Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vuvuvu2

0 bejegyzést írt és 753 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Lenyűgöző építmény Tarragonában, amelynek a történelme mellett nem egy legendát is megélt. Katalónia déii területe nagyon híres arról, hogy itt számtalan római kori emléket sikerült feltárni és megőrizni. Ezek közé tartozik a Pont del Diable, azaz az Ördög hídja (vagy hivatalos nevén a Aqüeducte de…..
Mivel egész életemben az irodalom világával foglalkoztam, újra és újra elém került a nagy kérdés: vajon a kötelező olvasmányok jelenlegi listája hasznos vagy káros a diákokra nézve? Rengeteg véleményt hallottam ez ügyben, tanárokét, szülőkét, diákokét, írókét és átlagemberekét is, és az érveik,…..
vuvuvu2 2020.09.22 09:20:42
Egyetértek a szerzővel. Mindent a megfelelő életkorban. Hozzátenném, hogy ennél tovább mennék. A jelenlegi rendszer hatékonysága az ország versenyképességét rontja. SOS át kellene állni a 6+6-os rendszerre, ahol a második szakaszban 6 év alatt több idő állna rendelkezésre minden tantárgyra. Sokat olvasunk és ismeretterjesztő filmezünk most hogy a vírus miatt kevesebb a kinti program. Történelmet is. Rengeteg dologra rácsodálkozunk, amit annó nem tanítottak meg rendesen, mert nem volt idő, rohantunk a tananyaggal. Milyen jó lenne ha a társadalomtudományokat korszakonként tanítanák! Akkor meglenne a történelmi háttértudás, a művészet- és irodalomtörténelmi tudás egy adott kor irodalmához. A korabeli szerzőktől pedig inkább szemelvényeket olvastatnék. Nem a teljes Odüsszeát, hanem görög regéket és mondákat és néhány szemelvényt, hogy értsék a verselést, lássák mi az a hexameter. Kötelezőhöz meg listát adnék, amiből a diák választhat. Volt egy nagyon jó, sajnos fiatalon elhunyt, felsős magyartanárom, akinél pl. 15 Petőfi verset meg kellett tanulni, de te választottad ki melyik 15-öt (persze párat addigra mindenki tudott, így adott volt a Nemzeti dal és pár más vers) és az iskolai könyvtárban megtalálható legalább 20 Petőfihez kapcsolódó, korosztályunkhoz szóló könyvből hármat el kellett olvasni. Még a leglustábbak is megtették, mert ők választhattak. És közben persze kénytelenek voltak a könyveket is kezükbe venni. De ugyanez a magyartanárom díjazta ha valaki olvasónaplót vezetett és a Verne-évforduló évében ösztönözte az osztályt hogy olvasson Vernét. Na, akkor vagy tíz könyvet el is olvastam Vernétől a Pál utcai és az Egri csillagok mellett. Az első 3 osztályban pedig a gyerekeknek rendesen meg kellene tanulniuk olvasni. A gyerekek azért sem szeretnek olvasni, mert nem tudnak sem folyamatosan olvasni, sem elmélyülni.
Meghan és Harry úgy érezte, hogy a királyi család tagjaiként panaszaikat nem vették komolyan, sőt, szerintük más családtagok szivárogtattak is róluk a sajtónak - a többi között ez áll a sussexi hercegi párról megjelenő új könyvben, ami azt ígéri, hogy feltárja Meghan és Harry királyi családból való…..
vuvuvu2 2020.08.09 16:29:59
Értem a blogger lelkesedését (korábban már elárulta hogy Meghan-párti), azonban én ebben a történetben alapvetően azt látom, hogy valakik gyorsan pénzt akarnak keresni jó sok sz** kavarásával (ezért a könyvet nem is veszem meg, nem járulok hozzá kavarók vagyonosodásához). Igen, jól teszi a királyi család, hogy ignorálja amennyire csak lehet ezt a könyvet meg a kavarást.

Nem tudom hogy a blogger olvasta-e ugyanakkor azt a könyvet amely Kate-ről szól, és amelyikben benne van, hogy hogy bánt a sajtó Kate-tel évekig úgy hogy nem kapott védelmet a királyi családtól nagyon sokáig, és hogy milyen nehéz volt az az út amit bejárt Kate amíg megtörtént az esküvő. Ehhez képest Harry már a 2. randin eldöntötte hogy Meghan lesz a felesége. Nem elhamarkodott döntés volt vajon mindaz ami ezután következett? Nagyon is.

Sajnos az elvált amerikai nő, aki jelen esetben még arra a kompromisszumra sem volt képes, hogy a kétlaki életet válassza, a 21. században sem nyerő választás. Újranéztem a 8 részes Elizabeth-et a Life-on és A királyi család elveszett leveleiről szóló sorozatot a Viasat History-n, sok részlettel VIII. Ervardról és Wallis S.-ról. Feltűnő volt a párhuzam köztük és Harryék között. Abban, hogy marginalizálódtak, kiszorultak a családból, és hogy mindkét kapcsolatban a nő az irányító. Sajnálom Harryt, de Meghan mindig tündökölni akar és nem elégszik meg a 2. hellyel, míg a királyi családba sokkal jobban illeszkedik a kötelességtudó, felelősségteljes és (szakmai) alázatos Kate.

Harry annyira fogalmatlan szegény, hogy azzal sincs tisztában (vagy lehet hogy már igen?) hogy ha elválik pl. 2 év múlva, a gyerekéről vagy le kell mondania, vagy súlyos ára lesz annak, hogy egyáltalán láthassa a gyereket (ld. az amerikai gyerekelhelyezési gyakorlatot).
Elmélyülhet a kommunikáció a különböző anyanyelvű párok között? Az elmúlt években, amióta mi is külföldön élünk, sokszor foglalkoztatott ez a gondolat. Figyeltem a környezetemben azokat, akik vegyes párost alkotnak, egyikük magyar, a másik német, vagy svájci, s nem a magyar a közös nyelv. Ki…..
JobAngel HR-es állást keres 2020.06.24 12:00:00
Ahogy nézegetem a statisztikáimat, és az évek során egyre több álláskeresőt ismerek meg, egyre könnyebben azonosítok olyan álláskereső csoportokat, akiknek igazán problémás az álláskeresés. A HR-esek, azon belül is a toborzók egy ilyen csoport… hozzám fordulnak álláskeresési tanácsokért, ami…..
vuvuvu2 2020.06.25 09:54:33
a toborzók már rég nem hr-esek. a legtöbbjük szerencsevadász aki gyorsan, jó sok pénzt akar keresni. a toborzás inkább sales munka mint HR-es munka.

két feladata van: eladni magát és/vagy a munkaerőközvetítő céget a megbízó felé (szakmaiságot is nélkülözve) és eladni a sokszor gyenge állásokat a jelöltek felé. a toborzásra pont azért van szükség mert vannak állások amelyekre egyszerűen nem lehet megfelelő embert találni, mert annyira gyenge az állás, annyira gáz a cég, annyira gáz a fizetés, vagy gyorsan kell sok ember, gyenge a jelöltbázis stb. ha egy céggel, munkakörrel, fizetéssel minden klappol, akkor a pozícióra vannak jelentkezők, nem kell toborozni, azaz felhajtani embereket, eladni a megbízónak azokat is akik valójában nem is alkalmasak, a lényeg, hogy be legyen mutatva x jelölt mert akkor a szerződés szerint x % már járhat a közvetítési díjból (nem mindenki sikerdíjjal dolgozik).

3 fő kategória van az álláspiacon. az egyik a vezetőké, ahol nem toborzásról beszélünk, hanem fejvadászatról, azt ma már nagyon kevesen űzik, elsősorban külföldi cégek élnek ezzel az eszközzel. a másik a szakértőké, no, ezen a piacon gyakorlatilag vadászni kell a megfelelő, szakmailag alkalmas recruiter-re, aki ért is ahhoz a szakterülethez amire keres, nemcsak a job profile-t biflázta be anélkül hogy értené (van egy-két jó kis sztorim erről), végül jönnek az SSC-kbe, ügyfélszolgálatokra, fizikai munkakörökbe, szezonális munkakörökbe, ügynöki munkakörbe toborzók. utóbbi kategóriában van a legtöbb toborzó. toborzó ez utóbbi kategória esetében szinte akárki lehet, ezek a toborzók nem hr-esek, hanem kvázi ügynökök.

a félreértés abból adódik, hogy vannak jó kiválasztási szakemberek, akik valóban hr-esek, őket mossák legtöbbször össze a toborzókkal. a kiválasztási szakemberek nagyobbik része vállalati szektorban dolgozik, kisebb része a még vegetáló nevesebb közvetítő cégeknél. ezek az emberek egész biztos meg tudják írni a cv-jüket jobangel nélkül is. aki pedig toborzó létére nem tud cv-t írni, akkor annak több köze van a szerencsevadászathoz mint a hr-hez.
vuvuvu2 2020.06.25 17:32:38
@Bikli néni: na most képzeld azt el, hogy a tavalyi évemet a heti 50 órás munkám mellett végiginterjúztam, mert jöttek-mentek az emberek az osztályomon. kilépett az egyik, aki jött a helyére, azt próbaidő végén elküldtem, a másik terhes lett, a harmadik belépés előtt lépett vissza, a negyedik a belépés előtt terhes lett, szóval mint mondjak, rengeteg interjú volt. épkézláb ember meg sehol. a végén annyira untam, hogy mindenkit behívtam tesztre, és csak azokkal ültem le, akik valamit virítottak a teszten. (a tesztet hallva a jelentkezők 70%-a visszalépett a teszt előtt vagy egyszerűen nem jött el a tesztre, a legtöbb úgy, hogy annyit sem jelzett bikkmakk.) az interjúkra úgy ültem be, hogy vittem a CV-t nyomtatva, hogy legyen mire firkálni a saját benyomásokat. nyomtattál már valaha egy europass cv-t? vagy az a hülye aki azt az átláthatatlan xls formátumot alkotta, valaha interjúzott embert? lehetetlen beszerkeszteni, átlátni és mondanom sem kell, hogy pont csak a lényeg hiányzik belőle, az, hogy ténylegesen mivel foglalkozott a delikvens a munkakörében.

a kedvenc sztorim, amikor jelentkezett egy recruiter és 40 percig feszengett, izzadt a PC előtt a tesztet látva. aztán 40 perc után közölte, hogy hú, hát ez tényleg xls, ő ezt nem gondolta volna, hogy itt xls-t kell tudni (a hirdetésben szerepelt, hogy professzionális xls tudás kell a munkakörben). szóval a recruiter még arra sem volt képes, hogy tisztában legyen azzal mit jelent egy hirdetésben a professzionális xls tudás...
Ahogy ígértem, folytatom a színesbőrű felmenőkkel rendelkező arisztokratákról és királyi sarjakról szóló sorozatomat, amit a félvér Dido Belle sztorijával kezdtem, akinek még a rabszolgakereskedelem eltörlésében is szerep jutott. Magyarországon valószínűleg szintén kevéssé ismert a 18. századi…..
Az utóbbi években már mind szakmai, mind laikus körökben sikerült a közhelyességig túltárgyalni a nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságát. A probléma okának kiadási oldalról az egyre növekvő élettartamot, bevételi oldalról a csökkenő termékenységet szokás megnevezni, mert ezek együttesen demográfiai…..
vuvuvu2 2020.06.18 20:16:40
@Ozsetan: Ha a gyermeknevelést is beárazzuk, természetesen akkor minden gyermek esetében, akkor alapja lehet a nyugdíjnak, a jelenleginél szélesebb körben is. Ez azonban azt jelentené, hogy a gyermeknevelés is "munkaviszony", és illene érte minden szülőnek, nemcsak nyugdíjat, hanem munkabért is adni.

A gyereknevelés már el van ismerve: amíg valaki nem dolgozik akár 10 évet is mert gyesen van, az beszámít a szolgálati időbe, és persze 3 évig vagy akár 10 évig is jár a CSED-GYED-GYES. Azt lehet vitatni hogy a juttatások összegét emelni szükséges, de azt nem hogy vannak akiknél akár 10-12 év is beszámít a szolgálati időbe, ami a nyugdíjszámítás alapja.
vuvuvu2 2020.06.18 20:21:20
@Drizari: Végezetül, ha maradna a jelenlegi rendszer, miért nem lehet az adófizetők pénzéből (államkincstárból) kiegészíteni az öregségi nyugdíjakat?

Már most is az adófizetők pénzéből megy a finanszírozás. SZOCHO néven, amiért cserébe nem kapsz majd vissza semmit. A SZOCHO régen járulék volt amiért cserébe nyugdíjat és magasabb táppénzt kaptál, most viszont ez szépen elfelejtődött.
vuvuvu2 2020.06.19 10:54:52
@Drizari: azt hiszem nem érted hogy mire válaszoltam.

amit írsz azt elvileg az szja-ból fedezik, ami más adónem mint a szocho. azért elvileg, mert a probléma gyökere alapvetően az, amit már többen is feszegettek fentebb, hogy különböző jogcímeken fizetjük az államkasszába az adókat és járulékokat, de ezek sajnos nem a jogcímeknek megfelelően vannak felhasználva. a nyugdíjkasszába menő pénzek kb. fele szociális ellátásra megy, aztán hogy a szocho mire megy az egy nagy kérdés, ahogy az is hogy a csökkentett eü járulékokból mit kap az eü ami alulfinanszírozott.
Viktória királynő, vagyis Alexandrina Victoria az angol történelem és ezzel együtt a világtörténelem egyik legnevesebb alakjává vált azzal, hogy több mint 63 éves uralkodása alatt országa a világ vezető ipari hatalmává vált, s az uralkodása idejét külön névvel, viktoriánus korszaknak nevezik. A…..
vuvuvu2 2020.06.18 10:09:13
@DJP: A leghelyesebb ha kerüli a leegyszerűsítéseket. Sajnos a posztban több is szerepelt. És igen, a netes források mellett bizony néhány könyvet is érdemes kézbe venni.

Addig is érdemes elgondolkodni, hogy hogy jön ki a matek az alábbiakban:
"A fiatal királynő 1839. október 15-én tett házassági ajánlatot kiválasztottjának .... Az esküvő előkészületeit maga a királynő irányította, s hófehér szaténruhát rendelt, amelynek szegélyére narancsvirágokat varratott, s a ruhát finom csipke szegélyezte. A csipkét Jane Ridney csipkeverőnőtől rendelte, aki hat hónapon keresztül több mint száz csipkeverőt irányított, míg elkészült. ... Albert és Viktória 1840. február 10-én házasodott össze..." Akárhogy is, nekem csak 4 hónap jön ki. Ilyen apróságok is számítanak, mert ez vagy pontatlanság, vagy pedig van rá magyarázat. Ha van rá magyarázat, akkor azt le kell írni. (Forrással alátámasztott magyarázat.)

A netes források nagy része kritikával kezelendő (ezért kell könyvet is kézbe venni). Ahogy a fenti blogbejegyzés is, fentebb írtak okán.
vuvuvu2 2020.06.18 13:08:18
@DJP: Tévedés. No ezért kell olvasni egy kicsit többet és megfelelő forrásból. Ha nincs kedve utánaolvasni, lehet hogy jobb az egészet most rögtön abbahagyni, mert csak félrevezeti az olvasóit.

Röviden: V. kb. 3 évvel az esküvő előtt találkozott először életében A-val. Nagyon szimpatikusnak találta kezdetben, lelkesedett érte, de aztán hamar megfeledkezett róla (kb. 3 évig nem találkoztak ezután), és amikor trónra került, nem is akart férjhez menni, legalább 3-4 évig független akart maradni. 1839. áprilisában még az is felmerült V-ben, hogy egyáltalán nem megy férjhez. Nagy nyomás nehezedett rá a rokonok részéről, hogy válasszon férjet, és Lipót bácsi szervezte meg A. és bátyja Ernst látogatását 1839. őszére (miután A-t szerette volna V. férjeként látni). A látogatáshoz V-nek semmi kedve nem volt, de végül, nagy nehezen belement, azzal, hogy ha A. nem lesz neki szimpatikus, akkor egyszer és mindenkorra hagyják békén, ne zargassák A-val. A. 1839. október 10-án érkezett az udvarba és azalatt a pár nap alatt eldőlt, hogy megvolt az a szimpátia, ami kellett a fiúkéréshez. Forrás: Viktória naplóján alapuló életrajz. A frigyet alapvetően Lipót bácsi forszírozta, de ha V-nek nem lett volna A. 1839. októberben az alatt a pár nap alatt szimpatikus, akkor nem lett volna sem fiúkérés, sem esküvő. Az ifjú Viktória királynő c. filmben úgy emlékszem azt sugallják, hogy ez egy több éves szerelem volt mielőtt A. és V. összeházasodott, de ez nem így történt.
vuvuvu2 2020.06.18 18:39:33
OK. pontosítsunk. Viktória környezetében több olyan több-kevesebb befolyással rendelkező családtag volt, akik megpróbálták a saját érdekeik mentén kiházasítani Viktóriát. Őket nevezhetjük lehetséges kérőknek. Azonban Viktória a trónra kerülésekor kifejezetten elutasította a férjhez menetelt, annyira, hogy 1839. áprilisában még azt is meglebegtette, hogy lehet, hogy egyáltalán nem megy férjhez. (Ez nemcsak a DG sorozatban hangzott el, hanem a valóságban is.) Albertet 17 évesen mutatták be neki (1 évvel trónra lépése előtt), miután előtte több unokatestvére is látogatást tett az udvarban 14-17 éves kora között. Kettesével érkeztek, és már az első párosnál V. el volt ragadtatva, a második párosnál még jobban és a harmadiknál még jobban. Kamaszlány volt, aki addig magányosan élt, kortársak nélkül nőtt fel, korlátozva, és végre élvezhette a vele egykorúak, ráadásul az ellenkező neműek társaságát. Ernst-tel nagyon jól megtalálta a hangot, sokan (ha jól emlékszem Lipót bácsi is) azt tippelték, hogy Ernst lesz a befutó (ekkor ugyanis még bármelyik fiú szóba jöhetett), mivel Albert visszahúzódóbb volt, nem annyira társasági mint Viktória és Ernst. De amikor elutaztak Alberték, V. Albertet találta szimpatikusabbnak, érte lelkesedett jobban, a 6 fiú közül ő tetszett neki a legjobban. Amikor Albert 18 éves lett, még eszébe jutott Viktóriának, azonban utána a naplóbejegyzéseiben nincs szó Albertről (miközben a naplóban minden apró részletet rögzít a napirendjéről, érzéseiről, az emberekről). Valaki más járt a gondolataiban: Lord M. akiért rajong, és akit szintén megcsap egy kissé a rajongó királynő rajongásának a szele (bár nem használja ki a lehetőséget). V. legközelebb csak akkor említi A-t, amikor Lipót bácsi erőlteti az 1839-es őszi találkozást. Akkor viszont kifejezetten ellenére van a találkozó. Tehát nincs arról szó, hogy itt egy 3 évig tartó titkos szerelem volt és Viktória már elkezdte jó előre hímeztetni az esküvői csipkéit. Lipót és családja annál inkább eltökélt volt a frigy összehozásában. Az életrajzban ami eredeti naplők és levéltári anyagok alapján készült (DG is ezek alapján dolgozik) még az is szerepel, hogy Albert valójában nem is volt szerelmes Viktóriába, amikor elvette feleségül. Tudom hogy ez így kiábrándító lehet, főleg, ha valaki elképzel valami szép romantikus történetet, amelyben a sorozat és az Emily Blunt-film is megerősíti, azonban inkább arról van szó, hogy Viktória imádta a férjét, viszont Albertnek ez nem ugyanaz a szerelmi házasság volt, mint Viktóriának. Ettől függetlenül A. elvégezte a feladatát, a kötelességét. Nemcsak hogy 9 gyermeket, köztük trőnörököst nemzett, hanem nagyon komoly politikusi szerepet vívott ki az évek során, egy idő után lényegében ő kormányozta Angliát, pedig úgy kezdte, hogy éveken keresztül elutasították az angol főurak, és Peel-lel találta csak meg a hangot.

Történelmi témáról nem érdemes "szubjektíven" írni, mert az akkor már egészen más, az nem fiction, hanem non-fiction. A blog címében nem szerepel, hogy itt non-fiction-ről lenne szó, ezért érdemes ragaszkodni a tényekhez, a tényeken alapuló forrásokhoz. Különben nagyon gyorsan hiteltelenné válik az ember. Ez pedig most nem nehéz, mert sok rajongója van a DG-féle sorozatnak, akik közül sokan utánanéznek és utánaolvasnak a témának angolul is, és hamar észreveszik a "szubjektív", nem tényeken alapuló közléseket. DG sorozata meglehetősen sok tekintetben pontos, a romantikus szálakban viszont kevésbé ragaszkodik a tényekhez (pl. bár Francatelli és Skerrett is valós személyek voltak, akik az udvarban dolgoztak mint séf és öltőztető/ruhatár-felelős, nem voltak házasok, és a nő 94 évesen halt meg)- ahhoz hogy a sorozat eladható legyen, nyilván szükséges volt kicsit szépíteni a valóságot, ahogy a festők is szebbnek festették meg V-t, mint valójában volt.

Búcsúzóul egy személyes megjegyzés: tavaly nagy élmény volt számomra, hogy a Viktória születésének 200. évfordulójára rendezett időszaki kiállítást láthattam a Kensington palotában (sajnos rég bezárt, mert időszaki volt). Itt nagyon sok minden kiderült róla, ki voltak állítva a naplói, a személyes tárgyai, ruhái, gyermekkorától haláláig, sok-sok ismerettel gazdagodhattak a látogatók. Ha egyszer újra szervezik a kiállítást, érdemes megnézni. Ahogy írtam: búcsúzom, jó kutakodást, utánaolvasást, elmélyülést kívánok mindenkinek, akit érdekel Viktória, Albert és a korszak.
10 dolog, amit a Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. rész filmadaptációból kihagytak. Ezek az érdekességek nem láthatók sem a filmben, sem kihagyott jelenetekben. Ez a videó az utolsó része ennek a sorozatomnak. A könyvben minden szereplőtől elbúcsúzhatunk... A film nem adja meg ezt nekünk. Harry…..
A kapitalizmus minden rendszerkritikája (tehát nem egyszerűen az elosztási viták, hanem maga a "kapitalista termelési mód" kritikája és behelyettesítési -- leváltási -- vágya valamilyen "jobb", "humánusabb" rendszerrel) még mindig Ricardo és az őt népszerűsítő Marx munkaértékelméletére vezethető…..
vuvuvu2 2020.05.22 10:17:05
@Fevenc: végre egy értelmes, nem agymosással terhelt hsz. amivel teljes mértékben egyetértek.

kiegészítéseim:

1/ a munkaerő ára azaz a bér, ma már legtöbbször annyira alacsony, hogy az nem teszi lehetővé a munkaerő újratermelését hosszú távon, csak egyik napról a másikra tengődésről szól - magyarországon is sokan vannak akik méltatlan körülmények között élnek, de milliárdnyian vannak dél-kelet ázsiában akik szó szerint éhbérért dolgoznak, napi 1-2 dollárért, napi 12 vagy több órákat, hogy aztán csilliárdokat keressenek a befektetők azoknak a vérén és verejtékén, akiket lényegében hús-vér fogyóeszközként használnak

2/ az árak minimum 3-szorosai az önköltségnek, így a profit minden körülmények között biztosított, még akkor is, ha az áruk egy részét meg kell semmisíteni, le kell árazni, áron alul kell eladni, akár annak az érdekében is, hogy a versenytársainkat kiszorítsuk a piacról - azt is tegyük hozzá, hogy a mai globálkapitalizmusban nincs szabadpiac azokban a szegmensekben amelyek a napi élethez szükséges legfontosabb termékek tartoznak (élelmiszer, ruha, ingatlan - igen, az ingatlanpiacon is rengeteg új építésű lakás áll üresen, mert az árazás itt is háromszoros és sokszor évekig állnak lakóparkok eladatlan lakásokkal)

3/ a megtermelt profit nagy része értelmetlen vagyon felhalmozásba torkollik és hedonizmushoz (drog, yachtok, magánrepülők, magánszigetek és kurvák) vezet - nem feltétlenül az 1. generációnál, hanem a következőknél

4/ tényleg azt gondolja a blogger, hogy a jelenlegi helyzetben az egészségügyi vagy közfeladatot ellátó dolgozók vagy a mezőgazdasági árukat előállító kistermelők munkájának az értéke alárendelhető a piac mindenható logikájának? nem kellene esetleg ezen a kis pofonon elgondolkodni, és rádöbbenni arra, hogy az eladhatóság az ami értéket teremt vagy esetleg valami más? ha valaki most nem világosodik meg, akkor menthetetlen...
A fél világ otthonról dolgozik, az információcsere nagy része pedig e-mailben zajlik. Írásban azonban könnyen belesétálhatunk olyan kommunikációs csapdákba, amelyek feszültséghez vezethetnek a csapaton belül. Az írásban történő kommunikáció még a magánéletben sem mindig könnyű; egy ártatlannak…..
Olvasónk kérdések hosszú sorát teszi fel a levele végén, teljes joggal. Az OTP ügyfeleként a babaváró hitel felvételéhez, időpontra érkezett családjával a fiók elé, ahol már 20-30 ember ácsorgott, maximum fél méterre egymástól. Messzebb senki nem mert menni, nehogy lemaradjon a bejutás…..
vuvuvu2 2020.04.14 18:42:18
@Aréna: ugyanez a Móriczon, azaz üres fiók, bent megy a körömreszelgetés, senki nem áll sorba, csak 10 szerencsétlen egymás nyakában az automatához (akik közt át kell hatolni, hogy bejussak a fiók előterébe ahol 5-en állnak pár négyzetméteren), be kell kopogjak a zárt ajtón többször, majd a biztonsági őr elküld sorbaállni, majd én közlöm vele, hogy senki sem áll sorba a fióki ügyintézéshez csak én, erre nem enged be - ott hagytam őket, majd megyek máskor (egyelőre megtehetem, hogy halasztom az ügyintézést), mindenesetre biztos, hogy nincs megszervezve az ügyfélkiszolgálás az OTP-nél, sajnálom OTP-sek vagytok vagy tízezren vagy még többen is, de itt tartotok, üljetek le mindannyian, egyes
vuvuvu2 2020.04.14 18:44:52
@Kovacs Nocraft Jozsefne: igen, ők a legdrágábbak, és ez így megy már több mint 20 éve!
Olvasónk egy nagyvárosi drogériában dolgozik biztonsági őrként, az utóbbi hetek pedig rendesen próbára tették az ő idegeit is. Amióta 9 és 12 között csak a 65 év felettiek vásárolhatnak náluk, ebben az időszakban a bejárat előtt balhézó 65 alattiak között kell rendet tennie, de a többi időpontban is…..
vuvuvu2 2020.04.09 09:23:17
@Tamás Rátkay: Végre egy értelmes hsz. Sajnos nagyon nem érti a többség, hogy mi lenne a feladat, és a biztonsági őr is szereptévesztésben van. Azt látom, hogy Bp.-en az emberek többsége nem érti, nem fogja fel, hogy mi az amivel meg lehetne akadályozni hogy berobbanjon a vírus. Tegnap az alábbi élményeket szereztem: 1/ Spar 2 méter széles húspultjához odamentem, amikor nem volt ott senki, erre nyakamba mászik egy nő - fel kell szólítsam, hogy tartsunk távolságot, 2/kis alapterületű patikában az utcán kell várni, bent csak 1 fő lehet, erre egy 60 körüli pasi megáll tőlem szűk 1 méterre az ajtón belül, amikor rászólok, akkor kiröhög és lehülyéz, 3/kis alapterületű liftbe beszállok, erre egy ismeretlen szintén be akar szállni, amikor rászólok, kiröhög. Utóbbi 2 eset, de a parkban napozók, csoportosan bevásárlók, a szupermarketben shoppingoló-nézelődők is egyértelművé teszik, hogy az emberek még mindig azt gondolják, hogy ez nálunk nem történhet meg, velem ez úgysem fog megtörténni. Közben meg arra gondolok, hogy az idős és krónikus beteg szüleim lassan 1 hónapja nem teszik ki a lábukat a lakásból, mert ha megkapják a vírust, akkor életveszélybe kerülhetnek. Tapsikolunk és posztolunk ezerrel, de közben nem értjük, hogy azokat, akik nap mint nap beállnak a frontvonalba azzal segítjük, ha betartjuk a szabályokat. Ha pedig nem így teszünk, nem vagyunk mások, mint buta, önző emberek.
fáymiklós Most örülsz? 2020.03.20 07:29:49
Most örülsz? A rövid válasz az, hogy nem. A hosszabb meg az, hogy nagyon nem. Miközben egyetértek azzal, hogy Eszenyi Enikőnek le kellett mondania, vagy nem szabad meghosszabbítani a szerződését a Vígszínház igazgatójaként. Nem volt a helyén, bár nem irigylem az utódot se, mert ki kell majd…..
vuvuvu2 2020.03.21 11:05:15
@Okana: Bár én nem voltam Fáy úr albérlője, egyetértek. Rendszeresen olvastam a kritikáit. Nem mindenben értettem egyet vele, de ez így van rendjén, a vélemények eltérhetnek.

A kommentek 80%-a irreleváns, különösen azoké a trolloké, akik még arra sem képesek, hogy a szerző nevét pontosan leírják.

A jelentéktelen szó jelentését meg kellene nézni az értelemező szótárban. Én elhiszem, hogy Lengyel Tamás jó színész, jó volt kripliként (is), ettől még lehet jelentéktelen.

Végül hogy Fáy MIklós kezdőmondatára reagáljak: én sem örülök. Szomorúvá tesz, hogy ahogy a dolgok történtek, nemcsak az igazgató, hanem a társulat, a közösség, minden, ki lett végezve. Az igazgatói poszt innentől kezdve teljes mértékben vállalhatatlan. Már csak Rudolf Péter döntése van hátra.

Aztán a 80% elkezdhet gondolkodni azon, mi legyen a Szent István körút 14. alatti telekkel. Ha eladjátok, többet kaptok érte mint 30 ezüst, az biztos,
vuvuvu2 2020.03.21 11:21:23
@Hálátlan Csirkefogó: Schilling annak a színésznőnek a férje, aki a Marton-ügyet kirobbantotta.

Kb. úgy érzem magam mint amit '68 után érezhettek sokan. Jöttek a forradalmári diákok, mindent összesz**tak, és aztán otthagyták az egészet a többieknek, hogy feltakarítsák.
Gretta A világ legszebb kastélyai 2019.04.20 20:36:36
Elképesztő panorámájú műalkotások, történelmi kincsek és fontos turisztikai nevezetességek ezek a kastélyok, melyekből most a világ legszebbjeit mutatom be nektek.  Chambord kastély, Loire-völgy, Franciaország A világ egyik legcsodálatosabb reneszánsz kastélya ez a Loire-völgyi csoda, mely a 16.…..
vuvuvu2 2019.04.22 09:38:29
@degeco: Tavaly jártam Chillonban, az nem kastély, hanem vízivár és nem top10 az biztos. A legszebb kastélyok közül sok valóban Skóciában van. Blog felkerült a clickbait listára, egyszerű kopipésztet nyom a leányka, innentől ignore.
Jött egy bejelentés a Wizz Artől egy új nyaralóútvonalról, csak nyáron és nyilván méregdrágán elvisznek Valenciától egy köpésre, Castellonba. Amúgy Valenciába van egész évben Ryanair, tehát nem egy nagy hír ez. Ami érdekesebb, az egy újabb budapesti útvonal bezárása. Ezt most a Wizz…..
vuvuvu2 2019.02.20 23:27:14
@bzoolee: Oslo-Bergen vonattal kb. 8 óra, hálókocsival, reggelre ott vagy és a vonaton reggelit is kapsz. Bergen ezerszer szebb mint Stavanger, szóval nekünk nem volt kérdés 15 éve sem, de idén sem lesz az, nem hagyjuk ki! A Sognefjord és sok más szép hely Bergenből elérhető, közel van Flam is és a Flamsbana, sok hajó indul onnan mindenfelé. A városban több napot el lehet tölteni, szerintem Oslonál is menőbb. Osloban a legnagyobb szám a Bygdoy-félsziget a Fram-mal, Kon-Tiki-vel, skanzennel, lapp és viking múzeummal (múzeumi negyed norvég módra :-). Hajrá Bergen!
  Az idősek tiszteletét csaknem minden emberi kultúra alapvető értéknek tartja. A címbéli idézet arról tanúskodik, hogy ebben a szemléletben a Biblia is maradéktalanul osztozik. Ugyanakkor nincs olyan földlakó, aki nem gondolkodott még el soha azon, hogy a magas életkor valójában mitől is annyira…..
vuvuvu2 2019.01.28 22:12:54
A poszter pökhendiségéről nem szeretnék értekezni, előttem páran megtették már ezt - nagyon korrekt módon. Viszont van egy film, ami kitűnően bemutatja, hogy a pökhendi Y hogyan gondolkodik: A kezdő. A filmben de Niro ex-CEO elszegődik egy kis start-up-hoz gyakornoknak, mert egyedül van otthon, mint friss özvegy. A film vége pedig oda fut ki, hogy a start-up annyira felfut, hogy az alapító (Hathaway) már nem képes CEO-ként vinni a céget, majdnem bebukja, mert tapasztalatlan. Vívódik, hogy átadja-e a CEO posztot egy külsősnek, de végül nem. Az a megoldás fel sem merül, hogy a cégnél ott lévő de Niro legyen a CEO 3 vagy 5 évig, közben Hathaway betanul mellette. A film ott ér véget, hogy Hathaway megtartja a CEO címet, de hogy ezután hogy küzd meg azzal, amivel előtte sem tudott, az rejtély, mert a film itt véget ér. A start-up-oknak és a kis-középvállalkozásoknak ez egyébként az Achilles-e: amikor kinövi magát a cég képes-e bevonzani és megtartani olyan szakértelmet, ami segít, hogy a cég megmaradjon, és ne bukjon be. Ez a probléma egyébként az Apple-nél is megvolt - a 70-es éveknek is megvolt az Y-generációja, csak nem kapott akkora hype-hátszelet. Ennek a képviselője volt a garbós Jobs, aki szintén nem tudott céget vezetni, ezért először meg is bukott. Kellett neki is pár év, amikor kicsit tanult a hibáiból, és vissza tudott térni. God knows mi lett volna egyébként belőle ha nem távozik ilyen fiatalon. Naszóval van pár példa az üzleti életből is, hogy a nagy arc fel tud repíteni a kuoac tetejére, de arra nem elég, hogy tartósan ott maradjon az ember. Az a szép az életben és a tapasztalatban, hogy az ember el tud jutni oda (már aki), hogy a megszerzett pozíciót tartósan meg tudja tartani és abból is építeni. Ezt még 30 évesen nem így látja az ember, de később, ha van benne szakmai és emberi alázat, egyre inkább megérti a dolgok műkődésének rendjét. A poszter egyértelműen nem tart itt, de talán egyszer majd eljut oda.
Ha valamelyik áruházlánc kasszájához érek, sokszor az az első kérdés, hogy rendelkezem-e az általuk kibocsátott kártyával. Ilyenkor szerényen azt felelem, hogy én szegény vagyok, nekem nem telik ilyesmire. A pénztárosok okosabbja érti a poént és nevet, a csacsik csak bámulnak. Az ő kedvükért…..
Amikor Christopher Nolanről írtam egy hasonló cikket tavaly, a bevezető szövegben amellett érveltem, hogy Nolan az egyik olyan kortárs rendező, aki megcáfolja az oly népszerű "ma már nem csinálnak olyan jó filmeket, mint régen"-véleményeket. Paul Thomas Andersonra ez hatványozottan igaz: az amerikai…..