Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pendemonda

0 bejegyzést írt és 188 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Keresetlen szavak a budakeszi oktatási helyzetről azzal a nem-titkolt céllal, hogy érdemi párbeszéd kezdődjön, végre. Felsmann-Vass Virág írása ..
Pendemonda 2016.02.08 12:41:36
A kihívás mindig alkalom a fontos kérdéseken való gondolkodásra és a megfelelő döntésekre.
Az egyes alternatívákról:

Ha elég erőt érzel magadban, akkor nosza, neki lehet állni kívülről átszervezni a SZIA-t. Ehhez azonban célszerű volna pozitív elemekre támaszkodva, programszerűen hozzáállni, önmagában az elégedetlenség szítása nem teremt jobb intézményt, viszont jelentős rombolást okozhat.

Új iskola alapítása:
Új intézmény létrehozása nagy felelősség, általában sokkal több a csendes kudarc, mint a hangos siker. A társak gyűjtése, ígéretek tétele, a betartásukról való gondoskodás energiát és döntéseket igényel - egy intézmény létrehozása gyakorlatilag egy új gyerek vállalásával felérő felelősség, amihez a szükséges feltételeket az írás szerzője számomra nem bizonyította (ettől persze még képes lehet rá)

A pénzről: igen, a gyerekek megfelelő nevelése a szülőktől is pénzt (időt, benzinköltséget igényel) igényel a mai világban, ezt a legtöbben egyébként is tudják (mondjuk a kormányzatunk pont nem mindig, így az igényekhez képest alacsony fizetések miatt is alacsony a gyerekvállalási kedv). Szóval az szülői felelősség, hogy mit enged meg a pénztárca és az életkedv együttese.

A személyes sztori:
Sokaknak, így nekem is úgy merült fel a kérdés, hogy miként alkalmazkodsz a helyzethez, ha megváltoztatni nem tudod.
Én 91 óta élek Budakeszin, a fiam ide járt a katolikus óvodába. Mivel a budakeszi általános iskolák osztálylétszáma akkoriban magas 30+-os volt, én pedig abban hiszek, hogy kevés gyereket jobban lehet tanítani (a személyes példa egy Sopron melletti községben is erről győzött meg), a Lauderbe vittük a fiam, ahol 20-25 fős osztálylétszám volt 2 osztályfőnökkel. Az iskola a Budakeszi úton van (22-es busz), ami nem jelent jelentős időbeli igénybevételt, és egyébként az iskola jól felszerelt, igényes és gyerekbarát.
A Lauder világi zsidó közösségi iskola. A világi jelleg megkönnyíti a nem zsidók számára az itt tanulást, ennek következtében a diákok mintegy harmada-negyede nem vallási/egyéb közösségi alapon került ide, ők/mi alapvetően budai-budavidéki polgári családokból vannak/vagyunk.
Van judaisztika (= Ószövetség), és kell héberül tanulni, kb. hasonló leterheltséggel, mint ahogy az orosz nyelvoktatás működött a mi generációnknak.
Az önazonosság miatt természetesen minden évben feltettem magamnak a kérdést, hogy jó helyen van-e itt a fiam (és időközben a lányom is), de ha nem akartam hazudni magamnak, akkor igennel kellett válaszolnom.
Ettől persze még jártunk kosarazni Budakeszin, amit az a helyzet szüntetett meg, hogy a szakosztály az időigényes versenysport felé tolódott el, mi pedig ezt inkább hobby szinten kívántunk tartani.

A fentiekkel együtt egyébként jól érzem magam katolikusként Budakeszin, 91 óta otthonommá lett a település.
Így azt is fontosnak tartom, hogy a helyi iskola jó legyen -ehhez pedig az kell, hogy az itt lakók ezt elhiggyék, a meggyőzésük pedig az iskola vezetésének a feladata.
1000 leütés Államtalanítás 2013.06.12 22:56:19
Van itt ez az állam, amiről az egyszeri jóember (hogy ne is beszéljek a rosszakról) azt hiszi, hogy érte van. Ebből az egyszerű szívmelengető hitből kelnek aztán az olyan délibábok, mint az állam által garantált biztonság, az igazságosság, az erő, a közösség élménye,…..
Pendemonda 2013.06.13 12:33:51
@Hafr:
@windex: azért ne ekézd mindenestül, mert a differenciáltalanság MINDIG butaságot takar, a legnagyobb pazarlás pedig a folytonos újrakezdés.
"If you don't know something, don't speak about it."
Egyébként meg lehet élni erdőben individuumként is, nekem a szervezett lét jobb alternatíva.
Az izraeli Ben-Gurion egyetem hálózatkutató csoportja kifejlesztett egy módszert, ami megjósolja az egyetemi diákok tanulmányi teljesítményét szociális hálójuk alapján. A kapott információ segítségével megállapítható, hogy melyek azok a diákok akik segítségre szorulnak,…..
Pendemonda 2013.01.10 14:53:57
Először is szóljon az örömóda, jövőre újra 5-8 százalékkal kevesebbet kell fizetniük az autósoknak a kötelező felelősségbiztosításért. De pofa be, nehogy a Vezér Jobb Keze ezt megtudja. Miniszter Úr épp vadul keresi a sokadik megszorítás összetevőit, még képes egy perc…..
Pendemonda 2012.11.04 16:34:31
Nézzük a tényeket:
1, a 90-es évek közepén száz autóra évente 8-9 káresemény jutott évente, ma nem egészen négy. (kárgyakoriság csökkent)
2, a sok öreg autó javítási költsége is alacsonyabb, mint az új autőké, (átlegkár nem nő)
3, az évente egyszeri évforduló a netes alkuszok számára kifizetődővé tette a beszállást (elég két hónapig hirdetni és meglehet a szükséges ügyfélszáma), az internetes alkuszok pedig generálták az árversenyt.
4, Nemcsak közép-európa, hanem az EU legolcsóbb díjai vannak itt, ami nyilván enmelkedni fog az autópark fiatalodásával egy esetleges fellendülés esetén. MIndez a fentiek megértéseével könnyen belátható
5 A kormányzat idéntől bevezette a baleseti adót, a kgfb díj után 30%-ban, és ezt jól is tette, mert a kárgyakoriság csökkenésében a biztonság növekedése is benne van, a kevésbé drága jogszabályi szigorítástól az elég drága autópálya-építésig, ezek a legbiztonságosabb utaink. Ilyen típusú adó egyébként minden normális országban van, a mértékek különbözók.
6, "Kasza" változó mértékben volt - azt azonban nem árt figyelembe venni, hogy korábban a károk is gyakoribbak voltak, és nem a kasza a legjobb kifejezés arra a helyzetre, amikor egy 140 Mrd-ods piac 90 körülire csökken.
7, A pénzügyi tudatosságnak mindehhez semmi köze, az, hogy mi olcsóbb vagy drágább, minden értelmes hatéves el tudja dönteni. Csak a félreértés elkerülése végett - a kgfb esetén a biztosító nem az ügyfelének, a díjfizetőnek szolgáltat.
8, Nem kell sajnálni ebben az esetben semmit és senkit, azt kell észrevenni, hogy itt a magas transzparencia és a szolgáltatás-érzéketlenség miatt a díjnagyságon keresztül keresztül egyszerűen jól működik a piac.
Mi tartozik ránk a G. Fodor és a Mandiner vitájából? Mottó: A csúf ember szépsége olyan, mint egy magyar narancs: kicsit csúf, nagyon ronda, de azért elég szép. Az néha úgy van, hogy az igazán csúf és gonosz, aki adott esetben az életünkre tör, intellektuálisan meggyőző.…..
Jók vagyunk egy döntetlenre, de egy bravúr sem elképzelhetetlen, höhö - jelent meg az unortodox politikai kommunikáció a futballban az elmúlt napokban. Vannak sportemberek, akiket tényleg sajnálunk, hogy a bullshit része, de nem tudom elképzelni, mi kell még a magyaroknak, lehet ettől…..
Hoffmann Rózsa mai iskolaköpenyes felvetése első blikkre nem tűnik butaságnak, de ha megnézzük a kontextust és a valóságot, rájövünk, hogy az. Egyrészt az iskolaköpeny és az egyenruha között van különbség. Másrészt mindkettő (és igen más módon) csak elrejti a…..
Pendemonda 2012.08.30 16:06:33
@kanálwarrior: szerintem a kormány arra van, hogy problémát oldjon meg, Ha nem ezt teszi, akkor a kormány a probléma. Itt most nem az a helyzet, hanem az hogy a szerző Mórickaként viselkedik
Egyébként meg bocs, de a társadalomnak sok lányos apa része velem együtt. Ez nekünk probléma, akkor is, ha esetleg más ebben nem érintett.
Pendemonda 2012.08.30 16:08:14
@weisz manfréd huba: egyetértünk,azért írtam egyenruhát.
Pendemonda 2012.08.30 16:12:07
@weisz manfréd huba: micsoda hülyeség már ez! Ez egy megoldható könnyen probléma, míg a másik nehezebben,. Ilyen alapon ne járjon iskolába a budapesti 70% sem, amíg meg nem találtuk a rák gyógyszerét?
Magyarországon a háztartások súlyosan el vannak adósodva; a háztartások devizahitele 3855 milliárd forint, a forinthitele meg 1886 milliárd forint (ez csak a tőketartozás, és csak a jelzáloghitelekről beszélünk). A jó hír az, hogy csökkenő tendenciáról beszélünk, a rossz…..
Pendemonda 2012.08.17 08:54:51
@béla a görög: az emberi mohóságra és a túlfogyasztásra vonatkozóan teljesen egyetértünk.
Pendemonda 2012.08.17 08:56:09
@Belagezapista: ha úgy gondolod, hogy a költségvetési hiánynak semmi köze az alapkamathoz, akkor szerintem ne folytassuk ezt a vitát.
Üdv
Pendemonda 2012.08.17 09:41:29
@Könnyen elkaptuk, uram!: A végkövetkeztetéssel egyetértünk, magas áht, növekvő adósság és ebből adódóan magas kamat mellett valóban szükségszerű volt a devizahitel.
Nekem inkább differenciálatlansággal volt problémám. Nincs bajom a devizahitellel, ha az nem nem nyakló nélküli és belátható a kockázata, tehát szerintem ez tök jó lehet például fogyasztási hitelek vagy akár 4-5 éves lízingek esetén, de jelzáloghitelek mögé legfeljebb spekulatív jelleggel (ahogy például az osztrákok ezt tették, halasztott tőketörlesztéssel.
Az állami szerveknek ( a hitelfelvevők mellett) pedig kifejezetten van felróhatóságuk, a PSZÁF-nak a fogyasztóvédelmi oldalon, a kormánynak és MNB-nek pedig a gazdaságpolitika monetáris eszköztárának szűkülése miatt - azért ne felejtsük el, hogy a magas devizahiteles-arány politikai ellensúlyt jelent az exportvezéreltséggel szemben, az árfolyamon keresztül. ha alacsony az árfolyam, megválasztanak a devizahitelesek, és tönkremennek az exportőrök. Ezt észrevette 2008-2009-ban a válság kitörés után az MNB is sajnos meglehetősen későn, és akkor is a cél/futamidő mátrixban kezelve, holott például devizahitelek utáni erősebb és differenciáltabb tartalékképzési kötelezettséggel ezt már korábban is lehetett és kellett is volna volna kezelni.
Ma Magyarországon körülbelül százezer ember él hitellel a fizetésképtelenség határán. A kormány semmit nem tesz, naponta lakoltatnak ki embereket jogszerűen, de minden emberség ellenére. A kép illusztráció, nem az esetet ábrázolja A rohamrendőrség bevetésével…..
Pendemonda 2012.07.03 10:05:52
@Vitéziesch Hazaffyasch The Lonewolf (nem Dr.):
Neked is szívesen megírom, hogy az apró berű NEM blogműfaj, hanem hitelszerződés vagy tanulmány, előbbiben ráadásul nem is népszerű, ahogy erre a cikk tartalmából is lehet következtetni.

Az illusztráció helyén egyébként szívesen olvastam volna a kilakoltatás előzményeiről, mert ritkán kezdődik egy történet, hogy jön a rohamrendőrség kilakoltatni.
Ja meg hogy audiatur et altera pars?
De értem, hogy az illusztráció fontos, ha egyszer se oknyomozás, se a másik fél megkérdezése, de még egy szerencsétlen fénykép sincsen....
Amúgy köszönöm a jelzést!
Pendemonda 2012.07.03 10:06:34
@csikarcsi: az hagyján, de apró betűvel ott van a kép alatt, hogy illusztráció....
Pendemonda 2012.07.04 06:09:15
Összeesküvés-elméletíró verseny! A Deák tér-környéki multikulti hihetetlen méretűre kezd tágulni, már ott tart, hogy az olasz szélsőjobb is belefér. Pár matrica erejéig biztosan, hiszen a Mussolini-t példaképüknek tartó Forza Nuova aktivistáinak anyagait láthatjuk a…..
Tegnap szivárgott ki a Fejlesztési Minisztérium és a szakszervezeti vezetők között lezajlott beszélgetés, ahol a kormányt képviselő szakértő elmondta: szakmaiatlan munkával, a Közgépnek kijátszva végeznek felesleges vasútfelújításokat, a kormány nem tudja megoldani a MÁV…..
Pendemonda 2012.06.10 20:54:51
@dr. v.b.1990: Hallagom, hallgatom, de ezeknek a szakszervezetiseknek a köcsögségén kívül től sok levonni konzekvencia nincs, Meg államtitkár sem.
Mi sem örülünk neki, de ismét bebizonyosodott egy korábbi jóslatunk: elemzések szerint, a nyugdíjvagyon közel 10 százalékát tőzsdézte el az állam – leginkább az árfolyamveszteségnek köszönhetően – 2011-ben.  Ez az összeg még a legveszteségesebb…..
Pendemonda 2012.05.03 11:21:35
@puffatag: hát a lopás fölött van a szimpla butaság, ezt elismerem. A Ténytár azonban eddig adott a szakmaiságra, ez a cikk meg láthatóan inkább puffog - arra pedig ott van egy csomó másik blog.
A történeti igazság kedvéért azért tisztázzuk, hogy a manyup döntést meg nem selmeci hozta, ő csak megmagyarázta - kb. ezen a szinten.
Pendemonda 2012.05.03 18:27:59
@komplikato:
"Amúgy csodálkozva tudtam meg egy biztosítónál, hogy a MANYUp tagok számlájára 2010 óta az "oda való" nyugdíj önrész NEM MEGY, mert ugye a kormány befagyasztotta bizonytalan időre és ez jelenleg is fent áll. Ezek után volt arcuk márciusban basztatni a bent maradókat. Mocskos trógerek, lenyúlták volna évekre a MANYUP befizetéseket, de azért nem adtak volna nyugdíjat? Szemét kis tolvajok ..."

Csak hogy tudd, kit szidsz, a befagyasztásról szóló jogszabályt még Oszkóék jegyezték...
Pendemonda 2012.05.29 00:08:32
@Mille38:
íme az első megállítás:
www.parlament.hu/irom38/11079/11079.pdf
ebben az, hogy megszűnik a korábbi direkt pénztárhoz való utalás.
  A magyar jobboldal elmúlt tíz évét és jelenlegi folyamatait elemző Mi a jobb? sorozatunkban Ablonczy Bálint (Heti Válasz, Kommentár, a Mandiner-előd Reakció főszerkesztője) írását olvashatják.   Az elmúlt tíz évben a magyar jobboldal kinyílt.  Az…..
Pendemonda 2012.05.24 13:33:24
Sokan szeretnék most a jobboldalon felmenteni Schmitt Pált, de ezt nem szabad megtenni. Nem szabad megtenni, mert nem emelkedett, semmilyen piedesztára, nem az erkölcsiesség nevében mondott le, hanem mert rákényszerítették. Rákényszerítette a közvélemény, az ellenzék, és végső…..
Jelen tanulmány rövidített változata az Élet és Irodalom, LVI. évfolyam, 10. számában jelent meg 2012. március 9-én. Előfizetéssel letölthető EZEN A LINKEN. A tanulmány publikálását a Publius blogon az Élet és Irodalom szerkesztősége jóváhagyta. Köszönet érte.   *…..
Rászakadt a mennyezet erre a mi Papcsák Pártökle Ferinkre. Először a Hírszerző állapította meg, hogy hülyébb szegény még Gyurcsánynál is, és kerület szerte terjedni kezdett a pesti vicc: nem is igaz, mert ő nem táncol összevissza, mint Fletó, kizárólag akkor csasztuskázik,…..
Pendemonda 2012.02.03 12:58:24
@Fabius: kösz, elolvasom.
Pendemonda 2012.02.03 13:05:49
@bioLarzen: védi a f*szom. De lehetőleg azért kapjon, amit elkövetett, ne vélelmekért.
Pendemonda 2012.02.03 13:20:26
@EzVan:): én először is elolvasom a teljes tanulmányt.
docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorer&chrome=true&srcid=0B14LttWJ53JmYTQ3NDU4NWQtOGVkMy00NzQ4LWFkNGUtMjYyNDcwNGQ5ZmQy&hl=hu

Aztán szerintem lehet látni, hogy van-e konkrét ügy, ha van, akkor meg kell keresni a sértett felet, perelni és botrányt csinálni. Szóval komolyan kell venni magunkat...:)
Gréczyblog Rehabilitálni az LMP-t 2012.01.31 08:38:00
Egyértelműen támogatója vagyok az Ellenzéki kerekasztal létrejöttének. Amikor a Fidesz úgy képzeli a futballt, hogy neki kézilabdakapuja van, lesgólt is lőhet, az ellenfél pedig focikaput véd és csak nyolcan játszhatnak, rendkívüli erőfeszítés, az ellenzék részéről egymás…..
Pénteken napvilágot láttak a felsőoktatási keretszámok, amelyek meghatározzák az intézmények állami ösztöndíjjal, vagy részösztöndíjjal támogatott tanulói létszámát, illetve az önköltséges képzés tandíjait.Ingyen ebéd azonban senkinek sem jár, az állami támogatást…..
Pendemonda 2012.01.27 15:59:40
Tegyük egy kicsit helyre a dolgokat.
Állítások a cikkből:
I, beláthatatlan a Diákhitel 2 által okozott teher

II, biztos a kereskedelmi bankok járnak jó.

És most nézzük a realitásokat:
1, Józan belátás szerint nincs ok arra, hogy "bankok" finanszírozzanak, amikor van egy - a Diákhitel 1-et ugyanerre a célközönségre működtetett, jelenleg id diákhitelezéssel foglalkozó Diákhitel KÖzpont Zrt.
2, A Diákhitel Központ - 100%-ban állami cég lévén - a forrásait vagy az MFB-től szerzi be (régebben), vagy az EIB-től (Európai Beruházási Bank - újabban). A kamat jelentős részét tehát a (a jegybanki alapkamatban is lecsapódó) országkockázat teszik ki.
3, A hányan vesznek fel hitelt? kérdésköre sem becsülhető rosszul. Jelenleg mintegy 50 - 55.000 újonnan felvett van, ezek nagyságrendileg 100.000 fős évjáratokhoz kapcsolódnak, ma viszont már csk mintegy 80.000 gyerek születik, és azzal is számolni lehet, hogy sokat ingyen tanulnak, pénzért nem, illetve nem ismerjük a diákok megoszlását a fizető, részfizetős és ingyenes képzés között. Összességében azonban évi 30.000 fő óvatos becslésnek tűnik, ha azt nézzük, hogy a Diákhitel Központ 2010 végén 122.000 diákkal állt hitelezői jogviszonyban.
4, a hitel mértéke szabályozott (tandíjra fordítható)
5, Ezek után csak az alábbi kérdések maradtak:
a: hol itt a banki mutyi?
b: hol itt a a beláthatatlanság?
c, hol a blogger józan esze?
Magyarország rettenes helyzetbe került, és ahogy Barroso úr volt szíves közölni: Orbán a hibás. Nem is csak a dupla bóvli az oka, hogy Orbánnak mennie kell: az országnak az az érdeke, hogy már a Jézuska új miniszterelnököt hozzon. Ezt akkor is leírom, ha tudjuk, a zembernek…..
Pendemonda 2011.12.23 09:43:24
@Krumpli Bogart: Teljesen jól összefoglaltad a lényeget, nekem már meg sem kell szólalni.
  Nemzeti gyászt rendelt el rendkívüli ülésén a cseh kormány hétfőre Václav Havel halála miatt. Masaryk és IV. Károly után, a harmadik legnagyobb cseh államfőnek tartott politikus halálhíre először a twitteren és a Facebookon jelent meg. Szomorú lett az év vége…..
Pendemonda 2011.12.19 15:44:36
  Trianon igazságtalansága fáj. Azoknak is, akiknek a területveszteség a nemzeti öntudatuk döntő elemévé vált, és azoknak is, akik fontos, de nem kizárólagos traumaként tekintenek a békeszerződésre. Mégis, a magyar politikai közösségnek ma nincsen érvényes,…..