Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Raиdoм_

0 bejegyzést írt és 862 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nagyon nem volt időm a blogra a héten, a heti podcastadás is nehezen vágódott meg, de azért még éppen időben. Új stúdióban tettünk próbát, kis türelmeteket kérjük ehhez - az látszik, hogy tök jó minőségű hangot lehet felvenni itt is, de a mikrofonokba egész más távolságból kell beszélni, és a…..
Kedves közönség! A Szekeres József nyugállományú ezredessel folytatott beszélgetés negyedik, befejező részében immár nem interjúalanyunk katonai pályafutása és az annak során megismert típusok kerülnek ismét fókuszba, hanem a szovjet csapatokkal folytatott szakmai…..
Boilerplate, azaz Kazánlemez volt a neve annak a viktoriánus kori robotnak, amely messze megelőzte korát. Járt, látott, és különböző komplex feladatok ellátására is képes volt. Egy igazi mérnöki csoda a XIX. század végéről...
Egy vitát kiváltó posztban már írtam a túrázó-terepfutó ellentétekről, de most a BTK2014 kapcsán turista-terepfutó cicaharc is képbe kerül, no meg egy pazar futóhátizsák a Salomontól. Miért köcsögök egyes turisták? Hogyan nem tudtam megvédeni a tavalyi dobogós címemet,…..
Raиdoм_ 2014.08.16 00:21:26
Véleményem bemásolom ide is:
Jó írás, igazán izgalmas olvasnivaló!
Párszor szalagoztam és fújtam már útvonalat és mindenhol azt tapasztaltam, hogy előző 1-2 napban érdemes ezeket megtenni. Valamint a lehető leggyorsabban el kell távolítani verseny után. Még az elhagyatottabb hegyekben is elég 1 nap, hogy egy arra járó mókás ember letépkedje azokat. A lehető legrövidebbre kell tenni azt az időszakot, ameddig a jelzések kinn tartózkodnak. Itt Budapest határában a legkülönbözőbb alakok megfordulnak a hegyen (túrázó, iskoláscsoport, hajléktalan, baltás ember). Potenciálisan nagyobb a kockázata annak, hogy eltűnik vagy átkerül egy-egy jelzés.

Ezzel a módszerrel elkerülhető, hogy az útvonalat elcsesszék és a még jóérzésű természetjárók ingerküszöbét se üti meg a zavaró festés/szalagozás napokig kinn léte. Mikor futottam hegyen Terepkupás jelzéseket híresen sokáig láttunk ami olykor nekem is már zavaró volt. Egy verseny nem ott ér véget, hogy kiosztom a díjakat. VTM volt az utolsó élményem, ahol már a seprűk szedték fel a festést és a szalagozást. Azokat melyek a versenyt megelőző napon kerültek csak ki.

Másik oldal az amit mindig hangoztatok, hogy én általában úgy indulok el egy terepfutáson, hogy ismerem az útvonalat. Legalább egyszer bejárom és fejben végig ott van, hogy melyik jelzés után mit kell követnem. Ezzel minimalizálhatom az elkavarást. Egy piros esetén ez nem nehéz feladat, de egy T100-nál se volt leküzdhetetlen. Terepkupán még nem indultam, de szeretnék, szóval remélem jövőre is lesz!

A festés általában jobb, mint a szalag, ahogy te leírtad a földet gyakrabban nézi az ember már csak a terep miatt is. Én "szalagozásnál" azt az elvet követem, hogy lefelé inkább szalagot érdemes használni, hiszen akkor előre néz a futó magasan. Emelkedőn a festés jobb, mert a földet nézi a futó. Az elágazásoknál pedig mindkettőt és sűrűn érdemes használni. Ahol viszont nincs leágazás fölösleges, hiszen nincs mód letérésre az útvonalról.

(bocs a szófosásért, ha már nem futhatok, akkor beszélek róla)
Raиdoм_ 2014.08.16 00:24:39
@őze bálint: Azért lehet memorizálni, én főleg a jelzések színének változását memorizálom és a pontok helyét. Kb. annyit, hogy "na most akkor a következő pontig még a sárgán kell menni" "az első lehetőségnél, ahol bekapcsolódik a zöld, ott átváltok arra"

Ennyi már elég megerősítés a festésen és szalagozáson túl. Tavalyi VTM-en az általam előző nap hóra felfújt jelzéseket másnapra lemosta az eső, nem kellett ellenszenves túrázó. :(
Raиdoм_ 2014.08.20 11:30:15
@őze bálint: Én nem veszélyeztetem a dobogót a teljesítményemmel, de saját érdekemben is inkább memorizálom a pályát. Nagyon megnyugtató, ha tudom éppen hol tartok és mire számíthatok.
Egyértelműen kevésbé kimerítő, ha a futó ismeri az útvonalat, ezt saját példámon tapasztaltam a Piros85 teljesítésekor. Borzasztóan nagy előny, ha nem kell a jelzéseket követned, mert ismered a pályát. Persze a bejárás távoli versenyek esetében nem lehetséges, de térképen akkor is érdemes átvenni, hogy melyik jelzés után mi jön és mikor jönnek fontosabb elágazások vagy technikásabb terep.

Sajnos hülyebiztos jelölés nem létezik, ezt tapasztalatból tudom. Hiába fested tele az erdőt, ha a futótárs éppen beszélget egy másik versenyzővel és átszaladnak a kereszteződésen, mint a pinty. Továbbá mérlegelni kell, hogy azért mégis más is használja az erdőt és érdemes egy ideális egyensúlyt megtartani a jelzések gyakoriságában.
Fotó:....János (Urbanista-olvasó) "Sziasztok! A kamuállvány kategóriában kiposztolt bejegyzéshez is írtam, és íme, pár fotó melyet februárban lőttem még a Károly körúton.A blahás bejegyzés kapcsán tűnt fel építőiparban jártas szememnek, hogy a Károly körúti ház…..
Amikor tavaly nyáron a HVG.hu-nak jelentgettem naponta az olimpia triatlon és atlétikai eseményeiről, akkor emlékezetes volt, mit kaptam a gyaloglóktól, mert le mertem írni, hogy az egy csúnya, nem ergonomikus, idétlen sport. Bocs, most mégegyszer, vállalom. Nem szeretném, ha ebből a…..
Ne maradj otthon! Minden héten kedden, futók kis csoportja kebelezi be a Hármashatár-hegyet. Egy bő óra futás után mindenki hazamegy dolgára – ez a KESZ. Enikő és Jani gondolt egy nagyot és kitalálták, legyen egy-egy tájegységben egy ún. kihelyezett – SZESZ.  Már volt…..
Raиdoм_ 2013.10.27 13:33:24
@BGy: A végleges útvonal az lett! ;)
Futóblog Első Terep Százasom 2013.05.14 09:59:52
Furcsa, de tényleg igaz, a rendezvény 6-7 éves történetében először teljesítettem. Talán 2008-ban indultam rajta, de még a régi T-100 útvonalán, 50 kili környékén kiálltam, csírázó ínhüvelygyulladás miatt. Azóta vagy segítek rajta, vagy segítek és futok (T-50), vagy…..
Raиdoм_ 2013.05.17 15:57:31
@blas83: A felfestés és szalagozás elég jól jelölte az útvonalat. Nekem első teljesítésem volt és korábban csak egy kb. 10 kilis szakaszt ismertem. A versenyt megelőzően az itiner már letölthető és akár hétvégi program keretében részenként bejárhatod vagy befuthatod. Én három szakaszban bejártam egyszer. Arra elég volt, hogy megismertem a pálya felépítését. (emelkedők, terep, kutak elhelyezkedése) Pár elkavarás bejáráson volt, de ettől csak jobban rögzült a helyes úvonal. A versenyen annyi segítség volt a bejárás, hogy egyes szakaszokon már ne kellett annyira a jelzéseket figyelni és magabiztosabban futhattam.

A Börzsöny trailről az a véleményem, hogy egy Balboát érdemes futni. Balboát egyébként is érdemes futni egyszer legalább. :) Azután meglátod mire elég az ott futott idő és kicsit biztosabb támpontot ad. Ha ez se győz meg, akkor a Börzsöny trail útvonalát is bejárhatod versenyt megelőzően.

Persze a bejáráson futott idő messze mást adhat, mint a versenyen. Bejáráson például 5:10 alatt értem fel Dobogókőre. Versenyen 4:00 lett. :)
Szeretek kísérlezetni, kipróbálni ezt-azt, de néha, azt hiszem csinálok hülyeséget is. Persze ne gondoljon senki hardcore dologra. Nem csinálok olyat, hogy nem eszek egész nap estére meg bármit, mert az tényleg durva, hanem inkább csak olyan könnyedebb kísérletek jutnak…..
Idén Bukarest adott volna otthont a versenynek, de ott már alkalmatlan a pálya ugyanis az utóbbi években a város összes útját újra aszfaltozták. Lesz freestyle-kategória is. A 2007-es világbajnokság után újra a magyar főváros ad otthon a rangos viadalnak. A versenyszámokat…..
Valamelyik nap Józsival ebédeltem, és mondtam neki, azaz inkább fikáztam, hogy tök "gagyi", hogy telefonnal fut. Én ha lehet, otthon hagyom a telefont. Persze van olyan eset, hogy elviszem egy hosszabb futásomra, de talán ez is az oka, hogy még mindig "old school" Nokia típusú telefonom…..
Raиdoм_ 2013.01.24 11:26:53
Nokia E52 nagyon jó telefon, akár 10 órát is kibír folyamatos méréssel és soha nem voltam okostelefon párti, de miután kaptam ajándékba egy Samsungot azonnal megláttam benne a potenciált. Azóta azt lecseréltem, de egy nagyon alap másikra, nem a méret és a teljesítmény számított, csak a használhatóság. Spóroltam is vele telefonszámlán, mert nem SMS-t írogatok és nem hagyományos hívásokat kezdeményezek.

A futáshoz telefont használok, de az új készülék 5 óránál többet nem bír.

Pozitívum a telefon mellett saját véleményem szerint:
- biztonsági okok és nem csak arról van szó, hogy én elérjek bárkit, hanem mások elérjenek, ha szükség úgy kívánja. Közös futásnál elkavarunk egymástól stb...
- térképet betölthetem, akár az aktuális futást vagy a tuhu térképet és azonnal tudom merre vagyok, ha eltévednék.

Negatívum:
- aksi élettartam
- méret
- pontatlan olykor nulla GPS jel

Sokan írjátok, hogy robosztus telefon sérülékeny és kényelmetlen vinni. Én vettem egy olcsó karpántot és semmi gondom a cipelésével.

Ha pedig arra gondolunk, hogy mit sajnálok jobban, ha egy 100-120ezer forintos órát csapok oda valamihez vagy egy 40ezer forintos telefont ami tokban van, akkor a kérdés szerintem nem kérdés többé. Plusz kövezzetek meg, de én egyszer se ütöttem oda a karpánton lévő telefonom semmihez, de a karórám, már többször beütöttem.

Kettő indok van amiért át fogok térni az okosórára az pedig az aksi élettartama és a GPS jel pontossága. Ettől függetlenül a telefont mindig vinni fogok olyan futásra ami már egy hátizsákot igényel. Abban a telefon is elfér.
Raиdoм_ 2013.01.24 21:35:48
@Pepinke: Túladtam rajta...
Futóblog 2012 értékelésem 2013.01.03 11:17:53
Szép kis év volt az óév, de azért kicsit felemás. Az első 3 hónapban minden remekül ment, aztán a maratoni célkitűzésem egy sérülés miatt el is ment a levesbe. Két hónap kényszerpihenő(áprilisban összesen 14 km, májusban 78 km) visszafogott sport, aztán júniusban…..
Egy évvel ezelőtt Gergő tudományos alapokra helyezett mosási technikáját. Megkereste a mosogépet, a cipőt, hozzáadta az adalékokat, bekapcsolta az áramot és mindezt egybesűrítette. Már akkor felmerült bennem, hogy publikálom az én mosási technikámat. Az alábbi mosási technika…..
Futóblog Pásztói SZESZ 2012.12.04 16:37:07
Bizonyára sokatokban felmerül a kérdés, hogy a hidegebb decemberi idő beálltával lehet-e futni, meg fog-e fázni az ízületünk, torkunk, egyáltalán érdemes-e kockáztatni az egészségünket a futás miatt. Én azt mondom, az egészségünket nem érdemes kockáztatni, de abban is biztos…..
Futóblog Piros 85 tükrében 2012.11.06 12:28:51
A monitor előtt ülök, lábam kompressziós zokniban az asztalra rakva, karnyújtásnyira egy sör és fogalmazom a gondolataimat. Két éve voltam a Piros 85 terepfutósversenyen, ahol életem egyik legjobb futását (9:59) produkáltam. Most, két évvel később, hasonló edzettségi…..
Október 26-án reggel az egyik barátommal futottunk egy klasszikus, 13,8 km-es kört (a futás részletei). Péter ügyes fiú, nagyon jól mozgott. Meg is kérdeztem tőle, mi a titok. Azt mondta, nyár végétől lepattant róla 8 kiló. (Megjegyzem, amúgy sem volt túl "vastag".) Kérdésemre…..
Utunk Ultrába Drezda 2012.10.28 20:49:36
Miután megírtam, hogy felkészültem és nyíltan közzétettem egyik nagy célomat, hogy legalább 5 min/km-es sebességgel fussak, azaz 3:30 alatt érjek célba a drezdai maratonon, sok biztatást, lelkesítést kaptam. Lássuk, hogy mit sikerült megvalósítanom! Mielőtt a versenyt…..
Raиdoм_ 2012.10.29 07:59:01
@Vitja: Jövőre nagyon kevés versenyt tervezek aszfalton. Szerintem lesz egy-egy félmaraton tavasszal és ősszel. A maratont pedig átgondolom, még nem tudom hol és mikor szeretném megfutni. :)