Regisztráció Blogot indítok
Adatok
_Luthien_

0 bejegyzést írt és 44 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A kérdés az elmúlt hetekben egyre hangosabban szól, hiszen a határok lezárása és a lakhely-elhagyási szigorítások mellett is több nyugat-európai ország megtalálta a módját annak, hogy Kelet-Európából idénymunkásokat szállítson zöldséget és gyümölcsöt betakarítani...
A külföldön élő magyarok körében meglehetősen elterjedt gyakorlat, hogy a külföldi munkavállalás (és élet) ellenére Magyarországon is fizetik a társadalombiztosítási járulékot és ha úgy adódik, akkor otthon is veszik igénybe a szolgáltatást. Na, ennek jövő nyártól vége lehet, ráadásul nem csak…..
Nehéz mit írni akkor, amikor egy blog elér a 3000. poszthoz, egy több mint 8 éves út mérföldkövéhez. Szép kerek számról van szó, megszámlálhatatlan érdekes, szívszorító vagy éppen pozitív történetről – ezúton is köszönöm, hogy megosztottátok a bloggal és legyen ez így a jövőben is! Szinte lehetetlen…..
Az első hetek és hónapok (néha kissé ijesztő) izgalma után lassan külföldön is beindul a mókuskerék. Így történt ez Viktorék esetében is (története első és második részét itt pótolhatja az, aki elmulasztotta), hogy aztán egyszer csak beüssön egy váratlanul (és nem túl kellemesen) izgalmas…..
_Luthien_ 2019.11.20 12:14:32
@Nagy kámpics: Pont így!
Sajnos van egy tippem, hogy ez kívülről ridegségnek/zárkózottságnak/elutasítónak tűnik, ezért keményen próbálkozok, de nincsenek nagy sikertörténetek...
Az ingatlanbérlés és -vásárlás hosszú évek óta neuralgikus pont Európában. A londoni, berlini helyzetről már sok szó esett, most azonban egy olyan helyre látogatunk el Tucano segítségével, ahol ritkábban járunk. Pedig Lisszabon is rengeteget változott az elmúlt években, ami az ingatlanpiacot illeti…..
Határátkelő Az egyetlen kiút 2019.10.31 06:30:00
Egészen különleges poszt a mai, pontosabban egy sorozat első része, amiben végigkövethetjük, ahogyan határátkelő lesz olyasvalakiből, akinek ez soha nem volt a vágya. Viktor története hosszú, de nagyon megéri végigolvasni, sok mindent meg lehet érteni abból, miért dönt valaki végül a határátkelés…..
Kriszta és párja szó szerint fejest ugrottak az amerikai életbe. Négy évük summája talán az is lehetne, hogy ugyan alapos tervezés nélkül is bele lehet vágni a határátkelésbe, de azzal a saját dolgunkat is megnehezítjük. Nekik mindenesetre sikerült egyenesbe jönni!..
Például megpróbálja eldönteni, hogy merre tovább. Elfogadjon egy nagyszerűen hangzó álláslehetőséget a világ túlsó végén? Maradjon inkább Magyarországon a család és a barátok közelében? Ki a fontos? Kinek kell megfelelni (ha meg kell): a családnak, magunknak? Ezek a…..
Amikor először elolvastam István levelét, az volt az első kérdésem: de akkor miért van még ott? A kérdés szerintem sokakban felmerül majd, azzal együtt is, hogy persze az idősgondozás sehol sem tartozik a legkönnyebb munkák közé – így az Egyesült Királyságban sem. Érdekes…..
Egy igazán különleges poszt a mai, hiszen a nagy részét Móni évekkel ezelőtt írta, és már önmagában érdekes visszatekinteni ennyi idő elmúltával egy hazaköltözés tapasztalataira, az igazi súlyát azonban számomra mégis a vége adta meg: a tipródást, amit egy el- és hazaköltözés jelent. Te is…..
Birdie és családja tavaly júliusban költözött ki Kanadába. Pontosabban az akkor már jó negyedéve kint dolgozó férjét követték Vancouverbe, ahol most két gyermekükkel, egy 9 éves kislánnyal és egy 11 éves fiúval élnek. A két gyerek természetesen iskolába jár, ahonnan most…..
„Vágyakozom egy másik életre, de ahhoz másoknak meg kell halniuk” - írja Detti, és sajnos egyáltalán nem túloz. Nekem valami azt súgja, hogy nincs is egyedül, sokan járhatnak hasonló cipőben...
Nemrégiben olvashattatok itt egy posztot, melyben az Egyesült Királyságban élő külföldiek vallottak arról, milyen hatással volt rájuk a britek tervezett kilépése az Európai Unióból, illetve miért érzik magukat „Brexit-menekülteknek”. Most a kiegyensúlyozottság kedvéért…..
_Luthien_ 2019.03.20 09:29:25
@takarék-láng: Csak néhányat tudok kiemelni, mindenre nem lenne még az 5000 karakter sem elég:
- a kontinens békéjének szavatolása (eredetileg ez volt a fő cél, hogy a németek és franciák nehogy egymásnak essenek)
- jobb alkupozíció a világ nagyhatalmaival szemben
- az egységes piac növeli a versenyt, a hatékonyságot, csökkenti az árakat, és ehhez még hozzá kell adni a vámok megszűnését
- a személyes rész: te döntöd el, hol élsz, dolgozol, adózol
Az alábbiakban egy egészségügyi (szerzője, Márti szerint) „élménybeszámoló” következik Hollandiából. Nem kevés megpróbáltatáson mentek keresztül a családjával, így aztán volt alkalmuk alaposan kitapasztalni a holland rendszer működését...
_Luthien_ 2019.03.14 10:54:41
A posztoló férjének mielőbbi teljes gyógyulást!

@glorianna: Valóban így van, a legtöbb orvos inkább csak betegséget gyógyít és minimalizálja a betegnek és rokonoknak adott információt. Ennek szerintem két oka van: egyrészt így tanulták és így szocializálódtak, másrészt a túlterheltség miatt ez egy olyan lehetőség, ahol tudnak időt spórolni. 0 tájékoztatás nem kerül időbe, míg elmagyarázni valamit és kérdésekre is válaszolni igen, miközben várják a türelmetlen betegek, akikre szintén nem lesz elég idő.
Amíg a magyar kórházakban a 60+-os orvosok maguk gépelik be 2 ujjal a tüneteket, diagnózist, kért vizsgálatokat, addig a második szempontból nem várható érdemi javulás, sajnos.Mert nem csak orvoshiány van, hanem a meglevő orvosok kapacitását is borzasztóan rosszul használják ki sok esetben.
Hat Németországban töltött év után Gábor és családja tavaly költöztek vissza Magyarországra. Önmagában a története is érdekes, de számomra a legérdekesebb az volt, hogy hiába költözik haza az ember, valami örökre megváltozik benne és másként látja már a hazáját is. Te is hazaköltöztél? Milyen…..
Nyilván mindenki a saját világnézete és vérmérséklete szerint válaszol a címben feltett kérdésre. A skandináv országban élő Bandirepublic azonban ennél kicsit továbbment és egy egészen érdekes megközelítéssel próbálkozott...
Egyre több magyar gyerek születik külföldön, azaz egyre több magyar nő szül külföldi kórházban. Ez történt Vandával is, aki a németországi Baden-Württemberg tartomány egyik kórházában adott életet kisfiának. Sokat elárul a jelenlegi helyzetről, hogy ott is volt magyar doktornő... (A fotókat köszönöm…..
Gyermeket várni mindenhol öröm, a terhesgondozás rendszere és a kórházi ellátás azonban sokban eltérhet egymástól. Mint a mai posztból kiderül, akár még adott országon belül is. Ma Kanadába látogatunk, ahonnan Laci felesége írta meg élményeit, ami különösen érdekes azért, mert három gyermekük közül…..
_Luthien_ 2019.02.21 14:11:05
@eccaecca: A ritkán vizsgálgatás valószínűleg egy racionális döntés: hiába nézik meg a néhány hetes magzatot, az esetleges vetélést akkor sem tudják megállítani. A stresszesebbek gondolom pár naponta csinálnak terhességi tesztet az elején...
Aztán a 12. héten valószínűleg megcsinálják a genetikai vizsgálatokat és ha az rendben van, akkor megint nem szükséges egy darabig ismételni az ultrahangot.
Itthon sokkal inkább betegként van kezelve a várandós nő problémamentes terhesség esetén is. Vajon van-e ennek köze ahhoz, hogy mekkora üzlet a magán terhességgondozás?
Ma ismét egy régi szerző új írását olvashatjátok. Roland mintegy hat évvel ezelőtt írta meg történetét (itt olvashatjátok el). Azóta rengeteg minden történt vele, szép sikereket ért el a magánéletben és a szakmájában is, mint írja: „a világ elég nagyot fordult körülöttem szűk 6 év alatt és soha nem…..
_Luthien_ 2019.02.14 10:33:09
@Dikusz: Csatlakozom!
Gratulálok a posztolónak, jó érzés volt olvasni a bejegyzését, ezen is teljesen átjött a pörgős személyisége. Csak így tovább!