Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gondok

0 bejegyzést írt és 50 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az antropikus elvet és a finomhangolást - vagyis hogy a világegyetem természeti törvényeinek, természeti állandóinak olyanoknak kell lenniük, hogy lehetővé tegyék a földi élet és az ember létrejöttét- a kozmológiával foglalkozó tudományos népszerűsítő irodalomból ismertem meg egykor. Nyilván nehéz…..
Kétségtelen, hogy ebben a pillanatban is a világon több tízmillióan abban reménykednek, hogy a következő lottósorsoláson pont az ő számaikat fogják kihúzni. Sokan közülük tudják, hogy a főnyereményre vajmi kevés esélyük van, mégis hétről hétre kiadnak egy kisebb-nagyobb összeget azért, hogy hátha…..
A gyerek azzal jött haza, hogy elfelejtett egy szót, mit a történelem órán emlegettek, de a térképhez van köze és a temperához hasonlít, mi lehet az. Jók ezek a fejtörők, szeretem, frissen tartják az agyamat, hosszas tépelődés után rájöttünk, hogy a topográfiáról van…..
gondok 2015.09.11 16:16:56
@ben2: nem tud szeretni, az tapasztalat, nem feltételezés. Tapasztalat, mondjuk 30 évi megfigyelés eredményeképp. Senkit. Vagyis az illető senkivel nem (volt) képes a leírt érzelemmentes, felületes, sablonokon és "viselkedésen" alapuló kapcsolatnál többre. De az megfelelt neki, merthogy számára kielégítő volt a partner jelenléte, legfeljebb az zavarta, ha a párja időnként nem azt akarta, amit ő maga "tervezett" a maga sablonjaival. Feltételezni persze lehet, hogy burokban él, és igen komolyan elfoltja az érzelmeit, de akkor jön a kérdés, melyik a valóság? Amit megtapasztalunk, vagy amiről hisszük, hogy az lehetetlen, hogy nincs ott. És akkor vajon mit lehet tenni, hogy a burkot lehámozzuk?
gondok 2015.09.14 09:22:39
@ben2: Tapasztalat, és nem egy ember tapasztalása, hanem több emberé is, hogy X nem (volt) képes szeretni. X ezt persze nem érti, és elmondja a következőnek is, hogy az előző ezt a hülyeséget mondta. Szóval ez azért ennél bonyolultabb. Természetesen ez rendkívül erős érzelmi elfojtással jár, ahogy írtad. Hogy ez érzelem mentesség-e, erre csak ezt az abszurd példát tudom mondani: mindannyian képesek vagyunk tömegeket is megölni, de valamiért nem tesszük. X is képes szeretni, de valamiért nem teszi. Nos akkor mindannyian tömeggyilkosok vagyunk csak jól elfojtjuk vagy mégiscsak érzelemmentesen él X?

A hozzászólás második fele meg kicsit ellentmondásos, hiszen egyrészt azt írod, hogy ilyen kapcsolatból azonnal ki kell lépni, másrészt meg azt, hogy hosszú távon akár fejlődni is lehet belőle.
1000 leütés Orbán hanyatlása 2014.09.07 09:27:06
Néhány hónapja a négy évvel korábbihoz képest 600 ezer szavazattal kapott kevesebbet a Fidesz, ma küzdenie kell Budapestért -- és mindezt annak ellenére, hogy -- tudjuk -- (1) nem szégyell semmilyen erőforrást a maga javára fordítani, (2) és az ellenzéke 25 év…..
Annyira brutális lett, hogy 21 óra előtt tiltják a vetítését a DOE (Department of the Environment, észak-ír kormányszerv) legújabb közlekedésbiztonsággal kapcsolatos spotjának, mely egy egész általános iskolai osztály feláldozásával hívja fel a figyelmet a gyorshajtás…..
Yvon Maurice képei egy 1980-as évekbeli egyiptomi vakációról...
Előrebocsátom, a reinkarnáció szűk értelemben nem mond ellent az ateizmussal. Ha valaki szerint a reinkarnáció istenek nélkül megy végbe, akkor ad abszurdum lehet ateista. Ez olyasmi, mint az ateista buddhista. A legtöbb ateista azonban racionális alapon ateista, és nem hisz a…..
gondok 2013.09.19 12:16:50
@Bobby Newmark: mutasd meg, hol állítottam, hogy létezik! Már írtam, most megírom mégegyszer: Mind a hárman eljutottatok oda, hogy majd én definiálom. Egyikőtök sem értette meg, hogy leírtatok egy cikket - ezek szerint definiálatlan fogalmakkal és ráadásul én én mindössze azért szólok, mert az érvelés nem áll meg a lábán (és nem azért, mert az eredeti feltevés igaz vagy hamis).

És én ülök fordítva a lovon?
gondok 2013.09.20 17:03:47
@Koós István: na végre egy definíció, amivel lehet valamit kezdeni! Ez tetszik.
Mellékesen azt hiszem, hogy rossz a definíció, ugyanis az ember viselkedését ösztönök és tanult viselkedési formák határozzák meg többnyire, de vannak ezeknél lényegesen bonyolultabb jelenségek, mint pl. véleménynyilvánítás, szerelem vagy fóbia a békáktól, megérzések, stb. ami már könnyebben összefüggéshe hozható a definícióddal (tehát ellentétben a te definícióddal én nem beszélnék összességről). Az összességget feltételezve bizony bajok vannak, és azt hiszem, hogy tarthatatlan is - vagyis az eredeti cikk - egyébként nem teljesen korrekt cáfolatai - erre az esetre jobbára alkalmazhatók. Ha viszont kivesszük ezt az egy szót, és megengedjük, hogy a lélek vagy szellem "csak" hasson az emberre, mint földi lényre, sőt egy embert akár több szellem is megszállhat, már gyakorlatilag semmi nem áll meg a lábán a leírtakból.
A kérdésre, hogy miért nem veszed észre alapvetően az alábbi választ szokták adni (feltéve, hogy minden emberhez hozzárendelünk egy darab lelket, aki végigkíséri az életét). Nos ezt a lelket természesen mindenki érzi és éli, csak fogalma nincs róla, saját lényének részeként tekint rá - azaz magára. Hiszen gondolatait, érzéseit sajátnak tételezi föl, eszébe sem jut, hogy sugallva vannak. Meg hát ugyebár ez a lélek eléggé szervesen össze van integrálódva az egyénnel.
Azok az egyének viszont akiknek van valamiféle csodálatos érzékszervük képesek a lelkeket saját maga körül, néha távolban is érzékelni. Ez a képesség állítólag mindenkiben megtalálható, csak hasonló módon a szagláshoz eléggé elenyészett (bár nem mindenkinél). Ez egy eléggé abszurd magyarázat, eléggé meseszerű, de sajnos nem látom, hogy miért ne lehetne igaz. Az értők szerint ez a képesség fejleszthető, tehát a szellemek látása, magasabb fokon pedig akár a kommunikáció velük illetve akár a kezelésük lehetséges. Erre rengeteg érdekes kifejezés van a magyar nyelvben is: halottlátó, lidércnyomás, szelleműzés és szellemidézés, álomfejtés - mutatják, hogy évszázadok óta voltak ilyen emberek, vagy legalábbis a társadalom (köznép) azt hitte, hogy vannak ilyen képességgel bíró emberek.
Ez szintén nem bizonyít semmit, nem is akarok semmit bizonyítani, csak elmondtam egy sablonválaszt.

Ha szeretnéd tudni, hogy mit fogsz érezni, amikor találkozol egy szellemmel, akkor oda kell menni, ahol ezt elmagyarázzák, megmutatják - akár több hónapon keresztül tanítják is, és akkor eldöntheted, hogy te valóban érzed azt, vagy csak valóban baromság az egész és megvezettek.

A tapasztalatokkal meg igazából az a baj, hogy általában ugyanazt nem ugyanúgy élik meg az emberek, nem ugyanúgy értik meg az emberek, nem ugyanúgy magyarázzák. Egy példa: van, ahol a szerelmet két nő egymás között éli meg, van, ahol szado-mazo lesz belőle, te is másképpen éled meg meg én is. Nos tehát nehéz elmondani, hogy te mikor mit kell, hogy észrevegyél, de ha valami sorozatosan történik veled, akkor abból előbb-utóbb összeáll a kép.
A másik, amit mondani szoktak, hogy ha megszáll egy szellem, akkor megváltozik a viselkedésed, olyan leszel, mintha kicseréltek volna - ugye, más (is) sugall mindenfélét. Ez kívülről jól látszik
gondok 2013.09.20 17:06:08
@Bobby Newmark: még egy bunkó. Olvasás nem megy, vagy értés? A cikknek használni kell egy definíciót, szerintem természetes, hogy nem kitalálni. Ha a cikk a lélek fogalmát anélkül használja, hogy definiálta volna, akkor (de ezt nem is folytatom...). Akkor mit is cáfolt volna meg?
A P+R parkolók létesítésére mindenki a budapesti közlekedés javításának eszközeként tekint. Ezt az első hallásra evidens alapvetést szeretném megkérdőjelezni költségbecslésemmel és következtetéseimmel. Egy P+R parkolót mindenki értékes budapesti közlekedési…..
Régóta izgatott a kérdés, hogy vajon mi a férfiak véleménye a sminkelésről, és főleg az, hogy mit utálnak ezen a téren. Meg is kerestünk egy sor ismerőst, akik közül 26-an segítettek nekünk a véleményükkel. A minta persze nem reprezentatív, hiszen az ismerőseink közé…..
Régen volt szó a homeopátiáról. Pedig az áltudományok, az álorvoslás és az alternatív gyógymódok királya igazán több szót érdemelne. Nemrég jelent meg egy cikk, melynek szerzője Peter Fisher homeopata és amely valami "plauzibilitási elfogultság"-ról beszél. Szinte azonnal válasz is érkezett, Steven…..
Papíron megérkezett, valójában - egyelőre - csak bemutatkozott az éppen nemrégiben debütált Ford Focus Econetic változata. Még ha leszámítjuk a gyárak szokásos marketingfüllentéseit - nevezzük most diszkréten így a fogyasztók autóiparban teljesen megszokott átverését -…..
gondok 2011.04.14 12:49:14
@fogash: Az elektromos autónak két előnye lenne:
1. a sokkal nagyobb - elvi - hatásfok
2. a fékezésnél visszanyerhető energia
hat*után: kultúra bárhol! Tavasz 2011.04.03 16:00:00
Kivételesen most nem kerül elő semmilyen konkrét javasolt program, ez csak egy örömteli képes jelentés arról, hogy megérkezett a tavasz. Budapesten is. És Berlinben is, ami nagyon kezd a világ egyik legjobb városává válni a sokszínűsége miatt... ..
A western filmek sablonoktól duzzadó jelenete, amikor a western hős, hű lovával megjelenik és belovagol a városba. Ez a film szinte összes szereplőjének rövid bemutatása. A western hős először a távolból pillantja meg a várost, amely ilyen fekália barna színű faházakból…..
Szkeptikus blog Energiakarkötők 2011.02.24 07:24:00
Véletlenül bukkantam rá a Power Balance energiakarkötőkre a világháló böngészése közben. Ezek az egyszerűnek kinéző karkötők szinte mindenhol megtalálhatóak manapság, és egyre népszerűbbek. Nemrég olvashattunk róluk az igen népszerű sportgéza internetes portálon, máshonnan pedig megtudhatjuk, hogy…..
Tényleg úgy van, ahogy István is írja, hogy először mindenkibe beleverik, hogy indexeljen, ha elindul, sávot vált, kanyarodik, aztán elkezdünk mindenféle indokokkal kifogásokat találni? Nálam a mai napig reflexszerűen működik az irányjelzés, röhögtek már ki, amikor udvaron…..
gondok 2011.02.02 12:20:12
@kultúrpesszimista: Kell, kötelező indexelni. Ha másért nem, mert az indexelő autót onnan is felismerni, ahonnan se a lámpáját, sem a táblákat sem a felfestést nem látni rendesen.
A felfestett kanyarodó sáv arra szolgál, hogy a kanyarodó maga lássa merre menjen. Az indexelés a többieknek szól.
gondok 2011.02.02 12:27:24
@kultúrpesszimista: Nem is volt célom. Majd talán a rendőr.
Játsszunk el a gondolattal, hogyan zajlana az építkezés, ha az eredeti tervek szerint öt házat bontanának le egyszerre, és húznának fel a helyükre egy óriásépületet óriásparkolóval. Hogy hol? A Belváros Új Főutcájában. Vélemények az azonos című írásunkról...
gondok 2011.01.17 10:51:26
@-oszo-: "nem rosszindulatból, számításból hajt a tilosba" Hanem miért? Mert nem vette észre, hogy van ott valami? Vagy nem ismeri a KRESZ-t? Nem tartott követési távolságot?
(Ha én ismeretlen helyen autózom, akkor igen erősen figyelek mindenre - táblák, emberek, forgalom -, hogy ne legyen gond).
Amikor vasárnap belefutottam a Gyalogoshíd épül a Dunán című hírbe, hatos fokozatú izgalmi állapotba kerültem: az elmúlt hetekben sokat tanulmányoztam Budapest városfejlesztési koncepcióit, és szinte mindegyiknek hangsúlyos eleme volt valamilyen belvárosi gyalogoshíd. A…..
  A gyári állásajánlatokat böngészve bárki érdekes információkhoz juthat az autóipar helyzetéről. Az elmúlt évek pangása után százszámra hirdetett betöltetlen állások például azt mutatják, hogy az autógyárak szerint a válságnak valóban vége van, sőt az elmúlt…..
Egyre szaporodnak a kormányt támadó hangok, és csak fél évet kellett várni arra, hogy ismét legyenek kisebb-nagyobb kormányellenes tüntetések. Magánnyugdíjpénztárak „államosítása”, AB hatásköreinek megnyirbálása, médiatörvény; csak a fő indokok, amelyek miatt…..
gondok 2010.12.16 12:44:50
@AnnaKarenina: ez azért nem triviális: az árak emelkedésével az ÁFA ugyan nő, de a vásárlóerő nem, vagyis az emberek ettől nem fognak [tudni] többet költeni, nem lesz nagyobb az adótartalom. Csak kevesebbet kapnak a pénzükért, hamarabb elfogy. Persze a benzint pl. van, aki kénytelen kifizetni, stb....
gondok 2010.12.16 12:54:14
@gitáros: OV lett volna a legalkalmasabb arra, hogy kitaláljon valamit, hiszen volt is kormányon, látta is a bajokat és biztos befutó is volt. Vajon miért nincs semmi stratégia, semmi elképzelés, vajon miért logikus, hogy ad-hoc módon mennek a dolgok?
Infographics Az Univerzum méretei 2010.12.09 16:25:00
Ha kíváncsi vagy mekkora helyet foglalsz el az Univerzumban nézd meg az alábbi interaktív infografikát, mely a mikroszkópikus világtól kezdve végigkalauzol a jelenlegi ismereteink szerinti 93 milliárd fényév átmérőjű világegyetemen. Nagyobb verzió itt érhető el! The Scale…..
gondok 2010.12.16 08:11:34
@Napkutya: nem szűnhet meg csak úgy a Nap, vagy akármelyik bolygó - jelenlegi tudásunk szerint. Ha megteszi, akkor viszont akár mi is mehetünk utána....
A hazai közvélekedéssel ellentétben messze nem a közép-kelet-európai országok a legfertőzöttebbek a járműlopások tekintetében. A legtöbb autó Észak- és Nyugat-Európában tűnik el. Nagy-Britanniában, Franciaországban vagy Olaszországban százezrével lopják a kocsikat, a…..