Regisztráció Blogot indítok
Adatok
teetotaler

0 bejegyzést írt és 60 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A mai modern, nyugati világban az ember és a természet kapcsolata megváltozott, mindent sokkal racionálisabban közelítünk meg, mint az őseink. A természeti népek hitvilága még teljesen más. Akkor is megmaradtak az ősi hitvilág elemei, ha esetleg a térítők, misszionáriusok átterelték őket a…..
Bár egy kevés színes fotó New York-ról is fennmaradt a huszadik század első évtizedeiből, a legtöbb nem fekete-fehér képet az utólagos színezéseknek köszönhetjük. Ez a lenti gyűjtés is ilyenekből áll össze; ezt végiglapozva talán megsejtheted, milyen lehetett az élet a ma is álló téglaépületek és…..
Az Index.hu címlapján lévő i2 doboz, valamint az i2 címlap nevet változtat: Blog.hu Címlap!-ként elérhető. A felület funkciója marad az, ami eddig is volt: a blog.hu-n vezetett blogok aktuális, arra érdemes posztjainak kiemelt helyet biztosító tartalmi közeg. De miért kellett megváltoztatni a…..
teetotaler 2019.09.13 10:13:44
@kéki béla: Lehet más internetet használunk, nálam a blogok többsége elég erősen Fidesz-kritikus (B1 blogcsalád stb.)
A Brexit hol kisebb, hol nagyobb hullámokat verve, de évek óta tartja lázban Európát, senki sem tudja, hogy pontosan mi fog történni. Az egyik gyakori aggélya az angoloknak az, hogy az import kapcsán merülnek majd fel komoly problémáik, nem, vagy csak nehezebbe, drágábban jutnak majd hozzá sok…..
Volt több is, de nagy sorozatban csak egy készült. A Rába-MAN motornak jelentős része volt az Ikarus sikerében. Az Ikarusszal együtt már csak a magyar járműgyártás múltjának része. Miért volt szükség licensz motorra és mi vezetett a felemás utódláshoz?..
Ezeket a dolgokat egy jó felszolgáló soha nem mondaná el egy vendégnek, pedig nagyon fontos lenne tudnunk. Így lehetővé tettem néhány kiváló hazai szakembernek (egészen különböző profilú és árszínvonalú helyekről), hogy névtelenül mondja el, mi zavarja őt a napi munkavégzésében, a vendégekkel való…..
A provokatív cím után kicsit diplomatikusabb vélemény nyilvánítással folytatnám, annak ellenére, hogy elég érzékenyen érint a téma. Harmincéves elmúltam, még nincsen gyerekem és a következő pár évben valószínű nem is lesz. Ezzel gyanítom nem vagyok egyedül, mégis a közvetlen környezetem…..
teetotaler 2018.02.28 11:26:35
Én 30 éves vagyok férfi vagyok, egy 3 hónapos kislány büszke apukája.

Semmiképpen nem akarom megmondani bárkinek, hogy vállaljon gyereket, nyilván ez egy (két)személyes döntés. De pár dolog azért eszembe jutott erről a posztról.

Manapság mindenki készen akar állni mindenre. Várják az emberek azt a mágikus pillanatot, amikor hirtelen varázsütésre az ember "készen áll". Ilyen nincs, nem is lesz. Három hónapja készen álltam arra, hogy apa leszek? Nem, dehogy, annak ellenére hogy próbáltam felkészülni. Ennek ellenére most úgy érzem, hogy jól csinálom a dolgokat. Ugyanígy van ezzel a feleségem is.

Persze nyilván kell egy megfelelő anyagi háttér, nem kell 15 négyzetméteres lakásba gyereket szülni, de itt most nem is az anyagi részéről beszéltem.

Azt írod, hogy elmúltál 30 éves. A helyzet az, hogy a legmegfelelőbb nap a gyermekvállalásra tegnap volt, és minden egyes nappal kevésbé alkalmas a tested arra, hogy gyereket szülj. Ez talán kegyetlenül hangzik (mint minden, ami biológiával kapcsolatos), de sajnos igaz. Minden egyes nappal 30 fölött nagyobb az esély a Down-kórtól kezdve a koraszülésen át és mindenféle egyéb komplikációra. Feleségem most 28 éves, és biológiailag már ez is késő az első gyerekhez. Nem is csoda, hogy soha az emberiség történelmében nem volt ennyire kitolódva az első gyermek születésének időpontja. Az ideális valahol 20 körül van, nem 30 körül. Ahogy említettem: ezek tények, lehet rajtuk felháborodni, de tessék az evolúciót hibáztatni. Ezek után érdemes elgondolkodni, hogy mi is számít felelősségteljes döntésnek a gyermekvállalást illetően, mert sajnos nem a 30 utáni szülés. Mindenesetre nem sok értelme van azon meglepődni vagy felháborodni, hogy egy egészséges utódnemzési korának végéhez közelítő nőtől megkérdezik, hogy tervez-e gyereket. Sajnos ez közel sem társadalmi, hanem biológiai nyomás. Főleg akkor, ha nem akarsz egykét, mint ahogy mi sem.

Végül pedig egy dolog, ami még messze van, de szeretek hosszú távra gondolkodni: szeretném, ha aktív részese lehetnék az unokáim életének. Mivel 60 és 70 éves kor között elég nagy a különbség, így nem mindegy, hogy 30 vagy 40 évesen vállalok gyereket.
Manapság egyáltalán nem ritka, hogy metal- és rockcsapatok élén nők állnak, sőt, az is egyre gyakoribb, hogy egy-egy csapatban csak nők zenélnek. A trendek alakulásával egyre több műfajban látunk erre példát. Míg korábban főleg szimfonikus, gothic, folk metal vagy hard rock vonalon volt jellemző ez…..
Castelbe visszatérve a farmot idéző szívatás vette kezdetét, de ez borítékolható volt: itt íratlan szabály, hogy egy lazább időszakot mindig egy keményebb követ. Ha nem szolgáltunk rá, akkor is úgy beszéltek velünk, mint a kutyával, és nagyon szűk időkeretet szabtak mindenre...
teetotaler 2018.01.10 10:07:22
Összefogás. Kell, ez nem kérdés. Kivel? Miért? Tényleg ez a megoldás? Áprilisban választunk. Parlamenti képviselőket, majd egy év múlva önkormányzatit is. Sok-sok vita van az ellenzéki oldalon – jobb- és baloldalon egyaránt –, hogy kell –e, jó-e, stb. Nyilván van egyrészt a bizalom hiánya. Ez…..
A baszk kulturális fővároshoz, Donostiához / San Sebastiánhoz kapcsolódóan már írtunk a spanyol kulturális évad kisebbségi nyelvekhez kapcsolódó programjairól és Spanyolország nyelvi sokszínűségéről; ezúttal kisebb kitekintésként az európai kisebbségi nyelvekről készítettünk egy rövid összefoglalót...
Az NB I látogatottsága körüli élcelődés gyakorlatilag örök. Idén a szokottnál is többször szóba kerülnek a nézőszámok, hiszen jó eséllyel a 2015/2016-os szezon lesz minden idők legérdektelenebb pontvadászata. Hogyan juthattunk idáig? Tényleg mindent megmagyarázna, hogy rossz a focink és még mindig…..
teetotaler 2016.01.21 10:01:02
Nagyon jó cikk, köszi! Nekem még szerencsém volt azzal, hogy 15 évesen láthattam a Békéscsaba - Fradi meccset 12 ezer ember előtt 2003-ban, a feljutáskor. Mondjuk ez nehezen is menne most, hiszen a stadion - köszönhetően a senki által sem akart székesítésnek és egyéb regulázásnak - alig hatezres. Ellenben sikerült még így is tavaly 6500 fős "túlcsordulós" teltházzal nézőcsúcsot felállítani azon a hétvégén, akkor még másodosztályú csapatként (!).

Egyetlen kifogásom van a cikkel, azok pedig az árak. Önmagában semmit nem jelent, hogy egy üveg sör 1996-ban és 2004-ben mennyibe került nominálisan. Az, hogy 56-ról 124 Ft-ra nőtt a sör, lehet vérlázítónak hangzik (elvére mégis 121%-os drágulás!), de ez a vágtató infláció időszaka volt (1996-ban 20% fölött, de 1997-ben is közel volt hozzá, és csak lassan csökkent). Ugyanakkor:

1996. január 1. 14 500 HUF
2004. január 1. 53 000 HUF

Ennyi volt a minimálbér. Ez 265%-os emelkedés! Az emelkedéssel egyúttal az összeg vásárlóereje is nőtt. Érdemes megnézni egy inflációs kalkulátort, mondjuk ezt:

maganpenzugyiakademia.hu/kalkulator-inflacio/

Ez alapján látható, hogy az 1996-ban 54 forintos sör 2004-es árakon 131 forintnak felelt meg. Azaz még olcsóbb is volt, mint 1996-ban (2014-es árakon 211 Ft, azaz kb annyi, mint egy doboz közepes árkategóriájú sör a Tescóban).

Bocs a hosszú kommentért, csak ez így feltűnt, ettől függetlenül remek a cikk!
Fekete János az elmaradt kézfogás pillanatában Vendégszerzőnk, Szabó Gergely (Pénzriport) írása   Kádár Fekete hitele A magyar államadósság keletkezése (1973-1989) A rendszerváltás környékén vitatéma volt, hogy mitől nőtt meg az ország adóssága ennyire. Néhány…..
teetotaler 2015.12.18 12:30:51
@Doomhammer: "Az adósságot nem a magyarság vette fel, hát nem is a magyarságnak kell visszafizetni."

Hát persze, akkor ki lubickolt itt a 80-as években Magyarországon, ha nem a magyarság? Azt a hitelt arra kellett felvenni, hogy az ország gazdasága legalább Kádár haláláig kihúzza.

Abból a külföldi pénzből kellett fenntartani az olyan óriási, veszteséges üzemeket, mint a Ganz, a Csepel Művek meg a "kiváló" minőségű textilt Vietnámba exportáló textilipart.
J.F. Kennedy számára nem csak a hidegháború megnyerése miatt volt fontos, hogy az ember a Holdra léphessen. “Még ebben az évtizedben eljutunk a Holdra” - ígérte Kennedy, és ez az ígéret megvalósult, annak ellenére, hogy egy hónappal később kitört a kubai rakétaválság, és…..
teetotaler 2015.07.10 18:06:09
@különvélemény2: Na, megint egy fogyatékos reptiliánhívő, istenem :D

Amúgy hülye is vagy, az Apollo-program kb. 20 milliárd dollárba került, az mai árfolyamon 100 milliárd dollárnak felel meg, a NASA költségvetése meg 17,6 milliárd volt tavaly.
teetotaler 2015.07.12 10:47:12
@különvélemény2: Bocs, te agyhalott reptiliánvallású, hogy nem ülök egész nap a gép előtt összeesküvéses YouTube-videókat nézegetve, hanem van életem is.

Amit linkeltél, te szerencsétlen, az pont engem igazol. A 60-as években a teljes költségvetés 4-5%-a ment el az űrprogramra, fel tudod fogni, hogy az mekkora pénz? Van valami fogalmad arról, hogy mi az ún. "upward spiral" a technológiában? Hasonlítsd már össze, hogy mai árfolyamon mennyiben került egy csúcstechnológiájú vadászgép a 60-as években, és mennyibe kerül most? Kurvára nem elég összehasonlítani az aktualizált régi dollármennyiséget a mai összeggel, te agyhalott.

Inkább maradj a YouTube-videóknál kis instant tudásért, csak ne felejts el alumíniumsapkát húzni a HAARP meg a Chemtrail ellen :DD
1. A teljes neve Edward Michael Grylls. A nővére adta neki a 'Bear' becenevet, amikor egy hetes volt Fénykép forrása: Flickr 2. Egy alkalommal élve eltemették Fénykép forrása: beargrylls.com 3. Fekete öves mester Shotokan karatéban Fénykép forrása: Wikipedia 4. Három…..
teetotaler 2015.04.25 08:55:41
@Bafana: Ezt nem tudtam, de ettől még szimpatikusabb lett :D Mint valami gentleman.
Ugye, milyen szép? Reitter Ferenc 1867-ben akadémiai székfoglalójában ismertette talán legjelentősebb, mégis méltatlanul elfeledett elképzelését. A kiváló városépítész nem kevesebbet álmodott, mint hajózható csatornát a mai Nagykörút helyére. Itt az ideje megvalósítani a…..
teetotaler 2015.03.23 10:37:09
@Alick: Velence történelmi városában nem is laknak másfél millióan, jó, ha vannak 60 ezren.

A cikkíró meg idióta, fogalma sincs arról, hogy mekkora terhelésnek van kitéve a körúti villamospálya (kb. folyamatosan kell felújítani). Bazmeg, inkább örülnél annak, hogy most pörögnek a fejlesztések, rengeteg embernek adnak munkát, ettől még ugyanúgy lehet tüntetni szerte a városban ötezer helyen (én is voltam).

Rühellem a Fideszt, de azért olyan mélyre ne süllyedjünk már, hogy nem örülünk annak, hogy fejlődik a városi tömegközlekedés, csak azért, mert fideszes van hatalmon.
Saját kezűleg: ez állhatna annak a több tízezer embernek a fejfáján, akiknek a sorsát mind egy ember köti össze: Vaszilij Blohin. Mind ismerték őt, igaz legtöbbjük csak egy pillanatra találkozott vele egy sötét szobában, ami után egyikünk sem látott többé fényt. Vaszilij Blokhin kiérdemelte a…..
teetotaler 2015.03.11 19:38:20
@Mr. Hyde: És melyik része volt hamis, te vén komcsi? Szerencsére a fajtád nagy része már a föld alatt rohad.
Ritkán adok edzés tanácsokat. Részben azért mert nem is lennék hiteles a pálcika alkatommal, másrészt meg erre ott vannak webáruházak marketing fogásai, „a tippek az iszonyatos fejlődésért”. Most azonban egy két gondolatot mégis megosztanék, lévén utolsó pillanathoz…..
teetotaler 2015.02.20 11:58:43
@akrosztikon: Te valami nagyon fogyatékos lehetsz, de azt is megkockáztatom, már próbálkoztál fogyókúrákkal sikertelenül.

A helyzet az, hogy ha a szervezetednek 2000 kCal napi bevitel kell, és te 1600-at viszel be, akkor fogyni fogsz, ha nálad máshogy működik, akkor gratulálok, megcáfoltad a termodinamikat I. főtörvényét.

Azon már lehet vitatkozni (de felesleges), hogy neked a testsúlyodhoz 2000 vagy 2100 kCal kell, vagy az egészséges fogyáshoz a napi bevitelnél 400 vagy 500-at kevesebb szükséges elfogyasztanod, ez ugyanis már képlékenyebb dolog.

Persze ettől függetlenül te egy idióta maradsz.
teetotaler 2015.02.20 12:56:00
@dnw599:

Teljesen jogos, amit írsz, ezzel abszolút egyetértek. Kicsit rosszul is fogalmaztam, ugye maga az alapelv elméletben pofonegyszerű (kevesebb kalória, mint amennyi kő, oszt' fogysz), de azért innen már kőkemény akaraterő kell ahhoz, hogy az ember leszokjon az ebéd utáni csokiról és így tovább. Illetve amit írtál is, hogy a biológiai rendszerek kurvára változatosak, és tökugyanaz a változtatás drasztikusan más eredményt hozhat X és Y embere esetében.

Amúgy minden elismerésem azoknak, akik belevágnak ebbe az egészbe, és meg akarják változtatni az életüket, rengeteg meló és küzdelem kell hozzá. Még azokat sem nevezném akaratgyengének, akiknek nem sikerül, sokszor ugyanis tényleg elég sok, néha a mindennapi pörgős élettel nehezen összeegyeztethető lemondás kell hozzá.
A régi agyagbányából Moszkva térré avanzsált közlekedési csomópont felújítása folyamatosan napirenden van. A választási időszak kedvenc témája szokott lenni, mert sajátos elhelyezkedése miatt három polgármesterjelölt is tudott kampányolni a rendbetétel időszerűségével. A…..
Egy neten nagyon régóta keringő videó és a hozzákapcsolódó elmélet szerint igen. A videóval és magával a történettel viszont rengeteg probléma van. A bejegyzés eredetije még az Amindenit! blogon jelent meg 2011. október 20-án, akkor az volt a bejegyzés apropója, hogy megnéztem egy Enigma adást, ami…..
teetotaler 2014.06.23 10:27:34
@vittore: Még jó, hogy ti ilyen felvilágosultak vagytok, akik persze pontosan tudják, hogy minden tudóst a világkormány fizet, és minket repülőkről permeteznek, és a fizikát is csak az illuminátusok találták ki :(
teetotaler 2014.06.23 14:18:30
@HK417: Azért ahhoz, hogy ezeket megkérdőjelezze az ember, nem kell különösebben konteósnak lenni.

Amúgy megdöbbentő, hogy a konteósok között mennyi a lecsúszott, szélsőségek felé hajló ember, akik magukat mindentudó bennfentesnek képzelik. Ami még megdöbbentőbb, hogy ha valaki netalán kétségét fejezi ki, hogy a chemtrail-konteó például ordas baromság, akkor egyből jön, hogy az illető agyát átmosták stb.
Ha ősz, akkor Gyermekvasút! Az elmúlt évekkel ellentétben idén ugyan nem volt gőzös a november eleji hosszú hétvégén, de így is gyakrabban akadt fotóznivaló a fák közt, mint a a hegyeshalmi kivételével bármelyik "nagy" vasútvonalon! A felszállási engedély megkapása után…..
teetotaler 2013.11.21 12:47:24
@NAR: Dülöngél az, naponta utazom a Szépvölgyi úttól a Batthyány térig és vissza, a Margit híd és a Szépvölgyi út között rendesen megborogatja a pálya a szerelvényt...
teetotaler 2013.11.21 13:24:44
@Hamster: Naja :) Mondjuk kíváncsi vagyok, hogy a mostani NDK-szerelvények meddig lesznek még. Egy-két évtizedet még biztos lehúznak velük, nem hallottam, hogy bármilyen kezdeményes is lenne a cseréjükre.
teetotaler 2013.11.21 13:24:44
@Hamster: Naja :) Mondjuk kíváncsi vagyok, hogy a mostani NDK-szerelvények meddig lesznek még. Egy-két évtizedet még biztos lehúznak velük, nem hallottam, hogy bármilyen kezdeményes is lenne a cseréjükre.