Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Numi, na mi? Numida!

0 bejegyzést írt és 79 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pangea A Dél vasútjai 2023.07.14 15:50:24
Mai írásunk ötletét - számos másikhoz hasonlóan - egy olvasónk adta, aki arra volt kíváncsi, milyen szerepet játszott "Észak és Dél" konfliktusában a két hadviselő fél vasúthálózata. A téma természetesen nem csak neki jutott eszébe, hadtörténészek és katonaföldrajzosok is foglalkoztak ezzel, na és…..
Pangea Az elpárolgó Eufrátesz 2023.04.10 08:56:00
Ha valaki a tragikus hatású földrengés, valamint a már évtizedes szíriai konfliktus hírein kívül is érdeklődik a szír–török határvidék iránt, a közelmúltban többször is felfigyelhetett arra a hírre, hogy egyes szakértők vagy politikusok kongatják a vészharangot a térség talán leghíresebb folyójával…..
„– Oroszlány megromlott” – mondja a srác a város északi végén elterülő mesterséges tó partján, a 70-es években épült lakótelep árnyékában. Pecázni jött, hajnalban indult Győrből, ahol a szüleivel él. „– Itt éltünk ebben a panelban – mutat rá az egyik tízemeletesre – aztán bezártak a bányák.” A…..
2022. év végén sorozatban érkeztek be a szomszédos országokban lezajlott népszámlálások adatai. Legutóbb a romániai előzetes adatok keltettek komoly sajtóvisszhangot, miszerint 1 milliónál alig pár ezerrel több ember vallotta magát magyar nemzetiségűnek keleti szomszédunkban, ami kb. 200 ezer fős…..
Numi, na mi? Numida! 2023.01.10 09:23:26
@lezlidzsi84: A belinkelt térképen ha a Települések rétegét nézzük, egér kurzorral egy településre menve kiírja a magyarok %-os arányát, de csak azt.
Ha (máshonnan) tudjuk, hogy a borsodi Csereháton és a baranyai Dráva-melléken sok falu van szinte teljesen elcigányosodva, akkor a térképen egy-egy itteni falu 95-99 %-os magyarság aránya szépen jelzi a kettős identitásúak nagy tömegét. De ebből még nem tudjuk, hogy a 2011-es népszámláláson magát semmilyen nemzetiségbe be nem soroló bő 1 millió ember hova tartoz(na)...
Numi, na mi? Numida! 2023.01.10 09:30:18
@gigabursch: Honnan jön ez a Hohólia? Sose hallottam még, most nagy nehezen kigugliztam, hogy "bizonyos körökben" Ukrajnát nevezik így, de mi a szó eredete? A guglizás szerint szinoním Jewkrajna legalább világos.
Numi, na mi? Numida! 2023.01.10 09:48:25
@lezlidzsi84: Köszi, ma is tanultam valamit. :)
Vajon összeírta már valaki a magyarokra/magyarságra használt ragadvány/gúny csoportneveket a környező népek nyelveiben? Érdekes lenne...
Korunk egyik legnagyobb és talán legvitatottabb beruházása a kínai Három-Szurdok-gát, a legek létesítménye: erőműve a legnagyobb névleges teljesítményű a világon, és az utóbbi időben áramtermelési rekordokat döntöget, miközben a tározótóban lévő vízmennyiség hatásaként 0,06 mikromásodperccel lett…..
Az éleződő orosz inváziós fenyegetés árnyékában szinte eltűnt a hír, hogy 2022. február 20-án megkezdődött az áramtermelés a „Nagy Etióp Reneszánsz Gát” első két turbinája révén. Holott a gátépítés Afrika egyik legélesebb nemzetközi konfliktusához vezetett: egyes egyiptomi politikusok konkrétan a…..
Nem a Föld az egyetlen bolygó, aminek a felszínét valamilyen folyadék formálta. A Szaturnusz egyik holdján, a Titánon kisebb-nagyobb tavak hullámzanak, és folyók csordogálnak igaz, víz helyett folyékony etán és metán alkotja őket. A Marsnak a Földhöz hasonlóan jégsapkái vannak, a felszínén pedig ősi…..
Numi, na mi? Numida! 2021.03.01 00:09:22
@rdos: Legalábbis a belinkelt videóban előadó magyar tudósnak ez az álláspontja, míg kb. mindenki más pedig múltbeli vízfolyásokat feltételez.
Másfél éve konfliktus alakult ki a WWF és egyéb környezetvédők, valamint a kisvasútbarátok között a Csarna-völgyi kisvasút fejlesztése (visszaépítése) kapcsán. Az országon végigsöprő véleménycunami végül a beruházás előkészítésének leállítását eredményezte. Mindez azért is volt fura, mert a két…..
A címbeli kérdés látszatra nettó hülyeség. Ha máskor nem, hát minden évben, a hadzs idején látjuk, hogy megvan Mekka, sőt nagyon is látványos. De a történet, ami mögötte van, messze vezet, és nem is csak azoknak érdekes, akik el akarnak jutni Szaúd-Arábiába. ..
Tavaly év végén nagy figyelmet kapott egy, a Fidesz Lendvay utcai székházában látható nagyméretű térkép, és még hetekkel később is meglehetős érdeklődésre tartott számot a sajtó részéről. A térkép egy, az Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalára 2019. december 16-án feltett, a Fidesz…..
Ezzel a gondolattal játszott el az amerikai National Geographic magazin. Az eredményt a Föld jelenlegi képén ábrázolták kontinensekre lebontva. Voltak mellé ugyan rövid magyarázatok de azok egyetlen komolyabb földrajzos érdeklődését sem elégítenék ki. A National Geographic…..
Az egykori Zaránd vármegye 1009–1876 között állt fenn és megszűnésekor Magyarország egyik legkisebb és legelmaradottabb vármegyéje volt, ahol a megszűnés előtti utolsó népszámlálás alkalmával a lakosság 97 százaléka se írni se olvasni nem tudott. Zaránd vármegye: Brád és a Fehér-Kőrös völgye…..
(The Hungarian version of this blog post is available at the following link, while the Romanian translation can be accessed here.)  100 years ago, on the 1st of December in 1918, a National Assembly was held by and for the Romanians of Transylvania and Hungary in Gyulafehérvár/Alba Iulia. A…..
Numi, na mi? Numida! 2019.05.13 00:27:15
Pangea Lávaszökőkút a kertben 2018.05.13 21:44:05
A Hawaii-szigeteken úgy tartja a legenda, hogy a helyi tűzistennő, Pele Tahitiből származott. Négy ezer kilométert kenuzott, hogy tüzeket gyújtson új hazájában, de a testvére Namaka ezt nem nézte jó szívvel és Maui-szigetén, Hana mellett legyőzte. Pele meghalt, lelke a Halemaʻumaʻu kráter lávatavába…..
A Mapire.eu honlap egyik személyes kedvencem. Felbecsülhetetlen értéket talál az oda látogató, közülük is a legérdekesebb egy 1944 áprilisi légifotó sorozat, amely a Hadtörténeti Múzeumban szunnyadt egészen addig ameddig az Arcanum és a Fortepan el nem kezdte digitalizálni. Egy búcsúpillantás ez a…..
Pangea Katar „elszigetelése” 2018.04.18 08:25:20
Kifejezetten barátságtalan lépésre szánta el magát Szaúd-Arábia a Katarral szemben fennálló geopolitikai nézeteltérés „megoldására” – amennyiben hihetünk a szaúdi híreknek. A királyság ugyanis új szintre emelné a Katar ellen már létező vízi, légi és szárazföldi blokádot; egy csatorna építésével…..
Numi, na mi? Numida! 2018.04.23 21:18:13
@Tranquillius: Ezért az alaposságért szeretem ezt a blogot, köszönöm! :)
De azért most már megnéztem a kormányzati honlapot: lehet, hogy nem ratifikálták, de ők is a Google Mapsot mutogatják kifelé, a Szaúdi "korridorral" - még az arab nyelvű oldalon is... :) government.ae/ar-ae/footer/map
Pangea Europanizálódó Moszkva 2014.05.21 12:37:03
A legtöbb ember számára magától értetődő, hogy a szovjet vezetés már a kezdetektől törekedett egy többé-kevésbé egyenlő társadalom kiépítésére. Tervük végrehajtását először is azzal kezdték, hogy az orosz nemességet (jobb esetben) elüldözték, s az üresen álló…..
Pangea Kérdezz a kutatóktól! 2014.02.13 18:39:57
Idén február elején indult útnak a Földgömb-Atacama Klímamonitoring Expedíció magyar geográfusokból álló kutatócsoportja a chilei-argentin határon emelkedő 6893 méter magas Ojos del Salado hegyhez, mely a Föld legmagasabb működő vulkánja. A Pangea blog élve az expedíció…..
Régen lezárult a nagy földrajzi felfedezések időszaka. A Földön már nem maradt olyan hely, amelyet ne járt volna be ember. Ha akadna is ilyen egészen biztos, hogy műholdak már feltérképezték. Megmásztuk a legmagasabb hegyeket, lejutottunk az óceánok mélyére, meghódítottuk a…..
Szép Hölgyek és Jó Urak! Ismét fantasztikus játék kezdődik nálunk, olyan, amilyen eddig még nem volt! A FŐTÁV és az Urbanista közös murijában, a Lakótelep-bajnokságban  Budapest kedvenc távfűtött panellakótelepeit keressük.  Mivel történetesen ezeket a sorokat is…..
Numi, na mi? Numida! 2013.07.04 22:46:20
@Kaptabakta:
+1 a Hungária krt. 5-7.-nek. A környék valóban nem a legjobb, viszont ma már kész lakópark, kerítéssel, jó iskolával, pici magán játszóterekkel, saját gázkazánokkal.
Magyarország határaitól alig több, mint ötszáz kilométerre van egy fehér folt a térképen. Vagy, ha akarjuk, akár vörös is lehet. Egy hely, ami hivatalosan nem létezik, mégis könnyedén eljuthatunk oda. Nem csigázom tovább az érdeklődést: A Dnyeszterentúli Moldáv Köztársaságról van…..