Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Moszkuito

2 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Új sorozaton kezdtem gondolkodni, méghozzá mai szerzőnk, Balázs ötlete nyomán. Elég sokat halljuk mostanság mindenféle hivatalos helyekről, hogy szeretnék hazacsábítani a külföldön élő és dolgozó magyarokat. Emellett sokan sokszor megjegyezték már, hogy ha mindenki elmegy, aki…..
Moszkuito 2013.01.22 22:34:45
Szerintem ez nagyon szubjektív kérdés. Ha hazamennék, sokminden hiányozna, persze leginkább barátom és a barátok. Én itt találtam meg azt a helyet, ahol szívesen berendezkednék, mert tetszik a nyugodt város, szimpatikusak a visszafogott emberek, a természet és a hideg telek. Magyarországon a nyarat például sosem szerettem, és nem is mennék olyan helyre, ahol a hőmérséklet néha megközelíti a +30 °C-t...

De van olyan finn ismerősöm, aki most cserediák Magyarországon, nagyon élvezi, és bizony szívesen maradna. Kint tartózkodása idején sok hiányosságot fedezett fel Finnországban, ami Magyarországon megvan.
Tehát ki, hol érzi jól magát. Ez emberfüggő, egy hely nem biztos, hogy rossz azért, amiért te ott nem tudsz boldogulni, vagy nem jössz ki az emberekkel. Más lehet, hogy boldogul, lehet ott érzi magát otthon. És Magyarországnak igenis vannak jó oldalai is. Ha nem éreztem volna Finnországban ennyire jól magam, biztos nem jöttem volna ki még egyszer au pairkedni, csak azért, hogy majd egyszer csomót kaszáljak (fordítóként dolgoztam az egyetem mellett és a munka + ösztöndíj elég jó megélhetést biztosított, összehasonlítva a mostani munkahelyemmel). De szeretek itt lenni, szeretem ezt csinálni, elég jól sikerült beilleszkednem - és nyártól részmunkaidős állást találnom, ami mellett folytathatom itteni tanulmányaimat. Így nekem itt bejött, otthon meg állandó problémám volt a tömeggel, néhány "ismerősöm" állandó kicsinyeskedésével, panaszkodásával, stb. De, mint már említettem, mást meg pont Szeged pörgő élete fogta meg, az emberek közvetlensége, és hasonlók.

Tehát összefoglalva nehéz a kérdés és sok a vélemény, de tökéletes hely nincs a világon. Persze, sok mindenki úgy szeretne élni, mint ahogy a Nyugat-Európaik élnek, de ez úgysem kivitelezhető :P
Wrááááááá =) 2013.01.20 19:17:34
Egyetlen pillanat alatt beleszerelmesedni nem csak emberbe, városba is lehet – én legalábbis régóta hiszem ezt. Így járt a mai poszt írója, Zeeuws Meisje is, aki ráadásul egyetemistaként került ki egy varázslatos holland településre. Már meg is kértem, hogy ha gondolja, folytassa…..
Akadt már egy pár viharos au pair történet itt a blogon, ezért is örültem meg Klaudia írásának, aki személyes tapasztalatból kiindulva próbálta meg (szerintem sikerrel) felvázolni ennek a nagyon különleges és sok potenciális feszültségforrást magában foglaló munkának a…..
Teljesen kizárt, hogy december 6-án ne Finnországba vezessen az utunk (ezúton is üdvözlöm Joulupukkit, remélem, mindenkinek hozott valamit – nekem virgácsot hozott, amiért annyira elmaradtam a levelek megválaszolásával, de megfogadtam, hogy mihamarabb utolérem magam), úgyhogy ma…..
Moszkuito 2012.12.06 17:01:29
Jelenleg én is au pairkedem Finnországban, mellette pedig tanulok az egyetemen. Az egész igazából egy év cserediáksággal kezdődött, majd kint maradtam. Több családnál voltam eddig, így vannak jó illetve rossz tapasztalataim is. Nehéz elsőre megtalálni az ideális családot. Ezt meg még az is megnehezíti, hogy az au pairek 252 eur/hó fizetése nem sok egy családnak (ez a minimum, sok esetben ennél nem is adnak többet, de a szállás, étel, hasonlók mellett ki lehet belőle jönni.) Így sokszor az olcsó munkaerőt kihasználják, vagy úgy vesznek fel, hogy a család nem gondolja végig, hogy szükségük van-e rád vagy együtt bírnak-e élni veled. Ilyenkor elküldenek, vagy ha nem tetszik, ami történik, keresel egy másik családot - amit nem nehéz találni.

Mindenképpen fontos a hozzáállásod a munkához/családhoz. Mint mondtam, alacsony a fizetés, tehát a munka azok számára nem alkalmas, akik ebből szeretnének meggazdagodni. Az egész lényege az lenne, hogy dolgozol napi 6 órát, ami mellett van alkalmad megismerni egy másik családot,az országukat, tanulni, valami mást is csinálni.

Eddig Ouluban volt egy nagyon jó tapasztalatom, ahol egy írónő két gyerekére vigyáztam. Idősebbek voltak már a gyerekek (8 éves ikerpár), így nem volt nehéz a munka - de az élmény felejthetetlen marad. A nyár alatt annyira megszerettek, hogy télen visszahívtak egy hónapra - amikor az anyuka kiutazott Svédországba, rám meg rámbízta a gyerekeket és a háztartást arra az időre (magasabb fizetésért, hisz' csak a hétvégéim voltak szabadok). Megmondom őszintén, szerettem csinálni, és tetszett, hogy ennyire megbíznak bennem. A gyerekek pedig eszméletlen jó fejek voltak :-)

Jelenleg Dél-Finnországban vagyok, Turkutól nem messze, és a turkui egyetemen tanulok finnugor szakon. Itt is nagyon szeretek lenni, a család nagyon kedves, egy rossz szót nem tudnék mondani róluk. És egyáltalán nem tartom megalázónak, amikor a nagyszülők megkérnek, hogy vigyázzak a kutyájukra, amíg távol vannak. Zacskóval ugyanis könnyen feltakarítható a piszok, az ember nem lesz koszos tőle, hát szagolgatni meg nem kell :P Ezt nem a családért, hanem a környezetedért teszed.

A gyerekek hangosak, nagy ügy. Nekik az a szórakozás, hogy fogóznak és közben sikongatnak. Amíg elvannak, neked addig sok dolgod nincs, csak figyelni, nehogy baj legyen. És max olvasgatni, kötögetni, hasonlók - persze, ha megvolt a napi feltakarítás.

De ehhez hozzátenném, hogy pont emiatt túl idősen nem érdemes au pairkedni, mert a munka egy nagyon lényeges oldala, hogy játsz a gyerekekkel, és te is legyél gyerek. Tehát ha megkérnek, hogy ugrálj, rohangálj, mássz fára velük, mert szeretnének veled is játszani, akkor csináldd azt és szórakoztasd őket. Vagy éppen rajzolj, vagy táncolj, vagy bármit, amit éppen kitalálnak. És akkor a munka hirtelen már nem is munka, hanem szórakozás, amiért még fizetnek is :-)

De azt meg kell jegyezni, hogy TE vagy a családért. Nekik kell segíts, hogy be tudjanak járni dolgozni a munkahelyükre, el tudják végezni a napi teendőjüket, és téged ezért fizetnek meg. Mert amíg te a gyerekekkel vagy, vagy feltakarítasz, addig ő gond nélkül tud dolgozni, és megkeresni azt a pénzt, amiből te is kapsz fizetést. Szerintem ez így elég világos.
És alap, hogy amiért náluk lakhatsz néha besegítesz, ha megkérnek. Például, porszívózz fel a konyhában,pakolj ki a mosogatógépből.

Ennyit szerettem volna hozzáfűzni. Mostanában elég sok az au paires bejegyzés, amelyik a rossz tapasztalatokról regél, és észre sem veszi, hogy a munkának vannak nagyon szép és jó oldalai is - ha sikerült megtalálni az ideális családot.
Wrááááááá =) Az új blog 2012.12.06 17:27:46
Itt található: www.polcinfinland.blogspot.com ..
Nédd mán, én meg majd egy éve ide se bagóztam! Na, annak a négy embernek üzenem, aki még félévente egyszer idenéz (ezt most kizárólag a pozitív gondolkodásom mondassa velem állat módon), hogy ezentúl másképp leszen! ..
Moszkuito 2011.05.06 23:01:58
A tegnapi nap után ma aztán megint ritka fosul érzem magam, a szó legsz*rosabb értelmében. Az elmúlt két napra vonatkozó mottóm a következő is lehetne:"Ha állok, szédülök. Ha fekszem, elalszom. Ha futni kell, akkor futni kell."Az ilyen meleg őszben az a legszebb, hogy az…..
Ez egy mókás finn csapat. Érdekességük, hogy csak full részegen játszanak és nem mellesleg bekerültek a 2010-es eurovíziós dalfesztiválra. És  ez a formáció ugyancsak nem mellesleg annyira szar, hogy hallani kell. Az Eläkeläiset egyébként azt jelenti, hogy Nyugdíjasok, a…..
Mivel sokan cseszegett Közkívánatra de főleg Anyjánk unszolására a Blog újra megnyitja kapuit!NESZTEK!TI AKARTÁTOK, MOST TESSÉK ELVISELNI A KÖVETKEZMÉNYEIT! A blog újdonsült pofájáért a Hófehérke Hepiápdét INC. vállalja a felelősséget! (A…..
Moszkuito 2009.09.06 10:16:19