Regisztráció Blogot indítok
Adatok
csibirkas

0 bejegyzést írt és 32 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Másfél hónappal ezelőtt feltettem a Lemilblog olvasóinak a (csak részben költői) provokatív kérdést, hogy mitől kiváló és hatékony egy hadsereg. Nem csalódtam bennetek: a parázs vitákkal is tarkított kommentfolyamban számos érdemi és informatív hozzászólás született, amikért köszönet jár. A nyári…..
Szomjan haltak a katonák, mielőtt lelőtték volna őket, ha pár szóban összefoglalhatnánk egy borzasztóan kegyetlen háborút Paraguay és Bolívia között, amelyet spanyolul csak “La Guerra de la Sed”,  azaz a “Szomjúságháború” néven vagy hivatalosan Chaco háborúként emlegetnek. Ez volt a XX. század…..
csibirkas 2018.06.15 19:52:23
@Gandosz:
1. Paraguay elvesztette területének kb. 50%-át, amiből minden környező országnak jutott. Ez elég Trianon-szerű, nem?
2. Ha a Jezsuita Missziót tekintjük jogelődnek, akkor szűk 300 éves (kb. ennyi telt el a töröktől Trianonig). Ha a helyi indiánokat, akkor simán meglehet az ezer év is.
3. Az elvett területek a világ legtermékenyebb földjei. Argentína a századfordulón a világ egyik leggazdagabb országa volt, főként mezőgazdaságának köszönhetően. Mintha lenne némi összefüggés.
Az öt hónappal ezelőtti fegyveres-szavazós poszt sikerén felbuzdulva (közel hatvanezer kattintást és 335 kommentet kapott, ami a Lemilblog eddigi legolvasottabb cikkévé tette) úgy gondoltam, hogy ismét valami hasonlóval lepem meg a hadtörténelem iránt érdeklődő lemiles olvasóközönséget. A múltkori,…..
"A LEGFELSŐBB FŐPARANCSNOK PARANCSA Moszkva, 1945. május 1. 20. sz.   Elvtársak! Vöröskatonák és vöröstengerészek, tisztesek és tiszthelyettesek, tisztek és tengerésztisztek, tábornokok és tengernagyok! Szovjetunió dolgozói! Országunk ma Május Elsejét, a dolgozók…..
1972-ben aláírták, majd 1975-ben hatályba lépett a Biológiai- és Toxinfegyver Egyezmény (BTWC). Ezt a megállapodást az Egyesült Államok és a Szovjetunió közösen harcolta ki, és ők is voltak a leszerelés fő ellenőrei is. A szerződést számos más ország aláírta. Megtiltotta…..
csibirkas 2011.06.12 10:26:34
@tucano: A magyar genetikailag nincs egyértelműen elkülönülve a szomszédos népektől.
A rasszspecifikus fegyver viszont csak eltérő genetikai állományú célcsoport esetén jöhet szóba.
Elméletileg ki lehet válogatni az Izlandiak közül a hottentottákat, magyarok közül a kékszeműeket, stb... de a közép-Európából a magyarokat nem.

Amerika felfedezése után néhol az indiánok 90%-a elpusztult olyan kórokozóktól, ami az európaiaknak megbetegedést is alig okozott.
csibirkas 2011.06.12 10:38:56
@molnibalage: Ezt a problémát már a biológiai növényvédő hatóanyagokat gyártók is megoldották. A rovar- vagy gombaölő baci kijuttatás után szaporodik egy kicsit, elintézi a célszervezetet, majd pár generáció után kihal. Ha fennmaradna, folyamatosan dolgozna, nem kellene újra megvenni, a gyártónak sem érné meg árulni. Nem bonyolult dolog, pl. érzékennyé teszik valamilyen környezeti tényező változására.
Példádnál maradva nem úgy kell elképzelni, h. 9 generáció Herkules, a tizedik meg valami életképtelen torzszülött, hanem úgy, hogy generációról generációra egyre nagyobb a torzszülöttek aránya.
csibirkas 2011.06.19 18:00:59
@Peter Shark: Valóban csináltak ilyet, (nem vírust, baktériumot). De semmi köze a genetikailag tervezett fegyverekhez. Egyszerűen egy, már korábban is létező kórokozó szaporítóképleteit használják.
"...Avagy ha fegyvert hoznék amaz országra, és mondanám: fegyver, menj át ez országon! és kiirtanék belőle embert és barmot. És ama három férfiú benne volna, élek én, az Úr Isten mondja, nem szabadítana meg sem fiakat, sem leányokat, hanem csak magokat szabadítanák meg.…..
csibirkas 2011.06.05 20:26:37
@tucano: Az sima gyomírtó volt, vagyis vegyi. Akkor lett volna biológiai, ha pl. egy gombafertőzést, vagy egy hernyót terjesztettek volna el, ami lerágja a lombot. Tömegpusztítónak azonban egyik sem tekinthető (bár a gramoxon majdnem...).
csibirkas 2011.06.05 21:20:27
@Papírzsepi: A DDT rovarölő, és más gazemberségekből ismerős. Használták ugyan az amcsik Vietnamban, de csak szúnyog irtásra. Sztem paraquat volt, meg egy másik, itthon nem használt vegyszer.
A múltkori, nagy sikerű börtönposzt kapcsán több olvasónk kommentje érintette a hazai közbiztonság örökzöld témakörét. Mivel klasszikus (és általában komoly olvasottságra számító) vitaposzttal már jó régen rukkoltunk elő, a Lemilblog szerkesztősége úgy döntött, hogy…..
 Harci elefántok és az ókori Európa Háborúzni gyakorlatilag bármivel lehet, főleg egy olyannal, ami nagy, erős és agresszív. A legnagyobb szárazföldi emlős tehát minden szempontból megfelel a célnak. Habár természetes közege nem éppen Európa, hadtörténetileg legismertebb esetei mégis valamilyen…..
Ez egy vitaposzt lesz - talán először a blog történetében. Sajnálatos módon válság van, nekünk meg termelni kell a GDP-t, és mint azt megfigyelhettétek, időnként kimarad egy - egy frissülés. Igyekszünk, hogy ez ne így legyen. Mi a f.. van? Ma egy hajmeresztő interjút olvastam…..
A lemilblog hármas küldetéséből sohasem csináltunk titkot. Az ismeretterjesztésen és a szórakoztatáson kívül mindig is igyekeztünk egyfajta (virtuálisan egyenruhás) Róbert bácsiként segíteni olvasóinkon, megválaszolni az őket nyugtalanító kérdéseket. Vérnűsző Barom…..
Mit is takar a mezőgazdasági forradalom?A mezőgazdasági forradalomnak azokat a változásokat szokás nevezni, amelyek a 18. században az agrárgazdaság termésmennyiségeinek jelentős növekedését eredményezték. Azonban, ez a forradalom inkább sok apró változtatás (technikai,…..