Regisztráció Blogot indítok
Adatok
P. Szabó Dénes

22 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„A filmoktatás útja a 21. században” címmel tartott székfoglalót Tarr Béla február 3-án a Magyar Tudományos Akadémia Kistermében. A nemzetközi hírű filmrendezőt a Széchényi Irodalmi és Művészeti Akadémia (SZIMA) hívta meg előadni. "Tarr Béla életművét három fontos szakaszra szokták bontani" –…..
Pattanásig feszült a helyzet a LUX-díjra jelölt - és a legutóbbi CineFestről fődíjjal távozó - Osztályellenesség című filmben, melyben egy szigorú némettanárt az osztálya azzal gyanúsít, hogy felelős az egyik társuk öngyilkosságáért. A Szlovéniában született…..
P. Szabó Dénes 2014.12.27 14:41:14
@danialves: Az interjúra kevés idő volt, mivel egy olyan rangos eseményen mint a LUX-díj kb. 10 perc jut egy újságíróra. A filmnek pedig tényleg vannak mélyrétegei, nem lehet pusztán a történetet egy osztályban zajló konfliktusként szemlélni, az osztály szimbolizálhatja a nemzetet is. Azzal én sem értek egyet, hogy az társak az Európai Unió országait reprezentálják, de maga a rendező mondta a sajtószemináriumon, hogy voltak, akik így értelmezték a filmet.
Nagy port kavart nyáron a Csajok (Bande De Filles) Franciaországban, mely szinte csak fekete lányszereplőket vonultat fel. A LUX-díj átadása előtt találkoztunk Célinne Sciamma rendezővel Strasbourg-ban, az Európai Parlamentben. Filmjében egy fiatal lány egy háromtagú csajbandához…..
Kihirdették a Lux-díj nyertesét az Európai Parlamentben: a díjat Paweł Pawlikowski a holokauszt témáját feldolgozó Ida című alkotása kapta. A verseny utolsó fordulója szoros volt, mindhárom film komoly, az európai kontinenst érintő társadalmi problémákat feszegetett. Céline…..
Ma dél körül dönt az Európai Parlament: kiderül, melyik film nyeri a LUX-díjat, vagyis az Európai Parlament filmművészeti díját. A Strasbourgban jelenleg zajló sajtószemináriumon képviselők, újságírók és a három döntős film (Ida, Csajok, Osztályellenesség) rendezője…..
Fabricius Gábor legújabb, Sintér című rövidfilmjét is beválogatták a pénteken kezdődött Torontói Nemzetközi Filmfesztivál most debütáló Short Cuts rövidfilmes szekciójába. A film főszereplője a nehézfiú Tibi (Szőke Tibor), aki pénzbehajtónak áll, hogy rendezze a…..
Hosszútávon, önerőből művészmozit üzemeltetni Magyarországon ma már nem lehet. Interjú Kalmanovits Balázzsal, a Puskin és a Tabán vezetőjével, a Budapest Film Zrt. munkatársával. Tavaly decemberben bezárt a Tabán mozi bérleti díj tartozás miatt, de tavasszal újranyitotta…..
Rudolf Péter július eleje óta forgatja az 1848-1849-es szabadságharc alatt játszódó, Kossuthkifli néven futó tv-sorozatát. A szentendrei Skanzenben tartott sajtótájékoztatón a forgatókönyvíró-rendező kifejtette, hogy tavaly Fehér Béla azonos című regényét három nap…..
A Filmvilág fiatal magyar filmrendezőket kért fel, hogy válasszák ki, számukra mely tíz filmtörténeti alkotás számít a legjelentősebbnek. A listákat már közöltük (az összesített toplista és a kapcsolódó statisztikák a Filmvilág októberi számában olvashatóak;…..
P. Szabó Dénes 2012.10.05 14:06:28
@nagylaszlo971: Köszönöm az elismerést :)
@Orosdy Dániel: Véletlenül elírtam, de köszi, javítottam. Az későbbi Verhoeven-filmeket is szeretem, de tény, hogy a Törökmézben engedte el magát igazán a mester. Muszáj volt választani :)
Idén nyáron a magyar tévénézők is megtapasztalhatják a háromdimenziós televíziózás élményét. Az MTVA-MTV Zrt. m3D néven június vége óta működteti Magyarország első térhatású csatornáját. A kísérleti adás kapcsán idézte fel emlékeit Molnár Miklós Balázs…..
Filmvilág blog Best of Tarantino 2012.03.29 09:00:00
A héten ünnepli 49. születésnapját blogunk egyik kedvenc rendezője, Quentin Tarantino. Egy lelkes rajongója összefoglalta eddigi munkásságát egy rövid, de annál frappánsabban megszerkesztett videóban. Tisztelegjünk ezzel a legnagyobb mozibuzi fanatikus előtt.  ..
Ki gondolná, hogy egy diákoknak meghirdetett számítógépes versenyen profi pályaműveket is látni? Olyan apró mesterműveket, amelyeket még egy felnőttnek is nehéz lenne megálmodni. A kilencedik alkalommal megrendezett Szabadfogású Számítógép versenyen legalábbis hasonlót…..
Filmvilág blog A Harcosok 2011.08.23 13:00:00
The Warriors - amerikai, 1979. Rendezte: Walter Hill. Írta: Sol Yurick regényéből David Shaber, Walter Hill. Kép: Andrew László. Zene: Barry De Vorzon, Joe Walsh. Szereplők: Michael Beck, James Remar, Dorsey Wright, Brian Tyler, David Harris. 93 perc.Utazók útra fel! – Mit kell tudni…..
Shao lin san shi liu fang (1978). Rendezte: Chia-Liang Liu. Írta: Kuang Ni. Fényképezte: Yeh-Tai Huang, Arthur wong. Zene: Yung-Yu Chen. Szereplők: Chia Hui Liu (San Te), Lieh Lo (General Tien Ta), Chia Yung Liu (Yin hadvezér). 115 perc. Utazók, útra fel! – Mit kell tudni róla? A…..
P. Szabó Dénes 2011.03.10 14:55:43
Hong Wending san po bai lian jiao – hongkongi, 1980. Rendezte: Lieh Lo. Írta: Tien Huang. Kép: Chih Chun Ao. Zene: Eddie Wang. Szereplők: Gordon Liu  (Hung Wen-tin), Lee King-chue (Wu Ah-biu), Lieh Lo (Fehér Lótusz), Kara Hui (Mei Ha), Yeung Jin Jing (Siu-ching). 95 perc.Utazók…..
P. Szabó Dénes 2011.02.02 13:39:50
Piszkos Mary, Őrült Larry, (Dirty Mary, Crazy Larry) – amerikai, 1974. Rendezte: John Hough. Írta: Richard Unekis regénye alapján Leigh Chapman és Antonio Santean. Kép: Micheal D. Marguiles. Szereplők: Peter Fonda (Larry), Susan George (Mary), Adam Roarke (Deke), Vic Morrow (Captain…..
Filmvilág blog Tolvajtempó (1974) 2010.05.18 08:09:00
Gone in 60 Seconds – amerikai, 1974. Rendezte és írta: H. B. Halicki. Kép: Scott Lloyd-Davies, Jack Vacek. Szereplők: H. B. Halicki (Maindrian Pace), Marion Busia (Pumpkin Chase), Jerry Daugirda (Eugene Chase), James McIntyre (Stanley Chase), Geroge Cole (Atlee Jackson). 105 perc.…..
P. Szabó Dénes 2010.05.18 18:36:19
@gunsmoke: Mindenesetre köszönjük az elismerést. :)
P. Szabó Dénes 2010.05.23 11:44:29
@SzaSza0909: A kérdés jogos, ezt egy hivatalos forrásban olvastam, de átírtam az egyértelműség kedvéért:)

@gergomegmászó: Igen, az eredeti Tovajtempó méltán az autós üldözős filmek egyik "legzúzósabb" darabja:)
Filmvilág blog Navajo Joe 2010.05.11 10:18:00
Navajo Joe – olasz-spanyol, 1966. Rendezte: Sergio Corbucci. Írta: Fernando Di Leo, Ugo Pirro, Piero Regnoli. Kép: Silvano Ippoliti. Szereplők: Burt Reynolds (Navajo Joe), Aldo Sambrell (Melvyn ”Vee” Duncan), Nicoletta Machiavelli (Estella), Fernando Rey (Rattigan atya). 93…..
A zsoldos (Il Mercenario, The Mercenary, 1966). Rendezte: Sergio Corbucci. Írta: Giorgio Arlorio, Adriano Bolzoni, Sergio Corbucci, Franco Solinas, Sergio Spina, Luciano Vincenzoni. Szereplők: Franco Nero (Sergei Kowalski), Jack Palance (Curly), Tony Musante (Paco Roman), Giovanni Ralli (Columba).…..
P. Szabó Dénes 2009.08.18 13:36:02
P. Szabó Dénes 2010.04.27 11:54:49
Filmvilág blog Halálos játszma 2010.04.13 08:08:00
Game of Death – hongkongi, 1978. Rendezte: Robert Clouse, Bruce Lee. Írta: Robert Clouse, Bruce Lee. Kép: Gofrey A. Godar. Szereplők: Bruce Lee, Tai Chung Kim, Biao yuen (Billy Lo), Hugh O’Brian (Steiner), Dr. Land (Dean Jagger), Colleen Camp (Ann Morris). 103 perc. Utazók, útra…..
P. Szabó Dénes 2010.04.13 18:40:24
@Is: Igen, az eredeti felvételekkel érdemes összevetni a 78-as filmet, így jól lehet látni Robert Clouse hogyan alakította át a történetet egyes képek elhagyásával és az eltérő aláfestő zene használatával.

@gunsmoke: Jók az észrevételeid, plusz ha már ruháról van szó, érdemes megjegyezni, hogy a Ponyvaregényben Butch is sárga-fekete színű box köntösben van. Kérdés persze, hogy ez Tarantino részéről utalás-e a Halálos játszmára vagy sem, bár szerintem ez nem a véletlen műve:)
Butch:
www.todayfm.com/Libraries/Breakfast%20Show/Bruce%20Willis%20as%20Butch%20Coolidge.sflb
P. Szabó Dénes 2010.04.14 19:22:46
@gunsmoke: A vörös szín és fehér ingek összefüggéseit már én is említettem a Még szebb holnap c. film kapcsán:
filmvilag.blog.hu/2009/12/08/tarantino_nyomaban_14

Jó rejtvényt adtál fel, ezen már én is gondolkodtam:) A háttérben vetített fekete-fehér utcakép egyrészt utalhat a Ponyvaregényre, mint alacsony költségvetésű filmre (akár a könyveknél a filléres füzetek), másrészt önreflexív utalás, mivel amit a néző lát, az nem valóságos, hanem egy film (hasonlót alkalmaz Tarantino a Kill Bill 2-ben is).
A fekete-fehér utcakép emellett egy film noir-os hangulatot is kölcsönöz a jelenetnek, megfigyelhető, hogy Butch a noir hősökhöz hasonlóan bűnbe esik, míg a nő (akár egy femme fatale) ezt láthatóan élvezi. A vetített háttér ezért itt nem puszta geg, hanem jelentésbeli funkciója is van. Remélem sikerült megválaszolnom a kérdésed.
Filmvilág blog Külön banda 2010.02.23 15:41:00
Külön banda (Bande à part) - francia, 1964. Rendezte és írta: Jean-Luc Godard. Kép: Raoul Coutard. Zene: Jean Ferrat, Michel Legrand. Szereplők: Anna Karina (Odile), Sami Frey (Franz), Claude Brasseur (Arthur). 97. perc. Utazók, útra fel! – Mit kell tudni róla? Godard, mint a…..
P. Szabó Dénes 2010.02.24 14:35:45
@efes: Szerintem sem érintették meg őt Godard balos filmjei, ezért is írtam, hogy ezek már témájuk miatt távolabb esnek Tarantino megszokott ízlésétől. Vélhetően inkább a vagányabb, bűnügyi első filmek érintették meg.

Van egyébként a 65 utáni korszakból is egy érdekes krimi, a Made in U.S.A., viszont ez is történet megszokott kibontása helyett inkább nézői elidegenítést tűzi ki célként:)
Better Tomorrow 2. (Ying hung bon sik II.) – hongkongi, 1986. Rendezte: John Woo. Írta: John Woo, Tsui Hark. Kép: Wing-Hung Wong. Zene: Joseph Koo, Lowell Lo. Szereplők: Chow-Yun Fat (Ken/Mark Lee), Dean Shek (Lung Si), Lung Ti (Sung Tse-Hung), Leslie Cheung (Sung Tse-Kit). 105…..
P. Szabó Dénes 2009.12.16 12:14:02
Vanishing point – amerikai, 1971. Rendezte: Richard C. Sarafian. Írta: Malcolm Hart, Guillermo Cabrera Infante. Kép: John A. Alonzo. Szereplők: Barry Newman (Kowalski), Cleavon Little (Super Soul), Victoria Medlin (Vera Thorton), Timothy Scott (Angel). 99 perc. Utazók, útra fel! –…..
A Goethe Intézetben megrendezett filmkritikusi napok második előadásán hazai vizekre eveztünk, ugyanis a magyar kritika és annak hibái kerültek terítékre. A Varga Balázs filmtörténész és –kritikus által vezetett összejövetelen a szakma olyan jeles képviselői mondták el…..
A múlt héten megrendezett filmkritikusi beszélgetés első napján Oliver Baumgarten, a német Schnitt magazin főszerkesztője számolt be a filmkritika jelenlegi fogadtatásáról Németországban. A helyzet hasonló, mint hazánkban, a kritika nem teljesíti be hivatott funkcióját,…..