőinek feltárásában (direkt két olyan példát hoztam, amit mindenki ismer).
vészmadár (pica pica) 2017.08.21 16:24:16
@EssEm: ráadásul pl. a Batman azért is volt elég hülye példa a részéről, mert pont a Batman NEM szuperhős, és nincs is semmilyen különleges képessége. Ellenben sötét, depressziós, esendő és nagyon sokszor kerül olyan helyzetbe, amikor csak két rossz közül lehet választani. Például pont emiatt is erős a karakter.
A hetedik évad ötödik epizódjával folytatódott az HBO-n a Trónok harca. Posztunkban spoileresen tárgyaljuk az epizód főbb eseményeit...
vészmadár (pica pica) 2017.08.15 07:49:32
@szociál: ezzel nem értek egyet: a sorozat erénye mindig is az volt, hogy a hatalmi játszmák valódi természetét mutatja be, és az pontosan így zajlik: hősök halnak dicstelen halált, és emberek pofáznak sötét szobákban, terveik mögött újabb tervekkel.
vészmadár (pica pica) 2017.08.15 07:50:12
@chrisred: ezt Tyrion fel is rója neki.
vészmadár (pica pica) 2017.08.15 08:31:17
@Netuddki.: engem eddig messze ez zavar a legjobban, ez a sárkánycsata: EGYETLEN alkalommal került végre elő a hadtáp kérdése, de az is csak addig tartott, míg el nem kezdődött a csata, mert aztán a sárkánnyal a főeszetok királykisasszony felégette az egész ellátmányt.
Hétfőn este a hetedik évad negyedik epizódjával folytatódott az HBO Trónok harca című sorozata. Posztunkban spoileresen tárgyaljuk a rész cselekményét...
vészmadár (pica pica) 2017.08.08 17:20:24
@Labasmaz: Mivel magyarban a kiejtés szerint toldalékolunk, idegen szavaknál, neveknél is, és mivel a Cersei ejtése a sorozatban eredetileg "Szörszi" (már amennyire ez magyar fonetikával megközelíthető, ezért a Cersei-vel mind toldalékolását, mind helyesírását tekintve helyes.
vészmadár (pica pica) 2017.08.08 17:28:24
@Labasmaz: de kell a kötőjel, mert az "ei" és az "ey" végződés is "szokatlan" betűkapcsolatnak számít a magyarban (nincs ebben logika, csak így van). Emiatt lesz a whisky whiskyvel, de a whiskey whiskey-vel.
A Verge írja, hogy a hacker nem hazudott, és elérhető a Trónok harca hetedik évadának vasárnap bemutatásra kerülő negyedik epizódja. Egyelőre nem tudni, hova töltötték fel a cuccot, így azt sem tudni, milyen minőségű, hogy a végleges verzióról van-e szó vagy olyanról, amiben a Fal egy zöld háttér…..
Egy nap alatt  több, mint 170 ezren látták azt a videót, amelyet Schuster Lóránt, a P. Mobil vezetője osztott meg Facebook-oldalán. A felvételen a gyönki általános iskola gyermekkórusa és a nekik vezénylő csinos kórusvezető látható, amint A Zöld, a Bíbor és a Fekete című számot adják elő...
Jól van, Gyurikám, csak így tovább a minőségi sportújságírásért...
vészmadár (pica pica) 2017.01.20 10:01:34
@Bergyilkos Bohoc: nem, hanem hogy lássátok, megvan mind a kettő, az egyik kameruni, a másik kolumbiai
Melegedő Bocsi, te meleg vagy? 2017.01.10 22:16:10
Életem során rengetegszer belefutottam már olyan kérdésbe barátoktól, iskolatársaktól, kollégáktól, hogy “Figyelj, van ez az ismerősöm, szerintem buzi, de nem biztos. Hogy lehetne ezt kideríteni?” Erre általában az a válaszom, hogy ballagj szépen oda hozzá, és kérdezd meg tőle. Ennél egyszerűbb…..
Teát évezredek óta készítünk. Tanulatlan, jakvajszagú sültparasztok is képesek rá immáron 3000 éve. Még azok is, akik metaforikusan olyan távol lüktetnek a kicsit is haladó és intellektuálisan mérvadó univerzum ütőerétől, mint egyszeri Zámbó Krisztián a jazzkonzervatóriumtól. Mindösszesen vízre van…..
Valamiért hazánkban még mindig elterjedt nézet, hogy az iskola egyben a természetes kiválasztódás egyik helyszíne. Persze, mostanában már nem divat verni a gyereket, és egyes helyeken már azt sem díjazzák, ha a tanár nyilvánosan alázza meg a tanulót, ettől függetlenül még mindig nem tudnak mit…..
Melegedő Két fiú, egy pár 2016.09.30 01:01:26
Vendégül látott egy meleg pár. Ebben még nincs semmi különös, de nem csak engem, hanem másik 49 embert is, akiket nem ismertem, akikkel soha nem is találkoztam. A pár, Gergő és Bálint – vagyis Manó és Maszat, ahogy egymást becézik –, egy Lövőház utcai albérletbe hívtak meg, ahol két éve élnek.…..
Melegedő Meleg kisokos #11 2016.09.25 09:44:56
“Vágyódom arra a nagyszerű időre, amikor átfoghatom a kedvességed nyakát vágyaim ujjával, hogy fogok belehanyatlani öledbe, hogy foglak szorosan összepréselt ajakkal összezárni, nem csak a szemed, füled, fogad, de minden ujjad és lábujjad, nem egyszer, hanem sokszor.” Alcuin, püspök barátjának írt…..
vészmadár (pica pica) 2016.09.25 11:30:20
@csakférfi: ha a melegek egyszer csak "hideggé" válnának, attól neked sokkal jobb volna, mert... ööö... nem értem.
vészmadár (pica pica) 2016.09.25 15:27:20
@csakférfi: a pedofília valóban elfogadhatatlan, hiszen olyan személyt kényszerít erőszakkal vagy vefolyással visszaélve szexuális aktusra, aki - jogi és morális értelemben is - még nem teljes értékű. A szex akkor elfogadható, és csakis akkor - függetlenül a résztvevők nemi identitásától - ha valamennyi érintett fél beleegyezésével történik, és minden érintett fél felnőtt, ép értelmű személy. Ebben nincs közöttünk vita. Ennek semmi köze ahhoz, hogy az illető meleg vagy heteró.
vészmadár (pica pica) 2016.09.25 15:29:49
@csakférfi: a melegek nem indokolják ezzel a szexuális viselkedésüket. Ahogy a heterók sem. Szexuális preferenciát nem kell indokolni. Egyszerűen amikor valaki azzal érvel a homoszexualitás ellen (ez is milyen bizarr már: érvelhetne a tájfunok ellen is), hogy nem természetes, arra persze, hogy az a válasz, hogy nézz már körül, hogyne volna az!
Azt már megírtuk, hogy elindul a már a franc se tudja hányadik köztévés töltelékcsatorna, most éppen M5 néven költenek milliárdokat, hogy legyen az államnak ismeretterjesztő adója is. Nézettségi elvárás nincs (miért is lenne?), a cél a diákok és oktatók segítése, és lesz jó pár saját gyártású műsor.…..
vészmadár (pica pica) 2016.09.22 20:04:26
@Törpe minoritás: és nagyszerű borász!
vészmadár (pica pica) 2016.09.22 23:04:11
@Hard merchandise: ezek után meg sem merem említeni, hogy Márai sztem gyenge középszerű, élvezhetetlen szar, kábé mint Wass.
vészmadár (pica pica) 2016.09.23 07:51:46
@TothJanJ: ez milyen érvelés már? "Maga majd akkor kritizálhatja a rántottámat, ha már legalább egyszer tojt tojást!"
Ez a kérdés sokszor felmerül bennem, és számtalan helyen és közegben feltettem már. Mindig más válaszokat kapok, de vannak ismétlődő motívumok. Néha nincs türelmem a dologhoz, de legtöbbször belemegyek az érdemi vitába, és az esetek több mint felében sikerül valamilyen konszenzusra jutnunk. Egy…..
vészmadár (pica pica) 2016.09.17 06:35:53
@Ludovikás Levente: milyen átfedést mutat szerinted a homoszexualitás és a pedofília? Már azon túl, hogy nyilván van közös halmaz, ahogy van közös halmaza a Pavarotti-rajongóknak és a taknyukat evőknek is, csak éppen nem következik egyik a másikból.
vészmadár (pica pica) 2016.09.17 06:56:04
@kalbász: éééés előjött a tévesen értelmezett és rosszul ismert "evolúciós érv". A biológia sem annyi ami neked megmaradt a hat általános után :)
Igen, egy levágott (mű)fejet. ..
vészmadár (pica pica) 2016.09.07 13:19:12
Annyira meredek pletyka volt ez két hete, hogy míg legalább egy megerősítést nem kaptunk hozzá, le sem mertük írni: ha minden igaz, Hajdú Péter felesége, Sarka Kata, kap egy talkshow-t a TV2-csoport valamelyik csatornáján, de nem a TV2-n (FEM3 lesz az igencsak). Hogy miről fog…..
  Véget ért az HBO-n a Trónok Harca hatodik évada. Idén utoljára jelentkezünk spoileres kibeszélővel...
vészmadár (pica pica) 2016.06.29 07:47:12
@Jasinka Ádám: Jon nem halott, de nem is élőholt zombi, őt feltámasztották. Nem úgy, mint Benjen-t.
Ezt az éppen aktuális szót röviden elintézhetjük: tegye föl a kezét, aki szereti! Na ugye.   De évtizedekkel legutolsó bizonyítványunk után talán kihevertük már annyira, hogy a kifejezés jelentésébe is belegondoljunk ezekben a napokban. Mit bizonyít vajon e dokumentum? Hogy eljártunk az iskolába?…..