Regisztráció Blogot indítok
Adatok
prakker

41 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mustó Péter szerzetest arra kértük, mondja el, mi az idei karácsony különös üzenete. Kedves barátunk maga is volt menekült, szívügyének tekinti, hogy a menekült családok együtt lehessenek, mert a család jelentette biztonság mindenkit jobbá, értékesebbé tesz. Mustó Péter sokat segített abban, hogy a…..
Nott'm Forest egy szép kék 2015.01.13 22:01:58
Jaj, hogy én mennyire rühellem már ha valami új dolgot kell megtanulnom. Itt ez a blog, most próbáltam egy képet felrakni, erre eltűnt. De nem adom fel. Hát nem megy. Egyelőre. De majd visszatérünk erre a szép kékre. Addig egy rövid bevágás a helyi lapból, a Nottingham Post-ból.…..
A vasárnap esti Fidesz-székházrongálás miatt hat embert tartanak fogva. Legkevesebb négyükről tudni, hogy rég szabadlábra bocsáthatnák őket. Nem teszik. Miért nem? Fotók: Hegedűs Dániel – Nem futballhuligánokat, hanem politikai aktivistákat vett őrizetbe a rendőrség a…..
Az már csak úgy van, hogy hiába ébredünk immáron három napja az Egyenlítőtél délre, az én bujdosó szívem mégiscsak az otthoni szélfútta rónán kódorog, nem pedig az itteni napszítta szavannán. Még mindig a sziki pacsirta dalát hallom, nem a vörösnyakú bokorpacsirtáét.…..
Elképesztő dolgokra lehet bukkanni Arushában. Sose gondoltam volna, hogy Wesselényi Miklós báró eddig ismeretlen szövegére lelhetek éppen itt, Tanzániában. Pedig éppen ez történt velem tegnap. A felfedezés körülményei nem túl érdekfeszítőek. A szövegnek viszont más…..
Már a régi görögök is. Pontosítok: még a régi görögök sem – értették meg igazán, hogyan is, milyen szabályszerűségek alapján működik az afrikai gazdaság. Hérodotosz az i. e. V. században például arról ír, hogy a karthágóiak a legdélebbi afrikai gyarmatukon túl az…..
Tűzkeresztség. Elég hülye fogalom. Valamiféle hadi beavatást jelent, ami egyáltalán nem kellemes a procedúrán átesőnek. Fütyülnek a lövedékek, erre srapnel, arra gránát. Eddig olyan voltál, most már ilyen lettél. Belenőttél a mundérba, apukám, most már kiérdemled. Csak a…..
A tevegelés még jobb. Ellenálló far azért nem árt hozzá, de könnyű súly is ajánlatos. Szóval leginkább a gyerekek élvezik. De az is jó dolog a tevében, hogy ha már nagyon fáj, le lehet róla szállni, és mellette kutyagolhatunk tovább. Márpedig Tanzániában fehér ember ritkán…..
Előre mondom, ez csak játszadozás lesz, blogra való elménckedés, ahogy az Antall-kormány idején mondták, „gondolatkísérlet”. Olyan láncolat, amiben sok a hiány, és a láncszemek is gyengék, meglehet, hogy egyáltalán nincsenek is. A semmiből indul és nagyjából oda is…..
Ennyiféle található itt, Tanzániának ezen a részén. Kilenc. S ha már: éneklő bokorpacsirta (mirafra cantillans), vörösnyakú bokorpacsirta, fakó bokorpacsirta, sárgamellű pacsirta (mirafra poecilosterna), vörössipkás pacsirta (calandrella cinerea), Athi-menti rövidfarkú pacsirta…..
Nagy dolog ez az internet. Meg az én lustaságom. Ugyan érdekelt, hogy honnan származik a majom és a galamb érzelmes kettőse, de csak most írtam be a google-be. Hát nem kellett sokat nyomozni, a kép és a történet rögtön felpattan a monkey pigeon keresésre. Íme az…..
Három testvér Afrikában VIZ ł50 2009.11.07 00:50:00
Nagy valószínűséggel még most is tart kiváló barátunk, Vizi Tamás születésnapi bulija. A NOSZF 92. évfordulóján lett ötven éves, de már tegnap elkezdődött a muri. Aki ismeri, tudja, a debreceni egyetemi élet nevezetes alakja ő. Könyvesboltos, tájfutó, többalmos…..
Útra kelni itt valóban merész vállalkozás, a szafarira (mindenféle utazásra) indulót jó okkal illeti meg a tisztelet. Errefelé minden útban benne van a bizonytalanság, reális a veszélye annak, hogy az utazó nem érkezik meg időre, vagy csak veszteségek árán éli el célját,…..
Mármost hogyan vehetők rá gyerekeink, hogy tessék magukat boldognak érezni? Mert annyira világos, hogy annak kéne lenniük. Nyilván sehogy, az erőszakos népboldogítás a családban se működik. A sokat tapasztalt, realista szülő persze tudja ezt, mégis időről-időre elveszíti…..
Ha az embert a „fejlődő” világ valamelyik szegletébe veti jósorsa, és huzamosabb ideig ott ver tanyát, nehéz kikerülni, hogy el ne merengjen a fejlődés, a természet, az erőforrásokkal való bánásmód meg a környezetvédelem összefüggésein. Morfondírozásomhoz…..
           A tavalyi nagy kedvenc idén is az. Hétvégénket a Tarangire Nemzeti Parkban töltöttük, és egy éjszakát a Tarangire Safari Lodge-ban (TSL) aludtunk. Nem ragoznám, mennyei hely ez ilyenkor száraz évszak vége felé. A…..
           Jó, beismerem, vezetek. Most mit csináljak? De szigorúan csak nemzeti parkokban, földutakon és homokcsapdákban, olyasmi helyeken, ahol Sébastien Loeb vagy Tommi Mäkinen is elakadna. Látjátok, ugye, mennyire könnyedén…..
           Mwera falu (Tanga megye, Tanzánia) főterénElső megszólalásom e blogban (Zsuzsa). Íme néhány példa a köztéri szundikálásra Kelet-Afrikában. (A képek 2008-ban készültek Pangani mellett, Dar es Salaamban és…..
Aludni jó. Állítólag még nem született meg az alvás összehasonlító antropológiája, a témát etnológusok alig-alig kutatták. Ami azért is különös adóssága a tudományosságnak, mert mégiscsak életünk harmadát ebben az állapotban…..
Három testvér Afrikában Áram 2009.09.28 13:05:00
Felkapcsolod a villanyt, bekapcsolod a sütőt vagy a rádiót – és nem világít, nem süt, nem szól. Mindennapos eset Tanzániában. Az áram errefelé rettentően szeszélyes jószág, még nincs egészen domesztikálva. Ha a kevesek közé tartozol, és be van vezetve hozzád, az még…..
A tengerparti nyaralásokról nem sok mindent lehet mondani. – Jó – válaszoljuk lakonikusan, ha arról érdeklődnek, milyen volt. Nekünk most mégis volt két apróbb, említésre méltó…..
Tanzánia elképesztően változatos ország. Ez lenne az alaptétel, ami ha nem is túl eredeti, kezdőmondatnak megteszi. Mi a magas hegyek, nagy vadak, nyers sztyeppei emberek jellemezte északi részen lakunk. Az Indiai-óceán mellett egészen más a vidék. Sokkal szelídebb, sokkal…..
CSR Bloggerina érdeklődött az időjárásról. Kutyafuttában válaszoltam neki. Most némi illusztráció meg néhány adat.Több kisebb forgószéllel futottuk össze a maszájok lakta Monduli környékén. Ha nem is voltak igazi sárkányfarkak, amiken garabonciások lovagolnak hónuk alatt…..
Helyesebb lenne, elismerem, ha a házunk körüli díszes állatseregletről írnék végre. De a faunánk teljes bemutatása helyett most inkább egyetlen vadászkaland képekben elmesélve.Vasárnap reggel Monduliba készülünk. Kenyerek megkenve, frissítők a palackokban. Zsuzsi…..