Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pimpalini

116 bejegyzést írt és 3378 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egyetem-begyedem Walpurgis-éj 2009.05.01 16:31:00
Magyarországon kevéssé ismert, de európaszerte ismert hagyomány, kereszténység előtti időkből eredeztethető ünnep. Az április 30-áról május 1-ére virradó éjjel megünnepelt esemény neve Szent Walburgától, egy Dél-Németországban ténykedő benedekrendi apácáról kapra végeredményben a nevét...
Amikor én még kislány voltam….az anyukám asztmás volt. Akkor hallottam először a gyógyító sóról. Sikerült is beszereznünk pár litert, amit aztán szétöntögettünk kisebb edényekbe a hálószobájában, és az edények falára hamarosan hófehér só telepedett. Én csodálattal néztem mindig ezeket, és persze…..
Én lennék az egyetlen, aki egyszer az életben szeretne vezetni egy igazi Tigrist? Persze, a második világháborús filmekben mindig a jófiúknak szurkolunk, de azért lássuk be, egy látványosan vonuló német Tigris tank lenyűgöző tud lenni. Áramvonalas törzs, brutálisan erős…..
pimpalini 2014.03.21 20:21:19
FilmBaráth:

Végig szenvedve ezt a posztot, kezdem azt hinni, hogy Te szándékosan provokálsz.

1. "Elég nyögvenyelősen indul a film, és csak nagyon nehezen ragadja magával a nézőt."

Ember, te miről beszélsz????? Hogyan kellene kezdődnie?? Mészároljanak le 10 000 embert? Repkedjenek űrhajók?
A mai ifjaknak már unalmas az, ha egy filmben történet, karakterek, árnyalatok is vannak, nem csupán CGI, látvány, meg akció?

Ne nézd meg a Keresztapát, mert halálra fogod unni magad! :)

2. "a film túl hosszú, a forgatókönyv pedig egy kliséhalmaz. "

Ha neked ez túl hosszú, akkor nézz éjjel-nappal budapestet lalival, meg a többi herével. Tudom, ma már teljesen elképzelhetetlen, hogy két-három órán keresztül valaki valamire folyamatosan koncentráljon, s ne nyomogassa a tetves telefonját, meg ne nézzen fel az arckönyvre, de hidd el, ezt a témát háromszor ekkora időtartamban is ki lehetne bontani.
Akkor sem lenne unalmas. Képzeld, én bántam, hogy már vége, elrepült az a két és fél óra.
Ja, a Gettysburg ("történelemfüggő" létedre talán tudod mi az, bár nem vagyok benne biztos, főleg az eddigiek után) 3*90 perc, mégis élvezhető.
Jó háborús filmet nem lehet 10 percben rendezni.

3. "Szerencsére a fő karakterek nagyon jól meg lettek írva, a vágások, és a beállítások mai szemmel nézve is nagyon jók, ezen túl azonban a színészi alakítások is kellettek ahhoz, hogy a film klasszikus legyen"

Na itt ment el teljesen a kedvem az egésztől...

"Meg lettek írva"...:D Macska meg fel van mászva a fára...:) Zagyvaság íródik analfabéta által...
Lehetne még fokozni. Egyrészt ilyet nem illik egy szövegben benne hagyni, mert ronda. Másrészt germanizmus. Aki valaha tanult magyar nyelvet és irodalmat, tudja.

4. "Igazi náci katona, akinek a háború a mindene"
Téged érdekel a történelem, vagy szeretsz füllenteni?
Német katona nem = náci katona.
Volt náci párt, meg volt Német Birodalom. Ez utóbbinak voltak katonái. A nácizmus egy ideológia volt, de a háborúban ugye német katonák vettek részt, akik LEHETTEK nácik.

Próbálok udvarias maradni, de egyre nehezebben megy...

5. "De ettől függetlenül nem áll össze igazán a film, a tankcsatán és Robert Shaw alakításán kívül nincsenek benne valóban maradandó pillanatok."
Kíváncsi lennék, neked mi számít maradandó pillanatnak?
Mitől nem áll össze a film? Mivé kellene összeállnia?

6. "náci ezredest" :D
Gondolom Charles Bronson karaktere meg demokrata katona volt...

7. "Ken Annakin látványos, de eléggé üres filmet rendezett, nem igazán ragadja magával a történet a nézőt, sok az üresjárat, unalmas, klisés, hosszú, alig várjuk, hogy kezdődjön már végre az a tankcsata"

Üresjárat? Hol? Mikor? Mi unalmas? Amikor vonulnak a mezőn? Amikor bombázzák az ellenséget? Amikor az elején áttörik az amerikai vonalat?

Az utolsó mondat kb. meg is magyaráz mindent... Te arról hallottál, hogy van a filmben egy hatalmas tankcsata, s voltál annyira felszínes, annyira butuska, annyira "mai", hogy azt hidd, majd 3 órán keresztül tankokból fogják lőni egymást a résztvevők...:)
Neked a mátrix 3. része való öregem, ahol 10 percen keresztül csak lövik az őrszemeket töltés nélkül, vagy egy fps videójáték.
„Jajj de fog ez holnap fájni” – mondta egy kígyómozgásban ide-oda tekergő nő a rogyasztott lábbal rugózó párjának a Papp László Sport Aréna küzdőterének leghátsó sorában, péntek este fél tíz magasságában. Közben a pultnál otthonról kiszabadult családapák próbáltak udvarolni a büfés lányoknak olyan…..
pimpalini 2017.02.26 13:08:15
@fpetya:

Vigyázz, mert Edina nem érti a poént.

Még a végén megdorgál, hogy nem a franciák mondják azt, hogy i love you... :)
pimpalini 2017.02.26 13:11:53
@Hagkure:

Kétségkívül igaz, hogy a 90-es évek tele voltak jobbnál jobb zenékkel és előadókkal.
S ebben a viszonyrendszerben Geszti nincs az első sorokban.
Power kritikáját itt olvashatjátok Hiába pletykálták tele az internetet pótforgatással, a rendező kezéből kivett és Toni Gilroynak adott irányítással, én mindvégig hittem abban, hogy Edwards az eddigi legjobb Star Wars-filmet készítheti el. A Godzillánál már láthattuk, hogy milyen hatásos rendezői…..
pimpalini 2016.12.19 00:12:37
z a film röviden és tömören 9/10. Visszagondolva a hetes részre (Ébredő erő), ez klasszisokkal jobb film, s jobb Star Wars film, mint az.

Ha Hollywood nem akarna politizálni, akkor ezen a nyomon járva egész jó filmeket tudnának készíteni.
Itt van az a pont, amikor sajnálom, hogy jövőre az Ébredő erő folytatását kapjuk meg karácsony előtt amolyan Disney-sen csöpögős, habkönnyű filmecske gyanánt, villogó fénykardokkal, meg taknyosorrú, nyivákoló, erőlködő gonoszocskával, aki a sisakját levéve kb annyira félelmetes, mint egy pincsikutya láncon, s annyira érdektelen és súlytalan, hogy utálni sem érdemes.

Viszont ez a film a hibái ellenére is messze jobb.

SPOILER:

Miért jobb, mint az előző, ami ezek után tulajdonképpen szutyoknak, bóvlinak tűnhet?

1. Van gonosz, pontosabban gonoszok.
Kiforrott karakterek, akik egymással is vetélkednek, egymást is
eltiporják, ha kell, függetlenül attól, hogy a döntés későbbi következményei a Birodalom számára negatív következményekkel járnak.
Na és ott van Vader!! A filmvégi jelenete egyszerűen fenomenális. Végre ,
végre, végre!!!
Kylo-ren egy nevetséges pojáca hozzá képest, s röhej, hogy egy ilyen alak irányítja az Első Rendet, hogy egy ilyen alak egyáltalán sith-lovag lehet.

2. Itt a "jók" között is arat a halál. A hetesben kicsit úgy tűnt, mintha a 12-es korhatár miatt a gonoszoknak jóformán még gonoszkodni sem szabad. Itt meg nem sok főszereplő marad életben.

3. Mertek bevállalni egy olyan végkifejletet, aminek során a legfontosabb karaktereket szinte mind beáldozzák. Ilyet Hollywood-ban nem szokás. Gratuláció érte!!!

A hetesben meg semmi. Jó-jó, tudom, roppant gonosz dolog bolygókat robbantani, na de azon kívül a Rend csapatai kb díszletnek vannak ott, még egy patkányt sem csapnak agyon.

4. Az utolsó 45 perc akciójelenetei nagyon látványosak. Minden van benne, ami egy SW filmbe kell: lépegetők, TF-ek, X-wingek, rombolók, Halálcsillag...
Ehhez képest szánalmas az a véget nem érő fénykardpárbaj, ami a hetesben borzasztotta el a nézőket, s ami végkifejletét tekintve totál értelmetlen volt. Körülbelül olyan, mint amikor életed legjobb nőjével vagy, s petting közben otthagyod, felhúzva...
Kb ezt tették a nézőkkel az előző rész végén a film alkotói...

5. A filmnek van története, annak ellenére, hogy az egész leírhtó egyetlen mondattal. Mégis eredetibb, mint a hetes, ami ehhez képest tényleg egy modern
másolata az Egy új reménynek.

6. A film szerencsére szakított azzal a klisével, hogy a lázadók alapból hófehér lelkek, a jóság bronzba öntött szobrai. A Birodalom meg úgy gonosz, ahogy van.
Itt a lázadók között vannak egyáltalán nem jó, sőt, kifejezetten rossz emberek, akiket egy másik viszonyrendszerben terroristának, felforgatónak, egyszerű gyilkosnak
neveznénk. A "cél szentesíti az eszközt" elv alapján nem moralizálnak, ha a saját bajtársukat kell egy adott helyzetben eltenniük láb alól.
Csillagos ötös az alkotóknak. Ez így életszerű.
Nagyon nagy szerencse, hogy az alkotók nem a hatéves korosztálynak készítették a filmet, hanem azoknak a felnőtteknek, akik Luke Skywalker "idején" voltak hatévesek.

7. S nemcsak nekik, hanem igazából bárkinek. Aki nem kedveli az SW-t az előzménytrilógia bugyutasága, az idegesítő karakterek, s a faék egyszerűségű jellemábrázolás miatt,
nos, az is jól szórakozhat ezen a filmen.

8. Nincsenek "aranyos"(nak szánt) robot, vagy űrlény karakterek. Nincs jar-jar-féle agypusztító "atomfegyver" sem.
Végre, végre, végre!!!!
A "kötelező" robot karaktere is inkább gyilkológép, ha kell, mintsem prüttyögő, guruló, idegesítő fémdoboz.

SPOILER vége

Összességében véve ezek után bánom, hogy a következő filmek a hetes rész nyomvonalán haladnak majd tovább.
Mert ezt az irányt tartva sokkal, sokkal élvezhetőbb filmeket kapnánk.
Még akkor is, ha Hollywood itt sem tudta kihagyni az aktuálpolitizálást...

9/10
A Veszprém megyei Gannán a család hagyományos temetkezési helyén helyezték örök nyugalomra Esterházy Péter Kossuth-díjas írót augusztus 2-án. A gyászszertartást Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát vezette, búcsúztató beszédét az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük...
Az ezotéria világába sorolható számos olyan irányzat, amely korunk tudományos világképébe nem illeszkedik bele, a világot, annak működését és részeit tudományostól eltérő szempontból (vagy a dolgokat összefüggéseiben)…..
pimpalini 2016.08.11 18:54:28
@Bobby Newmark:

Jó olvasni, hogy tombolsz, s személyeskedsz... :D Csak így tovább. ;)

"Akik hisznek valamiben, nem utasítják el a tudomány eredményeit."

Erre azt mondod hazugság. :)

Sikerült a te szavaiddal élve hazug faszt csinálni magadból.
Mi van a hívő tudósokkal, pubikám?

""Például egy vallásos ember ugyanúgy elfogadja a gravitáció működését, mint bármelyik más kézzel fogható tudományos eredményt."

Ja, csak mondjuk az evolúciót meg nem, pedig az tudományosan a gravitációnál _JOBBAN_ bizonyított. A gravitációnak ugyanis nem ismerjük a közvetítőjét, míg az evolúciónak igen.
Ez egy másik hazugság volt."

Ez sem hazugság, hisz sok hívő elfogadja a tudomány eredményeit, erre volt EGY példa a gravitáció.

Az evolúció elméletének elvetése sem jellemző minden vallásos emberre. Nyilván ezt te is tudod, csak most már fröcsögsz és csapongsz. Na meg ÁLTALÁNOSÍTASZ.

Ha nem állítod, hogy nincs isten, akkor mi alapján nézed le azokat, akik HISZNEK abban, hogy van?

"S következésképp a tudomány eredményeit sem fogadja el."

Még egyszer mondom: nem fehér és nem fekete a világ. Mi van a vallásos tudósokkal? ;)

Számodra csak az létezik, amit megtapasztalsz. Láttad a Szexmisszió című filmet? Vagy a Mátrix megvan?

A geocentrikus világkép is "fantáziavilág" volt, amit maguk köré építettek az emberek.

SzGyA hívő ember volt. Te a hívő embereket, a vallásos embereket lenézed. Számodra a vallások tanításai mesék.

Idézlek:

"Én meg személy szerint megvetem azt, aki felnőttként a mesékben hisz" "Súlyos jellemhiba, amit nem tudok elfogadni."

Hm. Akkor mi is van Szent-Györgyi Alberttel?
pimpalini 2016.08.11 18:56:40
@Alick:

Az "igazhitű" keleti barátaink nem jó példa jelen esetben.
Gondolom a szélsőséges iszlamistákat hoztad fel, akik robbantgatnak, s lemészárolják a náluk gyengébbeket.

Érdemes lenne megmérni azt, hogy mennyiben csapatjátékos egy olyan ember, aki csak a pénzben és a haszonban hisz, s mennyiben az egy vallásos ember. Mennyivel hasznosabb a közösségnek?
pimpalini 2016.08.11 18:57:25
@VivienChristin:

Ez előfordulhat. :) Ritka az ilyen a kommentzónában.
1526. augusztus 29.: az Oszmánok szerencsenapja – a középkori Magyar Királyság bukása A magyar határon álló Nándorfehérvár (a mai Belgrád) vára alatt 1526. július 10-én zuhogó esőben vette kezdetét az Oszmán Birodalom uralkodójának, II. Szülejmán szultán hadiszemléje.…..
pimpalini 2015.11.05 16:31:20
@hami: @várrom:

Hunyadi János sosem volt román származású. Ez egy román hazugság (egy a sok közül), amivel "történelmet lopnak" maguknak a magyarok kárára. Egyfajta önigazolás; indok Erdély és a Partium elrablásának "jogosságát" hazudva.
tenyérnyi bikiniben, a "girnyó manökenek helyett. Úgy tudom, ezt a típust Mérnők is szereti :-D Vagy az ő bikinije jobban tetszik nektek?..
In memoriam Hankiss Elemér. Véleményem: Ez kicsit sem szubjektív történet a közelmúltból, arról, hogy miként kell megvédeni az ország demokráciáját. Miért szereti mindenki elfelejteni, hogy mi a feladata az államnak? Talán nem véletlenül akarják agyadból ennek nyomait is…..
pimpalini 2015.02.06 14:45:27
@guma:

Olvastam pár munkáját, tehát nem ismeretlen előttem.

Ezért ha (amit Te írsz) hagyta magát "kihasználni", akkor nem volt elég okos, rutinos, s a modern kori demokrácia legnagyobb kártevőjének egyik katonája lett.

De én inkább elismerem az intelligenciáját, tudását. Szerintem nem volt annyira ostoba, hogy ne látta volna át a tetteit, azok következményeit. Tehát szerintem tudatosan állt arra az oldalra. Mint ahogy demszky is tudatosan építette fel, készítette elő a taxisblokádot, mert kormányt akartak buktatni. Pártpolitikai érdekből. S ehhez asszisztált az általatok dicsőített ember is.
pimpalini 2015.02.06 14:48:19
@guma:

Nem lehet a történteket szétválasztani pártok hatásaitól, mert a történtek pártok politizálásának következményei voltak. Egy tudatosan felépített stratégia alapján. Az egész az szdsz, s az őket körülvevő holdudvar hataloméhségéről szólt.
Ekkor még csak elvekkel dobálóztak, aztán 94 után szépen megtagadták az "elveiket" (amelyek soha nem is voltak), s beültek a hatalomba. Átverve rengeteg embert.

Na ennek a pártnak "dolgozott" szándékosan Hankiss.
Szándékosan, vagy félrevezetve... Egyik sem nagy dicsőség.
pimpalini 2015.02.06 18:51:26
@guma:

Ő állt az szdsz mögé, s nem az szdsz állt Hankiss mögé.
Konkrétan olyan döntéseket hozott, amelyek az szdsz-nek voltak jók.
Meghalni könnyű, élni nehéz.Válaszd az életet! Az ember élete, minden ember élete „félresiklik” valahol. Mindenki elköveti azt a hibát, „hibát”, hogy önfeledten kienged, nem tesz semmit, jól érzi magát, lényegében csak van. Létezik. Végül is erről szólna az élet,…..
pimpalini 2015.02.02 12:46:47
:)
pimpalini 2015.02.02 22:48:40
pimpalini 2015.02.05 19:51:49
@guma:

Semmi extra. Dolgozom, bár most éppen, ezen a héten amolyan pihenőn vagyok.:)

A rossz hangulatom mostanság ilyeneket termel.:)

Bér ez a nap elég jól sikerült, sőt.:)

Van még itt valaki a régiek közül?
Meghalni könnyű, élni nehéz.Válaszd az életet! Az ember élete, minden ember élete „félresiklik” valahol. Mindenki elköveti azt a hibát, „hibát”, hogy önfeledten kienged, nem tesz semmit, jól érzi magát, lényegében csak van. Létezik. Végül is erről szólna az élet,…..
Mindörökké Off Cím nélkül 2014.09.21 01:11:10
A reggel veled indul, gondolataim kezdete te vagy.Mikor lemegy a nap, velem vagy, lényed, létezésed tűzként éget. Mikor lehunyom szemem, látom a tiéd,benne visszatükröződik lelkem. Számomra nincs más már e világon, csak te.Szemeid csillogása napsugár, mely vágyat ébreszt. Hangod…..
pimpalini 2014.09.23 22:27:59
@Horizont:

Köszönöm!:) Hogy vagy?

@guma:

Az élet hozza ki belőlem és a szomorúság.:)
pimpalini 2014.09.24 11:18:48
@guma:

Hát igen, csak fájdalom volt bennem aznap este, így nem is gondolkodtam.:)

Igazából itt nem az a baj, hogy nagy a kritikai vénám, vagyis nem az volt a baj. Egész egyszerűen a helyzet. Ahogy le is írtam. Ma már az egzisztencia számít, bár talán sosem volt olyan kor, amikor ne számított volna. Így hiába minden.
pimpalini 2014.09.25 22:03:48
@Horizont:

Az nagyszerű. Gratulálok!:)

Nem volt hiába, mert amíg volt, addig jó volt.:) Csak hát mivel már nincs, így van minden hiába...:)
Hummeres rendőrgázolás: fegyházbüntetést kért az ügyész Fegyházbüntetés kiszabását kérte az ügyészség a Szegedi Törvényszéken kedden arra az osztrák férfira, aki a vád szerint 2012. október 11-én Apátfalván Hummer terepjárójával szándékosan halára gázolta Kenéz…..
pimpalini 2014.09.25 22:02:54
@Horizont:

Kár, hogy annak idején császár előd (szigorúan kis betűkkel) nem kapott semmit szintén rendőrgyilkosságért. A szemétláda fattyúja még mindig vidáman éli világát.
Nemcsak Berlin, Hamburg és Bécs légterét, hanem közel 240 ezer civil életét és felbecsülhetetlen műkincseket is védtek a Flakturmok. Az augarteni (Bécs) Flakturm (Fotó: Wikipedia.at.)..
Egy kellemes nyári napon négy rokonszenves ausztrál diák meglóg a suliból, bedobják a szörfdeszkát meg a gitárt Rudi kék VW-buszába, és a tanórákon ücsörgés unalma helyett az utazás kalandos szabadságát választják. Rokonszenves kölykök, afféle értelmiségi családból…..
Már nagyon régen nem nézek Robert de Niro filmeket. Egyszerűen azért, mert fáj látnom, hogy milyen utolsó szemetekben alázza le magát korunk egyik legnagyobb színésze. Ráadásul mostanában ráállt a vígjátékokra, holott nála jobb drámai színész talán még ma sincs. Aztán a napokban megnéztem a…..
pimpalini 2013.11.17 12:32:17
@minyimaaa:

A dühöngő bikát nem a hű de nagyon jó sztori miatt "értékelik túl", hanem a színészi átélés, a karakterformálás miatt. Gondolom tudod, hogy de Niro hajlandó volt 20 kg-ot hízni, vagyis még a testét is átformálni a figura kései karikatúrájának, a bukott világbajnok karakterének hiteles megformálásához. Mi igazi színészi teljesítmény, ha nem az, amikor teljesen (lelkileg, s fizikailag is) eggyé válsz az általad alakított szereppel?

Pl. annak idején Robin Williams, de pl. Dustin Hoffman sem tette meg ezt (nem operáltatták át magukat nővé, majd vissza).:)
pimpalini 2013.11.17 13:35:48
@ynwa:

Nyilvánvaló, hogy mindenkinek van véleménye, így nekem is.:) S az én véleményem is szubjektív. Ezért vélemény. Szerintem felesleges ezt hozzátenni, hisz egyértelmű, de a kedvedért leírtam.:)

A köz ízlése nem jelent feltétlenül nagyszerűséget. Nem mindegy ki értékel most, s ki értékelt mondjuk a 70-es években. Vagyis - lfeordítva ezt imdb-nyelvre - manapság inkább azok értékelnek, akik mostanság nőttek fel. Érdemes megnézni, hányan értékelnek egy mai blockbustert, meg hányan egy régi filmet.

Attól még, hogy a fent, általad idézett 3 film a "legsikeresebb" 3 vígjáték, nem jelenti azt, hogy egy Rózsaszín párduc sorozat ne lenne jobb egy Ted-nél.

Még valami: nehéz különböző műfajú filmeket összehasonlítani. Pl. szerintem a vígjáték mezőnyben nem nehéz kiemelkedni, pláne nem ma, az amerikai piték korában. Lehet, hogy drámáknál kicsit erősebb a mezőny, nem?;)

RnD vígjátékai szar filmek, csupán RnD húzza fel őket. ha RnD helyére beültetsz bárkit szinte bárkit), akkor ezek a mókák közel sem hoznak akkora bevételt, amekkorát. Más kérdés, hogy RnD megerőltetés nélkül hozza ezeket a karaktereket, tehát idős korára ez kényelmes neki: a vásznon is marad, pénzt is keres, mi kell még?

Vagyis sztori alapján nem menne ülne be annyi ember egy ilyen filmre, míg RnD miatt azok a rajongók is talán megnézik, akik csak RnD-ért mennek moziba, alakítson bármit is.

Még valami: a Bombák földjén annak idején megbukott, majd újra felfedezve népszerű lett. Vagy az alkonyat történet(takony)folyam is anno megbukott, majd újra felfedezve, kis reklámkampánnyal a háta mögött tarolt, mélységesen mély mocsárba taszítva az amúgy sem túl nívós közízlést. Akkor a közönség tudja, vagy nem tudja, hogy mi a jó?;) Vagy egyik évben valami még nem jó, de egy év múlva ugyan az már nagyszerű?:)
pimpalini 2013.11.17 13:54:12
@frontember876:

Igazságtalan vagy Kevin Costner-rel szemben. Ő legalább férfi volt. Magas volt, izmos, ha kellett, akkor borostás, nem úgy, mint a mai gyíkfingok. Rájengoszling? Ugyan már...

Meg is mentette Vintihjusztont annak idején egy olyan vetődéssel, amelyet bármelyik állatkerti puma megirigyelt volna, a nézők kedvéért még ki is lassították. (Bár én személy szerint azért drukkoltam, hogy legyen minél hamarabb rossz vége a filmnek, mert akkor nem kell tovább hallgatni az említett hölgy vernyogását.)

Mellesleg kiváló színész. Mondj nekem jobb kopoltyús ember megformálást? Vagy szerinted volt színész, aki 1991-ben megrendítőbb Robin Hood szerepben tündökölt volna? Volt-e nála ütősebb jövőbe szakadt postás alakítás a filmtörténelemben? Neki még a baseball ütő is jobban áll a kezében, mint mondjuk Patiszon RÓbertnek.
Vagy simán jobb Vájetörp mint amilyen pl. Woody Allen lenne...

Mellesleg 9,2-n áll 10-ből a port.hu-n, s ez azért jelent valamit.
Utóbbiról "ynwa" kolléga is biztosíthat.;)
Nem volt igazi hős. Ennio Morricone gyönyörű zenéjének magyar szövege zseniálisan leírja a film lényegét, Vámosi János hangjával az igazi, mindenkinek azt ajánlom, hogy az ő eladásában hallgassa meg ezt a klasszikust. Romantikus alkat vagyok és szeretem a western filmeket. Nagyon…..
pimpalini 2013.11.17 13:20:14
@Androsz:

Henry Fonda ebben a filmben a legjobb. Hihetetlen az a tekintet, s mosoly, ami az arcára fagy, amikor kimondja azt a rövid mondatot.

Vagy egy másik mondata: "...hogy bízhatnék egy olyan férfiban, aki a saját gatyájában sem bízik?" :)

A mű egyértelműen 10/10-es. Az arányok, a karakterek bemutatása (ezek hossza is kiegyensúlyozza a figurákat), az apróságok (pl. ahogy Harmonika elhelyezi a fegyverét, ezzel értésére adva ellenfeleinek: "figyellek"; vagy az akasztós jelenet, amikor az egyik gengszter ráharap az almára; Frank tekintete, amikor rájön ki az, aki üldözte; stb...), a főszereplők zenei aláfestése, a drámai végkifejlet (ami csak akkor és ott volt/lehetett a film üzenete szerint szükségszerű, hisz egy Mr. Mortont "nem érdekelné, hogy te létezel valahol a világban"), a gyönyörű, festményszerű képek, végül a tömör, lényegre törő, hihetetlenül ütős párbeszédek.

Ha már rövidebb verzió, akkor mellesleg kimaradt a rejtekhely jelenet is, ahol megtudjuk miért fizeti le később Morton Frank embereit. Ugye Frank értésére adja, hogy itt már ő a főnök, kirúgja alóla a mankót. Természetesen ez a rövidebb verzióban is kikövetkeztethető kettejük párbeszédéből, amikor Frank elfoglalja Morton helyét az asztalnál.
pimpalini 2013.11.17 13:22:37
@Amator:

Néztem. Nekem jobban tetszenek Leone filmjei.
Ez a blog egy korábbi írásunk folytatása, amelyben arról írtunk, hogy ha valamiben, akkor a szegénység növekedésében Magyarország tényleg jobban teljesít. A Fidesz által mantrázott "Magyarország jobban teljesít" kampányszlogen alól már igencsak kilóg a lóláb - ha élhetünk…..
pimpalini 2013.07.12 19:49:29
@Nzoltan:

Először is bemásolnék ide egy kommentet, amely egy olyan cikk apropóján született, amelyre ez az írás is hivatkozik. Mindenki vonja le belőle a megfelelő következtetéseket:

"Hangsúlyozom, az alábbi adatokat a Világbank jelentéseiből szedtem, onnan, ahonnan állítólag az origo is dolgozott. Megmelíteném, hogy az origo kicsit keveri az összehasonlítást, hiszen a 2001-es "GNI per capita PPP" adatot hasonlítja össze a 2013-as "GNI per capita (Athlas)"-al.

A GNI számításának módja egy 450 (!) oldalas dokumentum. Ezt csak azért írom, mert igen érdekes, hogy a tavalyi GNI/fő PPP 38-ik helyéről hirtelen a 70-ik helyre kerültünk idénre. Tényleg hirtelen ilyen szegények lettünk? Miközben az abszolút $ számok alig változtak hazánknál. A másik ami érdekes, hogy miközben 2002-2009 között a GDP csak 10%-al nőtt összesen, addig a GNI/fő több mint 150%-al nőtt. Tényleg? Miből? Talán a hitelekkel lehet magyarázni egy részét, amit a szocialista kormányok felvettek. Szóval amit amit papír mutat az egy dolog, meg más a valóság. Legalábbis kétlem, hogy 2002-2009 között 150%-al nőtt a reáljövedelmünk, másrészt nem hiszem el, hogy tavalyról hirtelen kétszer annyit zuhantunk a GNI rangsorban, miközben a GNI/fő adatunk maradt ugyanannyi (hacsak nem hirtelen 30 országot telepumpáltak pénzzel és meglőztek minket).

Tehát az adatok 2002-2011 között:

GNI per fő, vásárlóerő paritáson:

2002: 13910$

2009: 19350$

2011: 20310$

GNI per fő:

2002: 5210$

2009: 12980$

2011: 12730$"
pimpalini 2013.07.12 20:08:51
@Nzoltan:

Még valami.
Ha már oktatás, fejlettség, lehetőségek téma elő keveredett.
Mit érdemes fejleszteni? Nagyon egyszerű.

1. Mezőgazdaság.
- sok alacsony végzettségű embernek munkát ad;
- a rá épített vertikum a magasabb végzettségű, immáron szakembereknek is munkát adna (USA-ban évtizedeken keresztül 2 %-nyi mezőgazdaságban foglalkoztatott ember tartott el a mezőgazdasági vertikumot keresztül még 23 %-nyi munkavállalót);
- a mezőgazdasági adottságaink elég jók, csak ki kellene őket használni, nem tesco-t, csarnokokat, bitument építeni a legjobb minőségű földekre;
- hazánkban komoly hagyománya van a fajtanemesítésnek, a mezőgazdasági innovációnak, nem véletlen, hogy van pár agráregyetemünk, mezőgazdasági profilú főiskolánk, ergo nem kezdenénk a nulláról;
- versenyképesek is lehetünk (miért is ne, ha a dánoknak sikerült rosszabb adottságokkal), ennek egyetlen velejárója és szükséges tényezője a méretgazdaságosság, amely lehetővé teszi a hatékonyság növelését, s az árak csökkentését - ennek módszere a nagybirtok, amely ki tudja termelni viszonylag rövid idő alatt az 54 millió forintos traktort, a boronát, a legjobb vetőmagot, a professzionális öntözőrendszereket, stb...

2. Atomipar:
- Van egy Paksunk, amit épp most akarunk bővíteni.
- Van megfelelő szaktudású szakembergárdánk (BME, ELTE).

3. Energetikai innováció, alternatív energiaforrások kutatása, fejlesztése:
- Nem kell hozzá túl sok dolog, "csak" szaktudás, némi állami támogatás, s minimális nyersanyag.
- Mivel ebben az iparágban (szemben mondjuk a cipőgyártással) máshol sem két fillérért dolgoznak az emberek, ezért itt nem lehet túl drága magyar munkaerőről beszélni, vagyis a versenyképességünk megfelelő lehet.

4. Fegyvergyártás, hadiipar:
- Amíg világ a világ lesznek háborúk, így kellenek fegyverek is.
- Ezt mindig el lehet adni, s nem is túl olcsón.
- Szintén inkább szaktudást igényel, s nem nyersanyagot.

5. Űrtechnológia:
- A jövő iparága.
- Méretünkhöz és lehetőségeinkhez képest jelentős eredményeink vannak már most.
- Rendelkezünk a megfelelő szakembergárdával, aki ki tudják termelni, fel tudják nevelni a maguk utánpótlását.

6. Informatika:
1. Felesleges erről beszélni, hisz ez az ágazat mindig fejlődni fog.

7. Biotechnológia.

8. Gyógyszeripar.

9. Vegyipar.

10. Járműipar:

- Komoly hagyományai vannak.
- Van megfelelő szakembergárda.
A finalisták produkcióját elnézve nagyjából a műsor felénél egyértelmű volt, hogy az idei Britain’s Got Talentben komoly esélye van a magyaroknak a győzelemre, annak ellenére, hogy sosem voltunk a brit korona alattvalói. Hiszen a BGT-ben, ahogyan az a közönségszavazós…..
pimpalini 2013.06.09 13:31:17
@üregi:

Nem szeretnék erről vitázni, mert egyrészt szép idő van, másrészt ez többszörösen lerágott csont már hónapok óta.

Szóval:
1. Az ellenzék egypárti alkotmánynak hívja, ezáltal próbálja illegitimizálni az alaptörvényt.
2. A Fidesz meghívott minden pártot a törvénykezésre, más kérdés, hogy ők kivonultak ebből, mondván, hogy egy "ilyen" alkotmány felépítésében nem vesznek részt.

Látsz némi ellentmondást az ellenzék érvelése, s úgy általában az "egypárti alkotmány" politikai lózungja és a valóság között?

Amennyiben elfogadjuk, hogy az alaptörvény egypárti, abban legalább akkora szerepe van az ellenzéknek, mint a kormánynak, akik ugye NEM IS AKARTAK részt venni annak elkészítésében.

@ajatollah:

Mint mondtam fentebb, nem a tehetségét vonom kétségbe. Helyenként még ma is humoros az, amit csinál. Csak számomra már örökre egybeolvad a heti hetes "megmondóemberével". vágó istván is akkor írta le magát, amikor elkezdett politizálni...
pimpalini 2013.06.09 13:53:40
@üregi:

Szerintem nem akarod érteni a lényegét a mondandómnak:

1. Ne ajvékoljanak most, ha egyszer anno elkötelezték magukat másik irányba. Remélem ez világos.
2. Ne azonosítsák a demokrácit, a szabadságjogokat a saját egyéni boldogulásukkal, érvényesülésükkel. Remélem ez is világos.:)
3. A politikai humorról volt Verebes IStvánnak (s ezért az egy gondolatáért megérdemli, hogy nagy betűkkel írjam a nevét a heti hetes megvásárolt figurái közül) egy mondata az első Orbán-kormány bukását követően. Pontosan idézni nem tudom, de a lényege az volt, hogy a politikai humor mindig is ellenzéki, tehát szeretné, ha a tövábbiakban is így lenne mindez. Hát baromira nem lett így.
Ebből mi is a lényeg? Ezek az emberek megvásároltatták magukat, ergo többé már nem művészek (számomra), hanem csupán politikai marionett-figurák, olyan emberek, akik elkötelezték magukat kemény pénzekért az EGYIK OLDALRA. Ennél egyszerűbben és érthetőbben nem tudom leírni.
Vagyis az ő "humoruk" nem objektív humor volt, hanem féloldalas, vonalas poénkodás.
4. Nem irigylem ezért őket. Mert hát ehhez gyomor kell, meg némi elvtelenség, kurvulás, stb... Azokat a kéjhölgyeket sem irigylik túl sokan, akik naponta 10-12 bránert szopogatnak "el" a szájukkal...:)
5. Csupán megjegyzem, hogy a mai világban is lehet érvényesülni, aki akar lehet belőle farkasházy a jobboldalon, vagy éppen ha nem megy a zenekarnak, akkor hajós valami megmondóműsorban.:)

Remélem érthető voltam.:)
pimpalini 2013.06.09 13:56:09
@üregi:

Még valami. Ez olyan aranyos:
"Valamiért helyzetbe kerültek"
Ez a valami az elvtelenségük és hosszú nyelvük, no meg a pénzsóvárságuk volt.:)

Érdekes, Cserhalmi be tudott futni nyugaton is.:) farkasházyról ki is hallott a határokon túl? Tehetség? Ugyan már...:)
sorok között Lefejezni az IMF-et 2013.06.08 05:54:00
Az IMF önkritikát gyakorol: A Nemzetközi Valutaalap elismerte, hogy alaposan tévedett a görög válság mélységének megítélésében a krízis kirobbanásának idején. A legfontosabb előrejelzésekről kiderült, hogy köszönő viszonyban sem voltak a valósággal. - Elismerte az…..
pimpalini 2013.06.09 13:04:01
pimpalini 2013.06.09 13:07:38
@high up!:

Érdeklődni szeretnék, hogy az általad említett "a szakmai elemzők" mennyiben látták előre a válságot?

Nem nehéz felelősség nélkül dolgozni, nem nehéz bankárként a nyereséget elteni, veszteséget meg az adófizetőkre hárítani. Hány ember felelt a vagyonával az elveszített milliárdokért? Hány embert ítéltek el, ültettek börtönbe a válság kipattanása óta azok közül, akiknek az egész köszönhető?
Á, mi aztán sose húztuk le az ügyfeleket. A mi munkatársaink ma született bárányok. Ki is kérik maguknak, ha leügynöközik őket, ők kérem alássan profi pénzügyi tanácsadók.Véletlenül se szarul kereső óvónéniből, meg rendszergizdából képeztük át őket a hasadba is…..
pimpalini 2013.06.09 11:45:28
@Pepe bácsi:

A vicc az, hogy a blókelnet annak idején az ELTE Harmónia termében tartotta kétnapos "konferenciáját"...

Ebben a műfajban a látszat a legfontosabb.
pimpalini 2013.06.09 12:56:04
@valaki senki:

Sajnos voltam biztosítónál (pontosabban nem sajnos, mert tapasztalat volt ez is, az a sajnos, hogy rá kellett annak idején fanyalodnom), s tudom, hogy miről is beszélsz.
1. A kockázati életbiztosítás fizet a legjobban, ergo azt kell a leginkább, a legtöbbet eladnod. "Csak" havi 6-7 000 forint, amiből akkor "lát" pénzt az ügyfél (családja) ha megtörténik a legrosszabb.
2. Voltak egész jó termékek, pl. időseknek járulék szinten belőve, de a UL-termékek magyar piachoz mérve baromi drágák voltak.
3. Amikor láttam, hogy egy üzletkötő társam elad egy nyugdíjasokra pozícionált terméket egy 22 éve egyetemistának, s mindezt a csoportvezető hagyja (hogy meg legyen a megfelelő szerződésszám és a jutalék), eldurrant az agyam, s eljöttem.

Egyszerűen nem akartam olyasmit árulni, amiben magam sem hiszek.
Kedden hivatalosan is megnyitották a Sió-zsilipet, és a vízügyesek úgy tervezik, hogy három hétig lesz nyitva. Sokan bepánikoltatok, hogy itt a világ vége, meg hogy kiszárad a Balaton, pedig egyáltalán nem olyan vészes a helyzet, mint gondoljátok. Sokszor elővettük már a témát,…..
pimpalini 2013.05.01 22:47:35