Regisztráció Blogot indítok
Adatok
alex58

0 bejegyzést írt és 109 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Meglepve olvastam a médiát és a közösség oldalakat is megjáró hírt, miszerint egy, a kemoterápiás kezelése miatt legyengült immunrendszerű gyermekét a kórházba szállító apukát büntettek meg rendőrök. A szmogriadó időszaka alatt ugyanis nem használhatta volna húsz éves személygépjárművét Budapesten.…..
alex58 2017.01.29 13:15:54
@anyadmajma:
Jól sejted ! 12.26-kor írt kommentemben ( kicsivel feljebb megtalálod ) idéztem a jogszabályt, ami alapján nem a rendőr, hanem a hatóság mérlegelheti, hogy kell-e bírságolni vagy elégséges a figyelmeztetés.
alex58 2017.01.29 21:02:09
@látjátok feleim szümtükkel:

Ebben az esetben a rendőr nem mérlegelhet, mivel ő nem azonos a jogszabályban meghatározott hatósággal. A jogot nem értelmeznie, hanem alkalmaznia kell. A jogértelmezésre csak az arra felhatalmazott vezető szintjén kerülhet sor , amiről aztán általában írásos utasítás formájában értesítik a kapitányságokat és ott szóban adják ki a beosztottaknak.

A rendszerváltás előtt sokkal több döntési jogosultsága volt a rendőröknek, amivel könnyen vissza lehetett élni, a haverokat figyelmeztették, másokat viszont ugyanazért megbírságolták vagy feljelentették, ezért 1990-től egyre inkább behatárolták a jogosultságaikat.
A mostani kormány még egy lapáttal rátett ( lásd a rendőrök bírói engedély nélküli megfigyelése, lehallgatása, provokálásuk lehetősége stb.) olyan mértékben elbizonytalanította a rendőröket, hogy önállóan már nem mernek nemhogy tenni, de már lassan gondolkodni sem. Amit a szolgálatba lépéskor a fejükbe vernek azt fogják csinálni és úgy fogják csinálni, ahogy azt nekik meghatározták, mert ha nem, könnyen megüthetik a bokájukat.

Feltételezhető, hogy a most kritizált rendőröknek senki nem mondta , hogy lehetőségük van a szmogriadó megszegése kapcsán a figyelmeztetésre, így szemellenzősen ragaszkodtak a 15000-től 30000 -ig terjedő bírsághoz. Ha úgy vesszük még emberségesek is voltak, mert a minimum összeget szabták ki.
‹⊗› Extra érdekességekért és semmire sem jó hülyeségekért érdemes a Moped blog Facebook-oldalát is lájkolni. ‹⊗›   Korábban már szenteltünk egy leginkább ironikus hangvételű posztot a "kamu 50-esezés" rejtelmeinek, ezúttal megpróbáljuk a komolyabbik végét megfogni a dolognak. Kezdjük azzal,…..
Ha a rendszerváltozást megelőző Magyarország bűnözői közül kellene megnevezni valakit, akkor a többségnek valószínűleg Soós Lajos ugrana be. 1979 júliusában az egész országot megrázta Gyulai Károly rendőr főtörzsőrmester meggyilkolásának híre. Három hónap megfeszített nyomozói munka eredményeként…..
Nyárspolgár BBQ Pulykapofonok 2014.10.29 13:03:58
A pulyka a barbecue totemmadara, Hálaadáskor az Államokban a többmilliós BBQ-tábor egy emberként nekilát, hogy faszénparázs és füst felett süsse meg e gigászi szárnyasokat az ünnepi vacsorára.  Alapanyagban és technikában sem egyértelmű az elkészítése, így itt az…..
alex58 2014.10.30 12:58:43
@sbotond:

A Wikipédia szerint a pulyka észak- ill. közép-amerikai eredetű, pedig az ottani neve ( wild turkey ) alapján töröknek gondolnánk. A net ehhez a névhez csupa olyan képet dob ki, amin a magyar pulykához nagyon hasonló jószágok vannak, így szerintem a húsukban sem lehet sok eltérés.

Az viszont biztos, hogy legyen az bármelyik madár ( kacsa, fácán, gyöngytúk, pulyka stb.) húsa, ha háziasítva otthon tartjuk, etetjük , sokkal kövérebb és zsírosabb,mint a vadon élő , gyakorlatilag nap mint nap az élelemért küzdő példányoké.

A nagyüzemi "húsgyárakban " még további praktikákat alkalmaznak , hogy a végeredmény több, látványos ( valójában a benne lévő sok nedvességtől súlyosabb ) hús legyen.

Nem tudom, hogy feltűnt-e, de saját kertben a paradicsom sosem lesz olyan piros színű mint a hipermarketben, mégis sokkal jobb állagú és zamatosabb. Na valami ilyesmi van a húsok esetében is.
alex58 2014.10.30 19:42:32
@Márkaséf:

A kora délutáni kérdést csak most olvastam el.így csak most válaszolok. ( Bocs,de megint hosszú leszek).

Mint már írtam, a BBQ műfaja számomra ismeretlen, de ha csak logikusan átgondolom a lehetőségeket, akkor is látok reményt egy egész ( vagy fél) pulyka BBQ módszerrel történő megsütésére.

Leírom azokat az általam ismert ( vagy vélt ? ) tényeket, amire ezt alapozom ( ha valahol tévedek, javítsatok ki ).
1. a BBQ lényege a szabad tűzön, füstön sütés.
2. a madarak egészben sütéséhez kell annyi nedvesség, amiben a hús megpárolódik és annyi zsír ami kell az omlóssághoz
3. nagyobb darab húsokat vagy egész állatokat már elég régen ( pár ezer éve ?) sikeresen sütik különféle sütőkben, , kemencékben , fém és agyag edényekben vagy akár agyagba ágyazva kint a szabadban, parázson.

Ezekből következik az általam vizionált megoldás:
olyan sütő alkalmatosságot kell használni ( ha nincs , csinálni ) ami a szabad tűz füstjét bevezeti a pároló - sütő térbe vagy olyan BBQ sütőt kell csinálni, ami legalább a sütés első időszakában magában tartja a húsból távozó párákat ill. a kisülő zsíradékot vagy az ezek pótlására utólag beöntött vizet , sört vagy bort.

Én leginkább az elsővel próbálkoznék.
Pl. egy rozsdás, de még működő elektromos sütőterű tűzhelybe egy vagy több, a lényeg, hogy megfelelő helyre fúrt lyukon keresztül bevezetném az ezzel párhuzamosan valamiben égetett BBQ tüzelő füstjét.
Mindezt természetesen kint a szabadba). Ezzel gyakorlatilag a falusi két aknás füstölőt utánoznánk, aki látott már ilyet, tudja miről van szó.

A drágább, de elegánsabb megoldás lenne egy olyan kemence építése, ahol a normál módon felfűtött, sütésre előkészített kemencébe lenne valahogy beleépítve egy a füstölést biztosító szekció.

A BBQ-ban való párolás már nehezebb dió lehet, bár vagy 10-15 évvel ezelőtt láttam egy ismeretterjesztő filmben olyan dán vagy norvég sütőt, ami formailag egy oldalára fordított , majd hossztengelyén kettészelt hordóhoz hasonlított, belülről pedig ketté volt osztva egy kisebb tűztérre és egy nagyobb sütőtérre.
A kettő között úgy emlékszem, lukacsos lemez elválasztó volt és a tűztérből egy ventillátor fújta át a forró füstöt a sütőtérbe. Mindkét tér külön nyíló fedéllel volt zárva. Na egy ilyesféle sütőben el tudom képzelni, hogy egy hatalmas tálban vagy tepsiben lefóliázva vagy valamilyen fedővel külön lezárva készül ne a fél vagy egész pulyka a várhatóan több órás sütés első felében, vagy harmadában ( ezt már a BBQ mesternek kell tudnia ) majd a befejező szakaszban már lekerül a fólia vagy a tepsi fedele.

Lehet, hogy egy BBQ rajongónak sértő, de szerintem a legegyszerűbb módszert is érdemes lenne kipróbálni:
bent a lakásban a sütőben megkezded a sütést ( aki tudja, mérje a maghőmérsékletet ) majd úgy félkész állapotban kerüljön át a szabad tűzre.

Ha egyik módszer sem működik, meg kellene kérdezni valakit, aki tud egész disznót vagy ökröt nyárson sütni, szerintem onnan jönnének a leginkább szakmai infók!
Tegnap este Budapesten, a Szabadság híd budai hídfőjénél ellenőrizték a robogósokat a rendőrök. Két motoros járőrrel találkoztam, akik éppen egy ötvenesként, tehát rendszámtábla nélkül használt Vespa ET4 125-öt nézegettek. Aki azt hiszi, hogy egy ilyen rendőri…..
Bárdy György (1921-2013) Vannak örökkévalónak tűnő emberek. Akik mintha mindig is itt lettek volna, és akikről úgy tűnik, mindig is itt lesznek. Háborúk, rendszerek, nagy korszakok, sorsfordító pillanatok jönnek és mennek, de ők valahogy szüntelenül ott vannak velünk. Hol…..
Elég érzékeny téma, amiről Borisz írt, gondolkodtam egy ideig, hogy kitegyem-e, mert volt már korábban hasonló poszt, aminél a kommentáradat elment a vétkes etnikai hovatartozása feszegetésének az irányába, úgyhogy ezt ezúttal ne tegyétek. Kérlek, hogy vegyétek ezt figyelembe,…..
A Homár szomorúan értesült, hogy még mindig létezik Intrum Justitia, és ezúttal az OTP-vel szövetkeztek, hogy sosem volt tartozásokat hajtsanak be. Kitartás minden szenvedő fogyasztónak, már nem tart soká a bankterrror, csak ki kell várni, amíg a görögök fellázadnak, és az…..
Szánalmasan vánszorgó, ütött-kopott fekete robogó hajtott fel néhány napja a négyes számú főút Üllőt elkerülő szakaszára. Vezetője nem törődött azzal, hogy kismotorral nem közlekedhet autóúton. Vajon azt képzelte, megúszhatja a budapesti irodából egy gyömrői garázsig…..
alex58 2011.12.18 19:13:23
@Himoto:
Valamit félreértettél. A korábbi 60-62 km/h ( valós ) sebesség most 70-72 km/h, ugyanakkora fogyasztással. Ennyit vesz le a gyári katalizátoros kipufogó.
alex58 2011.12.18 20:52:55
@Breacher:

" Két falu vagy falu-megyeszékhely között is éppen úgy kell a sebesség különbség egy kamion és közted mint az Üllőin mondjuk."

Furcsa, fordított ez a fővárosi gondolkodás! Miért kellene a közúton, lakott területen kívül a robogósnak maga mögött tartania a kamionokat ?

Két falu között én megyek 60-70-el, a kamion meg simán megelőz 90-el. Mi ebben a probléma ?
alex58 2011.12.19 19:20:39
@Himoto:

Én újonnan vettem a Scarabeot, 2007-ben, egy Piaggio blokkos Street-et. Ezért a kipufogója garantáltan nem volt eldugulva, maga a katalizátor volt a lassabb tempó oka. A gyári fojtások kivétele után - óra szerint hátszéllel - ment 75-öt, amúgy csak 70-et. Bemértük a valós sebességet, amikor az óra 70-et mutatott, akkor valójában csak 62-vel ment. Azóta megcsináltam az órát is, most már az is pontos.

Az általam leírt módosítás igazából nem is tuning, hiszen a motorhoz nem nyúltak. A variátor és a karburátor minimális módosítása a kipufogó cseréjével együtt a szakirodalom szerint max. 5% plusz erőt jelenthet.

Az viszont nagyon jó, hogy most utazok azzal a 60 km/h sebességgel, ami korábban a végsebesség volt.
A Magyar Biztosítók Szövetségének vaskos kiadványában nagyon kevesen tudnak kiigazodni, de ezt a biztosítók nem bánják: sokszor nem véletlenül sorolják oldalakon keresztül a szerződés feltételeit és a kedvezményeket...
  Ma van a bohócforradalom és egyéb szakszervezeti tüntetések napja, az érdekvédelmi szervezetek országszerte sok minden más mellett elsősorban a korkedvezményes nyugdíj szabályainak radikális szigorítása ellen tiltakoznak. Tiltakoznának a rendvédelmi szervezetek munkatársai…..
alex58 2011.06.16 11:19:04
@mityu:

Nagyon egyszerű a válasz a kérdésedre, csak egy kicsit mélyebben kell ismerni a rendőrség munkáját.

Először is, a rendőrség alapvetően 3 fő feladatot lát el:
őrzi a közbiztonságot ( jellemzően az egyenruhás állománnyal ), üldözi a bűnt ( jellemzően a civil ruhás állománnyal ) és bűnmegelőzést folytat. Mindegyik területen más és más a terhelés, van aki tisztán 8 órát dolgozhat, néha előre tervezhető túlórával, de van aki éjjel-nappal kell, hogy hajtson.

Én pl. a bűnüldözésben dolgoztam 28 évet, ahol a feladatok nem engedték meg, hogy napi 8 órában dolgozzunk. Nagyon sokat ( havi 8-10 napot ) otthon is készenlétben kellett tölteni és elég gyakran csörgött a telefon, hogy gyere be ! Hidd el, fiatalon is kurva szar érzés, amikor úgy éjféltájban , amikor még az első álmodba süllyednél, csörög a telefon, amit aztán igyekszel gyorsan felkapni, hogy ne kelljen fel az asszony, meg a gyerek.

Ezután bemész, dolgozol mondjuk reggel 6-ig, de nem mehetsz haza szunyálni, mert 8 órától 12-ig már beidéztél 3 tanút meg egy gyanúsítottat, akiket ki kell hallgatni. Nincs más, hazaszaladsz, lezuhanyozol, tiszta ruhát veszel és irány vissza az irodába.

Általános, hogy havi 30-40 órát túlórázik a nyomozó,
de ha olyan helyen dolgozik, ez akár egy hét alatt is összejöhet, persze a család rovására, mert ha menni kell, nem számít, hogy ünnepnap, hétvége, vagy éppen a gyerek születésnapja van éppen. A túlóráért főképp szabadidő jár, pedig ha ezeket kifizetnék, sok rendőr anyagi problémája megszűnne. Na de ez más téma.

Ezt az életstílust 10-20 éven keresztül már a fiatal szervezet is nehezen viseli el, sokan ezért is nyúlnak a pohárhoz. Egy magas vérnyomásos, cukros és még sorolhatnám milyen bajokkal küszködő 50-es zsarunál az ilyen éjszakai telefonok szó szerint az életét rövidítenék meg.

Persze mondhatnák, hogy aki elért egy kort, a tapasztalatait megőrzendő , annak adjanak könnyítést, tegyék állandó nappalos beosztásba, ne rendeljék be éjjel, csak minimális túlórára kötelezzék.

Ez jó is lenne, de maradéktalanul nem valósítható meg, a rendőrség felépítése miatt. Az egészen nagy megyei és országos főkapitányságokat leszámítva ugyanis mindenütt éppen annyi ( vagy kevesebb ) ember dolgozik, mint amennyi szükséges, az előírt létszám felé semmiképpen nem mehetnek. Ezért aztán nem engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy az idegileg, fizikailag már gyengébben teljesítőket más, könnyebb feladatokkal lássák el, ezért inkább elengedték őket nyugdíjba és vettek fel a helyükre fiatalokat.

Aki 50 évesen a korkedvezményes nyugdíjat választotta, úgy gondolta, hogy amíg el nem patkol ( az átlag életkor nem sokkal van 60 felett) , még kárpótolhatja magát azért, amiről fiatalon le kellett mondania, de egyszercsak jön egy kormány és még ezt a kis reményt is el akarja venni tőle.
Megelégelte a kormány, hogy egyre több, becslések szerint már közel harmincezer hazai autós próbál külföldi rendszámmal adót, bírságot elkerülni. Mai cikkünk blogposztja...
alex58 2011.06.15 17:00:05
@Bathory:

Hát a tulajnak biztos ott kell lennie, hogy a kenőpénzt meg az iratokat odaadja az illetékesnek.

Megjegyzem: az én autóim mindig ott voltak a vizsgán, sőt képzeld fel is voltak készítve, mert a normális autótulajdonosnak nem csak a vizsga a fontos, hanem az is, hogy biztonságos autóval járjon.
alex58 2011.06.15 17:07:07
@Vecellio:

Közvetlenül nem tőlem vette el, csak éppen attól az államtól, amelyik most számtalan módon rajtam ( és rajtad is ) próbálja meg bevasalni az ilyen ügyeskedők által okozott kárt.

A te logikád szerint egyébként a betörésből, bankrablásból élőkkel is szimpatizálni kellene.
alex58 2011.06.15 17:22:08
@SquareWire:

Általában semmit nem csinálnak, azon kívül, hogy megnézik az okmányokat. A külföldi forgalmit, biztosítás papírokat az ilyen autónál is fel kell tudni mutatni és nem árt az sem, ha a forgalmiban az a tulaj, aki éppen vezeti a kocsit, különben sokat és sokáig kell magyarázkodni. Sok fiatal rendőr már valamilyen szinten beszél valamilyen idegen nyelvet, így az okmányokba rögzített adatokban is eligazodnak.

Ha nagyon alaposak akarnak lenni és lehetőség van rá, lefénymásolhatják vagy lefényképezhetik az okmányokat, hogy utólag ellenőrizhető legyen azok hitelessége.

Végső esetben a gyanúsnak vélt kocsiról jelzést adnak a Vámhivatal felé.
Orbán Viktor levelet írt a rendőröknek. Hopp, azt elfelejtettem mondani, hogy ez másfél éve volt.   Most már más szelek fújnak. Visszamenőlegesen el akarják venni a korkedvezményes nyugdíjat a rendvédelmisektől, ami érthető módon nekik nem tetszik. Az Országgyűlés…..
Egy mondatban Kend TEK? 2011.06.01 00:05:51
A hír: Orbán férfi módjára rendezné a vitát a rendvédelmisekkel. Egy mondatban: És az ő nevében ki fog férfi módra beszélni: a papája vagy netán a TEK?..
Répássy szerint a rendszerváltás előtt is dolgozó rendőröknek nem kellene elismerni a munkájukat. Kádárhuszároknak nevezte őket.Egyetértek.Töröljük a rendőrök munkáját hiszen a mai rendszer szerint egy illegitim, népnyúzó banda volt.Töröljük a katonák elismeréseit hiszen…..
Tegnap tárgyalóasztalhoz ült Pintér Sándor belügyminiszter és a fegyveres és rendvédelmi dolgozók nemrég megalakult sztrájkbizottsága, az tárgyalás után pedig szakértői egyeztetés kezdődött. Hogy pontosan miről egyeztettek, arról nem nyilatkoztak ... nem véletlenül.…..
alex58 2011.05.19 19:23:14
@venszivar:

Annak, hogy a rendőrök közül olyan sokan bűnbe estek, csak egy oka van: ők is a mai magyar társadalom tagjai, egyek közülünk, hol jobbak, hol rosszabbak az átlagnál. A különbség csak az, hogy jobban a "kirakatban" vannak, ezért tudod ennyire, hogy közülük páran miket is követtek el az elmúlt években.
Nagyon jól tudjuk, hogy az elmúlt években, évtizedekben a segéd- és szakmunkások ( ha hagyták ) hazahordták a gyárat, a konyhai dolgozók kilopták az ételből az alapanyagot, a benzinkutas, a pincér, a szállodaportás az ügyeskedésből élt, az orvosok kérték és kapták a borítékot, néhányan közülük pénzért százalékoltak le embereket és a feketemunkásokról még nem is beszéltünk. De nem különbek a politikusaink sem, csak ők már olyan szintre emelkedtek, ahol sokkal nehezebb őket megcsípni, mint egy melóst vagy éppen egy rendőrt.
4 évente mégis elmegyünk és próbálunk közülük választani, pedig a tapasztalat azt mutatja, egyik sem különb a másiknál.

Nem csak neked, mindenkinek mondom: felejtsétek már el a kollektív vádaskodás ! A rendőrt, tűzoltót, katonát, börtönőrt ne általában ítéljétek el vagy dicsőítsétek, az egyént csak önmagában szabad megítélni, így kellene eljárni a nyugdíjakkal kapcsolatban is.
Aki kiemelkedő munkát végzett, a rendvédelemben eltöltött 25-30 év tényleges szolgálat alatt letett valamit a társadalom asztalára, nem szabad most 50-55 éves korában a nyugdíja elvonásával riogatni , de pl. akit 35-40 évesen egészségügyileg alkalmatlannak minősítettek, azt tessék csak nyugodtan felülvizsgálni és ha nem áll fenn az alkalmatlansága, valóban küldjék vissza dolgozni. Sőt, ha a nyugdíját csalással érte el , el kell vele szemben járni , de a hamisan alkalmatlanná nyilvánító orvosokkal együtt !
Az embert lépten-nyomon vegzálják, de a bajt nem előzik meg. Ha a jogsértést nem látják, a politikusok meg nem adnak utasítást, polgári rendfenntartó szerepüket képtelenek ellátni. (Fotó: Huszti István/Index) A gyöngyöspatai események kapcsán szinte mindenki a parlamenti…..
Kumin szerint Bye, bye B125 2011.03.05 15:10:00
Ma elsirattam a B125-ös kampányt, miután reggel azt kellett olvassam, hogy a szükséges 50 ezer aláírás helyett 35-öt szedtek össze a Totalbike-osok. Háromszorosan is búslakodom. (Tényleg, a Kumin szerint alcímében szereplő „bánatról” ígéret ebben a posztban…..
alex58 2011.03.06 20:14:56
@CJKrisz:

Annak, aki spórolási szándékkal robogózik B-s jogsival, valószínűleg nem lesz 65.000 Ft-ja arra, hogy letegye az A1 jogsit. Ha lett volna, már régen megszerezte volna !

Most minden marad a régiben: a robogósok vagy megelégednek az 50-es robogó nyújtotta lehetőségekkel és legálisan közlekednek, vagy hamisítással 50-esnek feltüntetett nagyobb köbcentis motorral próbálják meg , ahogy ők mondják " felvenni a forgalom ritmusát ". Ettől mindenképpen jobb lett volna, ha a legális 125-ös motorok száma emelkedett volna.
Belsőség Buktuk a B125-kampányt 2011.03.04 15:44:22
A lényeg, hogy egy kevés embert érintő, keveset érdeklő részletkérdés ügyében mozdult meg az ország, gyűjtött a kürtőskalácssütő, a fogászat és a horgászbolt, az olvasók meg a parlamenti képviselőiket szpemmelték - őrületes buli volt. Nekünk nagyon jól esett…..