Regisztráció Blogot indítok
Adatok
portugéza

0 bejegyzést írt és 254 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vajon miért lesz valaki, aki mindig is inkább a Magyarországon maradás és boldogulás pártján állt, hollandiai határátkelő? A válasz összetett, sok tényező játszott össze Edit történetében, miként az hamarosan kiderül. Az év utolsó blogajánlójában emellett motorozunk…..
portugéza 2018.12.30 13:57:39
@Arthamyr: itt azért keveredik (legalább) két dolog.

Jobb helyeken már azért kritikával vannak a minimum bizonytalan hatásosságú gyógymódok irányába. "Természetgyógyászat", akupunktúra, homeopátia, kínai orvoslás és társai. Ide kapcsolódik közvetve a másik oldalról a védőoltás-ellenesség leírhatatlanul káros jelensége is. Vegyük észre, hogy a szerző Hollandiában sem tudott természetgyógyászként elhelyezkedni.

A másik, az vitathatatlan, hogy Magyarországon feleslegesen túlburjánzik a bürokrácia. Ezt annyian, annyiszor leírták, elmondták, hogy nehéz újat mondani. Családomban is van vállalkozó, az évtizedek alatt sokat, sokrétűen szívtak. Szívnak a mai napig is, most már nyugdíj mellett, úgy sem egyszerűbb.
Elég nehéz egy héttel a magyar parlamenti választás után nem visszatérni a témára, (vagy lehet, hogy könnyű, de nekem nem sikerült), annál is inkább, mert két elgondolkodtató (és nyilván sokakat vitára ingerlő) posztot is ajánlok ezzel kapcsolatban. Emellett kiderül, hogy…..
portugéza 2018.04.15 11:40:46
@Buchhalter: "A többség Magyarországon a Fideszre szavazott."

A tényeknél maradva, ez nem igaz. Kevesebb, mint 50% szavazott a Fideszre. 49 egész valahány százalék. Az összes választásra jogosult 33%-a.

A jelenlegi hatalom olyan választási matematikát kreált, amiben exponenciális összefüggés van a szavazatok száma és az elnyert mandátumok között, vagyis a nyertesnek aránytalanul kedvez. Ezért a Fidesz hiába kapott 50% (valójában 33%) körüli szavazatot, mégis kétharmada lehet a parlamentben.

Ügyes.

Egyébként a választás másnapján egy nagyon korrekt elemzés jelent meg az Index.hu-n a Fidesz gazdaságpolitika fogadtatásáról a gazdasági szereplők részéről. Kiegyensúlyozott, mértéktartó írás, akár fideszes, akár ellenzéki szemszögből nézzük:

index.hu/gazdasag/2018/04/09/miert_orul_es_miert_nem_orul_a_gazdasag_a_fidesz-gyozelemnek/

Ja, és Törökországból is el lehet (még) menni, sokan ki is vándorolnak. Újabban pl. Montenegróba (!) is, ott kezdenek a törökök vállalkozásokba.
portugéza 2018.04.15 11:56:49
@Csodabogár: "elszomorított, hogy milyen elképesztő sötét buta nép vagyunk. tisztelet a kivételnek, akik többnyire budapestiek. (...) A posztoló helyében én a Dunának / Arnonak mennék, ha ennyire buta felmenőim lennének."

Sajnos részben a szüleimen is látom, mennyire beszűkült a látásmódjuk ezekben a témákban.

Egyszerűen van egy réteg, aki életkora, lakhelye, iskolázottsága, kevés nemzetközi tapasztalata (max. Horvátországba jutottak el nyaralni), valamint hagyományos, 20. századi értelemben vett nemzeti érzelmei miatt hergelhetőek.

Ők tényleg elhiszik, hogy közel-keleti menekültek tömegei akarnának Mo.-on letelepedni. Na meg ha a mi kutyánk kölyke lop, az mégis csak jobb.

Ami tény, és ebben speciel a szüleimnek is igaza van, a Fidesznek volt néhány intézkedése, ami engem és a szűkebb környezetemet is pozitívan érintett, pl. alacsonyabb jövedelemadó, kisebb társasági adó, családi adókedvezmény, stb.

De hosszútávon rossz irányba mennek a dolgok, az uniós pénzeket gyakorlatilag "elégetik", alig hasznosulnak értelmesen az ország javára, a most elmaradó gazdasági növekedést később szívjuk meg. Ehhez képest az konkrét ellopott milliárdok jelentik a kisebbik problémát.
Olyan sokat komolykodtunk az elmúlt napokban, hogy arra gondoltam, ha már úgyis nyakunkon a szilveszter, akkor ma legyünk egy kicsit lazábbak és nézzünk szét a nagyvilágban, hol mi kerül az asztalra, de legalábbis a hasakba az év utolsó napján. Már ha még egyáltalán bárki gondolni bír a kajára…..
Miközben rengeteg fiatal magyar (gyanítom, elsősorban lány…) teszi meg a külföldi élet első lépéseit au pairként, a különböző fogalmak körül elég nagy a zavar. Például biztos, hogy mindenki tudja mi a különbség az au pair, a nanny és a bébiszitter között? Nem csak nagy…..
portugéza 2017.11.26 20:14:13
@Dikusz: "Ha sikerül jegyet szereznem, január 4-én Boban Markovic koncertre megyek:)"

Nekem már megvan a jegy - igaz 5-ére, egy másik városban.
Ami jó, azt miért ne vennénk át a különböző kultúrákból, nem igaz? Azon persze el lehet vitatkozni vérmérséklet, világkép és megszokás alapján, hogy a mai posztban leírtak mindegyike pozitívum-e (gondolom, majd meg is teszitek), ám elgondolkodni mindenképpen érdemes rajtuk. Sőt, arra bátorítanálak…..
portugéza 2017.11.19 16:40:42
@svédnyugger: én sem gondoltam, hogy arrafelé termesztenék.

Ahogy írták itt, szalicilsavat is tartalmaz a termés.
portugéza 2017.11.19 17:15:59
@csipcsup: csak szalicilsavat tartalmaz, nem Aspirint.
portugéza 2017.11.19 17:16:15
@dunántúli gyerek: mondjuk nagyon hülyének kell lenni ahhoz, hogy valaki ilyet kommenteljen.

Szerintem kevesen vannak, akik semmilyen import élelmiszert nem fogyasztanak. Már csak a változatosság kedvéért is kipróbálunk mást.

Részben tartozik ide, hogy balkáni utazásaim során előszeretettel fogyasztok/hozok haza (Mo.-ra) fekete áfonya termékeket (tea, szörp koncentrátum, gyümölcslé). Finom, és más, mint ami "helyettesítő termékek" itthon vannak, nem ugyanaz.
Igencsak rossz hírt kaptak a napokban azok, akik a zöldkártya-lottó (és a szerencse hathatós) segítségével szeretnének munkát vállalni és letelepedni az Egyesült Államokban, hiszen a New York-i gázolásos támadást követően az amerikai elnök bejelentette, hogy azonnali egyeztetéseket kezd a…..
portugéza 2017.11.06 18:42:30
@LepesMez: "A zoldkartya lottot mar evekkel ezelott at akartak alakitani ponttendszeresre, ahol faktor volt a szakma, kor (fiatalabb tobb pont), szarmazas (ahonnan kevesebb a bevandorlas, tobb a pont)"

Ahonnan sok bevándorló volt a közelmúltban, azokból az országokból jövők ki vannak zárva az aktuális sorsolásból. Tény, azon túl nincs többfokozatú szűrő, csak minimumfeltételek végzettségre, életkorra.

De ha csak a származási hely alapján pontoznának, közfelháborodást keltene. A politikai korrektség torkán nem lehetne lenyomni, miért lenne pl. értékesebb egy svájci, mint egy közép-afrikai köztársaságbeli jóember? (Bár ki tudja, az elmúlt egy év alatt megbolondult az USA közélete...)

Ha a többi feltételt (pl. végzettség) is bevezetnék pontozással, már egyre kevésbé töltené be a (földrajzi) diverzitást fokozó célját.

A vízumlottó egyfajta kiegyenlítő szelep. A - legalábbis az alsó, fehér, vidéki amerikaiak számára - ínséges gazdasági helyzetben persze könnyű bűnbaknak kikiáltani ezt az intézményt.
Az, hogy ki milyen messze hajlandó elmenni függ az embertől és persze az álmoktól is. TeePolgar álma például elég messze van, ráadásul rögtön kettő, Tadzsikisztán és Afganisztán. Ha azt gondoljátok, hogy ebbe a két országba (pláne az utóbbiba) nem könnyű eljutni, akkor nem tévedtek, már a…..
A határátkelés egyik kulcskérdése a beilleszkedés, ami persze nagyban függ attól is, hogy az ember milyen hosszú távra tervez az adott országban. Persze vannak olyan helyek, ahol bármennyire is szeretnénk, szinte biztosan nem tudunk majd beilleszkedni – ma egy ilyen ország lesz az egyik célpontunk.…..
portugéza 2017.10.08 22:54:38
@fhdgy: Mi lett Albániával? (Ha nem vagyok indiszkrét, tényleg érdekel.)
Határátkelő A csodák helye 2017.07.01 06:30:00
Talán emlékeztek még Zsuzsira, ki már két posztot is írt ide. Ő az, tíz évet áldozott az életéből a jogi pálya elérésére és a karrierkezdetre, ám egy idő után megunta a „fiatal értelmiségihez méltatlan” fizetés mellett a napi robotot is. Fogta magát és elment dolgozni…..
portugéza 2017.07.01 10:22:55
Köszi, hogy ezt is megírtad. Olvastam volna még, persze én telhetetlen vagyok, ha Montenegróról, általában a Nyugat-Balkánról van szó.

A Komp Lepetane és Kamenari között (Verige-szoros) jár. Régebben gyalogosan ingyenes volt, ez nem tudom, változott-e.

www.ferry.co.me/EN/RedVoznje.html

Most a nyári menetrend van fent, de úgy tudom, egész évben a nap 24 órájában jár. Igaz, éjszaka csak óránként. Tavaly cikkeztek a helyi sajtóban egy hídról, ami azeri tőkéből épülne. De mostanra már megtanultam, a világnak azon a részén (is) fenntartással kell kezelni ezeket az információkat. Például évek óta ígérgetik az ulcinji aquapark megépítését is, egy török cég építené, a legutolsó határidő tavaly június volt. Azóta se tudok róla, hogy megvalósult volna. Samo polako! :)

Engem Tivat nem fogott meg. Igaz, fényképek alapján a szomszédos Donja Lastva szép, de odáig már nem mentem el. A Porto Montenegro hangulatára rátelepedik a pénz súlya, művi az egész nekem. Modernnek modern, de a világon bárhol lehetne. Azért itt épült, mert a montenegrói állammal kötött megállapodás alapján jövedékiadó-mentesen tankolhatnak a gigajachtok. A spórolás még a szupergazdagoknak, pl. a szaúdi hercegeknek is számít. :) A szaúdi “jachtflotta” tényleg itt parkol.

Érdekesség, a Porto megépítését egy magyar származású kanadai milliomos, Munk Péter kezdeményezte. Demján Sándornak is jutott benne statisztaszerep. Munk azóta eladta a részesedését. Miután megépült a Porto, utat nyitott a hasonló jellegű luxusberuházásoknak az országban. Most éppen egy nemzeti park területén (!), a Shkodrai (Szkadári)-tó északi partján építenek egy luxus üdülőtelepet (Porto Skadar Lake)…

Szezonban mennek turistabuszok a Lovćenre, a Mauzóleum közelébe. Pár éve az odavezető közút utolsó hajtűkanyarja előtt parkolt a buszunk. Rövid sétával elértem az első kör alakú épületet, ahol az étterem is van.

Kotor szezonban tényleg zsúfolt, nyáron napi egy (vagy akár 2-3) óceánjáró megáll, és ezrek lepik el hirtelen. Majd másnap ismétlődik ugyanez, + ugye a “normál” turisták. Nem kánikulában bűn kihagyni az óváros feletti erődöt. Sok a lépcső, a papucs ellenjavallt. A kilátás világszínvonalú.
portugéza 2017.07.01 12:22:56
@Csodabogár: Munk Péter még él, 89 éves. De pont a romló egészsége miatt adta el a bizniszei, elsősorban a tengerentúliak egy részét.
Időről időre felmerül bennem, hogy egyszer meg kellene nézni Montenegrót, amit valamiért nagyon hangulatos helynek képzelek. Ezt az érzést csak erősítette bennem Zsuzsi most következő beszámolója is, azzal együtt, hogy pár hónap kintlétet követően még ő sem biztos benne, hogy…..
portugéza 2017.06.10 10:39:08
@tanato: sokat utaztam Montenegróban. Egyszer találkoztam sztyeppei megoldással, Cetinjében egy kávézóban, ahová pont e célból tértem be....

Cetinje a régi főváros egyébként, ma is a kulturális, vallási központ. Crnagorácok lakják főleg (nem szerbek), sok a cirill betűs felirat, és itt láttam a legmagasabb embereket az országban, az igazi montenegróiak kosárlabdázó alkatúak. A tengerparton már nagy volt a keveredés az évszázadok alatt, ott szembetűnően vegyesebb az antropológiai kép.
portugéza 2017.06.12 06:42:08
@macegér:

(Az általam ismert Maxi üzletek már Aroma néven futnak, és van már egy IDEA nevű bolthálózat is, valamelyik régi helyett azt hiszem. A kedvenc Voli maradt. Voli vas voli. :) )

Az angoltudás regionálisan és korosztályonként (és nyilván iskolázottság szerint is) nagyon ingadozik.

Az eredeti írásban átsiklottam a választék leszólásán. Annyi igaz, a saját kínálatuk minimális, a legtöbb árucikket importálják. SRB, HR, egyéb ex-YU, HU, kisebb részben I, TR, GR.
Tíz évet áldozott az életéből a jogi pálya elérésére és a karrierkezdetre Zsuzsi, ám egy idő után megunta a „fiatal értelmiségihez méltatlan” fizetés mellett a napi robotot is. Fogta magát és elment dolgozni egy hajóra, a posztot mégis Montenegróból írta – reméljük,…..
portugéza 2017.05.01 10:24:53
@drCrnaMacka: Szia! A 3 hónap Montenegróról tudnál írni kicsit? Nagy rajongója vagyok az országnak.
Amerika mindig is az ígéret földje volt, más kérdés, hogy erre a földre legálisan munkavállalóként eljutni az utóbbi években, évtizedekben nem is volt olyan könnyű. Viszont sokan vágynak oda. Ez abból is látszott, hogy Tucano múltkori posztja után elég sok kérdés érkezett,…..
portugéza 2016.12.24 07:49:38
@sellőlány: neked ment az előző hozzászólásom természetesen.
portugéza 2016.12.24 10:23:24
@sellőlány: nálunk úgy működik, hogy a Foglalkozás-egészségügyi központ csak az alkalmasságihoz szükséges labor és mellkas rtg. beutalót adja ki. Ha úgy látják, hogy más is szükséges, akkor elirányítanak a háziorvoshoz, aki tud beutalót vagy receptet írni.

Ha jól sejtem, az a különbség a régi üzemorvosodnál, hogy mivel ő egyben körzeti orvos is volt (még ha nem is a sajátod), így vszeg több joga volt (receptírás, stb.).

Abban egyetértünk, hogy ha az orvos nem tudott közös nyelven kommunikálni a férjeddel, akkor nyilván nem tudtak "érdemben" elbeszélgetni. És az még nálunk is számít, melyik konkrét orvoshoz kerülünk az alkalmasságin. Volt, aki pl. csak legyintett a magas koleszterinemre. Egy másik évben viszont ezért ideiglenesen adták meg az alkalmasságit és Canossát járattak velem (futás háziorvoshoz, ott beutaló hasi ultrahangra és gyógyszer felíratása).
Péter egészen fiatalon, egy családi örökség segítségével vágott neki a nagyvilágnak, és azóta nem aprózta el, hiszen az Egyesült Államok mellett élt és dolgozott Indonéziában és most a Közel-Keleten is. Ráadásul elég gyakran jár haza Magyarországra is, amit most már más…..
portugéza 2016.10.22 08:32:29
@P.Elliot: "De johetnek az elkepzelesek, hatha valaki el is talalja."

Cipőfelsőrész-készítő Katarban. Ennyi. Lapozzunk.
Az Albán Riviéra…és ami mögötte van   Saranda, az "albán Dél Királynője" Forró szellő tikkasztja minden egyes lélegzetvételünket, miközben a Korfu városi kompkikötő felé igyekszünk az albániai kompjegyeket árusító hajótársaság irodájából. Sehol egy kis árnyék, a levegő legalább negyven fokos, a…..
Éppenséggel Iránról sok minden eszébe jut az embernek manapság, de a feltétlen szeretet nem feltétlenül. És mekkorát tévedünk, legalábbis Tivadar szerint, aki a saját bőrén tapasztalta meg, milyen is a helyiek vendégszeretete. Hát nem átlagos, az biztos! Úgyhogy következzen egy…..
portugéza 2016.09.10 16:21:52
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Én most belekukkantottam az Index.hu utazási fórumán lévő Irán topikba. Bizony arról számolnak be a mostanában odautazók, hogy egyre több a turistalehúzás Iránban is.

El tudom képzelni, hogy aki a couchsurfing révén helyi ismerősökre tesz szert, helyi alkalmi kísérője van, azt még a keleti vendégszeretet szellemében fogadják az árusok, taxisok, úgy általában az utca embere.

Szerintem aki ezzel a poszttal kedvet kapott egy kis iráni kiruccanásra, azért vigyen magával költőpénzt is, különben meg fog lepődni. :)
Miközben keresgéltem a heti blogajánló lehetséges posztjai között, többször is szembejött velem a boldogság kérdése. Úgyhogy arra gondoltam, miért ne szólhatna (legalább kétharmad részben) az eheti válogatás erről a kérdésről, amihez persze kapcsolódik a változás témája…..
A mai posztot kéretik nem komolyan venni, hiszen egy paródiáról van szó, melyet Marci küldött, én pedig arra gondoltam, egy tavaszi szombatra jó móka lesz. Az írás a manapság rendkívül népszerű travelbloggereket csipkedi meg kicsit, és persze akinek nem inge… Jó szórakozást!..
portugéza 2016.03.12 13:41:50
@Mirjam2: "Most tenyleg ezen kene rohogni, hogy vannak akik pl. kiadnak egy lakast Europaban, es a penzbol Azsiaban vagy mashol utaznak, onkenteskednek, vagy meditalnak stb.?"

Nem olvasol ilyen blogokat. A poén forrása itt az, hogy olyanok osztják az észt (pl. "add ki a lakásod"), akik privilegizált helyzetben vannak. Pl. van lakásuk Pesten. Mint a hülyének, úgy magyarázzák az olvasóknak, hogy ezt így kell ám csinálni, és ők milyen okosan megoldották ám a dolgot. Pontokba szedve leírják az instrukciókat a blogjaikon.

Vagy otthagyják a jól fizető multis állásukat Pesten, de csak miután összespóroltak egy kisebb vagyont. Biztos vannak olyan józan világutazók, akik átlátják: ezek a lehetőségek nem mindenkinek adottak. A józanok nem osztják, vagy nem így osztják az észt.
Van, aki bevallja, van, aki nem, de mindenki volt már magányos. Pláne előfordul ez akkor, amikor az ember egyedül kénytelen belevágni a határátkelésbe, vagy éppen otthon, Magyarországon várja a külföldön dolgozó másik felét. Szóval van az úgy, hogy az ember egyedül van,…..
Véget ért hát a Magyarország és én pályázat, ma győzteseket is hirdetünk, emellett arra gondoltam, pár gondolatban összefoglalnám azt is, számomra mi volt a legnagyobb tanulsága az elmúlt hónapoknak. A pályázatra érkezett írások közül több mint 50 jelent meg (azért…..
portugéza 2015.09.19 19:25:18
@fhdgy: Hogy sikerült a drávaszögi vonatos utad a nyáron?
Határátkelő Túl a válságon 2015.07.09 06:43:00
Miközben Európa jórészt a görögökre figyel, vajon beborulnak-e vagy sem, ismét egyre többet emlegetik az elemzők Portugáliát és Spanyolországot, mint olyan gazdaságokat, amelyek komoly bajba kerülhetnek egy esetleges Grexit (görög távozás az eurózónából) után. Ezért is…..
portugéza 2015.07.10 07:53:09
@maxval bircaman felelős szerkesztő:

Kedves Birca bácsi!

Bolgár ismerősöm (aki jelenleg külföldön él, pont Spanyolországban, de ez mellékes), az alábbit tette közzé Facebookon. Erre tessék gombot varrni:

"The European Parliament President Martin Schulz said that the children, pensionists and the "regular citizens" in Greece should immediately receive a humanitarian aid, because they are not to blame for the actions of their government.
Most of the citizens of Bulgaria, Romania, Litva, Latvia and Estonia are furious. All of my bulgarian friends are furious too.
In Bulgaria, our pensionists get an average pension of 160 euro, an university professor is paid 500 euro, while the rent for a single room in Sofia is 160 euro per month. We struggle, but we pay our debts. In comparison, the greek average pension is 880 euro and a 2-bedroom flat rent in Athens is 250 euro/month.
Yet, nobody has ever spoken about humanitarian aid for our countries. As George Orwell has written "All animals are equal, but some animals are more equal than others".
Shame on you, Mr. Schulz. Such political behavior and such geopolitical favoritism would be devastating for the unity of our Union."
Aki amolyan igazi, klasszikus „határátkelős” posztra vágyott, az ma megkapja: Gábor két év luxembourgi tapasztalatát írta meg, árakkal, lakásbérléssel, közlekedéssel, hangulatokkal és hazautakkal. Nem is kell ennél többet mondani, jó olvasást! (fotó:…..
portugéza 2015.06.30 08:20:38
Beérett Jani haverjáék áldozatos munkája, így aztán mai szerzőnk, Ginix és párja fogták magukat és elmentek megnézni maguknak Albániát. Ha már ott jártak (és nagy volt a társadalmi nyomás itt rajtuk) meg is írták az élményeiket – ezekről olvashattok ma, fényképekkel…..
portugéza 2015.06.21 09:29:47
@fhdgy: A Linz-Salzburg-ot azért tudja a magyar elvira, mert azok a vonatok Budapestről indulnak. Amit úgy tüntet fel az elvira, hogy Bécs Westbhf-tól indul, ott is van budapesti vonatrész (lásd menetrendek), ezért szerepel a magyar rendszerben. (Bár a magyar vonatrész nem megy teljesen végig a svájci végállomásig, ez tény.)

Ha megnézed a bahn.de-t, ott vannak olyan Linz-Salzburg járatok, amik az elvirán nem szerepelnek! Mivel nem magyar érdekeltségű vonatok.

Értem, hogy megcsömörlöttél az országtól, de igazságtalanul ne rúgjunk már bele mindenbe, ami magyar. Csak azért, mert nem értesz valamit, nem vagy tisztában vminek a működésével. Én sem véletlenül olvasgatom a Határátkelőt, elkészülök innen előbb-utóbb, de azért ne keressünk a kákán is csomót.

Régebben volt itt a blogon egy Ausztriából hazatért hozzászóló, aki annyiszor leírta, mennyire zavarja a vodafonos telefonján kapott kéretlen reklámhívások, hogy egy idő után megírtam neki: elég egy e-mailt küldeni a Vodafone ügyfélszolgálatra (név, telszám, szerződésszám), és nem adják ki többet a számát harmadik félnek. Ennyi. Max. fél perc megírni egy ilyen emailt, ingyen is van, egyszerű is. Ilyenekért még nem kell kivándorolni. :)
portugéza 2015.06.21 11:26:20
Részemről az utolsó reagálás.

Senki, sehol nem mondta, hogy az Elvira összeurópai nemzetközi menetrend kereső lenne. Ha olyan külföldi célpontokat írsz be, ahová véletlenül megy Mo.-ról is megy vonat (pl. Hamburg és a Keleti pu. között), akkor a szerencsétlen rendszer megpróbálja (többnyire Bp.-en keresztül) összerakni az utat.

Hidd el, a bahn.de sem mindig a legrövidebb utat rakja össze, lásd Szolnok-Eszék viszonylat Csáktornyán keresztül, a saját példád! Mégsem szidod a német vasutat.

A slusszpoén: a horvát vasút keresője [
www.hzpp.hr/ ] sem látja Pécset (Pecuh v. Pecuj néven sem), pláne Hamburgot vagy Zürichet! A horvátokat miért nem szidod?

Ne hasonlítsunk már egy dedikáltan nemzetközi keresőt (bahn.de), amit a német vasutak értékesítéssel és utazásszervezéssel (!) foglalkozó leánycége üzemeltet, egy nemzeti (magyar, horvát, stb.) vasúttársaság rendszeréhez. Alma vs. körte. Elismerem, ha valaki nem tájékozott a nemzetközi vasútvonalak keresésében, elsőre azt hiheti, csak az van, amit az elvira mutat. Én is annak idején magamtól bukkantam rá a neten bahn.de-re, mert láttam, hogy az elvira nem erre való. Részemről téma lezárva.
portugéza 2015.06.21 13:07:21
@fhdgy: ezek már konstruktív ötletek. Azt is jobban értem már, milyen szakmai kifogásod volt az elvira ellen, egyszerű felhasználóként én pusztán megtanultam, mire jó és mire nem. Furcsa volt, miért kérsz rajta számon olyasmit, amit n darab másik nemzeti vasúti kereső sem tud.

A bahn.de magyarítása jó ötlet, sok sikert (komolyan). A magyar felület egyszerű fordítási feladat lenne, mint ahogy van már angol, cseh, stb. menüje is. Ehhez a MÁV-nak nem lenne köze.

Egy közösen üzemeltetett kereső nagyobb falat, pl. ki értékesítené mondjuk a Hamburg-Bp. és egyéb közös jegyeket. Az elvira úgy látom naprakész a Mo.-i fennakadások, késések kijelzésében (az IC-k esetében legalábbis), ezt jó lenne becsatornázni a bahn.de-be. Plusz a bahn.de Magyarországon belül nem mindig a legracionálisabb útvonalat adja meg (tapasztalat, konkrét példa most nem jut eszembe).
A vasút lehet szupermodern - itthon ilyen ugye nincs, úgyhogy ugorjunk -, lehet pont megfelelő - mint az elővárosi motorvonatok - .és lehet nosztalgikus. A nosztalgia-járatok két típusba sorolhatók, az egyik a méregdrága luxusutak faborítású kocsikkal és pingvinnek öltözött…..
portugéza 2015.04.20 12:32:04
@Comandante en Jefe: a fáma szerint a vonalfelújítás mögött a teherforgalom felpörgetése áll. Nem értek hozzá, van aki azt mondja, hogy a kínai áruk nem a Földközi-tengeren át érkeznek, de lehet, pont a diverzifikálás a cél. A Szlovénia felé újra megnyitott/újjáépített vonal is inkább a koperi kikötő miatt racionális. Amikor én utaztam a Bp.-Ljubljana EC-n, a mozdonyon kívül talán két kocsiból állt a szerelvény, és igen nagy arányban hátizsákos harmadik országbeli húszévesek utaztak, gondolom Railpass-szal. Ráadásul Mo. területének legnagyobb részéről Zágrábon át érdemes Ljubljanába vonatozni, ha már.

A Bp.-Zágráb vonat határellenőrzése úgy tudom felgyorsult, bár nem volt könnyű megszervezni a közös ellenőrzést - ha már beindult egyáltalán.

Határellenőrzés: nem csak az útleveleket vizslatják, magát a vonatot is (elvileg), megnézik a lehetséges rejtekhelyeket. Gyékényesen visszafelé egy belső burkolatot is leszedtek a plafonról a vagon végében, a kijárati ajtóknál, a mosdó előtt. Kelebián visszafelé finánccal is találkoztam már, alaposan kifaggatott, cigit, alkoholt keresett gondolom.

Szerbiában is belföldi vonatpótló a nemzetközi járat, elég egy pillantást vetni a Szabadka-Belgrád menetrendre, milyen súlyosan támaszkodik a napi három Bp-Belgrád járatpárra.

Utaztam már éjszakai vonattal a két főváros között, igen nagy élmény. Ennél már csak a montenegrói vonat jobb! Nyáron újra van közvetlen kocsi is Mo.-ról a tengerpartra (Bar), és idéntől ülőkocsi is, lehet azoknak, akik csak közbülső állomásokon használják majd a vonatot (lásd fentebb)?
A Pécs környékén élőknek jó alternatívát jelent a Londonba repülésre a Ryanair két hét múlva induló eszéki járata, kár, hogy a tömegközlekedés szinte teljesen elsorvadt Magyarország és a horvát város között. A délkeleti határmentén élőknek érdemes Araddal és…..