Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ColdWellEr

0 bejegyzést írt és 150 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Aki az elmúlt egy két hónapban olvasott külpolitikai hireket, gyakran találkozhatott azzal, hogy Ukrajnával sokasodtak a problémáink.  Miért?Ukrajna éppen egy elég szar helyzetben van. Mit szépitsek, a fél országot megszállták az (oroszok ) szakadárok, a gazdasága romokban, a…..
ColdWellEr 2018.10.21 02:32:08
@AZ IGAZI HUNGAROFIL: Ha annyira kiváló üzlet, miért kellett azonnal 30 évre titkosítani mindent? A vasutat miért pont a puszta kellős közepén kell vinni, ha lehetne olyan vonalat is javítani, amelyiken emberek is kellő számmal utaznak (pl. 140)? Attól hogy a kínaiak vonata fél órával hamarabb ér Ferencvárosra, ahol a MÁVos forgalmászok ugyanolyan gondossággal pakolják félre estig, mitől lesz jobb a magyar államnak? És végül, de nem utolsó sorban: attól, hogy az ember elutasítja a diktatúrát, miért csak liberális lehet?
ColdWellEr 2018.10.21 02:35:40
@AZ IGAZI HUNGAROFIL: Kiváló ötlet a jótékonykodás, de nem ártana, ha előbb a MAGYAR betegeket el tudná látni a magyar egészségügy és az omladozó kórházak lennének rendbe téve és rendesen felszerelve.
ColdWellEr 2018.10.24 17:33:07
@maxval balcán bircaman: És beszéled bármelyik nyelvet? Azaz: meg bírod különböztetni az ember beszédéből, hogy melyik az anyanyelve, vagy csak annyit hallasz, hogy oroszul beszél? Rengetegen használják szociális érintkezésben az oroszt lingua francaként, ez a mai napig megmaradt, viszont ez korántsem jelenti azt, hogy ne az ukrán lenne valakinek az elsődleges nyelve.
A Figyelő valahogy megszerezte és nyilvánosságra hozta Volner Jánosnak a Jobbik választókerületi elnökei felé címzett, zárt terjesztésre szánt levelét. A levélben a Jobbik alelnöke, élesen bírálja a pártvezetést, mert az szorosabbra vonná az együttműködést a szerinte liberális és gyakorlatilag…..
ColdWellEr 2018.10.07 12:47:05
Elég kétélű a fegyver. Egyrészt a mostani kampányban Volnert a higgadtabb, megfontolt érvelésű politikusok halmazában éreztem a Jobbikon belül. Lehet is azt mondani, hogy a mostani LMP gözerővel húzza le saját magát a WC-n.

De: ha ez az eltökéltség még korábbról györkerezik, amikor ez a folyamat még nem volt kimaxolva, ráadásul alternatívaként a Toroczkai-féle vonal jelenik meg, ami nem más, mint a régi Jobbik súlytalan, Fidesz nagyhangú Petri-csészéjeként való feltünősködés (megjegyzem, nem sokat hallani róluk a kiválás óta), akkor annyira mégsem lehet védelembe venni az efféle Centrális Erőteret fenntartani hivatott megosztást.

Gyerekek, szálljunk már le a döglött lóról! Senki sem gondolhatja komolyan, hogy majd attól fognak az emberek a magát ellenzéknek nevező, masszívan divergáló halmaz bármelyikére szavazni, mert az visszaböfögi a migráncsozós kormánymantrát. Ezt komolyan gondolja bárki? Ettől a ponttól válik sajna komolytalanná az egész írás. Amíg a Fidesz térfelén megy a játék, addig Orbán hátradől, és kér egy kávét.

Eszébe sem jutna senkinek, hogy a Magyarország szempontjából huszadrangú sorosozás helyett a szétrohadó kórházak, fűtetlen iskolák és a szegénység sokkal jobban batyhatná az emberek csőrét, ha már az elsíbolt töménytelen mennyiségű pénzek stadionozásra és kisvasutazásra nem verik ki az emberek ingerküszöbét (amiből ugye ötvenszer lehetne műszer a Honvédba, meg háromszor fel lehetett volna akadálymentesen újítani hármasmetrót, újszerelvényestül)? Hahó!?
ColdWellEr 2018.10.21 01:35:40
@ben2: Melyik híreket nézed, a tíz évvel ezelőttieket? Akkoriban valóban ez volt a jellemző. Kár hogy a lakájmédián kívül máshonnan nem tájékozódsz, ugyanis elég egyértelmű válaszok vannak az egyes kérdésekre. Többek között az általad leírtak tekintetében is rengeteg dolgot fogalmazott már meg az (állítólagos) ellenzék, de nyilván a véresszájú propagandasajtóban csak a "van sapka-nincs sapka" jellegű lejárató bulvárírásoknak van hírértéke (pl. ha az ellenzék összeáll, akkor Soros, ha meg nem, akkor kormányképtelen). De ha már Pénztáros Lőrinc: ha szerinted mindennel kapcsolatban csak erről kérdeznek, akkor miért nem lehetne adott esetben egyszer válaszolni? Ja kérem, hogy olyan országban élünk, ahol Kósa Lajosok, Kövér Lászlók, meg Matolcsy Györgyök boldogan belegrimaszolhatnak a sajtó kamerájába és közölhetik, hogy maguk azt kérdeznek, amit akarnak, én meg arra válaszolok, amire akarok, akkor nagy illúzióink ne legyenek. Csak mondom, ez ugyanaz a jobboldal, ami 10 éve ilyesmiért még lámpavasra akarta húzni az akkori kormányt... Hja, hogy ezeknek szabad, mert a "mieink" (az enyémek ugyan nem)? Az ilyen emberek érveléséről sajnos egyebet nem tudok elmondani, kérem kapcsolja ki!
 Egyből nincs is semmi baj a budapesti tömegközlekedéssel...
ColdWellEr 2018.08.13 18:33:34
Ez a nagy szívfájdalmam, ez a tragédia. Tarlósnak tömegközlekedés terén annyi az érdeme, hogy létrehozta 2010-ben megválasztása után a BKK nevű szakmai szervezetet, Vitézyvel az élen. Akinek nyilván voltak méretes stiklijei (ami miatt a VEKE ekézi, bár az számomra máig nem nyilvánvaló, hogy konkrétan mi miatt vannak ennyire fanatikusan kirúgva rá), de megszállottságából és fiatal világlátottságából eredően a magyar közösségi közlekedésben példátlan újításokat és szemléletváltást vezetett be. Az igazi show 2012-től indult, amikor átvette mindazokat a feladatköröket, amikkel ezek a dolgok megvalósíthatóak. Vagyis stiklik ide, fiatalság oda, érdemben jobb lett a helyzet a budapesti tömegközlekedés terén, mint azelőtt volt. Majd 2014-ben szintén választás után Taplós Pista sértett autólobbista primadonnaként (a kifejezést amúgy pont VD-re használta előszeretettel) nyilvánvalóan személyes indíttatástól vezérelve végre keresztülvitte a trónfosztást, aminek ürügyéül a BKK feldarabolása szolgált. Azóta az egységes rendszert darabjaira bombázta, a kiherélt szervezet első embere egy színtelen bábu, az egész béna kacsaként ténfergő BKK-ban pedig immár ugyanaz a szakmai szint honol, mint a 2010 előtti BKV-nál. Tarlós tehát saját maga zászlóshajóját (aminek tevékenysége jórészt Vitézynek köszönhető, és épp amivel kampányolva magát jobbnak állítja be elődjénél) süllyesztette el egy méretes torpedóval. A cikkírónak pedig annyiban sajnos valóban igaza van, hogy a status quo szakmai megítélésénél sajnos szemmel láthatóan fontosabb volt ezidő alatt a VEKE számára is a BKK akkori vezetőjének bírálata, retorikájuk pedig a főpolgihoz hasonlóan ügyekhez kötődően bizonyos kormánypárti politikusok bírálatában kimerül, az egész kormányról (és elsősorban a miniszterelnökről) továbbra is olyan beleélő jóhiszeműséggel nyilatkozik, mintha azt a szülőfalujába felhúzott, 4-es metrónál millió nagyságrenddel dilettánsabb kertivonaton kívül a közösségi közlekedés akár bármilyen szinten is érdekelné.
A magyar kormány megítélése az elmúlt években sokat romlott külföldön. Az elmúlt egy évben  eggyel nagyobb sebességbe kapcsolt elszigetelődésünk, köszönhetően a teljesen félreértelmezett keleti nyitásnak és az oroszbarát politikának.  Magyarország pont akkor kötött…..
ColdWellEr 2015.03.03 18:44:08
@1papa: Nyilván Kaczyńskit sem kell félteni, az is nagy suttyó. Ami vérciki az egész történetben, hogy Vitya már neki is totál gáz lett, így nem vállalta fel. A lengyelek elég mögülünk indultak 10 éve, most előttünk loholnak. Valami nagyon nincs rendben. Persze, a pofonokból nem kell tanulni, mehet tovább a nemzetinek csúfolt hatalmi pöffeszkedés, úgyis kényelmes lesz majd a tribün a Vörös téren Kim Dzsong-ün mellett...
ColdWellEr 2015.03.03 18:49:14
@maxval bircaman szerkeztő: Kronologikusan haladtam, nem gondoltam volna, hogy már az is te voltál...
ColdWellEr 2015.03.05 15:04:54
@♔bаtyu♔: Ha nem is 100%-ban, de igen nagy részben. Minden esetre mondhatnál egy dolgot, amiben másolja őket. Az unortodoxia úttörője nem ad a bevált praktikákra, maga fingja a passzátszelet. Pont a lengyelek akarták először másolni, mert hangos volt a marketingje (ld. magánnyugdíj-ügy), de azóta rájöttek, hogy egy pszichiátriai esetet, aki ráadásul a legvéresebb ellenségüggel pacsizik és puszizik, nem érdemes másolni...
Tegnap este láttam a magyar kézilabdás lányok átszellemült arcát. A válogatott mérkőzés előtt hallgatták a Himnuszt. Némelyik a mellére tette a kezét, hogy tisztelegjen az Isten áldásával küszködő népnek, némelyik pedig énekelte is Kölcsey Ferenc veretes szövegét.…..
ColdWellEr 2014.12.13 10:09:23
@Mr. Közbiztonság Szilárd: A szovjet himnusz szövege egyébiránt (a politikai tartalomtól eltekintve) igencsak megmozgató, "átjáró" volt. A mai orosz himnusz ennek nem igazán ér a nyomába szerintem. Kissé sablonosan negédes, nemzeties-népiesnek szánt szöveget kapott, ami önmagában nem feltétlenül lenne rossz, csak hát itt ugye van összehasonlítási alap a korábbi önmagával.:) Sokak számára talán nem tűnik fel a különbség, de akárcsak a magyar himnusznál, a dallam változatlansága ellenére az előadásmódja kicsit lassult és tompult, ami miatt kevésbé pörget, mint a régi.
A román sem rossz abban a tekintetben, hogy szintén lelkesítő, pörgős, és jól előadható indulós formában is. Igaziból egy negatív jelenképből próbál felrázni, kísértetiesen hasonló mondanivalóval, mint a Petőfi-féle Nemzeti Dal (még benne is van a sor, hogy "most, vagy soha", persze "talpra magyar" helyett "ébredj román" szerepel benne :)). Az alapfelállás (negatív helyzet, fogjunk össze, változtassunk) hasonló a szlováknál is, bár ott erősen érződik a népdalos dallamvilág, ami kicsit szerintem visszafogja az átütőségét.
ColdWellEr 2014.12.13 10:24:38
@Ancilla: Az irodalmi meghatározás pontos, viszont, ha már pontosság, akkor nem árt tisztázni, hogy sehol nincs előírva, hogy a nemzeti himnusz műfaja irodalmilag himnusz kell legyen. A nemzeti himnusz szerepe egy adott ország iránt érzett kötődés, érzelmek kifejezése és erősítése. A szóegyezés történelmi örökség, mivel a Himnusz című költemény lett később a nemzeti himnusz, és bár ez még sok más nyelvben van így, nem szükségszerű. Jellemzően azokban a nyelvekben, ahol a himnusz eredetileg az uralkodó dicsőítésére íródott dal volt, szintén a himnusz kifejezés honosodott meg, ezzel szemben például kínaiban egyszerűen országdalnak hívják. Másik példa az angol, ahol létezik ugyan a "hymn" kifejezés is, mégis "anthem"-nek mondják a nemzeti himnuszt, megkülönböztetve ezzel az irodalmi műfajtól.
ColdWellEr 2014.12.14 13:28:19
@Ancilla: Teljesen mindegy, hogy felmenti-e a szerző a magyarságot a bűnhődés oka alól vagy sem. Ebbe én nem is mennék bele. A lényeg az, hogy rátolja a nép sorsát Istenre: függetlenül attól, hogy sarasak vagyunk-e, vagy sem, mindegy mit csinálunk, mert úgyis az Isten szívat bennünket. Konzekvencia: nem kell semmit tennünk, hisz felsőbb erő ellen tehetetlenek vagyunk. Én itt csak azt a közmondást dobnám be, hogy "segíts magadon, és az Isten is megsegít". Na ez a mentalitás, ami a Himnuszból hiányzik, és mindmáig sajnos nem sok szikráját látom a magyar társadalomban. Egy jó ideje már mindig csak mástól vártuk, hogy a mi nyomorunkon segítsen, és ez most sincs másképp. Nem mondom, hogy a Himnusz ok, de mindenképpen okozat, maximum esetleg öngerjesztő folyamat.
A lengyelországi ukránság helyzetével egy személyes kapcsolat révén sikerült megismerkednem Gdańskban. Meglepően tapasztaltam, hogy a legközelebbi ukrán határtól legkevesebb 12 órányi autóútra egy ukrán fiatalokból álló élettel teli közösség rejlik. Gdańsk-Gdynia-Sopot,…..
ColdWellEr 2014.11.03 15:35:47
@milliliteratura: Budakeszi (Wudigess), de majdnem talált!:)
ColdWellEr 2014.11.03 15:44:41
@wallenberg8812 (törölt): Ez nagyon alátámasztott kijelentésnek tűnik... Ez a ruszin kérdés megint olyan, hogy ki-ki a maga politikai szájízének megfelelően tálalja. A ruszin-ukrán viszonyt nagyjából az osztrák-német, moldáv-román, flamand-holland, vagy esetleg még talán a cseh-szlovák példával lehet párhuzamba állítani: ugyanannak a népnek más országokban elő, ugyanazon nyelv eltérő dialektusait beszélő tagjairól van szó. Szóval, ennyi erővel például Nógrádban sem magyarok, hanem palócok élnek.
Most, hogy kissé, de nem teljesen, lehiggadtak a kedélyek az internetadó körül, egyet hátralépve nézzük meg a részleteket. Miért ne lehetne fizetni az internet forgalma után? Minden egyéb nagy szolgáltatás után forgalomarányosan fizetünk, áram, víz gáz stb. Ezek a napi élethez…..
ColdWellEr 2014.11.03 03:58:27
Mennyit fizettek ezért a bejegyzésért? Mert ha semmit, akkor csak szimplán tele van tömve tárgyi tévedésekkel.

1. Az internetadó nem egyenlő a vízdíjjal. A vízdíjat a szolgáltatónak hizeted, és azért, hogy vizet kapj. Az adót meg az államnak fizeted, és nem azért, mert szolgáltatást kapsz érte.

2. Az internetadó nem forgalmi típusú adó abban az értelemben, mint az ÁFA. Az áfa pénzforgalomra kivetett adó, vagyis minden forint után 27 fillér adót fizetsz állam bácsinak. Ami egyébként nem csak, hogy rekord magas, de az EU előírásait is meghaladja.

3. Nem igaz az, hogy ezen adó terheit nem az emberek nyögnék. Ha ebben az országban éltél volna az utóbbi pár év során, tudhatnád, hogy legyen szó telefonadóról, vagy tranzakciós adóról, az állam mindig deklarálta, hogy a gaz multik a célpont, ne terheljétek át a fogyasztóra, naaa, lécci-lécci! Lóf@szt nem, ha téged lehúznak, te is lehúzol mást, ha teheted, és profitorientált vállalkozó vagy. Beépíted az áraidba, növekedtek a költségeid.

3+1. Nagy büdös gerinctelenség bárkitől ennek az adónak a védelmére kelni. Elég lett volna feleekkora stadiont építeni Felcsútra (mondjuk leginkább semekkorát nem kellett volna), és már is meglenne az ettől remélt bevétel. Többszöröse folyik el feleslegesen úgy hogy még a nyugdíjpénzeket is felélték már rég. Innentől kezdve ilye harácsoló jellegű pénzbehajtás semmilyen érvvel nem védhető. Hogy olyan klasszikus és basic opcióhoz, mint pl. az állami pénzek lenyúlása ne is beszéljek, ami többszörösen hozná a "bevételt".
ColdWellEr 2014.11.03 04:11:23
@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]: Szompla dilettantizmus: az eredeti terv nettó elmebetegség, ill ámokfutás, a felső korlátos verzió meg csak baromség, semmi értelme nincs, de legalább sarc.
Az Európai Unióhoz való 10 évvel ezelőtti csatlakozás után sok mindent képzelhettünk, milyen hozományai lesznek a csatlakozásnak. Arra azonban bizonyára senki nem számított, hogy a csatlakozás után idegennyelv-ismeretünk nemhogy javulni, hanem romlani fog. Sajnálatos módon…..
ColdWellEr 2014.07.07 19:20:39
@maxval, a gondolkodó birca: ...már úgy értem, ez alapján a breton, baszk is lázonghatott volna a franciák ellen, mint ahogy mi lázongtunk Bécs ellen.
ColdWellEr 2014.07.10 01:18:59
@maxval, a gondolkodó birca: Na, de én meg ezt kérdezem, hogy miért? Mert azt mondod, van ahol az állam iránt, van ahol meg az etnikum iránt alakult ki lojalitás. Csak amikor az etnikai hovatartozás fontos kezdett lenni, már mindenhol volt Európában kialakult államszervezet, tehát elvileg bárhol kialakulhatott volna kötődés az adott állam iránt. Márpedig, mint ahogy sommásan te is megjegyezted, a Monarchia esetében ilyen nem alakult ki.
ColdWellEr 2014.07.10 01:23:07
@maxval, a gondolkodó birca: Úgy érted, lázongtak, csak nem voltak elegen ahhoz, hogy eredményt érjenek el, vagy akár csak nagyobb figyelmet keltsenek, vagy eleve kevesen voltak ahhoz, hogy mozgolódjanak. Mert, ha előbbi, akkor az elméleted megdőlni látszik. Ha utóbbi, akkor látszólag nem, de gyakorlatilag mégis, hisz nem azért nem lázongtak, mert kötődtek a francia államhoz, hanem, mert felmérve saját helyzetüket arra jutottak, hogy nem érdemes.
Már a negyedik forduló indul a Pangea blog zászlós játékból, de szerencsére még mindig találni kitalálható és kellőképpen nehéz feladványokat. Régen eltűnt államok, név és zászlócserén keresztülment országok zászlói és ma is használatban lévő érdekes lobogókból…..
ColdWellEr 2014.06.26 10:34:41
@Brutuska: Bakker, tényleg Csecsenföld! :) Már láttam, csak nem emlékeztem rá...
ColdWellEr 2014.06.26 10:42:05
@HgGina: Hát, én így olvastam, és amikor tavaly arra jártunk, nem is volt sarló-kalapács a zászlón. (Sőt, én még a határon kitett címerben sem láttam, de abban hivatalosan benne kéne legyen.) Érdemes összevetni a Belorusz verzióval, ahol ugyanígy kiszedték a zászlóból a sarló-kalapácsot (amúgy a mintát is kifordították), a címert pedig úgy oldották meg, hogy sarló-kalapács helyére az ország sziluettje került, a szalag pedig "nemzeti" színű lett.

Valóban nem ismerik el (ami egy részről óriási képmutatás részükről, de ez másik blogra tartozik... :)), de van saját kormány, parlament, valuta, "gazdaság", stb.

A vörös alapszín nekem sem dereng, nem tudom, honnan jön, de a címer az finn, és ott viszont ez az alapszín is. Dánia 3 oroszlánjára nem igen hasonlít.
bircahang A Trianon-hisztéria 2014.06.04 10:10:00
Az újmagyar identitás egyik alapeleme lett az 1920-as trianoni békeszerződés körüli hisztérikus magyarkodás. Lássuk ezzel kapcsolatban a tényeket! Először is szögezzük le: a trianoni békeszerződés alapjaiban igazságos volt. Jóval több embernek szolgáltatott igazságot, mint…..
ColdWellEr 2014.06.18 10:32:00
@luftwaffe44: Az a baj, hogy ilyen háborúkat Amerika indíthat a XXI. században, mert nincs senki aki szembemenjen vele. A Monarchia akkori vezetése a jelek szerint meglehetősen rosszul mérte fel a nemzetközi erőviszonyokat, miközben nem akart tudomást venni a belső feszültségekről sem. Valószínűleg az is vastagon benne lehetett, hogy egy jó kis villogással még egy időre legitimálják a Birodalom fennállását, ezért akarhatták olyan vérre menően azt a kis "csetepatét".
ColdWellEr 2014.06.24 19:11:28
@fehérfarkas: Ez nyilván így van, de számomra pont ezt jelenti a rossz helyzetfelmérés. Az nem stratégiaalkotás, ha valószínűsítünk egy kimenetet és ahhoz gyártunk forgatókönyvet, egyéb stressz-szcenáriók figyelmen kívül hagyása mellett. Nem tudom, arra számítottak-e az adott kor diplomáciai kapcsolatai alapján, hogy ha megtámadjuk Szerbiát, akkor csak a szerbek ellen fogunk háborúzni, és pár puskaropogás után karácsonyra már otthon is vagyunk. Ha igen, akkor ez bizony az, amiről beszéltem. :)
(És akkor ez gyakorlatilag válasz Luftwaffének is.)
ColdWellEr 2014.06.25 10:12:43
@fehérfarkas: "Téves helyzetfelmérésből indultak ki."

És én pontosan ennyit is mondtam. :) A többit meg vagy tudjuk már, vagy a "mi lett volna, ha" kategória...
Úgy tűnik, némelyek szemében az lett a sajtószabadság fokmérője, hogy ki írta bele egy hír címébe, hogy „Orbán leszopta Putyint”, és ki nem. Pedig a lehallgatott lengyel beszélgetésben egyáltalán nem ez a legfontosabb információ, hanem, hogy – miként azt eddig is lehetett…..
ColdWellEr 2014.06.25 00:05:26
@Doomhammer: Egyre nagyobb a troll-gyanúm, de talán azt még meg tudod magyarázni, ha a Hernádit lecsukják, miért is nem lenne benzin a magyar kutakon?
ColdWellEr 2014.06.25 00:13:35
@Istóczy úr: "Ebből a devizahitelből egyébként is devizáért vásárolható energiát fogunk _termelni_."

Csak kissé sokkal olcsóbban, de ez már lényegtelen, ha közpénzről van szó, igaz?

"A bolsik (az elvtársaid) az egyébként dupla akkora összegű devizahitelből 13. havi nyugdíjat osztogattak, kormányzati negyedet terveztek, végkielégítettek, tanulmányokat írtak."

A bolsik, akik hatalomgyakorlás elve alapján a te elvtársaid, és jelenleg kormányon vannak, akkor ríttak is rendesen a nyugdíj miatt. Csak, mikor nem nekik kell egyensúlyt csinálni, akkor hangos a nyivákolás. Amikor meg de, akkor magánmegtakarításokat rabolnak.
ColdWellEr 2014.06.25 10:04:41
@Istóczy úr: "Szerintem bolsi átverés volt már eleve, de ez csak feltételezés ma már, még ha indokolt is."

Az, hogy a szabályozói környezet nincs megfelelőképp kialakítva, nem azt jelenti, hogy valami elvből hibás. Sokkal jobb és fenntarthatóbb rendszer lett volna, csak ennek hiányában a résztvevői sem voltak motiváltak a hatékony működésben, ami hiba volt. Az efféle feltételezések meg amúgy tök fölöslegesek, mert te így gondolod, más meg nem.

"Egyszerűen eljött az idő, amikor kibaszott gyorsan ki kellett fizetni a bolsik számláját, nehogy azonnal beálljon az államcsőd."

Szerintem meg az elmúltnyolcévezés jóval unalmasabb az mnyp témánál. Szerinted hányféleképpen lehetett volna rendbe tenni a költségvetést azon kívül, hogy magánemberek megtakarításait nyúlják be? Ja, egykulcsos adóval, igaz? Nem számoltak ezek semmivel, azt hitték, elvihetik a vállalás ellenére a hiányt 7%-ig, aztán Brüsszel a végén mégis a csőrükre koppintott, hogy a vállalás az vállalás, aztán ötletük sem volt. Nem baj, legalább a stadionok épülnek milliárdokból.
Az ország legjobban tarháló szervezete, aki közel háromszázmilliót rakott össze magának az elmúlt évben, újabb komoly harcra készül a kormány megvédésében. Most nem ingyen buszos kirándulást szervez a gyarmatosítás ellen, nem kívánja a Szellemi Honvédelem intézményével…..
ColdWellEr 2014.06.17 10:13:53
@ParaZita2: Ez sokkal magasabb labda volt, mégsem csapta le senki (1-2 cikkben megírták, de semmi egyéb):
"Tudja, én a nyolcvanas években nem a diktatúra ellen harcoltam. Hanem azok ellen harcoltam, akik csinálták a diktatúrát. Ezek az Önök párttársai voltak!"
Na, ki mondta?

Szánalom ez az egész...
ColdWellEr 2014.06.18 10:52:44
@ParaZita2: Az a baj, hogy ezt rettentő kevesen veszik észre, aki meg igen, az nem írja le. A jelenlegi kormány - miközben kommunikációs szinten vadul, már-már keresztes háborút hirdetve kommunistázik - Magyarországon 25 (vagy nem nagy túlzással csaknem 60) év legkommunistább politikáját hajtja vége (cégek államosítása, magánmegtakarítások szabad választásnak álcázott "padlássöprése", gazdasági paternalizmus erősítése, saját politikai célokat szolgáló törvénykezés, az általánosan elérhető média ellenőrzés alá vonása és szócsővé alakítása, a politikai vezetők döntéseinek megkérdőjelezhetetlensége, politikai ellenfelek egzisztenciális ellehetetlenítése), miközben ideológiájában egyre erősebb fasisztoid jellegeket mutat (az állam mindenek felett, éljen a vezető, kiválasztott nemzet, aki nincs velünk az ellenünk, nagy-magyar eszmék egyre kevésbé burkolt támogatása), némi ál-vallásos bigottság kíséretében. És akkor a választási rendszert, meg a csalások eltussolását nem kezdtem boncolgatni.
Az európai parlamenti választásoknak Magyarországon legalább három tanulsága van: egyrészt az öt évvel ezelőtti választáshoz hasonló, alacsony részvételi adatok azt mutatják, hogy a magyar választópolgárok 70 százalékát, csaknem 6 millió embert  egyre kevésbé érdekli, mi…..
ColdWellEr 2014.05.27 20:01:07
@maxval a gondolkodó birca: Ugyanúgy a szocikhoz, mint az MSZP. Érdekesebb az Együtt-PM szövetség, ahol előbbi szintén S&D, utóbbi viszont Zöldek. A poén pedig, hogy 1 képviselő jött össze, ami eredetileg szoci mandátumot jelentett volna, de Bajnai visszaadta, Jávor pedig már a zöldekhez kerül.
Rákospalota-Újpest (akkor még Palota-Újpest) vasútállomás 1899-ben. Persze, hogy mindig is Palotán volt! Ha igaz (és ha közreműködtök tippekkel, lásd legalul a felhívást), egy ritkán jelentkező sorozat indul az Urbanista blogon, melyben a kerületek, városrészek, illetve a…..
ColdWellEr 2014.05.19 09:51:05
@Puckman Éliás: Erre akartam is írni, hogy ezzel azért vigyázzunk, mert a felvételi épület ügye, ugye... Amúgy meg a terület nem csak fele tartozik Albertfalvához, hiszen a határ a Méhész utca, ami tejes hossz (vonal kiindulási pontjától nézve) több mint felénél ér be jobbról a vasúthoz. Szóval inkább arról beszélhetünk, hogy az állomás sarka átér Budafokra, mintsem, hogy maga ott lenne. :)
ColdWellEr 2014.05.21 14:32:38
@Shörluck Homles: Bárhogy is legyen az '98 előtt megoldódott. Bár emlékemben turkálva lehet felsejlik pár ilyen gyanúsan kettős házszámtábla azóta, de nem igazán tulajdonítottam nekik jelentőséget, miután az utcát nem így hívták... :) Ha korábban mégis így volt, mi volt annak egyáltalán az oka? A XIV-XVI. határon még úgymond megértem, na de a Gyöngyvér utcánál se település, se kerület, de még csak városrészi határról sem beszélhetünk.
ColdWellEr 2014.05.27 14:46:26
@bloggerman77: Bakker, fogd már fel, hogy akinek írtam (1x!) az már válaszolt rá!

Ha meg a hozzászólás többi (érdemi) részére akarnék reflektálni, az paradox módon megint épp azt támasztja alá, hogy praktikai szempontból elég értelmetlen a beosztás.
Bár még nem lehet látni az ukrán-orosz konfliktus végkimenetelét, és csak reménykedhetünk abban, hogy a szemben álló felek a vitáikat békésen is meg tudják oldani, Orbán Viktor a beiktatási beszédével (nem éppen pozitív módon) fellépett a nagypolitika színpadára és olajat…..
ColdWellEr 2014.05.21 15:03:59
@hakos2: Az általad említett "primitív kisebbségellenes politika" már évtizedek óta folyik, így akkor most már feltehetjük azt az érdekes kérdést, miért most bökte ez ki Valógya bácsi szemét?

A válasz egyszerű, magadban valószínűleg Te könnyen belátod: az ukránok most jutottak el addig, hogy konkrét kereskedelmi szerződést írjanak alá az EU-val, ami végérvényesen lehúzta volna a rolót a harmad Oroszországnyi piac TSZ-be való bezsuppolása előtt. Ezt tehát minden eszközzel meg kellett akadályozni, kellett tehát rántani egyet a bábucskánkon. Csakhogy azt időközben kivágták az országból mint macskát "oda", Vóva bácsinak tehát már semmilyen kontrollja nem maradt. Itt jött képbe a hadsereg: ha nem megy bábuval, megy majd gyalogokkal.

A ködösítés meg nem kell, hogy nem az autonómi tehet róla. Ha nem lett volna teljes körű saját államapparátusa a területnek, nem tudták volna egy hónapnál is gyorsabban lezavarni azt a műbalhét. Meg lehet nézni a donyecki bohóckodást, világ poénja.

Lehet persze az ukránokat okolni az egyébként primitív nemzetállamosítással (bár ezt lehet, hogy nem a reformkori ultramagyarosítással nosztalgiázó elemeknek kéne tennie), de ez attól még nem legitimálja azt a nyers agressziót, amit az idei év során eddig az oroszok véghezvittek, mert az aztán tényleg fasizmus a köbön.
ColdWellEr 2014.05.21 15:08:30
@Rwindx: Fura, a mi Kedves Vezetőnket nem igazán gátolja az ámokfutásban akármelyik nemzetközi szervezet hőbörgése (úgy, hogy többnek maga is tagja), szóval ha olyan lenne, Turcsinov is simán aláírhatta volna, neki ráadásul senki sem kötötte a kezét.
ColdWellEr 2014.05.22 16:20:54
@Rwindx: Azt, hogy ha nagyon akarta volna, és nagyon leszarná, mit gondolnak mások, mint a magyar kormány, simán aláírhatta volna.
„Nos, kedves kárpátaljai magyarok, Ez itt Ukrajna! Nem tetszik? Bőrönd-vasútállomás-Budapest! Önállóságot akartok? Kérjetek Magyarországtól egy külön provinciát magatoknak! (...) A magyar itt nem őslakosok. Amikor bejöttek, mi már évszázadok óta itt éltünk.”…..
ColdWellEr 2014.05.22 15:53:24
@pocaklakó minimanó: Jó válasz, alkalmazhatnád ezt az ex-Magyar Királyságra is, amikor az a4-es rajzlapon hozzárajzolod a Horvát-Szlavónországot.
ColdWellEr 2014.05.22 15:54:46
@pocaklakó minimanó: Térjünk erre vissza, ha felszerelted a kórházakat. Nem kell maszatolni, nem egy a nyálverésnél fontosabb dolog van jelenleg.
ColdWellEr 2014.05.22 16:18:20
@greatwideopen: Lehet, hogy lehet, ha baromi gazdagok vagyunk. Csakhogy nem vagyunk, márpedig a kormányzati szintre emelkedett nyálverésre igen erős összegek mennek el. Nameg az agitpropra... A kórházakkal meg nem történik közben semmi, holott az lenne a fontosabb.
Egy réges-régi családi vita alkalmával szegény édesanyám azt találta mondani kamasz gyermekének: "Vedd tudomásul, hogy megkövetelem a tiszteletet!" Az öntudatgombóc kamasznak sem kellett több, azonnal lecsapta a magas labdát, még pedig úgy, ahogy éppen szüleitől tanulta, és azt…..
ColdWellEr 2014.05.14 12:34:08
@Balt: Örülök, hogy ezeket említetted.

1. Berlini fal: vicces volt nézni, hogy a 2012-es EB pályázatban az volt a fő mondanivaló, hogy 60 éve volt egy Puskásunk. Akkor biztosan tisztelték érte a magyar focit, de ebből nem lehet egy életen keresztül ellébecolni. Ha holnap akarok valamit, ahhoz ma kell bizonyítanom, nem 60 évvel ezelőtt nagyapámnak...

2. Jó válasz. Adódik a kérdés, melyik volt az az évtized, és minek (vagy kinek) köszönhető, hogy éllovasokból végül sereghajtókká váltunk.

3. Hát igen. Valami itt nagyon nem oké. Lehet, nem kellene milliárdokért stadionokat építeni (a fent említett fantasztikus színvonalú magyar focinak), devizatartalékból hasraütés-szerűen részvényt vásárolni, meg úgy egyébként válságidőszakban egykulcsos adót bevezetni. (Ja, meg ugye a GDP 10%-át egy a piaci árnál drágábban termelő erőműre 50 évre előre elkölteni!) Szóval az egyensúly szép dolog, milyen kár, hogy azt csak huszoniksz egyszerinek indult (majd itt ragadt) különadóval, a nyugdíj-megtakarítások Rákosi-féle padlássöprésével, meg ugye az EU határérték feletti 27%-os áfával sikerül elérni...
ColdWellEr 2014.05.19 18:40:51
@Balt: Azok, akik nem értenek a gazdasághoz, azok könnyen "botcsinálta konyhaközgazdász"-oznak bárkire, aki ki meri ejteni a száján azt, hogy GDP, de attól még az ő életüket is befolyásolja, még ha a rezsicsökkentés eufóriájába belefeledkezve nincs is nagyon kedvük tudomást venni róla. A chipsadót, a telefonadót, a bankadót és az áfát végül ők fizetik meg, az ő megtakarításukat nyúlták le (már amennyiben nem az "okosban" minimálbérre bejelentett nagy nemzeti együttműködőkről van szó, akik telibe szarják, hogy egyesektől akár milliókat nyúltak le, dögöljön meg, aki pénzt mer keresni, ha már neki nem megy), és igen, ők fognak többet fizetni az áramért, ha azt drágábban fogjuk megtermelni, rezsiharc ide vagy oda. Fő az egyensúly, de ahhoz nem kéne ilyen dolgokat meglépni, ha nem költenénk annyit MOL részvényre, Paksra, vagy fociakadémiára.
ColdWellEr 2014.05.20 15:30:20
@Balt: "The best argument against democracy is a five-minute conversation with the average voter."
- Winston Churchill

Nem vagyok demokráciaellenes (igaz, annak jelenlegi elfajzott formáját meglehetősen szuboptimálisnak tartom), de 100%-ig igazat kell adjak az angol úrnak.
Egyre kevésbé lehet megállítani az ukrán ultra nacionalistákat abban, hogy lángba-vérbe borítsák Európa keleti és nyugati felének ütközőzónáját. Céljuk, hogy ukranizálják az oroszokat, vagy ha ez nem megy, akkor erőszakkal űzzék el őket az egy nép, egy ország hitleri…..
ColdWellEr 2014.03.27 14:49:33
@Blikknépe: Na, az a rész valóban tömör szánalom volt. A belbeki légibázis visszavételére fegyvertelenül induló szakasz parancsnokának megjegyzése jut eszembe: "Két testvér nemzet, ez így nem helyes!"
ColdWellEr 2014.03.27 15:12:03
@Blikknépe: 1. Ez így van, kulcspont a lövöldözés. Kérdés az, hogy feltétel nélkül benyaljuk-e az orosz állami sajtó narratíváját, vagy kicsit fenntartásokkal kezeljük azt. Amerika az oroszokhoz képest nagyjából leszarja, mi lesz Ukrajnában, nincsenek hatalmas olajmezők, nem is nagyon értem néhány helyi USA iránti lelkesedését.

2. A krímiek nem orosz, hanem ukrán polgárok lakják. Illetve lakták 2 héttel ezelőttig. Sokan nem látják itthon a különbséget állampolgárság és nemzetiség között, ami aztán rengeteg feszültséget szül teljesen fölöslegesen.

De, ha már történelem: miért nem adjuk vissza az országot Szvatopluk népének, vagy az avaroknak, hisz ők előbb voltak itt. A németeknek is elképzelhetetlenül rossz soruk van, mióta Elzászt és Kelet-Poroszországot elcsatolták, minden bajuknak egyedül ez a forrása. Ja, hogy mindenki a németek életszínvonalát irigyli Európában? Én kérek elnézést.
ColdWellEr 2014.03.27 15:16:20
@Blikknépe: Na, látom részedről is beindult a személyeskedés, szóval innentől kezdve nincs értelme az egésznek. Nincs is jobb, amikor valaki beszél valamiről, a másik meg elkezdi a másikat fikázni, meg libsizni. Gratulálok, és még én vagyok idióta...
"Megbűnhődte már e nép a' múltat 's jövendőt!" - nem akarok úgy tenni, mintha egyáltalán nem érteném, hogy mit jelent ez a sor a himnuszunkban, de néha komoly kételyeim vannak. Egyrészt mert az is kérdéses, hogy valóban megbűnhődtük-e a múltat. Jó, lehet, hogy azt igen, mert…..
ColdWellEr 2014.01.30 21:26:41
Kiváló összegzés, mintha saját gondolataimat olvasnám! Ez a mentalitás sajnos tényleg tetten érhető kis magyar mindennapjainkban: akármilyen szarul menjen is nekem, tuti más érte a hibás (nemzetközi karvalytőke, imperialista IMF, gonosz bankszektor, vagy éppen az egyedüli szórakozásként mindig kizárólag pont a magyarokat froclizni szerető EU). De lobogjon csak a székely zászló, attól majd egy csapásra magától visszacsatolódik Erdély...

Komolyan, semmiben nem különböznek az ilyen jellegű "túlbuzgó" hazafiak azoktól a román/szerb/szlovák "kollégáiktól", akiket akkora vehemenciával utálnak. Történelemhamisításra nálunk ugyanúgy van példa, mint náluk. De ha nem is akarunk konkrétan így fogalmazni, bizonyos dolgok elhallgatására, más színben való feltüntetésere, eltérő hangsúlyozására biztosan. Így pedig valóban nehéz szembenézni azzal, amiről tudomást sem vagyunk hajlandóak szerezni, hogy szembe kellene vele nézni.

De utálhatjuk a németeket is, hogy mit szólnak bele a dolgainkba. Végül is 2010-ben a görögök is rögtön azzal kezdték (miután kiderült róluk, hogy már megint akkora kulimászt mutyiztak össze, ezúttal az államháztartásuk háza táján), hogy persze, ez is azért van, mert a náci Németország, és egyébként még ők fizessenek kártérítést. Csak hát nem is tudom... mintha mégsem attól lenne hangos minden, milyen rosszul élnek. Vagy, hogy ne irigykednének rájuk sokan. Őket nyers erővel kényszerítették a saját múltjukkal való szembenézésre, és ezt meg is tették. Sikerült nekik, na. Ha valaki mondjuk vaskereszttel menne ki karlengetni Berlin utcájára, valószínűleg hamar szájba verné egy lelkiismeretes helyi állampolgár. Nálunk ez valahogy nem sikerült. Volt itt is kényszerítés, de az inkább elfojtásra sikeredett, nem arról volt szó, hogy az emberek megértették volna mi történt. Pedig erre nagy szükség lenn...
E poszt élesítésével egy időben mutatják be a Design Terminálban a Graphifesten, milyen is lesz a BKK új metró-(M), HÉV- (H) és dunaihajó- (D) logója. Pontosabban, hogy melyik pályamű nyert. Mivel én is ott ültem a zsűriben, kedves Urbanista-olvasók elsőként ismerhetitek meg a…..
ColdWellEr 2013.11.20 01:22:23
Ha cinikus akarnék lenni, én is elkezdeném, hogy szar az új design (mellesleg: az), hisz a mostani sokkal jobb (mellesleg: az), meg hogy ez az új HÉV-logó katasztrófa. Pedig, ha a mostaninak pont az ellenkező szárait hosszabbították volna meg (www.bkk.hu/apps/arculat/img/agazat-hev.png), akkor a Bécsi villámot formázó S jelre kísértetiesen emlékeztetett volna. A mostani metró jellel meg pláne semmi bajom, szerintem az eddigi legjobb a nemzetközi trendeket tekintve. Azt meg, hogy minek kell a turistaprogramnál többre úgysem jó hajóknak gyorsvasúti embléma, és miért szerepelnek egyáltalán metró+hév térképeken, továbbra sem értem.

De lépjünk ki egy kicsit a cinizmus szürke ködéből, mert ez az egész nagyon messze nem erről szól. Bakker! Hisz egy rakás állomáson még mindig a legrégebbi jel van kinn (vagy a másik 2-3 verzió tetszőleges kombinációja)! Semmi sem egységes, ergo tök fölösleges újat tervezni, hogy legyen egy ötödik forgalomban lévő változat is? K***a jó. De tényleg.

Emberek! Lassan 10 éve szarakodunk egy nyomorult metróvonal megépítésével, és mióta elkezdték, a 10-ből 4 állomást már átneveztek! Már, hogy ne csak az oda kihelyezett metróemblémák problémájáról beszéljünk. Ez a probléma. Nagyon sokan lerágták, hogy persze kellett a lé valaki zsebébe. Ez fix, de ezt mindenki tudja.

Itt arról van szó, hogy az emberek nem látnak semmi fejlődést. Tudunk fejlődni? Franc tudja, de igaziból le is szarjuk. Átnevezünk 200 utcát, teret, repülőteret, hidat, oszt' jónapot! Változás van, az köll a Zembereknek. Jön ide egy ilyen Mr. Szemüvegedreugrok, és megoldja a problémát. Ha már fejlődés nincs, akkor majd állandó változtatgatásokkal, átnevezésekkel, meg újradizájnolással jól zsongásban tartjuk azt a sok zombit, legyen min szüttyögniük, addig sem azzal foglalkoznak, mit lopunk össze itt. Ez is gyönyörű mintapélda.

Csak gratulálni tudok azoknak a nyomorékoknak, akik ezt az egészet kitalálták. Felháborodni már nem látom értelmét, úgyis csak magamnak ártanék vele...
J-vel írandóSokan képtelenek megjegyezni, vagy éppen túlzott igyekezetük eredményeképpen, de a muszáj szót képesek elipszilonnal (ly) írni: muszály. Találtam a neten egy szavazást, ahol 42 ellenében 602-en a helyes írásmódra szavaztak, tehát ezt sokan tudják. Ezt a mindössze…..
ColdWellEr 2012.10.09 10:06:55
@A Hannibal Lektűr-attitűd:
Örülök, hogy ilyen fontos témára tapintottál, mégis sírva fakadtam, mert pont rosszul. Az enni (inni, aludni, álmodni, stb.) ik-es igéknek nincsen "k"-ra végződő E/1. alakja, vagyis az alanyi és tárgyas ragozás - ebben a számban és személyben - megegyezik. Sajnos nem ismerted fel, hogy a két példamondatod ugyanúgy alanyi ragozású:
"Éppen eszem [valamit]."
"[Egy] almát eszem."
Tárgyas ragozás az alábbi mondatban lenne látható:
"_A_ (piros) almát eszem."
Összehasonlításképp cseréld az ik-est hagyományosra:
"Almát dobok" vs. "Az almát dobom".
Vagyis nem kerül senki semmiféle "k"-t, az ugyanis nem létezik.
ColdWellEr 2012.10.09 10:36:51
@Lady Angel:
Csak nem sikerül rendesen körüljárni ezt az ik-es témát... :) Hogy a fenébe ne lenne tárgyas ragozása az ik-eseknek??? "Egy almát eszel" vs. "Az almát eszed", de mehetünk tovább is: eszik/eszi, iszik/issza, stb. Miért kell ilyet leírni?
Ily módon nem lenne helyes az "m" végződés E/1-ben, ha a mondatban az ige alanyi ragozású (mint ahogy itt is az), és nem ik-es, vagyis nincs köze az általad említett táskás (tárgyi ragozású) példamondathoz. Ld. a fentebbi példát a "dobni" igével!