Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zFuly

0 bejegyzést írt és 144 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Göd elveszíti kertváros jellegét?!   Még 2019-ben, de már Balogh Csaba polgármestersége idején megvásárolta a volt Pólus Hotelt a Cordys Palace Kft., Miskolcról. A Kft. egyik tulajdonosa az a Green Plan Energy Környezetvédelmi Kft, amelynek tulajdonosa és ügyvezetője a kormányzati körökben igen…..
Akárhányszor felbukkan egy hír arról, hogy mely hajtásmód számít a leginkább klímasemlegesnek, én mindig igyekszem beszámolni róla. Függetlenül attól, hogy ki és milyen módszerek alapján erősít meg, vagy cáfol meg egy hitrendszert.Ezúttal az Eindhoveni Műszaki Egyetem számolt utána annak, hogy az…..
„A város növekvő iparűzési adó bevételei, elsősorban a Samsung által fizetendő adók lehetővé teszik, hogy városszerte folytassuk a csapadékvíz-elvezető rendszerek kiépítését, valamint úthálózatok, járdák, közösségi terek építését, a zöldterületek növelését.” (Idézet a fideszes Csányi József…..
zFuly 2019.09.17 13:36:46
@István Tamasi: Kedves István, választások előtti Markó úr programjára nincs hatásunk.
Nagyon reméljük, hogy a választások utánira lesz. :)

A felvett adóelőleget, a kiirtott erdőért felvett pénzt és ezek elszámolását rögtön bemutatjuk, amint az feláll az új önkormányzat.

Ha további kérdései vannak, felteheti őket lakossági fórumunkon: www.facebook.com/events/645364665985366/
A jószándékkal kikövezett út is vezethet igen rossz helyre. Hát még, ha a jó szándék is hiányzik!  Mit fogadott el az önkormányzat? Göd önkormányzati képviselőtestülete a polgármester vezetésével rendkívüli ülésen megszavazta, hogy a Temető tábla területére egy beruházó 677 lakóegységet építsen. A…..
zFuly 2019.09.05 08:34:23
@Tranquillius: Sajnos most nem tudom pontosan számosítani.
Csak a Samsung kb. 30 ha erdő, 70 ha szántó és gyep, a lakóparkok szintén 100 ha körül.
Ennek fejében viszont egyetlen négyzetméter zöld felület sem kapott rendes gondozást, karbantartást, új telepítésről nem tudok.
Ezen (is) változtatni akarunk.
zFuly 2019.09.10 10:29:50
@Öregkocogó: Sajnos az erdősávok már tervekben sincsenek.
Nem csak az ide jönni kívánók, de saját érdekünkben is meg kell állítani ezt a történetet.
zFuly 2019.09.16 20:29:52
@Öregkocogó: rajta vagyunk, hogy változzon.
És ebben minden támogatást köszönünk!
"Jósolni nagyon nehéz, különösen, ha a jövőről van szó."Niels Bohr Akik versenybe szállnak Tegnap lejárt az ajánlásgyűjtés határideje, és ha bízhatunk abban, hogy mára a valasztas.hu is utolérte magát (tegnap estig biztosan nem sikerült az összes Gödre bejelentett jelölt feltöltése), akkor…..
zFuly 2019.09.13 22:27:21
@Tranquillius: Nehéz megmondani, kitől visz el szavazatokat.
Sipos képviselő úr megpróbálja megoldani, hogy a következő ciklusban is képviselő legyen. Egyesek a testületben többen is a kényelmes egzisztencia okán indulnak még. Hogy Sípos képviselő úr is ebbe a körbe tartozik-e, azt nem tudom.
Indulása vélhetően olyanokat mozgat meg, akik a közös jelöltekre egyébként nem szavaznának, így én személyesen inkább arra hajlok, hogy indulása kevéssé befolyásol bármit is.
A visszajelzések alapján jól állunk, Csaba egyre ismertebb, népszerűbb. :)
Gödi Összefogás Program 2019.08.07 15:43:36
Röviden: Hosszabban pedig ezen a linken olvasható a programunk.    ..
zFuly 2019.09.05 09:14:26
@Tranquillius:
Csak két dologhoz:
Építés korlátozás: mindenképpen szükséges. Gödöllőn már évek óta nem lehet új társasházat építeni. Hasonló szabályozásról érdemes itt is gondolkodni.
Építményadó: az építményadó a helyi közszolgáltatások fedezete miatt szükséges. Mindenképpen szükséges, hogy az önkormányzat világosan megmutassa, mire szedi be és mi lesz belőle. Így remélhetőleg jobban elfogadható lesz.
Az atomerőművek meglehetősen ritkán robbannak fel - nyugtat meg minket az atomenergetikai szakember. Néha azért mégis megtörténik - vágjuk rá mi. Megtörtént Cseljabinszkban, Csernobilban, Fukusimában, és van még tucatnyi hely a világon, ahol bármikor történhet atomkatasztrófa. A…..
zFuly 2019.06.06 10:59:40
@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Nagyon kérlek, egy különbségtételt engedj meg: a TERVEZETT teljesítményingadozást ne keverd a NEM TERVEZETT-el.
Az időjárásfüggők napi szinten tervezettek, az atomnál meg készenléti kapacitás kell a váratlan eseményekre.

Az időjárásfüggők meghibásodása nem releváns, mert egy egység kiesése észre sem vehető, egy reaktor kiesése viszont igen.
Azzal nem tudok mit kezdeni, hogy az időjárásfüggők jót tervezhető időjárásfüggését azonos eseménynek tekinted az üzemzavarral.

Alma és petrezselyem?
Igen is, meg nem is. Tisztán mérnöki szempontból akár igazad is lehetne. Milyen jó lenne egy gyorsan létesíthető, biztonságos, olcsó, rugalmas, tiszta forrás. Ezek közül az atom legfeljebb felet tud (tiszta - kivéve nukleáris hulladék). Az időjárásfüggők hármat (gyors, biztonságos, tiszta).
Az árhoz még valami: jelen árviszonyok mellett a beépített kapacitás tekintetében a megújulók beruházási előnye jelentős, és évről évre javul.
Rövid számítással a 2018-as adatok alapján belátható, pesszimista becsléssel számolva (teljes ellátás csak PV-ből, azaz mindössze 60% direkt és 40% tárolásos felhasználás) a tárolási ciklusra maradó "beruházási keret" már 2100 USD/kW visszatárolt kapacitás.
Offshore széllel a számok még kedvezőbbek.

A felhasználót alapvetően nem érdekli, honnan jön. A befektetőt meg az érdekli, mennyiből tudja kihozni. Arra pedig a számok az irányadók. Lásd fent.

Források:
www.irena.org/publications/2019/May/Renewable-power-generation-costs-in-2018
www.world-nuclear.org/information-library/economic-aspects/economics-of-nuclear-power.aspx
zFuly 2019.06.07 11:00:06
@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Mondom én, a valóság szembejön.
Az időjárásfüggők tervezése a rendszerirányítók létérdeke, és még egy olyan kis mennyiségű, tehát statisztikailag rosszul tervezhető forrással is, mint a hazai, egészen jól megy a dolog.
Lásd itt:
mavir.hu/web/mavir/szeltermeles-becsles-es-teny-adatok
mavir.hu/web/mavir/naptermeles-becsles-es-teny-adatok

A meghibásodásnál az a kérdés, hogy mekkora egység képes egyben kiesni. Mivel az időjárásfüggők egységmérete csekély, ezért egy bármely termelőt érintő teljes kiesése a rendszer számára sokkal kevésbé érzékelhető, mint bármely nagy egység, pl. egy reaktor kiesése. Ezért nem kell forgó tartalékkapacitás az időjárásfüggőkhöz, az atomhoz meg igen.
És mindezek miatt nem azonos az időjárásfüggők kezelése és a meghibásodási tartalék.

A visszatárolt kapacitás esetén talán nem volt világos: hidrogén ciklusról beszélünk, még mindig.
Megtermelt villamos energiából hidrogént/metánt készítenek, abból újra villamos energiát.
Ezt a tárolási kört kell kiadott kW-ra nézve beszorítani a számított összegbe, hogy az általad annyira óhajtott zsinóráramot legyen képes termelni az időjárásfüggő.

És mielőtt a gáztárolásba kötnél bele: Magyarországon a létező tárolási kapacitások mintegy 90 napra elegendőek. Németországban csak a gázhálózat szabad tárolókapacilása 200 PJ (nyomásemelés üzemi tartományon belül), kb. egyhavi villamosenergiatermelés fedezete. Ehhez jönnek a rendes tárolók, legalább ugyanennyi. Meglevő tárolási kapacitások, nem kell fejleszteni.
zFuly 2019.06.08 15:43:13
@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Igen, a kötelező átvétel miatt, amit rájuk erőszakoltak. Ui. az időjárásfüggők hektikus termelésének kompenzálását - és annak KÖLTSÉGÉT! - elegánsan áttolták a rendszerirányítókra, azon keresztül meg persze a fogyasztókra. Máris nem lennének olyan olcsók az időjárásfüggők, ha minden más erőműhöz hasonlóan a termelés hektikus ingadozását házon belül nekik kellene kompenzálniuk, és minden más típusú erőműhöz hasonlóan csak az üzemzavar és a tervezett karbantartás adna ezalól felmentést. "

Na, menjünk sorba.
Rendszerirányítás és az ő költsége, amit "áttoltak".
MIlyen költségelemeket ismerünk ebben a körben?

Azon túlmenően, hogy a zsinór és menetrendtartók + rugalmas importra szocializált rendszeriránytóknak hullik a haja. Sajnálom a hazai rendszerirányítókat, mert a főnökeik ellentétes utasításokat adnak, nem történt meg a megfelelő felkészülés. Lehet azon agyalni, hogy blokkoljuk az időjárásfüggőket, majd egyszercsak hirtelen politikai döntéssel beöntünk nappali időszakban 1000MW szolárt.
Ha azt mondod, erre nem lehet készülni és ez költséges, igazad van.
A megújulók bevezetése rendszerátalakítást igényel, elsősorban irányítás oldalon. Ha ez elmarad, az gond. És elmaradt. Ez nem a megújulók "hibája", hanem a döntéshozóké.

A világ változik, alkalmazkodás nélkül kihalunk, mint a mammutok.

"Talán szerencsétlen időben vált szükségessé Paks1 leállítása, talán 10-15 év múlva lennének versenyképes alternatívák Paks2 helyett, de talánra nem lehet építeni egy ország energiaellátását."
Ez is egy jó szempont. Éppen ezért lenne jobb Paks1 hosszabbítása, míg mindenki számára nyilvánvaló lesz, hogy lufi-e az energiaforradalom vagy nem. Vélhetően nem lufi, de nyilván tisztább lenne a helyzet. De sajnos nem ez a pálya.

"Az 1x1-et mikor magyarázod el nekem? "
Ha megkérdezed mennyi, azt is elmagyarázom.
A H2 ciklusnál nincs értelme kWh (MWh, TWh) költségről beszélni, mert nincs érdemi energia arányos költségrész.

"Másodszor a magyar gáztárolók nem kis része bértárolást végez. Az ebből származő bevétel csökkenne, ha más célra használnák fel egy részüket. Ezt is számold bele."
A hazai kiegyenlítők és földgáztárolók kapacitásuk alsó szélén mennek, ott nincs szűk keresztmetszet.
Adatok itt (sajnos nem új, de nem serények az átlátható adatpublikációban): www.mindentafoldgazrol.hu/ellatasbiztonsag/foldgazszallitas/magyarorszag-ellatasbiztonsaga
Újlaki Ákos a Boston Consulting Group szakértője beszélt a szlovákiai tapasztalatokról az Inforádióban, amiből mi is tanulhatnánk. Különösen, hogy a pozsonyi közgazdász számunkra érthető nyelven beszél. Fordítani se kell. Most már úgy tűnik elég tőlünk északabbra átlépni a határt és rögtön egy…..
NERtárs-blog 2018. Kire voksoljak? 2018.01.01 11:14:08
Eljött 2018. Túl vagyunk a halászlés-bejglis-lencsés-virslis kajakómán, mindezt leöblítettük az újévi pezsgővel, Áder szavait is figyelmesen végighallgattuk; úgyhogy rákoncentrálhatunk az új év adta lehetőségekre. Ezen a ponton pedig nem feledhetjük el, hogy áprilisban választások lesznek. Őszintén…..
zFuly 2018.01.02 10:48:51
@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Úgy csinál, mint aki látja a problémát. Az igazi probléma, hogy ez csak álprobléma. Pl. itt atomerőművet akarnak építeni, miközben az Észak-Atlanti régióban nem építenek már alaperőművet sem (nemhogy atomot), mert az energetikai forradalom ennél sokkal összetettebb megoldásokat tesz lehetővé és követel meg.
Minden hasonló "kiút" mutatásukra megmutatható, hogy a világ erőst meghaladta.
XIX. századi megoldásokat keresnek a XXI. századi problémákra. Igazi hátrálás, ahogyan írod.
Csak sajnos előre kellene menni.
A politikai hírözön gyorsan süllyesztő mocsarában szinte el is felejtettük már a nőt, aki ki merte fütyülni a szónokot. Haszontalanul próbálta, hisz önmagán kívül csak néhányan hallották, a sípszó az emelvényig nem hatott át a hangosításon keresztül. Az ingerküszöböt nem is ez, hanem a hajánál…..
Ha kicsit megerőltetjük a fantáziánkat, szép történet kerekedik a budavári önkormányzatnál kitört albérlet-botrány és a korábban bezáratott Zsidai-konyha körül. ..
„Jó lenne, ha mindenki tenné a dolgát: a politikusok, a közgazdászok, a rendőrök, a titkosszolgák. És az egyházak. Ki-ki a magáét. Mi nem mondhatunk mást, mint amit Jézus tanított.” Fabiny Tamás evangélikus püspök írása. Néhány hete egy rémisztő videó került fel a világhálóra. Egy magyar sofőr…..
Az elhunytat szólították meg, a levél tartalmában pedig úgy írtak mintha a felesége, az édesanyám halt volna meg. A levelet egy vidéki országgyűlési képviselő ügyvéd irodájából küldték, de a kérdésünkre nem kaptunk kielégítő választ. …Nagyon nehezen szántam el magam e blog megírására… Az eset most…..
zFuly 2016.01.14 10:12:40
@rest of boys: Jó összefoglaló, thx.
A fideszes intézetek nekiálltak parlamenti küszöb környékére mérni az LMP. Schiffer András pártvezér pedig már 10 százalékos eredményt vizionált. Noha a párt csak fizetett diákakmunkásokkal tudta összegyűjteni a csökkentett számú ajánlásokat. (Sőt, a párt úgy próbált…..
zFuly 2014.03.13 16:27:31
@Emiksz: Van terhelö adat Gyurcsány ellen. Csak nem veszik elö, mert akkor Gyurcsány visszalö!
(Nem keveset boltoltak együtt, ugyanis)
Minden rendben az Esztergom-Budapest vonal felújításának költségével? Az Esztergom-Budapest vasútvonalról írt cikkünk után kaptunk hideget-meleget, csak azt nem, hogy itt minden rendben. A NIF Zrt. még azzal is megtisztelt bennünket, hogy minden képünket kommentálta. A minimum,…..
zFuly 2014.03.12 17:54:16
@Szúnyog: Jót tenne a véleményednek, ha felvilágosítanál bennünket, mit takarnak ott a számok.
Hátha mondhatnánk azt: igazad van. Így erösen csak csapkodás érzet van.
Az ellenzéki vezetők állórajtot vettek, és szétsereglettek a szélrózsa minden irányába -- úgymond kampányolni. Félreértés ne essék, önmagukért. Azóta mindenki össze-vissza beszél, jószerivel azt, ami eszébe jut. Ágyin. (Elkezdtem felfrissíteni az orosz tudásomat.)…..
Nemrégiben írtunk Dobronyi Tamásról, aki Econovumos diplomáját PhD-ként tüntette fel, amivel nem volt egyedül. Dobronyi esete annyiban különleges, hogy az Óbudai Egyetem címzetes egyetemi docense és az MTA köztestületi tagja is volt. Az Óbudai Egyetem tájékoztatása és…..
zFuly 2014.03.06 14:08:43
@encir: PhD-ben komoly katyvasz van, szerintem mind a mai napig.
Nincs általános jó gyakorlat, sok a titkolózás, sok a csak a publikációs index kedvéért vagy a kollega idézettségi mutatójának javításáért írt üres cikk.
Idöközben az Econovum is "visszavonta" a reklámszöveget.
Dobronyinak vélhetöen nem létkérdés a titulus - mert tudja a saját értékét titulus nélkül is.
Hát ezek vannak.
Üzenőfüzet Mi lesz az LMP-vel? 2014.02.16 17:33:47
Azt már tudjuk, hogy a politika nem lehet más. Bármennyire is cuki és aranyos a bázisdemokráciás civilkedés/hippiskedés, a politikai küzdőtéren ez kevés. Bár sokan nem tennének a zöld párt parlamentbe jutására nagyobb összeget, a jelenlegi politikai környezet nem is lehetne…..
zFuly 2014.02.17 12:58:26
@belgabela: így van, ez a demokrácia. Meg az, hogy a démosz (a nép) tájékozódik és megbeszél a döntés elött. Az még inkább demokrácia.
Az nem annyira demokrácia, hogy pár, a vezetöségtöl egyébként egzisztenciálisan függö választott képviselö megszavazza a vezetöség indítványát.
Legyen szó akár lakossági (szocik), akár állami (fidesz) eladósításról, pl.
zFuly 2014.02.17 14:06:38
@belgabela: Tán van róla némi tippem. :)
Meg némi összevetésem is van, a hazai, a német, az osztrák és az egyesült államokbeli képviseleti demokráciáról.
Vannak sajátos ízek.
Nekem egyelöre a német tetszik leginkább.
zFuly 2014.02.17 15:50:47
@belgabela:
Nekem is a svájci a kedvencem :)
Az olyan szinten nyitott rendszer, hogy itteni politikusaink sikítva futnának töle :P - remélem, messzire nagyon!

Most épp a németeknek dolgozom (és itt üldögélek), úgyhogy látom kicsit a közéleti vitáikat. Tetszik!
A német kulturális fejlődésnek és a magyar kulturális fejlődésnek van egy közös metszete. István király, azért beszélt németül az udvartartásával és a vármegyei szavazati joggal rendelkező nemesi kaszttal, mert akkor, a nemességünk, még csak azon a nyelven beszélt. Abban…..
zFuly 2014.02.12 14:19:10
@♔bаtyu♔: Megnyugodhatsz. Kb. egyharmadtól a kommentekre ugrottam. :)
Szinte karcolások nélkül úszta meg a túlélhetetlen balesetet egy motoros.  Sao Paolo egyik forgalmas útján egy hírtelen sávot váltó autós elsodort egy motorkerékpárost és szabályosan az utat övező falnak trancsírozta. A szemtanúk legnagyobb meglepetésére a szerencsétlenül…..
Magyarországról tudósított a New York Times. Ne, lécci, ne kattintsatok tovább, nem a Horthy-szoborról és a növekvő antiszemitizmusról lesz szó, ígérem! Komolyan, ilyen riportot amerikai újságíró tollából régen nem olvastatok. Seth Kugel szerdán megjelent írására a HVG…..
zFuly 2014.02.07 11:13:22
@Kurt S. Earp: "Tetszik"
Mert itt másképp nem lehet jelezni. :)
zFuly 2014.02.07 11:51:37
@Lord_Valdez: Bátorkodtam megjegyezni, hogy az embereknek anno mindennapi "vezérfonala", rendes, normális viselkedése volt az, amit megkérdöjelezel.
Attól függetlenül, hogy ettöl persze idönkönt eltértek.
Amint elöfordul, hogy egy liberális anya is felpofozza a gyerekét, és láttunk már olyat, hogy egy állatvédö nem ad enni szegény kóbor cicának/kutyának.
Ettöl még sem a liberális értékeit sem az általános állatbarátságát nem kérdöjelezzük meg.

Ha szabad még egy liberális elvet ide idéznem: mások értékei éppoly védendöek, mint maga a liberalizmus.
zFuly 2014.02.07 12:55:37
@Lord_Valdez: Ilyen elv nincs? Jééé...
Akkor elvi hiba van valakinek a készülékében.
A liberalizmus, mint szabadságeszme hogyan rangsorolhat a különbözö emberek saját vállalt értékei között?

Na, mind1.

A saját családi történetek vélhetöen többnyire már a paraszti életforma felbomlásának idöszakából származnak. Voltak nálunk is.
Született feleségeket sose néztem, ahhoz nem tudok viszonyítani.
Amihez viszonyítani tudok, az a magyar néprajzi, zenei, (népi) történeti anyag, ami múzeumokban, archívumokban van. Pl. "leltározott" népzenei kincsünk egymaga több, mint Európa tölünk nyugatra összesen. Ez egy-két kóbor zenésztöl nem jön össze, ezt minden faluban élni kellett.
Más kérdés, hogy ennek zöme miért, hogy és mikor ment veszendöbe.
Liberatórium Az erő prófétái 2014.01.24 16:11:06
Olvasom ezt és déjà vu érzésem van. Előszedtem egy már korábban megkezdett írás-kezdeményemet és látom, hogy már számtalan hasonló link szerepel ott, aminek a végén mindig hasonló jellegű érvelés található: "ezt kell csinálni és így, mert másképp nem lehet". Ez…..